View Full Version : kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!
DaBear
17-12-2010, 05:08 PM
Kao protest protiv ?reketiranja? ugostitelja, trgovaca, preduzetnika i drugih privrednih subjekata koje sprovode SOKOJ i OFPS na terenu, na desetine hiljada kafića iz cele Srbije 22. decembra isključiće muziku na jedan sat. Kampanja ?Zamrzavanje muzike? obuhvata i 22. januar 2011. kada će biti ponovljena akcija ?zamrzavanja? i produ?ena na čitav dan, a 22. februara 2011. godine muzika će biti trajno ?zamrznuta? uz izbacivanje zvučnika iz lokala i ostalih poslovnih prostorija.
ceo clanak u Blicu...
Multicom
17-12-2010, 05:41 PM
Kako bi to izgledalo da se svi muzicari pobune jer nemamo besplatno pice u kaficima? Zasto oni ne daju pice i hranu besplatno? To sto muzika nije fizicka,opipljiva stvar ne znaci da je besplatna, sve je to neko debelo platio, odsvirao, kupio instrumente i namucio se da to snimi. Gosti dolaze zbog muzike i ambienta a ne samo radi cuge, sumnjam da ce neko trajno izbaciti muziku iz lokala jer bi to licilo na sahranu kad navratis na pice.Ovakav je slucaj prisutan i u Hrvatskoj. Kukaju ugostitelji,hoteljeri, sta ne bi oni malo spustili svoje cijene pa da vidimo.
boggy
17-12-2010, 05:58 PM
.......Kukaju ugostitelji,hoteljeri, sta ne bi oni malo spustili svoje cijene pa da vidimo.
Navika je cudo!
pozdrav
bogi
Bockie
17-12-2010, 11:25 PM
Kafici i hotelijeri i onako rade sa mizernim marzama u poredjenju sa evropskim. Ovi imbecili uvode evropske troskove, u Srbiji npr treba da poskupi registracija automobila "jer je najniza u regionu"...?!?! Koji je to kretenski razlog?! (a to je samo jedan u moooru slucajeva!) A sto se neko nije zapitao zasto je najniza cena u regionu? Koja to privreda (plate) treba da pokrije? Itd...
Mislim da svi koji pokusaju nesto da rade odmah dospevaju u celjusti gladnih drzavnih preglomaznih aparata svih u regionu...
Probaj francuzima ili grcima da naplatis neke gluposti ili "uskladis" cene...odmah gori vatra!
Treba da se placa i svuda se placa, i to je u redu. Ali sta placamo?! Svaka cast kafedzijama, ne kao mule da cute i trpe bicevanje!
Multicom
18-12-2010, 09:15 AM
Ne znam kako je kod vas SOKOJ ali kod nas ZAMP nije drzavna institucija ,naprotiv u vjecitoj je borbi s drzavom jer drzava uopce nema pojma sto je i ko je Zamp. Kako ironicno obzirom da je autorsko pravo jedno od zatvorenih poglavlja pri pregovorima s Europskom unijom. Nas ministar kulture je u svom neznanju ( a stiteci hoteljere u turistickoj sezoni) Zamp progasio parafiskalnim nametom sto ga stavlja u rang s spomenickom rentom i otpadnim vodama. Nebulozno! Zamp kod nas naplacuje onoliko koliko mozes platiti, po prometu,po broju soba, po kur..cu palcu ali se u svakom slucaju mozes dogovoriti. Hotel od 5 zvijezdica placa vise od neke rupcage koja jedva da placa.Na kraju krajeva cijena Zampa za jedan dobar hotel je ekvivalentna cijeni onih mikro cokoladica sto te cekaju na jastuku kad udes u sobu. Oni se bune zbog toga a nocenje placas 300 eura, to kao nije problem. SOKOJ,ZAMP,SAZAS ili druge institucije ne smiju i ne mogu biti pod patronatom drzave ali trebaju imati podrsku ili bar razumjevanje jer oni nisu inkasatori nego stite necije autorsko, intelektualno vlasnistvo. Na ovim nasim balkanskim prostorima svijest o tim pravima jer ravna znanju Kineskog jezika. Hoteli kod nas su preskupi (bili oni hoh ili rupcage) a kad dode turisticka sezona onda su cijene vece nego na Azurnoj obali Ako ja kao muzicar, obican gradanin moram kave placati po 5 eura onda neka oni plate 00000,22 eura po kavi za muziku. Naravno da nije ista situacija kao u Srbiji ali u sklopu posta pokusavam objasniti nase domace probleme.
Treger
18-12-2010, 12:35 PM
A jer ide ista od sokoja umetnicima? :confused:
Arthur
18-12-2010, 12:47 PM
e tu je suština. Ide al kurac ide. Ko kako kome i kad odreši kesu. Komedija. Tako da, podržaću protest kafića samo ako se bune što te pare ne idu gde treba. A da moraju da plaćaju, moraju. I nek ugase muziku, slobodno, živo me zanima.
Rhino
18-12-2010, 02:05 PM
Kod nas u CG je situacija naravno jos smjesnija kao sto cesto i bude. Postoje 2 legitimne firme koje se bave zastitom autorskih prava i ne podnose se izmedju sebe cini mi se (valjda jos to traje). (ne znam iz kojih tacno razloga, jer nisam ni dopustio da mi te price dopru do malog mozga) To je bila opsta smjehota kad je sve to startovalo posle osamostaljenja drzave i kraja sokoja. Svi smo dobijali dopise od jednih i drugih i to je bilo takmicenje ko ce kod koga da predje kao da se radi o transfer roku u fudbalskim okvirima..
Mada, ruku na srce.. Ja bijah poprilicno zadovoljan iznosom koju su mi uplatili zadnje godine. Daleko od toga da je to neka ozbiljna kinta, ali opet.. Nije ni za 3 porcije cevapa kao ranije.
Ovo uvijek izgleda kao jedna grozna bitka, ali nužno je da se i muzičari postave. Ako lokali iz protesta gase muziku, onda bi idealno bilo da i muzičari odbiju svirati. Pa da vidimo! Al zašto kažem "idealno" - zato što se to nikada neće dogoditi... Nažalost...
Ma jednog dana ćete svi vidjeti (pišem iz Zagreba, mislim na sve Vas u Srbiji, BiH, CG i Makedoniji) da će od tih novaca koje agencija za autorska prava prikupi lova početi dolaziti vama autorima. Samo treba vremena. Kod nas u HR nije neko idealno stanje, ali mogu priznati da lova dolazi. Posebno ako imaš pjesme koje se stalno vrte na radiju (ili još bolje na TVu). Ja evo mogu priznati da sam pokrenuo studio bez dizanja kredita u banci čisto od love koju smo ja i moj kompanjon ubrali od autorskih prava (dobro, morali smo i od svirki pare nadodavati al od tih svirki smo usput i živjeli).
Čini se glupo, ali činjenica koju nitko ne može osporiti da je pjesma koja djeluje kao mali glupi par-megabajtni mp3 zapravo nečije djelo na koje je potrošeno puno sati rada i uglavnom neka ozbiljna svota novaca da se realizira. I to djelo ima neku svoju novčanu vrijednost zbog toga. Malu ili veliku, nebitno. A lokali bi svi htjeli da se muzika vrti za nula zarez nula novaca. E pa ne može!
Imao sam taman sinoć jednu interesantnu situaciju. Došao sam u Varaždin u jedan kafić gdje su nama kao bendu organizirali neko PR druženje s fanovima. I sad scena - otvaramo vrata i ulazimo. Puno ljudi. Tišina. Nema muzike. Sitni žamor ljudi što razgovaraju. I ja prvo ispalim, al onako dovoljno glasno da se slobodno mogu obrukat pred cijelom birtijom "u pi*ku koja tišina je ovdje, koji je ovo ku*ac!!". I ljudi počnu pljeskat. A ono ja idiot!! Oni ugasili muziku zbog nas kao neki mega ulazak i te fore.
Uglavnom, ono što sam htio to sad pointirati je da je kafić bez muzike toliko mutava stvar da se odmah osjetiš neugodno! I vjerujte, ja osjetio na svojoj koži, to je prvo što se primjeti - nema muzike.
Ovdje u HR svi kafići moraju plačati neku sitnu paru za korištenje muzike. Bilo s cd-a, iz kompa ili iz radija. Al mora se. I jeftino je totalno. Al pošteno. To je isto kao kad radiš negdje koncert - bolje da je 1 kuna upad nego besplatno. Iz respecta prema onome ko se znoji i radi ko konj da sve to uspije...
LA-2A
19-12-2010, 01:09 AM
meni samo nije jasno gde te pare posle idu??kako oni planiraju da naplate nekom kaficu koji npr pusta samo kubansku muziku..sta ce da mu naplate i kome ce te pare posle da daju kubancima:confused::rotfl:
Bockie
19-12-2010, 03:17 AM
Ovdje u HR svi kafići moraju plačati neku sitnu paru za korištenje muzike. Bilo s cd-a, iz kompa ili iz radija. Al mora se. I jeftino je totalno. Al pošteno. To je isto kao kad radiš negdje koncert - bolje da je 1 kuna upad nego besplatno. Iz respecta prema onome ko se znoji i radi ko konj da sve to uspije...
Tako je! ALI:
BLIC
Razlog za ovakvu akciju je u tome što, kako kažu u Uniji poslodavaca Srbije, i posle godinu dana od kad je usvojen Zakon o autorskim i srodnim pravima, ugostitelji, trgovci, preduzetnici, kabl-operateri i televizije u Srbiji plaćaju naknadu za autorska i srodna prava u prosečno istim iznosima kao u Velikoj Britaniji koja ima sedam puta veći BDP po glavi stanovnika od Srbije. Što u zavisnosti od kvadrature, broja stolica i mesta na kojima se lokal nalazi, iznosi od 3.000 do 150.000 dinara. Evro je trenutno oko 103 -104 din...
Ovo je prosto receno : GOLA PLJACKA!
Kad uzmes u obzir sve ostale placke koje su ti na vrat natoverene, prvo kao gradjaninu (sad ce dici i porez na imovinu za 60 jebenih %, rentacemo sami svoje stanove od drzave), pa zatim i sve ostalo sto posedovanje legalnog biznisa podrazumeva...
Jedna mala kafanica, moje omiljeno mesto, je prosle godine stavila katance na vrata, jednostavno, i pored veoma solidne posecenosti nakon 5 godina rada.
Covek, gazda, vise nije mogao ekonomski da izdrzi sve nove ideje koje raznim ministarstvima po raznim osnovama padaju na pamet,pa zatim gradskoj vlasti sa njihovim raznim "uslugama" koje da ne dobijes kao stavku na racunu, ne bi ni znao da postoje.
A jos je lokal bio u njegovom vlasnistvu, dakle nije rentao prostor.
A gde su scene gde finansijski inspektor lepo srpski kaze da pune budzet i da moraju da kaznjavaju...! Tacno se zna, april-maj i oktobar-novembar stihijski napadaju kvartove gradova i udri, nema nacina da izbegnes kaznu, jer su propisi takvi da ih NIKO ne moze ni u teoriji ispuniti i to se zna...!
Za lokal od 22 kvadrata covek je dobijao samo na "poslovno" grejanje,jedan radijator od 18 "rebara"(umesto propisana 22),racun od toplane od nesto preko 100 evra u zimskom periodu, dok je preko godine oko 20-30...
Poslovna struja, poslovno grejanje, poslovan telefon, poslovan vazduh i voda... Sve poslovno. Koji to posao moze da pokrije? A usta im puna malog biznisa a isti je na najzescem udaru!
Nema ovde problema sa tim da se to placa, ali kako je i nekad bilo i placali svi a ljudi nisu ni obracali paznju sta je koja stavka, jer je bilo sasvim priustivo, a sad te razvale po dzepu, pa normalno da ljudi poludese...!
Filip_
19-12-2010, 05:15 AM
Zbrka i nered vladaju...znam da u Kraljevu, vlasnici malih kafica obavezno znaju inspektore, kada dodju dogovore se, popiju po pice, 2,3, ovaj naplati neku kaznu koja odgovara i opstini i vlasniku i to je to...ide se (posto ima nekih 120 hiljada stanovnika pa skoro svako svakog nekako zna) po fazonu ti meni, pa kad zatreba pomoci cu ja tebi za nesto drugo (recimo rodjendan sinu inspektora u kaficu po "promotivnoj ceni" :D )...u Beogradu je druga prica zbog velicine grada, mada mislim da i tu ima nekih slicnih stvari...
Po?aljem ja SOKOJ-u "mi bismo pravili internet radio, totalno neprofitno, ?ta vi?e, osim d?inglova, emisija i muzike ne bi ni?ta i?lo", a odgovor je "5400 mesečno minimum". Iskreno, i nije neka para. Da ih dajem direktno umetnicima, sa zadovoljstvom bih to učinio, ali ispravite me ako gre?im, ja sam ne?to upamtio da je Sars dobio 16 dinara od SOKOJ-a za Buđav Lebac (ozbiljan sam, zna li iko jel ovo tačno?). Ukratko, davao sam mnogo veće pare za u nepovrat da potpomognem muziku, ali bih SOKOJ do temelja spalio.
Evan Gore
19-12-2010, 10:13 AM
Ovo uvijek izgleda kao jedna grozna bitka, ali nu?no je da se i muzičari postave. Ako lokali iz protesta gase muziku, onda bi idealno bilo da i muzičari odbiju svirati. Pa da vidimo! Al za?to ka?em "idealno" - zato ?to se to nikada neće dogoditi... Na?alost...
Ma jednog dana ćete svi vidjeti (pi?em iz Zagreba, mislim na sve Vas u Srbiji, BiH, CG i Makedoniji) da će od tih novaca koje agencija za autorska prava prikupi lova početi dolaziti vama autorima. Samo treba vremena. Kod nas u HR nije neko idealno stanje, ali mogu priznati da lova dolazi. Posebno ako ima? pjesme koje se stalno vrte na radiju (ili jo? bolje na TVu). Ja evo mogu priznati da sam pokrenuo studio bez dizanja kredita u banci čisto od love koju smo ja i moj kompanjon ubrali od autorskih prava (dobro, morali smo i od svirki pare nadodavati al od tih svirki smo usput i ?ivjeli).
Čini se glupo, ali činjenica koju nitko ne mo?e osporiti da je pjesma koja djeluje kao mali glupi par-megabajtni mp3 zapravo nečije djelo na koje je potro?eno puno sati rada i uglavnom neka ozbiljna svota novaca da se realizira. I to djelo ima neku svoju novčanu vrijednost zbog toga. Malu ili veliku, nebitno. A lokali bi svi htjeli da se muzika vrti za nula zarez nula novaca. E pa ne mo?e!
Imao sam taman sinoć jednu interesantnu situaciju. Do?ao sam u Vara?din u jedan kafić gdje su nama kao bendu organizirali neko PR dru?enje s fanovima. I sad scena - otvaramo vrata i ulazimo. Puno ljudi. Ti?ina. Nema muzike. Sitni ?amor ljudi ?to razgovaraju. I ja prvo ispalim, al onako dovoljno glasno da se slobodno mogu obrukat pred cijelom birtijom "u pi*ku koja ti?ina je ovdje, koji je ovo ku*ac!!". I ljudi počnu pljeskat. A ono ja idiot!! Oni ugasili muziku zbog nas kao neki mega ulazak i te fore.
Uglavnom, ono ?to sam htio to sad pointirati je da je kafić bez muzike toliko mutava stvar da se odmah osjeti? neugodno! I vjerujte, ja osjetio na svojoj ko?i, to je prvo ?to se primjeti - nema muzike.
Ovdje u HR svi kafići moraju plačati neku sitnu paru za kori?tenje muzike. Bilo s cd-a, iz kompa ili iz radija. Al mora se. I jeftino je totalno. Al po?teno. To je isto kao kad radi? negdje koncert - bolje da je 1 kuna upad nego besplatno. Iz respecta prema onome ko se znoji i radi ko konj da sve to uspije...
Ajde Shote ne lupetaj...
Naravno da ti je sada ZAMP dobar, kada si se uguzio u dr?avni aparat, dovoljno se puta pojavio na raznoraznim medijima i prodao foru o slavi i pojavljivanju...
Isto kao i toni cetinski, parni valjak, prljavo kazali?te, thompson te ostali silovatelji muzike, u?ao si u kategoriju "zvijezda" i "dovoljno" pu?tanih izvodjača, tako da ti sada ZAMP vrti neke pare.
Uglavnom...?ta bi sa svim ostalim autorima koji rade i čija se muzika vrti na raznoraznim medijima, ali nisu dovoljno "popularni", pa ih ZAMP vje?to i bahato zaobilazi.
Nije problem u naplačivanju birtijama (puno je veći problem u porezu na CD, DVD, HD i ostale medije...o čemu ti mudro ?uti?), nego gdje i kome ti novci odlaze.
Zasto ZAMP ne vodi točnu evidenciju koliko se netko vrti, a ne svoditi sve na nekakve okvirne postotke.
Kao i uvijek u ovoj zemlji austrougarskih konju?ara...neka nas jebu, ako nam daju mrvice sa stola!
Multicom
19-12-2010, 10:59 AM
Ako je netko uspjesan i zbog toga popularan pa se kao takav vrti izvanprosjecno na radiju i telki ne znači da se nekom "uguzio". Zar je grijeh i pogre?no postati uspje?an zahvaljujući svom talentu ? Zar je grijeh jesti govna,liti krv i znoj biti uporan, pametan i na kraju uspje?an ? Jel to znači negdje se"uguziti" ? Zar je sve ?to je underground i ima 12 obo?avatelja cool i ispravno ? Zar je pogre?no imati publiku koja te voli slu?at ? Zamp isplaćuje novce svima, najvi?e onima koji se vrte, ?to je i logično jer nisu humanitarna organizacija. Ako ti se pjesma vrti 8 puta godi?nje na nekim lokalnim radijima, pa ?ta se buni? ? Nisi talentiran, nisi dobro napravio, ?ta moramo kenjat po svemu ako smo ljubomorni zbog nečijeg uspjeha. Odmah se pozivamo na politiku i urote od strane Tončija Huljića, Thompsona i njima sličnih. Budala?tine ! Ljubomora, netalentiranost, nerad, zavist i gledanje u tuđi tanjur jer problem.
Bockie
19-12-2010, 11:29 AM
Da, a pazi ovo, moras i jedne i druge hijene da hranis!
sokoj.rs:
FAQ:
Plaćam Sokoju, da li sam u obavezi i da plaćam OFPS?
Ukoliko u svom objektu nemate ?ivu muziku, već muziku koristite sa nekog od nosača zvuka, tzv mehaničku muziku, u obavezi ste da plaćate i jednoj i drugoj organizaciji. Sokoj ?titi pravo autora muzike, dok OFPS ?titi srodno pravo, pravo muzičkih izdavača.
Braca
19-12-2010, 11:38 AM
Da se pridruzim i ja komentaru, zastupam nekoliko kompjuterskih firmi iz Nisa i Bg povodom nakanede koju placaju na memorije (svih vrsta), sa jedne strane ispravno je placati autorima, ali sa druge strane druzine su napravljene za otimanje para a da nista ne rade, evo konkretno OFPS (Zeljko MItrovic, Maksa Catovic) prosecna plata u OFPS je 150.000 dinara po zaposlenom -izvestaj u APR ko ume da cita videce, OFPS tuzi sve redom a fora je u sledecem: prilikom uvoza postoji mogucnost da se snima na memorijama (hard diskovi, prazni CD, fleske i slicno). OFPS je organizacija proizvodjaca fonograma-znaci ne prodaju ni 1000 godisnje svi zajedno ali zato lepo naplacuju i tuze. Sledeca organizacija koja se zove PI-prava interpretatora: direktor sin predsednika vlade, fakturisu i oni, a zakon kaze moze samo jedna organizacija da naplacuje ( ne mogu da se dogovore jer im SOKOJ ocigledno smeta.
Prema tome gospodo draga pitam ja vas koji autor ima mesecno 150.000 dinara prihoda? Kao i sve na Balkanu ovde se pravo pretvara u nepravo, ono sto je ustanovljeno zbog autora odlazi u dzepove onima koji vec imaju dovoljno. Da je ta zastita individualna kao recimo na zapadu, ne bi oni mogli toliko da kradu!
Multicom
19-12-2010, 11:42 AM
je,vidim da je kod vas situacija divlja. To su apsurdne stvari. Neko koristi opce neznanje i prazan prostor u zakonu da izmuze lovu na sve strane.
Problem je sto nigdje na svijetu nije individualna zastita, nego je sve po principu uzorka i to nikada ne moze biti 100% transparentno.
Evan Gore
19-12-2010, 11:56 AM
Ako je netko uspjesan i zbog toga popularan pa se kao takav vrti izvanprosjecno na radiju i telki ne znači da se nekom "uguzio". Zar je grijeh i pogre?no postati uspje?an zahvaljujući svom talentu ? Zar je grijeh jesti govna,liti krv i znoj biti uporan, pametan i na kraju uspje?an ? Jel to znači negdje se"uguziti" ? Zar je sve ?to je underground i ima 12 obo?avatelja cool i ispravno ? Zar je pogre?no imati publiku koja te voli slu?at ? Zamp isplaćuje novce svima, najvi?e onima koji se vrte, ?to je i logično jer nisu humanitarna organizacija. Ako ti se pjesma vrti 8 puta godi?nje na nekim lokalnim radijima, pa ?ta se buni? ? Nisi talentiran, nisi dobro napravio, ?ta moramo kenjat po svemu ako smo ljubomorni zbog nečijeg uspjeha. Odmah se pozivamo na politiku i urote od strane Tončija Huljića, Thompsona i njima sličnih. Budala?tine ! Ljubomora, netalentiranost, nerad, zavist i gledanje u tuđi tanjur jer problem.
Nema? pojma o čemu priča?.
ZAMP NE isplačuje novce svima...pogledaj način njihovog rada, malo se obrazuj pa se onda uključi u raspravu.
Vodim sudski spor protv ZAMPA već 4 godine, upoznala sam se sa materijom i imam vrlo dobrog odvjetnika...i čekam ulazak u europsku uniju, jer tada će stvari malo drugačije izgledati.
Uzmimo kao primjer da se moja muzika vrtila brojkom i slovom OSAM (8) puta...ja za to moram dobiti novce od OSAM (8) izvodjenja MOJE muzike.
Zamp se hrani ovakvim naivcima poput tebe, i ti i tebi slični ste krivi za ovakvo stanje u regiji.
Vi ste puno veči problem od ZAMP-a.
Da citiram jednog velikog Balkanskog pjesnika:
"Krivi smo mi, koji smo ćutali"
alavuk
19-12-2010, 12:25 PM
http://www.zamp.com.mk/default.html
Evan Gore
19-12-2010, 12:44 PM
je,vidim da je kod vas situacija divlja. To su apsurdne stvari. Neko koristi opce neznanje i prazan prostor u zakonu da izmuze lovu na sve strane.
Problem je sto nigdje na svijetu nije individualna zastita, nego je sve po principu uzorka i to nikada ne moze biti 100% transparentno.
Opet lupeta?!!!
Daj, molim te, informiraj se malo...
U UK, Njemačkoj, Francuskoj, ?vedskoj, Finskoj svaka radio i tv stanica MJESEČNO ?alje playlistu ( HRV se to radi godi?nje) i za svaku izvedbu nositelji prava imaju svoj dio.
Sa druge strane, hrvatski ZAMP ne rije?ava prava stranih izvodjača.
Pa, ?ta misli?, za?to nemamo itunse?!?!
ZAMP je sam po sebi potreban, ali je problem u tome ?to ne rade svoj posao.
Multicom
19-12-2010, 12:58 PM
Nema? pojma o čemu priča?.
ZAMP NE isplačuje novce svima...pogledaj način njihovog rada, malo se obrazuj pa se onda uključi u raspravu.
Vodim sudski spor protv ZAMPA već 4 godine, upoznala sam se sa materijom i imam vrlo dobrog odvjetnika...i čekam ulazak u europsku uniju, jer tada će stvari malo drugačije izgledati.
Uzmimo kao primjer da se moja muzika vrtila brojkom i slovom OSAM (8) puta...ja za to moram dobiti novce od OSAM (8) izvodjenja MOJE muzike.
Zamp se hrani ovakvim naivcima poput tebe, i ti i tebi slični ste krivi za ovakvo stanje u regiji.
Dakako da imam pojma o cemu pricam, mi izgleda zivimo u nekim paralelnim svjetovima ? Biće da je Tonci Huljic to sve sredio da ti ne dobijes novce a onda je svizac zamotao cokoladu!
Multicom
19-12-2010, 01:13 PM
Opet lupetaš!!!
U UK, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Finskoj svaka radio i tv stanica MJESEČNO šalje playlistu ( HRV se to radi godišnje) i za svaku izvedbu nositelji prava imaju svoj dio.
Sa druge strane, hrvatski ZAMP ne riješava prava stranih izvodjača.
Pa, šta misliš, zašto nemamo itunse?!?!
ZAMP je sam po sebi potreban, ali je problem u tome što ne rade svoj posao.
Naravno da ne lupetam, nisam ovdje uopce kako bih se nadmetao u besmislicama s tobom. Vjeruj mi informiran sam i vise nego dovoljno. Sve sto govoris je krivo ! Zamp rijesava itekako prava stranih izvodjaca. Nista nije tajna, tocno se zna koliki su godisnji prihodi Zampa od malih, mehanickih i blank tape prava. Tocno se zna koliko novaca ide za sta. Autorsko pravo je bilo jedno od zatvorenih poglavlja pri pregovorima o ulasku u europsku uniju i striktno su morali ispostovati reguliranje i placanje domacih i inozemnih autora. Ako si autor, odi u Zamp i procitaj godisnje izvjesce, procitaj zakon o autorskom dijelu i onda navrati da prodiskutiramo jer ocigledno da zbog tih 8 vrcenja koje ti zamp nije platio mrzis cijeli svijet ( da li si se ikada pitala da mozda radio stanice nisu to prijavile?) Imas li njihove playliste, plahtice s tocno navedenim autorima?. To sto vani radio stanice mjesecno salju playliste, ok ali to ne znaci da ti mjesecno dobijes novce, to je apsolutno netocno jer kao clan jedne takve organizacije znam iz prve ruke. Zamp je ajmo reći prekopirao Njemacko-Svedski model uzorka tako da to pobija tvoje netocne tvrdnje. Nista nije tajna sve se da ispitati. Itunes nemamo iz drugih razloga koji su puno drugaciji te dosta kompleksniji od onog sto ti mislis. Za tvoju informaciju, itunes dolazi 2011 pa mozes biti mirna.
Evan Gore
19-12-2010, 01:19 PM
Dakako da imam pojma o cemu pricam, mi izgleda zivimo u nekim paralelnim svjetovima ? Biće da je Tonci Huljic to sve sredio da ti ne dobijes novce a onda je svizac zamotao cokoladu!
Argumenti?!?!
Ako nema? ?ta pametno za reči, bolje ?uti...manje se blamira?.
BTW, Tonći Huljić je ima troje zaposlenih da broje koliko se puta na hrt-u vrtila najava za njegovu sapunicu i to redovno ispostavio ZAMP-u.
Bagra poznaje bagru.
Ponavljam...nije problem u huljićima, thompsonima i shotovima...oni poberu svoje.
Problem je u ovakvim ispranim mozgovima poput tebe.
Nema? ni?ta, neće? imati ni?ta, a svejedno staje? na njihovu stranu.
Čisti primjer sindroma austrijskog konju?ara.
Multicom
19-12-2010, 01:25 PM
Alo Fato,sto si nervozna ? Procitaj moj prijasnji post, nije ti ovo mjesto za takav vokabular, sramota za jednu zenu :cry:. Ljubomora i zavist iz koje proizlazi frustracija je ocigledno ovdje slucaj. :banghead:
Evan Gore
19-12-2010, 01:36 PM
Naravno da ne lupetam, nisam ovdje uopce kako bih se nadmetao u besmislicama s tobom. Vjeruj mi informiran sam i vise nego dovoljno. Sve sto govoris je krivo ! Zamp rijesava itekako prava stranih izvodjaca. Nista nije tajna, tocno se zna koliki su godisnji prihodi Zampa od malih, mehanickih i blank tape prava. Tocno se zna koliko novaca ide za sta. Autorsko pravo je bilo jedno od zatvorenih poglavlja pri pregovorima o ulasku u europsku uniju i striktno su morali ispostovati reguliranje i placanje domacih i inozemnih autora. Ako si autor, odi u Zamp i procitaj godisnje izvjesce, procitaj zakon o autorskom dijelu i onda navrati da prodiskutiramo jer ocigledno da zbog tih 8 vrcenja koje ti zamp nije platio mrzis cijeli svijet ( da li si se ikada pitala da mozda radio stanice nisu to prijavile?) Imas li njihove playliste, plahtice s tocno navedenim autorima?. To sto vani radio stanice mjesecno salju playliste, ok ali to ne znaci da ti mjesecno dobijes novce, to je apsolutno netocno jer kao clan jedne takve organizacije znam iz prve ruke. Zamp je ajmo reći prekopirao Njemacko-Svedski model uzorka tako da to pobija tvoje netocne tvrdnje. Nista nije tajna sve se da ispitati. Itunes nemamo iz drugih razloga koji su puno drugaciji te dosta kompleksniji od onog sto ti mislis. Za tvoju informaciju, itunes dolazi 2011 pa mozes biti mirna.
Mislim da si na njihovoj platnoj listi...barem tako mogu zaključiti iz tvojih postova.
1.
U pregovorima su rije?ena autorska prava SAMO na papiru, ?to ne znači da se provodi u praksi.
Sve će to biti rije?eno kada udjemo u EU...najvi?e zahvaljujuči kapitalu, a ne dobroj volji.
2.
Morala sam sudskim putem zatra?iti godi?nje izvje?če ZAMP-a za 2007 i 2008 i već 2 godine odugovlače s tim, iako ima je vi?i trgovački sud naplatio 4 kazne za nepo?tivanje suda.
3.
Imam playliste i plahtice (bilo je ne?to vi?e od 8 puta, ali sam se zakačila za tvoju brojku) i sve je predočeno sudu.
4.
Ne prati? tok rasprave...naplata u zemljama koje sam spomenula je polugodi?nja i/ili godi?nja (kako gdje), ali je kontrola izvje?ča mjesečna.
Zar ti misli? da nema neograničeno puno mjesta za muljanje kada se izvje?če predaje na kraju godine?!?
Razmisli malo...
5.
ZAMP je djelomično prekopirao ?vedski zakon o autorskim i izvođačkim pravima, ali najbitnije dijelove (kontrola, naplata i za?tita autora) je elegantno zaobi?ao.
6.
Itunesi nisu u Hrv. ISKLJUČIVO zbog nerje?enih autorskih prava
Doći će zajedno sa EU.
Mark my words!!!
Evan Gore
19-12-2010, 01:39 PM
Alo Fato,sto si nervozna ? Procitaj moj prijasnji post, nije ti ovo mjesto za takav vokabular, sramota za jednu zenu :cry:. Ljubomora i zavist iz koje proizlazi frustracija je ocigledno ovdje slucaj. :banghead:
Kakav vokabular???
Bagra?!?1
Austrijski konju?ari?!?!
Ne znam ?ta te pogodilo!?
I da...ljubomorna, zavisna i frustrirana sam ?to su kod nas neki jednakiji od drugih.
Multicom
19-12-2010, 01:48 PM
Mislim da si na njihovoj platnoj listi...barem tako mogu zaključiti iz tvojih postova.
1.
U pregovorima su rije?ena autorska prava SAMO na papiru, ?to ne znači da se provodi u praksi.
Sve će to biti rije?eno kada udjemo u EU...najvi?e zahvaljujuči kapitalu, a ne dobroj volji.
2.
Morala sam sudskim putem zatra?iti godi?nje izvje?če ZAMP-a za 2007 i 2008 i već 2 godine odugovlače s tim, iako ima je vi?i trgovački sud naplatio 4 kazne za nepo?tivanje suda.
3.
Imam playliste i plahtice (bilo je ne?to vi?e od 8 puta, ali sam se zakačila za tvoju brojku) i sve je predočeno sudu.
4.
Ne prati? tok rasprave...naplata u zemljama koje sam spomenula je polugodi?nja i/ili godi?nja (kako gdje), ali je kontrola izvje?ča mjesečna.
Zar ti misli? da nema neograničeno puno mjesta za muljanje kada se izvje?če predaje na kraju godine?!?
Razmisli malo...
5.
ZAMP je djelomično prekopirao ?vedski zakon o autorskim i izvođačkim pravima, ali najbitnije dijelove (kontrola, naplata i za?tita autora) je elegantno zaobi?ao.
6.
Itunesi nisu u Hrv. ISKLJUČIVO zbog nerje?enih autorskih prava
Doći će zajedno sa EU.
Mark my words!!!
Cestitam, sve si rekla krivo. Nije ovo moja i tvoja prchija da se prepucuvamo ali ti to ocigledno ne znas jer si nova pa te molim da zavrsimo jer se ne slazemo ni u cemu, ok ? Imamo neke druge informacije i mozemo ovako do besvjesti. Nisam na nicijoj platnoj listi, clan Zampa i GEMMA e jesam. Nisam zadovoljan u potpunosti s nikim ali sagledavam stvari iz sireg kuta. Sve u svemu, nije lose, dobro je, da moze bolje, moze. Ti cekaj da udjemo u Europsku uniju i nadaj se rijesenju svojih problema, moje skromno misljenje je da ces ih imati jos puno puno vise.
Evan Gore
19-12-2010, 02:00 PM
Cestitam, sve si rekla krivo. Nije ovo moja i tvoja prchija da se prepucuvamo ali ti to ocigledno ne znas jer si nova pa te molim da zavrsimo jer se ne slazemo ni u cemu, ok ? Imamo neke druge informacije i mozemo ovako do besvjesti. Nisam na nicijoj platnoj listi, clan Zampa i GEMMA e jesam. Nisam zadovoljan u potpunosti s nikim ali sagledavam stvari iz sireg kuta. Sve u svemu, nije lose, dobro je, da moze bolje, moze. Ti cekaj da udjemo u Europsku uniju i nadaj se rijesenju svojih problema, moje skromno misljenje je da ces ih imati jos puno puno vise.
ARGUMENTI?!?!
Sla?emo se u tome da ovo nije privatna prčija i nema nikakvih problema da se u ovu raspravu uključi tko hoće.
Naravno, sa kvalitetnim argumentima.
U krajnjoj liniji, ja sam se osvrnula sa shotov post...ti si se ubacio.
TVOJE skromno mi?ljenje o MOJIM problemima zadr?i za sebe.
DaBear
19-12-2010, 02:27 PM
Nemaš pojma o čemu pričaš.
pa sad bas , ako ti se delo vrtelo 8 puta, neces dobiti neke pare (ako ih uopste i dobijes).
Cak ni u Engleskoj ne bi dobila nista od 8 emitovanja !!
Evo zasto - ima milion radio stanica koje pustaju desetine hiljada pesama.
Prvo, Ovde ne placaju sve radio stanice isto, BBC plati ?50 ako pusti (ali mora da bude na Top 40) a istu tu pesmu Capitol plati ?0.50 !! Kiss FM mozda ?0.20..
Ako je pesma na chartu, lakse je pratiti broj izvodjenja.
Ja sam imao mnogo emitovanja na "specialist emisijama" (uvece neki DJ vrti na primer), ali to se ne racuna u velikom broju zemalja..
Advokat ce te kosati 100 puta vise nego sto bi (mozda) dobila od tih 8 emitovanja !! Nije to bas tako ko sto svi misle....
Ni ovde (UK) im se neda lako uci u trag ! Ja sam imao muzike za reklame pustane na glavnim kanalima jako mnogo, pa je stiglo 50% manje nego sto smo ocekivali !!?? Posle 3 meseca telefoniranja, emajliranja i pisanja, nsta nismo mogli da postignemo. Ista reklama se vrtela i u Americi, na mega programima (Oprah, itd) ali NISTA nije stiglo odande.
Da li ste znali da u Americi jos uvek NEMA PARA OD EMITOVANJA NA RADIJU, jer se to smatra reklamom !! Oni se sad bore za to....
ukoliko pesma nije megalomanski hit i non stop je na radiju - ne treba nista ocekivati !!
Jos jedan interesantan podatak - Lady Gaga je za 1,000.000 emitovanja u Svedskoj na Spotify (streaming web service, koji je strasno popularan i veliki) dobila samo $168 !!!!!!!!! To je bio skandal svojevremeno...pa ti vidi !
Evan Gore
19-12-2010, 02:50 PM
pa sad bas , ako ti se delo vrtelo 8 puta, neces dobiti neke pare (ako ih uopste i dobijes).
Cak ni u Engleskoj ne bi dobila nista od 8 emitovanja !!
Evo zasto - ima milion radio stanica koje pustaju desetine hiljada pesama.
Prvo, Ovde ne placaju sve radio stanice isto, BBC plati ?50 ako pusti (ali mora da bude na Top 40) a istu tu pesmu Capitol plati ?0.50 !! Kiss FM mozda ?0.20..
Ako je pesma na chartu, lakse je pratiti broj izvodjenja.
Ja sam imao mnogo emitovanja na "specialist emisijama" (uvece neki DJ vrti na primer), ali to se ne racuna u velikom broju zemalja..
Advokat ce te kosati 100 puta vise nego sto bi (mozda) dobila od tih 8 emitovanja !! Nije to bas tako ko sto svi misle....
Ni ovde (UK) im se neda lako uci u trag ! Ja sam imao muzike za reklame pustane na glavnim kanalima jako mnogo, pa je stiglo 50% manje nego sto smo ocekivali !!?? Posle 3 meseca telefoniranja, emajliranja i pisanja, nsta nismo mogli da postignemo. Ista reklama se vrtela i u Americi, na mega programima (Oprah, itd) ali NISTA nije stiglo odande.
Da li ste znali da u Americi jos uvek NEMA PARA OD EMITOVANJA NA RADIJU, jer se to smatra reklamom !! Oni se sad bore za to....
ukoliko pesma nije megalomanski hit i non stop je na radiju - ne treba nista ocekivati !!
Jos jedan interesantan podatak - Lady Gaga je za 1,000.000 emitovanja u Svedskoj na Spotify (streaming web service, koji je strasno popularan i veliki) dobila samo $168 !!!!!!!!! To je bio skandal svojevremeno...pa ti vidi !
Kao ?to sam rekla, bilo je vi?e od 8 emitiranja...vezala sam se na Multicomovu opasku.
Naime, radi se o muzici za reklame, forspane i tv priloge koje moja trvtka radi ugovorno za pojedine tv i radijske kuće, tako da ima TOČAN popis kada i gdje se emitiralo.
Cijelo vrijeme govorim o tome kako to NIJE u redu i da se mi, autori, izvodjači i ostali nosioci prava moramo pobrinuti da stvari profunkcioniraju.
I ne, ne mogu se pomiriti da stvari stoje tako kako stoje jer, eto."kaj ja bogek tu mo?em"
Multicom
19-12-2010, 03:19 PM
Kao ?to sam rekla, bilo je vi?e od 8 emitiranja...vezala sam se na Multicomovu opasku.
Naime, radi se o muzici za reklame, forspane i tv priloge koje moja trvtka radi ugovorno za pojedine tv i radijske kuće, tako da ima TOČAN popis kada i gdje se emitiralo.
Cijelo vrijeme govorim o tome kako to NIJE u redu i da se mi, autori, izvodjači i ostali nosioci prava moramo pobrinuti da stvari profunkcioniraju.
I ne, ne mogu se pomiriti da stvari stoje tako kako stoje jer, eto."kaj ja bogek tu mo?em"
Muzika za reklame,forspane i tv priloge se boduje na drugaciji nacin od klasicne pjesme,bod je negdje 10 puta manji, tretira se kao pozadinska muzika.Ponekad televizije to ne prijave zampu zbog obicne administrativne lijenosti.Ne zaboravi da uglavnom postoje posrednici koji za televiziju obavljaju te stvari, ispunjavaju plahtice i predaju zampu.U tom lancu, prijave mozda i ne dolaze do Zampa. Jedna takva firma u Zagrebu je IDM music koja to konkretno radi za rtl i novu tv. Treba sagledati sve aspekte i mogucnosti a ne samo lajati po zampu kao da je sam vrag glavom i bradom.
DaBear
19-12-2010, 03:23 PM
takodje, u zadnjih par godina, ovde u UK, skoro 90% reklama se radi kao -
"buy out" - sto znaci da autor nema nista od emitovanja (nego agencija koja je platila za reklamu...tako izvlace deo para nazad!)
Multicom
19-12-2010, 03:32 PM
"buy out" - sto znaci da autor nema nista od emitovanja (nego agencija koja je platila za reklamu...tako izvlace deo para nazad!)
Tocno. "One time fee" ili postoje varijante da agencije odnosno publisheri uzimaju postotak od autora a prate autorsko dijelo za njega. Klasican publishing, najisplativije eksploatiranje muzike danas.
Evan Gore
19-12-2010, 03:54 PM
Muzika za reklame,forspane i tv priloge se boduje na drugaciji nacin od klasicne pjesme,bod je negdje 10 puta manji, tretira se kao pozadinska muzika.Ponekad televizije to ne prijave zampu zbog obicne administrativne lijenosti.Ne zaboravi da uglavnom postoje posrednici koji za televiziju obavljaju te stvari, ispunjavaju plahtice i predaju zampu.U tom lancu, prijave mozda i ne dolaze do Zampa. Jedna takva firma u Zagrebu je IDM music koja to konkretno radi za rtl i novu tv. Treba sagledati sve aspekte i mogucnosti a ne samo lajati po zampu kao da je sam vrag glavom i bradom.
Gledaj...ZAMP je zadu?en za isplatu i monitoring emitiranja.
Ne zanimaju me posrednici i aspekti.
ZAMP meni MORA isplatiti MOJE novce, jer je sve uredno prijavljeno.
Tko je pogrije?io i za?to, to je njihov, a ne moj problem.
Nisam ja jedina sa takvim problemima...hrvatska je prepuna sličnih slučajeva, ali na?alost, nitko ne poduzima apsolutno ni?ta.
@Evan Gore
Ne da mi se uopce prepucavat. Okej, nezadovoljna si. Bori se za svoja prava. I drugi se bore. Ja sam se za to borio ohoho dugo. Ni sad nisam nesto pretjerano zadovoljan. I ja sam u devedesetima imao mizerne cifre od njih i lose su to sve vodili. Kasnije se moja muzika pocela aktivnije vrtiti po medijima i sad imam nesto.
Samo pazi kako ovdje pises i s kim se hvatas u kostac. Mozda netko s kim se hoces svadjati zna vise i ima vise. Mozda ima i deset puta vece naknade od mene. Nikada ne znas...
A ti konjusarski termini... to ide samo na tvoj odgoj i opcu kulturu...
Evan Gore
19-12-2010, 03:58 PM
Takav deal smo u zadnjih godinu dana silom prilika i mi preuzeli.
?to ne znači da je to dobro.
DaBear
19-12-2010, 03:59 PM
Nisam ja jedina sa takvim problemima...hrvatska je prepuna sličnih slučajeva, ali na?alost, nitko ne poduzima apsolutno ni?ta.
da li su potpisani neki ugovori izmedju tebe (tvoje kompanije) i onoga za koga si radila tu muziku? Tu bi trebalo da pise nesto oko autorskih prava..?
Ako su prava prebacena na agenciju koja je kupila muziku od tebe, onda nema nista od para...
Evan Gore
19-12-2010, 04:09 PM
@Evan Gore
Ne da mi se uopce prepucavat. Okej, nezadovoljna si. Bori se za svoja prava. I drugi se bore. Ja sam se za to borio ohoho dugo. Ni sad nisam nesto pretjerano zadovoljan. I ja sam u devedesetima imao mizerne cifre od njih i lose su to sve vodili. Kasnije se moja muzika pocela aktivnije vrtiti po medijima i sad imam nesto.
Samo pazi kako ovdje pises i s kim se hvatas u kostac. Mozda netko s kim se hoces svadjati zna vise i ima vise. Mozda ima i deset puta vece naknade od mene. Nikada ne znas...
A ti konjusarski termini... to ide samo na tvoj odgoj i opcu kulturu...
Jel ja to čitam neke prijetnje?
Napisala sam već ?to mislim o tebi i tvojoj igri...samo me pravila foruma spriječavaju da napi?em svoje puno mi?ljenje...ali to je ionako offtopic.
Odgoj i opća kultura u hrvatskoj?!?! U temi o ZAMP-u?!?!
Pa samo mi odgoj i opća kutura nedaju da napi?em ono ?to zaista mislim i ?to je činjenično stanje ove austrougarske provincije.
Evan Gore
19-12-2010, 04:11 PM
da li su potpisani neki ugovori izmedju tebe (tvoje kompanije) i onoga za koga si radila tu muziku? Tu bi trebalo da pise nesto oko autorskih prava..?
Ako su prava prebacena na agenciju koja je kupila muziku od tebe, onda nema nista od para...
Naravno da su potpisani ugovori i naravno da prava nisu prebačena na agenciju.
Ka?em, to smo uveli kao praksu zanjih godinu dana kada smo vidjeli da od ZAMP-a nema ni?ta.
Ja do sada nisam uspio još skupiti ništa novaca s zamp-a od muzika koje sam napravio za reklame. Moram priznat da mi nisu baš jasni. U prvom redu mislim da mediji uopće ne prijave reklame zampu, pa time ni ne plate ništa. Uzeo sam pare od naručitelja, dao što sam dao (u večini slučajeva zadržao svoja autorska) i to je to. Mislim da ubiranje autorskih naknada od reklamnih poslova može funkcionirati samo ako se potpiše publishing ugovor s nekom agencijom (ustvari samo jednom koja je to u stanju istjerati...). Bez toga ništa.
Ono što ja uberem para s zampa je od elementala i ostalih za koje radim. Znači standarno muzičarski...
Multicom
19-12-2010, 07:10 PM
Netocna i potpuno kriva konstatacija.Zamp je servis Hds a zaduzen za kolektiranje novca i isplatu ali ne za monitoring!!! Monitoring rade publisheri,koji se brinu o svojim autorima da tv i radio uredno prijave dijela,da prate koliko i kad se ta dijela vrte. Zamp ne moze isplatiti novce ako ta tvoja dijela nisu prijavljena od strane tv a ili radija(sto je vjerovatno slucaj).Ti si svoja dijela uredno prijavila u zamp ali do njih nisu dosle informacije da su se ta dijela vrtila jer ih tv i radio nisu evidentirali i poslali u zamp. Posao zampa nije publishing odnosno pracenje,monitoring koliko i kad se nesto vrtilo,njihov posao je da prema prikupljenim podacima koji dolaze od korisnika,dakle,radija,tv-a,kafica,hotela itd isplate novce.Isplacuju ih po principu uzorka,slazem se da nije idealan ali bolji jos nitko nije izmislio.
Braca
21-12-2010, 09:37 PM
A da se drzimo teme, i bez cinnizma, sta ce nam to, kad su ionako svi autori u problemu!!!!
a zamislite da proizvodjaci automobila traze da im se svakog meseca na racun uplacuju pare prikupljene od auto prevoznika ,taksista renta car agencija ..proizvodjaci mashina da uzimaju pare od fabrika itd ..da +platite za svaki softver ili plag koji ste kupili itd
Realno gledano kafići i diskoteke zarađuju zbog glazbe.. 85% zarade je samo zbog glazbe koju pustaju, 10% interijer, ostalih 5% usluga i cijene. Da je neki klub koji pusta inace house osudjen da pusta neke gluposti koje npr nemoraju platit pao bi im promet za kojih... 50% njihov trosak na glazbu je zanemariv u usporedbi sa onime sto zarade. (Govorim o diskotekama i vecim kafićima..one kvartovske birtije nece niko ni piat za glazbu, nego puste lokalni radio na linijicu i svi sretni zadovoljni)
Bockie
14-01-2011, 04:39 AM
Realno gledano kafići i diskoteke zarađuju zbog glazbe.. 85% zarade je samo zbog glazbe koju pustaju, 10% interijer, ostalih 5% usluga i cijene. Da je neki klub koji pusta inace house osudjen da pusta neke gluposti koje npr nemoraju platit pao bi im promet za kojih... 50% njihov trosak na glazbu je zanemariv u usporedbi sa onime sto zarade. (Govorim o diskotekama i vecim kafićima..one kvartovske birtije nece niko ni piat za glazbu, nego puste lokalni radio na linijicu i svi sretni zadovoljni)
Zavisi kako-gde...
Imam utisak da cene igraju veeeeeeliku ulogu!
Naravno da ce ljudi hteti da vide omiljeni bend, ali ako je cuga (citaj: toceno pivo) 200-300 din (preko 2-3e, o.5l) ljudi ce otici na jeftiniji provod i narodnjake....!:(
a ok..igraju i cijene ulogu istina, ali npr. klubovi tu u zagrebu koji imaju ok cijene, na kojima dosta zarade(jer se nabavna cijena jako puno razlikuje od njihove prodajne) zarađuju zbog glazbe koju pustaju. Naravno da ce neki klub u kojem je pivo <15 kuna vise zaradjivati nego oni u kojem je 0.3 pivo 20+ kuna i da ce bit vise ljudi tamo bez obzira na glazbu. Ali i glazba igra veliku ulogu, pa bile to cajke, house, rock sve ima svoju publiku. Ali stvar je u tome da glazba privlaci ljude, bez nje bi klubovi bili trgovine
Komplex
19-01-2011, 08:13 AM
Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice :)
Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!
I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!
alavuk
19-01-2011, 08:50 AM
eh svajcarska :)
Komplex
19-01-2011, 02:42 PM
hahah kako si to rekao :rolleyes:
prosto sam mogao da osetim onaj eeeeh uzdah u tvom postu :D
Bockie
19-01-2011, 07:24 PM
Ja ne znam zasto se ljudi bune? Oke, neki se bune zato sto se mnogo placa u odnosu na standard! oke, to razumem i mislim da bi samo CLUBOVI tj najveci clubovi u srbiji trebalo da daju 1500-2000eura mesecno za to jer se u clubovima vrti mnogo mnogo muzike a okrecu se i parice :)
Kod nas u Svajcarskoj je, koliko sam ja cuo, sve automatizovano. I plus kad club zove DJ da mu vrti muziku i dj vrti neke poznate stvari, takodje placa club za to!
I opet kazem da mislim da ovi ovamo imaju cak mozda i neki uredjaj da bi playlista sama otisla do brojaca itd itd! znaci nesto NAJNORMALNIJE!
Ovde su ljudi podeljeni. Imas dve grupe :
jedna koje nece nista da placa i drga kojoj je pun ocin doskocica rezima kako da "protrese krosnju" pa sta popada...
Ja smatram da treba da se placa, ali da se mora uzetu u obzir sledece:
Rezimska statistika (obicno to "rezim" koriste oni koji nisu rezim, a tek mi od njih kiselo udari...) kaze da je ovde prosecna zarada oko 300e. :confused:
A ja bih voleo da znam kolika je prosecna zarada ako se u obzir uzmu najvise petocifrene zarade...?
Mislim da je katastrofalan podatak u pitanju... Ispod 200e...!!!
U takvim uslovima, koliko treba da je naknada za ovo?
Isto kao i tamo gde je plata 1500-2000e...?
Puna usta "malog" biznisa, a isti pod najgorom salvom sa svih strana!
Inovative_kg
24-02-2011, 11:14 PM
Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura :) .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih :)
Bockie
25-02-2011, 01:06 AM
Prosecna plata u Srbiji je u decembru mesecu 2010. godine bila 39.580,00 dinara, odnosno 370 eura :) .. Ne znam na sta se odnosi ovih 200 eura gore pomenutih :)
Ako procitas text, bice ti jasno.:wink:
Ta prosecna plata od skoro 39.580,00 je "prosecna" jer se u obzir uzimaju platurine poslanika, direktora javnih preduzeca, gradonacelnika i ostalih raznih stranackih namesnika od 200, 300 i vise stotina hiljada dinara...!!!
Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !
Onda ces vrlo lako doci do onih tragicnih 200-tinak evra...
Da ne kazem da je i to optimisticno...
boggy
25-02-2011, 09:17 AM
.........
Dakle, ja samo kazem, hajde da obracunamo kolika je prosecna plata u zemlji, ako se u obzir uzmu samo plate ciji neto iznos ne prelazi 100.000din.
Verujem da je ubedljivo najvise ovakvih plata !
.......
Sad ako hoces da uracunas u statistiku narod kome "poslodavci" ne placaju poreze i doprinose, vec daju 100-200EUR "na ruke" mesecno, verovatno bi rezultati bili jos gori nego sto navodis, na zalost takvu statistiku je nemoguce izracunati jer i nema evidencije, besmisleno je pricati o tome.
pozdrav
bogi
Inovative_kg
25-02-2011, 10:03 AM
Sad ako hoces da uracunas u statistiku narod kome "poslodavci" ne placaju poreze i doprinose, vec daju 100-200EUR "na ruke" mesecno, verovatno bi rezultati bili jos gori nego sto navodis, na zalost takvu statistiku je nemoguce izracunati jer i nema evidencije, besmisleno je pricati o tome.
Da, ovo je najgori problem nase (sive) ekonomije, jer gomila novca na ovaj nacin ne prodje kroz legalne tokove i jednostavno se izgubi. Najvecu stetu pored samog radnika trpe PIO i zdravstvo.. Kroz PIO trpe penzioneri (hajde, za mene je pio ionako jedan veliki promasaj kad se sagleda funkcionisanje tog sistema u poslednjih 40 godina u celom svetu, ne samo kod nas) a trpece jos vise,jer cemo doci do tacke kada ce PIO njima isplacivati samo ono sto bude moglo da se izdvoji iz fonda itd.. S druge strane, gomila njih koji su na ko zna koji nacin otisli (nezasluzeno) u invalidsku, dodatno opterecuje isti sistem pa i samu drzavu (ovde ne mislim na ljude koji su stvarno imali povrede sa trajnim invaliditetima, bolesti sa progresivnim invaliditetima itd, vec znate na koga ..). To je jedan zacarani krug kome se kraj ne vidi. U najvecem delu teksta se slazem s vama, al' se opet ne slazem sa ovih 200 eura.. Ne slazem se ni sa onih 370, al' 310-320 je (opet kazem za mene, ne diram tudja misljenja) realno.
Pozdrav :)
Opet lupeta?!!!
U UK, Njemačkoj, Francuskoj, ?vedskoj, Finskoj svaka radio i tv stanica MJESEČNO ?alje playlistu ( HRV se to radi godi?nje) i za svaku izvedbu nositelji prava imaju svoj dio.
Sa druge strane, hrvatski ZAMP ne rije?ava prava stranih izvodjača.
Pa, ?ta misli?, za?to nemamo itunse?!?!
ZAMP je sam po sebi potreban, ali je problem u tome ?to ne rade svoj posao.
Mjesečno se ?alju i u Hrvatskoj ZAMP-u playliste
boggy
25-02-2011, 10:52 AM
Da, ovo je najgori problem nase (sive) ekonomije, jer gomila novca na ovaj nacin ne prodje kroz legalne tokove i jednostavno se izgubi. Najvecu stetu pored samog radnika trpe PIO i zdravstvo..
Da... dosta ljudi nema regulisanu zdravstvenu zastitu, a da pri tom ne dobija dovoljno veliku nadnicu da bi se mogli leciti kod privatnika... (znaci nema NI jedno NI drugo...) ...
Kroz PIO trpe penzioneri (hajde, za mene je pio ionako jedan veliki promasaj kad se sagleda funkcionisanje tog sistema u poslednjih 40 godina u celom svetu, ne samo kod nas) a trpece jos vise,jer cemo doci do tacke kada ce PIO njima isplacivati samo ono sto bude moglo da se izdvoji iz fonda itd..
Problem postoji, slazem se... ali je "praksa" da se penziono i socijalno ne placa od strane poslodavca pod "izgovorom" da ce to ionako da propadne... ja se pitam samo zbog cega ce pre da propadne, jel' zbog toga sto se ne uplacuje za gomilu ljudi, ili zbog "konceptualnih" problema. Ti ljudi kojima se ne uplacuje, btw, nikada nece moci ni da traze nikakvu penziju ni od koga, kad im bude bila neophodna (!)... jer im poslodavac (kad je vec tako "dobro" upucen u to sta ce da propadne a sta ne) ne placa dovoljno veliku nadnicu da penziju mogu regulisati na neki drugi nacin... tako da lepo ti pricas, ali poenta je sto se ta prica zloupotrebljava za isplacivanje premalih nadnica...
Ukratko... slazem se sa tvojom pricom.... ali PIO je osnovni nacin resavanja penzije u ovoj drzavi jos uvek, nije napravljen nijedan bolji jos uvek, tako da izbegavanje tog "loseg" nacina nije resenje a da pri tom ne dodje bolji... jer najgore da nema ni jednog, sto je sad cinjenica u velkom broju slucajeva.
S druge strane, gomila njih koji su na ko zna koji nacin otisli (nezasluzeno) u invalidsku, dodatno opterecuje isti sistem pa i samu drzavu (ovde ne mislim na ljude koji su stvarno imali povrede sa trajnim invaliditetima, bolesti sa progresivnim invaliditetima itd, vec znate na koga ..)...............
Ne bih ceprkao preterano po tome, jer ima i puno zdravijih tema za diskusiju i kritiku od regularnosti necije invalidnine... evo, licno verujem da je steta koja se cini zaposlenima (svakako nekakvim buducim penzionerima) ali i sadasnjim penzionerima, na gore opisane nacine, daleko veca od ovog poslednjeg tvog pitanja.
pozdrav
bogi
Inovative_kg
25-02-2011, 12:14 PM
Da... dosta ljudi nema regulisanu zdravstvenu zastitu, a da pri tom ne dobija dovoljno veliku nadnicu da bi se mogli leciti kod privatnika... (znaci nema NI jedno NI drugo...) ...
Problem postoji, slazem se... ali je "praksa" da se penziono i socijalno ne placa od strane poslodavca pod "izgovorom" da ce to ionako da propadne... ja se pitam samo zbog cega ce pre da propadne, jel' zbog toga sto se ne uplacuje za gomilu ljudi, ili zbog "konceptualnih" problema. Ti ljudi kojima se ne uplacuje, btw, nikada nece moci ni da traze nikakvu penziju ni od koga, kad im bude bila neophodna (!)... jer im poslodavac (kad je vec tako "dobro" upucen u to sta ce da propadne a sta ne) ne placa dovoljno veliku nadnicu da penziju mogu regulisati na neki drugi nacin... tako da lepo ti pricas, ali poenta je sto se ta prica zloupotrebljava za isplacivanje premalih nadnica...
Ukratko... slazem se sa tvojom pricom.... ali PIO je osnovni nacin resavanja penzije u ovoj drzavi jos uvek, nije napravljen nijedan bolji jos uvek, tako da izbegavanje tog "loseg" nacina nije resenje a da pri tom ne dodje bolji... jer najgore da nema ni jednog, sto je sad cinjenica u velkom broju slucajeva.
Ne bih ceprkao preterano po tome, jer ima i puno zdravijih tema za diskusiju i kritiku od regularnosti necije invalidnine... evo, licno verujem da je steta koja se cini zaposlenima (svakako nekakvim buducim penzionerima) ali i sadasnjim penzionerima, na gore opisane nacine, daleko veca od ovog poslednjeg tvog pitanja.
Slazem se sa svime ovde recenim :) ! Sto se propadanja samog PIO sistema tice , tu su svi i sve povezani kao creva tako da ne mogu da stanem ni na ciju stranu,mada su same studije o odrzivosti koncepta jako jasne za svakoga ko zeli da ih izvede ili procita. Potpuno podrzavam izjavu da propadanje samog sistema ne sme da bude izgovor za neplacanje doprinosa od strane poslodavaca. A sa druge strane,sama situacija je takva da trenutno nista ne moze da se menja, jer kad bi sama drzava ponudila alternativne puteve pronalazenja resenja za dodatni stub socijalne sigurnosti u trecoj zivotnoj dobi, to bi napravilo opsti haos,prevashodno u samom fondu,jer bi nedostajala sredstva za isplatu penzionerima (koji su ih zasluzili!) .Mnoge drzave u okruzenju su pocele polako da uvode poreske olaksice, bas zbog ovog problema i to je jako dobro resenje, no da ne raspredam o tome. Izvinjavam se sto sam se ovako bio raspisao,al' radim u ovoj oblasti i mnogo volim to sto radim. Necu vise :)
Pozdrav
boggy
25-02-2011, 12:27 PM
Slazem se sa svime ovde recenim :) ! Sto se propadanjem samog PIO sistema tice , tu su svi i sve povezani kao creva tako da ne mogu da stanem ni na ciju stranu,mada su same studije o odrzivosti koncepta jako jasne za svakoga ko zeli da ih izvede ili procita. Potpuno podrzavam izjavu da propadanje samog sistema ne sme da bude izgovor za neplacanje doprinosa od strane poslodavaca. A sa druge strane,sama situacija je takva da trenutno nista ne moze da se menja, jer kad bi sama drzava ponudila alternativne puteve pronalazenja resenja za dodatni stub socijalne sigurnosti u trecoj zivotnoj dobi, to bi napravilo opsti haos,prevashodno u samom fondu,jer bi nedostajala sredstva za isplatu penzionerima (koji su ih zasluzili!) .Mnoge drzave u okruzenju su pocele polako da uvode poreske olaksice, bas zbog ovog problema i to je jako dobro resenje, no da ne raspredam o tome.
Kako god da se organizuje, posto sam donekle i ja upucen u neke od vidova osiguranja, iako mi to nije primaran posao, nekakvi novci se MORAJU uplacivati da bi se ostvarilo pravo na to... a da li ce ti novci biti tvoja stednja, pa ces u "trecoj dobi" da dobijas pare odatle u vidu penzije ili ces sve da podignes i popijes u kafani.. stvarno je marginalno pitanje u ovom trenutku... zato sto je sustinsko pitanje: uplacivanje dovoljno novca za zivot u buducnosti BEZ prihoda, odnosno od ustedjevine, u smislu pitanja da li placas penzionom i invalidskom fondu ili nekoj banci je potpuno irelevantno ako NEMAS dovoljno para ni za jedno ni za drugo, i to je problem....
Ali barem taj neko moze biti siguran da ce nemastina biti samo njegova kada dodje vreme za to, a to mu je poslodavac "zaboravio" da kaze.
Izvinjavam se sto sam se ovako bio raspisao,al' radim u ovoj oblasti i mnogo volim to sto radim. Necu vise :)
Pozdrav
Po mom misljenju ne moras da se izvinjavas, posto je sam Big Bockie dotakao prilicno ozbiljnu temu, svojim procenama prosecne zarade,... a i podforum je ok... ako se nadje da je suvise "offtopic" mozemo move u novu temu i nastaviti dalje! :) Mada mozemo na kraju da ispadnemo previse "idealisticni" ko ce ga znati. :D
pozdrav
bogi
Inovative_kg
25-02-2011, 12:33 PM
Kako god da se organizuje, posto sam donekle i ja upucen u neke od vidova osiguranja, iako mi to nije primaran posao, nekakvi novci se MORAJU uplacivati da bi se ostvarilo pravo na to... a da li ce ti novci biti tvoja stednja, pa ces u "trecoj dobi" da dobijas pare odatle u vidu penzije ili ces sve da podignes i popijes u kafani.. stvarno je marginalno pitanje u ovom trenutku... zato sto je sustinsko pitanje: uplacivanje dovoljno novca za zivot u buducnosti BEZ prihoda, odnosno od ustedjevine... te cinjenica da li placas penzionom i invalidskom fondu ili nekoj banci je potpuno irelevantna ako NEMAS dovoljno para ni za jedno ni za drugo, i to je problem.... ali barem taj neko moze biti siguran da ce nemastina biti samo njegova kada dodje vreme za to, a to mu je poslodavac "zaboravio" da kaze.
Potpisujem sve izreceno :D
Bockie
25-02-2011, 05:49 PM
Ja nisam strucan za pitanja osiguranja. Ako imam neko pravo, onda je to zato sto sam diplomirani ekonomista, pa kroz tu prizmu iznosim razmisljanja.
Kad ste kod zdravstvenog osiguranja, stvari su tek tamo katastrofalne. Najnovija "fora" je da se sve placa. Mislim, obican pregled je 50 din, za participaciju, ali da li ste skoro isli na neko snimanje ili analizu? Imao sam upalu pluca u novembru i uredno su mi svaki put naplacivali rentgen i spirometriju 1800din. Ja kazem, " Ali ljudi, aman, pa pola plate mi uzimate za osiguranje, za sta onda imam zdr. knjizicu?!? "
Kazu - "Pa i mi placamo, a bez knjizice je preko 3000din!"... A na "listi" lekova imas "C" vitamin i pentreksil od 250mg... ...mozda i po neki sirup...
Kutija Panklava ili Amoksiklava, neceg ozbiljnog ide i do 800-900 din za 10 tableta, sto je doza za 3-5 dana... Na najbanalnije intervencije se ceka 2-3 meseca...
Dakle, nemojte se razboljevati, to je savet, pogotovo ako dobijete otkaz...
Kasni se sa modelom da ti daju bruto zaradu pa ti ,miko, plati kad se razbolis, ili sam placaj drzavno ili privatno osiguranje.
Sa jedne strane, verujem da bi to izazvalo verovatno zdravstveni haos, jer niko ne bi nista placao, nasa posla...
Sa druge strane, taj novac ne ide u pio fond! Isplacuju sa njim budzetske korisnike. Dakle lože pare. I tako u krug i novo zaduzenje ili prodaju... Mislim da je resenje da se napravi presek i da se odredi recimo zdravstveni minimum kao forma osnovnog osiguranja, koje ce pokriti bukvalno urgentnu medicinu i lekara opste prakse (bukvalno zarad sprecavanje pandemija i oboljenja epidemijskih razmera,vise kao monitoring sluzba,sa cak mozda i godisnjim,obaveznim sistematskim pregledima) a iznositi mozda 20% sadasnjeg pljackanja...
I to je ta "socijalna" forma na kojoj se insistira. Dakle imas minimum, a ne sve.
Opet drugi benefit je to sto bi kasnije svako dodatno osiguranje (ako i koje sam izaberes) bilo u startu nesto jeftinije, jer vec imas najosnovnije, pa i potreba za tim gubi na volumenu.
Ali , da se polako vracam na topik, onda u ovakvoj konstalaciji nema para za namesnike,gradonacelnike,predsednike opstina i ostalu nakoćenu gamad...
Uredbe o ovakvim insizijama novcanika nemaju za cilj da uvedu red i da postave dobar osnov ili bar kanalisu haoticne pojave na trzistu ,pa samim tim i muzici kao delu istog, pa da i autori imaju nesto od toga, vec imaju za cilj da se obogati neciji sin ili slicno... Sve smo to ipak zasluzili, i dok se trpi, i treba tako.
ProkDu
01-03-2011, 03:23 PM
Zanimljivi tekstovi na istu temu:
OFPS - susret sa samim zlom (http://slob100.blogspot.com/2010/11/ofps-susret-sa-samim-zlom.html)
I?ao sam na Sud sa Organizacijom Proizvođača Fonograma Srbije. Dobro sam proučio Zakon (O autorskim i srodnim pravima). Spor sam izgubio, naravno, ali sam zato konačno izgubio i svaku veru u dobrotu ljudske vrste. Dragi čitaoci, ovo je meni bio konačan znak da stvari sa čovečanstvom ozbiljno idu u pogre?nom pravcu - i od tada sam u depresiji koje se izgleda nikada vi?e neću otarasiti.
?ta je OFPS i za?to smo bili u sporu?
OFPS je organizacija koja posluje pod obrazlo?enjem da ?titi prava proizvođača fonograma. Sve ovo je utemeljeno u Zakonu o autorskim i srodnim pravima, koji dopu?ta "kolektivnu" za?titu prava ..........
Ako se BILO KOJI emitovani zvuk čuje na javnom mestu (konkretno u Expo centru, gde smo organizovali ovaj događaj) "solidarno" su du?ni da plate: vlasnik objekta, zakupac objekta, organizator događaja, i tako dalje i tako dalje, sve do bilo koga ko se nalazi na javnom mestu. "Solidarno" u pravnoj terminologiji znači da tu?ilac mo?e izabrati bilo koga sa spiska, naplatiti svoja potra?ivanja, a ovaj posle mo?e to da raspodeli na ostale sa spiska, tako ?to opet preko suda tra?i nadoknadu. ...
Otvoreno pismo advokatima povodom OFPS-a (http://slob100.blogspot.com/2010/12/otvoreno-pismo-advokatima-povodom-ofps.html)
Moja firma, Ikomo d.o.o. je i sama Proizvođač fonograma. Izdajemo profesionalne DVD-e za frizere, uredno plaćamo za autorska prava i imamo ISSN broj. Od 1. januara 2011. ćemo svoja prava ?tititi individualno (po Zakonu nismo mogli ranije). Međutim, OFPS zadr?ava pravo da na?im korisnicima naplaćuje ?to će u svojim frizerskim salonima pu?tati na?e diskove, zato ?to ?po Zakonu? (opet ova reč) oni naplaćaju i ako u prostoru samo postoji uređaj za emitovanje (a danas je svaki mobilni telefon uređaj za emitovanje). ...
Da li uop?te postoji razlog postojanja OFPS-a (http://slob100.blogspot.com/2011/02/da-li-uopste-postoji-razlog-postojanja.html)
Da..., pu?tam muziku u svojoj prodavnici / kancelariji / salonu... ali isto tako imam i pločice na podu, i name?taj, i slike na zidovima, druge umetničke predmete... i sve to mi koristi za rad!
Pa čak i radio i televizija!!! Oni bi mo?da mogli da plaćaju - na račun te muzike oni prodaju reklame... Ali, kako bi se onda uop?te čulo za neku muziku? Svaki izdavač / muzičar ?ELI da se njegov rad čuje na radiju / televiziji... to je njegova promocija, oni to podstiču. Pa gde je logika da za to bude plaćen?
Zamislite sada Raiffaisen banka da ka?e: "Moji oglasi mnogo ulep?avaju va?e novine/TV, i bez nas bi vi bili samo ru?ni mali tupavci. Od sada vi plaćate NAMA kad god objavite na? oglas!" ...
nadzkbaba
02-03-2011, 01:15 PM
Kafici i zanatske radnje ne treba da placaju vise muziku po dosadasnjoj tarifi jer njima nije osnovna delatnost emitovanje muzike.kod njih je to tzv tepih muzika ( elevator ) a to je koliko znam u sokoj-u limitirano na odredjen broj sekundi godisnje, ne idemo kod frizera da slusamo muziku ili kad pijemo kafu u kaficu sa drustvom nije nam muzika osnovni razlog ulaska u lokal,naravno diskoteke i objekti sa zivom muzikom su druga stvar.
ProkDu
29-01-2012, 07:37 PM
Kako SOKOJ, OFPS i PI uni?tavaju kulturno nasleđe Srbije ? priča prva
Navedena grupa organizacija tvrdi da zastupa prava svih autora na planeti i da je nemoguće da mi kao građani ili poslodavci budemo van tog sistema. Takođe, sa sigurno?ću tvrde da mi koristimo njihove proizvode. To naravno, nije tačno jer su autori sve vreme izop?teni iz sistema naknade ? naknadu dobijaju isključivo producentske kuće i to ubedljivo najvi?e ?PINK kartel?!
Zavr?ni račun OFPS-a za 2010 godinu prikazuje da je od prihoda od 1,14M EUR 66% oti?lo na plate zaposlenih(740.000 EUR! ? prosek plate 1.000 EUR!) mada je zakonom propisano da taj udeo ne sme biti veći od 30%. Ako se isti odnosi raspodele primene i nakon 01.01.2012. prosečna plata zaposlenih u OFPS-u če biti 2.650 EUR!!!
http://piratskapartija.com/blog/2012/01/28/kako-sokoj-ofps-i-pi-unistavaju-kulturno-nasledje-srbije/
Mika Technika
29-01-2012, 08:23 PM
Mene samo zanima, kako niko da se nije setio na toj konferenciji za stampu, da postavi pitanje, zasto na svaki racunar mora da se placa muzicki dinar?
Neki ljudi ne koriste racunare za slusanje muzike, vec za rad(tipa programiranje, server, itd) zasto bi on placao?
A ako bi odgovor bio, pa ima usb, cd rezac itd.
E onda lepo neka naplate tom istom koji proizvodi cd usb itd. a ne nama.
ili jos bolje, zbog SOKOJ-A OFPS-A I OSTALE BANDE, treba ukinuti usb portove, cd rezace, hard diskove itd.
Ovaj narod bi govna pojeo, pre nego se izborio za nesta.
soundman
29-01-2012, 08:43 PM
Resenje je vrlo prosto. Prijavite svi svoje radove ovde
http://fairshare.rs/
i resena stvar.
misovoj
02-02-2012, 08:31 PM
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/305037/Vlada-usvojila-predlog-za-smanjenje-muzickog-dinara
Bockie
03-02-2012, 02:08 AM
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/305037/Vlada-usvojila-predlog-za-smanjenje-muzickog-dinara
"smanjena sa 3 na 0,3 odsto nabavne cene"...:shock:
Nema veze koji je kontekst, ali ovo je u ekonomskom smislu abnormalno bizarno! Zamisli idijota koji je doneo odluku isprva da bude tolika...?! Još ako se ispostavi da je isti taj idijot ovoliko smanjio??? Pa ne mora na veštačenje idijotzma... Kao kad bi pekar rekao: Sad je 'leb 500din (pe'sto)... ...mmm... ...ok, sad je 50...
Akutni kretenizam sve zajedno...
...ali sve to govori koliko su tamo pokarabašeni konci, koliko je opšti haos i koja količina debila na malo prostora...gde se paušalno odlepači nešto,bez grama mozga šta će biti efekti,posledice,itd, i onda brže-bolje krpi dupe - seci uši...
Svaka čast javnosti na upornosti, samo, znaju i oni da nema više kud... ...dogorelo do nokata...!
soundman
03-02-2012, 03:41 PM
Mozda je i varijanta APP (ako prodje prodje), pa kad su videli da je pritisak veliki onda su popustili.
A postoji i varijanta kad se namerno ponudi zakon koji nije normalan, a onda kad se narod pobuni, smanji se na normalnu meru i onda su svi srecni, a novi namet uveden.
Sto se mene tice, ja nikad nisam bio protiv ovog zakona. Narod se pobunio jer su navikli da je muzika "dzabe" i sad im nije jasno zasto se to odjednom placa. Sto se tice limara, automehanicara i sl, oni zaista mogu da ugase muziku i da normalno rade. Ali sto se tice kafica, oni direktno zaradjuju na muzici, tako da se nadam da je po zakonu ostalo da oni placaju.
boggy
03-02-2012, 04:09 PM
.........Zamisli idijota koji je doneo odluku isprva da bude tolika...?! Jo? ako se ispostavi da je isti taj idijot ovoliko smanjio??? Pa ne mora na ve?tačenje idijotzma... Kao kad bi pekar rekao: Sad je 'leb 500din (pe'sto)... ...mmm... ...ok, sad je 50...
Akutni kretenizam sve zajedno...
.......
Pitali lalu sta je to kabal... itd. :D
meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..
LA-2A
16-02-2012, 03:26 PM
uvesce fiskalne plejere samo da dodju naprednjaci na vlast:rotfl:
slowstar
24-03-2012, 10:17 PM
meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..
1. SOKOJ stiti SVU MUZIKU, i stranu i domacu, a kafici placaju ne na osnovu pesama koje pustaju, nego placaju za PRAVO da im uopste nesto svira.
2. SOKOJ je JEDINA, bas JEDINA agencija koja direktno stiti autore, i DA, SOKOJ salje pare inostranim izvodjacima, i to ONOLIKO!
Treba shvatiti da SOKOJ kaficima, restoranima, frizerima i ostalim JAVNIM OBJEKTIMA naplacuje PRAVO da uopste puste BILO KOJU muziku, jer jedino mesto gde muziku mozete besplatno slusati je vas dom, ukoliko ste kupili legalni CD, ili platili za download, sve ostalo je protiv zakonito, tj ILEGALNO, pa cak i KRIMINALNO.
Treba svi da shvatimo da je muzika ROBA, proizvod, u koji je ulozen rad, i kreativni duh, a kod nekih cak i talenat, i da nije besplatna, kao sto nije ni struja, voda, mleko, benzin i slicno. Od cega da zive oni koji muziku stvaraju,
ukoliko nisu Braje, Miliji, Marine, i slicno?
Na svu srecu, taj predlog (predlozio ga je Dinkic, da bi se na potuljeni nacin udvarao zanatlijama i frizerima) nije ni dosao na razmatranje, a mislim da nece ni proci, jer takva naplata, ali mnoooogo veca postoji u celoj Evropi, Americi, i velikoj vecini "civilizovanih" zemalja.
Na osnovu dostupnih podataka znam da je naplata autorskih prava u Hrvatskoj, koja je osetno manja i po velicini, a narocito po broju korisnika muzike TRI PUTA VECA!!! pa treba li jos neki argument?
Ne postoji nijedna drzava-clanica EU, ili u Evropi, koja naplacuje MANJE OD SRBIJE, i neko jeftini politicari zele i to da ukinu, ne bi li ostvarili neki glasacki poen....SUMANUTO!!!
slowstar
24-03-2012, 10:29 PM
a zamislite da proizvodjaci automobila traze da im se svakog meseca na racun uplacuju pare prikupljene od auto prevoznika ,taksista renta car agencija ..proizvodjaci mashina da uzimaju pare od fabrika itd ..da +platite za svaki softver ili plag koji ste kupili itd
Mislim da je ovo poredjenje glupo, da ne kazem debilno, jer automobil, kamion, autobus whatever je fabrika PRODALA korisniku, i korisnik ima dozivotno pravo da sa istim radi sta i koliko hoce, a sta je sa muzikom, koja postoji samo u vremenu u kom se izvodi (slusa) i koju je njen autor BESPLATNO dao da se objavi, racunajuci na te "tantijeme"? Dakle muzika JESTE roba, ali roba cija prodaja traje onoliko koliko se slusa, izuzev ako niste kupili LEGALNI CD, i slusate ga samo u vasoj kuci, a ne na nekom javnom mestu ili okolini.
Da li shvatate da ljudi koji su stvarili tu muziku moraju da jedu, negde da spavaju, nesto da im svetli, greje, hrani....a odakle to da plate, ako im za njihovu "robu" to jest proizvod NIKO NE PLATI?
slowstar
24-03-2012, 10:42 PM
ZA VASU INFORMACIJU:
Prosecan kafic u Beogradu, za pravo da pusta muziku placa odprilike JEDNU KAFU DNEVNO!!!
pa ako je to mnogo, sta je onda u redu?
U razgovoru sa nekoliko ugostitelja u kaficima srednje velicine, shvatio sam da za SOKOJ, to jest za pravo da pustaju BILO KAKVU I BILO CIJU MUZIKU, shvatite vec jednom, placaju negde izmedju 6000 i 8000 dinara mesecno. Oko cega ta buka?
Napominjem da druga organizacija (OFPS) ustvari NELEGALNO naplacuje, jer mogu da naplate SAMO MUZIKU KOJU SU IZDALI, a ne SVU, koju moze da naplati u Srbiji JEDINO SOKOJ, a OFPS, moze na osnovu kosuljica, i drugih podataka dobijenih od SOKOJa da naplati ne vise od 30% novca koji naplati SOKOJ, u drugim "civilizovanijim" drzavama to sve naplacuje jedna organizacija, a ne tri kao u Srbiji...
LA-2A
25-03-2012, 11:48 AM
al se se raspisao ko da primas platu direkt od sokoja:D
slowstar
25-03-2012, 09:11 PM
Pa ne bas da primam platu, nisam njihov sluzbenik a i nemam takve ambicije, ali bar do sada sam primao neku "crkavicu" na osnovu malih prava, a vidim da mi Dinkic, iz minornih, a i podlih i potuljenih razloga, da bi pridobio neku sitninu od biraca (frizera, obucara, pekara, poslasticara) radi stvari koje su i protiv njega samog, jer se i on "bavi" nekim komponovanjem. Na taj nacin moze vrlo ozbiljno da ugrozi naplatu POSTENO OSTVARENIH autorskih prava, koje su i sada najnize u Evropi. Sad mi dodje zao sto sam bio vestak, kada mu je "Regina" malcice "pozajmila" refren jedne njegove pesmice...
Braca
21-08-2012, 09:21 PM
Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki!
Bockie
22-08-2012, 09:03 AM
Ne bih ja bio ja, ALI...:D
Jedna zanimljiva nova pojava se događa u domaćem pravosuđu!
Naime, najnoviji "hit" je da se posle godinu-dve na konačnu presudu donosi nova presuda, obično potpuno suprotna!
Slučaj br 1:
Npr, neko koga znam, potpuno bespravno, bez i jedne potrebne odluke i zadovoljenog uslova dobije otkaz u jednoj državnoj firmi, posle 30 godina rada, u fazonu "sutra ne dolaziš na posao!".
(odbijanje da se uradi nešto protivzakonito, a na zahtev direktora te firme!
Dakle, da se "samo časkom" potpiše nešto, što je radio neko drugi pre 12 godina, ko više ne radi u tom delu firme već u drugom gradu... )
Logično, firma bude tužena i nakon 6 (šest) godina (iako po zakonu takav (radni) spor sme da traje svega 6 meseci) firma izgubi spor i bude joj naloženo da drugu stranu vrati u radni odnos i isplati sve zarade u međuvremenu!
Naravno, pošto je milionska suma, država ispostavi uredno da se plati "porez na dobit" iako se ne radi ni o kakvoj dobiti, lutriji, prodaji imovine, poklonu, već o onome što bi strani pripalo kao redovna plata, koja u godišnjem zbiru ne prelazi ni u snovima nikakav limit za "veliku zaradu" tipa 2 miliona godišnje ili koliko je limit... ...već se radi o jednokratnom iznosu koji predstavlja 6 godina plate...! Ali, jbg, ajd i to...
E sad, posle 2 godine, PONOVO vraćaju slučaj na sud! :shock: :confused: :shock:
Blokiraju strani sve hipoteke, račune, bla, truć dok ponovo ne sude za nešto što je već konačna presuda, i ishod može biti da treba da se VRATI novac i još KAMATE i oduzimanje imovine itd...! :confused: :confused: :confused: :shock: :shock: :shock:
Slučaj br.2:
Vozač jednog bivšeg državnog funkcionera, dobije metak u leđa "na dužnosti", dakle za vreme njegovog radnog vremena, dok je vozio biva pucano na službeni automobil sa funkcionerom!
Pošto je ostao trajno nepokretan "na radnom mestu" (dakle kao posledica hazarda radnog mesta) , dobije odštetu jednokratno 80.000 e i invalidsku penziju...
2 godine kasnije PONOVO se obnavlja slučaj, čovek u međuvremenu kupio kola za invalide (sa liftom za kolica i ručnim komandama za vožnju), ceo stan adaptirao za "kolica" i prosto, šta će, potrošio naknadu na 2-3 operacije u inostranstvu i prilagođenje novim životnim okolnostima...
Sud naloži u ponovljenom postupku (nakon konačne presude ?!?) da čovek sada VRATI 120.000 evra (80+kamata za 2 godine)...!?!?! :shock: :confused: :shock: Ovo je bilo na TV čak, ali nikom-ništa...!
Tako da, mislim, šta reći, te presude "mačku o rep"...
spartakus
23-08-2012, 10:21 AM
surova istina..i ja takodje poznajem par ljudi koji su na slican nacin prosli u zivotu..
awacs
23-08-2012, 03:46 PM
Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki!
Taj OFPS je banda neopevana, a lično mislim da je njihov zahtev za učestvovanje u "muzičkom dinaru" predmet za Ustavni sud.
Mislim, organizacija proizvođača koji se bave distribucijom snimaka (dakle - čist poslovni poduhvat), nesposobnih da se pomire sa vremenom u kom mehanički nosači zvuka prepuštaju mesto download servisima (iTunes, štagod) i koji pritom ne umeju da organizuju svoj sistem online naplate nego traže da im država plati zato što postoje... ludilo.
Pozdrav,
Vasa
HeatMan
27-08-2012, 10:36 PM
od sokoja sam dobio 4500 dinara za proshlu godinu. prvi put u zivotu.. i to za ove pesme:
http://youtu.be/_lFTUaM6Dqo
http://www.youtube.com/watch?v=yaw831NaTzE
http://www.youtube.com/watch?v=dida9s78aBI
a na pitanje kakve su ovo male pare i zashto nisam dobio nishta do sada, rekli su mi: ako je zarada ispod 10e ni ne shaljemo pare ni izvod..
da ne pricham o tome koliko us se pesme pushtale.. i koliko josh ima mojih stvari koje su se pushtale a nisam dobio ni dinar
na "i dalje me zele" sam zaradio punih 158 dinara.
ovo je prvi i jedini put da sam dobio novac od njih a chlan sam 6/7 godina vec i pushtale su mi se pesme na radiju, i to neke chak i podosta...
i kome se obratiti? bris taton je skochio sam niz stepenice (na ledja), chovek koji je ubijen na moje ochi na peshachkom prelazu od strane maloletnika u audiju a8 je sam kriv jer je ishao VAN PESHACHKOG, a maloletnik se MOZDA KRETAO MALO BRZE
o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj
najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele"..
i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome..
samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije..
branoy
27-08-2012, 10:45 PM
http://www.youtube.com/watch?v=TTZ4IzwvVLo
diviner
30-08-2012, 07:30 PM
o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj
najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele"..
i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome..
samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije..
Nazalost, nisi usamljen (nekako se i sam pronalazim u citavoj prici o neisplativom trudu i radu)... Jedino sto ti preostaje jeste da se nekako presaltas ako mozes (ja recimo to radim poluuspjesno...ide nekako)... Jer zivjeti od muzike je odavno bila privilegija, a sad ce postati privilegija jako malog broja ljudi...
Dolaze jos teza vremena, sto, naprotiv, ne znaci da trebamo sjediti i kukati...Uzajamno se pomagati koliko mozemo, a ostalo: kako se ko snadje jbg.
awacs
31-08-2012, 01:13 PM
najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno..
Hm, mo?da će ovo ?to ću napisati delovati cinično, ali se ipak nadam da će? me razumeti na pravi način:
Ne nagrađuju se rad, trud, ljubav, strpljenje, pa ni ulaganje u opremu i znanje... nagrađuje se uspeh u kori?ćenju svega toga pomenutog.
Mlad si, vidi gde si se ti lično zajebao (u radu, u proceni stvari, čemu god), pa kreni da se vadi?. Mnogo je lak?e i efikasnije kao pojedinac ispravljati vlastite gre?ke nego gre?ke u dru?tvu. ?to bi davno rekao Edvard Kardelj: "Sreću čoveku ne mogu doneti ni partija ni dru?tveni sistem ni dr?ava. Sreću čovek mora da stvori sam."
Pozdrav,
Vasa
diviner
31-08-2012, 01:14 PM
Odlicna dopuna, i upravo ono sto sam ja pokusao da kazem! Nazalost, nismo svi "sposobni" da se snadjemo u situacijama koje zivot pred nas stavi...
"Sposobni" pre svega ovdje obicno podrazumjeva snalazljivost po principu delovanja sa smanjenim nivoom moralne osvjescenosti (iliti u prevodu, snalazenje po principu zavrni drugoga, da tebi bude bolje, laktaj se, iliti jos jasnije - sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane").
awacs
31-08-2012, 02:09 PM
"Sposobni" pre svega ovdje obicno podrazumjeva snalazljivost po principu delovanja sa smanjenim nivoom moralne osvjescenosti (iliti u prevodu, snalazenje po principu zavrni drugoga, da tebi bude bolje, laktaj se, iliti jos jasnije - sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane").
Sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane" je na?alost najbolji opis puta ka uspehu uvek i svuda. Nisam siguran da je npr. Rupert Murdoch kvalitetniji čovek od ?eljka Mitrovića, koji je (u forumskim raspravama) uz SOKOJ de?urni krivac za sve lo?e ?to se de?ava na medijskoj sceni u Srbiji.
Zapravo jedina razlika između tebe i mene (s jedne strane) i HeatMan-a (s druge) je u tome ?to ne shvatamo sebe preozbiljno, odnosno ne očekujemo da na?e okru?enje bude ustrojeno po na?im kriterijumima. I da - to JESTE stvar odrastanja.
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1GHGU1x181I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pozdrav,
Vasa
diviner
31-08-2012, 02:34 PM
Jeste, ali ti se dotices mega uticajnih i rekao bih ipak zaista sposobnih ljudi (ljudi vani ne moraju da budu sumnjivog morala...dovoljno je da butu energicni, takticni, i da znaju dobro baratati resursima - menadzerisati). Kod nas resursa nema (ili su ona ogranicena) tako da se radi o preraspodeli istih po principu ko se izlakta i izlakta se, ko ne, njemu mrvice koje cesto nisu dovoljne da se od istih prezivi (ali ono, samo da imas da jedes).
Napolju su ipak resursi nesto veci, i stalno se stvaraju (privredni rast...koji je doduse i napolju, u zapadnim zemljama sada pod znakom pitanja...ali je do sada bio prisutan pa resursa ima koliko hoces, dok je kod nas 20 zadnjih godina privredni rast bio uglavnom strmoglavo negativan), tako da i od mrvica moze pristojno da se zivi, da ne govorim da moze od istih i da se sakupi za prvobitan kapital, koji onda moze da se ulozi u nesto vece...tj covjek napolju ima sansu da nesto zapocne...ovdje mozes samo da se prehranis i to ti je...nema viska od kog moze da se "akumulira pocetni kapital", osim ako ti opet tetka ili bliza rodbina ne rikne i ne ostavi stan u nasledstvo (a i taj dobijen ulozen novac moze samo da se spiska, jer insvestirati u nelikvidan privredni sistem je isto sto i baciti pare).
Tako da velika je razlika izmedju sistema gdje obitava Rupert Murdoch, a gdje obitava Zeljko Mitrovic... Razlika je u tome sto u sistem gdje je Rupert Murdoch mozes donekle i na posten nacin, zaradis novce, samo ako znas kako (know how). Ovdje nemas sanse, osim ako nemas milion faktora podredjenih tome da podredis gore pomenutu preraspodjelu resursa svojim ciljevima i teznjama...
Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka".
DaBear
31-08-2012, 03:27 PM
@ Heatman - odkad ja govorim da nema leba od muzike...?? a?
(mislim nema ga za 95% ljudi / DJ / producenata / itd koji se bave muzikom po svetu. Ako ne radis KOMERCIJALNU muziku ZA SIROKE MASE - nema leba.
Pisati komercijalne pesme, biti DJ koji gig(uje) stalno itd...
ALI - treba uci u tih 5% !!!
@ Diviner - sve je manje vise OK, ALI, stalno se svi pozivaju da je ovde bolje ??? Nije bolje. Po cemu je bolje??? Ovde je jos teze uraditi nesto sa muzikom...svaki drgi covek na ulici je neki producent / kompozitor / u bendu...Ovde ne isplacuju royalties ako je manje od ?50 !! itd itd.. 90% studija se zatvorilo..oni koji rade su ubili cene onim malim studijima..
Vlada ne ulaze u muziku...koji su to "resursi" ??
Treba PUNO SRECE - kao Lotto !!!
ove godine je oficijelno potvrdjeno da je "biznis pravljenja muzike" prestigao "mjuzik biznis" po ukupnim prihodima!! Sve vise se ljudi lozi (zahvaljujuci magazinima, Youtubu, i reklamama..) - a para od muzike N E M A !!
(Biznis pravljenja muzike - instrumenti, softweri, skole za snimanje, kompjuteri itd itd...)
Da podvucem - ko radi dobru komercijalnu muziku koja se puno prodaje i slusa - uzima velike pare..milione...ostali ga duvaju !!!
E sad, na muzicarima je da procene i odluce sta hoce da rade sa sobom i svojom muzikom i studiom i gde vide sebe za 5 ili 10 godina...
awacs
31-08-2012, 03:36 PM
Sve 5.
Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka".
Da, ali to nije toliko bitno za ovu priču. Stvar je u tome da svaki čovek preuzima rizik sa svakom akcijom koju sprovodi. Ljubav, entuzijazam, pare uložene u studio i školovanje ne garantuju da će neko postati producent. Kao što ni diploma Filozofskog fakulteta ne znači da je vlasnik te diplome filozof.
Negde sam na Mreži natrčao na izjavu: "producent je čovek koji ima klijente". U svakoj sredini se do klijenata i saradnika dolazi na specifičan način, a taj način mora da se nauči kroz kontakte sa klijentima (i saradnicima). Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što klijenti mahom ne završavaju škole za dizajn zvuka i muzičku produkciju, pa sa njima mora da se pronađe nekakav drugačiji način komunikacije. Socijalne veštine su podjednako važne kao i danonoćno čmaranje po Internetu, isprobavanje aparata i okretanje dugmića.
Odrastanje se zapravo svodi samo na to da što bolje shvatiš kako stvari u tvom okruženju funkcionišu, pa da onda vidiš koje rizike si u stanju da prihvatiš, odnosno koje su posledice tvojih loših procena. I iznad svega učenje kako da PRIHVATIŠ POSLEDICE svojih loših procena.
I sve to nema nikakve veze sa SOKOJ-em pošto cenim da bi i Heatman-a i sve ostale svečano bolelo uvo za SOKOJ i njihove tantijeme kad bi imali dovoljno para od klijenata u studiju, zarade od koncerata i sličnih stvari. Kao što je uostalom i bilo u ono "bolje" vreme.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
31-08-2012, 03:45 PM
Propustio sam ovu recenicu - !! Netacno ..sta? sad svi koji su uspesni i puni poslasu "sumnjivog morala, pokvareni, prevaranti ili miljatori"??
Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi..da li je Marina Tucakovic ili Dr Luke (http://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Luke nije bitno. Oni su se izborili za svoje mesto i sad ubiraju plodove (novcanice)...Ok SOKOJ krade..ali kradu i ovde..kradu SVE disko kuce..nista novo.
I jos nesto - kod nas svi MNOGO ocekuju od tih pustanja na Youtubetu ili na radiju..da ne spominjem prodaju (jer je nema)...pa se posle razocaraju.
Kao sto me (pokojni) Betoven smarao nevidjeno..bio jednom u Top 10 na US dance listi o ocekuje milione od toga.. od cega?????
Dodatak - Al? Lady Gaga je dobila od Spotify $167 za 1 Milion strimova !!!! Alo? Pa to je servis koji naplacuje svoje usluge... sta ces bolji primer ???
diviner
31-08-2012, 03:46 PM
Sve 5.
Da, ali to nije toliko bitno za ovu priču. Stvar je u tome da svaki čovek preuzima rizik sa svakom akcijom koju sprovodi. Ljubav, entuzijazam, pare uložene u studio i školovanje ne garantuju da će neko postati producent. Kao što ni diploma Filozofskog fakulteta ne znači da je vlasnik te diplome filozof.
Negde sam na Mreži natrčao na izjavu: "producent je čovek koji ima klijente". U svakoj sredini se do klijenata i saradnika dolazi na specifičan način, a taj način mora da se nauči kroz kontakte sa klijentima (i saradnicima). Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što klijenti mahom ne završavaju škole za dizajn zvuka i muzičku produkciju, pa sa njima mora da se pronađe nekakav drugačiji način komunikacije. Socijalne veštine su podjednako važne kao i danonoćno čmaranje po Internetu, isprobavanje aparata i okretanje dugmića.
Odrastanje se zapravo svodi samo na to da što bolje shvatiš kako stvari u tvom okruženju funkcionišu, pa da onda vidiš koje rizike si u stanju da prihvatiš, odnosno koje su posledice tvojih loših procena. I iznad svega učenje kako da PRIHVATIŠ POSLEDICE svojih loših procena.
I sve to nema nikakve veze sa SOKOJ-em pošto cenim da bi i Heatman-a i sve ostale svečano bolelo uvo za SOKOJ i njihove tantijeme kad bi imali dovoljno para od klijenata u studiju, zarade od koncerata i sličnih stvari. Kao što je uostalom i bilo u ono "bolje" vreme.
Pozdrav,
Vasa
To je sve tacno (ja to sve sto si napisao podrzumjevam odavno, kao apriori)...valjda covjek "odraste" upravo kada shvati sve ovo gore sto si ti i napisao...jos jedna odlicna dopuna!
Ja bih samo dodao jos jednom: sve zavisi od toga kakve si srece u zivotu, i kako ti se poklope "karte" . Cak i da si svjestan svega gore napisanog (a ja jesam, unazad veliki broj godina), to i dalje ne znaci da je uspjeh zagarantovan...
Sve zavisi kako ti se zalomi :) .
diviner
31-08-2012, 03:50 PM
Propustio sam ovu recenicu - !! Netacno ..sta? sad svi koji su uspesni i puni poslasu "sumnjivog morala, pokvareni, prevaranti ili miljatori"??
Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi..da li je Marina Tucakovic ili Dr Luke (http://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Luke nije bitno. Oni su se izborili za svoje mesto i sad ubiraju plodove (novcanice)...Ok SOKOJ krade..ali kradu i ovde..kradu SVE disko kuce..nista novo.
I jos nesto - kod nas svi MNOGO ocekuju od tih pustanja na Youtubetu ili na radiju..da ne spominjem prodaju (jer je nema)...pa se posle razocaraju.
Kao sto me (pokojni) Betoven smarao nevidjeno..bio jednom u Top 10 na US dance listi o ocekuje milione od toga.. od cega?????
Ma to sto sam ja napisao se odnosilo na dokazane primjere "profitiranja" kod nas...
I naravno da niko ne treba da ocekuje da zezajuci se sa muzikom zaradi veliki novac. Pusti snovi...
DaBear
31-08-2012, 03:54 PM
To je sve tacno (ja to sve sto si napisao podrzumjevam odavno, kao apriori)...valjda covjek "odraste" upravo kada shvati sve ovo gore sto si ti i napisao...jos jedna odlicna dopuna!
Ja bih samo dodao jos jednom: sve zavisi od toga kakve si srece u zivotu, i kako ti se poklope "karte" . Cak i da si svjestan svega gore napisanog (a ja jesam, unazad veliki broj godina), to i dalje ne znaci da je uspjeh zagarantovan...
Sve zavisi kako ti se zalomi :) .
Bas tako - nema garancije, i covek treba sam da odluci dokle ce da se lozi i da ide glavom kroz zid. Neko "nabode" odma' neko gusla ceo zivot i nista. Secam se kad mi je Bata Kovac (koji je bio u Londonu jedno vreme) rekao da "ovde sve vreme mislis, tu si..sad ce da te strefi..itd...a ono u stvari samo prolazi vreme i zavaravas se u tom nekom okruzenju..ekipa oko tebe..tu si..a nista od toga.."
Sa druge strane - procitajte ovo : :shock: http://uk.finance.yahoo.com/news/how-rich-is-e-l-james.html
Domacica napisala knjigu, izdala sama kao download preko Amazona i POCEPALA SE OD PARA !!!! ?20M za 18 meseci !!!
diviner
31-08-2012, 04:31 PM
Upravo si naveo odlican primjer onoga sto sam govorio oko resursa (napolju su daleko veci, te i vi mozete ocekivati da cete nesto "ucariti" ... zato nasi ljudi i idu u razvijene zemlje, da gastarbajtuju).
awacs
31-08-2012, 04:43 PM
Dabome! :thumbsup: Mada... neki ljudi recimo igraju poker na čistu sreću, drugi uključe i malo matematike i psihologije u igru. A ni jedne ni druge niko ne tera da igraju, kao što niko nikoga ne tera da bude slikar, pisac, kompozitor, filozof, humanista, bloger ili producent.
Čovek može da radi bilo šta, bez obzira na to koje karte ima u rukama, a i ne mora. Samo mora da diše, jede, pije, sere, piša i spava. I da proba da se ne sekira ako njegovu najnoviju pesmu niko neće da plati. Onda može da proba da napravi pesmu koju neko HOĆE da plati, ili da proba recimo da se okuša u slikarstvu.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Da neko ne pomisli da sam kockar ili tako nešto - nisam pokeraš, kao što nisam ni slikar, pisac ili producent. Sve to pominjem onako... filozofski ;)
diviner
31-08-2012, 09:47 PM
Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi...
Ma bizzi sam i ja stalno, samo vidim, ne treba mi diploma sociologa -ekonomiste, da je napolju mnogo bolje...vece je trziste, ljudi imaju vise para...
@ Diviner - sve je manje vise OK, ALI, stalno se svi pozivaju da je ovde bolje ??? Nije bolje. Po cemu je bolje???
Kada mi dodje covjek iz svajcarske, austrije, njemacke po ruDAW XTM, dobijem 200 eura na ukupnu cijenu od npr 1500 eura. Covjek me casti! Dovoljno da je iz HR, i nemam problema nikada, dobijem i vise nego sto trazim.
Kada iste te ruDAWe prodam kod nas Konu, moram da spustim isto toliko, i da cekam novce 2 godine. Abadicu sam sredio ruDAW kao Mac replacement za ProTools HD2 i Control 24, i covjek kaze, nema se para, moze li u ratama...
A duznika ovih manjih koliko hoces (ne zato sto su bezobrazni, vec zato sto zaista nema para, pa ne mogu ni 100 eura da sakupe...npr clan Dawid, vec 3 godine duzan 120 eura za ruDAW, jer radi covjek za platu od 200-300 eura i jedva se prehrani a kamoli sta drugo).
Evo jos jedan primjer:
SAE Ljubljana - Redovno, svaka 3 mjeseca placaju baner 400 eura (kada se odbije porez na dobit i ostalo, nama ostane oko 300 eura, za 3 mjeseca) sa 5 dana zakasnjenja po profakturi! 5 dana MAKSIMUM!
SAE Srbistan - U pocetku kasne pod mjesec dva, pa castimo stalno jedan mjesec, sada vec godinu i po dana ne mogu da plate pisljivih 300 eura za pola godine (ili godinu i po ako racunamo svo ovo vrijeme) banera (sto mu dodje 50 eura mjesecno, spustili maksimalno, jer eto, boze moj, nema dovoljno polaznika koji bi dali 2000 eura po semestru ili kako vec... a lijepo sam rekao i Ivanu i ostalima da ovdje ne mogu da traze cifru koliko traze u Ljubljani i ostalim "normalnim" gradovima, normalno razvijenih zemalja). I ja sve ne zelim da kvarim odnose, i tako godinu i po dana...
Mislim da je dovoljno...
diviner
31-08-2012, 10:10 PM
Zato Zorane, bolje da nas ne diras tamo gdje nas najvise boli, osim ako neces i Big Bockie-a da pozovem, da ti dodatno objasni sve navedeno :D
DaBear
31-08-2012, 11:21 PM
Zato Zorane, bolje da nas ne diras tamo gdje nas najvise boli, osim ako neces i Big Bockie-a da pozovem, da ti dodatno objasni sve navedeno :D
OK ! :D:D..samo nemoj Bokija da zoves !!:D
HeatMan
01-09-2012, 02:02 AM
sve shto ste rekli je tachno. ali shta to menja? shta da radimo? da li ja treba da odem na sednicu sokoja pa da pravim frku, da dobijem pishtolj u glavu ne bih li dobio svoje pare?
Istina je, nisam dobio mnogo para od ljudi, ali bih voleo od drzave i sistema da dobijem ono shto zasluzujem.. nishta vishe ali ne i manje.. zashto? zato shto je sistem postavljen tako da sisa krv i novac narodu i da ga ne vraca nazad.. radimo SAMO da bi preziveli.. oslanjamo se na kishu da bi nam usevi bili navodnjeni, kada to ne uspe vladika zove vernike na molitvu i da zamole boga za kishu.. EJ BRE?! gde smo? uganda? ne razumem majke mi..
ok, kontam da bi trebalo da se laktam da bih bio ultrapoznat i prepun para, ali mi to nije potrebno koliko mi je potrebno da se osecam dobro i da zaradjujem koliko sam zasluzio. I nisam toliko lep da bih uspeo kao pravi pop muzichar, niti producent.. niti imam dovoljno veliki khm da bih mogao da se probijem na taj nachin (niti sam takav lik).. Priznajem, idiot sam shto nisam trazio raznima pare za usluge NISAM JER DRUGACHIJE NE BIH RADIO NI-ZA-KO-GA! potpisujem. jedan gru ne bi doshao kod mene jer sam bio klinac a on je vec imao chovek staz, da nisam radio prvi album MVP. kod mene u sobi na krevetu.. onda sam se nalozio i reko u jbt ovo izgleda da mi ide (a krenuo sam kasno sa muzikom jer do 15-16 nisam radio nishta po tom pitanju) i zaduzio oca da napravimo studio.. i onda su se svi okomili na mene da im radim jer su skontali da sam ozbiljan, i za jako kratko vreme sam dobio status nekih ljudi koji su jako poznati U TIM VODAMA. Chak, na moje iznenadjenje dosta ljudi iz ostalih pricha je chulo za mene, pop-rock-narodnjachki producenti.. Mislim da je to ogroman uspeh pogotovo shto sam se bavio nekom vrstom muzike koja je potpuno neprofitabilna skoro svuda u svetu..
chak su mi kova i bane (sars i mvp) rekli "da tebe nema ne bi se ni bavili muzikom".. super.. shta ja imam od toga? nisam dobio dinar.. A RADIO SAM SAMO DA BIH DOBIO KLIJENTE..
pa onda krenem da nastupam sve cheshce, i svaki organizator me zavrne.. pa nisam jbt kriminalac da uterujem dugove i sranja.. koja je poenta svega onda kad ne mogu ni od sokoja da dobijem dovoljno para da mogu da kupim 5 pakovanja zica za gitaru godishnje od njih?
da prestanem? na zalost, nisam sposoban ni za shta drugo ozbiljno jer ako pogledamo realno imam samo srednju shkolu i mnogo mnogo potroshenog vremena na muziku.. mogu samo da radim kao prodavac negde, a u muzichkim radnjama chujem da su zamrzli nekima plate i da otpushtaju radnike (imam drugare po radnjama).. chime da se bavim? imam 25 godina i osecam se kao propali debil koji je izneverio ochekivanja svakoga koga poznaje, koji ima preko 15 miliona pregleda na yt u svojim radovima shto ne moze da unovchi jer yt ne zeli partnere iz srbije, koji ima radijskih pushtanja oko milion procenata vishe nego shto je prijavljeno, i koji je sam nauchio sve jer u srbiji nemash dobru shkolu za ovo chime se mi bavimo. Imam diplomu (nemam je josh jer "nikako da je dobiju") kojom mogu dupe da obrishem.
imam devojku koja je u josh gorem problemu a jedna je od najvecih talenata koje sam imao prilike da sretnem, i zavrshila je akademiju i bila je u internatu, i svira cello i peva i svira klavir i svaki instrument kao car, a nema para da plati kiriju.
muzichki internat u cupriji. proverite ko je otvorio. tada je poslednji put renovirana
muzichka akademija u beogradu. poslednji put nabavljeni instrumenti oko 1980te godine. shtejnvej :) klaviri. raspadaju se sad i ne mogu da se nashtimaju, niti shkola ima para z ashtimovanje.
deca zavrshe to pa zavrshe na ulici ili kao konobari zauvek..
Chast izuzetcima, ali ni jedan izuzetak nije doshao tamo gde jeste na neki fin nachin.. ajde da ne serem vishe, iznervirah se u sitne sate a trebalo bi spavati
ovo jedino da se sedne u kafanu i da se ispsuje i sloba i tito i 90te i srbija i kikinda i septichka jama, i opet se ne bi doshlo do nekog zakljuchka
Bockie
01-09-2012, 09:54 AM
Neko rek'o Big Bockie..?!?
Aaa...
Ček, ček, pa pljujete po Državi i narodu bez mene!?!? :D
Cccc...:ne-ne: Ded' sad, kokice i pivo...!
Khm...(koncentracija)
Klinci iz komšiluka studiraju u nedogled jer ne znaju šta će sa sobom, a sviđa im se da imaju "hot-meal" na stolu i plaćene stanarine... Momci od 23-4 do 27-8 god, niko nikad nije radio, niti će skoro, a ima i još mlađih koji ni osnovnu školu NISU završili (to su još novije generacije), čitave horde, po njih 10-15, niko nema više od 4-5 razreda osnovne...pa napustili školu, porodice razjebane, roditelji ostali bez posla, posledice rata, alkohola itd...
To su sutra sugrađani, komšije i sa njihovom decom - moja treba da se druže i uče...:banghead:
Roditelji pogubljeni u vremenu, uče decu jedno, na šta su navikli pre 30 godina, u nadi da će se to vratiti u nekom obliku, "samo što nije", a neće da prihvate da je drugo, usrano vreme a klinci dokoni, lenji, "nije im pruženo", i koriste se o roditeljsku ljubav...! ...I svi grešni, a kome je suditi?!
I to da neko nekog zajebe, eto počinje u "jaslama"... Nikad mi to neće biti jasno...
Mi smo jedan veliki hobi! (hobby).
Student iz hobija sklapa kompove po kvartu, student iz hobija reprogramira bagove u windowsu, student iz hobija snima "po kućama", montira u "Premiere-u", konobariše, kuva, slaže pločice, leči bolesne, bavi se politikom, vodi skupštinu grada...da se ima za vikend-resetovanje na narko-rep-trance žurkama... A matorci keširaju stan i klopu...!
I onda kad neko hoće da naplati nešto - "pa to ti za čas posla" ili "ma to ću ja sam" ili "ma daj, mali Đole to "spiči za pizzu i kolu""...
...I takva smo mi kompletno Hobi Srbija.
Niko ništa ne ceni, sve je neozbiljno i to se vidi i u zivotu, radu, politici, muzici, kulturi, ma svakom segmentu društva...:cry:
Koliko je to namera nekih spolja i koliko je to dozvoljeno iznutra, bez odgovorne brige o tome... ...to će vreme pokazati...
Samo, kako vreme prolazi, sve sam svesniji da se ovde realno malo toga menja! Mislim na dug vremenski period... Evo šta je još 1928.godine pisao (http://www.scribd.com/doc/179098/Aribald-Rajs-UJTE-SRBI) dr Arčibald Rajs, švajcarski doktor koji je ovde bio...hmm..."mega - faca" i "baš cool lik"...! Ne budite lenji, pročitajte sve... E sad, doduše obraćao se srbima, ali tu smo svi negde...
poz'
Everbeatz
01-09-2012, 10:41 AM
...mani se ti te politike Boki...:D:D
awacs
01-09-2012, 11:07 AM
Niko ni?ta ne ceni, sve je neozbiljno i to se vidi i u zivotu, radu, politici, muzici, kulturi, ma svakom segmentu dru?tva...:cry:
http://vukajlija.com/da-smo-u-nekoj-normalnoj-zemlji/368464
Samo, kako vreme prolazi, sve sam svesniji da se ovde realno malo toga menja! Mislim na dug vremenski period... Evo ?ta je jo? 1928.godine pisao (http://www.scribd.com/doc/179098/Aribald-Rajs-UJTE-SRBI) dr Arčibald Rajs, ?vajcarski doktor koji je ovde bio...hmm..."mega - faca" i "ba? cool lik"...! Ne budite lenji, pročitajte sve... E sad, dodu?e obraćao se srbima, ali tu smo svi negde...
Arčibald Rajs je bio veliki car i had?ija. Kao i Domanović i Nu?ić, ali u drugom domenu.
Realno se u celom svetu malo ?ta menja, ?to je i normalno. Ljudska priroda se generalno menja mnogo sporije od npr. tehnologije. Odnosno, jedina stvar koja se realno promenila je tehnologija ubijanja, otimanja, tlačenja i jebanja u zdrav mozak. Ljudska ?elja za ubijanjem, otimanjem se nimalo nije promenila.
Kao ?to je rekao DaBear - i "tamo" otimaju. Verovatno i tamo neko kuka na politiku raspodele tantijema... ALI, niko nigde nikoga ne tera da se bavi muzikom!
@HeatMan: to "da se oseća? dobro i da dobije? koliko si zaslu?io"... Po čijem kriterijumu bi trebalo da se meri "koliko si zaslu?io"? Kad se podvuče crta, "realna cena" bilo čega je cena koju neko ?eli da plati, a ne ona koju prodavac misli da bi trebalo da dobije.
Pozdrav,
Vasa
diviner
01-09-2012, 11:08 AM
Eto, na moj apel, Bockie je bio njezan, i nije te dir'o :D .
HeatMan
01-09-2012, 01:22 PM
@HeatMan: to "da se osećaš dobro i da dobiješ koliko si zaslužio"... Po čijem kriterijumu bi trebalo da se meri "koliko si zaslužio"? Kad se podvuče crta, "realna cena" bilo čega je cena koju neko želi da plati, a ne ona koju prodavac misli da bi trebalo da dobije.
chinjenica je da imam pesme od 4 miliona pregleda na yt. takodje je chinjenica da su se te pesme pushtale konstantno i ovde i u dijaspori po klubovima, kaficima i tv i radio stanicama u jako JAKO velikim kolichinama. zasluzio sam bar te pare da dobijem ako nishta drugo. Ali ja sam za "i dalje me zele" dobio manje od 200 dinara..
ne trazim da mi se ljudi klanjaju niti da zaradjujem neku ogromnu paru, samo onoliko koliko je realno.
Everbeatz
01-09-2012, 01:58 PM
ne trazim da mi se ljudi klanjaju niti da zaradjujem neku ogromnu paru, samo onoliko koliko je realno.
mislim da ti je tu i greska u koracima:wink:..kao sto awacs rece, nema 'realno' ili bar nema definicije za to...
poz
HeatMan
01-09-2012, 03:45 PM
postoji, bar koliko sam upucen. u zakonima i pravilima rada sokoja, radio i tv emitera, ofpsa i slichnih organizacija.
DaBear
01-09-2012, 03:53 PM
postoji, bar koliko sam upucen. u zakonima i pravilima rada sokoja, radio i tv emitera, ofpsa i slichnih organizacija.
pa Youtube placa malo u startu..treba da si partner sa njima ili slicno... drugo - sigurno nisi 100% sam napisao te pesme..
Trazi neku kintu od nastupa (ako ih ima uopste..)
Ja imam ortaka ovde (Englez) radi tezge po Ruskim ekskluzivnim klubovima (odradi 4-5 pesama) za ?2,000 ALI uvek daje cut momcima koji su radili matrice.
Pare su tu, samo ih treba isterati..dali putem studija, lova unapred za produkciju ili aranzman..itd. Nista na "dodjem ti"...
Puno mladjarije pravi istu gresku - radi za "ljubav" i posle ceka da im neko (drzava / sokoj / deda mraz) plati za ulozeni trud !!!?? i onda su kivni...
Narodnjaci i dalje uspesno operishu po sistemu "pare unapred po pesmi" i svi su happy !!
awacs
01-09-2012, 03:55 PM
Aaaa, tooo...
Pa nisi brate iz Pirota ili Subotice, tebi je bar lako da stigneš do Mišarske i da tražiš da ti pokažu košuljice na osnovu kojih su ti obračunati tantijemi. A možeš i da pitaš Struku i Grua koliko su oni dobili.
Jedna od stvari koju ne razumem u celoj tvojoj ogorčenosti je to što se žališ nama (koji ne radimo u SOKOJ-u) umesto da probaš da uradiš nešto za sebe. Realno. Ako ti je zaista stalo do toga.
Pozdrav,
Vasa
quake2
01-09-2012, 06:47 PM
Koliko sam ja za triest godina bavljenja muzikom i zivljenja od iste razumeo...vredis onoliko koliko su ljudi spremni da ti plate za to sto radis,TACKA.....a radis ono sto oni od tebe traze da im uradis.....nikome se ne pevaju jedne te iste tezgaroske pesme,nikome se ne znoji u studiju po petnaest sati na dan trackujuci i editujuci ko zna sta vec, ali TO je TAJ posao,rudnik,nema foliranja i nema lakog kesha....sve ostalo je exkurzija na odredjeno vreme.....ko shvati,shvatio je.Pozzz
Dule A
01-09-2012, 07:44 PM
Koliko sam ja za triest godina bavljenja muzikom i zivljenja od iste razumeo...vredis onoliko koliko su ljudi spremni da ti plate za to sto radis,TACKA.....a radis ono sto oni od tebe traze da im uradis.....nikome se ne pevaju jedne te iste tezgaroske pesme,nikome se ne znoji u studiju po petnaest sati na dan trackujuci i editujuci ko zna sta vec, ali TO je TAJ posao,rudnik,nema foliranja i nema lakog kesha....sve ostalo je exkurzija na odredjeno vreme.....ko shvati,shvatio je.Pozzz
apsolutno tacno....
javljam se i kao jedan od predstavnika ekipe koja dobija dosta love od SOKOJA
uteha i savet za @heatman :
apsolutno nikada do sada nije postojala PRAVEDNA raspodela a za to nije kriv sokoj, vec zakonske regulative vezane za kosuljice - kosuljice upisuju ZIVI LJUDI sto je naravno katastrofa.... pesme nisu kodirane... kosuljice su napisane po, vise manje, SECANJU ljudi koji upisuju na to sta je pustano....
znaci ako je pablik avernes na tom nivou da xxtijana ili xxslavko koji popunjavaju kosuljicu kapiraju da je ta pesma o kojoj pricas bila veliki hit, ti ces dobiti neki novac.... cak ne mora ni biti veliki novac.....
svake godine iznenadjenja i promasaja ima a narodnjaci i reperi su unapred racunaj zakinuti ....
novac od sokoja mozes dobiti akko (ako i samo ako)
godinama - ali godinama..... imas mnogooo pesama na radiju i tv-u..... ali mnogo.... da imas 100 pesama kao ta i jacih od te..... i opet neces dobiti REALNO!!!
ja sam dobio 8000 dinara za Severinin - Bred pitt (aranzman)
i 256000 dinara za pesmu Sasa Kovacevic i Nikolina Pisek - Idemo do mene.....(m+t+arr) a severina mi je bila pustanija.....
ali sam srecan sto moj ogroman trud i rad u prethodnih 15 godina donosi novac..... iako ne REALAN
realno je da cane partibrejkers nema izdavaca a uzas sto gile iz elektricnog orgazma 10 GODINA nije dobijao novac za igra rokerol cela jugoslavija .... koja je priznaces, planetarni hit u odnosu na sve sto sam ja a kamoli ti radili......
tako da
dok se SISTEM ne promeni i ne postane elektronski , nema govora o nepravdi.... ona je realnost....
a nov sistem ce prekasno za nase zivote
sa par pustanih pesama.... pravda je daleko......
jbg :(
vasko
01-09-2012, 10:14 PM
interesantna diskusija zadnje 3 strane
Sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane" je na?alost najbolji opis puta ka uspehu uvek i svuda.
Paralelno sa stvaranjem bogatstva stvara se i beda.
ali tu je mislio ipak na globalne prilike, a ne na mikrokosmos da saplices ljude iz svoje neposredne okoline
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.