View Full Version : All In One studio Akvarij
Da predstavim jedan specifički prostor i koji se upotrebljava za sve zato sam to poimenovao All In One soba - AIO Room:)
Evo na brzinu faktova o jednom prostoru (na brzinu prevedeno sa slovenačkog), te ?elje:
soba sa dimenzijama 737cm x 316cm x (nagnjen strop od 250cm do 354cm), namerava preurediti tako, da bude mogao u njoj:
- snimiti manje jazz zasedbe (kitare, vokal, bobni, kontrabas), sve instrumente hkrati
- snimiti pop projekte, svak instrument za sebe
- miksati
- vje?be sa bendom
Pod u sobi su keramičke pločice, strop je iz gips plo?ča, ostale stene su zidane.
Pitanje je bilo kako bi bilo pametno postaviti mjesto slu?anja, kako tretirati akustičko prostor gdje koji elementi itd.
Soba je koliko vidite dosta specifička, "avtobus prostorija":), para možete misliti nema mnogo, ja sam sklon poroznim rešenjima itd.
Moji prijedlozi na brzinu su bili:
Mix pozicija:
- Neka obrne smer slušanja kao što vidite na gornjoj slici;
- Pokrij prve refleksije, u tvojem pirmeru nagnjen strop - velik cloud absorber cca. 2m širina i dužina 2-2.5m, odnosno rešenje če biti razvidno kasnije;
- Stena izza ose slušanja nek bude čim mrtvija, jer če odbite refleksije izza hrbta prebrzo doči u mix pozicijo i če biti preglasne gledano na direktan zvuk iz zvučnika;
- Prednjo stena - čim više absorbcije zbog SBIR/LBIR;
(neka bude taj dio čim više absorptivan, rješevala ga bude dužina odnosno levo/ desno koja če mu dati dovoljan RT60...)
- Radna površina čim manja!!!;
- Sve zgornje i vertikalne kutove tretirati po principu superchunks;
odnosno četiri vertikalne i nato sve četiri gornje horizontalne (iako su nagnjene površine/stranice, prilagodi superchunk princip);
Na brzinu snimački dio:
- Kako bude imao u levom delu neka bude i u desnom! Simetrija je veoma pomembna;
- Parket, pločice (gole pločice nisu najbolje rješenje...) levo i desno ili oba dela pokriti sa tepihom ali najbolje za još prijazan budget proračun napraviti mini odar/stage/postolje (pohodan tervol 2,5-4cm + 3XMDF međusobno povezani sa Green Glue alike;
- Okna na levi strani mix pozicije prekriti sa mobilnim panelima koje nude absorpciju i difuziju.
To je bilo to za početak.
(to je na brzinu prevedeno sa slovenačkog jezika, tako da ima verovatno dosta grešaka ali nadam se da je dosta razumljivo)
Na sastanku smo jo? dorekli neke detajle oko monta?e supechunksova kao prve faze...
Koristio se za sve Tervol odnosno sad Knauf DP8 - 80Kg/m3.
Jer volumen prostorije je posve dobar i nisam morao da izmotavam/re?avam sa svojim sendvič sistemima.
Onda su se mu dopale 12V re?enja i dimmeri pa smo se malo izmotavali da, ne pa je bilo onda da da ali posve svoja strujna linija da neče biti nekakvog bruma itd. klasika.
Preko kutnih je i?ao zimski kovertan (ona "tkanina" za vrtove), da čestice od vune ne lutajo naokolo.
Iznad sweet spota če doči jo? jedan sloj kamene vune od DP8 10cm i jo? sloj DP3. ... da eto koristili smo jo? DP3.
Ostalo govore slikice.
Drvena konstrukcija je budget i nije pravljena precizno i drvo je bilo neobrađeno... budget je bio limitirajuč ali ipak va?ni če bit krajnji rezultati.
Evo jo? slikica.
... da neče tko opet reči da se mu ne sviđa ambijent, tkanina ili ?to več, to mu je cura izabrala i ja kod toga nemam reči:)
A sad malo pauze za mene, imam jo? drugog posla, kroz par sati vi?e oko toga.
... eto jo? jedna pa pauza.
Poozz Nenade
Lep prostor,malo uzak ali to je sto je.
neka bude taj dio čim više absorptivan, rješevala ga bude dužina odnosno levo/ desno koja če mu dati dovoljan RT60...)
Koliki je ocekivani RT60?
Nije mi bas jasno kako ce duzina levo i desno resavati RT60?
Da li to znaci da ce bocne refleskij dovoljno oslabiti?
Koliko je debela vuna na plafonu(na samom drvenoim rostilju) i koliko je teska po m3?
Mozda bi moglo jos malo vise absorpcije za niske frekvencije izmedju podkonstrukcije
i posojeceg plafona pored superchunks ?
analog
11-12-2010, 12:26 PM
Reče čovek
Jer volumen prostorije je posve dobar i nisam morao da izmotavam/re?avam sa svojim sendvič sistemima.
analog
11-12-2010, 12:28 PM
Kako ste kačili superchunks na ćo?kove na plafonu?
Zapremina ove prostorije je 58m3 ako oduzmemo onaj prostor u izmedju podkonstrukcije i posojeceg plafona koji je negde oko 12m3.Ok ovde nisam
oduzeo zapreminu ostalih absorbera (kamena vuna u coskovima na zidovima itd.....)
Da li to znaci da RT60 trba da bude 0.2 ili 0.22?
Znaci interesuje me da li se taj prostor(zapremina) u plafonu 12m3 uzima u proracun Tm=0.25(V/100)^1/3 .....
V=58m3 - (ostali absorber) ? ili V=70m3 - (ostali absorber)?
Reče čovek
Quote:
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Originally Posted by NLP
</TD></TR></TBODY></TABLE>
analog ja mislim da je to samo za absorbere po coskovima?
<!-- / message -->
Oko RT60je ovdje vrlo lepo opisano:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293449&postcount=18
Superchunksi, izolacija izza leđa sweet spota, i ispred zvučnika DP8 - 80kg/m3, na plafonu iznad sweet spota 10cm DP8 i DP3 gdje su se ama baš svi kutove još dodatno popunili koliko je išlo, fotke toga nema, jer se radilo pa nije bio pri ruci.
Trokute kamene vune drže jermenovi/gurtne. Simpatično jedno moguče DIY rešenje. Ja ipak preferiram manju konstrukciju...
Svašta ja preferiram:) ali na kraju vlasnik odluči što i kako, rče se mu koliko "košta" odnosno što donosi koji kompromis itd.
Slično je i sa difuzorima, ja sam ih predvideo na ključnim pozicijama i na stropu ali...
Ma vratimo se vizualizaciji threada - fotkama:)
Onda sam proračunao odnosno da sam pošten prilagodio kalkulaciju za difuzor tipa Skyline PN157 i eto došle su kocka, kocka, kockice za pravljenje 2D PRD difuzora.
Počelo se je iz 5cm debele fosne, da se je došlo do 2m dugih 4,4X4,5cm palica. Ovdje ima 156 različitih sekvenci te ukupno 1248 djeliča za 8 difuzora. 7 sati rada na žagi - mašinki karašo sa hoblanjem.
Matjaž je htio sam ih sastaviti... kad se utekao napravio je jednoga za 3-4 sati uz dosta sistematičan rad. Nije sve napravio od jednom nego je trebao više tjedana jer kao što je rekao: "Nenade je**m ti sledeči put ih pravite sami jer sam skoro poludeo... bila je veoma mukotrpna psihološka svojevrstna mantra koju skoro nisam mogao okončati".:)
Prije sastavljanja u panele malo se igralo kako se "čuje difuzija".
I onda su se pravili mobilni absorber/difuzor paneli.
Na leđnoj strani su potpuno absorpcijski (slike kad su potpuno završeni nemam ali razumljivo je).
Oni če služiti kad se miksa da se smjesta levo/desno od ose slušanja, na primernoj distanci i da vrate nešto života u sweet spot.
A kad če se snimiti opet če dobro poslužiti.
Oko RT60je ovdje vrlo lepo opisano:
http://www.rumski.com/forum/showpost...9&postcount=18 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293449&postcount=18)
Da da znam procitao sam ga.Verovatno nisi video moja pitanja.
Koja je zapremina sobe uzeta za proracun RT60 i koji se RT60 ocekuje?
Moze li neko merenje?
Leđna strana difuzora može da posluži i za vješanje kablova:)
Napravljen je i pomanji mobilni stol za kompjuter, zvučnike, monitor, rackove... komprmisi da kompromisi, ne može da ima stalke za zvučnike jer ta soba "All In One" solucija je mišljena tako da se svakog trenutka može obrnuti, prilagoditi.
Ta soba se prvenstveno služi za snimanje, tracking i poneki miks.
A evo ih i u akciji.
Da da znam procitao sam ga.Verovatno nisi video moja pitanja.
Koja je zapremina sobe uzeta za proracun RT60 i koji se RT60 ocekuje?
Moze li neko merenje?
Pa i tamo ti to upravo pi?e ili moram da prepisujem?!
A onda mo?e? da izračuna? veoma brzo i sam:wink:
Pa i tamo ti to upravo pi?e ili moram da prepisujem?!
A onda mo?e? da izračuna? veoma brzo i sam:wink:
Ne moras da prepisujes. Samo me interesuje da li je taj prostor(zapremina) u plafonu uzet u proracun RT60 ili nije?:grin:<!-- / message --><!-- sig -->
Novijih slika nemam, ali do?la su jo? dva mobilna absorbera sa leve i desne strane da se zakriju prozori i dva difuzno/absorpcijska panela.
Tako se mo?e akustika prilagođavati od potrebe do potrebe.
Uglavnom snimaju jazz, dixie... ali ima i pop i rock produkcije.
Mix pozicija mo?e se prestaviti i uzdu? ako hoče drugačiji ambijent.
Taj studio nije zami?ljen konvencionalno, nego kao jedna malko veča akustičko prilagođena dnevna soba i sa elementima za varijabilnu akustiku.
RT60 je odvisan gdje si i kako su postavljeni mobilni elementi. U sredini gdje je najvi?e absorpcije i sa absorber/difuzor panelom na svakoj strani se vidi u sledečem postu a u snimačkom djelu varira kako se postavljaju naokolo elementi.
Vlasnik je profesionalni muzičar i učitelj glasbe i prijeje snimao u različitim studijima i sa svojim budget studijem je prezadovoljan.
Mislim da ga je materijal do?ao okolo dobrih 2000? odnosno slabih 3000? jer je recimo drvo dobio skoro besplatno (to ti je tako ako in?trui?e? stolara:)) i slično. Ako bi sve puno platio inapravio sve zami?ljeno (difuzija na stropu i slično) ne znam ako bi ga do?ao materijal max. 5000?.
E sad merenja. Prvo merenje nije opravljeno jer sam imao u tom vremenu operacije a vlasnik nije znao kako pa je pravio studijo po zastavljenom nacrtu i mene čekao...
Prvi graf je napravljen kad su vertikalni čo?kovi več pokriveni pa vrh ?pica.
Drugi kad je dodano ostalo.
Malo smo se igrali u sweet spotu kad smo pomerali levi i desni absorber/difuzor. To su oni "fullrange" grafovi.
Eto RT60 u sweet spotu na sredini prostora i kako smo pomerali absorber/ difuzor mobilne elemente. Ako se ti elementi obrne svaki za 180 stupnjeva onda je posvuda absorpcija. Može da se podesi po želji:D
Podesti za instrumente levo i desno još nisu napravljeni.
Eto to je to.
analog
11-12-2010, 08:49 PM
Koje je zagladjenje na prva dva freq grafikona?
Ono na 75Hz deluje čudno za 1/3
analog
11-12-2010, 08:53 PM
Btw, super je odziv na niskim frekvencijama.
Jel možeš da mi pojasniš šta si hteo da kažeš sa "vrh špica"
Prvi graf je napravljen kad su vertikalni čoškovi več pokriveni pa vrh špica.
hvala
boggy
11-12-2010, 08:55 PM
Koje je zagladjenje na prva dva freq grafikona?
Ono na 75Hz deluje čudno za 1/3
Mislim da su oba bez smoothinga... ili sa jako malim.
Da, rezultati merenja su odlicni... prakticno je sve u +/-5 ili 6dB bez smoothinga... ako dobro vidim...
Hvala Nenade, btw! Stavljam na sticky da se ne zagubi!
pozdrav
bogi
Pardon, ma vrh krova (-špic) ili kako da kažem onaj trougao na vrhu.
Bez smoothinga da.
I sve posve pasivno.
Nije konvencionalna prostorija i rješenje ali osječaju se odlično:)
Sigurno ima i drugih forumaša koji su u sličnim prostrijama (jedna polovina potkrovlja ili ovaj prostor je dozidak do kuče).
Hvala.
boggy
11-12-2010, 09:13 PM
Bilo bi bolje (i merenja) da su pristali i na plafonske difuzore... ali to je normalno da negde zapne kod klijenta.
pozdrav
bogi
Ma da, ja si zamislim koliko umem ali tako je to.
Pa i proračun ako to nije mali onda stvarno ne znam a rezultati veoma dobri.
Recimo malo zanimljiva su merenja iz posta 19 - http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293536&postcount=19
3, 4 i 5 graf, kad smo nadalje pomerali difuzore/ absorbere od sweet spota može se vidjeti lepa promjena frekvencijskog polja u srednjim i višim frekvencijama...
boggy
11-12-2010, 09:31 PM
mene nesto drugo zanima, ako smem... :ups:
kako si dobio promene 100-200:
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8712&stc=1&d=1292099994
a kako samo iznad 200Hz:
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8713&stc=1&d=1292100356
Mislim da bi to moglo biti zanimljivo forumasima (snimateljima generalno).
pozdrav
bogi
analog
11-12-2010, 09:34 PM
Super pitanje :thumbsup:
ja sam mislio da je dosta do "greske" u merenju :)
Jedna popravka:
nije posve pasivno, i na početku sam rekao, da su sve stijene zidane osim nagnute povr?ine koji je knauf gips i sa klasičnom drvenom konstrukcijom, a koja djeluje kao membranski absorber sama od sebe i sa peakom absorpcije na cca. 40Hz.
boggy
11-12-2010, 09:39 PM
Super pitanje :thumbsup:
ja sam mislio da je dosta do "greske" u merenju :)
definitivno su drugacije pozicije u oba slucaja ... sto vi mozete takodje uraditi... pomeriti izvor i mic... ali je RT60 "eq" jako zanimljiv u prvom i drugom slucaju... kao i cime, odnosno sta je menjao, pa je dobijao drugacije rezultate.
pozdrav
bogi
boggy
11-12-2010, 09:40 PM
.... osim nagnute povr?ine koji je knauf gips i sa klasičnom drvenom konstrukcijom, a koja djeluje kao membranski absorber sama od sebe i sa peakom absorpcije na cca. 40Hz.
iznad je klasican krov? crep?
pozdrav
bogi
Da pa može, nisam ja osobno crtao graf:), prvi graf je kad smo šetali absorpcijsku okrenutu površinu na panelima protiv sweet spotu tamo amo a drugi graf kad je bilo zaokrenuta difuziona površina. Pomerao se i mikrofon napred nazad u sweet spotu.
Znam da zna REW i zeznuti RT60 ali toliko puta je ponovljeno, merili smo oko 2 sata (ajd dobro sa premorom) i sa njegovim desktop i mojim laptop računalom i veoma slično kaže.
To su rezultati sa mojeg laptopa.
boggy
11-12-2010, 09:53 PM
Da pa mo?e, nisam ja osobno crtao graf:), prvi graf je kad smo ?etali absorpcijsku okrenutu povr?inu na panelima protiv sweet spotu tamo amo a drugi graf kad je bilo zaokrenuta difuziona povr?ina. Pomerao se i mikrofon napred nazad u sweet spotu.
.......
Znaci, da proverim da li sam dobro razumeo
donji grafikon je sa difuzorom...
Gornji je sa apsorberskom stranom
promene nastaju usled pomeranja mikrofona
?
pozdrav
bogi
iznad je klasican krov? crep?
pozdrav
bogi
Ta kriva povr?ina je krov od dozidka da i zavr?eno/pokriveno sa pločami od gipsa+izolacija. A odmah izza klasičan krov, znači drvena konstrukcija, podaskano i preko opečna/ciglana kritina (ne znam kako se ka?e).
boggy
11-12-2010, 09:54 PM
Ta kriva povr?ina je krov od dozidka da i zavr?eno/pokriveno sa pločami od gipsa+izolacija. A odmah izza klasičan krov, znači drvena konstrukcija, podaskano i preko opečna/ciglana kritina (ne znam kako se ka?e).
kako god da se kaze razumeo sam ;)
pozdrav
bogi
Znaci, da proverim da li sam dobro razumeo
donji grafikon je sa difuzorom...
Gornji je sa apsorberskom stranom
promene nastaju usled pomeranja mikrofona
?
pozdrav
bogi
Da. Da.
Usled pomeranja absorber/difuznih površina.
Edit: da i to: pomeralo se i do tamo levo/ desno gdje su prozori i stijene a oni nisu bili pokriveni sa absorberima.
boggy
11-12-2010, 09:58 PM
Da. Da.
Usled pomeranja absorber/difuznih povr?ina.
Edit: da i to: pomeralo se i do tamo levo/ desno gdje su prozori i stijene a oni nisu bili pokriveni sa absorberima.
Hvala
pozdrav
bogi
Pozz Nenadehttp://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8712&stc=1&d=1292099994
Koliko je bio udaljen mikrofon od izvora zvuka za ovaj grafikon?
boggy
11-12-2010, 10:33 PM
Jedna popravka:
nije posve pasivno, i na početku sam rekao, da su sve stijene zidane osim nagnute povr?ine koji je knauf gips i sa klasičnom drvenom konstrukcijom, a koja djeluje kao membranski absorber sama od sebe i sa peakom absorpcije na cca. 40Hz.
Preterujes.. uticaj tog "aktivnog" dela je stvarno zanemariv, vaznija karakteristika je da je prilicno transparentan za niske frekvencije te deo sobnih modova izostane (ode i vise se ne vrati).
pozdrav
bogi
Preterujes.. uticaj tog "aktivnog" dela je stvarno zanemariv, vaznija karakteristika je da je prilicno transparentan za niske frekvencije te deo sobnih modova izostane (ode i vise se ne vrati).
pozdrav
bogi
Ne znam kako tačno bi bilo bez, odmoglo nije:)
Kako god volumen je dosta dobar da se dosta napravi, moglo bi da su dimenzije vi?e u korist ?irine ali kako je je u konkretnoj situaciji.
boggy
11-12-2010, 10:44 PM
Ne znam kako tačno bi bilo bez, odmoglo nije:)
Kako god volumen je dosta dobar da se dosta napravi, moglo bi da su dimenzije vi?e u korist ?irine ali kako je je u konkretnoj situaciji.
Ja sam odusevljen odzivom... radili smo uske prostore, znam kakav je problem sa bocnim modovima....
Mozes li postovati i smoothed 1/3 octave?
Jel imas jos uvek ceo projekat u roomeq?
pozdrav
bogi
Pozz Nenadehttp://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8712&stc=1&d=1292099994
Koliko je bio udaljen mikrofon od izvora zvuka za ovaj grafikon?
Ufff... hmmm sad si me na?ao... zna? ti koliko prostora sam mjerio od tada... da pomislim...
... ajde recimo od cca. 1,2-1,5m levo i desno (znači od panela do panela oko 2,4-3m) pa do koliko se sječam skoro do kraja, sječam se da nismo mogli posve do kraja jer je imao neke stvari unutra uzdu? levo/desnih povr?ina (kablovi, stolica, neki kuferi...) tako da do cca. ajde da lupnem 0,5-1m od krajnjih stijena.
Ja sam odusevljen odzivom... radili smo uske prostore, znam kakav je problem sa bocnim modovima....
Mozes li postovati i smoothed 1/3 octave?
Jel imas jos uvek ceo projekat u roomeq?
pozdrav
bogi
Pa ne da se mi više, kičma i vrat me več boli od kompjutera:)
Da evo šaljem ti ga na privat.
... al nemoj da kritikuješ nego samo da hvališ:)
boggy
11-12-2010, 10:52 PM
Pa ne da se mi vi?e, kičma i vrat me več boli od kompjutera:)
Da evo ?aljem ti ga na privat.
ok... izvini
pozdrav
bogi
http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8695&stc=1&d=1292082472
Na osnovi uve slike verovatno ste merili na nekih 120cm od izvora zvuka,
verovato je to jeadan od razloga sto je RT60 tako dobar?
A moram da priznam da su zvucnici bas dobri ako rade na 40Hz kao na grafikonu.
Koje su to kutije?
boggy
11-12-2010, 11:02 PM
...............
... al nemoj da kritikuje? nego samo da hvali?:)
Pa drago mi je da je neko pokazao nesto sto se moze (iskreno) pohvaliti... stvarno je smorno kritikovati... osecaj je odvratan... ovo mi je popravilo dan!
Hvala! :D
pozdrav
bogi
Nenade, da li se RT60 povecavao kad si se udaljavao od zvucnika?
boggy
11-12-2010, 11:16 PM
.................
Mislim da ga je materijal do?ao okolo dobrih 2000? odnosno slabih 3000? jer je recimo drvo dobio skoro besplatno (to ti je tako ako in?trui?e? stolara:)) i slično. Ako bi sve puno platio inapravio sve zami?ljeno (difuzija na stropu i slično) ne znam ako bi ga do?ao materijal max. 5000?.
............
5000? uopste nije skupo sto se materijala tice, s obzirom koliki je prostor i koliko je upotrebljiv.
pozdrav
bogi
http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8695&stc=1&d=1292082472
Na osnovi uve slike verovatno ste merili na nekih 120cm od izvora zvuka,
verovato je to jeadan od razloga sto je RT60 tako dobar?
A moram da priznam da su zvucnici bas dobri ako rade na 40Hz kao na grafikonu.
Koje su to kutije?
Kod merenja smo imali jedne veče JBL-ove, ovo je slika sa njegovima tracking zvučnicima Adam A7 mislim da.
Merilo se i na različitim udaljenostima da.
RT60 je dosta prilagodljiv i prostor to dozvoljava naravno i mobilni paneli.
Bio bi jo? elastičnije ako bi bilo napravljeno po malo drugom planu sa vi?e difuzora... ali kako je je.
Sad ba? čačkam po laptopu i tra?im sva moguča merenja, jer sam merio i malo kasnije ta ?iviji prostor/predeo gdje se snima i ne nađem:( (mo?da ima vlasnik jo? fajlove), tamo je jo? mnogo ?ivlje naravno.
Imam toliko različitih merenja da se ne snađem oko svih.
Ali u glavnom je to to.
Nenade, da li se RT60 povecavao kad si se udaljavao od zvucnika?
hmmm jesi li pogledao kakav je prostor, ako sam bio oko sweet spota i zvučnika te na mjestu paneli dakako da se nije ni?ta pametno događalo ako su se paneli udaljavali to je to ?to vidi?.
Ako sam se pomerao sa mikrofonima prema zvučnicima i od njih (probao sam i različite distance stola od prednje stene) malo su grbine i doline promijenile izgled ali ni?ta drastično i jo? u jednakim okvirima.
Pripremili smo si sličice, da smo imali orijentaciju gdje su difuzori "simpatično" udaljeni pa debatirali. Hteo je vlasnik i da vidi ?to mu znači ako se igramo sa udaljenostjo absorptivnog djela panela.
A mo?e svatko to da i sam napravi i malo igra ako ima toliko vremena kao ja.:)
5000? uopste nije skupo sto se materijala tice, s obzirom koliki je prostor i koliko je upotrebljiv.
pozdrav
bogi
Da max. 5000? ako bi bila difuzija i na nekim mestima i na stropu, te da bi drvo kupio po tr?noj ceni. ... mislim da bi za sve to napravio i one "moje" podeste za instrumente...
boggy
12-12-2010, 12:22 AM
Da max. 5000? ako bi bila difuzija i na nekim mestima i na stropu, te da bi drvo kupio po tr?noj ceni. ... mislim da bi za sve to napravio i one "moje" podeste za instrumente...
Da, da,... na to sam mislio
"kresanje budzeta" sam izbacio... tom prostoru TREBAJU plafonski difuzori zbog homogenosti tretmana... ali tu je volja i zelja klijenta jedino vazna.
pozdrav
bogi
Da jeste, verujem, znam, ali mogao je da i gore da prođe:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.