View Full Version : Novi Cakewalk DAW - Sonar X1
iatros
09-12-2010, 01:07 AM
<object width="1280" height="745"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-PXkRMQTTsE?fs=1&hl=de_DE&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-PXkRMQTTsE?fs=1&hl=de_DE&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="1280" height="745"></embed></object>
Dali ste vidjeli? Komentari? Mozda stane na harddisk pored Pro Tools 9...
kejkz
09-12-2010, 10:52 AM
Lep, sveden interfejs, sigurno ce biti milina raditi u ovom programu.
Inovative_kg
14-12-2010, 12:48 PM
Da,da, voleo bih da probam, sad mi dodje zao sto sam napustio Sonar :) . Otisao sam na njihov youtube kanal cisto da pogledam sta ima. Prvi put sam obratio paznju na ovaj plugin PX64, znaci, ovo je monstrum od pluga ! Znate li da li je ovo Sonar exclusive plug il' moz' se nadje :D ?
psionic
14-12-2010, 01:34 PM
Da,da, voleo bih da probam, sad mi dodje zao sto sam napustio Sonar :) . Otisao sam na njihov youtube kanal cisto da pogledam sta ima. Prvi put sam obratio paznju na ovaj plugin PX64, znaci, ovo je monstrum od pluga ! Znate li da li je ovo Sonar exclusive plug il' moz' se nadje :D ?
Ja sam probao X1... U poslednje vreme sam presao na Sonar 8.53 zbog 64bita i tako dalje, radim u njemu dva projekta i mogu samo da kazem - sreca sto ima auto save! Cesto puca, mnogo cesce nego Cubendo.
Njegov workflow je malo specifican, ali ok je kad se navikne covek. E sad: U X1 su dosta toga poizbacivali sto je ranije bilo od opcija, smanjili malo konfuziju u korisnickom interfejsu i sve je to lepo, ali su izbacili npr kustom menije, pa sad ne mogu nikako da u jednom potezu sve note recimo dovedem da budu 1/16 trajanje... Sem mozda pokretanje CALa, to je malo neelegantno... Dalje, mikser je dosta preradjen - na bolje - sredjen vizualno i dodat je nekakav PRO CHANNEL. Kada se aktivira, on se otvori pored kanala - ostane sve dovoljno pregledno i nudi dva kompresora ('76 i 4K - koji ima sidechain), Eq takodje ima opcije pure, vintage, modern i tube saturator, sa izborom 2 modela saturacije...Sve je mnooogo bolje zategnuto u vizuelnom smislu, nema vise da se u pozadini pokrece sonitusFX kada se radi sa eqom na kanalu...
Novi MULTIDOCKER ume da stvori problem. Mikser i sve ostalo je moguce dokovati u njemu i po zelji ga pozivati. Medjutim bar na ovoj verziji, doker nije pamtio visinu na koju ga postavim pa stalno moram da ga podesavam. Dalje, ranije sam radio tako da na F3 pozovem ekran sa mikserom, a na F2 glavni ekran. To je sve dobro radilo. Sada jedino mogu da doker razvucem preko celog ekrana pa na F3 dobijem mikser, a za glavni ekran, kolapsiram mikser. Problem je sto prozor sa VSTom na ovako namestenom mikseru zeli odmah da se dokuje jer je sada doker u stvari po celom ekranu... Lek je da mixer bude u svom floating prozoru - najbolje na drugom ekranu. Da ne davim vise - videcete i sami.
Midi piano roll je isto pretrpeo neke izmene... Da bih bilo sta radio, moram da pristupim meniju iz glavnog ekrana, sto znaci da je piano roll sada osudjen da bude floating prozor. Pre sam i njega maksimalizovao, on bi se rasirio preko glavnog ekrana ostavljajuci prostor za meni, tako da je bilo super - ovako na maksimalizaciju on pokrije ceo ekran. Dock u dokeru opet nije resenje. Za ovaj sonar je najbolje imati dual screen konfiguraciju :banghead:
Cesto dokovanje, undokovanje i sl, izazvalo je pucanje programa, ostalo jos nisam probao, ali ako ovako nastavi, bice nemoguce raditi u njemu...
Inovative_kg
14-12-2010, 01:49 PM
Aham. A to je sve na XP-u ili na 7ici ? X1 si skinuo kao demo, je l' ? Pitam jer bih voleo da probam, na Sonaru sam radio od 5-ice do 8ice i onda presao na Steinberg.
psionic
14-12-2010, 02:12 PM
Aham. A to je sve na XP-u ili na 7ici ? X1 si skinuo kao demo, je l' ? Pitam jer bih voleo da probam, na Sonaru sam radio od 5-ice do 8ice i onda presao na Steinberg.
Win7 x64. Nije demo - kupio sam ga za male pare :D
Povlacim ono o multidokeru, evo sada pamti visinu... :confused:
Takodje ima neko *ini* setovanje, pa sam i tu malo prckao, kao radi malo bolje, sta znam...
Inovative_kg
14-12-2010, 02:19 PM
Jaoj, jos sam na XPu, kad se setim da treba da obaram sistem zbog sedmice, stra' me 'vata :D
psionic
14-12-2010, 02:33 PM
Jaoj, jos sam na XPu, kad se setim da treba da obaram sistem zbog sedmice, stra' me 'vata :D
Pa radi i na XPu...
Inovative_kg
14-12-2010, 02:35 PM
Znam, samo ne bih da instaliram dok se ne prelomim ovih dana da l' ostaje XP ili ide 7ica :)))
branoy
14-12-2010, 03:32 PM
X1 je u vazduhu :) ko hoce da proba pre nabave :D
psionic
14-12-2010, 04:30 PM
Ha, moram jos ovo da dodam: Posle nekog vremena privikavanja na novo okruzenje, nije tako los :) Cak je bez ikakvog problema, otvorio projekat radjen u 8.53 i to, rekao bih, sa manje muke radi na X1 nego na 8.53...
8-)
iatros
14-12-2010, 05:50 PM
Zanima me kakav mu je AudioSnap kad se uporedi sa Elastic Audio (Pro Tools) ili Flex Audio (Logic)...
Inovative_kg
16-12-2010, 12:58 AM
Ja samo da odgovorim na moje pitanje.. Ovaj PX64 radi na Steinbergu kao besan, presrecan sam sto imam ovaj plug :)
psionic
20-12-2010, 06:31 PM
Ovo je bio najbrzi update u istoriji :) Izbacise program pre mesec dana i vec je izasao update X1a :shock:
InsaneEyes
21-12-2010, 01:32 PM
stvarno su mu sredili interfejs nema sta, najzad se oseca uticaj nindze :D (rolanda)
Inovative_kg
21-12-2010, 02:05 PM
Koliko RAM-a povuce Skylight samim podizanjem ? :)
psionic
22-03-2011, 09:54 AM
Evo samo da skrenem paznju na novi X1b patch, koji od neupotrebljivog Sonara X1, pravi prilicno upotrebljiv softver :) Ovako je trebao da radi kad su izbacili prvu verziju :banghead: Dosta bagova popravljeno, smanjeno inicijalno opterecenje sistema, sada je moguce koristiti krace asio bafere (ja prob'o). Za listu bugfixeva (poprilicno dugacku) i download - OVDE (http://www.cakewalk.com/Support/kb/reader.aspx/2007013233)
Nisu nista napisali da li je potrebno imati i predhodni X1a update, mislim da je potrebno...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.