Log in

View Full Version : miksanje

loscolorados
13-01-2011, 02:02 AM
kad miksam stvari, recimo u cubaseu dali master uvijek ostavljam na 0 a ostale kanale pojacavam i stisavam da ne odu u crveno, to mi se ?ini nekako logi?no?

Bockie
13-01-2011, 02:43 AM
Ne postoji zlatno pravilo. Jbg... Ovo je sem tehnicko matematickih poteza,delom i umetnost, pa nema formule.
(bar je bila umetnost do pojave ovih: "ubili mi druga", "nije nam pruzeno", "zivimo u getu" itd.)

Mogu opisati neki basic mix - na nacin kako ja radim.

Generalno se ne obazirem ako i po koji put sasvetli peak. Jedino ne valja da je konstantno upaljen. U nekoj klasicnoj pop-rock postavci, bubanj/ritam je do -10db/peak.
Ceo mix "vozim" od -5 do -3db/peak. To znaci da "vumetar" najduze ostaje na oko -10db - na masteru uz povremene skokove gore -dole. Nekad nesto i okine preko,ko ga j... Ako nema cujnog clip-a,vozi dalje...

U toj fazi palim alate za finalizaciju, podesavam okvirne vrednosti i zatim pokusavam da uspostavim ravnotezu izmedju glasnoce i samog zvuka mixa, da bih uzeo najvise od oba faktora.

Nemoj se previse opterecivati tim peakom,ako ti stalno ide u crveno, pojacaj odmah u startu na +6 db, pa mixaj i kad god dodjes na peak, a ti smanji masteru za pomalo... i tako do 0db...

Nemoj da se mix svede na "punjenje" praznog prostora izmedju -inf. i nule!
Skoncentrisi se na zvuk i lepotu istog (!), a povremeno cekiraj master peak...

Poz'

loscolorados
13-01-2011, 08:58 PM
Ne postoji zlatno pravilo. Jbg... Ovo je sem tehnicko matematickih poteza,delom i umetnost, pa nema formule.
(bar je bila umetnost do pojave ovih: "ubili mi druga", "nije nam pruzeno", "zivimo u getu" itd.)

Mogu opisati neki basic mix - na nacin kako ja radim.

Generalno se ne obazirem ako i po koji put sasvetli peak. Jedino ne valja da je konstantno upaljen. U nekoj klasicnoj pop-rock postavci, bubanj/ritam je do -10db/peak.
Ceo mix "vozim" od -5 do -3db/peak. To znaci da "vumetar" najduze ostaje na oko -10db - na masteru uz povremene skokove gore -dole. Nekad nesto i okine preko,ko ga j... Ako nema cujnog clip-a,vozi dalje...

U toj fazi palim alate za finalizaciju, podesavam okvirne vrednosti i zatim pokusavam da uspostavim ravnotezu izmedju glasnoce i samog zvuka mixa, da bih uzeo najvise od oba faktora.

Nemoj se previse opterecivati tim peakom,ako ti stalno ide u crveno, pojacaj odmah u startu na +6 db, pa mixaj i kad god dodjes na peak, a ti smanji masteru za pomalo... i tako do 0db...

Nemoj da se mix svede na "punjenje" praznog prostora izmedju -inf. i nule!
Skoncentrisi se na zvuk i lepotu istog (!), a povremeno cekiraj master peak...

Poz'

zna?i nije bed da pomi?em master kad mi ide u crveno, jer ovako nemogu namjestit:) uvijek na po?etku stavim bubanj cijeli u jedan kanal i sve bude dobro i glasno i ?im stavim bas, odma ode master u CLIP, i onda ti u cubaseu stoji upaljen clip. to me izlu?ivalo, a volio bi da bubnjevi budu glasni kolko to dopu?ta zvuk

mozart554
14-01-2011, 12:12 AM
cccc master na +6db ???????

stavi covece Limiter na master (0.db)..i kraj nema clipa.!
isto tako za bubanj i bas imas compresore,limitere,koje jednostavno moras koristiti..za dobar zvuk..

Bockie
14-01-2011, 03:15 AM
cccc master na +6db ???????

stavi covece Limiter na master (0.db)..i kraj nema clipa.!
isto tako za bubanj i bas imas compresore,limitere,koje jednostavno moras koristiti..za dobar zvuk..

Vidis , ovo bi bila dobra zasebna tema...

Dakle moj savet je uperen nekome ko pocinje i nema izgradjeno iskustvo u ovom pogledu. Mozda je ovo ok, ne znam, ali licno mislim da je pogresno (sta uopste znaci pogresno u ovom poslu?) otvoriti projekat i kao prvi potez zalepiti brickwall-limiter na master. Onda moze da drnda reglere dokle 'oce,who gives a damn...

Ostajem pri tvrdnji da mix nije puko popunjavanje praznog prostora izmedju necujne beskonacnosti i 0db.

Ostalo sam lepo objasnio u predjasnjem postu...
Nije to "konacno resenje" ,dakako, ali ce nekome ko pocinje pomoci da izgradi sopstveno iskustvo.
Dakle ako imas problem vec na bubnju ili basu (uzimajuci u obzir da se od ova dva obicno pocinje), onda negde gresis... Ovo je put da to mozda savladas...

Nikad nisam voleo to sto manje iskusni (citaj: mladji) traze "instant resenja" i uvek sam se trudio da ljude uputim "na pravi put" do resenja, jer se usput jako puno nauci...
Citav ovaj posao se sastoji od ucenja na "usputnim" problemima...!

kejkz
14-01-2011, 09:25 AM
Pokusaj da miksas tise, uopste nema potrebe da su ti pojedini elementi toliko glasni u miksu. Cilj jeste postici neki balans kanala, niti linearan svo vreme, niti preterano glasan.
Ponajbolje je, u pocetku, da prvo podesis odnos basa i kick bubnja, i to tako sto ces, posle podesavanja njihovih nivoa u nekom, tebi prijatnom odnosu, imati makar jos 6 db hedruma do klipa, koji ces onda polako "popunjavati" ostalim kanalima. Toliko ti je svakako potrebno da bi sve kanale smestio u taj prostor. Limiter ti nece pomoci da dobijes zvuk kakav zelis, vec obrnuto, davace ti osecaj da imas konacan zvuk, a ustvari ce te svo vreme zavaravati. Limiter stavi tek kada ukupno budes zadovoljan miksom, da bi onda proverio kako sve to zvuci glasnije. Kada eksportujes, preporucujem ti da to uvek uradis bez ikakvih limitera.
E sad, kako postici glasnost u miksu je vec potpuno druga tema. Svako ima neki svoj pristup tome, obicno se posebno kompresuju i eq-ju kanali dok se ne dobije opet neki drugi njihov odnos. Mogu se kompresovati i eq grupe kanala, ili se paralelno kompresovati, da bi se dobio "gusci" zvuk u miksu. To se obicno ne mora raditi nesto ekstremno, a rezultati su prilicno dobri. Kada se juri glasnoca, cilj je ustvari toliko odseci pikove u signalu da ne bi zauzimali headroom miksa, a opet ih ostaviti dovoljno da se ne izgubi osnovni karakter zvuka. To nije toliko lako postici, ali je sve stvar vezbe i toga sta se zeli postici na kraju. Jos jedna dobra stvar je koristiti sidechain kompresor da bi se postigao dinamican odnos izmedju nekih elemenata miksa. To se najcesce radi sa kikom i basom, da bi se dobio efekat slican automatskom utisavanju basa kada kick svira. Moze se isto raditi i u raznim drugim situacijama, recimo da se malo utisa vise elemenata ili grupa kada su vokalni delovi, ili slicno. Ovo mu dodje nesto kao automatska automatizacija... bljak, bas psujem.
Posle svega dolazi automatizacija da bi se miks ucinio jos zanimljivijim. Ovo nije neophodno, ali moze cesto pomoci.
Ne zaboravite da s vremena na vreme napravite male pauze u miksanju, da bi odmorili mozak od svih informacija koje vam isporucuju monitori. Znam, to je lako reci, i sam se nekada zaglupim u svemu tome, ali je stvarno korisno, jer posle odmorne usi lako cuju neke aspekte miksa koji bi vam inace promakli.
Posle podesavanja nivoa, posle svih automatizacija i sitnih i vecih edita, dolazi mastering, ali to nije topik ove teme, a moje je misljenje, niti ga je narocito koristno koristiti u kucnim uslovima.

loscolorados
17-01-2011, 04:02 PM
hvala ovima koji mi ?ele pomo?, imam onak 15 godina :) Uzmimo da napravim dobar miks sve kanale potrefim dobro, odnose, kompresiju eq i sve to. kad je to sve fino napravljeno mogu samo onaj master fader onda podi? ili spustit gore dole na ?eljenu decibela?u? to je u biti bilo pitanje, mogu cijeli miks radit tiho i kad budem zadovoljan sam povu? master, malo dole gore?

kejkz
18-01-2011, 08:59 AM
hvala ovima koji mi ?ele pomo?, imam onak 15 godina :) Uzmimo da napravim dobar miks sve kanale potrefim dobro, odnose, kompresiju eq i sve to. kad je to sve fino napravljeno mogu samo onaj master fader onda podi? ili spustit gore dole na ?eljenu decibela?u? to je u biti bilo pitanje, mogu cijeli miks radit tiho i kad budem zadovoljan sam povu? master, malo dole gore?

Ne moras uopste dirati master fader. Kada radis miks, radi tako da ti je fader bez ikakve promene gain-a, dakle na 0dbfs. Racunaj da ti je 0 na faderu ustvari maksimum koji mozes dobiti iz 16 bita. Kada uradis miks, i ako procenis da ti je on tisi nego sto si zamislio, upotrebi limiter (maximizer) da bi izvukao jos koji decibel. Korisno bi bilo i da ispred limitera stavis eq da bi secenjem nekih frekvencija dobio mozda jos malo na jacini (ako ti se to uklapa u viziju pesme, naravno). Mozes takodje pre limitera staviti kompresor da bi jos malo sredio peakove, sa nekim malim odnosom, recimo 2:1 ili 3:1 i thresholdom koji samo sece poneki peak, a ne utice na ukupnu dinamiku pesme. Mozes ga primeniti i jace ako procenis da je efekat kompresije zanimljiv, stvarno nema pravila.

sashavl
22-01-2011, 05:39 AM
probaj da napravis sve kako mislis da treba i onda dodaj Mackie FinalMix, sve ce ti se samo kasti

danijel
22-01-2011, 02:35 PM
Ako ima? volje, potra?i i istra?i pojam gain stageing.

pozz

psionic
22-01-2011, 08:39 PM
Evo nasao sam jedan tekst koji tacno govori o onome sto sam zapoceo u jednoj drugoj temi. Ne znam gde se zaturila ta tema, pa valjda je ok to i ovde proturiti.
Radi se o nivoima unutar DAW programa, kako treba gledati na vu-metre, sta je zapravo klipovanje i tome slicno. Ima i odgovora direktno na pitanje o master fejderu kako da se postavi i kako radi.

http://emusician.com/tutorials/max_headroom/