Log in

View Full Version : Kako ukrotit prostor

UptempoDRM
22-12-2010, 10:30 PM
Zdravo dobri ljudi.
Citam forum vec dugo ali nijesam postovao do sad jer sam za vecinu problema nalazio resenja na postojecim temama, pretezno sticky.
Imam problem veliki tj imamo - kum i ja.
Sto se tice izbora radnog prostora bili smo ograniceni na jedan!!! Nasli smo ga poslije vise od pola godine od kako smo dobili otkaz u prethodni. Tako da vas molim da nas ne pokopate sa "nema srece" komentarima.
To nam sve sto imamo i za recording i mixing. :cry:
Ne ocekujemo savrsene uslove ali ovo sto trenutno cujemo je od zla gore.
Ubise basovi!!!!:banghead:
Razlog je ocigledan. Dva zida su u eloksiranu bravariju kompletna. Od "glave do pete"!
Sto se snimanja bubnja tice malo smo ga "setali" po sobi i nasli najmanje bolnu poziciju (kao na slici). Snima se skroz dobro. HP na 150 - 200 Hz.
Problem je slusanje!!!
Sposobni smo napravit panele, trapove i slicno ali bismo ih dzaba pravili kad ne znamo dje s njima i kakvi da budu. Znanja o akustici imamo otprilike godinu citanja rumskog. Ali sustinski ne kontamo sto se desava u prostoru ili barem ni priblizno koliko pojedini ovdje pa molim iste da skacu u pomoc - da ih ne prozivam :wink:
Prostor je iznajmljen u skoli tako da neke krupnije intervencije nijesmo u mogucnosti da radimo na eloksirane djelove ali mozemo neke stojece panele radit. Plafon je 430cm sto je najbolje u svemu i nije ravan nego se kao i stubovi na slikama spusta centralni dio 60cm.

Konkretno pitanje glasi :Kako rasporedit panele, kakvi da budu i dje postavit poziciju slusanja!!!

Hvala!!!
Nikola

NLP
25-12-2010, 12:14 AM
Nikola,

u suštini se to dešava u prostorijama: http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7

Jer govoriš da to nije vlastiti prostor i je iznajmljen vidim jedinu logičku soluciju modularne akustike (u toj temi je upotrebljavan modularan princip: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 ... dakako nije nužno da je princip jednako kao ovaj LEDE dizajn...).

Da nekako "ukrotite" takav prostor nije lako sa nekoliko modularnih elemenata, nego če ih trebati mnogo, nego nije badava jer ih možete nekad i preseliti kad zatreba.

Oko postavljanja pozicije slušanja u tom dotičnom problemu nemate baš nekog manevrirnog prostora; stoga najbolje bi bilo po dužini te prostorije - ali nisam razumeo kako se spušta strop za 60 cm - po dužini prostorije?!
... onda je dosta ok...

U koliko kutova možete da namjestite modularne superchunksove koje možete da vidite u Valetovom threadu. Dosta su efikasni i mogu da se naprave dosta prenosivi.

To če biti "all in one" prostorija i osobno bih išao sa mnogo mobilnima akustičkim elementima... evo jedne takve prostorije: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36126
Uopšte ne kažem, da treba da je rešenje takvo ali može kao inspiracija i poneke informacije za nadaljnje razmišljanje...

Ako ste čitali taj subforum nekoliko, bit če vam dosta jasno što i kako.

Ima dosta nesimetrije oko rigidnosti/simetrije zidova pa je treba i voditi brigu oko toga... neka mobilni elementi ne budu "premršavi", moraju da budu napravljeni konkretno da odrade svoj posao optimalno...

I tako smo došli do pozicioniranja akustičkih elemenata; ako je to "all in one" prostorija, trebat če nekoliko mašte i konstrukcie odgovarajučih modularnih i mobilnih rješenja te rasporedbe... treba i biti dosta naviknut na takvu vrstu produkcije.

Eto recimo Daniel Lanois veoma uspješno upotrebljava takvu tehniku produkcije.
Ako te zanima više oko toga http://www.youtube.com/results?search_query=daniel+lanois&aq=f i pregledaj što ima interesantnog... ima nekih zanimivih intervjuja i slično... nije čudesno i za sve tipove produkcije...

Svakako da za konačni mix i mastering ne koristi iste prostorije ali za "trecking" če biti posve okej a sa malo mašte i za mix...

UptempoDRM
25-12-2010, 02:28 AM
Hvala Nenade.

Sto se tice spustanja plafona - spusta se samo u dijelu dje su stubovi tj povezuje dva centralna stuba i dijeli plafon na dvoje. Nadam se da je sad malo jasnije ali nije od presudnog znacaja pretpostavljam.

Ideja i jeste bila da radimo prenosive elemente da bi ih kasnije mogli iskoristit u nekom drugom ili sopstvenom prostoru.

Prvi link cu procitati detaljno sjutra bistre glave a vjerovatno i narednih dana jer to je ono sto mi najvise nedostaje - osnova. Sto se tice druga dva vec sam ih po par puta procitao :D.
Generalno je razlika zbog koje sam i pokrenuo novu temu to sto su kod nas dva "zida" eloksirana bravarija koja pravi mnogo problema jer rezonira. Koliko sam ja mogao da ispitam reaguje na 120-130Hz. Kad te frekvencije pustim iz zvucnika glasnije ih cujem od velike eloksirane povrsine nego iz zvucnika. Cak i kad jako udarim u nju cuje se bas taj ton.

Inace teme koje si predlozio i jos dosta njih koje sam citao su mi i vodilja kako raditi absorbere. Mislili smo koristit kamenu vunu, ram od letvi i rigips za ledja. E sad, dvoumim se da li bi bilo ucinkovitije da rigips bude u sredinu absorbera pa kamena vuna sa obije strane da bi ili da li bi se jos vise 'ugusila' reakcija 'zida'. Da li je dobra kamena vuna koja je debela 5cm i teska 1.6 kg/m2. Mislili smo je koristit dvostruko.

Sto se pozicije slusanja tice moje misljenje je da je najbolje da bude otprilike na sredinu prostorije. Izmedju ova dva stuba. Da pregradimo sa 4 panela prostor po sredini tako da kad se snima dva spoljna panela budu uvucena prema dijelu u koji se snima a kad se mixa prema kontrolnom dijelu. Iza pozicije slusanja bi trebao neku magiju postavit jer bi u tom slucaju velika eloksirana povrsina bila direktno iza. Racunali smo da iskoristimo jednu veliku tablu, stara drvena klizna vrata koja su uzasno teska i da na nju montiramo gomilu azmafona koju imamo a koja trenutno sluzi da smanji sustain "zidovima" i to neznatno.
Da nju koristimo kao zid pa i par absorbera ispred.
Problem ce pravit i to sto ni jedan panel ni ta tabla nece ici do plafona ali smo mislili postavit absorbere da vise sa plafona (cloud ako se ne varam) tako da dobijemo tretman sa svih strana. Da li bi superchunks trebao biti iza panela tj u krajnjim uglovima bez obzira koliko ce se pregradit ispred njih.?
I jos jedno pitanje: Da li paneli da budu pri podu ili mogu i da budu odvojeni metar recimo? Koliku razliku to pravi? Koliko sam skontao bas trapovi se postavljaju pri podu ali isto tako i pri zidu. Da li je bacanje para ako svaki panel bude od poda pa do 250cm visine koja je planirana ili ce odigrat ozbiljnu ulogu? :rolleyes:
Mozda cu znat kad procitam prvi link. :D

Nikola

NLP
25-12-2010, 08:59 AM
Oko plafona mi nije posve jasno, to je nekakva preklada ili ne znam...
Pomogla bi skica, fotka.

Oko bravarije - i tu bi pomogla fotka a inače ju je treba oblo?iti, izolirati... kao prva pomoč bi mogla da bude...

Da drvene ramove, mo?e kamena vuna (80kg/m3 je dobra vuna), ne branite se debelina mobilnih elementata od 20 (pa i vi?e cm).

Nikakav rigips ili kakva gips ploča!
Absorber treba da bude porozan!
... malo slabo vi to čitali threadove:D

Tačna pozicija slu?anja postavlja se nakon fine tuninga, sa mjerenjem i slu?anjem... to radite kad čete imati več sve elemente.
... ali da bit če "negdje" oko sredine...

Ne znam sad oko kliznih vrata i kako bi to tačno izgledalo, ali ako nekako uspjete, kao ?to sam prije rekao, nekako izolirati, oblo?iti, bit če verovatno dovojno.

Samo sa rečenicama i bez slika (i bez ogleda na licu mesta) i slično je sve to tako tako, vi?e nikako...

Ni ne znam kakobi izgledalo da upotrijebite superchunksove u kutovima, da li si to uop?te mo?ete priu?titi...

Svakako mobilni absorberi i supercunksovi od poda (ajde mo?e da de 5-10cm vi?e da je na točkičima...).

Sad najbolje je da su superchunksovi u ba? svim mogučim kutovima a sad vidite ?to je praktično.

Koliko malo upotrebljavate superchunksove (i manjih dimenzija i u premalo kutovima), toliko slabiji če biti rezultat u nizkim regijama!

Ni?ta nije bacanje para. Da se nekoliko umiri takva prostorija ide nekoliko kubika vune...

UptempoDRM
25-12-2010, 02:17 PM
Nikakav rigips ili kakva gips ploča!
Absorber treba da bude porozan!
... malo slabo vi to čitali threadove:D

Ok! :ups:
Nedje sam procitao na forumu da ukoliko ima cvrsta ledja radi bolje u nizim frekvencijama.

Hvala na savjetima. Sad samo da skontamo materijale i da ulozimo u rabotu. :rolleyes:

NLP
25-12-2010, 09:04 PM
Mislim da si pomije?ao sa membranskim absorberima.

Valja, lepo napravite.