Log in

View Full Version : Molim pomoc oko studentske sobe :)

n00b
12-01-2011, 03:12 AM
http://img534.imageshack.us/img534/297/soba1.png (http://img534.imageshack.us/i/soba1.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Postovani! :)

Molim pomoc oko moje 'sobe'. Soba pod navodnike, jer bi je htio pretvoriti u mali kucni studio za potrebe produciranja elektronske glazbe.

Evo izradio sam tlocrt i nacrt ovog desnog zida gdje se nalaze balkonska vrata i prozor. Prije svega moram vas upozorit da sam laik i
da ne zamjerite ako ima glupih pitanja. Namjera je cuti sto vjerodostojnije mix, jer koliko citam i vidim, akustika prostorije je jako bitna.
Pitanja su sljedeca:

1) Kako bi Vi na mom mjestu napravili razmjestaj unutar prostorije?
2) Da li je u ovako malom prostoru (cca 8 kvadrata) potrebno stavljati bass trapove,difuzore,apsorbere i sl.? Ako da,gdje i kako to uraditi?
3) Soba se nalazi u stanu. Kako izolirati zvuk da ne ubijam susjede, a da ne remeti akustici prostorije?
4) Na podu je parket, negdi na forumu sam procita da na pod dobro sidne tapet?
5) Da li ce smetat ako tapeciram zid do pola visine? To bi tija napravit cisto estetski jer mi je ljuta brija. :D
6) Posto ja i kolega produciramo elektroniku, da li ce biti moguce u tako jednoj uredenoj prostoriji (kako mi vi naravno preporucite) jednog dana u doglednoj buducnosti kupit mic i snimat zvukove koje prozivodim? Tipa pucketanje prstima? Lupanje loncem od lonac i sl? :D

Recite mi ako Vam tribaju jos neki parametri? Monitori su aktivni krk rokit 6.

Evo jos nekoliko tehnickih specifikacija. Desni i donji zid na slici tlocrta su rubni zidovi zgrade. Znaci soba mi je na kutu zgrade! Gornji i lijevi zid na slici tlocrta su pregradni zidovi izmedu ostalih soba u stanu.

Jos jednom, ne zamjerite ako su pitanja glupa, laik sam i tu sam da naucim.
Ako se sjetim jos kojeg 'glupog' pitanja bubnem...

Hvala i godspeed! :)

LA-2A
12-01-2011, 05:21 AM
ja tu nist nebi diro :D soba ti je 5 pravi mjuzu i uzivaj...ti trapovi difuzori cuda muda to je za ove gitarose:rotfl: ,a sa tim kad krenes da se petljas puko si

n00b
12-01-2011, 07:40 AM
Lega, nadam se da se zajebavas :D cekaj da ti boggy i ekipa vide post!

NLP
12-01-2011, 09:35 PM
Zdravo!

Te?ko če? postiči ne?to malo ozbiljnije ako prvo potpuno ne izprazni? sobu.

1. Nema ga!
2. Da! Ali prvo izprazni prostoriju, prvo pročitaj i stickyje!
3. Neče? uspjeti bez mnogo para da to postigne?. Samo "soba u sobi" to rje?ava a i opte da ima? toliko para nije smiselno da ula?e? u tako mali prostor jer če biti jo? manji pa če notranja akustika jo? uzeti dosta para a i prostora pa če? raditi na "kvadratu, dva"...
4.Tepihi i slične mekane obloge nisu efikasni kod nizkih, kod visokih da ali te ionako veoma brzo uni?ti? i bez toga a i nije cilj da ih eliminira?...
5. Ajde probaj pročitati sticyje, ionako če? morati tretirati povr?ine prostoirije ako hoče? bolju unutra?nju akustiku a opet gledaj tačku/odgovor 3.
6. ...:D

Nema problema ali pročitaj preporučene threadove/stickyje pa če ti biti dosta toga jasnije.

n00b
12-01-2011, 11:16 PM
Zdravno Nenade!

Iskreno, nada sam se da ce mi neko od Vas genijalaca odgovorit. Najprije hvala na odgovoru, i da, citam stickye koliko mogu. Uzivancija gledat ekipu s toliko znanja.

No vratimo se na moj sobicak. Koliko shvacam iz tvog odgovora, soba u sobi se ovdje ne isplati raditi. Koliko zapravo kvadrature bi mi to oduzelo? Novce ne gledaj, jer kolega ima gradevinsku firmu pa... :) I sto se u takvim situacijama radi s prozorima i vratima? Poprilicno su veliki u omjeru na ostatak prostorije?

No dobro,ako se ne moze postici nista na izolaciji da li barem mogu pobosljat akustiku nekim razmjestajem? Kazes da je to ne moguce i da sve moram izacit van? (toga sam se i boja da ce biti tako).

Moja ideja je, s obzirom na procitano ovdje! , da zamjenim poziciju ormara i stola, stol stavim gore na sredinu (da bude simetricno, i da ulazna vrata budu iza zvucnika :) ) , a ormar dolje pored kreveta i naljepit na njega neku nepravilnu povrsinu da ima ulogu difuzora recimo :)) A i tada ce monitori biti okrenuti prema vanjskom zidu zgrade.

Reci mi koliko ovakve ideje drze, odnsno ne drze vodu? Da li cu s time ista postici?

Hvalaa

NLP
13-01-2011, 08:31 AM
Hvala.
Ma s tim razmje?tanjem neče? napraviti ne?to pametno, jeste da mora da bude simetrija uzdu? ose slu?anja ali tebi treba ozbiljni akustični tretman.

Kakvu podkonstrukciju za soundproofing (izolacija od buke izvana i obratno/obrnuto) bi trebao, bi se moralo prvo znati koliko ti zapravo treba. To se mo?e napraviti merenjem i da se vidi situacija u ?ivo.
Uzelo bi ti sigurno naokolo 15cm+... a i plivajuči pod bi morao imati.

boggy
14-01-2011, 08:17 AM
Postovani! :)

Molim pomoc oko moje 'sobe'. Soba pod navodnike, jer bi je htio pretvoriti u mali kucni studio za potrebe produciranja elektronske glazbe.

Ok

Evo izradio sam tlocrt i nacrt ovog desnog zida gdje se nalaze balkonska vrata i prozor. Prije svega moram vas upozorit da sam laik i
da ne zamjerite ako ima glupih pitanja.

Nema problema.

Namjera je cuti sto vjerodostojnije mix, jer koliko citam i vidim, akustika prostorije je jako bitna.
Pitanja su sljedeca:

1) Kako bi Vi na mom mjestu napravili razmjestaj unutar prostorije?

Razmisljao sam neko vreme i nisam nasao nikakav bolji razmestaj da bi se ostvarila simetrija mozda samo radni sto okrenuti prema prozoru... ali nisam siguran da je to prakticno... plakar bi se mogao izbaciti ili uneti jos jedan da se ostvari simetrija... krevet je svakako suvisan...
Prostor je premali da bi se u tom prostoru moglo i spavati i producirati muzika.

2) Da li je u ovako malom prostoru (cca 8 kvadrata) potrebno stavljati bass trapove,difuzore,apsorbere i sl.? Ako da,gdje i kako to uraditi?

Potrebno je, ali nema mnogo mesta za njih.... samo plafon ti preostaje i nesto malo i tanje na zidovima... i uglovima.

3) Soba se nalazi u stanu. Kako izolirati zvuk da ne ubijam susjede, a da ne remeti akustici prostorije?

Nikako, nesto se malo moze potrositi apsorpcijom u samoj sobi tako da se ne translira sva energija kroz zidove... ali to je manji deo... ako ne zelis da smetas susedu onda utisaj.

4) Na podu je parket, negdi na forumu sam procita da na pod dobro sidne tapet?

Ne znam na kom forumu si to procitao... parket (pravi) je obavezan na podu u studiju...

5) Da li ce smetat ako tapeciram zid do pola visine? To bi tija napravit cisto estetski jer mi je ljuta brija. :D

"jer mi je ljuta birija" ovo bas ne razumem... tapaciranjem akusticiki neces dobiti skoro pa nista dobro... nije ti cilj ubiti jako visoke frekvencije nego sobne modove... te ako njih ne mozes lako ubiti bolje je ne dirati nista.

6) Posto ja i kolega produciramo elektroniku, da li ce biti moguce u tako jednoj uredenoj prostoriji (kako mi vi naravno preporucite) jednog dana u doglednoj buducnosti kupit mic i snimat zvukove koje prozivodim? Tipa pucketanje prstima? Lupanje loncem od lonac i sl? :D

U svakoj se prostoriji i prostoru moze snimati mikrofonom i nista se mikrofonu nece desiti ali je onda pitanje da li ce te biti zadovoljni rezultatima.... drugo. .. za snimanje potrebno je (snimateljsko) znanje od koga takodje zavise rezultati, kao i od samog mikrofona i ostalih uredjaja.

Recite mi ako Vam tribaju jos neki parametri? Monitori su aktivni krk rokit 6.

Evo jos nekoliko tehnickih specifikacija. Desni i donji zid na slici tlocrta su rubni zidovi zgrade. Znaci soba mi je na kutu zgrade! Gornji i lijevi zid na slici tlocrta su pregradni zidovi izmedu ostalih soba u stanu.

Ne trebaju (mi) nikakvi parametri... soba je velicine kupatila,... jako teska za tretman da bi se akcija isplatila... tretirati plafon... zidove ne mnogo "debelo" staviti difuzore koji rade samo iznad 1kHz tamo gde prostor dozvoljava i to je kraj. Ne ocekivati spektakl.

Jos jednom, ne zamjerite ako su pitanja glupa, laik sam i tu sam da naucim.
Ako se sjetim jos kojeg 'glupog' pitanja bubnem...

Osnovni problem ti je premala soba... jako malo mesta ima za bilo kakav ozbiljan tretman.

Hvala i godspeed! :)

Nema na cemu

pozdrav

bogi

DaBear
14-01-2011, 10:23 AM
meni se sve cini da je mozda malo rano da razmisljas o akustici.

- koliko se dugo bavis muzikom?
- jel se bavis ozbiljno?
- jel si izdao neku muziku? CD? Video? download?
- jel si savladao 1000% software i sve ostale tehnika rada (pa si iz tog razloga nezadovoljan rezultatima)
- jel planiras da naplacujes nekome tvoj rad ?
- koliko dugo nameravas da se bavis elektronskom muzikom?
- itd?

stavi tepih, neke teske zavese, police sa knjigama i plocama i kreni redom.
male zvucnike, premestaj ih po sobi, itd....

boggy
14-01-2011, 11:21 AM

- jel se bavis ozbiljno?
- jel si savladao 1000% software i sve ostale tehnika rada (pa si iz tog razloga nezadovoljan rezultatima)
- itd?

Pitanja imaju puno smisla... samo komercijalni atelje/studio ima finansijskog prostora za pristojan akusticki tretman.... a komercijalnost moze biti po bilo kom osnovu... da li od produkcije ili od koncerata svejedno je.

stavi tepih,

Sa ovim se ne slazem... stvari budu jos gore. Cak i najjeftiniji cloud (imao je neke rupe) koga si nekada (ti) stavio na ovaj forum je bolja solucija protiv flutter echo.

neke teske zavese,

Bolje je da ih ne stavlja... posto ubijaju samo ono sto mu treba.

police sa knjigama

Hm... sumnjiv dobitak... radije napraviti pravi difuzor.... moze kostati isto koliko i knjige.. mozda i jeftinije

i plocama

Vinil?

i kreni redom.
male zvucnike,

Slazem se.

premestaj ih po sobi, itd....
Slazem se.... pri tom paziti na simetriju!

pozdrav

bogi

n00b
14-01-2011, 01:56 PM
Evo vidim da ste se raspisali i jako mi je drago radi toga! :)

Na temelju vasih postova definitvno zakljucujem da od izolacije nece biti nista, jer ce mi od sobe ostati dva kvadrata :) Preostaje mi se, sto boggy kaze, utisati.

Pa krenimo redom da vidimo sto mogu uciniti po pitanju akustike.

Razmisljao sam neko vreme i nisam nasao nikakav bolji razmestaj da bi se ostvarila simetrija mozda samo radni sto okrenuti prema prozoru... ali nisam siguran da je to prakticno... plakar bi se mogao izbaciti ili uneti jos jedan da se ostvari simetrija... krevet je svakako suvisan...
Prostor je premali da bi se u tom prostoru moglo i spavati i producirati muzika.

Boggy, buni me ovo da je krevet suvisan. Ako izbacim plakar (to je ormar? :) ) , da li je i onda krevet suvisan? Pretpostavljam kad bi izbacija ormar, da bi se onda i moglo ucinit nesto po pitanju razmjestaja. Razmislit cu o tome i vidit jel mogu di izbacit taj ormar.

Potrebno je, ali nema mnogo mesta za njih.... samo plafon ti preostaje i nesto malo i tanje na zidovima... i uglovima.

Kad se odlucim za razmjestaj (trebam dobro apsorbirati sto ste sve naveli) dodem po upustva kako, sto tocno i gdje rasporediti da poboljsamo akustiku.

"jer mi je ljuta birija" ovo bas ne razumem... tapaciranjem akusticiki neces dobiti skoro pa nista dobro... nije ti cilj ubiti jako visoke frekvencije nego sobne modove... te ako njih ne mozes lako ubiti bolje je ne dirati nista.

Pitanje je bilo postavljeno s ciljem da li ce smetati akustici?, jer to zelim uraditi cisto estetski :)

- jel se bavis ozbiljno?
- itd?

stavi tepih, neke teske zavese, police sa knjigama i plocama i kreni redom.
male zvucnike, premestaj ih po sobi, itd....

Da odogovrim na ovu seriju pitanja. Bavim se glazbom od sesnaeste, znaci nekih 5 godina i to djelujem kao dj i promoter na podrucju Dalmacije,a imali smo nesto i po Zagrebu. Da li je to bavljenje glazbom i da li je to ozbiljno ostavljam tebi/vama da procjenite. Stvarno mi se ne da iznositi iza kojih projekata stojim i koje smo dje/glazbenike dovodili, jer smatram da to uopce nije potrebno za ovaj thread.
E sad, to definitvno nije nesto cime se zelim nastaviti baviti, jer je previse muke i truda, previse lose, te sumnjive ekipe i neozbiljnog poslovanja. Scena i ljudi koji djeluju po njoj se ne uklapaju u moju viziju kako bi to tribalo biti. Jednostavno receno - razocara sam se.
Posljednje vrijeme,znaci nekih godinu,dvi smo se poceli bavit produkcijom,i definitivno se time zelimo bavit i dalje. Znaci ne zelim naplacivati nikome svoj rad, ako mislis da zelim stvoriti komericijalni studio, i nisam nezadovoljan rezultatima, zelim osposobit svoju sobu, da kolega i ja ne radimo i ne privikamo se na krivo, nego da radimo u akusticno sredenoj prostoriji. Citajuci po rumskom i clanke koji su na portalu, akustika je bitnija nego iti jedan komad opreme i hardvera koji imamo. Zar ne !?! Eto to su ukratko motivi otvaranja mog threda. Nadam se da ne zamjeras sto zelim prosiriti horizonte :)

Jos jednom,hvala svima na odgovorima ;)

Godspeed!

boggy
14-01-2011, 03:29 PM
.........
Boggy, buni me ovo da je krevet suvisan. Ako izbacim plakar (to je ormar? :) ) , da li je i onda krevet suvisan? Pretpostavljam kad bi izbacija ormar, da bi se onda i moglo ucinit nesto po pitanju razmjestaja. Razmislit cu o tome i vidit jel mogu di izbacit taj ormar.

Simetrija... pokusaj da ostvaris simetriju sa stereo pozicijom u sobi.... sa krevetom... sto ti je u uglu... zvucnici verovatno levo i desno od njega... to nije simetricna pozicija sto se sobe tice... a to je osnovno.

Kad se odlucim za razmjestaj (trebam dobro apsorbirati sto ste sve naveli) dodem po upustva kako, sto tocno i gdje rasporediti da poboljsamo akustiku.

Tacno!? malo preterujes ako ocekujes tacno... ovde se druzimo i razmenjujemo iskustva... nema garancija i ne ocekuje se nista "tacno".... pretpostavljam da si odabrao prejak izraz ....
Cak i za placeno projektovanje... najtacnije sto sam u zivotu postigao je simetrija unutrasnjeg rostilja jednog malog studija sa tolerancijom +/-5mm... par puta je rasturano vec napravljeno da bi se ponovo sastavilo i takva preciznost postigla (zidovi nisu bili u tako dobroj toleranciji... itd)
Generalno usled nesavrsenih modela i nepoznavanja SVIH fizickih uticaja i procesa u konstrukciji nemoguce je sa sigurnoscu proracunati skoro nista u akustici a da se to uklopi TACNO u ono sto cemo imati kao rezlutat... uvek mora neko naknadno podesavanje da se planira ako mora biti tacno... u tom slucaju je jednostavnije radit wideband resenja gde tacnost nema preteranog znacaja.

Pitanje je bilo postavljeno s ciljem da li ce smetati akustici?, jer to zelim uraditi cisto estetski :)

Besmisleno u svakom smislu, neefikasno za ono sto treba da se apsorbuje... pri tom apsorbuje najvise ono sto se ne treba apsorbovati.

...... Znaci ne zelim naplacivati nikome svoj rad, ako mislis da zelim stvoriti komericijalni studio,..........
Bojim se da ces tesko opravdati novac ulozen u akusticki tretman ako NEMAS prihoda od toga... cak i ako budes imao novca da akusticki tretman i nesto i napravis... bez aktivnih prihoda od muzicke produkcije to se jednostano ne isplati... sto naravno ne treba da te sprecava ako svoj hobi hoces da produbis i da jos vise ulozis samo u sebe, ovo ti kazem samo kao upozorenje da ce novac koji ti bude bio potreban biti poprilican, najblaze receno veci nego sto ocekujes.

pozdrav

bogi

n00b
14-01-2011, 03:50 PM
Vjerojatno cu izbacit ormar tako da ce stol i zvucnici zavrsiti na gornjem zidu,dok ce krevet paralelno na suportni zid.

Naravno da nisam mislija tocno kao sto si napisa,zabrija si. Mislija sam na broj, kolicinu pojednih apsorbera i difuzora,kako ih izraditi i gdje ih smjestiti. Ne ocekujem nista tocno! Zelim donekle poboljsati akustiku, naravno u okvirima svojih mogucnosti i znanja (koje je bijedno zasada! :D )

I naravno da ce se isplatiti ulozeno, jer svoje djelovanje u glazbi ne gledam kroz novce, to je prije svega ljubav i hobi, znaci ne zivim od glazbe. Nisam profesionalac.

sto naravno ne treba da te sprecava ako svoj hobi hoces da produbis i da jos vise ulozis samo u sebe

upravo to!

boggy
14-01-2011, 04:15 PM
.......Eto to su ukratko motivi otvaranja mog threda. Nadam se da ne zamjeras sto zelim prosiriti horizonte :)
.......

Da se umesam...
Siguran sam da Vrach nije hteo da bude zlonameran kada ti je postavio pitanja... on jednostavno razmislja o muzici kao o poslu gde sve sto se radi/kupuje/pravi/dizajnira/poboljsava... ima svoje opravdanje u vidu naplacenog posla... ako ne... onda se TO NE ISPLATI, pa zato to ni nece raditi... moguce je da ima svoj hobi koji nije muzika... :D

pozdrav

bogi

n00b
14-01-2011, 04:21 PM
Ma razumljivo,vas je vecina ode pro i zivi od glazbe. Kod mene to nije slucaj,objasnija sam vec :)

NLP
14-01-2011, 07:27 PM
Pročitaj stickyje pa če? dobiti inspiraciju.:wink:

boggy
15-01-2011, 03:11 AM
Ma razumljivo,vas je vecina ode pro i zivi od glazbe.....
Po onome koliko poznajem clanstvo.. upravo je na Forumu vecina hobista i amatera... jako malo realno ima clanova foruma koji (pokusavaju da ili uspevaju da) zive od produkcije.

pozdrav

bogi

Bockie
15-01-2011, 04:10 AM
Po onome koliko poznajem clanstvo.. upravo je na Forumu vecina hobista i amatera... jako malo realno ima clanova foruma koji (pokusavaju da ili uspevaju da) zive od produkcije.

pozdrav

bogi

http://dl.dropbox.com/u/2806767/n1323654738_231982_4119.jpg

n00b
15-07-2011, 11:39 AM
Postovana gospodo,

nije me bilo neko vrijeme, ali ja ne odustajem od svoje mini sobice. Dao sam si truda i na temelju procitanog i naucenog, nacrtao ideju kako bih napravio razmjestaj po sobi. Ovako soba izgleda sada:

n00b
15-07-2011, 11:41 AM
A ovako bih napravio razmjestaj da dobijem na simetriji:

n00b
15-07-2011, 11:56 AM
Kao sto mozete primjetiti, ormar (plakar kako ste me ovdje naucili :) ) mislim iscipati i prenamijeniti u dvije ladice ispod kreveta.

E sada, ovdje sam primjenio procitano i mislim da sam ostvario maksimalnu simetriju sto je moguce, a da zadovoljim neke esencijalne kriterije iz vasih tutorijala sa pocetne stranice. Znaci ovako cu moci napraviti 3 kutna bass trapa, cetvrti kod vratiju bi mogli izvest na neku pomicnu shemu. Vrata su znaci ispred mene, ne iza mojih leda.

Ono sto bih jos zelio pitati je sljedece: da li se kolicna apsorbera i vrsta,te difuzora, utvrduje mjerenjem sobe i samo mjerenjem, ili vi to ovako od oka vec znate di sto? Citam i gledam, i jasno mi je kako ih izradujete (donekle :D), ali mi stvarno nije jasno po kojem principu ih razmjestate po sobi?

Hvala, jos jednom isprike svima na forumu koje ovako laicka pitanja iritiraju.
Ako Vam se bas ne da pisati, mozete me uputit na neke stare topice koje bi mogli pomoci. Ako Vam se bas ne da ni to jednostavno me zaobidite i nemojte se previse nervirati.

Hvala

Godspeed!

Eomsy
15-07-2011, 02:31 PM
Vrata su znaci ispred mene, ne iza mojih leda. !
Ovu tvoju tvrdnju ne razumijem! Di ti sjedi? i gleda? po svojoj novoj ?emi koju si nacrtao? Meni po drugoj slici izgleda da ti je stolić okrenut prema zidu i da si ti sa sa te strane da sjedi? leđima okrenut prema otvorenim ladicama ... To bi mi imalo puno vi?e smisla :wink:
Ono sto bih jos zelio pitati je sljedece: da li se kolicna apsorbera i vrsta,te difuzora, utvrduje mjerenjem sobe i samo mjerenjem, ili vi to ovako od oka vec znate di sto? Citam i gledam, i jasno mi je kako ih izradujete (donekle :D), ali mi stvarno nije jasno po kojem principu ih razmjestate po sobi?
!
Proguglaj malo kako zvuk putuje po prostoriji, pa s pozicijom slu?anja več logički pomalo mo?e? zaključiti kamo otprilike kaj ide! Primjer; bass trap u uglove jer se tamo najvi?e manifestira, pa ga s time zarobi? (otuda ime bass TRAP). Difuzori uglavnom idu iza slu?aoca .... Moraju te brinuti prve refleksijske povr?ine (odbijanje zvuka o tvrdu povr?inu i vraćanje do tvog uha ... čista matematika, ulazni kut zvučnog vala je jednak izlaznom kutu) i to treba? tretirati. Mala sobica = PUNO ABSORPCIJE ...

Ovo ti je razmje?taj u mojem "sobičku (http://rumski.com/forum/showpost.php?p=302120&postcount=524)" ...

n00b
16-07-2011, 01:00 PM
Ovu tvoju tvrdnju ne razumijem! Di ti sjedi? i gleda? po svojoj novoj ?emi koju si nacrtao? Meni po drugoj slici izgleda da ti je stolić okrenut prema zidu i da si ti sa sa te strane da sjedi? leđima okrenut prema otvorenim ladicama ... To bi mi imalo puno vi?e smisla :wink:

Ovo je tocno eomsy, ja sam takoder tako zamislija. Nacrtat cu jos gdje ce doci stalci za monitore i stolica da ne bi bilo nikakave zabune. Zasto uporno pitam za taj razmjestaj. - ako sam vec odlucija cipat ormar i prenamjenjivat; da li je ovo maksimum koji mogu izvuc da bude simetrija?

Eomsy
16-07-2011, 01:38 PM
Nacrtat cu jos gdje ce doci stalci za monitore i stolica da ne bi bilo nikakave zabune.

Tak je najbolje
Zasto uporno pitam za taj razmjestaj. - ako sam vec odlucija cipat ormar i prenamjenjivat; da li je ovo maksimum koji mogu izvuc da bude simetrija?
Po meni, da! KJedino se treba vidjeti da li zamjeniti stol i "ladice" jedno sa drugim ?!

n00b
16-07-2011, 02:32 PM
Tak je najbolje

Po meni, da! KJedino se treba vidjeti da li zamjeniti stol i "ladice" jedno sa drugim ?!

Mislis zamjenit krevet s ladicama i stol? Pa onda bi vrata bila iza mojih leda sto po onim tutorijalima na pocetnoj stranici treba izbjegavati ako mozemo, a mogu!

Nacrtam sliku do kraja pa cemo komentarisat. :))

Inace,hvala na pomoci!

Eomsy
16-07-2011, 03:02 PM
Nacrtam sliku do kraja pa cemo komentarisat. :))

Inace,hvala na pomoci!
Crtaj .... i ...

.... molim .... :)

NLP
16-07-2011, 04:47 PM
Nizki se ne "nabiru" u ba? svim uglovima, najbolje je dobro akustičko premjerit prostoriju, da se vidi gde ima smisla.
Kutovi dr?e samo kada su sve stene dovoljno rigidne.

n00b
21-07-2011, 10:58 AM
Razmjestaj sa stalcima:

n00b
21-07-2011, 10:59 AM
I evo iz drugog kuta takoder da ne bi bilo zabune:

boggy
21-07-2011, 11:30 AM
Super, jos samo da nadjes tacne pozicije za zvucnike (na stalcima) i mesto slusanja.

pozdrav

bogi

n00b
21-07-2011, 12:41 PM
Super, jos samo da nadjes tacne pozicije za zvucnike (na stalcima) i mesto slusanja.

pozdrav

bogi

Apsolutno. -to cemo prema onim osnovnim tutorijalima. :)

E sad, ja imam jedan drugi problem... Ova lokacija koju crtam je u Zagrebu, dok sam ja sada kuci na moru - Zadar.

Problem je u tome sto gori necu biti do 9tog miseca (kada ponovo pocinje faks), pa cu imati praznog hoda misec i vise, a zelim poceti s nekakavim radovima. (bilo cega!) Pogotovo zato sto ode imam garazu, alat i uvjete za izradu.

Pitanje glasi; sto mi mozete savjetovati da radim bez mjerenja prostorije, a da budem siguran da ce mi trebati?

Ja sam mislija poceti radit apsorbere jer ce mi oni sigurno trebati? tipa ovako nesto:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682
-e sad kakve dimenzije mi trebaju? kamena ili staklena vuna? ili se to nista ne moze procjenit bez mjerenja?

ista stvar za difuzor? oni nenadovi bijeli (to je stiropor?) kod mike valeta se cine ok za pocet se jebavat s njima? :D

Ima li smisla ista sto ja pisem ili moram obavit mjerenje prvo za sve? :)

LJUDI HVALA!

boggy
21-07-2011, 01:12 PM
Apsolutno. -to cemo prema onim osnovnim tutorijalima. :)

E sad, ja imam jedan drugi problem... Ova lokacija koju crtam je u Zagrebu, dok sam ja sada kuci na moru - Zadar.

Problem je u tome sto gori necu biti do 9tog miseca (kada ponovo pocinje faks), pa cu imati praznog hoda misec i vise, a zelim poceti s nekakavim radovima. (bilo cega!) Pogotovo zato sto ode imam garazu, alat i uvjete za izradu.

Pitanje glasi; sto mi mozete savjetovati da radim bez mjerenja prostorije, a da budem siguran da ce mi trebati?

Ja sam mislija poceti radit apsorbere jer ce mi oni sigurno trebati? tipa ovako nesto:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682
-e sad kakve dimenzije mi trebaju? kamena ili staklena vuna? ili se to nista ne moze procjenit bez mjerenja?

Moze, pravi superchunks, cloud i panele ... nikakva merenja ti ne trebaju za to, samo ne zaboravi da premeris sobu pre i posle bass trapova da bi barem imao informaciju sta si uradio. Pri tom PAZI da ti je tokom tog informativnog merenja pozicija zvucnika i mikrofona ista u oba slucaja.

Ja koristim azmafon ("pamucni" filc) 60kg/m3... a ti izaberi nesto slicno tome... moze i gusce i redje...

ista stvar za difuzor? oni nenadovi bijeli (to je stiropor?) kod mike valeta se cine ok za pocet se jebavat s njima? :D

Razmisli i o MLS binarnim difuzorima, koji su losiji od 2D difuzora kod Mike Valeta, ali zato propustaju vazduh pa se uklapaju dobro sa apsorberima kada su iza njih...

Ima li smisla ista sto ja pisem ili moram obavit mjerenje prvo za sve? :)
......

Ma za taj sobicak ti ne trebaju merenja za trapove. Merenja trebaju samo za pozicioniranje zvucnika... i to su i jedina merenja koja su konstruktivna... ostalo je samo informativno... za tebe i ostale posetioce foruma, ako budes objavio rezultate merenja.

Pozdrav

bogi

n00b
22-07-2011, 02:09 PM
Javljam se tek sad jer:

Moze, pravi superchunks, cloud i panele ...

od ovog troje jedino sam za panel donekle bija siguran sto oznacava :D

Slidila je mala depresija jer sam tama ima feel da vatan neki k... :D

Ugl, iscitava sam dalje forum pa sam nasa objasnjenje za sve. - pogotovo u ovom thredu.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418

Covjek je imao skoro identicna pitanja koja su i mene mucila. (citaj - ne znamo kurca) Savjet za sticky za hardcore pocetnike. Bar se ja tako smatram, mozda i nisam/nismo.

samo ne zaboravi da premeris sobu pre i posle bass trapova da bi barem imao informaciju sta si uradio. Pri tom PAZI da ti je tokom tog informativnog merenja pozicija zvucnika i mikrofona ista u oba slucaja.

Ocu. Stvarno zelim izmjerit sobu da vidim koji je cirkus unutra, jer nigdi nisam na forumu naisa da je neko obradiva ovako malu sobu!? (8.7 m2)

Ja koristim azmafon ("pamucni" filc) 60kg/m3... a ti izaberi nesto slicno tome... moze i gusce i redje...

Nadem nesto slicno u mom gradu. :)

Razmisli i o MLS binarnim difuzorima, koji su losiji od 2D difuzora kod Mike Valeta, ali zato propustaju vazduh pa se uklapaju dobro sa apsorberima kada su iza njih...

Necu razmislit nego moram iscitati jos. Mislim, citam al jos nije to sve meni jasno ni blizu :D

HVALA boggy!

p.s. pomolite se svak svojim bogovima da sljedece moje javljanje bude sa slicicama ponekog panela :D

jos jednom hvala svima!

boggy
22-07-2011, 02:21 PM
Javljam se tek sad jer:

od ovog troje jedino sam za panel donekle bija siguran sto oznacava :D

Odlicno! :thumbsup:

Slidila je mala depresija jer sam tama ima feel da vatan neki k... :D

:D

Ugl, iscitava sam dalje forum pa sam nasa objasnjenje za sve. - pogotovo u ovom thredu.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418

Covjek je imao skoro identicna pitanja koja su i mene mucila. (citaj - ne znamo kurca)

vidis.... hm... ima tu elemenata... :wink:

Savjet za sticky za hardcore pocetnike. Bar se ja tako smatram, mozda i nisam/nismo.

Stavicemo ga na sticky samo da vidimo ko ce da pobedi... na kraju...
Imamo puno threadova koji lepo pocnu...

Ocu. Stvarno zelim izmjerit sobu da vidim koji je cirkus unutra, jer nigdi nisam na forumu naisa da je neko obradiva ovako malu sobu!? (8.7 m2)

Ja sam jednu sredio malko vecu od tvoje ali sa priblizno kvadratnim horizontalnim presekom (dva bliska sobna moda, otprilike 3.5x3.5x2.6)
Opis i merenja imas ovde (http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=15717). Doduse, clanak nije bas za pocetnike.

Nadem nesto slicno u mom gradu. :)

Upravo to...

Necu razmislit nego moram iscitati jos. Mislim, citam al jos nije to sve meni jasno ni blizu :D

Citaj.

HVALA boggy!

p.s. pomolite se svak svojim bogovima da sljedece moje javljanje bude sa slicicama ponekog panela :D

Nije strasno ni da nemas slike... samo polako...

jos jednom hvala svima!
nema na cemu

n00b
25-07-2011, 08:24 PM
Pozdrav gospodo!

Kao sto sam obecao i vama (sam sebi najvise) ponosno predstavljam prvi okvir za panel.

Radi se o dimenzijama (120 puta 60 puta 10).

Jako sam ponosan s obzirom da smo neradnici i nikad u zivotu nismo (ja i kolega) drzali alat u ruci :D

Takoder recite jel valja to sto i jesmo nesto krivo napravili?

n00b
25-07-2011, 08:25 PM
U svom gradu nasa sam kamenu vunu; i to sljedecu: http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izolacija-podova

pise na njoj da je za izolaciju podova, ali ne pise gustoca pa nista nisam tija uzmati prije nego se konzultiram s vama?

boggy
25-07-2011, 08:58 PM
Pozdrav gospodo!

Kao sto sam obecao i vama (sam sebi najvise) ponosno predstavljam prvi okvir za panel.

Radi se o dimenzijama (120 puta 60 puta 10).

Jako sam ponosan s obzirom da smo neradnici i nikad u zivotu nismo (ja i kolega) drzali alat u ruci :D

Takoder recite jel valja to sto i jesmo nesto krivo napravili?
super vam je okvir!
Za vunu, ne kupujte ako ne znate specifikacije, radije odvoj taj deo posla kasnije, kad nabavis vunu odredjenih specifikacija, ili kreni u potragu za njom u susedni grad...

Eomsy
25-07-2011, 09:00 PM
U svom gradu nasa sam kamenu vunu; i to sljedecu: http://www.knaufinsulation.hr/products/overview/primjena-izolacije-izolacija-podova

pise na njoj da je za izolaciju podova, ali ne pise gustoca pa nista nisam tija uzmati prije nego se konzultiram s vama?
Meni ta izgleda sasvim dobra, mislim da je oko 90 kg/m3 .... pukni na search tu na Rumskom, već smo pisali o spesifikacijama Tervola, Knaufa-a ...

n00b
27-07-2011, 12:12 AM
Postovana gospodo,

moram Vas izvjestit da napredujemo jako dobro. Evo neke fotografije:

n00b
27-07-2011, 12:20 AM
E sada gospodo,

mi vec mastamo kao bi to moglo izgledat kad dodemo gori u sobicu i zelim cuti vase misljenje o sljedecem.

Da li ici sa sto vecim trapovima i stavit dva apsorbera za zid prve refleksije, ili smanjit trapove i zgurat 3 apsorbera?

Slika broj 1; kateta trapa = 30 cm (moguce da bude i veci?koliko meni zapravo treba biti kateta trapa?) Stanu 2 apsorbera nasih dimenzija.

Slika broj 2; kateta trapa = 25 cm Stanu 3 apsorbera nasih dimenzija.

S kojom bi solucijom vi isli?

Rhino
27-07-2011, 01:09 AM
Stavi veci superchunk.

Solozabal
27-07-2011, 02:30 PM
Mozda su ti preblizu monitori od zida, sta znaci da mi mogao imat problema pogotovo ako su veci. U svakom slucaju stavi te absorbere iza zvucnika i nemoj da budu pretanki..
Trap napravis koliko ti dimenzije dopustaju, sta veci to bolji..:grin:
btw. kod mene je 60cm, a visok 2,5m, da je veci ne bih ga mogao sam dignit jer sam ove jedva :D.

n00b
27-07-2011, 02:44 PM
Mozda su ti preblizu monitori od zida, sta znaci da mi mogao imat problema pogotovo ako su veci. U svakom slucaju stavi te absorbere iza zvucnika i nemoj da budu pretanki..
Trap napravis koliko ti dimenzije dopustaju, sta veci to bolji..:grin:
btw. kod mene je 60cm, a visok 2,5m, da je veci ne bih ga mogao sam dignit jer sam ove jedva :D.

U planu je jednako rijesit oba zida. Ispred i iza jednak razjestaj apsorbera. Znaci kako bude na zidu prvih refleksija tako ce biti i iza monitora. Apsorbere radimo dimenzija 120 puta 60 puta 10.

Trapove cu ja kucat na zid rostilj pa punit.

Kako preporucate raspored apsorbera na bocnim zidovima? Kao sto vidite nemoguce je simetricno postavit s jedne i s druge strane jer na jednoj strani iman vrata u kutu,dok na drugoj strani imam na sredini balkonska vrata i prozor! ??

Godspeed ekipa ;)

Solozabal
27-07-2011, 04:35 PM
Kako preporucate raspored apsorbera na bocnim zidovima? Kao sto vidite nemoguce je simetricno postavit s jedne i s druge strane jer na jednoj strani iman vrata u kutu,dok na drugoj strani imam na sredini balkonska vrata i prozor! ??

Godspeed ekipa ;)

Sjednes na idealnu mix poziciju u sobi, a prijatelj ti drzi ogledalo naslonjeno na bocni zid. Kad u njemu vidis odraz tweetera zabiljezis, i tako za oba monitora. Absorber bi trebao pokrit zabiljezena mjesta ako zelis da ima utjecaja, a vjerovatno zelis! :D

n00b
29-07-2011, 01:36 PM
Bocne jos nisam odlucija kako!

boggy
29-07-2011, 02:13 PM
Bocne jos nisam odlucija kako!
Probaj da smislis neke pokretne absorbere na nogarima, koje ces pomerati kada ti zatrebaju vrata/prozor, a koje ces imati iste i levo i desno.

n00b
12-08-2011, 02:26 AM
Update: 4 smo gotovi,jos 3 smo odradili konstrukcije...

Ovih dana cemo pocet radit 4 clouda identicnih dimenzija; ali mislimo stavili letviu popreko (da li ce to smetati?) jer nas strah da ce vuna pritiskati tkaninu,pa ce raditi 'drob', pogotovo jer su iznad nasih glava?

Takoder; kakve ste nosace koristili za postavljanje na zidove/plafon?

analog
12-08-2011, 11:30 AM
Deluju uredno. Jel ima? neke fotografije za vreme pravljenja apsorbera? Koje si drvo koristio za ram i kako si ga spajao?

boggy
12-08-2011, 11:42 AM
Napred-nazad simetrija nije preterano bitna, posto vidim da pokusavas i to da uklopis, zadnji superchunks mogu biti i veci

n00b
12-08-2011, 02:12 PM
Deluju uredno. Jel imaš neke fotografije za vreme pravljenja apsorbera? Koje si drvo koristio za ram i kako si ga spajao?

Imas slike na stranici prije ali evo krataki pregled/tutorial:

Znaci uzeli smo najobicnije daske u Peveca. Za jedan apsorber,triba nam oko 70tak kuna drva (cca 10 eura). Na slici kolega obiljezava rupe sto cemo pilat radi protocnosti zraka/zvuka...

http://img7.imageshack.us/img7/3750/img0876zr.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/7/img0876zr.jpg/)

Ja pilan ubodnom rupe:

http://img850.imageshack.us/img850/7280/22372920642363200961070.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/850/22372920642363200961070.jpg/)

Dobijemo ovo:

http://img695.imageshack.us/img695/3149/img0877qi.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/695/img0877qi.jpg/)

Kad ispilamo sva 4 dijela, spojimo u jednu cjelinu pomocu vijaka za drvo, rad s busilicom ili kacavidom, kako ko voli:

http://img12.imageshack.us/img12/5604/img0878cq.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/12/img0878cq.jpg/)

http://img571.imageshack.us/img571/9183/img0879a.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/571/img0879a.jpg/)

Zatim ispilamo letvice kojima cemo dodatno ucvrstiti konstrukciju, a takoder ce posluziti da drze vunu:

http://img687.imageshack.us/img687/1262/panel1v.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/687/panel1v.jpg/)

Napunimo vunom:

http://img51.imageshack.us/img51/5774/panel6u.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/51/panel6u.jpg/)

I presvucemo tkaninom koju klamamo pistoljem onim za klamat:

http://img21.imageshack.us/img21/5906/panel5o.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/21/panel5o.jpg/)

Cijena jednog sa drvom,vijcima,vunom i tkaninom ispadne oko 150 kuna (cca 20tak eura).

Edit: ovaj visak tkanine koji viri se lagano uredi skarama ili se zalijepi s necim da ne strsi... Mi smo ga klamali iza za dasku, sad ne viri :))

n00b
12-08-2011, 02:16 PM
Napred-nazad simetrija nije preterano bitna, posto vidim da pokusavas i to da uklopis, zadnji superchunks mogu biti i veci

Boggy, pocea sam setat ulicom simetricno :D

boggy
12-08-2011, 02:25 PM
Boggy, pocea sam setat ulicom simetricno :D
:thumbsup:

Eomsy
12-08-2011, 11:31 PM
Imas slike na stranici prije ali evo krataki pregled/tutorial:

Zdagle do jaja 8-) ...

boggy
12-08-2011, 11:37 PM
pored srafova je dobro koristiti i lepak za drvo, tada veza postaje veoma cvrsta.

Eomsy
13-08-2011, 08:08 AM
pored srafova je dobro koristiti i lepak za drvo, tada veza postaje veoma cvrsta.
Istina ... jo? ako je dvokomponentno lijepilo, onda će ti ram prije puknuti na bilo kojem dijelu sem spoja :D ....

boggy
13-08-2011, 08:22 AM
Istina ... još ako je dvokomponentno lijepilo, onda će ti ram prije puknuti na bilo kojem dijelu sem spoja :D ....
To sto pricas vazi i za lepak za drvo, ne samo za 2K lepak. Obican beli ili zuti lepak za drvo, baziran na PVA (polyvinyl acetate (http://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_acetate)) Bison, Henkel, Titebond, ... sta god nadju, sve to odgovara.
EDIT: Evo ti testiranje lepkova za drvo, pa sam izvuci zakljucke: http://www.titebond.com/Download/pdf/HowStrongisYourGlue_FWW.pdf

n00b
23-09-2011, 03:11 AM
Samo da javim da smo nastavili radove za nas mali project studio.

Isikli smo ormar i napravili ladice za ispod kreveta,i dns opiturali sobu.

Stavim slike sutra.

quake2
23-09-2011, 11:29 PM
UH UH UH druze NOOB!!! Ti mislis cak i da spavas u sobi prepunoj kamene vune oblozene samo platnom???Odmah cu te najdobronamernije po tvoje zdravlje posavetovati da prodas sve to sto si napravio i pravis ili od azmafona ili uopste ne pravis jer u takvoj sobici mozes samo da resis neke a onda da ti se pojave opet neki drugi problemi,sto mu na kraju dodje na isto.Znas li sta vidim kada se posle cele noci rada ujutru kroz prozor probije prvi zrak sunca?...ogromne kolicine prasine kamene vune kako lete svuda po sobi i koje nicim nisam uspeo da ukrotim.Razumem da te akusticari ne upozoravaju i ne sprecavaju u koriscenju iste,jer je ona akusticki-cenovno gledano do jaja,ali....u toj sobi nece oni provoditi mladost vec ti.Iznesi barem krevet negde ako je moguce.Meni barem placaju da sedim u tom sranju,i nece jos dugo, a tebi ce na kraju ljubav i hobi postati nocna mora.Video si da ti je i Boggy napisao kako koristi azmafon....mislis da je to tek tako ako kamena vuna radi posao slicno,za moje usi cak i bolje, a dosta je jeftinija?...Procesljaj Gradin thread,mislim da je i on imao problem...Niko ovde u sustini ne upozorava na ovo,samo se bavimo ovim i onim...a u pitanju je ZDRAVLJE momci...ZDRAVLJE..

Rhino
23-09-2011, 11:39 PM
E vidis, ja nemam tih problema sa mikrofiberom.. Jes da sam se namucio kad je sve postavljano da ne propustim ni milimetar bukvalno, ali se izgleda isplatilo na kraju..

boggy
23-09-2011, 11:40 PM
.......Niko ovde u sustini ne upozorava na ovo,samo se bavimo ovim i onim...a u pitanju je ZDRAVLJE momci...ZDRAVLJE..
:confused:
Tema o kamenoj vuni je "na sticky":
Kako utiče zdravstveno; kamena vuna vs. staklena vs. organska vlakna (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25436)

quake2
23-09-2011, 11:53 PM
E vidis, ja nemam tih problema sa mikrofiberom.. Jes da sam se namucio kad je sve postavljano da ne propustim ni milimetar bukvalno, ali se izgleda isplatilo na kraju..

Cekaj da prodje jos neko vreme,drzim pesnice da budu isti utisci i sve ok.

quake2
23-09-2011, 11:56 PM
:confused:
Tema o kamenoj vuni je "na sticky":
Kako utiče zdravstveno; kamena vuna vs. staklena vs. organska vlakna (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25436)

Pa da bre,ali ovaj momak hoce tu i da spava...to je za mene nesto novo i blagi sok.Ajd barem da ih upozorimo da ne spavaju u tome.A Taj sticky nisam ni citao.....jer sam gospodjicu prasnjavu vrlo dobro upoznao,pluca na pluca.

NLP
24-09-2011, 01:03 AM
U normalno napravljenim studijima gdje ima ma tone od;
kamene, staklene, poliestarske, pamučne, celulozne, vunene, konopljine, pjenaste... izolacije... mo?e da se spava i provodi preostalo vreme 24h/dan bez rizika.
... barem manjeg nego u stambenim prostorima gdje izolacija koja nije primjerno "upakovana" tako ili drugačije:wink:
Čitaj stickyje, nisu zlonamjerni, barem ne direktno:D.

quake2
24-09-2011, 02:04 AM
U normalno napravljenim studijima gdje ima ma tone od;
kamene, staklene, poliestarske, pamučne, celulozne, vunene, konopljine, pjenaste... izolacije... mo?e da se spava i provodi preostalo vreme 24h/dan bez rizika.
... barem manjeg nego u stambenim prostorima gdje izolacija koja nije primjerno "upakovana" tako ili drugačije:wink:
Čitaj stickyje, nisu zlonamjerni, barem ne direktno:D.

Pa meni ovaj Noob-ov studio bas i ne lici na to sto ti podrazumevas pod "normalno napravljenim studijem",zato se i brinem za njegovo zdravlje,ali dobro....ako mu nesto i bude,niko mu nije kriv sto nije citao stickyje:rotfl::wink:

NLP
24-09-2011, 09:00 AM
AKo ?ivi? u gradu, oko tebe ima tisuče zgrada koje koriste u 80% staklenu vunu koja nije uop?te "upoakovana" kako bi mogla da bude, po celom gradu i u stanovima ima te air borne pra?ine od staklene pa jo? si ?iv:rolleyes:

Kao ?to smo tisuču puta pisali; ako je tkanina vi?e manje dekoracijska onda nek se sve umota u celuloznu koprenu koja se koristi za vrtove - bolja je zimska varijanta a i ljetna je zadovaljajuča... 100% da mu nenče biti ama ba? ni?ta. http://www.tosama.si/index.php?id=prodajni_program&sid=29&program=siroka_potrosnja

Jesi li čuo za Xanax?!
3/dan po 1mg.

Eomsy
24-09-2011, 05:56 PM
JA se sla?em sa Rhino-vom tvrdnjom. Meni ni? ne leti :confused: ... mikrofibra je u pitanju ...

quake2
24-09-2011, 08:59 PM
AKo ?ivi? u gradu, oko tebe ima tisuče zgrada koje koriste u 80% staklenu vunu koja nije uop?te "upoakovana" kako bi mogla da bude, po celom gradu i u stanovima ima te air borne pra?ine od staklene pa jo? si ?iv:rolleyes:

Kao ?to smo tisuču puta pisali; ako je tkanina vi?e manje dekoracijska onda nek se sve umota u celuloznu koprenu koja se koristi za vrtove - bolja je zimska varijanta a i ljetna je zadovaljajuča... 100% da mu nenče biti ama ba? ni?ta. http://www.tosama.si/index.php?id=prodajni_program&sid=29&program=siroka_potrosnja

Jesi li čuo za Xanax?!
3/dan po 1mg.

Ne koristim ja te tvoje Xanaxe.Zivim na periferiji grada daleko od buke,zgrada i staklene vune.Najtoplije preporucujem azmafon umesto kamene ili bilo koje druge vune jer se do sada na pamuk ama bas niko nije zalio za razliku od ovih preprasnjavih vestackih produkata.Jeste malo skuplji ali je laksi i bolji za montazu,moze se slobodno pokriti bilo kakvom prikladnom tkaninom bez "ususkavanja" i muke,rekao bih i da je u normalnim uslovima mnogo postojaniji... i vidim tu samo jedan izbor svakoga ko razmislja svojom glavom i zna da izbora ima.Zato i pisem ovde to sto pisem.Cudi me da se ti Nenade takodje nisi latio tog materijala?....Ima toga u Sloveniji?

NLP
24-09-2011, 11:28 PM
:)
Pamučnu nisam, ne znam dobrog ponudnika, ba? sada koristim homatherm i gutex; drvena i celulozna vlakna a ba? namjeravam isprobati steico-vu konopljinu koja je (barem ka?u tako) superiornija naspram staklene i kamene, ima veoma fleksibilna vlakna koja mnogo bolje pretvara kinetičku energiju zvuka u toplinu (vi?e slična stakleni pa i ka?u da bolja od staklene po karakteristikama i nije iritantna).
Sve je to oko 40% skuplje od kamene na primjer.
Ko mo?e da si priu?ti nema problema ja sam fleksibilan:)

Ne znam ako si pratio nego kamena i vunena vuna se sada proizvodi sa ecose tehnologijom i mo?e? da spava? na tome i neče te ni?ta bockati i nema formaldehida i drugih "ljekovitih" substanci.
Jedino ?to ne valja da se zajedanput dobije samo veoma mekana varijanta te če kroz vrijeme doči gu?ča (tako ka?u pa da vidimo).

Onda jo? preostaje poliesterska koja je isto veoma zanimljiva, velika efikasnost kod manje gustine, nema ni?ta iritantno i ne treba dodatke da se ne?to zabubi. Cena u EU je isto vi?a, a u AUS i NZ je to veoma jeftino.

quake2
25-09-2011, 12:00 AM
:)
Pamučnu nisam, ne znam dobrog ponudnika, baš sada koristim homatherm i gutex; drvena i celulozna vlakna a baš namjeravam isprobati steico-vu konopljinu koja je (barem kažu tako) superiornija naspram staklene i kamene, ima veoma fleksibilna vlakna koja mnogo bolje pretvara kinetičku energiju zvuka u toplinu (više slična stakleni pa i kažu da bolja od staklene po karakteristikama i nije iritantna).
Sve je to oko 40% skuplje od kamene na primjer.
Ko može da si priušti nema problema ja sam fleksibilan:)

Bojim se da se nista od toga ne moze pronaci ovde u blizini,pogotovo ne steico koji je i meni zanimljiv.Hteo sam malcice da ezoterisem sa vocal booth-om pa sam imao raznih ideja sa konopljom i naleteo na steico ,medjutim resih da ne komplikujem sebi vec dovoljno komplikovane stvari pa idem na siguricu sa azmafonom.Kontam da cu tu raditi samo jednom,bez rasklapanja:)

Ne znam ako si pratio nego kamena i vunena vuna se sada proizvodi sa ecose tehnologijom i možeš da spavaš na tome i neče te ništa bockati i nema formaldehida i drugih "ljekovitih" substanci.
Jedino što ne valja da se zajedanput dobije samo veoma mekana varijanta te če kroz vrijeme doči gušča (tako kažu pa da vidimo).

Onda još preostaje poliesterska koja je isto veoma zanimljiva, velika efikasnost kod manje gustine, nema ništa iritantno i ne treba dodatke da se nešto zabubi. Cena u EU je isto viša, a u AUS i NZ je to veoma jeftino.

Oho,super ako je tako rade sada:jupi:,nadam se da ce i zvucati isto kao i stara,jer sto se samog "zvuka" tice stara je bila mama.

NLP
25-09-2011, 12:16 AM
...da... sve te razlike u teoriji su nekakva ezoterija te u praksi nije ba? očigledno:(

n00b
25-09-2011, 12:29 AM
Ne znam sad iskreno sto da kazem na sve ovo. Sto sam ja cita kaze da ne bi trebalo biti problema.

Mislim da su veci problem nikotin,alkohol,kofein,cannabis... I svi ostali otrovi kojima sam takoder izlozen s vremena na vrijeme. Kad rijesim ove, rijesim i vunu iz sobe. :D

Salim se malo, gle quake, hvala na dobronamjernom savjetu, ali ja cu ipak odlucit 'riskirat'.

NLP
25-09-2011, 01:22 AM
... nadam se da ce i zvucati isto kao i stara,jer sto se samog "zvuka" tice stara je bila mama.

Oprosti; ?to to znači:
"stara je bila mama"?
Nije mi to primarni jezik pa...:ups:

Rhino
25-09-2011, 02:16 AM
Da je 'stara' kamena vuna bila odlicna sto se tice zvucnih karaktreistika :)

NLP
25-09-2011, 08:26 AM
aha hvala, e pa nova je još bolja, vlakna su manje polomljena i veoma manje aditiva.

quake2
25-09-2011, 11:47 PM
Salim se malo, gle quake, hvala na dobronamjernom savjetu, ali ja cu ipak odlucit 'riskirat'.

No frx,za mesec,dva,tri...dok ne testiras materijal sigurno se nista znacajno nece desiti.Ali ako primetis da ti nesto smeta,ne budi lenj i menjaj odmah tu vunicu:)Pozdrav i ziveo.

quake2
25-09-2011, 11:50 PM
Da je 'stara' kamena vuna bila odlicna sto se tice zvucnih karaktreistika :)
:thumbsup: Upravo to.

NLP
27-09-2011, 12:33 AM
... to je očigledno tek početak:)...

n00b
29-09-2011, 02:39 PM
super vam je okvir!
Za vunu, ne kupujte ako ne znate specifikacije, radije odvoj taj deo posla kasnije, kad nabavis vunu odredjenih specifikacija, ili kreni u potragu za njom u susedni grad...

Evo gospodine boggy, jos jednom ste bili u pravu.

Ono cime smo punili apsorbere u zadru, tocnije njih 6 komada je vuna gustoce dp3, znaci 30 kg/m3. To je nedovoljno i treba minjati?

Sto bi znacilo da moramo kupovat novu tkaninu,novu vunu... Ma super :D

I jos nesto, ekipa koja je u zg-u. Preporuke za kamenu vunu u zg, a da je nisu urnebesne cijene?

Eomsy
29-09-2011, 06:58 PM

Ono cime smo punili apsorbere u zadru, tocnije njih 6 komada je vuna gustoce dp3, znaci 30 kg/m3. To je nedovoljno i treba minjati?

Sto bi znacilo da moramo kupovat novu tkaninu,novu vunu... Ma super :D

I jos nesto, ekipa koja je u zg-u. Preporuke za kamenu vunu u zg, a da je nisu urnebesne cijene?
ZA izbor vune ...
thread (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36879)
... A za lokacije u Zgb-u ... ?korpikova ulica - Bauhaus, Baumaxx, Pevec ... , Samobor - Uradi sam (http://www.uradi-sam.hr/) , na slavonskoj aveniji MD-Profil (http://mdprofil.com/index/)

Cijene su ti svugdje slične! Negdje malo ni?e od drugih, ali izbor vune manji i obrnuto :wink: ... Ja sam kupovao u par navrata, pa sam stoga i kupovao na svim navedenim lokacijama ....

NLP
29-09-2011, 08:25 PM
U CRO imate dosta dobru firmu Rockwool, Steprock recimo je dobro re?enje za absorbere oko 10cm debljine.

boggy
29-09-2011, 09:19 PM

......

ok je 30kg/m3, a moze i nesto teze

n00b
30-09-2011, 06:15 PM
Znaci da ostavimo ovih 6 apsorbera kako je?

Eomsy i Nlp hvala za info. Chekiramo,trazimo najpooljnije pa.

Nasa sam u luckome po 35kn m2 dp7. To mi se svida...

NLP
30-09-2011, 06:48 PM
Poka?i sliku da ne bude nedoumice.
Za bočne absorbere si napravi stalke ako je problem ve?anja.

n00b
30-09-2011, 06:58 PM
Poka?i sliku da ne bude nedoumice.
Za bočne absorbere si napravi stalke ako je problem ve?anja.

Sliku vune?

Jebote ja se uopce nisam sitija vjesanja sa plafona! Extra Nlp. Pa prije objesit nego radit stalke. Nemam mjesta za stalke.

n00b
30-09-2011, 07:02 PM
Eo:

http://img51.imageshack.us/img51/5774/panel6u.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/51/panel6u.jpg/)

NLP
30-09-2011, 07:37 PM
Ne, rekao si:
"Znaci da ostavimo ovih 6 apsorbera kako je?"
To sam pitao kako misli??

Pa sa plafona mo?e da se vje?a da, ili da napravi? stalke, ?to ti je povoljnije.

n00b
30-09-2011, 07:48 PM
Ne, rekao si:
"Znaci da ostavimo ovih 6 apsorbera kako je?"
To sam pitao kako misliš?

Pa sa plafona može da se vješa da, ili da napraviš stalke, što ti je povoljnije.

Ocito je jezik prepreka jos ja gonim po dijalektu ko seljacina.

Htio sam pitati da li da ostavimo apsorebere kako jesu napravljeni (znaci napunjeni vunom male gustce dp3) ili da uzmemo novu vunu i stavimo novu vunu u njih? I usput da poklonimo nekome ovu vunu dp3 gustoce :D

Eomsy
30-09-2011, 07:49 PM
Sliku vune?

Jebote ja se uopce nisam sitija vjesanja sa plafona! Extra Nlp. Pa prije objesit nego radit stalke. Nemam mjesta za stalke.
Mislim da je Nenad (NLP) mislio na vje?anje na zid, sa distancerima, "vje?alicama", kako god :wink: ... ali mo?e? i sa plafona ...

Eomsy i Nlp hvala za info

Za to i postoji za stisnuti "hvala" na dnu posta :D ...

Nasa sam u luckome po 35kn m2 dp7. To mi se svida...

Koliko u paketu komada, kojih dimenzija i gdje se nalaze točno ... To je dobra dodatna informacija za imati na umu gdje kupiti vunu ...

n00b
30-09-2011, 07:56 PM
Koliko u paketu komada, kojih dimenzija i gdje se nalaze točno ... To je dobra dodatna informacija za imati na umu gdje kupiti vunu ...

Stipic grupa u Luckome. Radi se o knauf insulation vuni. Ploce od 5 cm su ti to. Vjerojatno standardno 6m2 koliko dode u bali onoj znas? Mislim da sam vidija takvu vunu kod tebe u thredu, odnosno u takvom pakiranju.

Ljudi odo sad piti u grad. Ja jos moram izopijat kako spada svoju mladost :D

NLP
30-09-2011, 08:03 PM
Nisam mislio na vje?anje na zidove jer ima tamo negdje prozore.

DP3 je za stvarno debele supechunksove a ne za absorbere debeline 10-15cm.
Mnogo bolje DP7 (verovatno 70kg/m3) a i DP8 te Steprock i slično je jo? efikasnije.

codar
01-10-2011, 08:30 PM
Pozdrav n00b,
nice to meet you @ Bauhaus na odjelu građevinskog materijala, točnije kraj police sa Rockwool asortimanom :D

...mislim da je od Rockwool-a Airrock HD ( 70kg/m3) idealna sa obzirom na pristupačniju cijenu od Steprock-a. No tra?io sam na par mjesta i nema je nigdje. :confused: ... tj. ima ak naruči? ?leper. bitange!!!

... uglavnom obavijesti nas kad uspje?no obavi? nabavu . :)

... eto, da ne bude? jedini laik u ovome threadu ...

pozdrav svima

NLP
01-10-2011, 09:04 PM
Steprock i druge vune slične gustine imaju posvuda gdje prodaju materijal za (kučanske) plivajuče podove, trgovine za suhomonta?nu (gips) gradnju i slično.

n00b
03-10-2011, 12:42 PM
Pozdrav n00b,
nice to meet you @ Bauhaus na odjelu građevinskog materijala, točnije kraj police sa Rockwool asortimanom :D

Da da,to je to :) Ajde da se desilo i to da se ljudi prvo upoznaju live, pa tek onda nastave onlajn :))

Ja mislim da cu zavrsit kod ovih ipak: http://www.stipic.hr/

Do kraja tjedan mislim obavit shoping. Zelim si izmirit sobu prije nego pocnemo ista stavljat unutra...

codar
03-10-2011, 05:34 PM
... evo na?ao sam Airock HD , imaju samo 8cm deblijne 43kn/m2

www.ravago.hr (http://www.ravago.hr/)

NLP
03-10-2011, 09:40 PM
Nije lo?e.
AKo mo?e? i ima? prostora da da? dva slojeva + airgap inače jedan sloj i airgap (koliko je debeo i sloj).

n00b
07-10-2011, 12:41 PM
Pozdrav ekipa,

ne znam koliko je mjerodavno s obzirom da je za mjerenje koristen intergrirani apple-ov mic u macbook pro-u (mjerni mikrofon nismo uspejli namjestit,dobili smo onaj krkov)...

U ovom mjerenju su monitori na stupovima cigli ( :D ), laptop je bio u sweetspotu, razmjestaj napravljen po moj skicama i dva kuta prvih refleksija do pola visine je naslagano kamene vune.

Evo rezultati:

http://img534.imageshack.us/img534/5775/sweetspot2gd.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/534/sweetspot2gd.jpg/)

http://img843.imageshack.us/img843/8463/sweetspot2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/843/sweetspot2.jpg/)

http://img543.imageshack.us/img543/206/sweetspot1gd.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/543/sweetspot1gd.jpg/)

http://img263.imageshack.us/img263/129/sweetspot1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/263/sweetspot1.jpg/)

E da,ovo bi kao trebala biti ista pozicija dva put zaredom. Grafovi su poprilicno razliciti :D

n00b
07-10-2011, 01:39 PM
... evo našao sam Airock HD , imaju samo 8cm deblijne 43kn/m2

www.ravago.hr (http://www.ravago.hr/)

Codar ja sam uzea onu rockwool steprock c u baumaxa.

Ovdje pise da je gustoca 120 kg/m3. http://www.webgradnja.hr/specifikacije/920/ploce-od-kamene-vune-za-toplinsku-i-zvucnu-izolaciju-ispod-cementnih-plivajucih-podova-steprock-c/

Cijena 43 kn/m2,ali joj je debljina 5 cm.

NLP
07-10-2011, 07:32 PM
Za frekvencijski odaziv sobe poka?i radije SPL graf.

n00b
08-10-2011, 07:23 PM
Slp grafovi nakon stavljanja dva bass trapa:

n00b
08-10-2011, 07:26 PM
http://img696.imageshack.us/img696/7249/dsc00379bk.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/696/dsc00379bk.jpg/)

http://img43.imageshack.us/img43/7195/dsc00380pl.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/43/dsc00380pl.jpg/)

http://img403.imageshack.us/img403/7334/dsc00384x.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/403/dsc00384x.jpg/)

http://img28.imageshack.us/img28/1925/dsc00385ai.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/28/dsc00385ai.jpg/)

Eomsy
08-10-2011, 09:13 PM
http://img696.imageshack.us/img696/7249/dsc00379bk.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/696/dsc00379bk.jpg/)

Nadam se da si umrtvio struju u toj utičnici koju si zatvorio sa vunom ... jer nikada se ne zna gdje vrag spava :wink: ....

n00b
08-10-2011, 09:28 PM
Na pamet mi nije palo!

Sto se vuna ne koristi kao protupozarni materijal? :)

U ovom slucaju spava u kutu u trapu :D

n00b
09-10-2011, 09:03 PM
http://img69.imageshack.us/img69/3860/dsc00392cd.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/69/dsc00392cd.jpg/)

Eomsy
10-10-2011, 03:25 PM
Sto se vuna ne koristi kao protupozarni materijal? :)

I ona gori, samo na većim temperaturama, ali tkanina i drvo nisu!!! Ja bi to rađe ubio dok ima? vremena, jer ak se poslije sranje desi, prvo treba parati tkaninu ... koja gori :shock: .... a tad je sve već ionako kasno :( ... Do?ivio sam jednom po?ar zbog starih instalacija i hvala, nebi vi?e ....

n00b
10-10-2011, 07:35 PM
Triban svu vunu vadit vanka :/ Hmm... Al poprilicno si me uvjerija. Moga bi i to odradit!

Eomsy
10-10-2011, 07:51 PM
Triban svu vunu vadit vanka :/ Hmm... Al poprilicno si me uvjerija. Moga bi i to odradit!
Ako treba? vodstvo oko toga, ti pitaj ... ja sam si svu struju radio sam, znam pone?to :wink: ...

n00b
10-10-2011, 10:09 PM
Ako treba? vodstvo oko toga, ti pitaj ... ja sam si svu struju radio sam, znam pone?to :wink: ...

Okej. Sutra radimo ostale chunkove pa cu to na kraju. Nisam jos stavlja tkaninu, tako da nije bed.

NLP
11-10-2011, 09:40 PM
... tu ne sme? imati pomislica kao ?to te Eomsy nagovara; oko elektrike je treba biti veoma previdan pa makar biti prepicajzlast iako misli? da nema ?anse da se ?to dogodi!!!
Elektrika je k***a koja se ne da dirati.

nikolaivanic
12-10-2011, 05:45 PM

bogi

Pozz Bogi,
gde ima da se kupi azmafon u bg?

Eomsy
12-10-2011, 07:54 PM
... tu ne sme? imati pomislica kao ?to te Eomsy nagovara; oko elektrike je treba biti veoma previdan pa makar biti prepicajzlast iako misli? da nema ?anse da se ?to dogodi!!!
Elektrika je k***a koja se ne da dirati.
Evo, nemam pojma kaj se desilo, jer sam ovaj post već jednom napisao, pa ga sad nema /?/ ...

No uglavnom, Nenade, ne ?elim da me se krivo shvati, ali "kućna" struja (utikači, utičnice, razvodne kutije, pa čak i kutije sa osiguračima "malo većim" znalcima o struji) nije rocket science :shock:, poogotovo ubijanje struje u utičnici ... Naravno da se sa strujom nije za ?aliti i za igrati, jer mo?e biti pogubna, ali koliko je ljudi osposobljeno da radi sa motornom pilom, pa je svaki seljak koristi?! Najbitnije je da se opasan posao odrađuje sa extremnim oprezom, strahopo?tovanjem ... Dapače , ako ima imalo sumnje u sebe, preporučam da to ostavi stručnijem umu od sebe. Stepla je i mene tu i tamo, nije ba? ugodno, no to je zato ?to nisam po?tivao posao koji radim :mad:, pa eto mi ....

Mislim da mu mogu dati detaljne upute kojih, ako se pridr?ava, nema brige o bilo kakvoj opasnosti po ?ivot, no ponavljam, ako postoji bilo kakva sumnja u sebe, OSTAVI DRUGOME ....

NLP
12-10-2011, 11:37 PM
Jeste Eomsy posve sam jednakog razmi?ljanja!
Mislim da sam u tom nazoru jasno napisao ili se ipak izgubilo sa prijevodom?:(

... ni akustika nije neka nuklearna znanost, zna biti tricky za mnogokoga:)
I mene je struja jednom dosta "trefila" i bilo je interesantno; kao da sam se ponovno rodio (kad sam pomislio kako sam dobro pro?ao nego malo konci prstiju zagoreni... malko blackouta:))

Kako god; ne treba da pusti situaciju takva ?to jeste i ako isklopi glavni FID, proveri za svaki slučaj sa "fazenbriferom", te otklopi ručno posve tu utičnicu bit če posve ok.

n00b
13-10-2011, 12:24 AM
Momci bez brige, necu sigurno sam prckati po necemu sto ne znam dobro.

Samo citanje i ucenje. Obratit cu se eomsyu za vodstvo, ako ocjenim da nisam to sposoban odradit, rade cu zvati nekog strucnijeg.

Meni se jos zivi i radi glazba. Tu smo radi toga remeber :D

Eomsy
13-10-2011, 05:02 PM
Jeste Eomsy posve sam jednakog razmišljanja!
Mislim da sam u tom nazoru jasno napisao ili se ipak izgubilo sa prijevodom?:(
Izgleda :grin: ... glavno da se kužimo ....
... ni akustika nije neka nuklearna znanost, zna biti tricky za mnogokoga:)

Istina!!! Ja znam samostalne, oženjene ljude koji ni žarulju ne znaju promjeniti, ni kavu skuhati :D ....
I mene je struja jednom dosta "trefila" i bilo je interesantno; kao da sam se ponovno rodio (kad sam pomislio kako sam dobro prošao nego malo konci prstiju zagoreni... malko blackouta:))

Mene i mog staroga je odbacila par metara u zid odpozadi u zasebnim slučajevima ... MAGIC THRILLLLLLL :rotfl: ...

Kako god; ne treba da pusti situaciju takva što jeste i ako isklopi glavni FID, proveri za svaki slučaj sa "fazenbriferom", te otklopi ručno posve tu utičnicu bit če posve ok.
Može se prvo sa probirštiftom (ispitivač struje) ispitati koja je faza u utičnici , pa nju poslije isklapanja FID-ovke i rastavljanja utičnice, nju još dodatno izolirati trakom .....

Momci bez brige, necu sigurno sam prckati po necemu sto ne znam dobro.
To volim :D ....

Samo citanje i ucenje. Obratit cu se eomsyu za vodstvo, ako ocjenim da nisam to sposoban odradit, rade cu zvati nekog strucnijeg.
... i ovo isto :rotfl: ....

Meni se jos zivi i radi glazba. Tu smo radi toga remeber :D
Kaj nemaš DEATH WISH FEELING WRITTEN ALL OVER U???? Or is it just my wish :D .... hahahahahh...

boggy
13-10-2011, 05:10 PM
Pozz Bogi,
gde ima da se kupi azmafon u bg?

stovarista Termodoma.

n00b
04-11-2011, 04:49 PM
Postovana gospodo,

radovi su u tijeku... Ovo ?to je crveno na slikama je gotovo! Zvuk se nevjerojatno pobolj?ao. Čak je i estetski predivno. Jedva čekam da zgotovimo da Vam stavim slike.

Postavljam preinačen projekt da mi date blagoslov prije krenemo s novim radovima. Ima li smisla u ovoj mojoj stavljati difuzore kakve je nenad stavija kod mike valeta? Znači stavili bi dva na zid prve refleksije između apsorbera i chunka, i dva na plafon između chunka i clouda. Pogledajte dolje na slici.

Godspeed ekipa!

http://img696.imageshack.us/img696/5226/soba30.png (http://imageshack.us/photo/my-images/696/soba30.png/)

http://img7.imageshack.us/img7/8690/soba31.png (http://imageshack.us/photo/my-images/7/soba31.png/)

http://img171.imageshack.us/img171/1507/soba3tlocrt.png (http://imageshack.us/photo/my-images/171/soba3tlocrt.png/)

DRUGI KUT:

http://img213.imageshack.us/img213/1082/sobadrugikut1.png (http://imageshack.us/photo/my-images/213/sobadrugikut1.png/)

Rhino
04-11-2011, 05:04 PM
Iza difuzora ide apsorber. A ne ispod njega. :) Mada moguce da ne kapiram ove nacrte sa strane gdje apsorber panel i difuzor izgledaju kao deka i jastuk na krevetu :)

boggy
04-11-2011, 05:19 PM
Iza difuzora ide apsorber. A ne ispod njega. :)

TACNO!
2D difuzori tog ranga nemaju smisla ako ih malo sta od sweet spota od zvucnika uopste pogadja
Preporucujem binarne difuzore preko apsorbera kao kod Eomsy-ja, i na mestu gde si planirao 2D difuzore stavi jos apsorbera slicnog tipa kao i do sada ili debljih, (naravno, sa binarnim difuzorima preko)

Mada moguce da ne kapiram ove nacrte sa strane gdje apsorber panel i difuzor izgledaju kao deka i jastuk na krevetu :)
Verovatno mu je to crtez plafona, kao poklopca na otvorenoj konzervi.

NLP
04-11-2011, 05:28 PM
Ako si ograničen sa količinom difuzora, odnosno ako ih neče? praviti mnogo onda svakako je prioriteta da im je centar negdje u vsini glave kad slu?a?.

Koliko mora? da bude? uddaljen od difuzora pročitaj:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893

Eomsy
04-11-2011, 06:40 PM
Ako si ograničen sa količinom difuzora, odnosno ako ih neče? praviti mnogo onda svakako je prioriteta da im je centar negdje u vsini glave kad slu?a?.

Koliko mora? da bude? uddaljen od difuzora pročitaj:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893
Čitajuć dana?nje postove, ba? sam ovo prvo zaključio po slikama ... Sve ti je Nenad reko, ali i Boggy-jeva ideja nije lo?a, absorber do plafona, nekih 30 cm debljine i preko binarac. Brijem da bi ti to bilo puno lak?e za izvest nego skyline difuzor ...

Ali tebi su več otpozadi absorberi gotovi, zar ne? Onda bi samo na mjesto predviđenih difuzora veliki horizontalni absorber sa binarcima ...

NLP
04-11-2011, 08:35 PM
... mo?e da napravi i ne?to takvo:
http://www.rpginc.com/products/badpanel/
ili jo? bolje: http://www.rpginc.com/products/badarc/index.htm
Veoma je lako za napravit, jedino da je puno bu?enja.

... ali Schroederovi difuzori su ipak "nivo, dva" vi?e...

boggy
04-11-2011, 10:07 PM

Ja ne bi pokrivao drvo platnom... s obzirom da nije RPG Inc. i da ne treba da stedi svaki cent da bi se obogatio time sto ce povrsine ispod platna praviti od lesonita ili cega god....
Doduse imao sam klijente koji nisu voleli da vide drvenu povrsinu u studiju... to bih prethodno proverio...
Lepa lakirana sperploca ima i te kako smisla i zvucno i vizuelno.

To vec neka sam proceni...
http://www.freepatentsonline.com/5817992.pdf

... ali Schroederovi difuzori su ipak "nivo, dva" vi?e...
Pa i kod tebe su na plafonu korisceni mahom da sprece flutter echo u zadnjem delu sobe, ako se ne varam... difuzno polje koje oni formiraju na mestu slusanja je prilicno zanemarljivo.
Takodje, tvoji zidovi pozadi i na plafonu nisu sasvim "cvrsti" posto su napravljeni od gips ploca sa apsorpcijom iza te mogu da vibriraju, tako da su i delimicno membranski apsorberi, a to nije isti slucaj kao kada kacis difuzor na potpuno reflektivni zid od cigle, kao sto je n00b naumio.

n00b
04-11-2011, 10:57 PM
@rhino

Iza difuzora ide apsorber. A ne ispod njega. Mada moguce da ne kapiram ove nacrte sa strane gdje apsorber panel i difuzor izgledaju kao deka i jastuk na krevetu

Ovo sa strane je rje?enje za plafon. I razumio da crte? kriv.

@boggy

TACNO!
2D difuzori tog ranga nemaju smisla ako ih malo sta od sweet spota od zvucnika uopste pogadja
Preporucujem binarne difuzore preko apsorbera kao kod Eomsy-ja, i na mestu gde si planirao 2D difuzore stavi jos apsorbera slicnog tipa kao i do sada ili debljih, (naravno, sa binarnim difuzorima preko)

Razumio da od mojih crte?a ni?ta. Ići ću sa binarnim rje?enjem, ali mi je prekomlicirano (novčano i radno i svakako :D) radit poput eomsya.

Dopada mi se Nenadova preporuka. Ne izgleda mi komplicirano.

@Eomsy

Ali tebi su več otpozadi absorberi gotovi, zar ne? Onda bi samo na mjesto predviđenih difuzora veliki horizontalni absorber sa binarcima ...

To je sjeb da. Crveno na slikama je gotovo!

@NLP

Nenade, jako nam se dopalo ovo rje?enje. Nisam jo? stigao pročitati boggy-ev pdf.

Ovo postavim preko zadnja dva apsorbera?
Koje su dimenzije, i dali je shema uvik ista (raspored rupica),a ja je prilagodim svojim dimenzijama apsorbera?
Od kojeg materijala bi mi bilo estetski najpovoljnije, a da zadrzava funkcionalnost, izraditi ovako ne?to?
Na koju visinu postavljam? Vjerojatno sredina bad-a na visinu sweet spota?

Ako ove odgovore mogu pronaći u boggy-ov pdf samo recite. Cili dan radimo po sobi, preumoran sam za včrs tra?it odgovore.

Hvala Ekipa!

NLP
04-11-2011, 11:12 PM
Ma ne platno, to ?to je na slici je veoma pogre?no, ne sme biti platno svakako nego moraju, da se vide rupe a ne preko neka tkanina da absorbira neke vi?e frekvencije:(
... lak?e im je nagovarat klijente koji hoče da se im akustički elementi potpuno zakamufliraju i sa time kr?e svoje dosta radikalne teorijske formule kod pravljenja svojih elemenata:(

Ma ta ploča mo?e da bude od čega sam preferira... mdf (rpg koristi hdf) a to mo?e da boji u ?to hoče, vezana ploča/?per itd. na kraju krajeva mo?e i gips:D ako ne mari oko "prijatnih" refleksija da...

Plafon izza da... ne trebaju ba? Schroederovi mo?e i ti binarni da, jednako pozadi levo/desno. ... ako gledamo samo mesto slu?anja ako uzmemo u obazir onaj kauč onda se malo pobrine? za ljene klijente koji tamo prave gu?vu:)

Ti zidovi su kombinacija 2 slojeva gipsa i iverice i dosta je rigidno, sad sam zaboravio a da ba? sad da ne računam teorijsku rezonantnu absorpciju toga sendviča (teorijsku ne praktičku!) ali je rezonanca povr?ina na dosta niskima frekvencijama ispod 30Hz (10 cm Knauf dp8, 12,5mm gips plo?ča, 22mm iverka, 15mm gips ... ispod svega punjena cigla)...
... ali je volumen prostorije dosta veliki 90m3+ i du?ina je ok.

NLP
04-11-2011, 11:18 PM
@rhino
Nenade, jako nam se dopalo ovo rje?enje. Nisam jo? stigao pročitati boggy-ev pdf.

Ovo postavim preko zadnja dva apsorbera?
Koje su dimenzije, i dali je shema uvik ista (raspored rupica),a ja je prilagodim svojim dimenzijama apsorbera?
Od kojeg materijala bi mi bilo estetski najpovoljnije, a da zadrzava funkcionalnost, izraditi ovako ne?to?
Na koju visinu postavljam? Vjerojatno sredina bad-a na visinu sweet spota?

Ako ove odgovore mogu pronaći u boggy-ov pdf samo recite. Cili dan radimo po sobi, preumoran sam za včrs tra?it odgovore.

Hvala Ekipa!

Pa to ?to ti je Boggy stavio je link do patenta za taj BAD absorber kojeg pominjem!

Da mo?e preko zadnja dva absorbera bez problema i priporučljivo je.

Dr?i se dimenzija i veličine rupica.

Kao ?to ti je Boggy rekao vezana/?perploča je dobar odabir.

Uvijek se prvo! postavja na nivo glave koja slu?a:) ako predimenzionira? odnosno ide? vi?e gore/dole, treba da izračuna? priporučljiv RT60 za svoj prostor i to uzme? u obzir.

Jeste, prvo pročitaj taj link kojeg ti je dao Boggy!

boggy
04-11-2011, 11:30 PM
...........
Ti zidovi su kombinacija 2 slojeva gipsa i iverice i dosta je rigidno, sad sam zaboravio a da baš sad da ne računam teorijsku rezonantnu absorpciju toga sendviča (teorijsku ne praktičku!) ali je rezonanca površina na dosta niskima frekvencijama ispod 30Hz (10 cm Knauf dp8, 12,5mm gips plošča, 22mm iverka, 15mm gips ... ispod svega punjena cigla)...
... ali je volumen prostorije dosta veliki 90m3+ i dužina je ok.
Svejedno, cigleni zid daleko bolje reflektuje niske frekvencije od tog tvog sendvica te sigurno pravi veci haos u sobi.

Ne treba zaboraviti da su nam gospoda koja su izmislila LEDE (D. Davis, C. Davis), preporucila da live end bude akusticki transparentan (apsorptivan) za sve frekvencije ispod f=3*c/a, gde je a najmanja dimenzija sobe, a c je brzina zvuka, pa kada se to malko sracuna... LEDE u maloj sobi postaje neostvariv san.... zato i savetujemo apsorbere svuda, a zivost sobe se vraca letvicama ili busenim sperplocama po D'Antoniovom patentu... kako se kome vise svidja... ali binarna difuzija je najprakticnija i najbolji kompromis, a da se pri tom i najmanje stete pravi u sobi od zvuka.

boggy
04-11-2011, 11:35 PM
......
Drži se dimenzija i veličine rupica.
......
Ne mora striktno, neka se uklopi prema svojim potrebama...
Takodje... ono sto vec davno savetujem na gearslutz... bacanje novcica (coin flipping) i rucno belezenje glava/pismo niza, takodje moze napraviti lepi slucajni binarni niz koji se lako da iskoristiti i za 1D i za 2D difuzore.
Treba se malko opustiti, nije difuzor samo ono sto RPG proizvodi... difuzori su primenjena matematika, pre svega.

Cak i da sada preko ovog crvenog apsorbera okaci izbusenu sperplocu (po patentnom crtezu, na primer) kao sliku preko , dobice amplitude grating binary diffuser... samo treba voditi racuna da ne tandrce ili pravi bilo kakve zvukove.

Moze i ram da mu napravi pa da ga samo namakne preko apsorbera pa ga posle skine ako mu se ne svidja ili nesto drugo zeli
isto moze da se uradi i sa 1D i 2D varijantom. Ideje i masta su uvek zgodne...

NLP
04-11-2011, 11:53 PM
Svejedno, cigleni zid daleko bolje reflektuje niske frekvencije od tog tvog sendvica te sigurno pravi veci haos u sobi.

Svakako jeste da. I za?eljen je bila cigla, da se smanji buka od vani... ?to se zna da. ... a i taj prostor je priča za sebe kao svaka specifička prostorija i odgovarajuče specifičko individualno re?enje da.

Ne treba zaboraviti da su nam gospoda koja su izmislila LEDE (D. Davis, C. Davis), preporucila da live end bude akusticki transparentan (apsorptivan) za sve frekvencije ispod f=3*c/a, gde je a najmanja dimenzija sobe, a c je brzina zvuka, pa kada se to malko sracuna... LEDE u maloj sobi postaje neostvariv san.... zato i savetujemo apsorbere svuda, a zivost sobe se vraca letvicama ili busenim sperplocama po D'Antoniovom patentu... kako se kome vise svidja... ali binarna difuzija je najprakticnija i najbolji kompromis, a da se pri tom i najmanje stete pravi u sobi od zvuka.
... mahhh da da... i RFZ je jednaka priča, sve same membranske povr?ine ili da mo?e da "niske odlutaju izza" i treba dosta volumena...
Jeste da, potpuno si u pravu; ako netko tko ne zna dosta o akustiki, to mu je dosta prost savjet koji če da da dovoljan rezultat!

P.S.: ti Davisovi su nekada malo previ?e pu?ili različite stvari i ostavili do dandanas sve na pola ali ajde neka im...:D:cool3::peace:

NLP
05-11-2011, 12:03 AM
Ne mora striktno, neka se uklopi prema svojim potrebama...
Takodje... ono sto vec davno savetujem na gearslutz... bacanje novcica (coin flipping) i rucno belezenje glava/pismo niza, takodje moze napraviti lepi slucajni binarni niz koji se lako da iskoristiti i za 1D i za 2D difuzore.
Treba se malko opustiti, nije difuzor samo ono sto RPG proizvodi... difuzori su primenjena matematika, pre svega.

Jeste da da... ali mislio sam da odr?i balans cca. 50% absorpcije /50% refleksije gledano na povr?inu ni?ta drugo.
I jeste akustika je za mnoge bezveze stvar i na?lo se jedno poduzeče koji je trend maker u teoriji i praksi (RPG), sve rade na potvrdi i sa merenjima, algoritmi su im dosta ekzotički ... imaju največu kundtovu cijev na svijetu i jo? ?to?ta... a na kraju krajeva sva?ta se mo?e i drugačije, jeste, za?to ne!

Cak i da sada preko ovog crvenog apsorbera okaci izbusenu sperplocu (po patentnom crtezu, na primer) kao sliku preko , dobice amplitude grating binary diffuser... samo treba voditi racuna da ne tandrce ili pravi bilo kakve zvukove.

Moze i ram da mu napravi pa da ga samo namakne preko apsorbera pa ga posle skine ako mu se ne svidja ili nesto drugo zeli
isto moze da se uradi i sa 1D i 2D varijantom. Ideje i masta su uvek zgodne...

Jeste da, za?to ne.

boggy
05-11-2011, 12:12 AM
.........
P.S.: ti Davisovi su nekada malo previ?e pu?ili različite stvari i ostavili do dandanas sve na pola ali ajde neka im...:D:cool3::peace:
Ja to procitah iz njihovog AES rada iz 1979.
Ta formula je veoma ozbiljan zahtev za konstrukciju, jer za sobu najmanje dimenzije 2.6m (visina plafona u kucnim studijima), sve ispod ~400Hz treba da prodje kroz takozvani (wannabe) "live end" i ne vrati se nikad nazad!... s druge strane, meni je to sasvim fin zahtev po pitanju smirivanja sobnih modova, jer divljanje bass frekvencija od koga boluju skoro svi "bukvalno" primenjeni LEDE principi u kucnim studijima gde su zidovi pozadi sasvim cvrsti, a ne ekstremno veliki bass trapovi, u stvari nemaju osnova da funkcionisu, vec po upozorenju autora LEDE.

Ali je verovatno vise "buzzy" naglabati o ITDG (Initial Time Delay Gap), Haas triggeru itd... dok ova formula je samo par recenica u potpuno neuglednom pasusu u AES radu, negde pred kraj...

boggy
05-11-2011, 12:13 AM
Jeste da da... ali mislio sam da održi balans cca. 50% absorpcije /50% refleksije gledano na površinu ništa drugo.

Karakteristika svih slucajnih i pseudoslucajnih nizova je da je podjednaka verovatnoca i glave i pisma na novcicu, ili i nule i jedinice, odnosno svaka moze da se pojavi sa verovatnocom 0.5. Te je za veliki niz to uvek na kraju zadovoljeno, da je koeficijent popune rupama 0.5, odnosno 50%, vec samim dizajn principom (slucajna binarna sekvenca)

I jeste akustika je za mnoge bezveze stvar i našlo se jedno poduzeče koji je trend maker u teoriji i praksi (RPG), sve rade na potvrdi i sa merenjima, algoritmi su im dosta ekzotički ... imaju največu kundtovu cijev na svijetu i još štošta... a na kraju krajeva svašta se može i drugačije, jeste, zašto ne!
.....
Moze 2D binarni difuzor i od polica za case za viski, gde svaka casa ima svoje odredjeno mesto i svoju policu a u ostale prazne police se stavi akusticki sundjer... tako se spoji ugodno i korisno... i nije RPG Inc. made.

NLP
05-11-2011, 12:32 AM
Ja to procitah iz njihovog AES rada iz 1979.
Ta formula je veoma ozbiljan zahtev za konstrukciju, jer za sobu najmanje dimenzije 2.6m (visina plafona u kucnim studijima), sve ispod ~400Hz treba da prodje kroz takozvani (wannabe) "live end" i ne vrati se nikad nazad!... s druge strane, meni je to sasvim fin zahtev po pitanju smirivanja sobnih modova, jer divljanje bass frekvencija od koga boluju skoro svi "bukvalno" primenjeni LEDE principi u kucnim studijima gde su zidovi pozadi sasvim cvrsti, a ne ekstremno veliki bass trapovi, u stvari nemaju osnova da funkcionisu, vec po upozorenju autora LEDE.

Ali je verovatno vise "buzzy" naglabati o ITDG (Initial Time Delay Gap), Haas triggeru itd... dok ova formula je samo par recenica u potpuno neuglednom pasusu u AES radu, negde pred kraj...

Jeste Boggy pričali smo relativno dosta privat oko toga i zato sam to napomenuo jer sam verovao da če? se setiti. Zato taj moj intrigantan "odgovor".
Gle ja se samo čudim nekim dogmama u akustici, koje su veoma bebave a novija re?enja premnogi rado ignori?u jer im je to najlak?e ili ?to več... hvalabogu da se nađu ljudi poput tebe da vide dalje od drveča koje sakrivaju ?umu.

NLP
05-11-2011, 12:38 AM
Karakteristika svih slucajnih i pseudoslucajnih nizova je da je podjednaka verovatnoca i glave i pisma na novcicu, ili i nule i jedinice, odnosno svaka moze da se pojavi sa verovatnocom 0.5. Te je za veliki niz to uvek na kraju zadovoljeno, da je koeficijent popune rupama 0.5, odnosno 50%, vec samim dizajn principom (slucajna binarna sekvenca)

Moze 2D binarni difuzor i od polica za case za viski, gde svaka casa ima svoje odredjeno mesto i svoju policu a u ostale prazne police se stavi akusticki sundjer... tako se spoji ugodno i korisno... i nije RPG Inc. made.

... ok dobro da, za?to da ne, da:)
... oni ipak tra?e algoritme koji su vi?e ekzotički i sva?ta kao inspirisani od naravnih iz pririode...

boggy
05-11-2011, 12:59 AM
Jeste Boggy pričali smo relativno dosta privat oko toga i zato sam to napomenuo jer sam verovao da češ se setiti. Zato taj moj intrigantan "odgovor".
Pa... s obzirom na prosecne sadrzaje forumskih diskusija, tesko da cu zaboraviti...
Da me pogresno ne shvatis, nemam ja nista protiv Haas triggera ili ne daj Boze ITDG-a (moze se to nastimati pa ko voli...)... jedino mislim da su zbrkani prioriteti, koji, kada bi se pravilno poredjali (pa se prvo postavio problem sredjivanja bass-a), tada bi iskljucili SVAKU je*enu diskusiju na temu "bedroom LEDE" dizajna... ali valja onda ne bi imali o cemu vise diskutovati... posto im RFZ izgleda prekomplikovano, a N-E "zauzima previse mesta" (iako je mozda realno isto mesta potrebno da bi se smirio bass i u prva dva dizajna, ali to nije zanimljivo za raspravu)

Gle ja se samo čudim nekim dogmama u akustici, koje su veoma bebave a novija rešenja premnogi rado ignorišu jer im je to najlakše ili što več... hvalabogu da se nađu ljudi poput tebe da vide dalje od drveča koje sakrivaju šumu.
Oh... daleko od toga da sam ja jedini ili redak... mozda je samo problem u tome sto mnogi akusticari realno nista ni ne pisu konkretno po forumima, jer im je smorno ili nije poslovno dobar potez. Svejedno hvala na komplimentu... 8-)

boggy
05-11-2011, 01:02 AM
... ok dobro da, zašto da ne, da:)
... oni ipak traže algoritme koji su više ekzotički i svašta kao inspirisani od naravnih iz pririode...
Bacanje novcica je naizgled primitivan algoritam ali potpuno legitiman nacin generisanja slucajne binarne sekvence (cak u tom slucaju uopste ne treba "pseudo" ispred "slucajne")

http://en.wikipedia.org/wiki/Coin_flipping

n00b
05-11-2011, 09:18 PM
http://img511.imageshack.us/img511/4526/soba35.png (http://imageshack.us/photo/my-images/511/soba35.png/)

http://img252.imageshack.us/img252/5682/soba36.png (http://imageshack.us/photo/my-images/252/soba36.png/)

Crveno je gotovo! Trap kod vrata smo izveli na način da smo tri četvrtine napravili na kolima pomično, a jednu četvrtinu fiksirali iznad vrata. Odlično je sve ispalo funkcionalno. Triba sve to obuč u tkaninu jo?. Također ova dva ogromna clouda na plafon su ostala za izradit.

Ove chunkove sa strane ne znam oću uopće stavljat, jer je soba dead totalni već sad :D

Bojim se da će bed difuyor preko zadnja dva apsorbera biti premalo da vrati ?ivost. Mogu ih jo? negdje primjeniti? Npr na ova dva apsorbera na bočnim zidovima?

Rhino
05-11-2011, 11:08 PM
jer je soba dead totalni već sad :D

Nije, nije, ne bi trebalo.. Mislim sigurno je da osjecas dobru razliku ali tako i treba.. Daj koji dan/nedjelju fore da se priviknes malo na umanjen reverb.. Samo radite dalje po planu:)

NLP
05-11-2011, 11:18 PM
... pitanje je koliko je mrtva ispod 150Hz?!
Srednje i visoke brzo kontroli?e?, ni?e je te?e je!!!
A frekvencijska linearnost je po?eljna i do niskih, sa dovoljenim porastom... ipak probaj izmeriti...

n00b
06-11-2011, 04:57 PM
Nije, nije, ne bi trebalo.. Mislim sigurno je da osjecas dobru razliku ali tako i treba.. Daj koji dan/nedjelju fore da se priviknes malo na umanjen reverb.. Samo radite dalje po planu:)

Ma stari osjećam se koda sam upa u svemirsku postaju. U vakum nekakav. Ne mogu ti opisat osjećaj. :D U svojih 22 nisam pro?etao previ?e profesionalnih studija, profi re?ija. Pitam se kakav je tek onda osjećaj u gluhim sobama?
Mislim da klaustrofobični ljudi itekako imaju problema s njima :)

Ugl, istina je to ?to govori?. Kad smo stavili prva dva trapa sićam se da je osjećaj bio sličan ovome (dodu?e ne u mjeri kao sad), al smo se brzo potom naviknuli. Vjerojatno ce tako biti i sada!

n00b
06-11-2011, 05:01 PM
... pitanje je koliko je mrtva ispod 150Hz?!
Srednje i visoke brzo kontroli?e?, ni?e je te?e je!!!
A frekvencijska linearnost je po?eljna i do niskih, sa dovoljenim porastom... ipak probaj izmeriti...

Čim zavr?imo do kraja, sad smo opet sve rastavili (izbacili stol vanka,opremu itd.), premjerimo ?to smo učinili.

Nenade, tebi molim te ponovno ovo pitanje:

Bojim se da će bed difuyor preko zadnja dva apsorbera biti premalo da vrati ?ivost. Mogu ih jo? negdje primjeniti? Npr na ova dva apsorbera na bočnim zidovima?

Godspeed momci!

NLP
06-11-2011, 05:59 PM
... malko za razmi?ljanje, pročitaj do kraja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25320&page=26

n00b
08-11-2011, 02:45 AM
... malko za razmi?ljanje, pročitaj do kraja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25320&page=26

Procitah ponovo gradin topic (iako sam vec i prije) i procitah pdf o patentu bad disforbera...

Po pdf ispada da ako ga stavim bilo di u sobu da je dobro :D tamo skoro pa pise da ga mogu stavit bilo di :D

Zakljucujem da nece odmoci da ga stavim i na bocne apsorbere takoder? U njih ce pucati monitori...

boggy
08-11-2011, 03:27 AM
........
Zakljucujem da nece odmoci da ga stavim i na bocne apsorbere takoder? U njih ce pucati monitori...
Slazem se.

n00b
16-11-2011, 02:16 AM
Prekrasno izgleda obučeno u tkaninu s lajsnama...

http://i40.tinypic.com/1z35n2x.jpg

http://i41.tinypic.com/23wjvuq.jpg

n00b
16-11-2011, 02:24 AM
Pomični trap u izgradnji:

http://i39.tinypic.com/34j8z9g.jpg

http://i43.tinypic.com/23hptth.jpg

http://i44.tinypic.com/xngpht.jpg

Eomsy
16-11-2011, 03:15 PM
:cool4: ...

NLP
16-11-2011, 08:03 PM
lepo, lepo :thumbsup:

n00b
17-11-2011, 12:17 AM
Ekipa,lagano se nazire kraj. Evo kako trenutno izgleda u pogonu. Triba jos svugdi stavit lajsne estetike radi. Zamjetite da su trenutni stalci gradevinske cigle. :D (znam da bi blokovi bili jos bolji, ali i ovo su mi susjedi cudno gledali kad smo unosili :D) U planu je ubost nesto profi, ne da nam se to samima izradivat... Nemamo bas iskustva s varanjem.

Fale jos dva clouda, i sperploce s rupama za disforbere.

Na kraju ispada da je najtezi dio jebeno klamanje. Ruke su mi otpale.

Stavit cu jos brdo slika kad bude sve konacno i naravno premjerit prostoriju. Iako slobodno mogu reci, na moje skromno uho, da sam vise nego zadovoljan.

Ulozili smo oko 3000-4000 kn, sto smatram da je nije puno za ovakav rezultat.

Mi smo jebeno presritni i ponosi!

Naravno jos jednom, veliko hvala svim sudionicima topica! Stvarno ste bomba.

Rumski <3

http://i41.tinypic.com/5l2s7n.jpg

Solozabal
17-11-2011, 02:44 PM
Na kraju ispada da je najtezi dio jebeno klamanje. Ruke su mi otpale.

Kod mene je to obavljala ljepsa polovica dok sam ja natezao.. (tkaninu jel..) :D

Eomsy
17-11-2011, 06:41 PM
Rumski <3
Vrijedimo manje od 3 :confused: ...... pa sve jedno, opet smo dovoljni ... :D ....

Stari, izgubit će? oči na ovih 15'' ... nabavi neki 22'' sa strane kao dodatni monitor i nikada se vi?e neće? htjet vratiti na jedan :D ...

A ostalo izgleda bljak i fuj :rolleyes: :rotfl: ... do jaja :grin: ...