PDA

View Full Version : summing ???

File
14-01-2011, 06:30 PM
Zanima me jedno...Analogni summing daje puno vi?e headrooma i zvuk vi?e di?e nego kad napravi? mixdown unutar nuenda....OK....to mi je jasno
A da li to znaci i da samo preslu?avanje unutar nuenda zvući lo?ije nego preslu?avanje nakon summing analogne komponente.....Jer ja ba? i ne ćujem razliku exportiranog fajla kojeg pustim u, ?ta ja znam, winampu...i zvuka kojeg slu?am unutar nuenda...(mastering radim na licu mjesta na master kanalu nuenda)

Ako nije tako...i ako je ta razlika stvarno takva (depth, headroom, breathing)
Onda bi to znacilo da sa dobrim ad/da konverterom ?aljem u npr SPL mixdream i iz njega u neki drugi ad/da na drugi komp i snimam...a po?to spl mixdream ima i stereo ra?irivać i peak limiter...to bi znaćilo da je to kombinacija ZZNAAATTTNOOO bolja od mixanja sa milijardu skupih plugova unutar nuenda??????? naglasio sam ovo znatno, jer se ipak radi o opremi vrijednoj 5000 eura

File
14-01-2011, 06:32 PM
i to bi onda bio puno kvalitetniji mastering???????

Everbeatz
14-01-2011, 08:00 PM
...Analogni summing daje puno vi?e headrooma i zvuk vi?e di?e nego kad napravi? mixdown unutar nuenda....

ovo je mit tj ne znam odakle ti taj info

Surfer
14-01-2011, 08:26 PM
Zanima me jedno...Analogni summing daje puno više headrooma i zvuk više diše nego kad napraviš mixdown unutar nuenda....OK....to mi je jasno
A da li to znaci i da samo preslušavanje unutar nuenda zvući lošije nego preslušavanje nakon summing analogne komponente.....Jer ja baš i ne ćujem razliku exportiranog fajla kojeg pustim u, šta ja znam, winampu...i zvuka kojeg slušam unutar nuenda...(mastering radim na licu mjesta na master kanalu nuenda)

Onda bi to znacilo da sa dobrim ad/da konverterom šaljem u npr SPL mixdream i iz njega u neki drugi ad/da na drugi komp i snimam...a pošto spl mixdream ima i stereo raširivać i peak limiter...to bi znaćilo da je to kombinacija ZZNAAATTTNOOO bolja od mixanja sa milijardu skupih plugova unutar nuenda??????? naglasio sam ovo znatno, jer se ipak radi o opremi vrijednoj 5000 eura

Mislim da ti baš i nije jasno.
NHF

puRe
14-01-2011, 09:52 PM
Onda bi to znacilo da sa dobrim ad/da konverterom ?aljem u npr SPL mixdream i iz njega u neki drugi ad/da na drugi komp i snimam...a po?to spl mixdream ima i stereo ra?irivać i peak limiter...to bi znaćilo da je to kombinacija ZZNAAATTTNOOO bolja od mixanja sa milijardu skupih plugova unutar nuenda??????? naglasio sam ovo znatno, jer se ipak radi o opremi vrijednoj 5000 eura

Iz iskustva, vecu razliku ces cuti sa 5000e u plugovima nego summing mixeru.

DaBear
14-01-2011, 10:38 PM
Iz iskustva, vecu razliku ces cuti sa 5000e u plugovima nego summing mixeru.

slazem se....po meni, covek treba da ima veliko iskustvo u radu i miksanju, da bi mogao da napravi i cuje razliku sa summing mixerom.
To su nijanse i neizvezbanom uhu to sve zvuci isto...
Ako se radi pazljivo i znalacki, ne treba nista..ni summing ni mixer...sve je to OK.
Pogotovo za muziku koja se pravi na kompjuterima...(elektronska, dance, itd..)

Hollywood
14-01-2011, 10:54 PM
razlike su minimalne i sam pristup i nacin miksanja je, po meni, malo drugaciji.

Mislim da se isplati imati anal summing ali samo ako uz to imas jos neki kvalitetni outboard, posebno EQ. Probao sam mnogo plugin EQ, ali ni jedan ne moze da se meri sa kvalitetnim analognim EQ.

Bockie
15-01-2011, 12:10 AM
razlike su minimalne i sam pristup i nacin miksanja je, po meni, malo drugaciji.

Mislim da se isplati imati anal summing ali samo ako uz to imas jos neki kvalitetni outboard...

:rotfl:

E to je najbolji summing...

:lol:

Hollywood-e izvini, ali bas ti hvala, nisam se skoro sladje nasmejao...
Desava se, covek je verovatno brzo kucao...
Poz'...!

Inovative_kg
15-01-2011, 02:47 AM

I to samo ako imas kvalitetan outboard... Pao sam :rotfl::rotfl:

Bockie
15-01-2011, 03:08 AM
Mislim da se isplati imati anal summing ali samo ako uz to imas jos neki kvalitetni outboard, posebno EQ. Probao sam mnogo plugin EQ, ali ni jedan ne moze da se meri sa kvalitetnim analognim EQ. __________________

studionamopremljenHajTekTehnologijom...
...i rupom najnovijom!

Ohohahahahe...rupa..ahahah...ovo sam tek sad skontao..ahah...:D

:haha:

Ej, brisite nas, zatrovasmo thread opasno...!

DADDY Z
15-01-2011, 09:08 AM
ja već par godina koristim SM Pro PM8 i moj utisak je da kroz sabirnicu dobijem bolje definisan donji spektar ali je i cela zvučna slika manje muljava tj. detalji bolje isplivaju...

DaBear
15-01-2011, 09:42 AM

Mislim da se isplati imati anal summing ali samo ako uz to imas jos neki kvalitetni outboard, posebno EQ. Probao sam mnogo plugin EQ, ali ni jedan ne moze da se meri sa kvalitetnim analognim EQ.

vidis, po meni plugin EQ su podjednako dobri kao i najbolji analogni EQ (a da ne pricam o mogucnostima automatizacija svega i svacega), DOK plugin kompressori jos uvek nisu isti (bolji?) od analog outboarda.
Cak je i George Massenburg jednom rekao da su compresori NEMOGUCI da se simuliraju u pluginu.
(inace njegov plugin EQ je do jaja!!!!)

Ajd sad nazad na summing...odosmo OT

File
15-01-2011, 09:49 AM
hahaha...jeste ali nema veze :grin:
....Ok...u biti i oćekivao sam ovakve odgovore...ma to ja samo razmi?ljam kako će za jedno 10 godina :-)(kad budem velik i kad naućim puno drugih i osnovnijih stvari) biti vrijeme za izla?enja iz kutije...pa ako ni?ta drugo bar mastering outboard radit...pa spl mixdream(mi izgleda preeeedobro...ima i inserte za svaki kanal i limiter na masteru i ono..mislim da je zakon) pa tu jo? neka komponentica pa vamo tamo....ali do tad ima jo? jaaaaako puno...npr.sredit akustiku koja je puno va?nija od ovoga...A snimam uglavnom ?ive bendove, ?ive bubnjeve i distorzije pa bi ANALogija bila full po?eljna:rotfl:

File
15-01-2011, 10:33 AM
ja već par godina koristim SM Pro PM8 i moj utisak je da kroz sabirnicu dobijem bolje definisan donji spektar ali je i cela zvučna slika manje muljava tj. detalji bolje isplivaju...
Ovaj uređaj ni nije jako skup....
I kako onda...kuda ide stereo signal iz SM pro-a...Gdje je limiter master comp...pliz mi objasni cijeli put (da li se vraca na istu karticu, da li na drugi kompjutor, da li se onda taj sumirani stereo fajl posebno masterira pa opet mixdowna???? puno pitanja)
Bio bih jako zahvalan...zanima me ba? tvoja metoda...hvala :-)

DADDY Z
16-01-2011, 01:45 PM
evo ovako:
stereo signal iz summing-a ide nazad na karticu u većini slučajeva...probao sam i varijante sa eksternom kartom na laptop-u (Fast track pro) a i na istu kartu sa koje i izlazi iz PC-a (Layla 3g).Rezultat je vrlo sličan ali ide malo u korist Layla 3g.
E,sad.Često signal guram signal u Sonic Maximizer ili u TL Audio Fatman ako želim da dobijem farbanje posle sabirnice ali to povlači drugi problem za sobom a to je šum.Pasivni izlaz iz sabirnice je jako tih tako da pojačavanjem istog kroz lampu Fatmana unosi šum i to radim samo ako taj šum želim u snimku tj. odgovara estetici numere.

Kompresiju posle retko radim (ista priča oko estetike numere).Snimljeni fajl masterujem ili šaljem na mastering kasnije.

Dodao bih samo da radim isključivo elektronsku mjuzu-kombinacija VSTa i analognih synth-ova

Hollywood
16-01-2011, 05:18 PM

Hollywood-e izvini, ali bas ti hvala, nisam se skoro sladje nasmejao...
Desava se, covek je verovatno brzo kucao...
Poz'...!

namerno sam napisao, ali nisam ocekivao da se toliko odusevite :rotfl:

Hollywood
16-01-2011, 05:23 PM
vidis, po meni plugin EQ su podjednako dobri kao i najbolji analogni EQ (a da ne pricam o mogucnostima automatizacija svega i svacega), DOK plugin kompressori jos uvek nisu isti (bolji?) od analog outboarda.
Cak je i George Massenburg jednom rekao da su compresori NEMOGUCI da se simuliraju u pluginu.
(inace njegov plugin EQ je do jaja!!!!)

Ajd sad nazad na summing...odosmo OT

njegov plugin nisam probao, ali sam probao api5500 pravi i 3000% je bolji od bilo kog plugina, posebno na visokim.

a za kompresore, jbg znas da nemam mnogo iskustva i dalje se razmisljam sta da uzmem kao busscomp.

Elem...

ja sada eksperimentisem oko sume, ali nesto slicno radim kao i Daddy, kada se budem jos poigrao saljem rezultate i testove :)