View Full Version : Monitori
Korg78
06-12-2010, 09:11 PM
Hocu da kupim monitore pa koje bi vi preporucili od ova dva , Alesis M1 Active Mk2 ili Alesis M1 Active 520 ako neko zna o njima sta.To je do 300 evra.
Arthur
06-12-2010, 11:53 PM
Nađi polovne NS10m i dodaj 100e za neko pristojno pojačalce. To bi trebalo biti u tom cenovnom rangu, 300-500e. Sve ostalo, što košta manje od 700-800e za par, ti može u radu doneti više ozbiljne štete nego koristi. Prosečan HiFi uređaj sa pristonim zvučnicima će ti bolje poslužiti u translaciji mixeva nego naduvane jeftine "monitorske" kutije.
DzoniPFC
07-12-2010, 01:47 AM
+1 za NS10
uz yamahe savrseno idu mali monitori Avatone mixcubes
rosečan HiFi uređaj sa pristonim zvučnicima
Drugar ima neke zvučnike Tannoy 605. ?ta misli?, da li je to upotrebljivo (bar za editing i demo miksanje) u nedostatku visokvalitetnih monitora?
Bitch
07-12-2010, 04:00 PM
Drugar ima neke zvučnike Tannoy 605. ta misli, da li je to upotrebljivo (bar za editing i demo miksanje) u nedostatku visokvalitetnih monitora?
Ja sam ih imao par godina kuci, i uradio sam 20-tak mikseva koncerata na njima. Skroz fine kutijice, naravno nista wow, ali za te pare vrlo upotrebljivo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam ih imao par godina kuci, i uradio sam 20-tak mikseva koncerata na njima. Skroz fine kutijice, naravno nista wow, ali za te pare vrlo upotrebljivo.
Hvala, ovo mi je dragocena informacija!
Bitch
07-12-2010, 04:25 PM
Nema na cemu :)
Nemania
07-12-2010, 07:33 PM
Hocu da kupim monitore pa koje bi vi preporucili od ova dva , Alesis M1 Active Mk2 ili Alesis M1 Active 520 ako neko zna o njima sta.To je do 300 evra.
Imas ESI near 08 (activ). kostaju ti 350e nove (osmice). Fina monitorska kutija, imao sam prilike da ih slusam, cak sam i hteo da ih uzmem, ali malo je previse tri para monitora. Bolja u svakom slucaju od krk-a koji je oko 500e, a u tvom slucaju i od Yamahe Ns10m. Yamahe, kao solo, bez drugih monitora ti ne mogu zavrsiti posao, a i nisu 300e, cini mi se da sam ih video na oglasima, covek za polovne trazi 600e (po meni prenapumpana cena, al jbg, moze mu se, redak monitor tj. hi-fi).
A sto se tice tih alesisa, behringera sve su to kante....ni za jedne od njih ne bih dao ja moju Aiwu, mini liniju koja je tu za slusanje finalnog snimka!
Ako na njoj dobro zvuci, u 90% domova ce zvucati dobro! :wink:
pozz
Ne znam te nove Alesise... ali na starima treba dosta rada da nešto zvuči dobro ali ne znači da će zvučati dobro i na drugim sistemima...
Ako nemaš para, skupi što više različitih zvučnika, pa čačkaj dok ne zazvuči dobro na svima... za detalje neke slušalice...
:)
Arthur
07-12-2010, 10:54 PM
testirao i probao većinu zvučnika u cenovnom rangu do 2k eura. Sa skupljima nemam mnogo iskustva. Pokušavao da nađem sebi nešto što bi mi pomoglo da smixam nešto bolje nego na mojim Iskra 3sistemcima, koje je ćale kupio one godine kad sam se ja rodio. Na njima sam smixao 3 albuma od kojih sam jedan i izmasterovao i koji je kao takav objavljen u inostranstvu. Tek sam sa Mackie 824, koji mi se u principu i ne sviđaju uopšte, dobijao mixeve na kojima sam mogao da pogodim više detalja, ali nikad i funckionalnost mixa kao sa Iskri. Imam par preporuka u under 1k rangu, ali ne i za 350e, to je sve smeće i teško da ćeš išta na njima naučiti
Korg78
07-12-2010, 11:38 PM
testirao i probao većinu zvučnika u cenovnom rangu do 2k eura. Sa skupljima nemam mnogo iskustva. Poku?avao da nađem sebi ne?to ?to bi mi pomoglo da smixam ne?to bolje nego na mojim Iskra 3sistemcima, koje je ćale kupio one godine kad sam se ja rodio. Na njima sam smixao 3 albuma od kojih sam jedan i izmasterovao i koji je kao takav objavljen u inostranstvu. Tek sam sa Mackie 824, koji mi se u principu i ne sviđaju uop?te, dobijao mixeve na kojima sam mogao da pogodim vi?e detalja, ali nikad i funckionalnost mixa kao sa Iskri. Imam par preporuka u under 1k rangu, ali ne i za 350e, to je sve smeće i te?ko da će? i?ta na njima naučiti
A koje ti modele predlazes de se moze uraditi solidan mix
Bitch
08-12-2010, 12:06 AM
Ako hoces da das malo para:
Behringer Truth b2031a
Rade ko sat.
Ako hoces da das vise para: Meyer sound HD1 ili Focal Twin
Ako hoces da das para kao za garsonjeru, onda uzmi ATC SCM 250 ASL :-)
Nemania
08-12-2010, 12:25 AM
Retko koje monitore mozes naci za male pare a da vrede, ali ti Esi 08 (od 350-60e) su rame uz rame sa monitorima koju kostaju duplo vise od njih samih, pa i vise...To nije samo moja tvrdnja, procitaj malo thread-ove o njima pa ces videti sta i mnogo iskusniji od nas (npr. Sloba Markovic) kazu za njih.
Imao sam Adame S3A (oko 3000e), Krk-ove rp6 g2, odavno imam Tannoy system 800 (tada placene mnogo para), a sada i precision 6D (1000e) i genelec 8050 (2500), moram reci da zasigurno ima razlike izmedju ovih navedenih (sem krk-a) i tih Esi-ja, ali sigurno ne tolike koliko u novcu!!! (da budem iskren, a ne tipa "Carevo novo odelo")
Tako da je neka moja prica-ako nemas dovoljno kinte, onda uzmi neke "monitore" bas za male pare (a da valjaju). To je veoooooma redak slucaj, ali jedan je svakako ESI 08 i ne mogu a da ne spomenem microlab solo 2 (multi media monitors), koji za dorucak jede alesise, behringer i krkove "monitore", a kostao je 70-ak evra, (vise ih nema, samo se mogu naci kao polovni, ali sada za polovnjake traze i do 150e, provalili ljudi sta je dobro :)), ili ako imas kintu, nesto od 1500e pa na gore...a ove adame A3,5, mackie i sl od 500-600e, zaobidji, jer to niti smrdi niti mirise (u prevodu das 600-700 evrica, a dobijes monitor poput esi-ja (ne mislim u losem smislu, vec u odnosu cena-kvalitet), ako ne i losiji ...).
"monitori za oko 300e", moj glas za ESI 08.
toliko od mene, pozz
Arthur
08-12-2010, 12:32 AM
za do 300e, hifi kutije koje dobro poznaješ.
Za ispod 1k eura, lični favorit Genelec 8030. Ako ti se to ne sviđa, jako valjano radi Mackie HR624 (za moj ukus i bolje od većeg brata HR824). O Adamima ne mogu da sudim, jer ih nisam slušao, a čuo sam mixeve kolega koji rade na njima, i to mi je skroz ok.
Korg78
08-12-2010, 01:54 AM
za do 300e, hifi kutije koje dobro poznaje?.
Za ispod 1k eura, lični favorit Genelec 8030. Ako ti se to ne sviđa, jako valjano radi Mackie HR624 (za moj ukus i bolje od većeg brata HR824). O Adamima ne mogu da sudim, jer ih nisam slu?ao, a čuo sam mixeve kolega koji rade na njima, i to mi je skroz ok.
Ma jok nedam ja vise od 300e moze tu da se nadju solidni monitori.To je preterivanje kod vas netreba to meni.
DzoniPFC
08-12-2010, 05:10 AM
Ma jok nedam ja vise od 300e moze tu da se nadju solidni monitori.To je preterivanje kod vas netreba to meni.
Balkan...
:banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead:
Bolje nemoj da se bavis muzikom a ako bas moras sacuvaj te pare i potrosi ih mnogo pametnije tako sto ces zakupiti neki profi studio na par sati
iatros
08-12-2010, 05:55 AM
A mozda se i ne bavi profesijalno muzikom vec mu je hobby. U tom slucaju ce zasigurno veoma dobro posluziti oba od navedenih monitora. Na kraju krajeva, ti Alesis monitori ZA TE PARE uopste nisu takvo smece kao sto se ovdje predstavljaju. A pogotovo Alesis M1 Mk2 se mogu naci i jos jeftinije. U navedenom cjenovnom rangu se upravu Alesis m1 mk2 i Behringer Truth naj cesce koriste. Sta se zanosite, sjetite se na cemu ste vi poceli...
Arthur
08-12-2010, 11:11 AM
u svakom slučaju, baciće pare. I napraviti loše mixeve. Al ako to želi, ko smo mi da ga u tome sprečavamo.
Bockie
08-12-2010, 11:46 AM
Adam A3X...bio,cuo...:shock:
Neverovatna kolicina zvuka iz male kutije. Ne mislim na snagu,mada su vrlo glasne obzirom da je mala kutija, i to je nekih, mozda i manje od 400e za par. Kutija fantasticno radi! Za mali prostor, za pocetak vise nego dobro, ili TV/Radio produkciju izmisljeno!
NS-10 je legenda. To je sjajna kutija, ali je nakaciti na jeftino pojacalo je jednostavno promasaj. Jamana "proradi" tek sa ozbiljnim pojacalima...!
Generalno, pitati ljude iz posla o ovome... ...kao da pitas Sumahera sta misli o novom VW ili Opel modelu itd, i reci ce ti da bez 100000e nema upotrebljivih kola i da je to sve smece...
Realno bice u pravu, ali...:rolleyes:
Korg78
08-12-2010, 03:25 PM
Neverovatna kolicina zvuka iz male kutije. Ne mislim na snagu,mada su vrlo glasne obzirom da je mala kutija, i to je nekih, mozda i manje od 400e za par. Kutija fantasticno radi! Za mali prostor, za pocetak vise nego dobro, ili TV/Radio produkciju izmisljeno!
NS-10 je legenda. To je sjajna kutija, ali je nakaciti na jeftino pojacalo je jednostavno promasaj. Jamana "proradi" tek sa ozbiljnim pojacalima...!
Generalno, pitati ljude iz posla o ovome... ...kao da pitas Sumahera sta misli o novom VW ili Opel modelu itd, i reci ce ti da bez 100000e nema upotrebljivih kola i da je to sve smece...
Realno bice u pravu, ali...:rolleyes:
Nema veze uglavnom cu bolje mixseve napraviti sa tim alesisom nego dosad na altec lansing 4.1.Ipak mislim da je uvo najbitnije nema tehnike ako nema uveta.Hvala..
DzoniPFC
08-12-2010, 05:14 PM
Nema veze uglavnom cu bolje mixseve napraviti sa tim alesisom nego dosad na altec lansing 4.1.Ipak mislim da je uvo najbitnije nema tehnike ako nema uveta.Hvala..
Poenta je "niko nije toliko bogat da non-stop trosi pare na JEFTINE stvari" jer za 200-300 mozes da dobijes neki "monitor" koji ce ti praviti glavobolje, zbog losih mixeva i sto si bacio 300 eur na njih a mogao si malo vise da sacekas i usparas za prave monitore.
za 520 eur imas savrsen mali monitor priznate kompanije Focal Professional
http://www.thomann.de/gb/focal_cms40.htm
Nemania
08-12-2010, 07:11 PM
Ma sta se trudimo...covek je lepo pitao za savet izmedju dva alesisa, jer je to i naumio da kupi, verovatno fancy izgledaju i to je to. Jer i posle svih preporuka i saveta da ne valjaju i dalje je ostao pri njima..dzaba pisete, ja necu vise.
Arthur
08-12-2010, 09:12 PM
opet grešiš, bolje ćeš proći sa svojim Altecom nego sa tim Alesisom.
Filip_
08-12-2010, 11:40 PM
Ajd' da se samo nadovezem na temu i set pitanja da ne bih otvarao novu...
Da li neko ima ili sta mislite o Roland DS-5 monitorima...cena je oko 380e za par...soba mi je mala...specifikacije koje pisu deluju ok, izrada, kao i "opis" proizvodjaca, ali naravno da ciganin hvali svog konja.
AudioStorm
08-12-2010, 11:41 PM
Evo,Boki odlicno kaze,jasno i transparentno!Ta ti je opcija za Adame sasvim korektna i mozda najbolja od svih a sigurno je da su best-by.Skupis jos jednu zelenu i u Artist.Mislim da je 195e cifra po komadu,a tu je i Lesha da potvrdi.
Nego ,ti kao da si bas zacepio,Alesis ili crna zemlja,a?:DMa dobro,na svakog ces se navikavati a uvo ti i jeste glavan masina pa 'ajd...
Interesantno mi ovo Arthurovo,vidi se da govori iz zivog iskustva,pa ga pitam sad,sto je taj Alesis tako los matori?
Ne znam,pa mi je zanimljivo,a vidim da ti to kategoricno i vjerujem ti naravno...
P.S.Slusao sam stari M1 MK2 (kod drugara u studiju) i meni je to zvucalo kao malo bolji Hi-Fi iako on ima dobre karakteristike,mislim da se ne proizvodi vise.
<input id="gwProxy" type="hidden"><!--Session data--><input onclick="if(typeof(jsCall)=='function'){jsCall();}else{setT imeout('jsCall()',500);}" id="jsProxy" type="hidden">
Korg78
09-12-2010, 12:15 AM
Evo,Boki odlicno kaze,jasno i transparentno!Ta ti je opcija za Adame sasvim korektna i mozda najbolja od svih a sigurno je da su best-by.Skupis jos jednu zelenu i u Artist.Mislim da je 195e cifra po komadu,a tu je i Lesha da potvrdi.
Nego ,ti kao da si bas zacepio,Alesis ili crna zemlja,a?:DMa dobro,na svakog ces se navikavati a uvo ti i jeste glavan masina pa 'ajd...
Interesantno mi ovo Arthurovo,vidi se da govori iz zivog iskustva,pa ga pitam sad,sto je taj Alesis tako los matori?
Ne znam,pa mi je zanimljivo,a vidim da ti to kategoricno i vjerujem ti naravno...
P.S.Slusao sam stari M1 MK2 (kod drugara u studiju) i meni je to zvucalo kao malo bolji Hi-Fi iako on ima dobre karakteristike,mislim da se ne proizvodi vise.
<input id="gwProxy" type="hidden"><!--Session data--><input onclick="if(typeof(jsCall)=='function'){jsCall();}else{setT imeout('jsCall()',500);}" id="jsProxy" type="hidden">
Pa eto vidis svi ga koriste i opet nevalja.Mada sam i ja mislio na tog rolanda ds5 da uzmem.
AudioStorm
09-12-2010, 01:04 AM
Ma uzmi ovog malisana i rokaj ...
Korg78
09-12-2010, 02:17 AM
opet gre?i?, bolje će? proći sa svojim Altecom nego sa tim Alesisom.
Odlucio sam uzimam Dynaudio BM5A .Sta kazete na te slusao sam ih, dobro rade.
Arthur
09-12-2010, 02:24 AM
zavisi koliko ih plaćaš. Ako te koštaju 350e, nikakvih problema nemaš :) ako ih plaćaš punu cenu, ima boljih kupovina od njih.
Arthur
09-12-2010, 02:24 AM
Pa eto vidis svi ga koriste i opet nevalja.Mada sam i ja mislio na tog rolanda ds5 da uzmem.
svi ih koriste jer su jeftini
Korg78
09-12-2010, 02:39 AM
svi ih koriste jer su jeftini
de ima za 350e
Arthur
09-12-2010, 04:11 AM
ima de oćeš, samo ako nađeš
Swedski100
09-12-2010, 12:44 PM
Batice zajebi "monitore" do 300eu jer sve ispod 1000eu je manje vise hi-fi !
moja topla prijateljska preporuka za trosak od 240eu glasi:
http://www.jmsinfo.com/images/Sennheiser_Studio-Kopfhorer_HD_25-1_II.jpg
nemoj da lutas trazeci sebe u monitorima loseg kvaliteta!
ako se bavis profesionalno znaces da su monitori krucijalni u stvaranju muzike.... napravi pocetne mixeve na ovim slusalicama (koje su btw svetski DJ standard sto na nastupima sto u studiju) zaradi kintu i kupi skuplje (citaj bolje) monitore.
pozdrav i srecno!
DzoniPFC
09-12-2010, 12:50 PM
Mixovanje na slusalicama? :?:please:
Swedski100
09-12-2010, 01:21 PM
Mixovanje na slusalicama? :?:please:
cekaj da zamislim da DJ ulazi na liniji paris-washington sa monitorima pod plećku :D
evo ti jedna korisna slicica;
u pitanju je Dirty South dj i producent u samom svetskom vrhu (remix za U2, nekoliko grammy nominacija, nastup up 2 30.000$ blablabla)
na slici akai LPK25 LPD8 (obije sprave 100eu)
macbook pro
i njihovo Visocanstvo Sennheiser HD-25 (240eu)
http://plixi.com/p/4291242 (http://plixi.com/p/4291242)
nikako monitore da vidim ? :(
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::
shashko
09-12-2010, 01:55 PM
cekaj da zamislim da DJ ulazi na liniji paris-washington sa monitorima pod plećku :D
u pitanju je Dirty South dj i producent u samom svetskom vrhu (remix za U2, nekoliko grammy nominacija, nastup up 2 30.000$ blablabla)
macbook pro
mozda zato sto je u hotelskoj sobi.......
http://plixi.com/p/57808735
ovde se vide genelec-i.. koliko se razumem
dole levo
al ok su te sluske
LA-2A
09-12-2010, 02:07 PM
Samson - Resolv 65a najbolji monitori u toj klasi toplo preporucujem
Bockie
09-12-2010, 03:58 PM
Samson - Resolv 65a najbolji monitori u toj klasi toplo preporucujem
Zato sto si vruc...
:D
Zeroo
09-12-2010, 04:16 PM
moram reci da zasigurno ima razlike izmedju ovih navedenih (sem krk-a)
Da li bi mogao da pojasnis sta si mislio reci u vezi Krka?
LA-2A
09-12-2010, 04:16 PM
Zato sto si vruc...
i ti bi bio da si prao mesec dana case za iste:da:
Korg78
09-12-2010, 07:37 PM
ima de oće?, samo ako nađe?
De naprimer reci al nove u artistu 431e nema nigde vise.
Arthur
09-12-2010, 08:32 PM
i ti bi bio da si prao mesec dana case za iste:da:
?to ne opra jo? neki mesec za bolje ? :)
Arthur
09-12-2010, 08:33 PM
macbook pro
au sine, pa ti ne zna? kolko ne zna?.
Filip_
09-12-2010, 08:52 PM
macbook pro
Imao je gostovanje u Plastik-u u vezi Red Bull Akademije prosle godine,... odgovarao na pitanja, pricao kako i sta radi...istina to jeste rekao, ali to je kada je na turnejama da ideje prenese na komp, projekte i da ih ne zaboravi :rolleyes: dok je u hotelu, avionu, etc... Daleko od toga da na tome radi finalni zvuk.
nemoj da lutas trazeci sebe u monitorima loseg kvaliteta!
ako se bavis profesionalno znaces da su monitori krucijalni u stvaranju muzike....
Najbitnije je znas li ili ne znas da "stvaras" ...dzaba skupa oprema, ako neko ne zna...mnogi danasnji magovi (oni matoriji) su pocinjali pomocu stapa i kanapa, pa nadogradjivali znanje i tehniku...naravno da nisam za to da treba uzeti neko govance, treba imati neki donji limit kvaliteta, ispod koga se ne bi smelo ici u kupovini...btw niko neko misljenje za Roland Ds-5? :shock: Par se ima naci za 380e...
Bockie
09-12-2010, 08:52 PM
De naprimer reci al nove u artistu 431e nema nigde vise.
Pa sta 'oces...?!?
:shock:
Na thomann.de dynaudio bm5 su 475e a mkII je 499...!
Zeroo
09-12-2010, 09:22 PM
Pa sta 'oces...?!?
:shock:
Na thomann.de dynaudio bm5 su 475e a mkII je 499...!
Hoce covek par!Ovo su cene po komadu.
Korg78
10-12-2010, 02:41 AM
?to ne opra jo? neki mesec za bolje ? :)
Brate Arthur to idi kuci pa bleji svoje bljuvotine, postajes prenaporan, stasi ti umislio SMESNO.PALI BRE SMARAS.Sta ti imas od opreme kad si tako pametan, i koje zvanje imas uopste?:banghead: Da neradis u Londonu mozda?:harmonikas:
Arthur
10-12-2010, 03:05 AM
;)
ljusi
10-12-2010, 03:17 AM
;)
Sto mu neodgovoris?Bas je lud!Ha ha ha!
Arthur
10-12-2010, 03:27 AM
ko kaže da nisam?
http://rumski.com/forum/showthread.php?p=293352#post293352
ljusi
10-12-2010, 03:40 AM
ko ka?e da nisam?
http://rumski.com/forum/showthread.php?p=293352#post293352
Pa dobro, on te je lepo pitao gde ima da se kupe za 350e nista drugo.Nije ni to uredu po meni.Al ajde ti si gazda.Pozz...
Arthur
10-12-2010, 03:42 AM
pročitaj malo pa?ljivije.
Arthur
10-12-2010, 03:43 AM
i nisam ja nikakav gazda, da se tako obrati bilo kojem drugom članu, opet bi popio ban.
ljusi
10-12-2010, 03:53 AM
i nisam ja nikakav gazda, da se tako obrati bilo kojem drugom članu, opet bi popio ban.
Ok.A reci ti meni de ima da se kupe ti monitori za 350e?
Filip_
10-12-2010, 07:39 AM
Evo opet svadje...tuzno...:(.
Predlazem da se nepotrebni postovi obrisu, oni sto nisu u vezi teme i rasprave...Ja rekoh da ne otvaram novi post, zato ovde pitah za Roland DS-5...nevermine...imam jos 20-tak dana do odluke...bicu strpljiv :rolleyes:.
@ljusi: Trazi malo po netu, ne moze bas sve da se dobije na gotovs :shock:, nisam nesto listao, ali mozda i ima negde (ukucaj u guglu adresar muzickih prodavnica, pa prelistaj njihove web stranice), ako ne, razmisli onda o kupovini preko net-a, pogledaj i prouci sledece:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36028
Pozz :D
Trazi malo po netu
Mo?da je čovek pomislio da je i Rumski forum na netu?
Filip_
10-12-2010, 07:53 AM
Mo?da je čovek pomislio da je i Rumski forum na netu?
Auh...:D...tako mu neces pomoci...:rotfl:
Nemania
10-12-2010, 01:27 PM
Da li bi mogao da pojasnis sta si mislio reci u vezi Krka?
Mislio sam to da u poredjenju sa ESI 08 koji je super monitor ipak ima razlike u zvuku izmenju njih (esi) i ostalih bobrojanih koje sam imao i imam iz vise klase (sto je i logicno), ali to ne vazi za Krk monitore (koja sam takodje imao), jer ne spadaju u klasu nabrojanih (visoku srednju)...
Inace krk osmice su skuplje od Esi 8 za oko 150e, ali definitivno rade losije!
Uostalom, ako imas prilike, poslusaj npr. tannoy precision aktiv, ili neki noviji Genelec, bice ti jasno...
kejkz
10-12-2010, 02:38 PM
Nisam imao prilike slu?ati ESI, ali sam čuo dosta dobrog o njima. Lično sam posle nekoliko godina kori?ćenja prodao Alesis MK2 active i imao dilemu na ?ta da pređem... ?eleo sam definitivno najmanje moguće monitore, i zbog prostora, i zbog prostora, a troumio sam se između nekoliko komata: KRK VXT4, Adam A3X, Geneleca nekih malenih, sada se ne sećam oznake, ali su ovi poslednji otpali u startu, jerbo ih nisam mogao nigde poslu?ati. ?eleo sam uzeti i ne?to bolji sistem čak, sa Picolino monitorima i nekim kvalitetnim pojačalom, ali sam shvatio da bi tako ne?to bilo klasičan overkill. Vi?e ne radim ni?ta profesionalno, niti imam takvih aspiracija, tako da sam od te kombinacije odustao.
Dakle, ostala su mi dva komada u u?em izboru, VXT4 i A3X. Oti?ao sam da ih čujem, i to direktno, jedne pored drugih, i bio sam prilično zadovoljan obema kutijama, ali su A3X definitivno bili bolji, barem meni lično. KRK nisu toliko jasni u donjim srednjim, a rekao bih i mo?da u mid srednjim, visoke frekvencije su bile ok (sad, koliko ja tu čujem, to je pitanje) ali je kutija nekako stalno odavala utisak da se napre?e, da se muči sa zvukom koji proizvodi, kao da rezonuje. Kada smo uključili A3X, totalno druga pesma stvar. Zvuk potpun, sredji kristalno jasni, čuju se detalji, prostori, panorame, sve je nekako tu, bas čak mo?da malo preteran, kao da kutija rezonuje (mada vrlo prijatno, meni barem) a kasnije sam pročitao da je to kod malih kutija tako, negde moraju rezonovati, ali vozi prilično duboko. Visoki lepi, ni malo preterani, tako da poziciju high shelfa nisam na njima ni menjao. Kutije male, lagane, odlične za nosanje i stalna preme?tanja. I uzeo sam ih, naravno. Imaju i kontrolu jačine na njima, ali je nisam ni koristio, sumnjam da hoću, po?to sam sve direktno testirao na sistemu sa kojim ću ih koristiti koji ima svoj potenciometar. Uslovi za slu?anje nisu bili idealni, ali su svakako bili idealniji nego oni u kojim ih ja sada koristim.
Preporučujem dečku koji je pokrenuo tred da obavezno, ali obavezno, ponese sa sobom neki svoj CD (ili jo? bolje laptop za zvučnom kartom), ode do pradavnica gde se mogu naći neki od monitora koje ?eli čuti, i da ih čuje na licu mesta, jer forumi na ovo pitanje definitivno ne mogu odgovoriti umesto njega, jer će ovde uvek dobiti samo nečije subjektivno mi?ljenje, i ni?ta vi?e. Činjenica je da se za relativno male pare mogu naći dobri monitori, i mislim da bilo koje da izabere?, neće? pogre?iti, a kako će ti koristiti, zavisi pre svega od tebe i tvoje volje, a po najmanje od monitora samih. Ja danas mogu da radim i sa monitorima sa laptopa, ako ba? moram, ali to dolazi polako, i uvek, ali uvek, uz proveru na ?to boljim sistemima.
Dakle, nema jednog sistema, nema jedne ideje, nema jednog puta, i ko misli da zna i da je čuo sve, gre?i. ?to se tiče novca, jeste, nekada mo?e biti te?ko odvojiti jo? sto evra, meni je to jasno, ali mislim da će? odvajanjem jo? malo novca dobiti dosta vi?e! I obavezno poslu?aj te ESI koje su ti preporučili, mislim da mogu biti izvanredni, ako ne i ponajbolji od svi pobrojanih u ovom tredu.
Pozdrav i srećno
iatros
10-12-2010, 02:59 PM
Ako je Alesis jos uvjek u igri. Alternativa bih bila (imho) Fostex PM-2 Mk2. Slusao sam ih u prodavnici uporedno sa Adam A5. Naravno da je Adam puno manji noviji itd. Sto se tice zvuka, veoma priblizno! Takodje sam slusao Adam A3X, odlicno kad se uzme u obzir koliko su mali. Bass inzenadjujuci dobar. Takodjer alternativa. Pozdrav.
DzoniPFC
10-12-2010, 04:42 PM
E zato ne podnosim low-end opremu, uvek neka drama oko iste.
Svaka cast za ban. Covek nema 0.1% postovanja.
LA-2A
11-12-2010, 03:16 PM
kejkz imao si u zemunu radnju koja prodaje genelec vec par godina....dodjes cujes vidis kupis
Zeroo
11-12-2010, 04:04 PM
poslusaj npr. tannoy precision aktiv, ili neki noviji Genelec, bice ti jasno...
Da li je po tebi Esi bolji od gore navedenih?
Nemania
11-12-2010, 09:49 PM
Da li je po tebi Esi bolji od gore navedenih?
Druze ocigledno se nismo razumeli...Naravno da nije bolji od Geneleca (nove serije) i tannoy precission activ-mislim na modele od 6 ivise inci...jer nisu u istoj klasi a samim tim ni ceni.
Jbg. Esi ti je oko 350e, dok je tannoy precision 1000e (oba za par), a Genelec da i ne spominjem...ALI dosta je bolji npr. od krka (rp8) koji je skuplji od Esi 08 za 150e, to ti potpisujem.
Sustina price je da su najbolji u svojoj klasi, pa cak i vise od toga... A i treba uzeti u obzir da je u pitanju 8" monitor, za razliku od adama A3x i slicnih....
Zeroo
12-12-2010, 01:39 AM
Druze ocigledno se nismo razumeli...Naravno da nije bolji od Geneleca (nove serije) i tannoy precission activ-mislim na modele od 6 ivise inci...jer nisu u istoj klasi a samim tim ni ceni.
Jbg. Esi ti je oko 350e, dok je tannoy precision 1000e (oba za par), a Genelec da i ne spominjem...ALI dosta je bolji npr. od krka (rp8) koji je skuplji od Esi 08 za 150e, to ti potpisujem.
Sustina price je da su najbolji u svojoj klasi, pa cak i vise od toga... A i treba uzeti u obzir da je u pitanju 8" monitor, za razliku od adama A3x i slicnih....
Sve je razjasnjeno.Hvala ti na odgovoru.Pozdrav
Bockie
12-12-2010, 02:22 AM
Sto dovodi do glavne razlike:
ESI - iznenadjujuce dobra,djebela,govedja Hi-Fi kutija, do A3X - mali radio/tv/project monitor...
IMHO...neuporedivo! Skoda "superB" bolja od Audi A1... Da, ako imas taj budzet i bas nista ne znas o kolima...
Da je receno mali Fostex, pa da nekako razumem namensko poredjenje...
iatros
12-12-2010, 02:50 AM
Ako cemo vec o autima, primjer:
Audi A4 verzija B7, isporucivan od 2004 do 2008 kao Audi A4.
2008 se kompletna fabrika sa 1200 kamionskih voznji premjestava u Spanski Martorell.
Sa promjenjenom karoserijom i interijerom taj se Audi od 2009 prodaje kao Seat Exeo.
Samo sto mi vise volimo kupiti ono sto su Turski i ex-jugoslovenski radnici sklopili u Njemackoj nego sto su to Marokanci u Spaniji.
Logicno, nemoze se 1:1 primjeniti na monitore ali u svakom slucaju poucno...
Pozdrav
Nemania
12-12-2010, 12:09 PM
Sto dovodi do glavne razlike:
ESI - iznenadjujuce dobra,djebela,govedja Hi-Fi kutija, do A3X - mali radio/tv/project monitor...
IMHO...neuporedivo! Skoda "superB" bolja od Audi A1... Da, ako imas taj budzet i bas nista ne znas o kolima...
Da je receno mali Fostex, pa da nekako razumem namensko poredjenje...
Opet se nismo razumeli! :):):)
Upravo iz tog razloga sam i rekao da se 8" zvucnik ne moze uporedjivati sa 3", bez obzira sto spadaju u isti cenovni rang. Adam a3,a5 je druga prica (ali po mom subjektivnom misljenju NE Bolja od ESI 8) jer to su po meni multimedia zvucnici (tipa, oni sto treba da stoje umesto genius ili altec zvucnika pored kompjutera), i mislim da je pre ESI 8 priblizniji pravom monitoru, nego li sto su to mali 3" "monitori".. Realno gledajuci,da se ne zavaravamo, kakav ti relativno tacan podatak moze izaci iz 3" kutije (bez woofera)?
Ne znam sto mislite da je Esi samo dobar hi-fi, ne znam da li ste ga culi, jer po tom ispada da je i dynaudio bm5 hi-fi i svi slicni njima... (mada i postoji verzija hi-fi dynaudio bm5, samo ne znam koja je tacno oznaka:)).
Opet kazem, ovo je moje licno misljenje, i ne zelim da se neko oseti prozvanim.
A sto se mene licno tice, ja verovatno nikada ne bih uzeo vise adame (omrzao sam ih posle one S3A serija, ali to je neka druga prica, necemo o tome), krk, moooozda Esi kao ali kao Treci par...tj. ne bih uzimao monitore u toj klasi. Samo sam dao predlog coveku koji su po meni najisplativiji monitori u klasi do 350e.
Cujem da je neko spomenuo gde se prave monitori...Evo primer: pre dosta godina sam kao prve moje monitore narucio Tannoy system 800 (iz Lole audio-koja se bavi veleprodajom, ali ne znam da li jos postoji firma), cekao sam iz dugo, jer su stigli iz Skocke i naravno na njima je i pisalo made in Sckotland, sto je i logicno za tannoy, medjutim skoro sam uzeo opet tannoy precision, ali malo sutra Skotland, pise PRC! Drugi primer-cini mi se da i na mom Rolandu Fantomu ne pise made in germany.. Tako da nema veze da li je engleska, nemacka ili americka marka zvucnika i druge muzicke opreme, sve je sada Kina i pirinach!:wink:
milos
12-12-2010, 08:39 PM
Ja sam u svoje KRK VXT6 nabio carape i sada mi zvuce jos bolje :wink::D
Nemania
12-12-2010, 10:51 PM
Ja sam u svoje KRK VXT6 nabio carape i sada mi zvuce jos bolje :wink::D
Ali gledaj da budu samo one od 80% pamuka i 20% likre, ako su 50-50, onda ne valja!!!:D:rotfl:
Bockie
13-12-2010, 01:59 AM
Ne mogu da zamislim da neko "omrzi" monitore od nekoliko hiljada eura i onda hvali monitore od 300 i kusur evra...
A onda se jos to poredi sa nekim kompjuterskim stonim zvucnicima...
Ako se malo proseta po netu, tacno je da je , kada je rec o Alesis monitorima o cemu je tema pocela - moguce poredjenje...
Uostalom jedan veoma popularan svetski sajt kaze u vezi ESI nEar 08 :
If you're considering these monitors and want to audition alternatives, you could look at models such as the Alesis M1A MkII, the Samson Rubicon, Fostex's PM6A and the Tannoy Reveal Active...
Sve to me tera da razmislim o samom poredjenju, a ne o monitorima...
Ovo je opet moje zapazanje,pa ko cita sta ovde pisem, zna kako zapazam...
Nemania
13-12-2010, 01:45 PM
Bilo je vec reci o S3A, pa ne bih da se ponavljam. Nikako se ESI 08 i S3A ne mogu porediti, naravno prvo sto ne spadaju u istu klasu, a drugo sto imaju potpuno drugacije namene.
IMAO sam S3A i ajd da kazem prilicno ih poznajem. prevashodno sluze za mix i produciranje Filmske muzike, Klasicne muzike i sl...
Koriste ih svetski studiji, ali uglavnom za takve namene. E sad na njima se moze miksati i Saban Saulic, ako neko navikne na njih, ali pitanje na sta ce to liciti.. uglavnom ja se nikako nisam mogao prilagoditi i kod mene su se pokazali kao monitori za prethodno nabrojane zanrove (hvala Bogu da sam ih utopio-nekom narodnjaku:))...Ali kao sto rekoh bilo je reci, pa necu vise o njima.
A za ESi 08 sam samo rekao da je po meni najbolji monitor u cenovnom rangu do 600e i to je to.
Ajd uzdravlje!:)
iatros
13-12-2010, 08:15 PM
Valjda se monitori ne prave namjenski za neki zanr. Monitori za narodnu, rock, house etc. Vjerovatno zbog toga u svjetskim studijima imaju vise parova monitora :rolleyes:
DzoniPFC
14-12-2010, 09:09 AM
Bilo je vec reci o S3A, pa ne bih da se ponavljam. Nikako se ESI 08 i S3A ne mogu porediti, naravno prvo sto ne spadaju u istu klasu, a drugo sto imaju potpuno drugacije namene.
IMAO sam S3A i ajd da kazem prilicno ih poznajem. prevashodno sluze za mix i produciranje Filmske muzike, Klasicne muzike i sl...
Koriste ih svetski studiji, ali uglavnom za takve namene. E sad na njima se moze miksati i Saban Saulic, ako neko navikne na njih, ali pitanje na sta ce to liciti.. uglavnom ja se nikako nisam mogao prilagoditi i kod mene su se pokazali kao monitori za prethodno nabrojane zanrove (hvala Bogu da sam ih utopio-nekom narodnjaku:))...Ali kao sto rekoh bilo je reci, pa necu vise o njima.
A za ESi 08 sam samo rekao da je po meni najbolji monitor u cenovnom rangu do 600e i to je to.
Ajd uzdravlje!:)
Druze najvise sam vidjao S3A po muzickim studijima. prvi put cujem da je to "filmski" monitor.
DzoniPFC
14-12-2010, 09:16 AM
Valjda se monitori ne prave namjenski za neki zanr. Monitori za narodnu, rock, house etc. Vjerovatno zbog toga u svjetskim studijima imaju vise parova monitora :rolleyes:
Imaju Main monitore, nearfiled i male monitore koji imitariju zvuk TVa/radija i slicno.
sve to sluzi radi provere mix-a, ne zbog razlicitih stilova muzike.
Nemania
14-12-2010, 09:32 AM
Ok, u pravu ste.:thumbsup:
Begs Demijan I
23-12-2010, 08:57 PM
Ok, u pravu ste.:thumbsup:
imam 500e i mogucnost da uzmem ADAM a7 ali mi mnogi kazu da odem da cujem te ESI nEar08 eXperience...kao i Mackie mr5,do sad sam radio na Yamahama hs80m koji su mi ok samo nekako previse hi fi ali i o njima razmisljam....ne znam :banghead:....hteo Adame i za njih sam skupljao kintu a par drugova kojima verujem mi kazu da cu ustedeti ako cujem ESI ...imam akusticki neobradjenu prostoriju od 12ak kvadrata a naknadno bi monitori bili premesteni u prostoriju od 15ak kvadrata koju bi akusticki donekle korigovao :D zanima me vashe misljenje koje da slusam, nemam nesto slobodnog vremena da bi preslusavao sad svaki monitor u tom cenovnom rangu tako da bi mi znacilo da me uputite na koje da se skoncentrisem..ili da odmah pazarim ove ADAME za koji dan kad skupim dovoljno ..hvala u napred
alavuk
23-12-2010, 11:04 PM
kejkz imao si u zemunu radnju koja prodaje genelec vec par godina....dodjes cujes vidis kupis
kejkz mi je bio drugi par uveta , u alc-u kad sam uzimao monitore i heh bilo je rubicona ,genelec-a , resolve-a , na kraju sam uzeo tascam vl-5x i da mogu (da se proizvode) opet bi iz uzeo bez razmisljanja ...
LA-2A
24-12-2010, 12:42 AM
kejkz mi je bio drugi par uveta , u alc-u kad sam uzimao monitore i heh bilo je rubicona ,genelec-a , resolve-a , na kraju sam uzeo tascam vl-5x i da mogu (da se proizvode) opet bi iz uzeo bez razmisljanja ...
pa nije valjda da su ti riknuli?
moj plan je bio da kupim genelec 8020 i to jedan komad jer sam imao samo 350e pa bi dokupio jos jedan,al se na kraju ispostavilo da samo tu seriju ne prodaju na komad kao mora u paru i sta ces uze covek resolv:rotfl:
alavuk
24-12-2010, 12:46 AM
zivi i zdravi su ! :)
Komplex
24-12-2010, 01:08 AM
Sta znam...imao sam p33a vise ga nemam...bila je to prevelika kutija za moju sobu. Sad imam A7x i super sam zadovoljan..pored njih mi stoje hs80 i tako bih voleo da imam ESI 08. I preporucio bih takodje ako trazis monitor do 300eura dodaj jos 50 i kupi ESI! Ne mozes naci nista bolje za te pare!
Na kraju krajeva monitor MORA ili TREBALO BI da odgovara coveku koji radi sa njima ili ti na njima...ne postoji "uopsteno" dobar monitor za nekog, neko vise voli onakav neko ovakav zvuk. Ja bih jedino voleo da dovucem u svoju sobu S1X i S1.5A, ubacim neki ad/da crane song i pustim cisto da cujem kako zvuci :))))
dlukace
24-12-2010, 01:21 AM
o ukusima se ne raspravlja ili...mi?ljenje je kao guzica,svak ju ima!
eto pa sad ti budi pametan
netko je spominjao iskru,a neko ns10...pa i to su obični hifi zvučnici,a yamaha(po meni)zvuči jadno i prazno.
imam yamaha msp5 i mnogi ih nahvalili-ako nađe? polovne za tu paru ubodi i nema? frke-eto ti i moje preporuke...
oni esi su isto jako hvaljeni i neče? pogrije?it.
pa ljudi ovdje govore sva?ta ,a ti koliko sam razumio tek kreče? na dugo putovanje u ovim vodama pa kreni postepeno
kad se jednom navikne? na svoje zvučnike i čuje? kako na njima zvuče pro mixevi znat če? otprilike kako stvari stoje...točka.
ja usto ponekad poslu?am stvari na hifi quad 21l i pojačalo hifi pa su mi bolji od većine monitora do 1500 eura!
Begs Demijan I
24-12-2010, 03:24 PM
i sta vi mislite??? Da kupim adame a7 polovne ili da kupim nove ESI 08 ili Yamahe hs80 ili neke druge ????? Da li kupovati polovne monitore uopste? :banghead:
Komplex
24-12-2010, 03:42 PM
matori nemoj da uzimas POLOVNOG adama..bolje uzmi A7X ako zelis, oni su 800-900eura znas sta si uzeo i imas 5 godina garancije. Ovako ako zelis SAD da uzmes monitor, uzmi zaista ESI 08 i ne mozes da pogresis!
Begs Demijan I
24-12-2010, 03:53 PM
matori nemoj da uzimas POLOVNOG adama..bolje uzmi A7X ako zelis, oni su 800-900eura znas sta si uzeo i imas 5 godina garancije. Ovako ako zelis SAD da uzmes monitor, uzmi zaista ESI 08 i ne mozes da pogresis!
Ma nema sanse da skupim 800-900eura jbg ..bi ja al.. ovako mi je uletela kombinacija da kupim adame oko 6 meseci stare..ocuvane..jos pod garancijom za 500e ..toliko cu moci da skupim..jos nekih 50ak eura mi fali...a nekako mi je glupo da kupujem ESI 08 jer iskreno mislim da su adami ipak precizniji i kvalitetniji..a i ipak su ESI osmice sto znam da je problem kod monitora koji nisu high class...ne znam...hvala na savetu u svakom slucaju...otici cu da cujem ESI 08 da vidim kako to radi pa cu da vidim...ako su losiji od Yamahi hs80 onda ih sigurno necu uzeti jer su mi oni donja granica kvaliteta ...sad trenutno radim na Sansui hi fi-u i opusteno su bolji od vecine monitora do 400e
Komplex
25-12-2010, 10:21 PM
Pa ono, ne znam...generalno kazu da je cak i ova najslabija ax serija adama dosta jaca od te starije p-a serije mada to je opet, po meni, stvar ukusa.
Pazi, bio sam na workshopu u cirihu, workshop daje jedan od likova koji je predavao na sae-u itd itd i imao je ESI 08 (doduse sa subwuferom). Slusao sam ih i zato ti kazem da se sigurno isplati da odes i poslusas te monitore. Iako su ZNJ marka mogu vrlo lako da te iznenade. Mene svakako jesu al kao sto rekoh, mozda ti trazis sebi nesto drugacije :)
kejkz
25-12-2010, 11:19 PM
Verovatno su imali i te male, no nisam ih se sad, setio, a i tamo bih, koliko imam vremena, verovatno uspeo stici tek sudnjeg dana. Al da se kajem sto nisam otisao, ne kajem se.
Bockie
26-12-2010, 12:46 AM
Adam je visa klasa od oba navedena. Nov je do pre mesec - dva,dok nije stigao a7X kostao duplo vise od oba navedena...
Ako znas od koga kupujes ili ako su jos pod garancijom i lepo rade, zasto ne pazariti bolji uredjaj...?
Mislis da ce da, ako je polovan, pre da zvizne nego duplo jeftinije nove sprave?
Cak ima i tu ,uslovno receno, prednost - usviran je. Dakle plug & play...
Korg78
26-12-2010, 03:57 AM
Ja sam kupio esi near08 pre 3 dana, milina je to radi dobro ,jos kodmene nije akesticna prostorija nesto.Za 350e nemos bolje naci.Uzmi slobodno.Pozz!
Begs Demijan I
26-12-2010, 10:35 PM
hvala vam ljidi na preporukama..ja planiram ove adame, pod garancijom su covek mi je spustio cenu i ceka me..ovi ESI me privlace jer sam cuo dosta dobrih kritika od prijatelja ali trenutno ih vise nema u playeru i bice ih negde u januaru - februaru tako da ne mogu da ih cujem a taman sam se naostrio..privlace me jer bi mi ostalo para za midi klavijaturu koja mi isto treba...ali prvenstveno, kao sto sam rekao zelim da kupim sto je moguce bolje monitore i za to sam spremio pare..al cisto reko ako mogu da prodjem dobro i ako su ti ESI stvarno tako dobri sto da ne......samo me zanima u odnosu na YAMAHE hs80 kako rade esi...ako je ko radio na jednima i drugima...hvala vam jos jednom
Komplex
27-12-2010, 01:46 AM
pa ne mozes nikako da uporedis yamahu HS80 i ESI 08 ili ti bilo koji drugi "ne hi-fi" monitor :) Po meni je HS80 jednostavno HI-FI kutija. Kad zelim da blejim i ne radim nista u studiju il slicno iskljucim svoje adame i slusam muziku na yamahi i sasvim je dobro uzivanje :) ne znam, znam dosta ljudi koji "zadovoljavajuce" rade na toj yamahi ali to je meni vise kao reference kutija.
Na kraju krajeva, najbolja "slusajuca" kutija su ti neki zvucnici za STO MANJE PARA da ti stoje pored tih ozbiljnih kutija taman da mozes s vremena na vreme da cujes kako bi to otprilike zvucalo na PROSECNIM hi-fi linijama. HS80 kutija je dosta agresivna i bas imaju dubok bas. Kazem ti, kao kutija gde slusas ono sto si izmixovao il' sl. je super al to je po meni to. Mozda lici malo na NS10 (u gornjem delu) NS10 cini mi se nikako nema taj bas.
Mozda ce neko drugi moci vise da ti kaze o Yamahi al mislim da je to nekako to.
nista brate, ukoliko ne zelis da pazaris tu midi klavijaturu sada a A.D.A.M ima BAR godinu dana garancije (ne bih ga uzimao ako je manje) onda GO FOR IT i nemoj da cekas ako je jos i spustio cenu. Steta sto ne mozes da cujes ESI-e bas me zanimalo sta bi rekao i kako bi ti legla ta kutija :)!
Ps: sa ADAMOM ne mozes da pogresis. Ipak je to par kutija cija je nova cena (ukoliko se nevaram) jos uvek blizu 1000EUR? barem kod mene u Svajcarskoj je tako!
Begs Demijan I
27-12-2010, 03:18 PM
pa ne mozes nikako da uporedis yamahu HS80 i ESI 08 ili ti bilo koji drugi "ne hi-fi" monitor :) Po meni je HS80 jednostavno HI-FI kutija. Kad zelim da blejim i ne radim nista u studiju il slicno iskljucim svoje adame i slusam muziku na yamahi i sasvim je dobro uzivanje :) ne znam, znam dosta ljudi koji "zadovoljavajuce" rade na toj yamahi ali to je meni vise kao reference kutija.
Na kraju krajeva, najbolja "slusajuca" kutija su ti neki zvucnici za STO MANJE PARA da ti stoje pored tih ozbiljnih kutija taman da mozes s vremena na vreme da cujes kako bi to otprilike zvucalo na PROSECNIM hi-fi linijama. HS80 kutija je dosta agresivna i bas imaju dubok bas. Kazem ti, kao kutija gde slusas ono sto si izmixovao il' sl. je super al to je po meni to. Mozda lici malo na NS10 (u gornjem delu) NS10 cini mi se nikako nema taj bas.
Mozda ce neko drugi moci vise da ti kaze o Yamahi al mislim da je to nekako to.
nista brate, ukoliko ne zelis da pazaris tu midi klavijaturu sada a A.D.A.M ima BAR godinu dana garancije (ne bih ga uzimao ako je manje) onda GO FOR IT i nemoj da cekas ako je jos i spustio cenu. Steta sto ne mozes da cujes ESI-e bas me zanimalo sta bi rekao i kako bi ti legla ta kutija :)!
Ps: sa ADAMOM ne mozes da pogresis. Ipak je to par kutija cija je nova cena (ukoliko se nevaram) jos uvek blizu 1000EUR? barem kod mene u Svajcarskoj je tako!
Hehe, ma Yamahe poznajem odlicno, godinama radim na njima i istina je da su izmedju hi fi i monitora ..sa jako lepim srednjim opsegom..visokim nista i basem kao malo nesto bolje od visokih...zato sam i rekao ko je slusao i njih i ESI pa da mi kaze u odnosu na njih kako rade ESI da mi slika bude jasnija..Adame cu uzeti 90% jedino me to sto su ipak polovni malo koci, sto se slusanja mixa tice za to imam vrlo pristojan Sansui hi fi koji je za to odlican i merodavan..videcu jos ..u svakom slucaju hvala i pisite ako iko moze da mi pomogne
Begs Demijan I
29-12-2010, 05:55 PM
Ljudi molim vas ko je imao prilike da radi na oba modela: Yamaha hs80m vs. ESI nEar08 eXperience...zanima me kakvi su ESI u odnosu na Yamahe ..hvala
Chax South Side
02-01-2011, 04:34 AM
pozdrav svima na ovoj temi, zelim sa svima vama da podelim moje iskustvo, jer sam pre par dana uzeo monitore, i odlucio se za "one prave" citajuci celu ovu monitoring sekciju foruma...i hvala svima koji su davali savete nadam se da ce tako i dalje raditi...:rolleyes:
kod druga sam imao prilike da cujem esi o8 i bio sam veoma prijatno iznenadjen, soba nije bila akusticki tretirana, ali su se dobro pokazali...dakle svi oni koji kazu da za te pare nema bolji monitor... dobijaju +1og istomisljenika...u toj nekoj klasi bi mogli cak da udju u obzir i Microlab hajfaj kutije, koje su pa tek budzetske, a rade neprikosnoveno, naravno, pri tom ne lazu toliko kao "djubrindzer"
debelo sam se bio "zagrejao" za hs80, citao forume, slusao kako ih ljudi hvale i pljuju, na kraju preslusao... i DRAGO mi je sto ih nisam uzeo... mozda za 2gi par nekada, ili cak 3eci... odma na prvo slusanje se cuje mnogo cudno...kao da ekvilajzer nije lepo podesen, nizi tonovi, i bas malo mute nesto,negde se recimo duboki sintovi i bass leadovi cuju duze i jace nego kako jesu, a negde kao da kick ima eho, ne mogu bas lepo da objasnim... dok sam sa srednje-visokim i visokim tonovima bio zadovoljan (mada ipak je to moje uvo) Ne kazem da ljudi ne trebaju da ih uzmu, ali znam da bi mi trebalo mnooogo vise vremena da se na njih naviknem, nego na esi08...ali priznajem da na izgled, bela kalota odma kupuje coveka :)
Na kraju sam naso oglas "prodajem adame A7..." pozvao coveka, on mi je osetno spustio cenu (veoma mu hvala na tome) znaci mogu se naci za 600 evra u tip top stanju, 550, ili ako prodavac bas bude hteo da ih se otarasi mozda prodjete i sa 500 kao ja, znaci 500 djunti za monitore koji jos nisu odradili "przenje" to jest radili nekoliko dana i stavljeni na tavan,jos ne razradjeni...Stigli su kao novi sa svem garancijom i racunom (koji jos nije ni poceo da bledi to dovoljno govori da se vodilo racuna), nigde ogrebotina... namontirao sam ih, pozicionirao, naso sweet spot, i ceo dan preslusavao razne pesme, hitove koje slusam godinama, iz raznih branshi, kasnije neke moje projekte,(odma uvideo mane koje pre nisu bile tu:banghead:) i na kraju pustio cak i pavarotia sa original "riders dajdzest" diska... i mogu da kazem da sam PREZADOVOLJAN, ART tviter me je odusevio, chinele, haj hetovi, cak i neki old skul napucani snerovi se perfektno cuju...uopste nisu naglaseni kao sto su neki ljudi ovde navodili, nekako su bas kako treba... bass i srednje necu ni da komentarisem, uvo se da kazem vec priviklo na njih, ali tek ce biti "grejanja stolice":wink:
poenta je, yamahe kostaju 600 i kusur evra nove, polovne se tesko nalaze, adami koji su award wineri kostaju isto toliko polovni, a daju duplo vise... plus ne treba tolika akusticna obrada sobe, dosta su "tolerantni" i ne moraju se toliko odvajati od zidova, jer dosta kucnih studija imaju manjak prostora...dovoljno je uci u prodavnicu uzeti te dve kutije (jamahu i adam) i kucnuti pesnicom u njih i odma se cuje razlika ...kladim se da ces naci bar jednog koji ce da ti spusti bar na 550 e ako ne i na 500 kao u mom slucaju, a to je za te kutije MUST HAVE...sve je stvar finansija, ako imas ogranicen budzet, uzmi esi, odusevices se, pa boze moj... kroz godinu dana ih prodaj i promeni za nesto bolje... a ako imas 500 - 550 moja najtoplija preporuka su adam A7...
izmedju esi i yamaha - ESI... zato sto za mnogo manje dobijas isto ili vise... cena nije uvek referentna... ali bi zvuk trebao biti !...
znam da ce biti dosta vas sa suprotnim misljenjima, kolega je trazio misljenje nekog ko je preslusao obe kutije, ja sam dao svoje...nadam se da ce te napraviti dobar izbor i kupiti dobre monitore...pozdrav svima...:wink:
burkye
07-02-2013, 09:48 AM
Za pocetak htio bih pozdaviti posto mi je prvi post ovo
S toga sve vas lijepo pozdravljam! :D
prije nego sto sam se registrirao dosta sam procitao po forumu oko monitora,jer imao sam ih namjeru kupit i jos uvijek imam..na placi iduci mj
posto moj budget nije velik niti mi je soba tretirana,a produciram elektronsku glazbu odlucio sam se za esi near 8
nasao sam online shop jedan di je cijena 200 EUR-a,ali tamo ima samo esi near 8 classic
pa me zanima koja je razlika izmedju classic i experiance?
burkye
13-02-2013, 11:59 AM
oprotstite dali bi meni mogao netko odg..bio bih zahvalan
DaBear
13-02-2013, 02:40 PM
imas ovde pa pregledaj malo...
http://www.soundonsound.com/sos/jan08/articles/esinear08.htm
http://www.esi-audio.com/products/near08experience/
awacs
13-02-2013, 02:59 PM
oprotstite dali bi meni mogao netko odg..bio bih zahvalan
Čuj, po mom mišljenju, ako ti soba nije tretirana bilo koji Near08 baš i nije neko rešenje. Prevelika je membrana i zvučnik "preduboko gazi", portovan je, a još mu je port sa zadnje strane pa ga je teško smestiti u prostor. Jasno mi je da ti za elektronsku muziku treba monitoring niskih frekvencija, ali ne svira samo zvučnik, "svira" i soba... Znam da ovo nije odgovor koji si priželjkivao, ali nažalost je tako.
Kupi slušalice pa radi malo na njima, malo na "nekim" zvučnicima sa manje basa, proveravaj mikseve na televizoru, u klubu, u automobilu, kod prijatelja. Ili sredi sobu. There's no free lunch :cry:
Pozdrav,
Vasa
P.S. Dobrodošao na Forum :wink:
Granata
13-02-2013, 08:36 PM
pa me zanima koja je razlika izmedju classic i experiance?
razlika je valjda u kvalitetu i ceni, classic je jeftinija vrezija... pa ako je suditi po ceni... (a i ne mora da znachi)
shto se netretirane prostorije tiche, jednako ce da doprinese zvuku i kod malih i kod velikih zvuchnika, tako da ti dzaba bilo kakav bas ako on nije realan, tu je bitnije poznavanje sobe nego kvalitet monitora.
burkye
15-02-2013, 12:07 PM
niste vi mene dobro shvatili ili se ja nisam dobro izrazio
doduse ja trenutno i koristim slusalice i hi fi zvucnike neke...ne bas bajne..
imao sam namjeru kupit sad monitore i sobu koliko toliko sredit..soba mi je jedno 3.5x5 m
e posto imam namjeru moniotre kupit me zanimala razlika izmejdu classic i experiance.
za adame nemam novaca trenutno tako da mi ova jeftinija solucija vise pase..
m-audio,behrigner ne mislim kupovat..cuo sam ih i nisu mi se svdijeli...kao so rekoh za adama nemam novaca...preostaje mi esi za sada..osim ako nema neko pametniju preporuku :D
Effort
11-04-2013, 05:21 PM
Pozdrav. Planiram da kupim M-Audio Bx8 D2 ... Zanima me misljenje u vezi tih monitora,odnosno,da li ih je neko imao,da li je zadovoljan ili ne?Inace,budzet mi je do 350e .. Hvala :)
VladaNS
11-04-2013, 07:37 PM
Mislim da bi bilo fer naglasiti, da iako su ns10 super referentni monitori, nisu bas prijatni za rad, brzo se uho zamori od njih... Lepse je raditi na necemu sto ti prija dok slusas.My 2 cents
DaBear
11-04-2013, 08:31 PM
Mislim da bi bilo fer naglasiti, da iako su ns10 super referentni monitori, nisu bas prijatni za rad, brzo se uho zamori od njih... Lepse je raditi na necemu sto ti prija dok slusas.My 2 cents
NS10 se ne cepi jako po ceo dan..najbolje je na tiho..kao radio.
Ja sam kupio NS10 cim sam stigao u London (davne 1986!) i slusao sam CD i gramofon sve vreme kroz njih !
Tako sam se naucio na njih i na zvuk..a sa pravim pojacalom - nista bolje za miksanje..pogotovo za danasnje vreme, gde se 90% vremena muzika slusa na minijaturnim zvucnicima...
NS10 se ne cepi jako po ceo dan..najbolje je na tiho..kao radio.
Ja sam kupio NS10 cim sam stigao u London (davne 1986!) i slusao sam CD i gramofon sve vreme kroz njih !
Tako sam se naucio na njih i na zvuk..a sa pravim pojacalom - nista bolje za miksanje..pogotovo za danasnje vreme, gde se 90% vremena muzika slusa na minijaturnim zvucnicima...
NS10 zaista zvuce lose i neptrijatno sa nekim jeftinim hifi pojacalom, ali sa pravim, dobrim, su nezamenljiv alat...... meni je to zadnja stvar koju bih dao iz studija....
BTW
juce sam u jednoj radnji (znaci u losim akustickim uslovima) slusao nekoliko jeftinijih monitora..... RCF ayra 6 mi deluje kao zvucnik daleko vise klase od cene u kojoj je (oko 400e par)... i vizuelno i zvucno....... voleo bi da ih cujem u radnim uslovima, ali na prvi pogled mi zvuce fenomenalno u toj klasi
radijator1
18-04-2013, 07:03 PM
+1 za NS10
uz yamahe savrseno idu mali monitori Avatone mixcubes
Ja imam tu kombinaciju i nebih znao bez njih nista uraditi.Ta dva para se jednostavno nadopunjuiju
grada27
18-04-2013, 11:59 PM
http://www.thomann.de/gb/prodipe_tdc_8_coaxial_studio_monitor.htm
Dosta hvaljeni monitori i ne tako skupi :grin:, sada najbolje je verovati svojim usima, mada mislim da oni sviraju za sve pare, ako ih je neko poslusao bilo bi dobro da kaze svoje utiske
http://www.thomann.de/gb/prodipe_tdc_5_coaxial_studio_monitor.htm
pozz
Geronimo
19-04-2013, 02:11 AM
zavisi koliko ih plaća?. Ako te ko?taju 350e, nikakvih problema nema? :) ako ih plaća? punu cenu, ima boljih kupovina od njih.
Samo jedno pitanje ... koje monitore ti smatras da su bolji od navedenih za te pare? Valjda se prvo pita za koju vrstu muzike ces da radis monitoring pa tek onda da pricamo o opcijama.
Samo jedno pitanje ... koje monitore ti smatras da su bolji od navedenih za te pare? Valjda se prvo pita za koju vrstu muzike ces da radis monitoring pa tek onda da pricamo o opcijama.
dobar monitor je dobar, los je los.... ja ne bih bash toliko o vrstama muzike, sem o nekim extremnim varijantama.... klasika i dub step, npr, nekako traze malo razlicite uslove......
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.