PDA

View Full Version : Traka - snare..!

Bockie
07-01-2011, 03:12 AM
Ljudi koji su prosli pored magnetofona...
...jeste li primetili abnormalnu razliku, na dobosu-u posebno...?

Koji plug moze ovo...?

Pitam zaista iz znatizelje, da ustedim vreme (mada ga imam), pa molim ko je probao, uporedjivao i dobio priblizan rezultat da opise...

Evo se igram , i originalni (DAW) usnimak ima ultra attack, i bas nikakav , tupav sustain, te se dobije samo vrlo kratak punch, bez "tela", dok isto to "preko trake" izgubi toliki punch, ali dobije litrazu...

Nemojte mi zameriti, ali sve u domenu "analog vs digital" ce biti obrisano, molim prakticna iskustva...!

Jan
07-01-2011, 04:16 AM
Ne bas totalni offtopic.

S obzirom da nisam nikad radio sa trakom, a cesto gazim svim zivim saturatorima narocito drums, danas sam se igrao sa novim toneboosters (ex Jeroen Breebart) plugin-ovima i njegov tape emu TB Ferox radi interesantno, na danasnjem miksu sam ga koristio, ne znam koliko blizu originalne trake, ali drugacije malko od ostalih saturatora.

Eto kao predlog da se cisto poigras :D

Nadam se da mi ne zameras sto sam uskocio na temu :D

EDIT: Ukakio sam se kako im desser recimo radi

http://www.toneboosters.com/tb-ferox/

Bockie
07-01-2011, 04:22 AM
Ne bas totalni offtopic.

S obzirom da nisam nikad radio sa trakom, a cesto gazim svim zivim saturatorima narocito drums, danas sam se igrao sa novim toneboosters (ex Jeroen Breebart) plugin-ovima i njegov tape emu TB Ferox radi interesantno, na danasnjem miksu sam ga koristio, ne znam koliko blizu originalne trake, ali drugacije malko od ostalih saturatora.

Eto kao predlog da se cisto poigras :D

Nadam se da mi ne zameras sto sam uskocio na temu :D

EDIT: Ukakio sam se kako im desser recimo radi

http://www.toneboosters.com/tb-ferox/

Ma , bravo matori!

Muka mi je od idijotskih komentara, pa sam malo "naostren" bio u startu, za zalutale u "analogiju"... :D

Thanks za info... :thumbsup:

Trudicu se da probam...

'Ajmo dalje...

Surfer
07-01-2011, 01:04 PM
Bockie, ne može niti jedan plugin.
Taj plugin se još nije rodio.
Jer ionako tu se radi o snimanju i dobivaš zvuk trake a ti kad snimaš u DAW ne dobivaš ništa.
Naravno, sve dosta ovisi o levelima na kojima printaš.
Više levela na traku više saturacije trake-zaobljeniji atak i tijelo.
Za dobiti crunch i onaj udarac u pleksus od snare-a 15 ips je uvijek bio trik.

Bockie
07-01-2011, 03:18 PM
Hmmm...

Onda verovatno ili ne resavaju , ili je fora sa preampom dobiti nesto...:confused:

Tnx!

Aj da cujemo jos iskustava...

igormink
09-01-2011, 11:31 AM
Evo jedno moje iskustvo;

Imam neki bubanj snimljen u DAW-u. 4 kanala - 2OH, sner i kick - sve skupa stereo smiksano. Zvu?i skroz ok, ?ak i relativno mekano za digitaliju, ali bili su lampa?ki preampi i "vintage" mikrofoni u igri. E sad, prije par dana nabavili smo Soundcraft Delta 200 mikser i pustili ta 4 kanala kroz njega. To je takva osjetna razlika, da to nije istina. Iz miksera smo i?li u mono Nagra magnetofon i snimili sa dosta jakim signalom. Trebao bi sad tu traku baciti u digitaliju da se ?uje razlika prije/poslije, ali meni i frednu zvu?i kao 2 razli?ite snimke - dakle zvuk je puno otvoreniji, bubanj ima puno bolji sustain i op?enito puno vi?e "muda".

Na? setup je trenutno focusrite saffire pro 40 - 8 kanalna kartica i preko nje ili sa njenim ili sa lampa?kim preampima snimamo na komp. Nakon toga iza?emo u soundcraft, miksamo OTB na traku. Trenutno je Nagra, pa je mono (kaj za na?u retro muziku i nije bed), ali u planu je nabavka Studera C37 stereo, pa ?e onda biti na njega, i onda nazad u komp na mastering. Eto koristimo najbolje iz oba svijeta. I stvarno se jako ?uje razlika.

BTW Big Bockie, ako nije tajna, taj Studer od 1100 eura, jel jo? na prodaju?

darkstar
09-01-2011, 08:41 PM
Big_Bockie, jesi li probao PSP vintage warmer ? Dizajniran je sa tvojom idejom na umu...sam proceni da li su uspeli.

Bockie
10-01-2011, 01:59 AM
Big_Bockie, jesi li probao PSP vintage warmer ? Dizajniran je sa tvojom idejom na umu...sam proceni da li su uspeli.

Fora je da "na suvo" dobijes gomilu puta odlicne rezultate sa raznim plug-ovima, tipa na jedan kanal stavis kompresiju, reverb ili nesto drugo i sve to do jaja radi na jednom kanalu i kad treba da "sedne" u mix, ode sve po q****...

Ajd, bas hocu... Tnx...!

analog
10-01-2011, 08:46 AM
Pa nemoj onda toliko da tweakujes kada ti je kanal na solo, vec u miksu. Mislim da nije toliko do plugina već do miša što klikće po njemu :)

InsaneEyes
10-01-2011, 09:58 AM

za lezanje snarea u mix po meni nema boljeg pluga. steta sto sam to provalio relativno skoro vec sam ga koristio za druge namene gde bas i ne sija (sirokopojasniji sint zvukovi, master bus :banghead: etc...)

kejkz
10-01-2011, 11:51 AM
Probaj Cytomic the glue

tomo
10-01-2011, 01:08 PM
new thing: http://www.sknote.it/Roundtone.htm

Arthur
11-01-2011, 02:13 AM
Evo jedno moje iskustvo;

Imam neki bubanj snimljen u DAW-u. 4 kanala - 2OH, sner i kick - sve skupa stereo smiksano. Zvu?i skroz ok, ?ak i relativno mekano za digitaliju, ali bili su lampa?ki preampi i "vintage" mikrofoni u igri. E sad, prije par dana nabavili smo Soundcraft Delta 200 mikser i pustili ta 4 kanala kroz njega. To je takva osjetna razlika, da to nije istina. Iz miksera smo i?li u mono Nagra magnetofon i snimili sa dosta jakim signalom. Trebao bi sad tu traku baciti u digitaliju da se ?uje razlika prije/poslije, ali meni i frednu zvu?i kao 2 razli?ite snimke - dakle zvuk je puno otvoreniji, bubanj ima puno bolji sustain i op?enito puno vi?e "muda".

Na? setup je trenutno focusrite saffire pro 40 - 8 kanalna kartica i preko nje ili sa njenim ili sa lampa?kim preampima snimamo na komp. Nakon toga iza?emo u soundcraft, miksamo OTB na traku. Trenutno je Nagra, pa je mono (kaj za na?u retro muziku i nije bed), ali u planu je nabavka Studera C37 stereo, pa ?e onda biti na njega, i onda nazad u komp na mastering. Eto koristimo najbolje iz oba svijeta. I stvarno se jako ?uje razlika.

BTW Big Bockie, ako nije tajna, taj Studer od 1100 eura, jel jo? na prodaju?

danas pustio 4 stereo grupe iz Cubasea preko FF800 na SoundCraft Ghost-a. Ono, bubanj, bas, gitare,vokali i rest. Sabrao tamo pa vratio nazad na FF. NIsam uspeo čuti razliku.

Bockie
11-01-2011, 04:28 AM
danas pustio 4 stereo grupe iz Cubasea preko FF800 na SoundCraft Ghost-a. Ono, bubanj, bas, gitare,vokali i rest. Sabrao tamo pa vratio nazad na FF. NIsam uspeo čuti razliku.

Okrenuo fazu i dobio tisinu... :D

...no ovde je ipak o traci rec...

Arthuro, daj neki suv kanal dobosha...na pm... Pa ti gi vrnem, pa uvuci u mix...u isti chain...sam ga gain-uj...evo, bez ikakvog "saturisanja,prepucavanja u crveno",itd,ono...normala...evo neka bude -3db...

nece biti isti,odmah da kazem...ne moze biti isti...nikad...
Ako pratim peakove bice glasnije, ako pratim rms , opet ce biti tih-kvazi-kompresovan... Drugaciji eq,sve... Probamo,igramo se...

igormink
11-01-2011, 06:48 AM
Ono gdje ja (i frend) najvi?e čujemo razliku je;

1. snare - već samo kad u Soundcraft izađemo zvuči puno veće, masnije, ima vi?e volumena - a kad smiksamo kompletni bubanj na traku (čak mono), zvuči puno ozbiljnije nego stereo varijanta sa PC-a

2. summing - ba? smo snimali neki Johnny Cash trio - znači vokal, električna gitara, akustična gitara i kontrabas. Snimak je ispao skroz ok, kad smiksa? u kompu dosta se čuje razlika u instrumentima - nije kompaktno, nekako "zrnato" zvuči. Kad pustimo kroz mikser (a na traku se jo? i vi?e osjeti) - svi instrumenti se pove?u u jednu cjelinu - i to se osjetno čuje.

Ja nemam puno prakse u snimanju "moderne" glazbe, ali za ovo kaj nama treba uvijek je bio problem kaj se trake ne lijepe dobro zajedno. Sad smo to rije?ili na ovaj način. Nemam ba? vremena ovih dana, ali u narednih 10ak ću staviti ovdje ITB mix, i OTB+traka miks, pa da se čuje razlika!

Arthur
11-01-2011, 10:02 AM
ma ne kažem ja da je to prazna priča, ja nemam traku u igri a i nisam siguran da se išta dobija kad već zguženih 60ak kanala svedem na 4 x 2 i da se može čuti išta. Zato me jedino čudi ova Igorova priča od 4 kanala, jako bi voleo da se i meni dešavaju takve stvari, kad već imam mrcinu

igormink
11-01-2011, 11:27 AM
Mo?da bi čovijek stekao dojam da to pričam da si nekako opravdam investiciju, ali sve to skupa nije jako puno ko?talo, pa nekako nemam razloga za to :)

Problem kod zvuka je taj ?to je to sve skupa dosta subjektivno i jedino mjerilo su nam u?i.

Ajde da ovako probamo - ovih dana ću napravit miks tog bubnja u DAW-u. Nakon toga ću ga pustiti kroz Soundcraft i vratiti u DAW (znači izbjegavam traku), pa ću oba miksa okačiti ovdje. Dozvoljam da smo frend i ja mo?da i subjektivni, makar poku?avamo objektivno pristupati. Jedino gdje bi se tu mogla dogoditi razlika je to da ovaj OTB miks zvuči bolje na zvučnike (kada ide iz miksera), nego ?to će zvučati kad ga vratim DAW zbog AD konverzije koja će se dogoditi, ali mislim da će Focusrite kartica barem pristojno odraditi tu konverziju.

Ajd kad stavim oba miksa, biti ćemo pametniji. Znači mi svakako osjetimo razliku ITB i OTB na monitorima (na traci jo? vi?e), a pitanje koliko toga će se izgubiti prilikom vraćanja u DAW. Mogu čak zamoliti frenda da mi sa "skupljim" konverterima to prebaci...

Bockie
11-01-2011, 07:17 PM
Mozda ne treba bas predaleko ici. Ivo jeste ok probe radi, ali mislim da bi ovakav nacin rada vec bio zamarajuci, osim ako nije studio ceo takav, pa se tako radi pa ok...

Neko rece da ovo sa trakom oduzima vreme, a ja evo nesto mixam, i oduzelo mi je 6 minuta zivota umesto sate "tvikovanja" eq-a i preslusavanja... Jedan najbanalniji potez eq i prethodno tape-through i dobos svira kao kuca...

probah onaj PSP vintage tra,la,la i mogu vam reci da je mocan! Jedino sto, opet, nije isto, bar ne za ono sto meni treba! Prenaglasen je efekat kompresije. Ono je brutalno za master ili bus. U ovom slucaju nije u pitanju ta klasicna kompresija, nesto se desi sa tranzijentima,opticki izgleda kao da je komprimovano, ali ne i zvucno... Jednostavno je drugi fazon...

Surfer
11-01-2011, 08:36 PM
Mozda ne treba bas predaleko ici. Ivo jeste ok probe radi, ali mislim da bi ovakav nacin rada vec bio zamarajuci, osim ako nije studio ceo takav, pa se tako radi pa ok...

Neko rece da ovo sa trakom oduzima vreme, a ja evo nesto mixam, i oduzelo mi je 6 minuta zivota umesto sate "tvikovanja" eq-a i preslusavanja... Jedan najbanalniji potez eq i prethodno tape-through i dobos svira kao kuca...

probah onaj PSP vintage tra,la,la i mogu vam reci da je mocan! Jedino sto, opet, nije isto, bar ne za ono sto meni treba! Prenaglasen je efekat kompresije. Ono je brutalno za master ili bus. U ovom slucaju nije u pitanju ta klasicna kompresija, nesto se desi sa tranzijentima,opticki izgleda kao da je komprimovano, ali ne i zvucno... Jednostavno je drugi fazon...

Ma gledaj Bockie, nema to nikakve veze sa zvukom trake. Ustvari taj vintage warmer nema veze ni sa čim, niti je vintage niti je warmer nego je nekakva kombinacija distorzije i limitiranja i ustvari zvuči vrlo agresivno ?to je suprotno zvuku trake. Da se mene pita zvao bi se PSP Modern Cruncher a ne Vintage Warmer.
?to se tiče ljudi kojima se sviđa Vintage warmer na snareu, mislim da im se sviđa dodatak distorzije koja dodaje nekakav 2 harmonic i limitiranja koje produ?uje release ?to uzrokuje veću prezentnost u miksu.

Bockie
11-01-2011, 08:46 PM
Ma gledaj Bockie, nema to nikakve veze sa zvukom trake. Ustvari taj vintage warmer nema veze ni sa čim, niti je vintage niti je warmer nego je nekakva kombinacija distorzije i limitiranja i ustvari zvuči vrlo agresivno što je suprotno zvuku trake. Da se mene pita zvao bi se PSP Modern Cruncher a ne Vintage Warmer.
Što se tiče ljudi kojima se sviđa Vintage warmer na snareu, mislim da im se sviđa dodatak distorzije koja dodaje nekakav 2 harmonic i limitiranja koje produžuje release što uzrokuje veću prezentnost u miksu.

...moguce... Iskreno, kako radi mi i nije od presudne vaznosti...
Ali nije za snare,bar ne za moj ukus, mozda kao neki bus limiter ili kao zacin za mastering... Ali lepo radi....to sto radi...

InsaneEyes
11-01-2011, 11:57 PM
nisam nikad snimao na trakas al uvek je bilo po kuci nekih trakasa caletovih pa sam odrastao na tom zvuku slusajuci najnovije italo disco hitove :D

i mogu reci da ono sto PSP radi je da pravi prilicno dobro neku aproksimaciju tog odvratnog zvuka :D

Bockie
12-01-2011, 12:23 AM
nisam nikad snimao na trakas al uvek je bilo po kuci nekih trakasa caletovih pa sam odrastao na tom zvuku slusajuci najnovije italo disco hitove :D

i mogu reci da ono sto PSP radi je da pravi prilicno dobro neku aproksimaciju tog odvratnog zvuka :D

Da, ali i dalje aproksimaciju....:D

Arthur
12-01-2011, 12:26 AM
lepo rečeno :da:

Znak
12-01-2011, 10:21 AM
Evo se igram , i originalni (DAW) usnimak ima ultra attack, i bas nikakav , tupav sustain, te se dobije samo vrlo kratak punch, bez "tela", dok isto to "preko trake" izgubi toliki punch, ali dobije litrazu...

Pre dva dana sam snimao bubanj kroz digi001. Naravno, taj ultra attack na dobo?u je glavni problem. Mora se re?avati pomuću nekog plug-ina, ali očigledno je najbitnije u startu imati ?to bolji snimak. Bilo bi lepo da nam neko ko je to malo du?e isprobavao da par saveta oko najboljeg pozicioniranja mikrofona (kod mene je SM58 na dobo?u) i gaina na preampu. Jačina udarca dosta utiče na odnos attacka i sustaina u digitalnom snimanju. ?to je udarac jači taj odnos je sve gori, tj. sustain je tanji, tako da, paradoksalno, slabiji udarac daje "te?i" snimak. "Vintage warmer" i sl. pluginovi po ovome ?to sam isprobavao takođe dosta bolje rade kod tih snimaka gde je udarac u dobo? slabiji. Kod jakih samo jo? vi?e ističu onaj "plonk" zvuk.

Arthur
12-01-2011, 11:30 AM
čovek mora znati kako valja zviznuti svoj doboš. Svaki doboš drugačije reaguje na snagu udarca. Čovek koji ga svira mora ga dobro poznavati, što uključuje hiljade sati udaranja istog. Ostalo je lako - 57ica ili sl, za početak uperena u mesto udaranja. Ako je tanko, menjaš ugao ka i bliže ivici doboša. Traka tu neće ništa preterano promeniti, ako udarac ne budi "body" doboša.

tomo
12-01-2011, 11:31 AM
Pre dva dana sam snimao bubanj kroz digi001. Naravno, taj ultra attack na dobošu je glavni problem. Mora se rešavati pomuću nekog plug-ina, ali očigledno je najbitnije u startu imati što bolji snimak. Bilo bi lepo da nam neko ko je to malo duže isprobavao da par saveta oko najboljeg pozicioniranja mikrofona (kod mene je SM58 na dobošu) i gaina na preampu. Jačina udarca dosta utiče na odnos attacka i sustaina u digitalnom snimanju. Što je udarac jači taj odnos je sve gori, tj. sustain je tanji, tako da, paradoksalno, slabiji udarac daje "teži" snimak. "Vintage warmer" i sl. pluginovi po ovome što sam isprobavao takođe dosta bolje rade kod tih snimaka gde je udarac u doboš slabiji. Kod jakih samo još više ističu onaj "plonk" zvuk.

tooo!!!:thumbsup:

e, i sad sam se sjetio da sam u nekim slucajevima to rjesio sa dva dobosa.
dupliram traku dobosa, jedan dobos gazim kompresijom da dobije sto vise onoga iza prvog peak-a; body-ja, sustain-a ili kako vec da to nazovem. pa cak mu po potrebi dodam jedan kratki reverb koju mu dira tocno po udarcu, da mu poveca dojam glomaznosti i to prije kompresije. a drugoga našiljim (PSP ili cak u glazbi koju radim pase neka mjesavina crunch-a/limitera najvise izrazenog u gornjem dijelu, frekvencije ovisno kako je dobos nastiman, utegnut) te pažljivo ekvaliziram to jest lagano mičem donji dio frekvencijskog pojasa tako da em ostavljam vise prostora za prvi dobos, a em izrazavam taj gornji dio.

neko mi je u slicnoj temi rekao da je citao da je Queen imao 5-6 dobosa stucenih u jedan. a snimalo se na traku.

Bockie
13-01-2011, 12:11 AM
čovek mora znati kako valja zviznuti svoj doboš. Svaki doboš drugačije reaguje na snagu udarca. Čovek koji ga svira mora ga dobro poznavati, što uključuje hiljade sati udaranja istog. Ostalo je lako - 57ica ili sl, za početak uperena u mesto udaranja. Ako je tanko, menjaš ugao ka i bliže ivici doboša. Traka tu neće ništa preterano promeniti, ako udarac ne budi "body" doboša.

Totalno tacno!
Sve ovo, pa tek onda traka.
Evo se patim, lik je mlohavo svirao, pa mi nista ne pomaze...

"Ne, ne , tako treba, to je fazon, znam ja.." ...a lepo sam rekao "covece, udri to, nemoj guditi na bubnju..."

Mika Technika
13-01-2011, 01:33 AM
ma kakav revox, magneto! :)

Znak
13-01-2011, 09:04 AM
tooo!!!:thumbsup:

e, i sad sam se sjetio da sam u nekim slucajevima to rjesio sa dva dobosa.
dupliram traku dobosa, jedan dobos gazim kompresijom da dobije sto vise onoga iza prvog peak-a; body-ja, sustain-a ili kako vec da to nazovem. pa cak mu po potrebi dodam jedan kratki reverb koju mu dira tocno po udarcu, da mu poveca dojam glomaznosti i to prije kompresije. a drugoga na?iljim (PSP ili cak u glazbi koju radim pase neka mjesavina crunch-a/limitera najvise izrazenog u gornjem dijelu, frekvencije ovisno kako je dobos nastiman, utegnut) te pa?ljivo ekvaliziram to jest lagano mičem donji dio frekvencijskog pojasa tako da em ostavljam vise prostora za prvi dobos, a em izrazavam taj gornji dio.

neko mi je u slicnoj temi rekao da je citao da je Queen imao 5-6 dobosa stucenih u jedan. a snimalo se na traku.

Da, ali u svakom slučaju - kako god da ga kasnije obrađuje? - najbitnije je imati ?to bolji taj originalni snimak. Ovaj primer Ludwig dobo?a i SM57 mikrofona iz 2008. sa SOS-a ima upravo to ?to treba da ima. Udarci izgledaju kao niz trouglova, a ne kao če?alj. Ne znam da li su snimali na traku, ali ako je digitalno onda bih ba? voleo da znam kako.

http://www.soundonsound.com/sos/jun08/audio/kickandsnare/SnareTopPos3inchCentre.wav

tomo
13-01-2011, 10:23 AM
Da, ali u svakom slučaju - kako god da ga kasnije obrađuje? - najbitnije je imati ?to bolji taj originalni snimak. Ovaj primer Ludwig dobo?a i SM57 mikrofona iz 2008. sa SOS-a ima upravo to ?to treba da ima. Udarci izgledaju kao niz trouglova, a ne kao če?alj. Ne znam da li su snimali na traku, ali ako je digitalno onda bih ba? voleo da znam kako.

http://www.soundonsound.com/sos/jun08/audio/kickandsnare/SnareTopPos3inchCentre.wav

yes, ba? udara. a natural je, nije nafrljen, ubijen, ovo, ono...

jasno, mora se sto bolje snimiti pa onda se lakse obradjuje, doradjuje, oblikuje.
al htio sam rec da mozda nije samo do trake. snimi dobro na traku i mozes doma...neee... ili stavi dobar saturation plugin...nee...

znate, dodju mi zbilja ono klinci, niti punoljetni i kazu mi da bi bilo dobro da je snimač analogan. :(
a sto kaze Arthur: udariti dobos. ili koji dobos je u igri, ili ovo, ili, ono...
hocu rec da smo mozda vecina nas generacija koja nije direktno i osobno vidjela sto je sve u djiru sa trakom. pa da se ne igramo slijepca.:) tako da eto, moja sugestija je da se kombinira puno tehnika i uredjaja jer vecinom je uvijek tako.
banalni primjeri: vise pedala na gitaru za specificniji zvuk, vise layer-a na synth-u soundu za takodjer specificniji zvuk, duplanje vokala, vise izvora zvukova znaci takodjer vise layer-a (bubanj; close micovi, overhead-i, room micovi....)

DaBear
13-01-2011, 12:17 PM
ja sam skoro pomagao ortaku da snima bubanj (NIJE na traku - nego u Logic).svojevremeno sam postavio i slike na forumu...sad ce vidim gde bese link...
Zvuk je bio do jaja - ALI , bubanj je bio super (stari Ludwig), NOVE koze, FENOMENALNO nastimovan bubanj, dobre palice, dobri mikrofoni, OK preampi, jako udarano (kako treba)...i ispalo je sve dobro (bez trake)...

a sad, kad se mix zavrsio i kad sam cuo finalni bubanj u mixu sa svim ostalim gitarama i pevanjem...nije zvucalo NISTA Bolje nego sto ja mogu da odradim sa samplovima za 10x manje vremena !!!??
NITI JE MOGLO DA SE PREPOZNA DA JE PRAVI BUBANJ..?????

Puno poznatih snima zivi bubanj...da i ga zbog "tankoce" posle podebljali sa samplovima (?), pa ga onda malo "kvantizuju" i sve mu nekako posle dodje na isto...samo izgubili vreme i potrosili struju (i traku)

toliko od mene....

Arthur
13-01-2011, 12:48 PM
ja sam puno puta pokušao da napravim da stvar radi samo sa VST i, jednostavno nisam uspevao. Tih 10 posto makar živoće koje je ostalo kod tvog drugara, meni čini osetnu razliku. Većina semplova i banki šta god im radio, kad je muzika takvog žanra, nemaju taj snap i uzbudljivost kao kad dobar bubnjar svira dobar bubanj. NEretko ih podebljavam i ja sa semlpovima (mada sve ređe), ali uvek pokušam da ugasim direkt mikrofon, i kolko god da sam dobar sempl našao, uvek mi bude gluplje i plastičnije.

kejkz
13-01-2011, 04:00 PM
Ma lepo je i jedno i drugo, samo zavisi koliko imas vremena, volje, i koliko je neko dobar na bubnjevima, Nekada je velik posao to sve nasminkati, a nekada je i vrlo lako. Ja nisam snimao bubnjeve jedno godinu dana, sigurno, ali tada, poslednji put, ispalo je sasvim ok, iako su bubnjevi bili bezveze. Pa cak i snare je bio ok... bez vrpce :)

Bockie
13-01-2011, 05:29 PM
Neki dan sam dobio sve sto sam hteo od dobosa na pesmi za 6 minuta. 4 min traje pesma. Jedan kanal u tape, drugi u PCM 70 i sve to nazad na 3 kanala i sync+dva najbanalnija poteza na eq (fab filter) i kraj. The f'n Dobos! Sve to posle 3 sata tvikovanja eq i drkanja po plagovima, borbe sa mutavoscu i neprolazenja kroz mix... Toliko o vremenu... Ali to je moj dojam i ne kazem da tako treba da se radi...

Znak
13-01-2011, 05:37 PM
Neki dan sam dobio sve sto sam hteo od dobosa na pesmi za 6 minuta. 4 min traje pesma. Jedan kanal u tape, drugi u PCM 70 i sve to nazad na 3 kanala i sync+dva najbanalnija poteza na eq (fab filter) i kraj. The f'n Dobos! Sve to posle 3 sata tvikovanja eq i drkanja po plagovima, borbe sa mutavoscu i neprolazenja kroz mix... Toliko o vremenu... Ali to je moj dojam i ne kazem da tako treba da se radi...

Imam dojam da si u pravu. Samo, ne?to mi se čini da moj magnetofon Tesla B42 iz 1965. nije dorastao zadatku.

Znak
13-01-2011, 06:45 PM
Da se vratimo na doboš, evo Quake je ovde postavio nešto konkretno, doboš zvuči odlično: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35988

DaBear
13-01-2011, 06:55 PM
he he he...evo krenulo drvlje i kamenje !!!

Prvo -napisao sam "pomagao" - ON je sve namestao, dok sam ja udarao u bubanj...mikrofone, stimovao bubanj (meni je snar bio visok, ali njemu je radio!)...a da li znam da snimam bubanj ili ne (s'obzirom da sam prvi "mega hit" sa bubnjem vec imao kod nas 1981) to i nije bitno. Bitno je da se sve to da uraditi na nekoliko nacina.

To ti kao kad slusas demo od nekog instrumenta, koji svira ili demonstrira (ako je software) neko KO ZNA DA SVIRA i ZNA STA RADI ! A ti se cudis kako tebi zvuci kao bulja !!? Nije dovoljno posedovati instrument ili VST....ok?

@ Surfer - daj da cujemoi neki od mega hitova, pliz.

@ quake2 - ja nisam samo remixer...hehe..nabadam malo i oko produkcije, miksanja, snimanja, editovanja, ima tu vise talenata...kao sto pise dole na dnu "svestran sam...."

Ajde, koji LENNY ? Daj primer da cujem, pa da vidim jel moze to da se uradi "na kvarno"..
Imam negde tog Gibonija...to je vec matoro?? Bas cu da overim opet...da cujem.

Kod nas RETKO da neko usnimi i uradi bubanj KOJI PASUJE U PESMI - po zvuku i produkciji..uvek nesto nevalja...odskace.

Surfer
13-01-2011, 08:51 PM
Kad si već neko ko iza sebe ima hitove - onda vjerovatno znaš da ih hitovima sigurno nije napravilo to kako je urađen bubanj...kucan ili snimljen...

Kako to misliš?
Bubanj je vitalan dio svake pjesme i može napraviti ili uništiti svaku pjesmu.
Da li bi Sexy bitch-David Guette bio hit da je bubanj odsvirao Vinnie Colaiuta na Gretschu?
Naravno da ne bi.

Ali o tome i nismo raspravljali.
Zasmetalo me to minoriziranje nečijeg truda da se teži boljem.
Jer navodno to isto možeš dobiti puno jeftinije i bezbolnije.
To je princip razmišljanja koji vodi ravno u propast.

Kao što sam već rekao, ja mogu raditi sa bilo kakvom opremom u bilo koje doba dana i sa bilo kojim izvođačem ali neke stvari su još uvijek bolje od onih drugih ma koliko god vi sebe uvjeravali da to nije tako.

Ovo je uostalom sekcija o analogiji pa je i normalno da Big Bockie otvara teme o tome i da je svaki post o tome.
I šta je loše u tome da čovjek piše isključivo o traci i magnetofonu?
Šta bi svi trebali pisati samo o novim pluginovima koji imaju puno bolju grafiku od starih?
Mislim, ja ću pisati o svemu jer mi je sve zanimljivo, sve koristim, sve sam koristio i sve ću koristiti.

Ljudi poštujte razlike, od svakog se da nešto novo naučiti.
Ako želite uspjeti u bilo čemu pa i u glazbi nikad ne tražite najlakši put nego samo najbolji

Znak
13-01-2011, 11:30 PM
(s obzirom da sam prvi "mega hit" sa bubnjem vec imao kod nas 1981)

Koji, ako nije tajna?

@ Surfer - daj da cujemo i neki od mega hitova, pliz.

Da, daj da čujemo, hoćemo mega hitove.

(nije offtopic, hit - to je u prevodu udarac u dobo?)

Arthur
14-01-2011, 01:07 AM
boki, ajd lepo ako nećeš ti, ja ću da pobrišem pola ove baljezgarije. Tvoj je topik pa da ne radim ništa na prepad.

A kao mod foruma POSLEDNJI PUT OPOMINJEM Balthazara, Quake2 i ostale koji se u debatama, koriste ličnim kvalifikacijama i uvredljivim tonom na ličnoj osnovi. Sledeći put, bićete banovani na par dana, po kratkom postupku, bez upozorenja.

balthazaar
14-01-2011, 02:09 AM
Banuj me...taman da ode još jedan stari član ovog foruma

ajde....

jer kad postoje ovakvi pod forumi i moderatori istih - baš mi više ne znači ništa oćeš li me ti banovati ili ću sam prestati da dolazim...ali baš...

Arthur
14-01-2011, 02:21 AM
ok.

Bockie
14-01-2011, 02:47 AM
Evo, malo pobrisao,i sebe i ostale offtopic...

Sorry, hteo sam ovo da izbegnem maximalno... Jbg...

Hvala cika Arthure na podrsci, mixam nesto i jednostavno ne stizem, s' posla na posao...:(
Zao mi je za Baltazara i ban, ne mesam se u odluku,postujem, ali eto, apelujem na "smanjenje kazne"... ...o'ladile se glave i bice ok...

Ajte da se drzimo teme ipak.

Poz'

quake2
14-01-2011, 02:52 AM
Sretna vam ljudi nova godina i ljubi vas Quake,ja upravo usnimih jos jedan lep Sonorcic...

Arthur
14-01-2011, 03:12 AM
ma nek odmori čovek, praznici su, vi'š da se unervozio.. a ti boki radi svoje, bre bitno je da ima posla ;)

quakeeee... eh!

InsaneEyes
14-01-2011, 05:11 AM
boki, ajd lepo ako neće? ti, ja ću da pobri?em pola ove baljezgarije.

a sto obrisa moj post bas nije bio baljezgarija vec je bio plemenit najvise moguce... i u pravu je balthazar donekle... mislim sto da kucam vise ovde ako brisu moje postove i moje misljenje kakvo god bilo... ok, topic je bio traka... obrisite slobodno i ovo mada to ne bi bilo dzentlmenski

Arthur
14-01-2011, 11:21 AM
Boki je ipak brisao ono što on kao pokretač teme smatra da je u istoj suvišno... tako da majke ti, ajd stvarno da se ne bavimo više politikom nego muzikom, i niko neće pisati uludo i niko neće morati nikog da banuje.

awacs
14-01-2011, 03:17 PM
Fora je da "na suvo" dobijes gomilu puta odlicne rezultate sa raznim plug-ovima, tipa na jedan kanal stavis kompresiju, reverb ili nesto drugo i sve to do jaja radi na jednom kanalu i kad treba da "sedne" u mix, ode sve po q****

Ni posle "proči?ćenih" 5 strana diskusije ne uspevam da shvatim da li se tra?i da dobo? zvuči "kao sa trake" (?ta god to značilo) ili da "sedne u mix"? Takođe, ako je razlika između "originala" i trake "abnormalna" to uglavnom znači da magnetofon nije na?telovan na dotični tip trake... ili da rec/rep azimuti nisu ba? najbolje pode?eni... ili da glave nisu ba? u "mint" stanju... a mo?da i sve to zajedno. Ali ako ti ba? to radi ba? kako ti ?eli? - super!!!

?to se tiče pluginova koji simuliraju traku... ?ta fali recimo UAD Studeru? Nije dovoljno "masan" ili ?ta već? Priznajem da odavno ne radim sa analognom trakom, ali koliko se sećam u ono zlatno doba analogije jako skupi magnetofoni su bili jako skupi zato ?to su menjali zvuk minimalno, a ne abnormalno. Da ne bih previ?e razvlačio, cenim da će Dunavom proteći jo? podosta vode ispod na?ih kuća dok UAD ili Waves ne naprave "Fully Disallignable reVox B77 MK1" plugin.

Evo, po?to sam ispo?tovao temu ne pada mi te?ko ?to sam s?m sebi oduzeo VIP "čin" i preselio se u PM. Sad ću do daljnjeg i da banujem sebe samog, po?to mi se lobotomija koja se sprovodi u vidu zaključavanja tema i banovanja ljudi koji drugačije misle malko smučila.

Pozdrav,

Vasa

Znak
14-01-2011, 03:41 PM
Evo, po?to sam ispo?tovao temu ne pada mi te?ko ?to sam s?m sebi oduzeo VIP "čin" i preselio se u PM. Sad ću do daljnjeg i da banujem sebe samog, po?to mi se lobotomija koja se sprovodi u vidu zaključavanja tema i banovanja ljudi koji drugačije misle malko smučila.

Vaso, već sam se upla?io da te nećemo videti posle one čestitke (mada je ba? i nisu svi shvatili). Po?tujem tvoju odluku da se samobanuje?, ali apelujem da to do daljnjeg bude ?to kraće, jer je lepo ovde ponekad pročitati i koju pametnu reč.

DaBear
14-01-2011, 04:17 PM
Ni posle "proči?ćenih" 5 strana diskusije ne uspevam da shvatim da li se tra?i da dobo? zvuči "kao sa trake" (?ta god to značilo) ili da "sedne u mix"? Takođe, ako je razlika između "originala" i trake "abnormalna" to uglavnom znači da magnetofon nije na?telovan na dotični tip trake... ili da rec/rep azimuti nisu ba? najbolje pode?eni... ili da glave nisu ba? u "mint" stanju... a mo?da i sve to zajedno. Ali ako ti ba? to radi ba? kako ti ?eli? - super!!!

?to se tiče pluginova koji simuliraju traku... ?ta fali recimo UAD Studeru? Nije dovoljno "masan" ili ?ta već? Priznajem da odavno ne radim sa analognom trakom, ali koliko se sećam u ono zlatno doba analogije jako skupi magnetofoni su bili jako skupi zato ?to su menjali zvuk minimalno, a ne abnormalno. Da ne bih previ?e razvlačio, cenim da će Dunavom proteći jo? podosta vode ispod na?ih kuća dok UAD ili Waves ne naprave "Fully Disallignable reVox B77 MK1" plugin.

Pozdrav,

Vasa

Vaso, pa fora je ne uzbudjivati se zbog kojekakvih gluposti i provokacija koje se s'vremena na vreme ovde pojave.
Treba se izdignuti iznad toga i ne podleci "nasem mentalitetu"..
Mnogo vredi kad se ima skim razmeniti par misljenja i recenica i uz to malo posaliti...

Ja bi prvi do sad trebao da se banujem dozivotno (sobzirom na razne prozivke i kritike od kojekakvih mrmota) ali, bas me briga.
Znam skim imam posla i ne uzbudjujem se zbog toga...a pogotu kad znam gde sam u odnosu na druge..

nije vredno...fora je ostati dosledan a ne pokleknuti...:wink:

Bockie
14-01-2011, 05:30 PM
Insane, ostavio sam dovoljno dugo da ljudi procitaju (do 5 ujutru), iako je bio skroz offtopic, a trebalo je malo srediti, obrisao sam i svoje i druge... Sorry, nista nije bilo upereno protiv tebe, pokusao sam malo da ocistim...

Vaso , Revox je sasvim u redu. Traka je ganc nova i jedan je od najboljih izbora za ovaj tip uredjaja...uostalom, zaboravi...

UAD je cool, ali je cool imati u dzepu 350$ za plug i dovoljno karti da ga potera na dovoljno kanala...

U pravu si, kada je lobotomija u pitanju, i zao mi je sto neki ljudi imaju panican napad manije kada se ovako nesto pomene a razlicito je od drugih misljenja...

Po DaBearu sam glupost, provokacija i mrmot. Hvala cika Zoki.
Od sad cu samo semplove da koristim.
btw, postujem tvoj rad.

Arthur
14-01-2011, 10:45 PM
Eto ga vasa opet u melodrami. Došo dečko na temu koja ga ne zanima, malko se proseravao, pa pokušo da proda spravu, pa ga boki opomenuo, na šta je ovaj odma digo drvlje i kamenje. EJ i to u tuđoj temi bez ikakve veze. Opet nastane haos, uključe se ovi koji jedva čekaju neko proseravanje, i ja lepo iskuliram i pošaljem upozorenje da se ljudi dozovu pameti. I kako se to nastavilo možeš i sam da vidiš. A ti ako stalno tražiš izgovor da sa foruma odeš i smeta ti kurta i murta po bilo kojoj drugoj osnovi, majku mu, ja te više ne mogu moliti i objašnjavati. Praktično na SVAKOM prethodnom banovanju imao si neku ulogu zaštitnika jadnih i mučenih pa onda banovanih "neistomišljenjika".. mislim daaaj, stvarno se od tebe očekuje više..
Eto ako ti toliko ne prija "diktatura" "jednoumlje" i "teror" nad proleterijatom genijalne misli i još veće druželjubivosti i progresivnosti, onda jebiga, teško te mogu ubediti da ostaneš. A sam znaš da mi je krivo što tako rezonuješ.

jbg.

Mika Technika
31-01-2011, 06:05 PM
Trentemoller :

http://i55.tinypic.com/2w6e7tu.png