Log in

View Full Version : externi FW800 disk.. dovoljno brz za stream-anje sound libraries ? (macbook pro)

clusterchord
20-12-2010, 05:54 PM
pozdrav ... nabavio sam macbook i5 2.4GHz 4Gb ....

ukratko: namjeravam voziti snow leopard za svirke uzivo.. zvog nekih specificnih programa itd, za sto mi je dovoljan interni disk na 7200rpm (umjesto sadasnjeg 5400). medjutim kod kuće, u studiju, ?elim preko bootcampa voziti Windowse 7 sa svojim dosadasnjim Nuendo sistemom i svim sound librarijima i pluginovima. u studiju ostajem na win platformi. daklem neko vrijeme bi mi taj MBP glumio glavni DAW.

e sad, imam dilemu kod te studijske priče..

obzirom da mi maksimalan interni 2.5" disk na 7200rpm, koji mogu staviti u Macbook Pro (a to bi bilo 500Gb), nije ni izbliza dovoljan za sve sound librarije koje koristim (orkestri piano etno itd), počeo sam razmi?ljati o eksternom disku. moj MBP jedino nudi FW800 :mad:, to je zadnja verzija, bez xpress card slota (na?alost) tako da nemogu zveknuti gore eSATA kontroler i sl.

zanima me jeli ko od vas stream-ao puno VSTi librarija preko FW800.. i koliko je to brzo? mo?e li da podnese malo veći broj kanala instrumenata?

za orkestar bih dosad standardno napunio 3 ili 4 kontakta po 16 instrumenata (naravno, ne sviraju svi istovremeno).

brine me sto je FW800 protokol znatno sporiji od internog SATA2 ili eSATA sistema (800mbit/s vs. 3.2mbit/s)koji sam dosad koristio u desktop PC-u. da nebi sam protokol ispao "usko grlo". sami diskovi koje bi metnuo u to kuči?te nisu problem - imam par WD black 1Tb sa 64Mb cache,, koji interno rade vrlo brzo u mom starom PC-u. sad bi samo prebacio na novi sistem, sa svim sound librarijima, uz jedino re-instalaciju pluginova.

opcija2: stavim 2 x 1Tb u raid 0 FW800 kuči?te, tj. stripped.. da budu jo? br?i. opet neznam jel to ima smisla kroz FW800. neki ka?u da ima, za stream-anje..

opcija3: izbacim superdrive u ext USB box, i zamjenim ga jos jednim internim diskom od 500Gb @7200rpm. to je standardna opcija koja se nudi za sve MBP-e. onda bih imao ukupno 1Gb internog prostora ?to mi je (na jedvite jade) dosta...

koja su va?a iskustva? prijedlozi?

nov sam kad je u pitanju Mac, a i problematika laptopova opcenito... jbga sori za dugi post..

Multicom
20-12-2010, 09:39 PM
pozdrav ... nabavio sam macbook i5 2.4GHz 4Gb ....

ukratko: namjeravam voziti snow leopard za svirke uzivo.. zvog nekih specificnih programa itd, za sto mi je dovoljan interni disk na 7200rpm (umjesto sadasnjeg 5400). medjutim kod kuće, u studiju, želim preko bootcampa voziti Windowse 7 sa svojim dosadasnjim Nuendo sistemom i svim sound librarijima i pluginovima. u studiju ostajem na win platformi. daklem neko vrijeme bi mi taj MBP glumio glavni DAW.

e sad, imam dilemu kod te studijske priče..

obzirom da mi maksimalan interni 2.5" disk na 7200rpm, koji mogu staviti u Macbook Pro (a to bi bilo 500Gb), nije ni izbliza dovoljan za sve sound librarije koje koristim (orkestri piano etno itd), počeo sam razmišljati o eksternom disku. moj MBP jedino nudi FW800 :mad:, to je zadnja verzija, bez xpress card slota (nažalost) tako da nemogu zveknuti gore eSATA kontroler i sl.

zanima me jeli ko od vas stream-ao puno VSTi librarija preko FW800.. i koliko je to brzo? može li da podnese malo veći broj kanala instrumenata?

za orkestar bih dosad standardno napunio 3 ili 4 kontakta po 16 instrumenata (naravno, ne sviraju svi istovremeno).

brine me sto je FW800 protokol znatno sporiji od internog SATA2 ili eSATA sistema (800mbit/s vs. 3.2mbit/s)koji sam dosad koristio u desktop PC-u. da nebi sam protokol ispao "usko grlo". sami diskovi koje bi metnuo u to kučište nisu problem - imam par WD black 1Tb sa 64Mb cache,, koji interno rade vrlo brzo u mom starom PC-u. sad bi samo prebacio na novi sistem, sa svim sound librarijima, uz jedino re-instalaciju pluginova.

opcija2: stavim 2 x 1Tb u raid 0 FW800 kučište, tj. stripped.. da budu još brži. opet neznam jel to ima smisla kroz FW800. neki kažu da ima, za stream-anje..

opcija3: izbacim superdrive u ext USB box, i zamjenim ga jos jednim internim diskom od 500Gb @7200rpm. to je standardna opcija koja se nudi za sve MBP-e. onda bih imao ukupno 1Gb internog prostora što mi je (na jedvite jade) dosta...

koja su vaša iskustva? prijedlozi?

nov sam kad je u pitanju Mac, a i problematika laptopova opcenito... jbga sori za dugi post..

FW800 je apsolutno dovoljno brz da radi bez greške s eksternim diskom bez ikakvih modifikacija. Pluginovi su ti na sistemskom disku, nadogradi RAM na maximalu i s eksternog diska vučeš samplove i instrument libraries kolko god te volja. Najbolja i najbrža kučišta su La-cie ali im crkava napajanje nakon 2-3 godine. Mogu se vezati u lanac tako da ti je na kompu dovoljan samo jedan FW a priključiš ih koliko želiš jedan u drugoga. Firewire je domaći Appleov protokol i to radi super. 4 Gb rama ti je definitivno malo ako van pucaš više kanala ili virtualaca u real time-u.

ja imam ovih ( model prije) 4 komada http://www.lacie.com/intl/products/product.htm?pid=11158
sve east-west, kontakt,omnisphere, trilogy banke vučem s njih bez ijednog problema na FW800 i tako već godinama (napajanje se da sredit).

Bitch
20-12-2010, 11:40 PM
haha, dobrodosao u macworld :) sta li ce to biti, padace led sutra, toma jede jabuke :D

uradis sve po multicomovom, i sve ok, ako zapne pisi. radice Mainstage kao sat.

Meni jedino zna da pravi frku ako napravim neki lood patch, sa nekoliko lejera koje sve strimujem sa internog harda, plus drzim sustain. Inace, radi to kao sat.

clusterchord
21-12-2010, 06:16 PM
hvala momci.. RAM mogu nabiti maximum na 8Gb. jasno mi je da i osx i win7 ?deru vi?e no ?to mi je dosad tra?io XP (na deskopu sam sve to vozio sa "samo" 2Gb).

?to se tiče CPU potreba, vozim naravno eq/compresore, VSTi samo sampling/streaming a la EW. ne koristim ni reverbe ni VSTi sinteve (kao massive i sl). isključivo hardver. drugim riječima, ako mi je dosad P4 3.2G pokrivao potrebe, i tek nedavno postao prespor, mislim da će mi I5 biti dostatan - bilo kako bilo, ovo je prelazni period, krajem godine bih ubo novi komp za studio, I7 sa "pun kur*c i osamsto" gigabajta , silent case itd

@Boris: gledao sam kuči?ta od Other World Computing iliti OWC, jer ih isto jako hvale. .. oko 110 dolara za dual hd box (stripped raid) sa sva 4 interfejsa.. eSATA, FW400/800 i USB2.0.. ?to mi se sviđa ako kasnije promjenim komp na koji cu to spajati.

da USB3.0 izgleda obećavajuće, "teoretski" max je negdje kao eSATA... mislim to je sve blesavo zasto se ne dogovore i imaju jedan jbni standard, nego svake 2 godine nova priča...- uglavnom neće bit audio kartica sa USB3 jos dugo.. audio industrija uvijek sporije usvaja primjene na planu kompjuterskog hardvera. ni SATA3 jos nije usvojen,., al i nepotreban obzirom da se diskove iovako presoro vrte da ga potro?e... jedino ce nove generacije SSD profitirati od toga.. nego skrenuh s teme..

da, namjeravam prodat fireface 800 i uzet UFX, pa bih ga prikljucio na USB2.0.. a FW800 slot ostavio za diskove.

Tomislav
21-12-2010, 11:26 PM
Jedino što me u toj priči muči: windows na Macu.

Ja sam na i7 macbook pro stavio win 7 i imao totalno bezveznih problema. Trackpad i tipkovnica su katastrofalno loše radili... Ali me to nije puno smetalo, jer sam nakon tjedan dana shvatio da windows ne palim više.

Pozdrav

Multicom
22-12-2010, 08:27 AM
hvala momci.. RAM mogu nabiti maximum na 8Gb. jasno mi je da i osx i win7 ?deru vi?e no ?to mi je dosad tra?io XP (na deskopu sam sve to vozio sa "samo" 2Gb).

?to se tiče CPU potreba, vozim naravno eq/compresore, VSTi samo sampling/streaming a la EW. ne koristim ni reverbe ni VSTi sinteve (kao massive i sl). isključivo hardver. drugim riječima, ako mi je dosad P4 3.2G pokrivao potrebe, i tek nedavno postao prespor, mislim da će mi I5 biti dostatan - bilo kako bilo, ovo je prelazni period, krajem godine bih ubo novi komp za studio, I7 sa "pun kur*c i osamsto" gigabajta , silent case itd

@Boris: gledao sam kuči?ta od Other World Computing iliti OWC, jer ih isto jako hvale. .. oko 110 dolara za dual hd box (stripped raid) sa sva 4 interfejsa.. eSATA, FW400/800 i USB2.0.. ?to mi se sviđa ako kasnije promjenim komp na koji cu to spajati.

da USB3.0 izgleda obećavajuće, "teoretski" max je negdje kao eSATA... mislim to je sve blesavo zasto se ne dogovore i imaju jedan jbni standard, nego svake 2 godine nova priča...- uglavnom neće bit audio kartica sa USB3 jos dugo.. audio industrija uvijek sporije usvaja primjene na planu kompjuterskog hardvera. ni SATA3 jos nije usvojen,., al i nepotreban obzirom da se diskove iovako presoro vrte da ga potro?e... jedino ce nove generacije SSD profitirati od toga.. nego skrenuh s teme..

da, namjeravam prodat fireface 800 i uzet UFX, pa bih ga prikljucio na USB2.0.. a FW800 slot ostavio za diskove.

Za kuči?ta od OWC ti ne mogu potrvrditi jer ih nisam probao ali ako su sve recenzije pozitivne onda nema? brige. Pogledaj dali se mogu spajati u lanac, to je vrlo korisno obzirom da ima? samo jedan FW800 priključak.
Meni su pak rekli da je USB 3.0 ekvivalentan brzini FW800, ne?to malo kao br?i. Mislim da će kod Applea malo du?e potrajati da oni prihvate bilo ?ta novo a da nije njihov ili partnerski patent. Koliko me pamćenje slu?i, netko mi je neki dan spomenuo da rade na novom FW protokolu koji će navodno biti implementiran u svaki novi Mac od iduće godine. USB 3.o ne spominju.
8 giga Rama je dosta za sve ?to ti treba. Moram priznati da neznam kako rade muzički programi na windowsima na Mac u ali sam siguran da ih je bolje instalirati i ganjati preko boot-camp a a ne preko parallelsa jer su ovi drugi samo emulacija i spori za popizdit.

clusterchord
23-12-2010, 03:26 AM
Za kučišta od OWC ti ne mogu potrvrditi jer ih nisam probao ali ako su sve recenzije pozitivne onda nemaš brige. Pogledaj dali se mogu spajati u lanac, to je vrlo korisno obzirom da imaš samo jedan FW800 priključak.
Meni su pak rekli da je USB 3.0 ekvivalentan brzini FW800, nešto malo kao brži. Mislim da će kod Applea malo duže potrajati da oni prihvate bilo šta novo a da nije njihov ili partnerski patent. Koliko me pamćenje služi, netko mi je neki dan spomenuo da rade na novom FW protokolu koji će navodno biti implementiran u svaki novi Mac od iduće godine. USB 3.o ne spominju.
8 giga Rama je dosta za sve što ti treba. Moram priznati da neznam kako rade muzički programi na windowsima na Mac u ali sam siguran da ih je bolje instalirati i ganjati preko boot-camp a a ne preko parallelsa jer su ovi drugi samo emulacija i spori za popizdit.

jest OWC ima dva FW800 za lanac :wink:. USB3.0 je puno brzi od FW800, brz je kao eSATA. mislim da je drugi protokol o kome govoris za mac, novi FW3200.. ista brzina kao USB3 .. medjutim osim inicijalne najave prije 2 god .. nitko nista od onda,, vidićemo.

da parallels je samo zgodan za brzo prebacivanje fileova recimo ako ganjas wavelab il nesto pa oces tamo vamo u logic i sl.. ali meni to ne treba. bootcamp mi se cini kao pravo rjesenje. sto se tice windowsa, jbga usporedni testovi nuendo na win7/bootcamp versus nuendo na snow leopard, isti mac pro hardware, win je jedan i po puta brzi - steinberg nije bas optimiziran za osx. mozda bude sa verzijom 6. tako da zasad ostajem sa nuendom na win platformi. uživo cu ganjati ableton i numerology na osx.

alavuk
23-12-2010, 07:49 AM
polako ali sigurno svi prelazimo na ableton ... :)