View Full Version : DukaSound Studio
dukasound
29-12-2010, 06:14 PM
Evo i ja posle mnogo peripetija (pogotovo sa novcem) zavrsih moj "sobicak", sto bi rekao moj prijatelj Boggy. Zvuci dobro, jos nisam snimao prostoriju jer sam u problemu da nadjem neki program koji mogu odmah ukapirati a i u stisci sam sa vremenom. Posle preslusavanja mnogo poznatih albuma ne vidim neke velike mane. U kabini ne cujem zvuk sa NS10 ali ako otpanjim vece kutije ima malo basa unutra.
Evo fotke
http://www.dukasound.info/Data/Studio1a.JPG
http://www.dukasound.info/Data/Studio2a.JPGhttp://www.dukasound.info/Data/Studio3a.JPGhttp://www.dukasound.info/Data/Studio4a.JPGhttp://www.dukasound.info/Data/Studio5a.JPG
DaBear
29-12-2010, 06:37 PM
super ti je ispalo na kraju !
nema nista bolje od kucnog studija (gde se ne placa renta!)
Mene ubise sa rentom sve ove godine.
dukasound
29-12-2010, 06:58 PM
super ti je ispalo na kraju !
nema nista bolje od kucnog studija (gde se ne placa renta!)
Mene ubise sa rentom sve ove godine.
Hvala
Imao sam ja ponude da radim studio u iznajmljenom prostoru ali nisam volio da idem u studio kao da idem na posao, a uz to moram da razmisljam da prvo zaradim za kiriju (rentu). Uostalom posto sam kompozitor, gitarista, pjevac itd onda je neophodno da mi je studio veoma blizu (citaj "u kuci"). Posto je porodicna kuca nemam probleme (sa komsilukom) koje imaju oni koji su u stanovima, a u porodici su odavno shvatili da sam "lud" pa me i tolerisu:).
boggy
29-12-2010, 07:15 PM
Odlicno izgleda!
Ovaj studio zasluzuje svoj poseban thread, pa sam ga prebacio.... :D
Ziv bio i srecno!
pozdrav
bogi
Eomsy
29-12-2010, 07:30 PM
Jep, svaka čast jer izgleda do panja :D.
Nego, si zadnji trosjed radio sam ili ... ?
dukasound
29-12-2010, 08:03 PM
Jep, svaka čast jer izgleda do panja :D.
Nego, si zadnji trosjed radio sam ili ... ?
Hvala mnogo. Samo da znate da mi je kuca 5m od mora pa ako svratite u Kotor bilo bi mi zadovoljstvo da popijemo kafu ili sok.
99% (dakle, skoro sve) je moj rad. Prvo u glavi, zatim u Corel-u i kako ja volim da kazem "With A Little help from My Friends" sve se moze.
Trosjed takodje. Srednji dio trosjeda je punjen kamenom vunom sa dvije fioke sa strana. Angazovanje prijatelja je bila neophodna jer nisam imao ni prostora ni alata za da sve uradim.
boggy
29-12-2010, 09:36 PM
Hvala mnogo. Samo da znate da mi je kuca 5m od mora pa ako svratite u Kotor bilo bi mi zadovoljstvo da popijemo kafu ili sok.
99% (dakle, skoro sve) je moj rad. Prvo u glavi, zatim u Corel-u i kako ja volim da kazem "With A Little help from My Friends" sve se moze.
Trosjed takodje. Srednji dio trosjeda je punjen kamenom vunom sa dvije fioke sa strana. Angazovanje prijatelja je bila neophodna jer nisam imao ni prostora ni alata za da sve uradim.
Super, ako imas koju sliku iz faze izrade :shock: ... bilo bi super da ih ovde postavis... :D
pozdrav
bogi
Dexxy
29-12-2010, 10:07 PM
Super izgleda. Svaka cast.
Braca
29-12-2010, 10:54 PM
Bravo Duka
Nepopravljivi optimista, skroman covek koji ima sta da kaze u muzici, by the way fala na pozivu, eto mene sa porodicom cim ogreje :)
Nego vidim tamo neki Teletronix jel to tvojih ruku delo, i daj malo sta ima od hardvera
Pozdrav
Aleksandar Filipovic
30-12-2010, 12:00 AM
Duka svaka cast!Lepo si ti ovo sredio.Ako si ti zadovoljan onda sam siguran da ce ti i klijenti biti jako zadovoljni.Samo napred i veliki pozdrav.
AudioStorm
30-12-2010, 01:38 AM
Duka LEGENDO,kutak je pravi !!!Puno uspjeha i dobrih trenutaka zelim:jupi::beer::drums:
Zivio majstore i za sve mali omaz tebi ...
<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dALngAkVqi8?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/dALngAkVqi8?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>
Uvjek sam je volio..."njezne su njene ruke i mirise na jesen,ona je kao refren iz stare,dobre pjesme":guitar:...
STUDIOTON
30-12-2010, 01:56 AM
Super odradjeno a verujem i tako radi, sve najbolje
Sent from my iPhone using Tapatalk
spidermusic
30-12-2010, 12:10 PM
Jako lepo, pedantno i sa ukusom sredjeno. Funkcionalno, a sto je najvaznije u kuci, na dohvat ruke i bez izdataka za rentu. Iz iskustva znam sta znaci imati svoj prostor i raditi u njemu opusteno bez pritiska da li ce se zaraditi dovoljno da se nekome plati renta, a i bez pritisaka da li ce neko iznenada reci: Hvala na paznji, od sutra pronadjite novi prostor!
Hvala na objavljenim slicicama i srecno!
dukasound
30-12-2010, 03:24 PM
Hvala na lijepim rijecima i zeljama.
Nazalost nemam slika u toku rada jer sam to dugo radio a cerka je usijala kameru ali ako nekoga nesto inresuje mogu da objasnim.
Hvala Braci i Aleksandru koji su mi BTW veoma dragi i koje veoma cijenim i kolegi koji je stavio moj spot sa Youtube-a. Mislim da ima jos nekoliko stvari koje ja nisam postavio nego ljudi koji me znaju i cijene moj rad.
Braci odgovor
Da to je moj rad kao i Neve, G9 i 2-1176 kao i rackovani MCI 500 i Langevin AM-15
dukasound
31-12-2010, 04:13 PM
Sve najljepse u 2011. svim forumasima!!!!
balthazaar
31-12-2010, 04:23 PM
Svaka čast! Odličan je studio! Pozdrav iz Nik?ića! :)
Everbeatz
31-12-2010, 04:46 PM
odlicno sredjeno!!
poz
Bockie
31-12-2010, 09:11 PM
Fuck yeah!!!
balthazaar
01-01-2011, 03:53 AM
Boki, oli me puštit kume? :)
Reinhardt
04-01-2011, 09:34 AM
Svaka čast Duka, urađeno nice 'n clean!
respect
dukasound
04-01-2011, 02:42 PM
Svaka čast! Odličan je studio! Pozdrav iz Nik?ića! :)
Ti si blizu pa mozes nedje i svratit'
Cestitam!
Jako lep posao!
dukasound
05-01-2011, 11:35 AM
Cestitam!
Jako lep posao!
Hvala!!!
Mika Technika
06-01-2011, 03:51 AM
milina!:thumbsup:
quake2
06-01-2011, 10:51 PM
Svaka cast,cestitke.
Komplex
08-01-2011, 10:59 AM
svaka cast! super izgleda! :)
jako lijepo
i sve je na mjestu :)
Pozz
Denis
tomycrosound
09-01-2011, 03:53 PM
Lajk lajk!
dukasound
09-01-2011, 10:27 PM
Lajk lajk!
Hvala, hvala. Pozdravi mi Mira Fuzy-a iz band-a Nepopravljivi.
newbieOP
10-01-2011, 09:19 PM
Svaka čast! Odlično iskori?ten prostor, a kako vidim, i stvarčice u prostoru! :wink:
Najprije čestitam na studiju!
Dukasound oprosti što me interesuje ali kako si to zamislio oko prvih refleksija levo i desno? Možda verovatno zbog malih dimenzija je zamišljeno da je dovoljno da su zvučnici zakrivljeni u trokut ili slika vara? ...levo i desno tretman bi ako ne drugo pripomogao ka bolji absorpciji omnidirekcionalne radijacije od/oko zvučnika.
Da li si leđne polidifuzore prekrio sa tkaninom? Ako da zašto to?!
Bolje bi ti bilo da si napravio PRD ili QRD difuzore, "brže" razviju efektivno difuzijsko polje a i bolje difuziraju.
Da li možeš da dobro snimiš u vocal boothu i koji drugi instrumenat koji ima širi diapazon?
... imaš ogromne reflektivne radne površine i za mnogo veči studijo...
Za trecking da ali za dosta dobar mix češ se morati dosta truditi i provjeravati na više sistema, jeste ogromna prednost imati to kod kuče i zbog kreative ali bit če nezgodno.
dukasound
13-01-2011, 07:35 PM
Najprije čestitam na studiju!
Dukasound oprosti ?to me interesuje ali kako si to zamislio oko prvih refleksija levo i desno? Mo?da verovatno zbog malih dimenzija je zami?ljeno da je dovoljno da su zvučnici zakrivljeni u trokut ili slika vara? ...levo i desno tretman bi ako ne drugo pripomogao ka bolji absorpciji omnidirekcionalne radijacije od/oko zvučnika.
Da li si leđne polidifuzore prekrio sa tkaninom? Ako da za?to to?!
Bolje bi ti bilo da si napravio PRD ili QRD difuzore, "br?e" razviju efektivno difuzijsko polje a i bolje difuziraju.
Da li mo?e? da dobro snimi? u vocal boothu i koji drugi instrumenat koji ima ?iri diapazon?
... ima? ogromne reflektivne radne povr?ine i za mnogo veči studijo...
Za trecking da ali za dosta dobar mix če? se morati dosta truditi i provjeravati na vi?e sistema, jeste ogromna prednost imati to kod kuče i zbog kreative ali bit če nezgodno.
E, hvala na cestitkama a sada odgovori na pitanja koja sam cekao.
Sto se tice prvih refleksija napravio sam dva mobilna absorbera a mozda se odlucim da napravim dva rama sa absorpcionim materijalom (vuna, azma) koje bih mogao da ubacim u prozor odnosno na staklo izmedju kabine i studija.
Iako po nekim pravilima ja u poziciji slusanja nemam refleksije od stakala.
Sto se tice zadnje povrsine tu su dva absorbera (10cm kamena vuna) prekriveni platnom i jedan izmedju koji je kombinacija zakrivljene povrsine (lesonit prekriven platnom) i absorbera jer se u slobodnom zakrivljenom prostoru nalazi vuna tako da su u gornjem segmentu lijeva i desna a u donjem gornja i donja povrsina u obliku isjecka kruga absorberi a sama prednja strana je reflektujuca.
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu?
Ako sam u krivu veoma rado cu u buducem vremenu i na tome poraditi.
Probni snimci vocala i gitare su bili dobri, prostorija nije pregluva i imam solidnu izolaciju. Imam takodje jos dva absorbera koje bih mogao eventualno koristiti po potrebi.
Velike povrsine, sve i da sam htio, nisam mogao izbjeci i slazem se da je teze ali i moramo shvatitit da nisam radio vrhunski studio.
Par muzicara koji su dolazili da vide su bili iznenadjeni solidnim zvukom (oni su rekli i da je vise nego solidan) u studiju i kabini.
Bice jos tu nekih stvari koje bih uradio. Dodavanje jos malih tepiha na slobodnim povrsinama poda, jer nazalost, tu su plocice.
Ako imas neku sugestiju u vezi difuzora rado cu saslusati.
BTW, i NS10 i ove malo vece kutije veoma dobro zvuce jer sam preslusao sve moje omiljenje albume. Dali ce mi biti tesko miksati, vidjet cu, ali znam da sam i do sada, kao i dosta nas, slusao na razlicite kutije, nosio u radio da tamo cujem da bi dosao do koliko-toliko dobrog snimka.
U svakom slucaju hvala na zapazanjima!
Duka
Bitch
13-01-2011, 07:59 PM
a, sad znam na koga je Bole :D
lep prostor, sve najbolje, da bude hitova ko blata :wink:
pozZ
E, hvala na cestitkama a sada odgovori na pitanja koja sam cekao.
eto:)
Sto se tice prvih refleksija napravio sam dva mobilna absorbera a mozda se odlucim da napravim dva rama sa absorpcionim materijalom (vuna, azma) koje bih mogao da ubacim u prozor odnosno na staklo izmedju kabine i studija.
Iako po nekim pravilima ja u poziciji slusanja nemam refleksije od stakala.
Da kao ?to sam rekao, kako izgleda po slici, soba je toliko mala, da je zaokretanje zvučnika verovatno dovoljno ali samo one vi?e frekvencije idu ka sweet spotu vi?e direktno (kao zrake) ali druge ni?e radiiraju naokolo oko zvučnka. to oko mobilnih absorbera nije lo?e ako vidi? da zatreba, a i to oko "jastuka" za prozor je dobro ali treba paziti da ne?to jednako treba? i na desnoj strani ako ima? tretman na levom prozoru - simetrija.
Sto se tice zadnje povrsine tu su dva absorbera (10cm kamena vuna) prekriveni platnom
dobro to u redu...
i jedan izmedju koji je kombinacija zakrivljene povrsine (lesonit prekriven platnom)
e tu ne bi smelo biti preko platno nego refleksiona povr?ina, mo?e i samo lesonit (vezana ploča je lep?a ali ajde... a i neki lesoniti su dosta "porozni" pa ne reflektuju ba? dobro) jer ti platno visoke frekvencije absorbuje, deblje je platno vi?e absorbuje i ni?e.
i absorbera jer se u slobodnom zakrivljenom prostoru nalazi vuna tako da su u gornjem segmentu lijeva i desna a u donjem gornja i donja povrsina u obliku isjecka kruga absorberi a sama prednja strana je reflektujuca.
To sa ba? nisam dobro razume ali policilindrični difuzori bi morali imati refleksivne prednje povr?ine a izza vuna da, to je u jednom i membranski absorber (ako si se potrudio mogao bi ga i iskalkulirati i podesiti na neki kritički mod sobe...
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu?
Ko je to rekao? To je potpuno neistina. Policilindrični nude i slabiju vremensku difuziju (prostorsku imaju ajde dobru) i trebaju vi?e prostora da razviju optimalno difuzno polje a to znači da treba da sjedi? dalje od njega (to govorim kako je u teoriji ne u tvom praktičkom primjeru i nadam se da se oko toga vodilo računa inače če smetati jer difuzori ako se sjedi preblizu uzrokuju fazne pomake i to se čuje ako si pozoran i ima? istrenirano uvo).
PRD i QRD odnosno Schroederovi difuzori se mogu iskalkulirati da rade od flow - fmax i tako se mogu prilagoditi skoro svakoj situaciji a postoji i odličan kalkulator za 1D i 2D QRD-ove koji ti ama ba? sve izračuna i ka?e koliko da bude? minimalno udaljen od njega a računa i sve ostalo ?to mo?e? da zamisli?... i potro?nju materijala i predvidenu te?inu i konačne dimanzije...: http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm
Jo? jedna rumska tema oko difuzora: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893
Ako sam u krivu veoma rado cu u buducem vremenu i na tome poraditi.
Dobro samo ti ka?em kako stoje stvari.
Probni snimci vocala i gitare su bili dobri, prostorija nije pregluva i imam solidnu izolaciju. Imam takodje jos dva absorbera koje bih mogao eventualno koristiti po potrebi.
Tako malen prostor bi morao biti "pregluv".
To je dobro da ima? jo? dva absorbera.
Velike povrsine, sve i da sam htio, nisam mogao izbjeci i slazem se da je teze ali i moramo shvatitit da nisam radio vrhunski studio.
Da znam da je to problem oko velikih radnih povr?ina, samo mi je to palo u oči jer je stvarno veliko:) Ali dobro "collateral damage":)
Par muzicara koji su dolazili da vide su bili iznenadjeni solidnim zvukom (oni su rekli i da je vise nego solidan) u studiju i kabini.
Okej dobro.
Bice jos tu nekih stvari koje bih uradio. Dodavanje jos malih tepiha na slobodnim povrsinama poda, jer nazalost, tu su plocice.
Da ali pod bi morao nekako ostati refleksivan, misli? da je to dosta velika povr?ina, da če pločice doči do takvog negativnog izra?aja?
Ako imas neku sugestiju u vezi difuzora rado cu saslusati.
... eto malo prije rekao svoje:)
BTW, i NS10 i ove malo vece kutije veoma dobro zvuce jer sam preslusao sve moje omiljenje albume. Dali ce mi biti tesko miksati, vidjet cu, ali znam da sam i do sada, kao i dosta nas, slusao na razlicite kutije, nosio u radio da tamo cujem da bi dosao do koliko-toliko dobrog snimka.
U svakom slucaju hvala na zapazanjima!
Duka
Pa da, to če? ozbiljnije početi zapa?ati tek kad se bude? priviknuo na prostor i kad počne? da miksa? konkretnu muziku.
Nema za?to, nadam se da če ti ne?to pomoči.
Kako god, dosta kvalitetne muzike ti ?elim!
dukasound
13-01-2011, 10:04 PM
PRD i QRD odnosno Schroederovi difuzori se mogu iskalkulirati da rade od flow - fmax i tako se mogu prilagoditi skoro svakoj situaciji a postoji i odličan kalkulator za 1D i 2D QRD-ove koji ti ama ba? sve izračuna i ka?e koliko da bude? minimalno udaljen od njega a računa i sve ostalo ?to mo?e? da zamisli?... i potro?nju materijala i predvidenu te?inu i konačne dimanzije...: http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm
Jo? jedna rumska tema oko difuzora: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893
Super! Citao sam na forumu, mada ne znam za koje frekvencije ili dijapazon frekvencija da to radim. Nisam jos nista mjerio, nekih mnogo pojacanih frekvencija nemam. Cini mi se da imam mali skok oko 120Hz (stojeci su oko 58Hz tako da je sledeci 120Hz pa dalje oko 180Hz)
Tnx
Duka
Pa nečeš da rešavaš te probleme sa nizkim frekvencijama (i to u tako malom prostoru) sa difuzijom nego sa absorpcijom, malo si pomješao.
U takvim malim prostorijama (sad ne znam baš tačne dimenzije) ionako su primjerni difuzori koji raspršuju zvuk od na pamet rečeno 1000Hz i više nagore.
dukasound
13-01-2011, 10:19 PM
a, sad znam na koga je Bole :D
lep prostor, sve najbolje, da bude hitova ko blata :wink:
pozZ
Hvala!
dukasound
13-01-2011, 10:24 PM
Pa neče? da re?ava? te probleme sa nizkim frekvencijama (i to u tako malom prostoru) sa difuzijom nego sa absorpcijom, malo si pomje?ao.
U takvim malim prostorijama (sad ne znam ba? tačne dimenzije) ionako su primjerni difuzori koji raspr?uju zvuk od na pamet rečeno 1000Hz i vi?e nagore.
Mozda se nisam dobro izrazio, samo sam komentarisao sto imam u vezi stojecih talasa. Jasno mi je da bi bile neke vise frekvencije ali koje?
Soba je skoro (nazalost) kvadrat korisnih 3x2,9m a visina 2,7m
hmmm pa tebi se frekvencije u biti potroje, to je takva mala razlika u gabaritima da je u biti to skoro kocka! ...odnosno tako su guste modalne jedna pored druge da to nije uopšte! okej.
Kocka je anatema u akustici.
Sad kad je sve več odrađeno (pare potrošene...) i tako kako je na stvari predlažem (mada ne rado jer ne volim rezonatore! ali ipak koriste se pa ljudi ne umiru zbog toga:)) da se dodaju neki dobro skonstruirani Helmholtz ili membranski absorberi (može kombinacija, može samo jedna vrsta...)... jedan svakako neče biti dosta ali u tom smjeru mislim da bi moglo biti poboljšanje ako su stvarno takve razmere u prostoriji.
dukasound
14-01-2011, 07:30 AM
hmmm pa tebi se frekvencije u biti potroje, to je takva mala razlika u gabaritima da je u biti to skoro kocka! ...odnosno tako su guste modalne jedna pored druge da to nije uop?te! okej.
Kocka je anatema u akustici.
Sad kad je sve več odrađeno (pare potro?ene...) i tako kako je na stvari predla?em (mada ne rado jer ne volim rezonatore! ali ipak koriste se pa ljudi ne umiru zbog toga:)) da se dodaju neki dobro skonstruirani Helmholtz ili membranski absorberi (mo?e kombinacija, mo?e samo jedna vrsta...)... jedan svakako neče biti dosta ali u tom smjeru mislim da bi moglo biti pobolj?anje ako su stvarno takve razmere u prostoriji.
Slazem se, ali nemam toliko znanja da to sam smislim.
Hvala
Duka
boggy
14-01-2011, 08:02 AM
...........
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu? .........
Jeste, u krivu si. :)
Pressed Lizard studio koji smo radili je nesto, ali samo nesto veci od tvoje sobe, i isto je "kockastog" oblika, sav je u difuzorima... Ali dobro to je dosta skuplja tehnologija.
U tvojoj sobici mozes bez problema napraviti difuzore sa donjom granicnom frekvencijom od minimalno oko 1kHz i da poboljsas postojece stanje. Odgovarajuti standardne pozicije, pozadi, plafon i bocne refleksije.
Difuzorima, kao sto Nenad rece, neces poboljsati niske frekvencije, a praviti membranske rezonantne apsorbere nije bas trivijalno... mozda nije lose razmisljati o slobodnovisecem membranskom cloudu (na sajlama i lancima na primer... posto je okolo, koliko vidim sve popunjeno... )
Dalje, mozda neki klasicni helmholtz da se formira u klupi koja ti sluzi za sedenje.... po proracunu koje mozes naci na netu (nemam te linkove, ali se mogu naci) i da se time poboljsa samo ta jedna niska frekvencija bilo bi bolje, nadam se....
Znaci... slazem se sa Nenadom, ostaju ti jos difuzori i poneki rezonantni apsorber da poboljsas vec ionako lep prostor.
pozdrav
bogi
dukasound
14-01-2011, 02:49 PM
Jeste, u krivu si. :)
Pressed Lizard studio koji smo radili je nesto, ali samo nesto veci od tvoje sobe, i isto je "kockastog" oblika, sav je u difuzorima... Ali dobro to je dosta skuplja tehnologija.
U tvojoj sobici mozes bez problema napraviti difuzore sa donjom granicnom frekvencijom od minimalno oko 1kHz i da poboljsas postojece stanje. Odgovarajuti standardne pozicije, pozadi, plafon i bocne refleksije.
Difuzorima, kao sto Nenad rece, neces poboljsati niske frekvencije, a praviti membranske rezonantne apsorbere nije bas trivijalno... mozda nije lose razmisljati o slobodnovisecem membranskom cloudu (na sajlama i lancima na primer... posto je okolo, koliko vidim sve popunjeno... )
Dalje, mozda neki klasicni helmholtz da se formira u klupi koja ti sluzi za sedenje.... po proracunu koje mozes naci na netu (nemam te linkove, ali se mogu naci) i da se time poboljsa samo ta jedna niska frekvencija bilo bi bolje, nadam se....
Znaci... slazem se sa Nenadom, ostaju ti jos difuzori i poneki rezonantni apsorber da poboljsas vec ionako lep prostor.
pozdrav
bogi
Dali bi bilo dovoljno da umjesto srednjeg elementa na zadnjoj strani ubacim jedan difuzor dimenzije 1200x600 koliko je sadasnji a da kasnije vidim za rezonator u klupi? BTW, sada mi je srednji dio napunjen kamenom vunom.
Duka
boggy
14-01-2011, 03:06 PM
Dali bi bilo dovoljno da umjesto srednjeg elementa na zadnjoj strani ubacim jedan difuzor dimenzije 1200x600 koliko je sadasnji a da kasnije vidim za rezonator u klupi? BTW, sada mi je srednji dio napunjen kamenom vunom.
Duka
Nikako ne treba da skidas taj srednji element.. difuzor treba da dodje preko njega.
Difuzor ne ide na go zid. Mislim... moze na go zid da se montira ali rezultati nece valjati...
pozdrav
bogi
dukasound
14-01-2011, 03:32 PM
Nikako ne treba da skidas taj srednji element.. difuzor treba da dodje preko njega.
Difuzor ne ide na go zid. Mislim... moze na go zid da se montira ali rezultati nece valjati...
pozdrav
bogiMislis na zadnji zid sa tri elementa????
dukasound
14-01-2011, 03:36 PM
pozdrav
bogi
Tu mi nije goli zid. Imam rostilj, kamenu vunu i ivericu pa preko ovaj element sa dvije zakrivljene povrsine. Ako bi preko stavljao on bi uveliko ulazio u prostor tako da sjedenje dolazi u pitanje. Sada je element dubok 12-ak cm.
Mozda onda da ga skinem pa da vidim dali ide gap ili neka ispuna ispod difuzora. Normalno kada ga napravim:)
boggy
14-01-2011, 03:40 PM
Tu mi nije goli zid. Imam rostilj, kamenu vunu i ivericu. Ako bi preko stavljao on bi uveliko ulazio u prostor tako da sjedenje dolazi u pitanje. sada je element dubok 12-ak cm
Ni taj difuzor ne mora da bude deblji od 10cm
... mozes ga podici malo da bude iznad glave...
Zatim .. za taj pozadi mozes uraditi prostiji, binarni difuzor koji je jako tanak od ukrasnih letvica ...
primer je u attachmentu
Ne treba da se obeshrabrujes... uvek uvek moze da se smisli neko resenje :D
pozdrav
bogi
dukasound
14-01-2011, 05:28 PM
Ni taj difuzor ne mora da bude deblji od 10cm
... mozes ga podici malo da bude iznad glave...
Zatim .. za taj pozadi mozes uraditi prostiji, binarni difuzor koji je jako tanak od ukrasnih letvica ...
primer je u attachmentu
Ne treba da se obeshrabrujes... uvek uvek moze da se smisli neko resenje :D
pozdrav
bogi
Ako je dovoljno 10cm onda je super i ako bih izbacio postojeci to bi se uklapalo odlicno jer i ovaj sada ne smeta. samo da nadjem pravi proracun i malo para za materiijal a ostalo bih kao i ovo do sada uradio sam ili uz pomoc prijatelja.
Usput, dali bi trebalo sto raditi na prednjem zidu izmedju kutija?
Ja se ne obeshrabrijem, pogotovo ako dobijem lijepe i iskrene sugestije :wink:
boggy
14-01-2011, 05:41 PM
Ako je dovoljno 10cm onda je super i ako bih izbacio postojeci to bi se uklapalo odlicno jer i ovaj sada ne smeta. samo da nadjem pravi proracun i malo para za materiijal a ostalo bih kao i ovo do sada uradio sam ili uz pomoc prijatelja.
10cm je dovoljno za "minimalno 1kHz" sto sam ti vec savetovao...
Takodje mozes tu stavljati i 2d ako zelis.... mada je to teze za montazu na apsorber (fizicki je tezi difuzor)
Nenad ti je vec dao "proracun" odnosno programce (qrdude) koje moze da ti sracuna difuzor... pokreni thread o koriscenju qrdude tome pa cemo ti pomoci... prvo ga malo prouci.
Evo citiram ga ponovo:
.............
PRD i QRD odnosno Schroederovi difuzori se mogu iskalkulirati da rade od flow - fmax i tako se mogu prilagoditi skoro svakoj situaciji a postoji i odličan kalkulator za 1D i 2D QRD-ove koji ti ama baš sve izračuna i kaže koliko da budeš minimalno udaljen od njega a računa i sve ostalo što možeš da zamisliš... i potrošnju materijala i predvidenu težinu i konačne dimanzije...: http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm
Još jedna rumska tema oko difuzora: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893
..........
Usput, dali bi trebalo sto raditi na prednjem zidu izmedju kutija?
.........
Napred bi mogao da se "chastis" sa jednim lepim 2d difuzorom od chamovih letvi dubine do 300mm ;) (iza njega opet mora apsorber!)
pozdrav
bogi
Ja bih osobno u ovoj situaciji najprije napravio:
demontirao sve elemente na zadnjem zidu i skinuo iverucu, akustički izmjerio, te prilagodio konstrukciju odnosno napravio volumen koji bi odgovarao za pravljenje "panel resonator-a": http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
Upotrebio istu vunu i preko stavio lesenu membranu (bila iverica bila vezana ploča) odgovarajuče mase. Iskalkulirao bi absorber na problematičnu modalnu frekvenciju koja se potrojava.
Onda bih išao i sa prilagodbom zadnje klupe kao što je rekao Boggy i napravio jedan dobar Helmholtz i pozicija je dosta dobra jer je blizu zadnjeg kuta.
Onda bih vratio nazad stare absorbere na zadnju stenu a umjesto policilindara QRD difuzor. Može 2D.
Kod vješanja absorbera bih pazio da ne remetim vibriranje membrane, možda bih ih objesio sa stropa. Malo bi testirao kako spreminjam delovanje membrane.
I ispred mežu zvučnicima može i difuzor kao što Boggy kaže.
Oko zvučnika bih stavio absorbere (SBIR/LBIR):
http://gikacoustics.com/education_sbir.html
http://www.realtraps.com/sbirlbir.htm
Onda bih ponovo izmerio i video što sam napravio.
Mislim, da bi to za tačno tu situacijo bilo optimalno.
dukasound
14-01-2011, 08:22 PM
Hvala
Pozdrav
Duka
boggy
15-01-2011, 01:57 AM
...........
Onda bih vratio nazad stare absorbere na zadnju stenu a umjesto policilindara QRD difuzor. Može 2D.
Kod vješanja absorbera bih pazio da ne remetim vibriranje membrane, možda bih ih objesio sa stropa. Malo bi testirao kako spreminjam delovanje membrane.
.......
Ovo konkretno, sto je Nenad napisao, samo zelim da akcentiram.
Ako se pozadi posebno pravi rezonantni apsorber na nekoj tune-ovanoj frekvenciji... nista... ali bas nista ne sme membranu da PIPNE a kamoli da se kace dodatni apsorberi, i ne daj Boze difuzori preko njih... i jedno i drugo se mora osloniti na drugom mestu... e sad ja mislim da je najbolje da to bude pod... posto ocekujem da je plafon takodje od gipsa... te je najcvrsce na podu (nogari, pricvrsceni recimo za klupu)
pozdrav
bogi
dukasound
15-01-2011, 08:25 AM
Ovo konkretno, sto je Nenad napisao, samo zelim da akcentiram.
Ako se pozadi posebno pravi rezonantni apsorber na nekoj tune-ovanoj frekvenciji... nista... ali bas nista ne sme membranu da PIPNE a kamoli da se kace dodatni apsorberi, i ne daj Boze difuzori preko njih... i jedno i drugo se mora osloniti na drugom mestu... e sad ja mislim da je najbolje da to bude pod... posto ocekujem da je plafon takodje od gipsa... te je najcvrsce na podu (nogari, pricvrsceni recimo za klupu)
pozdrav
bogi
Mislim da mi demontaza i tune-ovanje (pogotovo sa mojim skromnim znanjem) ne odgovara a pogotovo sto mi je vec oprema unutra. Ako mi "radi" jedan QRD izmedju absorbera to mi ne prestavlja neki problem jer to mogu uraditi. Pogledao sam program QRDude i donekle mi je jasno. Dali je frekvencija 1000Hz koju smo razmatrali u QRDude-u Scatter ili Diffuse?
Ako bih se odlucio za 1D difuzor dali da idem kao sto si ti radio u Vladovom studiju (za mene realno teze izvodljiva opcija) ili ovakav ali dimenzija 1200x600
http://www.rpg-europe.co.uk/products/qrd734/qrd734L-patent.jpg
Odgovara mi konstrukcija sa 7 pregrada u programu (i kao sto je ova na slici) i mislim da se to mozda moze napraviti od 10mm viseslojne sperpoloce.
Dali i u ovom slucaju znaci da bi difuzor morao biti vezan za pod a ne za zadnju stranu. Ako nije kriticno montaza bi mogla biti sa spuzvastom trakom ala Armaflex ili sl. Plafon nije gips jer ga nisam "spustao" ali na tom mjestu mi je absorber pod uglom pa bi kacenje na plafon diktiralo skidanje to absormera za koji mislim da ima funciju.
Pozdrav
Duka
boggy
15-01-2011, 11:40 AM
Mislim da mi demontaza i tune-ovanje (pogotovo sa mojim skromnim znanjem) ne odgovara a pogotovo sto mi je vec oprema unutra. Ako mi "radi" jedan QRD izmedju absorbera to mi ne prestavlja neki problem jer to mogu uraditi. Pogledao sam program QRDude i donekle mi je jasno. Dali je frekvencija 1000Hz koju smo razmatrali u QRDude-u Scatter ili Diffuse?
Diffuse.
Recimo postavi da je design frequency 1700Hz i dobices maksimalnu dubinu wella 98mm. Ako hoces da bude jos plici, povecaj design frequency. Sirina wella predstavlja debljinu materijala koji ti je dostupan i od koga ces praviti.... to moze biti 25mm, 19mm, 18mm, 12mm ili 2x12mm recimo. Na osnovu toga dobijas sirinu difuzora.
Ako bih se odlucio za 1D difuzor dali da idem kao sto si ti radio u Vladovom studiju (za mene realno teze izvodljiva opcija) ili ovakav ali dimenzija 1200x600
http://www.rpg-europe.co.uk/products/qrd734/qrd734L-patent.jpg
Odgovara mi konstrukcija sa 7 pregrada u programu (i kao sto je ova na slici) i mislim da se to mozda moze napraviti od 10mm viseslojne sperpoloce.
Mozes ali je pitanje da li vredi tako nesto praviti ako vec mozes napraviti difuzor sa uzim wellovima od tih, jer tako dobijas visu gornju granicnu frekvenciju, recimo reda 13 ili 41. Treba malo igranja sa qrdude da bi se uklopila sirina materijala za well, sirina materijala za fin, a da ti se to uklopi u sirinu prostora gde ce dfuzor kasnije da se stavi. Spomenuti difuzor ima supljine ispod, ja govorim o punom difuzoru kod koga su wellovi formirani od punog plocastog materijala (MDF, OSB, sperploca, iverica), finovi mogu biti Al lima debljine 1mm, pleksiglasa 3-5mm, ili sperploce 3-5mm
U Vladovom studiju je sirokopojasni fraktalni difuzor 2x7-og reda, rucno sam ga proracunavao... ne znam da li ima aplikacija/program za pomoc prilikom proracuvanja fraktalnih difuzora, tako da ti savetujem da zaobidjes tu ideju... drzi se onoga sto mozes sam da proracunas/napravis uz pomoc forumasa.
Takodje mozes pogledati difuzor koga je pravio kolega Goran (analog) na mom forumu u temi DIY Diffusor (http://forum.bozoel.com/viewtopic.php? f=23&t=1394), i to je drasticno olaksana konstrukcija s tim sto su supljine napunjene azmafonom, pa je i apsorber u nekoj meri... sto sopstvenih rezonancija sto globalno...
Evo slike:
http://forum.bozoel.com/download/file.php?id=57 (http://forum.bozoel.com/viewtopic.php? f=23&t=1394)
Preporucujem ti da napravis dva ovakva Goranova difuzora i da ih montiras da budu jedan drugom u ogledalu na zidu, za poziciju iza mesta slusanja. Svakako ce biti bolji od RPG predloga, posto im je visa radna frekvencija. Za 41. red od punog medijapana vec imas nekoliko primera u sticky temama.... ali su oni dosta tezi od ovoga.
Takodje ti moze reci kakvi su utisci o njegovom uticaju (cak i u malim prostorijama!)
Dali i u ovom slucaju znaci da bi difuzor morao biti vezan za pod a ne za zadnju stranu.
Oslanjam ga cesto na pod jer je obicno tezak ko djavo... kod Vlada su preko 200kg bili, tako da oslanjanje na neke tiplove ili sta vec.. ne dolazi u obzir... samo na drvenu konstrukciju oslonjenu na pod moze biti sigurna montaza.. jer inace moze da padne na nekog i povredi ga.
Ako nije kriticno montaza bi mogla biti sa spuzvastom trakom ala Armaflex ili sl.
Za sta bi ti sluzio Armaflex?
Plafon nije gips jer ga nisam "spustao" ali na tom mjestu mi je absorber pod uglom pa bi kacenje na plafon diktiralo skidanje to absormera za koji mislim da ima funciju.
Pozdrav
Duka
Na pod onda.
pozdrav
bogi
dukasound
15-01-2011, 03:01 PM
Da sumiram.
Znaci da idem na pregradu - fin, neku sperplocu 3-5mm (tanju nego je na ovom difuzoru sto sam poslao sliku)
Da idem sa 13 pregrada, gdje bih ostao na 1700Hz.
Ako bih isao na sirinu 60cm onda bi sirina well-a isla na 41mm sa pregradama debljine 5mm, odnosno 36mm za debljinu od 10mm. Dubina je 94mm
Ovaj model sam predlozio na razmatranje jer moze da se radi od istog materijala. To kazem jer sam par puta morao da kupujem veoma kabaste ploce steploce a trebalo mi je npr 2m x15cm ili samo kvadrat a u ovakvim situacijama bih mozda bio u prednosti da mi se sve to na jedno mjesto izreze (jer nemam neke uslove za to) i onda da krenem u sastavljanje.
Sa 10cm mogu slobodno ici pod uslovom da skidam postojeci element.
E, sada ne znam koja je dimenzija Goranovog difuzora ali meni odgovara sirina 60cm pa ako bih radio dva "u ogledalu" onda bi morali biti po 30cm. Mislim da je odmah bolje da radim jedan 120x60cm.
Armaflex sam spominjao ako bih ga vjesao na zid (jer imam zabiljezene pozicije pregrada na rostilju pa mogu na tim mjestima kaciti) da se ne oslanja na zid nego da lezi na toj spuzvi.
Za Vladove difuzore sam odmah rekao da je veliki zalogaj pa nisam ni pomisljao.
Ako covjek ne moze naci lijepo drvo mozda se moze napraviti i od univer-a. Ja sam dosta napravio od toga i skoro sve sam iskantovao i nije mi predstavljalo neki problem. Samo je prvi bio problematican dok nisam nasao odgovarajucu temperaturu na pegli.
Pozdrav
boggy
15-01-2011, 03:24 PM
Da sumiram.
Znaci da idem na pregradu - fin, neku sperplocu 3-5mm (tanju nego je na ovom difuzoru sto sam poslao sliku)
Da idem sa 13 pregrada, gdje bih ostao na 1700Hz.
Ako bih isao na sirinu 60cm onda bi sirina well-a isla na 41mm sa pregradama debljine 5mm, odnosno 36mm za debljinu od 10mm. Dubina je 94mm
Ovaj model sam predlozio na razmatranje jer moze da se radi od istog materijala. To kazem jer sam par puta morao da kupujem veoma kabaste ploce steploce a trebalo mi je npr 2m x15cm ili samo kvadrat a u ovakvim situacijama bih mozda bio u prednosti da mi se sve to na jedno mjesto izreze (jer nemam neke uslove za to) i onda da krenem u sastavljanje.
Sa 10cm mogu slobodno ici pod uslovom da skidam postojeci element.
E, sada ne znam koja je dimenzija Goranovog difuzora ali meni odgovara sirina 60cm pa ako bih radio dva "u ogledalu" onda bi morali biti po 30cm. Mislim da je odmah bolje da radim jedan 120x60cm.
Armaflex sam spominjao ako bih ga vjesao na zid (jer imam zabiljezene pozicije pregrada na rostilju pa mogu na tim mjestima kaciti) da se ne oslanja na zid nego da lezi na toj spuzvi.
Za Vladove difuzore sam odmah rekao da je veliki zalogaj pa nisam ni pomisljao.
Ako covjek ne moze naci lijepo drvo mozda se moze napraviti i od univer-a. Ja sam dosta napravio od toga i skoro sve sam iskantovao i nije mi predstavljalo neki problem. Samo je prvi bio problematican dok nisam nasao odgovarajucu temperaturu na pegli.
Pozdrav
Univer ne preporucujem zbog ruznih refleksija... radije bajcuj sirovi medijapan u crno i necim ga olakiraj da se ne otire... nije lepo ali bolje "svira"... Ako neces da ga lakiras poliuretanom.
Furniranje je skupo, ali su refleksije odlicne... Goran je furnirao.... takodje se furnirom moze i kantovati peglom (ima furnir kant traka sa nanesenim lepkom)....
Cini mi se da ti je prostor pozadi siri od 60cm... tako da ne znam sto bi stavljao samo jedan difuzor od 60cm... refleksija na zidu pozadi od prednjih zvucnika, mislim da nije bas tako uska... pre ce biti da je sira... a moras uhvatiti tacke tih refleksija pa oko njih "u krug" dolazi difuzor.
Tacke gde pada refleksija nadji ogledalom, stavis ogledalo na taj zid... i tamo gde vidis tweeter kada se okrenes unazad, je tacka gde su najjace refleksije
Sto se tice secenja "na meru" pokusaj da ubedis onog sto sece da bude veoma pazljiv... tolerancija od samo +/-1mm ti nije dovoljna
pozdrav
bogi
dukasound
15-01-2011, 03:40 PM
Ok, za materijal. Prirodni je prirodni
Nismo se onda razumjeli, ili ja nisam bio precizan. Meni je zao da dva absorbera dimenzija 120ox600 skidam pa sam mislio da samo srednji element koji je izmedju njih skinem i da umjesto njega stavim difuzor. meni je sada ukupna sirina 1,8m.
Za tolerancije znam jer sam samo jednog nasao koji ima dobru masinu i radi dobro (ustvari koliko mu PC to uradi :))
Tnx
boggy
15-01-2011, 03:50 PM
Ok, za materijal. Prirodni je prirodni
Nismo se onda razumjeli, ili ja nisam bio precizan. Meni je zao da dva absorbera dimenzija 120ox600 skidam pa sam mislio da samo srednji element koji je izmedju njih skinem i da umjesto njega stavim difuzor. meni je sada ukupna sirina 1,8m.
.........
Onda bolje nemoj ni stavljati difuzor...
Sve vreme mislim da difuzorom pokrijes apsorber
Tu komotno staje dva difuzora u 1.8m
pozdrav
bogi
boggy
15-01-2011, 04:37 PM
Mozda je najbolje ovako... napravi taj jedan 60x60 pa ga stavi na sredinu... i ako ti se dopadne.... ti vidi da li ti vise odgovaraju apsorberi ili difuzori pozadi.
Samo da te podsetim... jasno mi je da su ti estetika i izgled veoma vazni.... ali u "Dizajnu i konstrukciji studija" estetika po prirodi stvari nije primarna stvar.
Difuzori koje ti Nenad i ja preporucujemo nisu "igracke" kao cilndricni koje si ti stavio (pogotovo njihovo tapaciranje nema smisla) vec ozbiljne naprave kod kojih se njihov uticaj jasno CUJE, i dobitak je izuzetno jasan.
Vec sam imao slucaj da klijent nije zeleo da mu se vidi drvo u studiju pa je i ukrasne letve tapacirao platnom (binarne difuzore nije hteo da stavlja iako smo crteze uradili!).. upozorio sam ga sta ce time dobiti i to je sve sta sam mogao da uradim...
Zato ne treba da brines... ja cu uvek iskreno reci i preporuciti najbolje sto znam... svidelo se to tebi ili ne,... a ti uradi kako ti hoces... :D
pozdrav
bogi
dukasound
15-01-2011, 08:19 PM
Mozda je najbolje ovako... napravi taj jedan 60x60 pa ga stavi na sredinu... i ako ti se dopadne.... ti vidi da li ti vise odgovaraju apsorberi ili difuzori pozadi.
Samo da te podsetim... jasno mi je da su ti estetika i izgled veoma vazni.... ali u "Dizajnu i konstrukciji studija" estetika po prirodi stvari nije primarna stvar.
Difuzori koje ti Nenad i ja preporucujemo nisu "igracke" kao cilndricni koje si ti stavio (pogotovo njihovo tapaciranje nema smisla) vec ozbiljne naprave kod kojih se njihov uticaj jasno CUJE, i dobitak je izuzetno jasan.
Vec sam imao slucaj da klijent nije zeleo da mu se vidi drvo u studiju pa je i ukrasne letve tapacirao platnom (binarne difuzore nije hteo da stavlja iako smo crteze uradili!).. upozorio sam ga sta ce time dobiti i to je sve sta sam mogao da uradim...
Zato ne treba da brines... ja cu uvek iskreno reci i preporuciti najbolje sto znam... svidelo se to tebi ili ne,... a ti uradi kako ti hoces... :D
pozdrav
bogi
Shvatam sve u vezi akustika vs estetika. Ja nisam ovo radio radi estetike jer su sva tri elementa ucinili veoma dobar ugodjaj prilikom slusanja. Posto vjerujem da su sugestije OK zato sam i pitao. Mozda, da sam u startu prije nego sam ista poceo da radim odmah dobio ovakve instrukcije mozda bi ovo i krenulo drugim tokom. Ali da spomenem da ja 20 godina radim kao muzicki urednik, a ove godine slavim 40 godina maltene profesionalnog muzickog rada i zadnjih skoro 20 godina sve snimao kod mene u ateljeu ja u startu nisam graditelj studija vec muzicar koji hoce da napravi (vezano za momentalne mogucnosti) pristojan akusticki i uredan prostor. Znaci i nisam bas spreman na neke velike kompromise jer bih prostor napravio za pola mjeseca i sebe uvjeravao da je to dobro.
Posto spadas u kategoriju prijatelja, ja odavno znam da postoji dobra volja a da nemas iskren stav prema svemu sto ljudi ovdje pitaju, ne bi ni odgovarao. Ja sam imao dugogodisnje dobro iskustvo na jednom stranom forumu, pa sam stalno i prizeljkivao da se to i desi u nasem regionu. I evo, izgleda, uspijeva. :grin:
Na kraju, tvoja pozitivna razmisljanja su ovaj thread uzdvojili iz kompleksijeg gdje se govori o vise stvrari i tako mozda postao uocljiviji.
Hvala
Duka
dukasound
03-02-2011, 07:55 PM
Evo napravio sam prve probne snimke instrumenata u kabini. Moj prijatelj svajcarac Julian Pallard je odsvirao harmoniku, direktno u mikrofon, bez EQ, kompresora i bez ikakvog tretmana posle. Snimao sam sa dva kondezatorska mikrofona na udaljenosti od oko 0,5m.
http://www.dukasound.info/Data/Julian-France-dry.mp3
http://www.dukasound.info/Data/Julian-Irish-dry.mp3
dukasound
04-02-2011, 09:14 PM
Neki komentar????
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.