Log in

View Full Version : AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Zoki
05-12-2010, 12:53 PM
Pozdrav svima.
Moze da bude nekom interesantan nacin tretiranja moje sobe.Postavio sam sketchup file tako da su tu dimenzije i neki opisi absorbera a ima i slika.

Zoki
05-12-2010, 01:02 PM
fotografijesu sa telefona pa i nisu neke ali....prva slika je prednji zid a druga zadnji zid

Zoki
05-12-2010, 01:07 PM
Prvo sam tretirao plafon.

Zoki
05-12-2010, 01:12 PM
Vuna u plafonu.

Zoki
05-12-2010, 01:13 PM
Evo slika

Eomsy
05-12-2010, 02:03 PM
Cool, ali kak si si to zamislio, sam ili uz pomoć nekoga "stručnijeg" ???

NLP
05-12-2010, 05:18 PM
Lepo, bit če zanimivo!

Ako još možete prilagodite stropnu konstrukciju (mislim da ne možete više:() barem kako je to radio Vale:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103

Inače če vam strop propjevati!!!

Ako ne vjeruješ pusti si nizke frekvencije ili probaj mjeriti sa kakvim besplatnim programom i pusti dugi sweep od nizkih nadalje pa češ čuti ako se ne čuje dobro kod kompleksnijih zvukova (muzika).

Helmholtzovi absorberi... evo nešto malo oko njih:
jedan dobar stari BBC-jev članak
http://iopscience.iop.org/0508-3443/3/3/304

... treba paziti da ti Helmholtz ne propjeva!

Helmholtzi su efikasniji ako je zapremina čim okruglija, dobar kompromis je oblika cjevi...

važno je i kako si si zamislio port i neck:
http://www.lautsprechershop.de/tools/index_en.htm?/tools/t_helmholtz_en.htm
http://www.audioholics.com/education/acoustics-principles/helmholtz-resonant-absorber

Ako imaš i kakvih zanimivih informacija i uputa oko efikasnosti i dobre!!! konstrukcije Helmholtza možeš da podeliš.

Zoki
05-12-2010, 06:47 PM
Pozdrav

Cool, ali kak si si to zamislio, sam ili uz pomoć nekoga "stručnijeg" ???

Eomsy, ogromnu pomoc i podrsku sam imao od Denisa Marica(DEMA)

NLP
Nisam radio zvucnu izolacij(nije mi trebala)pa ne razumem pitanje oko plafona.Kamena vuna je debela 20cm i skroz je uz plafon.

Pa Nenade ako HelmHoltz ne "peva" onda i ne absorbuje ili negde gresim??

Oko Helmholtz-a cemo kasnije.Poslacu linkove

Zoki
05-12-2010, 06:51 PM
Evo merenja prostorije pre postavljanja kamene vune na plafon i posle.
Ovo je samo reverb time,moram da pronadjem i frekventni odziv pa cu i njega postaviti.Ali bez obzira rezultat je po meni bas dobar za samo tretman plafona.
Sta ostali misle??

analog
05-12-2010, 07:27 PM
Jel imaš merenja za RT60 ispod 90Hz?

Kakve su ono crne štrafte po kamenoj vuni? ne razaznajem dobro iz fotografije.

hvala

NLP
05-12-2010, 08:47 PM
...
NLP
Nisam radio zvucnu izolacij(nije mi trebala)pa ne razumem pitanje oko plafona.Kamena vuna je debela 20cm i skroz je uz plafon.

Pa Nenade ako HelmHoltz ne "peva" onda i ne absorbuje ili negde gresim??

Oko Helmholtz-a cemo kasnije.Poslacu linkove

Pa zvučnu izolaciju si pravio koliko vidim:), nije soundproofing ali spada pod to poimenovanje.

Ne nego govorim o Knauf/Rigips stropni konstrukciji koja je metalna i posve logično je da če u nizkim regijama početi vibrirati, zvucati, nema uopšte lepog glasa kad "propjeva" i zato se koriste akustičke modifikacije, neke se mogu kupiti i kod Knaufa i Rigipsa (postoje njihova akustička obješala koja možeš da vidiš u Valetovem threadu)... treba je barem i na svim spojevima obljepiti sa gumom recimo armaflex i slično... ima više varijanti koje su različite oko budgeta.

Takva konstrukcija se ponekad odmah ne čuje nego kad se sve "sedne" i kad je malo jači SPL.

Kad puštaš pojedine tonove (kao kod test tone CD-ovima recimo) ili kad prostor akustički mjeriš zvuk nije kompleksan pa se odmah čuje zvonjava, to sam mislio.

I koristili ste i laku vunu pa če još brže stvar prosvirati ali ionako bi nekad zapjevala bilo kakvu vunu bi koristili... ili ste tu laganu vunu podlagali pod spojeve? To ne bi bila loša ideja ali bi se verovatno iskrivila konstrukcija i sa vremenom vuna sasedla i slično.

Kad ste sastavljali jeste li barem sa rukom malo tu i tamo tresnuli pa slušali?

RT60 je očekivan.
Pa stavili ste 20cm vune kažeš i površina plafona nije mala napram ostalim površinama i volumenom(jednostavna Sabine formula).

Jesi li pročitao linkove, barem od BBC-ja oko Helmholtza?!

Ako je Helmholtz dobro promišljeno odrađen se ne smije čuti kako djeluje u tome i jest poanta.
Ne sme se dopustiti da kad re-radijira da kolorira zvuk.
Jeste ako se ne zna što se nek sluša da ne znaš kako se čuje ali svakako poprečno izkusan tonac če čuti.

Zato sam i rekao da bi bili zanimivi dobri planovi za Helmholtz absorber a ne to što ima površno na recimo http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# i slično.

Ali kao što je rekao jednom Boggy; neče se srušiti kakav avion zbog toga:)

Zoki
05-12-2010, 09:15 PM
Jel ima? merenja za RT60 ispod 90Hz?

Mozda cu ih pronaci ali sumnjam.
A ove crne strafte su armature 6m koje su naslonjene na profile i pridrzavaju vunu.

Zoki
05-12-2010, 09:44 PM
NLP

Ne nego govorim o Knauf/Rigips stropni konstrukciji koja je metalna i posve logično je da če u nizkim regijama početi vibrirati, zvucati, nema uop?te lepog glasa kad "propjeva" i zato se koriste akustičke modifikacije, neke se mogu kupiti i kod Knaufa i Rigipsa (postoje njihova akustička obje?ala koja mo?e? da vidi? u Valetovem threadu)... treba je barem i na svim spojevima obljepiti sa gumom recimo armaflex i slično... ima vi?e varijanti koje su različite oko budgeta.

Nosaci (u-profili)koji su na zidu su odvojeni od samog zida spojevi su silikonisani.Iznad rigipsa je kamena vuna pa i ako zaigra ponasa se kao "panelni absorber".

Probao sam na razne frekvencije i u pravu si pocinje da rezonira na nekih 60 hz na dodir ali se ne cuje niti sam ga mogao izmeriti mikrofonom.U principu se necuje.

Takva konstrukcija se ponekad odmah ne čuje nego kad se sve "sedne" i kad je malo jači SPL.

Pazi Nenade rigips je samo po obodu oko cele sobe i ptostor koji je izmedju rigipsa koji je 2x 12mm ispunjen kamenom vunom. a ujedno nema krutu vezu sa postojecim zidovima i plafonom.

Video sam distancere kod Valeta koji su veoma prakticni za tu namenu ali meni nisu trebali.

RT60 je očekivan.
Pa stavili ste 20cm vune ka?e? i povr?ina plafona nije mala napram ostalim povr?inama i volumenom(jednostavna Sabine formula).

Da Nenade za tebe jeste ovo jednostavno ali za druge predpostavljam moze biti korisno, samo sam zbog toga izneo grafikone gde se konkretno vidi sta se desava.

Kad ste sastavljali jeste li barem sa rukom malo tu i tamo tresnuli pa slu?ali?

Da ti budem iskren probao sam sada kad si ti spomenuo pa sam probao da lupim i u postojeci zid koji je od bloka 25cm debeo,mislim da je rigips puno tisi nego posojeci zid od 25cm.Bas cu da probam da izmerim mikrofonom ali otom potom.

Jesi li pročitao linkove, barem od BBC-ja oko Helmholtza?!

Nisam ali hocu.

Ako je Helmholtz dobro promi?ljeno odrađen se ne smije čuti kako djeluje u tome i jest poanta.
Ne sme se dopustiti da kad re-radijira da kolorira zvuk.
Jeste ako se ne zna ?to se nek slu?a da ne zna? kako se čuje ali svakako poprečno izkusan tonac če čuti.

Koristio sam... evo malo linkova pa cu kasnije postaviti i slike.
http://www.trikustik.at/produkte/lochplatten.html po Denisovoj preporuci.

Zoki
05-12-2010, 09:49 PM
Evo i slike.
Ovo je samo jedna vrsta perforacije ali vise o tome na linku koji sam predhodno postavio.

Ove perforirane ploce su radjene u mojoj proizvodnji...bilo je negde oko
70000 rupa,rupica za sve absorbere u mojoj sobi.

Zoki
05-12-2010, 09:58 PM
Ovako izgleda skoro gotov plafon

NLP
05-12-2010, 09:59 PM
... da, klasična perforisana panel/ploča, šteta da je "jednolična" perforacija i nije ala "random" ili... (aliasing efekt ili http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm).

Ja sam se ipak nadao kakvom "pravom" klasičnom DIY Helmholtz resonatoru.

Do zvonjave rado dolazi tamo gdje se spaja mreža konstrukcije i da tamo na vješalima ali ne tamo gdje se pričvrščuje na zid! Tamo dakako ne može zvoniti!
Malo bolje pogledaj te "akustičke" hangere... ali dobro sad je što je.
Nadam se da če tako ostati.

Kako god bilo, čestitam na novom domačom teatru i nek te služi na duge godine Zoki!!!

Zoki
05-12-2010, 10:00 PM
Zeleno platno na drvenim ramovima.

Ono sto visi iz plafona je priprema za projektor.

Zoki
05-12-2010, 10:02 PM
NLP

Ja sam se ipak nadao kakvom "pravom" klasičnom DIY Helmholtz resonatoru.

Pa zar nije DIY?

Zoki
05-12-2010, 10:03 PM
"Do zvonjave rado dolazi tamo gdje se spaja mre?a konstrukcije i da tamo na vje?alima. Drugdje te?ko mo?e:)"

Nisam bas razumeo:grin:.

NLP
05-12-2010, 10:10 PM
Pa jeste ali badava, to ste mogli i kupiti.
Ali ako niste pravili rupe "random" pa mo?da i različite veličine kao Knauf i Rigips ploče za plafon (Dema ih zna:)): http://www.rigips.at/produkte-und-systeme/akustiksysteme.html Rigiton 8-15/20, 8-15/20 Super i 12-20/35 te jednaka stvar sa strane Knaufa: http://www.knauf.de/content/de/trockenbau/raumakustik_g/cleaneo_akustik_rg/streulochung_plus/Akustikdesignplatten_5.html#open 8/15/20R i 12/20/35R... barem ovakav sličan princip:(
... ili "klasičan" Helmholtz:)

NLP
05-12-2010, 10:14 PM
"Do zvonjave rado dolazi tamo gdje se spaja mre?a konstrukcije i da tamo na vje?alima. Drugdje te?ko mo?e:)"
Nisam bas razumeo:grin:.

Pa jednostavno ako si to radio onda zna?; tamo svuda gdje se naslanja metal na metal.

E tek sada sam bolje pogledao onaj SketchUp sličicu i vidim da pi?e perforisano ali vidim i Helmholtz za 30Hz i slično?

Zoki
05-12-2010, 10:19 PM
Pa jeste ali badava, to ste mogli i kupiti.
Ali ako niste pravili rupe "random" pa mo?da i različite veličine kao Knauf i Rigips ploče za plafon (Dema ih zna:)): http://www.rigips.at/produkte-und-sy...iksysteme.html (http://www.rigips.at/produkte-und-systeme/akustiksysteme.html) Rigiton 8-15/20, 8-15/20 Super i 12-20/35 te jednaka stvar sa strane Knaufa: http://www.knauf.de/content/de/trock...en_5.html#open (http://www.knauf.de/content/de/trockenbau/raumakustik_g/cleaneo_akustik_rg/streulochung_plus/Akustikdesignplatten_5.html#open) 8/15/20R i 12/20/35R... barem ovakav sličan princip:(
... ili "klasičan" Helmholtz:)

Nenade u tom trenutku kada sam radio tretman mije bilo da se kupe takve ploce u srbiji,bar ih ja nisam nasao.

Ne rupe nisu "RANDOM" pravljene...radjene su po specifikaciji.

Zasto mislis da je bolje da sam ih radio random??

<!-- / message --><!-- sig -->

Zoki
05-12-2010, 10:23 PM
Pa jednostavno ako si to radio onda znaš; tamo svuda gdje se naslanja metal na metal.

E tek sada sam bolje pogledao onaj SketchUp sličicu i vidim da piše perforisano ali vidim i Helmholtz za 30Hz i slično?
Nenade izvini nisam te razumeo.. metal na metal to sam resio obicnim silikonom na svakom spoju pre spajanja.

Da ima 30,45,68 hz.<!-- / message --><!-- sig -->

Zoki
05-12-2010, 10:28 PM
Ovo je bio prvi perforirani absorber koji sam napravio...ustvari dva komada jedan levo i jedan desno.

Izmerio sam sobu ali ne mogu da nadjem ta merenja :(.

NLP
05-12-2010, 10:31 PM
Aliasing efekat.
Inače takve gips ploče se mogu naručiti od Knaufa/Rigipsa (isto sra**e drugo... pa i pakovanje je skoro jednako:D), ?alu na stranu.
Jeste mo?da da komplikuju kad se naruči jedna ploča ali mogao bi se priključiti kakvoj večoj narud?bi ili sam isperforisao, upotrebio bi različite veličine i nasumične rupe ili onaj BAD princip, koje je optimizovana varijanta...

Svakakvo ponavljanje jednakog uzorka omogučuje to.
Ima nekoliko metoda da se stvar "omek?a" (Barker code ili MLS) ali to svakako ne mo?e da pali kod tako preprostog uzorka.

Jednom, dvaput, triput smo se posvađali oko toga i od tada izgleda da Dema neče da sudjeluje na forumu.

NLP
05-12-2010, 10:35 PM
Pa jednostavno ako si to radio onda zna?; tamo svuda gdje se naslanja metal na metal.

E tek sada sam bolje pogledao onaj SketchUp sličicu i vidim da pi?e perforisano ali vidim i Helmholtz za 30Hz i slično? Nenade izvini nisam te razumeo.. metal na metal to sam resio obicnim silikonom na svakom spoju pre spajanja.

Da ima 30,45,68 hz.<!-- / message --><!-- sig -->

Ako ste to radili, nije lo?e, otkuda onda na 60Hz zvonjava... ali okej, i to je dobar kompromis (ako ste stvarno to radili... i ako ste dobro odradili jer treba da se osu?i silikon pa ne znam da li je itko čekao da se posu?i svaki sloj i da je dosta debeo... to bi trajalo uhhh... ne ba? kao piramide ali malko bi ostarili:D).
Osim ako ste imali ?to drugo...

Zoki
05-12-2010, 10:39 PM
Aliasing efekat.
Inače takve gips ploče se mogu naručiti od Knaufa/Rigipsa (isto sra**e drugo... pa i pakovanje je skoro jednako:D), šalu na stranu.
Jeste možda da komplikuju kad se naruči jedna ploča ali mogao bi se priključiti kakvoj večoj narudžbi ili sam isperforisao, upotrebio bi različite veličine i nasumične rupe ili onaj BAD princip, koje je optimizovana varijanta...Svakakvo ponavljanje jednakog uzorka omogučuje to.
Ima nekoliko metoda da se stvar "omekša" (Barker code ili MLS) ali to svakako ne može da pali kod tako preprostog uzorka.

Ne znam kakav je to efekat?
Da u pravu si isti djavo, perforirana ploca je i ovo i ono ali ni tih perforiranih ploca nije bilo da se kupi,moralo je da se naruci itd....I pazi meni je bilo dosta jeftinije da sam napravim absorber nego da kupujem Knauf CLINEO ili slicno.

Ovo oko Barker code ili MLS ne razumem ?

Nenade nema zvonjave na 60 hz,pogresno sam te razumeo ja sam stavljao ruku na rigips plocu i ona je REZONIRALA na 60Hz

Nisam cekao da se susi silikon,veruj ne zvoni nista.

NLP
05-12-2010, 10:49 PM
Ove ploče su veoma jeftine i mnogo jeftinije nego vlastito perforisanje!

Evo ako zatreba, baš nešto industrijsko (ne studijsko) pravim sa njima i jedna košta cjelih 18,13€+20% porez (ili kako se kaže), veličina 2X1,2m, debelina 12,5mm.
Kad sam in naručio 44 jedna dođe slabih 16€:)

Oko aliasing (svemoguča Wikipedia): http://en.wikipedia.org/wiki/Aliasing
Barker code: http://en.wikipedia.org/wiki/Barker_code
MLS: http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_length_sequence

Ma ej Zoki nema veze, samo kažem kako bi moglo da bude akustički gledano za jednake (ili manje) pare.

Dobro da ne zvoni, neka tako i ostane!!!
Ma daj neke nove slike da se nauživamo!

Ako imate nešto oko "klasičnog" Helmholtza, dobrodošlo bi bilo, baš sad nešto namjensko pravim...

Zoki
05-12-2010, 11:06 PM
Nenade u pravu si za vecinu je puno jednostavnije kupiti tako perforirane ploce.
U svojoj proizvodnji imama dva dobra cnc centra gde sam sve izbusio za par sati a materijal sam koristio od restlova koji mi ostaju itd..

Helholtzi da radio sam ih po proracunu ali sam ih takodje i proveravao mikrofonom(gurnem mikrofon u helmholtz).Prvo ga napravim pa ga izmerim.Pustam frekvenciju po frekvenciju i vidim gde rezonuje i to sam radio za svaki komad.

Zoki
05-12-2010, 11:10 PM
Evo nekih poroznih absorbera.
Ram je od furnirane iverice (restlovi iz proizvodnje) i vuna 10cm,malo sam zakosio stranice zbog izgleda koji se meni dopada.

Na drugoj slici se vidi jedan malo veci absorber( 20cm vuna 10cm vazdusni prostor),
mikrofon sa kojim sam merio i laptop.

NLP
06-12-2010, 12:09 AM
Nenade u pravu si za vecinu je puno jednostavnije kupiti tako perforirane ploce.
U svojoj proizvodnji imama dva dobra cnc centra gde sam sve izbusio za par sati a materijal sam koristio od restlova koji mi ostaju itd..

Helholtzi da radio sam ih po proracunu ali sam ih takodje i proveravao mikrofonom(gurnem mikrofon u helmholtz).Prvo ga napravim pa ga izmerim.Pustam frekvenciju po frekvenciju i vidim gde rezonuje i to sam radio za svaki komad.

Pa jeb*** dakako da se kupi ako je "perforacija bolja" i jednostavnije je.
Mogao bi da napravi? biznis ako ima? te strojeve...

Pa da jeste da ti je mikrofon rekao gdje rezonuje ali nije ti dao realan podatak o realnoj efektivnosti Helmhotza kao sistema i efikasnosti u samom prostoru.

Zato postoji oko toga cela "mala znanost".

Jer ka?e? da ti Dema savjetovao pomislih da ima nekih interesantnih linkova i informacija. Sigurno imate ne?to "skriveno", neke zanimljive ideje:)
A kako ste pravili one za nizke frekvencije?!

analog
06-12-2010, 12:19 AM

Gurnes mikrofon kroz rupu od helmholtza? Kako je moguce izmeriti ako su rupe manje pa ne može da prođe mikrofon unutra? Osim kontaktnim mikrofonom..

Da li si možda primetio da su se rezonantne frekvencije pomerile blago naviše kako si ubacivao sve više akustičkog tretmana?

Kako se naplaćuje CNC kada su rupe u pitanju? Kada je linijsko sečenje onda je po dužini.

Zoki
06-12-2010, 10:06 AM
analog

Da, gurnes mikrofon u rupu.Ako su male rupe ti sam otvoris jednu vecu pa kasnije je zatvoris.Mikrofon mora biti zadihtovan oko te vece rupe.

Pa da znas da moze ali je potrebna serija malo vise komada-kvadratnih metara(500-600 m2)....Ako imas potrebu mogli bih smo nesto napraviti.

Ja sam od prilike zamislio kako ce moja soba da izgleda, polako cu da saljem slike pa sam i po tome radio perforacije- dimenzije oblik itd..

Predpostavljam da postoji citava nauka oko HelmHoltz resonatora.
Morao sam svaki da merim kako bi bio siguran da rade na pravu frekvenciju.Mislim da bi mogao da nacrtam grafikon kako on radi njegov Q
i ostale parametre ali ja sam zavrsio tretman prosle godine.Sada trenutno nemam vremena ali imam zelju da se igram stim.

Helmholtz-i su se prilicno dobro ponasali..mislim predvidljivo kako je izracunat tako je i radio ali ne bas 100% tacno(razlog sto sam ih merio)pa sam dodavao-zatvarao rupe .....
Ja i Denis smo probali svasta vise vune,manje vune pa onda vuna preko samih rupa itd...radi eksperimenta.

Problem je bio kod prvog resonatora ali tu sam se naucio.Nemam slika da postavim ali mogu da napisem ponesto ako nekog nesto konkretno interesuje.Lepio sam ih acetatnim providnim silikonom i srafio znaci elasticni spojevi(mozda sam pogrsio)?
Morao sam im traziti mesto u sobi gde ce biti naj efikasniji tu sam najvise vremena potrosio.Ovi Helmholtzi nazad na 30Hz su morali doci tamo zato sto sam imao veliku rupu na toj frkvenciji...njihova zapremina je oko 1020 litara.

Probao sam i vunu(kolicinski dosta postavio sam cela pakovanja 60x60x280cm) u coskove umesto HelmHoltza ali ni izbliza nije bila efikasna kao resonator.Kad je vuna bila u pitanju reverb time se menjao neznatno dok kod HelmHoltz-a bas primetno.

Nenade
Ja nisam cuo da ima nekih nuzefekata kod njih znaci ne cujem.
Mozda ne slusam na pravo mesto ili si mislio na nesto drugo?

Zoki
06-12-2010, 10:21 AM
NLP

Pogledao sam Valetov thread lepo ste to odradili.Meni se licno ne svidja samo kako sve na kraju izgleda (vizuelno) ali to je samo meni:D.
Ne svidja mi se taj pristup kod akustickog tretiranja prostorije mada je puno laksi od mog.

Interesuje me detalj ok absorbera u uglovima za niske frekvencije
kako su radjeni kolika im je ukupna zapremin,da li je to samo vuna ili membrana ili....?

Imam problem oko 350hz-450hz koji nismo resavali(manjka vremena) ja i Denis pa bi ga mozda mogli resiti ovde na forumu zajedno?

Ima tu jos svasta nesto da se radi, radijator mi je ostao otvoren pa onda zid i vrata nisu tretirani itd...Mozda neki predlog za difuzore na bocnim zidovim.

Zoki
06-12-2010, 10:30 AM
Evo gde su problemi.
.s evo dole prikaza gabarita tvojih mernih rezultata... iako je off topic... trazio si pa sam ti nacrtao <!-- / message --><!-- attachments -->
<FIELDSET class=fieldset><LEGEND>Attached Images</LEGEND>http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8470&stc=1&d=1290271578
</FIELDSET>
ovo je sa drugog thread-a ali nema veze.

NLP
06-12-2010, 12:29 PM
Da, gurnes mikrofon u rupu.Ako su male rupe ti sam otvoris jednu vecu pa kasnije je zatvoris.Mikrofon mora biti zadihtovan oko te vece rupe.

Pa da znas da moze ali je potrebna serija malo vise komada-kvadratnih metara(500-600 m2)....Ako imas potrebu mogli bih smo nesto napraviti.

Ja sam od prilike zamislio kako ce moja soba da izgleda, polako cu da saljem slike pa sam i po tome radio perforacije- dimenzije oblik itd..

Predpostavljam da postoji citava nauka oko HelmHoltz resonatora.
Morao sam svaki da merim kako bi bio siguran da rade na pravu frekvenciju.Mislim da bi mogao da nacrtam grafikon kako on radi njegov Q
i ostale parametre ali ja sam zavrsio tretman prosle godine.Sada trenutno nemam vremena ali imam zelju da se igram stim.

Helmholtz-i su se prilicno dobro ponasali..mislim predvidljivo kako je izracunat tako je i radio ali ne bas 100% tacno(razlog sto sam ih merio)pa sam dodavao-zatvarao rupe .....
Ja i Denis smo probali svasta vise vune,manje vune pa onda vuna preko samih rupa itd...radi eksperimenta.

Problem je bio kod prvog resonatora ali tu sam se naucio.Nemam slika da postavim ali mogu da napisem ponesto ako nekog nesto konkretno interesuje.Lepio sam ih acetatnim providnim silikonom i srafio znaci elasticni spojevi(mozda sam pogrsio)?
Morao sam im traziti mesto u sobi gde ce biti naj efikasniji tu sam najvise vremena potrosio.Ovi Helmholtzi nazad na 30Hz su morali doci tamo zato sto sam imao veliku rupu na toj frkvenciji...njihova zapremina je oko 1020 litara.

Probao sam i vunu(kolicinski dosta postavio sam cela pakovanja 60x60x280cm) u coskove umesto HelmHoltza ali ni izbliza nije bila efikasna kao resonator.Kad je vuna bila u pitanju reverb time se menjao neznatno dok kod HelmHoltz-a bas primetno.

Nenade
Ja nisam cuo da ima nekih nuzefekata kod njih znaci ne cujem.
Mozda ne slusam na pravo mesto ili si mislio na nesto drugo?

Ako ste konkurentni čut čemo se oko perforacije.

Da dobro, samo da zna? ?to doprinosi takva perforacija.

Pa nije Helmholtz neka jaka nauka ali treba je ne?to znati da, da ne kolorira zvuk, da ima koliko ide ?irok Q/bandwidth i da je dosta visoka absorpcija.

Pa eto opi?i to ekperimentisanje i ?to ste zaključili i da li ste se pomagali kakvom literaturom i slično...

Ako nema slikica onda neke skice ?to ste napravili, pa kakva fotka kako sada izgleda.

NLP
06-12-2010, 12:41 PM
NLP

Pogledao sam Valetov thread lepo ste to odradili.Meni se licno ne svidja samo kako sve na kraju izgleda (vizuelno) ali to je samo meni:D.
Ne svidja mi se taj pristup kod akustickog tretiranja prostorije mada je puno laksi od mog.

Interesuje me detalj ok absorbera u uglovima za niske frekvencije
kako su radjeni kolika im je ukupna zapremin,da li je to samo vuna ili membrana ili....?

Imam problem oko 350hz-450hz koji nismo resavali(manjka vremena) ja i Denis pa bi ga mozda mogli resiti ovde na forumu zajedno?

Ima tu jos svasta nesto da se radi, radijator mi je ostao otvoren pa onda zid i vrata nisu tretirani itd...Mozda neki predlog za difuzore na bocnim zidovim.

Pa za modularno unutra?nju akustiku je dosta dobro.
I na ?elje vlasnika je treba gledati:)
Dakako bi moglo sve i drugačije izgledati. ... po ?elji.
Efikasno je i posve pasivno.

Kad se zavr?e jo? novi studiji dat ču neke slikice i nije modularna akustika.

Modularni superchunksovi so te?ki preko 30kg/elemenat (jedan je 120cm visok). Prednja strana je 60cm. Napravljen je iz sendvič kombinacije različite vune. ... dosta guste koliko znam ?to Dema preferira:)
Prednji dio je zami?ljen kao neke vrste "pasivna membrana", kombinacija specifične tkanine i vune...

Za neke predloge bi trebao staviti neki detajlni nacrt.

Zoki
06-12-2010, 12:52 PM
NLP

Modularni superchunksovi so te?ki preko 30kg/elemenat (jedan je 120cm visok). Prednja strana je 60cm. Napravljen je iz sendvič kombinacije različite vune. ... dosta guste koliko znam ?to Dema preferira:)
Prednji dio je zami?ljen kao neke vrste "pasivna membrana", kombinacija specifične tkanine i vune...

Pa da vise slojeva razlicitih gustna vuna to znam da zvucni talas ne voli pa
je absorber kao takav vise efikasan.
A membranu si testirao -merio ili ?

Zoki
06-12-2010, 12:53 PM

Postavio sam sketchup file na pocetku tu su i dimenzije.

Zoki
06-12-2010, 02:28 PM
Jos slika.

NLP
06-12-2010, 03:33 PM
Pa da vise slojeva razlicitih gustna vuna to znam da zvucni talas ne voli pa
je absorber kao takav vise efikasan.
A membranu si testirao -merio ili ?

Da ali mora da bude gustina izabrana i specifički slo?ena da je ubla?en impedantni skok.
hmmm "membrana" je veoma! broadband tako da nema problema.

NLP
06-12-2010, 03:34 PM
Postavio sam sketchup file na pocetku tu su i dimenzije.

Aha nisam video.
Pogledat ču kad stignem.

Zoki
06-12-2010, 03:47 PM
Da ali mora da bude gustina izabrana i specifički složena da je ublažen impedantni skok.
hmmm "membrana" je veoma! broadband tako da nema problema.

De kazi kako je membrana broadband?:shock::confused:<!-- / message --><!-- sig -->da nije veliki Q?

Kazi nesto vise o impedantnom skoku.

NLP
06-12-2010, 05:19 PM
... e pa membrana je veoma ?irok pojam...
Eto ako ima? volje i vremena pročitaj ne?to malo oko toga:
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=2420&postdays=0&postorder=asc&start=0

Zoki
06-12-2010, 09:08 PM
NLP

Bas dobar link otvara vidik.
Ali mi nije jasno kako znas karakteristike takvog absorbera,da li si ih nekad merio predpostavljam da jesi,kakvi su rezultati?

NLP
06-12-2010, 09:41 PM
Pa tako za ramišljanje da je ok.

Testiranja tekom različitih studija, audiofilskih slušaonica, izkustva.
Večinom male sobe i sve su do sad ispale dobro (dovoljno frekvencijski linearne) a pri tom da su se upotrebljavali samo pasivni absorberi.

U Valetovom primjeru vidiš da rade vrlo dobro (treba je znati da nizke uglavnom uravnjavaju kutni elementi) a zvučnike ima ozbiljne i idu do 25Hz (http://quested.com/products-vh3208.html + 2 X http://quested.com/products-x15.html).
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=280651&postcount=187

Pa ako baš zatreba u zadnjem stadiu ako je želja strašna, sam pripremljen da upotrebim i kakav Helmholtz ali mi do sada još nije zatrebalo a ima još ideja kako bi moglo pasivno i drugačije.
Korak po korak.

Zoki
07-12-2010, 10:03 AM
Nenade na sta si mislio?

ima jo? ideja kako bi moglo pasivno i drugačije.
Korak po korak. <!-- / message --><!-- sig -->

Zoki
07-12-2010, 11:15 AM
Večinom male sobe i sve su do sad ispale dobro (dovoljno frekvencijski linearne) a pri tom da su se upotrebljavali samo pasivni absorberi.

Nisam mislio na takvo testiranje nego da li mozes nacrtati grafikon kako on deluje na koju frkvenciju?

De de ne moras se toliko hvaliti do sad ispale dobro (dovoljno frekvencijski linearne) znamo da si dobar akusticar:D.

Razmisljao sam oko toga sto kazes aktivan i pasivan absorber,ima dosta prednosti ovaj pasivni ali neznam koliko je efikasan,fali mi GRAFIKON kako on deluje, govorim o absorberima za niske frkvencije do 200hz .

Predpostavljam da imas puno iskustva i znanja.Matematicke formule su jedno a u praksi se to malo razlikuje bar koliko sam ja primetio.
De podeli malo(znanje i iskustvo) sa nama:grin:.?

NLP
07-12-2010, 11:46 AM
Pa neču sad crtati neki grafikon koji je "namišljen" i nije izmjeren ali koliko opažam takvi kutni djeluju sasvim dobro do 60, 50, 40Hz mislim da ne mnogo... ali važna je i sinergija svih elemenata da stigne djelovanje svih absorbera i do nižih frekvencija.

Nisam akustičar, možda nekakav kvazi inženjer:)
Malo OT: ...naziv akustičar je više reklama, da bi znao kako neki priznani akustičari nacrte crtaju kao da su u osnovnoj školi... i ideje imaju takve... video par nacrta dviju priznanih akustičara i nisam mogao nedelju dana da dođem sebi a stvarne pare su u pitanju, od tada pomalo mrzim tu reč:D

Sa pasivnim elementima ne možeš mnogo zaje**ti. Nema neke izrazite reradijacije, ne kolorira i slično. Ali potrebno je upotrebljavati nekakav "sendvič". Taj "sendvič" prilagođavam od sobe do sobe i u jednoj prostoriji nije posvuda jednak.
Koristim vune gustoče od 30 do 160kg/m3 u različitim kombinacijama, različito postavljene i orientirane u prostoru. Valetov primjer recimo je dosta jednostavan.

Zoki
07-12-2010, 11:56 AM
Znaci na kraju se sve svodi na eksperimentisanje.
Korak po korak,malo po malo dadajemo absorbere i merimo?

Kakav je konkretno absorber kod Valeta?

Zoki
07-12-2010, 12:02 PM
Sa pasivnim elementima ne možeš mnogo zaje**ti. Nema neke izrazite reradijacije, ne kolorira i slično. Ali potrebno je upotrebljavati nekakav "sendvič". Taj "sendvič" prilagođavam od sobe do sobe i u jednoj prostoriji nije posvuda jednak.

Vidis,nije mi jasno kad kazes prilagodjavam ih od sobe do sobe.Da li si mislio prlagodis ih na odredjenu frekvenciju li nesto drugo?
Mislim da sendvic doprinosi samo kvalitetu absorbcije neke frekvencije?
Njihova efikasnost se meri koficijentom od 0-1 za odredjenu frekvenciju zar ne?

NLP
07-12-2010, 12:28 PM
Znaci na kraju se sve svodi na eksperimentisanje.
Korak po korak,malo po malo dadajemo absorbere i merimo?

Kakav je konkretno absorber kod Valeta?

Ne eksperimentujem vi?e, to sam radio kad sam pravio vlastite prve tri studije u kojima sam sam radio:)

Kad se pravi studio, mora se znati koliko čega točno i do sada nismo ni?ta dokupovali.

Vale ima absorbere sačinjene od vune kombinacije 50, 80, 120, 130 i 140Kg/m3, ovisno gdje su u prostoru pozicionirani.

NLP
07-12-2010, 12:30 PM
Sa pasivnim elementima ne mo?e? mnogo zaje**ti. Nema neke izrazite reradijacije, ne kolorira i slično. Ali potrebno je upotrebljavati nekakav "sendvič". Taj "sendvič" prilagođavam od sobe do sobe i u jednoj prostoriji nije posvuda jednak.

Vidis,nije mi jasno kad kazes prilagodjavam ih od sobe do sobe.Da li si mislio prlagodis ih na odredjenu frekvenciju li nesto drugo?
Mislim da sendvic doprinosi samo kvalitetu absorbcije neke frekvencije?
Njihova efikasnost se meri koficijentom od 0-1 za odredjenu frekvenciju zar ne?

Sastav sendviča determinira koliko nizko absorbuje (+kad ih ima? vi?e u prostoru-sinergija), svi ti absorberi su jo? uvijek potpuno absorptivni i do visokih frekvencija.

boggy
07-12-2010, 12:32 PM

Nisam mislio na takvo testiranje nego da li mozes nacrtati grafikon kako on deluje na koju frkvenciju?

De de ne moras se toliko hvaliti do sad ispale dobro (dovoljno frekvencijski linearne) znamo da si dobar akusticar:D.

Razmisljao sam oko toga sto kazes aktivan i pasivan absorber,ima dosta prednosti ovaj pasivni ali neznam koliko je efikasan,fali mi GRAFIKON kako on deluje, govorim o absorberima za niske frkvencije do 200hz .

Predpostavljam da imas puno iskustva i znanja.Matematicke formule su jedno a u praksi se to malo razlikuje bar koliko sam ja primetio.
De podeli malo(znanje i iskustvo) sa nama:grin:.?

Nisam hteo da se ukljucujem u pricu ali izgleda da ipak moram.

Nenad deli svoja znanja i iskustva sve vreme od kada je na ovom Forumu, te ne vidim nikakvu potrebu pozivati ga da to dodatno/specijalno radi. Sta vise, mislim da je to nepotrebno, nepristojno i preterano, covek se dobrovoljno angazuje koliko zeli, ima vremena i energije, i sigurno nece to ciniti sire od "horizonta" koji je sam sebi odredio, odnosno van granica diskusije na ovakvom forumu.

Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.

Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno".

"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.

Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!

pozdrav

bogi

Zoki
07-12-2010, 01:57 PM
Nisam hteo da se ukljucujem u pricu ali izgleda da ipak moram.

Dobrodosao na ovaj thread.

NLP deli svoja znanja i iskustva sve vreme od kada je na ovom Forumu, te ne vidim nikakvu potrebu pozivati ga da to dodatno/specijalno radi. Sta vise, mislim da je to nepotrebno, nepristojno i preterano, covek se dobrovoljno angazuje koliko zeli, ima vremena i energije, i sigurno nece to ciniti sire od "horizonta" koji je sam sebi odredio, odnosno van granica diskusije na ovakvom forumu.

Boggy da li si zavrsio i advokaturu pa sada dolazi i prkasa na red?
Pusti nas da razgovaramo(dopisujemo),pa Nenad valda ume sam da kaze ako mu nesto smeta ili...Ja mislim da ovo o cemu mi pisemo ne moze da skodi nikome samo moze da pomogne.

Da ja cenim Nenadovo znanje i bas zato ga i pitam za misljenje,ali on daje konkretne odgovore:grin: korisne po ceo forum.
Pazi boggy ja ovde nikoga ne prozivam niti trazim da radi nesto specijalno za mene(kao sto znas ja sam moju prostoriju zavrsio pre skoro godinu dana)cak sta vise mislim da imam jedan prijatan dijalog sa Nenadom koji ce verovatno pomoci nekome ako radi akustiku svoje prostorije pomoci.

Ovaj thread sam postavio da bi drugi potencijalni clanovi ovog foruma koji zele da rade akusticki tretman svoje prostorije imali jos neku ideju kako se to moze izvesti,a i na tvoj licni predlog.

Stvarno ne znam kolike su granice ovakvog foruma?

Sredjivati sobu samo uskopojasnim helmhotzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.

Pa u redu ti ne zelis da sredjujes prostoriju uskopojasnim Helmholtzovim absorberima iz razloga koje si naveo ali da si malo pazljivije pratio thread video bi da se u mojoj prostoriji nalaze i sirepojasni absorberi koji rade po sistemu Helmholtza i drugih absorbera...u ostalom citaj.

Administrator nam je vec jednom zatvorio thread :cry:ne zelim da se to ponovi.
Ja ne savetujem nikoga na ovom forumu samo prenosim licna iskustva proverena u mojoj praksi.

"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.

Opet i opet "Izmereno je ravno" pa boggy to je preduslov da prostorija bude kvalitetna. Ako zelis otvori drugu temu gde mozemo da pisemo opsirnije.Mslim da ovde nije mesto.

Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!

Boggy ovo bi mogla biti jos jedna nova tema?Otvori novi thread(pazi ne teram te van tvog "horizonta" ,mogucnosti niti zelim da ti oduzimam vrme)

Moje licno misljenje je ako ne pomazes nemoj da filo***iras.

Zoki
07-12-2010, 02:04 PM
NLP

Ne eksperimentujem vi?e, to sam radio kad sam pravio vlastite prve tri studije u kojima sam sam radio:)

Kad se pravi studio, mora se znati koliko čega točno i do sada nismo ni?ta dokupovali.

Vale ima absorbere sačinjene od vune kombinacije 50, 80, 120, 130 i 140Kg/m3, ovisno gdje su u prostoru pozicionirani.

Procitacu malo vise na temu "pasivnih" absorbera pa ako mi nesto nije jasno nadam se da mogu da ti se obratim?Ako nam Boggy ne zabrani:D.

NLP
07-12-2010, 02:08 PM
Nemojte se svađati.
Koliko sam htio reči sam rekao, dao sam misliti da mo?e i bez uskopojasnih re?enja posve uspje?no.

Boggy je načelan čovjek i ja ga zbog toga veoma po?tujem jer ka?e ?ta misli i nema nikad fige u đepu, te nikome nikad neče ?tetiti.

On je svoje propovjedao več hiljadu puta uvijek na novo.
To zna veoma izmarati.

... vi?e puta sam i ja več to sve pisao...

Ajd idem sad na ručak.:)

NLP
07-12-2010, 02:10 PM
NLP

Procitacu malo vise na temu "pasivnih" absorbera pa ako mi nesto nije jasno nadam se da mogu da ti se obratim?Ako nam Boggy ne zabrani:D.

Mislim da neče? moči nači mnogovi?e o tome (oko sendviča) ne na internetu ne u knjizama. Bar mislim tako.:)

Zoki
07-12-2010, 02:16 PM
Nenade ja volim da eksperimentisem samo da budem vise slobodan(sad oko praznioka).
Nastavisemo razgovor na ovu temu ako si raspolozen?

boggy
07-12-2010, 02:21 PM
..........

Moje licno misljenje je ako ne pomazes nemoj da filo***iras.
Uopste ne filozofiram, upravo ti pomazem, samo ste se to ne uklapa u ono sto zelis/ocekujes da cujes.

pozdrav

bogi

Zoki
07-12-2010, 07:35 PM
Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.

Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno".

Boggy izvini ali ja ovde nevidim nista korisno samo nekakve tvrdnje bez obrazlozenja.

Uopste ne filozofiram, upravo ti pomazem, samo ste se to ne uklapa u ono sto zelis/ocekujes da cujes.

Pa upravo ova izjava jeste dokaz da ti filozofiras.

Ako hoces stvarno da pomognes onda preuzmi sketch up koji sam postavio pa ukazi na moje greske,pa da svi nauce nesto.Smo nemoj molim te ja ne bih ovako ja ne bih onako to je zato i zato ,obrazlozi :shock:.

boggy
07-12-2010, 07:45 PM
....

Ako hoces stvarno da pomognes onda preuzmi sketch up koji sam postavio pa ukazi na moje greske,pa da svi nauce nesto.Smo nemoj molim te ja ne bih ovako ja ne bih onako to je zato i zato ,obrazlozi :shock:.

Ponovo, samo zbog tebe, da ispisem ono sto sam vise desetina puta napisao na ovom Forumu?

Nemam vremena, zao mi je.

Citaj forum, za to sluzi, ne samo da se postavljaju pitanja.

Hvala na razumevanju.

pozdrav

bogi

Zoki
07-12-2010, 09:10 PM
Ponovo, samo zbog tebe, da ispisem ono sto sam vise desetina puta napisao na ovom Forumu?

Nemam vremena, zao mi je.

Citaj forum, za to sluzi, ne samo da se postavljaju pitanja.

Hvala na razumevanju.

Naravno opet nista od Boggy-a.

Zoki
07-12-2010, 09:13 PM
Jos neka slika.

boggy
07-12-2010, 09:31 PM
.....Naravno opet nista od Boggy-a.

:)

pozdrav

bogi

NLP
07-12-2010, 10:30 PM
Zoki baš gledam tvoj "My room sketchup".

Ovaj prostor je dosta obečavajuč.

Nešto mi uopšte nije jasno: soba je dimenzija 3,8m u širinu (nije baš nešto krpno ali nije ni tako malo gledano na druge prostore ovdje na forumu i u praksi) X čak dužine 7,4m! X 3m (okej visina a za domači teatar baš dobra visina).

Jesa li dobro izmjerio ili moj SketchUp Pro verzija laže?

Ako ne laže onda:

Čemu onda toliko Helmholtza?!:shock:
Čemu uopšte Helmholtz resonator?!
Čemu toliko truda badava?
Premnogo truda za takav rezultat.

Ni u pola manjim sobama ih nisam imao potrebe koristiti!
To je nekoliko kubika manje nego Valetova soba, tu bi se moglo sve odraditi samo sa pasivnom varijantom!

Imaš podvajanja da ali ništa nerešljivo sa pasivnom varijantom i gledano na tvoj celokupni volumen prostora... koliko sad računam i gledam taj "nacrt" ne razumem takvu pravu malu operaciju tjunovanja Helmholtz resonatora?!

Je li ste ih tjunovali na modalne frekvencije ili naokolo?
Baš me zanima kakav je detajlan RT60... verovatno je "nestabilan".

analog
07-12-2010, 11:41 PM

Boggy izvini ali ja ovde nevidim nista korisno samo nekakve tvrdnje bez obrazlozenja.

Pa reče ti čovek da uskopojasni apsorberi daju bolje rezultate na merenje, ali ne i na slušanje. I da preporučuje širokopojasni pristup koji može a i ne mora da bude helmholtz. Dobiješ lošije merenje, ali bolje slušne rezultate. To je na kraju bino zar ne? Čovekov mozak je u stanju da "ignoriše" raznorazne anomalije koje su merljive mikrofonom, pa ne treba toliko pridavati značaj merenjima. Takođe se ranije pominjalo u ovom threadu da uskopojasni apsorberi znaju da zvone/sviraju. I upravo je to razlog zašto ih treba izbegavati.

Ne sumnjam da ti sada soba zvuči mnogo bolje nego pre akustičkog tretmana. Poenta priče je da se možda moglo uraditi bolje, i upravo je dao savet kako. WIDEBAND. Dao ti je iskustveni, slušni, empirijski savet, a ne knjiški, laboratorijski. I ja tome više verujem.

Izvini, znam da imaš dobru nameru sa celim ovim threadom, ali se ne slažem sa tobom oko neprimerenih reakcija na Boggyjeve postove. Ako ne razumeš o čemu priča, pitaj dalje, čitaj knjige, forume ili iskuliraj, nemoj da napadaš. Nemoj očekivati da će ti neko pisati esej da bi obrazložio nešto što ne može da stane u jedan post. Tvoje je da li ćeš da prihvatiš savet ili ne. A to zavisi od poverenja prema osobi koja ga je dala.

Pozdrav

P.S. Super ti izgleda prostor

DeMa
08-12-2010, 02:26 AM
E sada neka mi se prevede sve te engleke nazive na jedan jezik koji razimjem.
Ili rijecima i sa skicom.

Iza ovog svega stoji koncept i nemojte uzeti jednu komponentu. Nego sve sto dolazi u obzir
cemu sluzi sta. Samo na taj nacin mozete razmisljati. Ako zelite uspjesno zavrsiti projekat.

DeMa
08-12-2010, 02:30 AM
Nenad sto to trebalo biti rt 60 nestabilan.

Ajmo na drugu stranu. Ko je tebi certificirao tvoje absorbere koje sam pravis.
Kakve ti imas uvjete. Valja znati ako budem radio jos jedan kombinirani absorber.
Pa da imam gdje doci provjeriti.

Pozz
denis

DeMa
08-12-2010, 02:42 AM
Kada mi se da psati.
Helmhotz je uvjek sadnja karika u lancu. Znaci zamislite EQ koji je odgovoran za jednu frkvenciju.
I na tom djelu teba raditi. I radi izvrsno. Sa malo malo para malo truda i znanja proracunati jednu formulu.
Nebjzite od jednostavnog rjesenja samo radi toga sto imamo i ljudi koje ne vole to rjesenje.
Ali nitko nemoze usporiti brz i odlican ucinak. I to u pozitivnom smislu.
To resenje je tako jednostavo i genijalno da mi nije jasno sto bjezati od njega.
Ako se nekome cini pre jednostavno neka. Nekada je i okolo blize.

Pozz
Denis

analog
08-12-2010, 04:05 AM
Koju ste formulu koristili za proračun rezonatora?
Da li su merenja dala očekivani rezultat, odnosno da li su dokazala da je ta formula precizna i pozdana?
Šta se dešava kada se unutar rezonatora doda porozni, apsorbcioni materijal? Da li se rezonantna frekvencija u tom slučaju pomera?

Hvala

NLP
08-12-2010, 08:27 AM
Eto DeMa lepo da si se vratio!

To što Analog pita i mene je zanimalo nekoliko postova unazad.

Ako je urađeno sve sa Helmholtzima (neki su uskopojasni neki si širepojasni) onda je mogučnost da RT 60 nije jednakomjeran kroz zvučni spektar jer Helmholtz oduzima jeku u području u kojem radi.
To se može poboljšati da se dodaju još porozni širokopojasni absorberi dakako.

Ako praviš sve sa širokopojasnim poroznim/pasivnim absorberima, truda/posla je puno, puno, puno manje nego napraviti dobro tjunovan Helmholtz (da je čim više efikasan, da ne kolorira zvuk...).
Na početku sam podao i neke linkove kako to neki rade.
Isto govore ljudi koji ih prave.

Koristili ste i perforisane ploče i taj Helmholtz ima veči obseg rada da.

Ali premalo je informacije što i kako, trebalo bi znati za vsaki absorber kako je pravljen.

Kao što sam rekao, sad kad je što je, kombinovati bi se trebalo još sa pasivnimi širokopojasnimi absorberima.

Ali vrstni red akustičkog tretmana ste zabrkali. Bilo kakva tjunovana rešenja se prave na kraju, bio to Helmholtz ili membranski absorber.

NLP
08-12-2010, 08:30 AM
Pa čemu bi meni trebao certifikat za absorbere?:grin:
Mo?e? da vidi? kako djeluju "in situ"/ na licu mjesta/ on the face of the place:D
plus toga ?to su ?irokopojasni i porozni.

Zoki
08-12-2010, 09:26 AM
Pozdrav Denise.

Zoki
08-12-2010, 10:02 AM
NLP

Jesa li dobro izmjerio ili moj SketchUp Pro verzija la?e?

Da dobro si izmerio.

Čemu onda toliko Helmholtza?!:shock:
Čemu uop?te Helmholtz resonator?!
Čemu toliko truda badava?
Premnogo truda za takav rezultat.

Ni u pola manjim sobama ih nisam imao potrebe koristiti!
To je nekoliko kubika manje nego Valetova soba, tu bi se moglo sve odraditi samo sa pasivnom varijantom!

Ima? podvajanja da ali ni?ta nere?ljivo sa pasivnom varijantom i gledano na tvoj celokupni volumen prostora... koliko sad računam i gledam taj "nacrt" ne razumem takvu pravu malu operaciju tjunovanja Helmholtz resonatora?!

Je li ste ih tjunovali na modalne frekvencije ili naokolo?
Ba? me zanima kakav je detajlan RT60... verovatno je "nestabilan".

Po grafikonu ce se videti cemu toliko HelmHoltza.
Pa Helmholtze smo izabrali kao alatku za absorbciju.
Hmmm ne znam da li je badava trud,jos ce mo pricati pa ce mo videti,eto opet koristi po ceo forum.

Ne znam sta znaci podvijanje?

Da potpuno se slazem da moze i pasivno.

Zaboravio sam tacno na koje frevencije rade,ali znam sigurno da su ovi nazad na 30hz jer se rupa nije dala ispraviti nikako ,malo smo je ublazili.Videce se na grafikonu kasnije.

Nenade sta si mislo pod RT60 -nestabilan?Da li si mislio da se menja od situacije do situacije ili...?Ako je to tako kako to mozemo dokazati?Ja to
ne mogu cuti.

Pazi Nenade probao sam po uglovima umesto HelmHoltza staviti kamenu vunu citave pakete 60x60x280cm(po svim uglovima),pa onda malo pustim muziku i.. nije mi se svidelo kako zvuci, do duse bila je to vuna
50kg/m3 ,nile bilo nikakvog sendvica... primetio sam da je puno manje efikasna za niske frekvencije za razliku od HelmHoltza.

Na protiv meni je prirodnije zvuci sa HelmHltzom nego sa poroznim absorberom.

Nenade evo ovako postavljali smo HelmHoltze(prvo dva komada) pa merili
,dobili smo povratnu informaciju grafikon po kojem smo dalje dodavali HelmHoltze sve dokle god je bilo mesta..po nekoj mojoj zamisli kako ce na kraju prostorija izgledati.Na svu srecu bilo je dosta mesta pa ih ima dosta.

Sta mislis da li mozes napraviti previse Helmholtza za niske frekvencije i time upropastiti prostoriju?Ja mislim da ih nikada nema dovoljno.

Zoki
08-12-2010, 10:14 AM
Evo jedno merenje sada je to malo i promenjeno ali to ce mo kasnije.
Ovo je samo da analiziramo RT60.
http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8465&stc=1&d=1290243124 http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8466&stc=1&d=1290243130 http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=8467&stc=1&d=1290243138

Ovde se vidikako smo malo ispravili rupu na 30Hz

Zoki
08-12-2010, 11:01 AM
Pa reče ti čovek da uskopojasni apsorberi daju bolje rezultate na merenje, ali ne i na slu?anje. I da preporučuje ?irokopojasni pristup koji mo?e a i ne mora da bude helmholtz. Dobije? lo?ije merenje, ali bolje slu?ne rezultate. To je na kraju bino zar ne? Čovekov mozak je u stanju da "ignori?e" raznorazne anomalije koje su merljive mikrofonom, pa ne treba toliko pridavati značaj merenjima. Takođe se ranije pominjalo u ovom threadu da uskopojasni apsorberi znaju da zvone/sviraju. I upravo je to razlog za?to ih treba izbegavati.

Ne sumnjam da ti sada soba zvuči mnogo bolje nego pre akustičkog tretmana. Poenta priče je da se mo?da moglo uraditi bolje, i upravo je dao savet kako. WIDEBAND. Dao ti je iskustveni, slu?ni, empirijski savet, a ne knji?ki, laboratorijski. I ja tome vi?e verujem.

Izvini, znam da ima? dobru nameru sa celim ovim threadom, ali se ne sla?em sa tobom oko neprimerenih reakcija na Boggyjeve postove. Ako ne razume? o čemu priča, pitaj dalje, čitaj knjige, forume ili iskuliraj, nemoj da napada?. Nemoj očekivati da će ti neko pisati esej da bi obrazlo?io ne?to ?to ne mo?e da stane u jedan post. Tvoje je da li će? da prihvati? savet ili ne. A to zavisi od poverenja prema osobi koja ga je dala

analog moras razumeti da je frekventni odziv prvi i jedini preduslov da prostorija bude kvalitetna za kriticno slusanje.Iz sopstvenog iskustva pricam.

Opet iz svog iskustva ako na primer imamo rupu koja je siroka recimo od
500-2500hz recimo -2db ona je veoma cujna,gubi se balans...ne znam kako da napisem...znaci veoma je vazno,veoma je cujno.

Zato tvrdim da je frkventni odziv Sobe-zvucnika.... jako bitan da bude sto ravniji.

Sve ovo sto sam gore napisao se kosi sa Boggyjevim.

To da je bolje raditi sirokopojasnim a ne tjunovanim(koji takodje mogu biti sirokopojasni) absorberima...vec sam rekao da sam probao i sirokopojasne i
na kraju tjunovane i meni se vise svidja ova kombinacija koja je sada u mojoj sobi ,da ne pisem ponovo:).

Ja ne mogu da cujem niti da izmerim nekakve anomalije sto se tice tjunovanih absorbera,
ali opet to sam samo ja:grin:.

analog pa ja ovo pisem takodje iz svog iskustva(koje je moram da priznam malo) a ne iz knjiga.
Moja reakcija prema Boggy-ju takva,tu mi ne mozes pomoci moze samo on.
Ja njega jako dobro razumem ali tebe ne?Boggy kaze bolje je WIDEBAND(sirokopajasno) ti isto tako mislis da bolje je sirokopojano...
Mogao si jednostavnije da kazes da i ja mislim da je bolje sirokopojasno itd..

Ok pisemo bas na tu temu pa da svi naucimo nesto.

Zoki
08-12-2010, 11:05 AM
analog

Kada sam dodavao vunu Q bi bio siri a efikasnost na tjunovanu frekvenciju bila manja.

NLP
08-12-2010, 04:29 PM
RT60je u redu. Ako bi pravili previše uskopojasnih i nništa ili veoma malo perforiranih, RT60 bi bio gore dole, odnosno kako rade pojedini uskopajsni resonatori.

Praviti usporedbu među poroznim i tjunovanim absorberima bi bilo teško jer bi morao istu prostoriju dva puta na različiti način tretirati i brem jednom izvaditi napravljeno a to bi bilo mukotrpno.
Ne bi smelo biti na pola napravljeno.
Ali kada bi gledali troškove mislim da bi sa poroznim materijalom prošao jeftinije.

Ja sam u biti rekao što mislim, to je previše truda i para i za kontrolnu sobu ne bih to priporučio iz svih navedenih razloga.
Kao što sam rekao ja bih sve to rješi sa poroznim absorberima i na kraju ako bi stvarno zatrebalo bi dodao i kakav resonator.

Sad se pametno spremnite da tretirate još levu i desnu površinu.
I to če još pripomoči ka akustički ugodnosti sobe.
Trebate absorpciju i još difuziju da napravite kvalitetno difuzijsko polje.
Malo se poigrajte koliko čega je potrebno.
A i tamo gdje imate samo porozne absorbere (spreda i od zada) razmislite kako bi uključili nekako i difuziju.

boggy
08-12-2010, 04:47 PM
..............
Ali vrstni red akustičkog tretmana ste zabrkali. Bilo kakva tjunovana rešenja se prave na kraju, bio to Helmholtz ili membranski absorber.

BINGO!

Bravo Nenade!

pozdrav

bogi

p.s. Volim kada vidim zrno strucnosti, iskrenosti i mudrosti u necijoj izjavi na Rumskom, iako neki clanovi vise vole da dobiju odmah SVE, instant, gotova resenja, "kljuc u ruke"... bez "prljanja ruku" sa knjigama i bez preteranog razmisljanja i truda da SAMI SEBI pomognu

Zoki
08-12-2010, 05:00 PM
RT60je u redu. Ako bi pravili previ?e uskopojasnih i nni?ta ili veoma malo perforiranih, RT60 bi bio gore dole, odnosno kako rade pojedini uskopajsni resonatori.

Praviti usporedbu među poroznim i tjunovanim absorberima bi bilo te?ko jer bi morao istu prostoriju dva puta na različiti način tretirati i brem jednom izvaditi napravljeno a to bi bilo mukotrpno.
Ne bi smelo biti na pola napravljeno.
Ali kada bi gledali tro?kove mislim da bi sa poroznim materijalom pro?ao jeftinije.

Ja sam u biti rekao ?to mislim, to je previ?e truda i para i za kontrolnu sobu ne bih to priporučio iz svih navedenih razloga.
Kao ?to sam rekao ja bih sve to rje?i sa poroznim absorberima i na kraju ako bi stvarno zatrebalo bi dodao i kakav resonator.

Sad se pametno spremnite da tretirate jo? levu i desnu povr?inu.
I to če jo? pripomoči ka akustički ugodnosti sobe.
Trebate absorpciju i jo? difuziju da napravite kvalitetno difuzijsko polje.
Malo se poigrajte koliko čega je potrebno.
A i tamo gdje imate samo porozne absorbere (spreda i od zada) razmislite kako bi uključili nekako i difuziju.

RT60 je jos malo bolji to ce mo na kraju.

Bas si lepo rekao u istu prostoriju probati i porozne i tjunovane absorbere
pa onda doneti sud koja je "bolja" u cemu se razlikuju itd.
Nenade nije tesko napraviti rezonator....ustvari kako za koga:wink:.

Predlazes mi da napravim kvalitetan difuzor na bocnim zidovima,to sam i misli da radi.Sa desne strane su mi vrata tako da bih morao da napravim difuzor koji nije preterano tezak a takodjei imm problem,maltene nista ne znam o njima.Tako da cu malo da citam,a i ti uskoci ako nije van tvog "horizonta" kako boggy kaze.:D
Lepo mi predlazes probacu to ali mislim na zadnjem zidu,bice tu jos slika
pa da vidim kako cu.Nazad imam dva zvucnika podnostojeca i to treba uzeti u obzir pa centrelni zvucnik itd.

Predlozi mi nesto na prvu pa da pocnemo da razmisljamo (samo ako imas vremena) pazi Boggy posmatra,da ne bude da trazim da ti za mene nesto radis.

NLP
08-12-2010, 06:43 PM
Osobno bih ti napravio difuzore i na ključnim mestima na plafonu (to bi se trebalo da se vidi u živo i odluči gledano na željeni sweet spot itd.) i tamo gdje več imaš neke pasivne absorbere bih nešto smislio, te i levo desno.

Postoje mobilne solucije za levo i desno, jedna veoma prosta ideja za nadaljni brainstorming je recimo ovdje:
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=3387&st=30&start=30

Mnogo upotrebljavam različite mobilne solucije kod tretmana, ponajviše kod projektnih "all in one" studija gdje trebaju varijabilnu akustiku (da se promeni akustički uslovi ili je hoče nekad nekamo preseliti ili prave i lokacijski recording), u višenamjenskim postorima ili u audiofilskim slušaonicama koja ne može uvijek da to bude i slično.

Prostostoječi zvučniki nisu nobena prepreka i slično, više fullrange zvučnik bolje je.

Ako ti je DeMa pravio "prvi deo" tretmana, fer bi bilo da ti pomogne i kod finalizacije, da ne ispadne da je to "polovičarski" posao, neka bude neki finalizovan projekat od početka do kraja a ne neko od sredine do kraja.

Dema je lepo "malo prije" rekao (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293101&postcount=68):
"Iza ovog svega stoji koncept i nemojte uzeti jednu komponentu. Nego sve sto dolazi u obzir cemu sluzi sta. Samo na taj nacin mozete razmisljati. Ako zelite uspjesno zavrsiti projekat."

Hvala Boggy.

Zoki
08-12-2010, 08:50 PM
Ako ti je DeMa pravio "prvi deo" tretmana, fer bi bilo da ti pomogne i kod finalizacije, da ne ispadne da je to "polovičarski" posao, neka bude neki finalizovan projekat od početka do kraja a ne neko od sredine do kraja.

Dema je lepo "malo prije" rekao (http://www.rumski.com/forum/showpost...postcount=68): (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293101&postcount=68):)
"Iza ovog svega stoji koncept i nemojte uzeti jednu komponentu. Nego sve sto dolazi u obzir cemu sluzi sta. Samo na taj nacin mozete razmisljati. Ako zelite uspjesno zavrsiti projekat."

ALO ALO NENADE ja ne trazim pomoc,sta sada izvodis.

Nenade Denis je zavrsio projekat sto se mene tice i to veoma kvalitetno kao sto se i vidi.Svako dalje sredjivanje je lako resivo bez tebe ili nedaj boze Boggy-ja.

Moja namera je bila da se na ovom forumu prikaze kako se moze uraditi neki prostor ali nemoj misliti da se ne moze bez tebe ili vec znas koga.

Ne znam sta ti je ovo trebalo,Denis ce se ukljuciti ako ima vremena i zelju da
to uradi.Nemoj i ti da pocnes da filozofiras i da vodis politiku radi ono sto znas i ne bockaj.:wink:

Ok to smo zavrsili idemo dalje.

Osobno bih ti napravio difuzore i na ključnim mestima na plafonu (to bi se trebalo da se vidi u ?ivo i odluči gledano na ?eljeni sweet spot itd.) i tamo gdje več ima? neke pasivne absorbere bih ne?to smislio, te i levo desno.

pazi na plafonu ne dolazi u obzir nista vise pogledaj sliku plafona pa ce ti biti jasno.

Hajde za pocetak da vidimo levo i desno.... pa trebalo bi da bude neko trajno resenje a ne pomicno itd video sam link ne mogu da procitam ama nista.

Postoje mobilne solucije za levo i desno, jedna veoma prosta ideja za nadaljni brainstorming je recimo ovdje:
http://www.planetaudio.si/portal/ind...st=30&start=30 (http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=3387&st=30&start=30)

Da za mene je pravi brainstorming jer ne mogu da procitam.

Mnogo upotrebljavam različite mobilne solucije kod tretmana, ponajvi?e kod projektnih "all in one" studija gdje trebaju varijabilnu akustiku (da se promeni akustički uslovi ili je hoče nekad nekamo preseliti ili prave i lokacijski recording), u vi?enamjenskim postorima ili u audiofilskim slu?aonicama koja ne mo?e uvijek da to bude i slično.

Prostostoječi zvučniki nisu nobena prepreka i slično, vi?e fullrange zvučnik bolje je.

Meni ne treba mobilna akustika ova soba je namenjena za kucni bioskop.
Ne razumem sta si hteo reci sa prostostojecim zvucniki.........?

DeMa
08-12-2010, 09:44 PM
BINGO!

Bravo Nenade!

pozdrav

bogi

p.s. Volim kada vidim zrno strucnosti, iskrenosti i mudrosti u necijoj izjavi na Rumskom, iako neki clanovi vise vole da dobiju odmah SVE, instant, gotova resenja, "kljuc u ruke"... bez "prljanja ruku" sa knjigama i bez preteranog razmisljanja i truda da SAMI SEBI pomognu

Bravo nenad i boggy.
Konacno ste i vi rekli kako je. Ja mislim i ljutim se ako smim biti iskren. Da ovdje ima nesto u objasnjavanju cemu fali jos istine.
Jos jednom i cinimi se zadnji put. Kome smeta koncept neka se ostavi komentiranja. Jer razlika je izmedju mog misljenja i vaseg dovesti forumase do toga da mogu sami rjesiti akustiku. Sto je moguce uz strucni i kvalitetnu strucnu izjavu. A pucanje protiv svjeta. Jer je ovo svjet izmislio a ne ja.
Ako ti tako zvani svjetski akusticari. Kada to vec cujem nebi da ima ACDC ili Stinga u akutici.
Ja neznam ko na ovom forumu ima pravo da se stavi na tu razinu. Ja znam sta znam i ne pricavam knjige. Di to pise da se to ne koristi.

Jos mi fale objasnjena za engleske rijeci.

Hey tri komponente.
Geometrija sobe
porozne absorbere
I absorbere poput helmholtza preforirani ili resetke kako sam ga vec prikaza na forumu.

I to su jedije komponente koje mogu realno igrati za nase svrhe neku ulogu.

Ili molim obrazloziti vas pristup svemu tome naricito niskin frekvencijama.

Nemojte praviti neku mistifikaciju lagano to nije fer prema ljudimu koje nemaju dovoljno iskustava.

Pozz

denis

Zoki
08-12-2010, 10:08 PM
Pozdrav Denise.

Kome smeta koncept neka se ostavi komentiranja. Jer razlika je izmedju mog misljenja i vaseg dovesti forumase do toga da mogu sami rjesiti akustiku.

Bravo.

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Nemojte praviti neku mistifikaciju lagano to nije fer prema ljudimu koje nemaju dovoljno iskustava.

:wink:

NLP
08-12-2010, 10:52 PM
hmmm ne vidim poante na takav način, zbog čega je očito (tako izpada) napravljen thread:rolleyes:

Kako god:

Zoki rekao si da je več jedna godina od toga ?to je to urađeno i kako bi se moglo jo? odnosno:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292921&postcount=34
"Imam problem oko 350hz-450hz koji nismo resavali(manjka vremena) ja i Denis pa bi ga mozda mogli resiti ovde na forumu zajedno?

Ima tu jos svasta nesto da se radi, radijator mi je ostao otvoren pa onda zid i vrata nisu tretirani itd...Mozda neki predlog za difuzore na bocnim zidovim."

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293066&postcount=61
"Ako hoces stvarno da pomognes onda preuzmi sketch up koji sam postavio pa ukazi na moje greske,pa da svi nauce nesto.Smo nemoj molim te ja ne bih ovako ja ne bih onako to je zato i zato ,obrazlozi :shock:."

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293075&postcount=63
"Naravno opet nista od Boggy-a."

... i ?to sve je "izvan mog horizonta" i ako "hočem":
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293039&postcount=55
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293042&postcount=56
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293045&postcount=59

... na podlagi svih tih izjava sam direktno pomislio da treba? kakav predlog, pomoč, nasvet (ili kako da "drugačije" ka?em)...
... javio se DeMa da ima iza svega toga "koncept" i da ne gledamo pojedinačnu komponentu... i onda sam se pomakao, čemu onda da se guram?!
Treči točak ili kako več.

Rekao sam vam iz svog vlastitog izkustva kako ja radim i kakva bi nek bila praksa odnosno vrstni red re?avanja problema u sobi.

Sad da vam ja nekako objasnim kako se u specifičnom prostoru odlučim za specfičan sendvi? prevazilazi okvire tog foruma jer bih vaj obojicu morao da vodim nekoliko puta sa sobom i pokazao vam moj način rada, razmi?ljanja... e to ne znam preko foruma.

Malki pregled threda:

Iz teorije i prakse se svodi da ako se tjunovani absorberi ne prave previdno da znaju da koloriraju zvuk i zato sam i pitao ako ?elite reči kako ste ih pravili pojedinačno (oni perforisani nisu uop?te zanimivi jer djeluju od 100, 130Hz a to zna i svaka gu?ča vuna i rijetka vuna sa dovoljno debljine i distancom od zida... nego kakvi "pravi" Helmholtzi gdje treba da se pazi na neke specifičke stvari:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292836&postcount=7
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292854&postcount=11
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292868&postcount=16
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292873&postcount=20

... pa da če bit sa nemodifikovanom metalnom konstrukcijom zvonjava (nije se jo? dogodila da je nema...), pa da ima na 60hz, pa da opet nema zvonjave, pa od mene da takve ploče stvaraju aliasing, pa da ima ploča koje nemaju to tako izrazito pa do toga da su takve skupe i ne dobiju se, pa da si si sam sve perforisao, pa od da je to veoma skupa ploča, pa od mene da kupljene one bolje op?te nisu da su veoma jeftine pa do toga da ne čuje? aliasing efekat...

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292874&postcount=21
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292882&postcount=27
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292883&postcount=28
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292887&postcount=29
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292891&postcount=31

... pa opet sam rekao dal ima nekih zanimivih linkove, literature oko Helmhotzova, ni?ta nije bilo...

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292891&postcount=31
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292938&postcount=36
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292920&postcount=33

ne?to veoma malko si napisao na brzinu i eto... ba? sam pomislio da ste dosta ekperimentirali oko Helmhotz resonatora jer trebaju da se potrudi da se postigne dobra efikasnost, bez čim manje koloracije i sa čim večim bandwidth-om/?irokopojasnost.

I sad ne treba? pomoč...:

"Nenade nije tesko napraviti rezonator....ustvari kako za koga:wink:.

Predlazes mi da napravim kvalitetan difuzor na bocnim zidovima,to sam i misli da radi.Sa desne strane su mi vrata tako da bih morao da napravim difuzor koji nije preterano tezak a takodjei imm problem,maltene nista ne znam o njima.Tako da cu malo da citam,a i ti uskoci ako nije van tvog "horizonta" kako boggy kaze.:D
Lepo mi predlazes probacu to ali mislim na zadnjem zidu,bice tu jos slika
pa da vidim kako cu.Nazad imam dva zvucnika podnostojeca i to treba uzeti u obzir pa centrelni zvucnik itd.

Predlozi mi nesto na prvu pa da pocnemo da razmisljamo (samo ako imas vremena) pazi Boggy posmatra,da ne bude da trazim da ti za mene nesto radis. "

... i sad izvodim ne?to jer sam rekao da nek DeMa zavr?i ?to je započeo:

"ALO ALO NENADE ja ne trazim pomoc,sta sada izvodis.

Nenade Denis je zavrsio projekat sto se mene tice i to veoma kvalitetno kao sto se i vidi.Svako dalje sredjivanje je lako resivo bez tebe ili nedaj boze Boggy-ja."

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293151&postcount=83

i da je projekat zavr?en i da se to vidi...

?ta ne mo?e? da čita? sa onog linka, kad ima? slikice!
Nemoj da ka?e? da bolje razumije? engleski, njemački kao slovenski... a ionako ne treba? jer ima? slike.

?to ima? DeMa da se ljuti? kad pravite pravo pozori?te kad se ka?e ne?to oko akustičkih elemenata kod kojih se zna ?to je prvo na redu da se u prostoru odradi i ?to sledeče i tako dalje.
... i ako tjunovane sprave utječu na prostor ako nisu napravljene sa pozorno?ču.

Ako ste prečitali barem moje linkove sa početka threada, vidjet čete da ustvari ima "mala znanost" i da to nisu obične kutija sa rezonirajučim volumnom te malo vune, nego se jedni pobrine za detajle a oni su me i zanimali!!!

Gdje je mistifikacija kad ka?em da se naučite koristiti poroznu absorpciju kad ste odmah navalili sa tjunovanim rezonatorima.

Kako da naučim DeMu kad je on ionako poučen i zna "te stvari" i ne treba da slu?a kritiku. e pa kritika je na mjestu iz teorije i prakse ima i nekoliko linkova i to je to.

Zoki zavr?i več jednom tu stvar i koristi je i nemojte izmarati da doka?ete da je to ultimativno rje?enje, jer na ?alost nije.

To mo?e da je nekakav pomoč kraju re?avanju problema (ako mo?e ne) i ne početak re?avanja problema i cjelokupno čudesno re?enje.

boggy
08-12-2010, 11:04 PM
Zdravo Denise,

.........
Jos mi fale objasnjena za engleske rijeci.
.........
Ne znam koje engleske reci treba da prevedem???

... i da dodam (ponovim, ne vise Nenad, nego sad ja):

Najvazniji principi u sredjivanju akustike control-room se mogu vezati za sledece ljude:

Haas-ov efekat, Helmut Haas 1949
Live End Dead End princip, 1979 Chips Davis, Don Davis
Difuzori, 1975 Manfred Schroeder je izumeo, kasnije su ih usavrsili Peter D'Antonio i Trevor Cox
Reflection Free Zone, 1984. [Grupa autora, ovo zna bolje Nenad ko je tvorac]
Non Environment princip, 1991, Tom Hidley i Philip Newell
Early Sound Scattering 1997, Andrew Perry
Reflection Rich Zone (ili kako se vec zove) George Massenburg, Peter D'Antonio.

[o svemu ovome je na desetine puta pisano na ovom Forumu, pogotovo je Nenad "smarao" sa tim!!! ;)]

Drugacijih principa nema u komercijalnim studijima jer nema komercijalnih studija sa drugacijim principima, ima ih sa mesavinom svega po malo (Pilchner&Schoustal) ali to je to.(tacka) :mrgreen:

itd... Voleo bih da mi neko pokaze gde se to intenzivno i principski koriste uskopojasni Helmholtz apsorberi i u jednom navedenom i prihvacenom principu sredjivanja studijskih prostorija. :confused:

Prema uskopojasnom Helmholtzovom rezonatoru se ponasaju kao da je nuzno zlo i izbegavaju ga gde god to nije neophodno.... zaista ne zelim da na kozi mojih klijenata proveravam ZASTO ONI TAKO RADE! (na stranu moje licno misljenje, iskustvo, proucavanje i sve ostalo)

od svih navedenih samo su Manfred Schroeder i Helmut Haas nemci (naravno i Hermann von Helmholtz), svi ostali su ili englezi ili amerikanci, tako da je najveci broj dokumenata napisan na engleskom jeziku i pod znakom pitanja je kolika je kolicina usko specijalizovanih dokumenata i knjiga ikada prevedena na nemacki jezik.

Najveca vecina naucnih radova koji se ticu studijske akustike se objavljuju na Acoustics Society of America i Audio Engineering Society... cak se ova druga uvek na prolece odrzava u Evropi, ali i tu su radovi striktno na engleskom jeziku i niko to nece prevoditi.

Od usko strucno specijalizovanih knjiga preporucujem samo dve:
Trevor J. Cox, Peter D’Antonio, “Acoustics Absorbers and Diffusers”
i Philip Newell, “Recording Studio Design”
EDIT:
Sorry, zaboravih ovu : Floyd E. Toole, “Sound Reproduction – Loudspeakers and Rooms”
Znaci TRI KNJIGE!

Znaci, bez znanja engleskog jezika svako ko se interesuje dublje za studijsku akustiku, nece odmaci dalje od gradjevinske akustike!

Spominjem striktno studijsku akustiku i navodim ljude koji su najvise doprineli istoj.

Te ako neko nije citao njihove ostale radove, ukljucujuci i barem ove dve [tri] navedene knjige, a PRI TOM zeli i da razume, definitivno sve sto mu budem pricao bice apsolutna "misterija" ali moze da poslusa savet, ne trazeci elaborat, esej ili sta vec koji bi bio "obrazlozenje"!

Svako ponaosob treba da se pozabavi svojim opstim obrazovanjem i ako ga nema onda ne treba okolinu da proglasava misterioznom...

A za Zokija cu da ponovim ono sto sam vec rekao u nekom drugom threadu:

Neopisivo mi je drago da si zadovoljan svojim sistemom i zelim ti da ga u zdravlju slusas jos mnogo mnogo godina.

Ziv bio.

pozdrav

bogi

NLP
08-12-2010, 11:05 PM
Jer razlika je izmedju mog misljenja i vaseg dovesti forumase do toga da mogu sami rjesiti akustiku.
denis

E i tu leži poanta ovog threada očito.

Dakako da mogu da sami rješe, mogu i ja da sam muzičar i odlično sviram gitaru, klavir ili saksofon, misliš da ne možem, jel čujem me vrijeđaš?!:shock::mad::D

Svi sve možemo ako hočemo ali najprije je treba znat osnove i naprednije se malo potkovati da se pametuje.

Skoro sve oko toga sam gore dosta obrazložio.

DeMa
08-12-2010, 11:08 PM
Nenad samo slicice i linkove.

Kakva kritika? ???
Definicija kritike dati konstruktivnu pomoc. Ne linkove i prepisavnje neki nauka.

Nenad imam problem kod 45 hz daj mi resenje. Ne link resenje.

Pozz
denis

DeMa
08-12-2010, 11:22 PM
Cinjenica je da puno pisete a malo kazete.

Kod mene ne stoji reklama akustik.

Nenam klijente samo znanje i dobru namjeru.

Pozz
denis

ps. Vidite kako se puno moze reci u tri recenice. Nemam volje se protiv vas boriti ko je vise napisao.

NLP
08-12-2010, 11:32 PM
DeMa gledaj ovako u dve rečenice: "nema? pojma" (očigledno).
Upravo si to dokazao, na ?alost, gdje je to znanje, da mi je znati?!
Kako ima? obraza da ka?e? tako naduvano "imam znanje", bez nekih argumenata, stvarno si tek na početku, svi se mi učimo ali od tebe hvala ne.

DeMa
09-12-2010, 12:01 AM
DeMa gledaj ovako u dve rečenice: "nema? pojma" (očigledno).
Upravo si to dokazao, na ?alost, gdje je to znanje, da mi je znati?!
Kako ima? obraza da ka?e? tako naduvano "imam znanje", bez nekih argumenata, stvarno si tek na početku, svi se mi učimo ali od tebe hvala ne.

Nenad gledaj

svakom svoje nisam tu da neko od mene uci. Nego je moje znanje tu ta adekvatno pomognem na neki problem.

Zao mi je da morate drugi pristup umalozavati.
A sto se tice uciti od mene. Tebi cu samo navesti haasa.

Pozz
denis

NLP
09-12-2010, 01:09 AM
DeMa gledaj tvoje sve znanje je recimo ovaj link:
http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
Prateči te formulacije mogu da naprave sve moguče tjunovane absorbere na 30, 50, 120, 130, 150, 180, 200... Hz i rješit če sve probleme.

Nema tu tvoje moje znanje!

Jesi li se katkad zapitao da je negdje kvaka, da možda nešto ne valja?!

Niste ni zalazili u detajle kako što i napraviti.
Kako to napraviti je opet drugi svijet kojeg niste ni malo odkrili, dodirnuli i opet to nije samo po sebi čudesno rješenje nego pomagalo/pripomoč!

Ako se upuštate u takav eksperimenat (koji nije ništa novo ako ste čitali barem moje linkove... i šire je zaželeno) onda bi malo razširili upotrebljive mogučnosti i neka saznanja te ih jednom možda upotrebili.

Princip ili način koji ste primjenili u tom prostoru se upotrebljava u građevinskoj akustiki (recimo u sportskim halama, na TV-ju možeš gledati kako su napravili kakav parlament, kakvu suvremenu sudionicu ili slabo odrađenu radijsku stanicu i slično) da se smire neke frekvencije u prostorima za širu upotrebu, nije baš to mišljeno za prave studie ili audiofilske prostore. Odnosno za prostore koji se ne koriste u profesionalne te zagrižene namjene obrade i/ili slušanja zvuka.
To su ekspres rješenja koja nisu za "kritičke" prostore.

Sve što je izvan okvira "brzih rješenja" osporavaš bez argumenata.
Odnosno i da imaš neke "argumente" kontradiktorno bi pričao protiv teoretske i zdrave pameti.

Kako sam rješio problem sa 45Hz u prostoru od dobrih 90m3 (po volumenu jednak prostor kao ovaj) možeš da vidiš kod Mike Vale threada, odnosno kako sam se nosio sa čak do 25Hz i samo poroznim rješenjem.

Helmholtz i membransko rješenje je odlično kad na kraju imaš "baš taj problem prevelik", kad si učinio sve u svoji moči sa "pasivnim" rješenjima i to je sva pamet.

... nekako kao midi ili plug in rješenje naprotiv analog rješenja:)

DeMa
09-12-2010, 02:04 AM
Nenad uvjek isto.

Problem sa 50 ili 150 je uvjek problem. Nema veze u kojem prostoru.
Evo dolazimo do sustine ove cile price. Audiofilske. Molim
To je to sto meni smeta djelite akustiku u nesto specijalno. Jer se tice studija da sigurno.
Mistifikacija.
Sva sreca pa je se nesto standrdizirano. Tako da smetjna jedna u jednoj frekvenciji je smetna u frekvenciji. A ne u jajetu.

To je neko mnogo pametniji od mene definirao. Nemojte mjesati pojmo i dovoditi krive pojmove u pricu, sve vise i vise ostavljate dojam da nesto krijete.
Di u tin strasnin knjigama iz koji si ucio.
Si nasao formulu gustoca kg i tako dalje.
Alpha je jedina vrjednost koje je mjerodavna za vrjednost absorbcie. I dok god ti meni ne pokazes i ne objasnis kako to tvoje radi imacu svije misljenje.
I tocka.

A sto se tice koncepta jos jednom. Ko zna citati je u prednosti. Helmhotz je za jedan odredjeni dio. Znaci jedna karika u lancu. Ti ga nemoras stavljati. Ali prestani ljudima govoriti kako to nije dobro.
Ili ne valja. Jer ako nastavis morat cu se stvarno potruditi. Traziti opet greske u tvojin izjavima.

I ne umalovazavaj moj pristup akustici. Hvala nenad.

boggy
09-12-2010, 03:25 AM
...........
To je to sto meni smeta djelite akustiku u nesto specijalno. Jer se tice studija da sigurno.

Ne delimo mi akustiku nego ceo svet, i to konkretno delimo akustiku (i vibracije) na industrijsku, arhitekturalnu, rezidentalnu i studijsku. Ova poslednja je specijalna i drugacija koliko i ove preostale tri. Svaka ima neka svoja pravila i principe, dobro, malo ili nikako primenjive u preostale tri.

Recimo, neces difuzore stavljati radnicima u stampariji da im "prolepsas" buku stamparskih masina... itd.

Mistifikacija.......
Besmisleno je da proglasavas "mistifikacijom" nesto sto nisi ni procitao.

Gradjevinska akustika nije ni blizu studijskoj, i nije namenski primenjivati samo takve principe na studije.

Niko ovde ne omalovazava tvoje znanje, ali je ono ograniceno samo na jedan deo, koji se retko moze primeniti na temu kojom se ovaj Forum bavi, a to je studijska akustika.

Takodje primecujem da si sklon omalovazavanju i jos gore, potpunom ignorisanju necega sto cak nisi ni procitao. Samo kazes "mistifikacija"... i mi svi treba zajedno da klimnemo glavom da si u pravu, i da ti verujemo na rec!? Ali pobogu, nisi to ni procitao!

Bolje prvo procitaj i nauci, pa onda deli drugima savete, trosi njihov materijal, trosi njihov rad, trosi njihove pare,... I tada iznosi svoje misljenje, ono koje nije zasnovano na minimalnom znanju i samo logici....

Na zalost, u akustici je jako malo stvari logicno... opet ce ti zvucati kao "mistifikacija"... znam... ali govorim ti istinu....

pozdrav

bogi

DeMa
09-12-2010, 05:37 AM
Ne delimo mi akustiku nego ceo svet, i to konkretno delimo akustiku (i vibracije) na industrijsku, arhitekturalnu, rezidentalnu i studijsku. Ova poslednja je specijalna i drugacija koliko i ove preostale tri. Svaka ima neka svoja pravila i principe, dobro, malo ili nikako primenjive u preostale tri.

Recimo, neces difuzore stavljati radnicima u stampariji da im "prolepsas" buku stamparskih masina... itd.

Besmisleno je da proglasavas "mistifikacijom" nesto sto nisi ni procitao.

Gradjevinska akustika nije ni blizu studijskoj, i nije namenski primenjivati samo takve principe na studije.

Niko ovde ne omalovazava tvoje znanje, ali je ono ograniceno samo na jedan deo, koji se retko moze primeniti na temu kojom se ovaj Forum bavi, a to je studijska akustika.

Takodje primecujem da si sklon omalovazavanju i jos gore, potpunom ignorisanju necega sto cak nisi ni procitao. Samo kazes "mistifikacija"... i mi svi treba zajedno da klimnemo glavom da si u pravu, i da ti verujemo na rec!? Ali pobogu, nisi to ni procitao!

Bolje prvo procitaj i nauci, pa onda deli drugima savete, trosi njihov materijal, trosi njihov rad, trosi njihove pare,... I tada iznosi svoje misljenje, ono koje nije zasnovano na minimalnom znanju i samo logici....

Na zalost, u akustici je jako malo stvari logicno... opet ce ti zvucati kao "mistifikacija"... znam... ali govorim ti istinu....

pozdrav

bogi

Boggy

Tvoju istinu

Kao prvo Sudis i to ti je prva grska niti znas sta znam, niti znas sta citam.
Ali neka ti bude.

JA OVDJE NECU PROPAGIRATI MASSENBURGA I NJEGOVU SOBU, JER ZA TOGA OVDJE NEMA MJESTA. A NITI JE IKO MOGUC TO FINACIRATI.
OD NAS KOJI SE OVDJE SKUPLAJU.
TAKO DA POLA PRICE PADA U VODU.

A DA VAS JE ZANIMALO, MISLIM TEBE I NENADA PITALI BI STA JE RADJENO.
PA DA STE MOGLI SUDITI.
POSTO NISTE PRICATE U TAMNO.

Jos ces i reci da je fizika u takozvanoj Studiskoj akustici jedna druga, i Da sve formule ovog svjeta lazu.
Ok napravio si lijepa djela. to to necu ni uskratiti.

Ali budite konkretni ako ja to tako grjesim. Nemoj me stavljati u situaciju da neznam sta pricam. jer nisi konkretan. imas jak das pisanja.
Znam sta je akustika u smislu smanjivanje buke.
a znam sta je sustina u studiju,
u Operi, Kazalistu, ili crkvi.
Ili prosto u ucijonici na faksu. jer je i tamo potrban RT60 da bih se moglo razumjeti.
Ti sad okreci formule ali ja znam sta su pravila za tako nesto. tako da i znam kako stim raditi zapravo razumjeti.
ali Djeli ti jer imas pravo glasa kosto ja imam pravo glasa moja djela su tu i radi.
Znaci moje nemoze biti toliko krivo kolko se vi borite protiv toga.

ako cemo bit iskreni tek otkad sam ja na forumu se prica o RT60, i njegove svrhe.
I sada to moje treba biti krivo. i tako kako ti kazes u svjetu.
Samo zaboravljas da ja zivim vani, da ostanem neutralan.
I da sam ja vidio dovoljno, i dovoljno napravio da znam o cemu pricam.
Znaci nemoj ako je moguce u sobe reci 4x3 ili 6x4 sa visinom stropa od ca.2,6
jer to je nas svjet ili zapravo 90 % prostora kojim se sluze forumasi.
napravite za to projekat eto dva, i pomogliste mnogo ljudima.

I stvarno mi je vise tlaka da se moram ovdje pred tobom i nenadom pravdati.

i sto vise tako pricate sve sam vise dojam da vam smeta sto mozes napraviti jedan absorber za 10 Eura ako imas i malo alata i volje.

Vi koji se bavite eto ja cu to tako nazvati profesjonalno sa akustikom, di su vam projekti iz rani dana, di su vam greske. objasnite.

Slika kao slika nista nemoze reci barem meni ako nije objasnjena.

tako da je uzalud ova diskuzija koju eto vec vodimo od samog pocetka.

opet kazem di su vasi konkretni projekti koje ce te dati nama na dar.
Podjelite to znanje, dajte te neke crteze. i ostavite se linkova.

To je moje misljene. i ostat ce.
smeta mi nemam drugu rjec ta prepotentnost i sto cjenite ili tolerirati drugo misljenje.

pozz
Denis

DeMa
09-12-2010, 05:47 AM
Znaci, bez znanja engleskog jezika svako ko se interesuje dublje za studijsku akustiku, nece odmaci dalje od gradjevinske akustike!

Sorry da moram tako reci.
To bi ti zelio.

Pozz

boggy
09-12-2010, 05:56 AM
...........
Vi koji se bavite eto ja cu to tako nazvati profesjonalno sa akustikom, di su vam projekti iz rani dana, di su vam greske. objasnite.
........

Nas prvi komercijalni projekat je i sada u galeriji na nasem sajtu http://www.myroom-acoustics.com, to je fraktalni difuzor 2x7-og reda, korisnog frekventnog opsega 300Hz-9kHz. Nisam sasvim siguran, ali koliko sam upucen, to je bio prvi fraktalni difuzor u Srbiji. :da: Po komentarima klijenta, radi odlicno. :)

pozdrav

bogi

boggy
09-12-2010, 06:06 AM
Sorry da moram tako reci.
To bi ti zelio.

Pozz

Da to zelim ne bih (pogotovo ne u 7:00 ujutru) odgovarao na tvoje poruke.

pozdrav

bogi

NLP
09-12-2010, 08:30 AM
DeMa otkad te čitam, ja stvarno mislim da ti uopšte ne razumiješ dobro što mi napišemo, možda problem sa razumjevanjem jezika ili uopšte ne pročitaš što smo sve napisali, jer negiraš nešto što i govorimo da je u redu ali sve što je u suštini napisano je da potrebno se je držati u akustici vrstnog reda, ne zloupotrebljavati kao celovito rešenje i konstrukciju usavršiti.

Niko ne govori da Helmholtz ne djeluje ili membranski absorber, nego da se koriste u korekcione svrhe kad ti ponestane ideje sa širokopojasnim poroznim absorberima!

A ti savjetuješ sobu sa samim Helmholtz absorberima i dvima poroznima jastucima!

Kakvu reakciju onda pričakuješ na takvu ideju???!!!

Zato pomislih da ne znaš više od toga.

A i Helmholtz nije samo obična zadihtovana kutija sa rupom ili dve tri, zato sam i rekao dajte malo više pokažite što ste napravili ali ne, mi mistifikujemo itd.
Ako koristiš http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# nije dovoljno, potrebni su detajli u konstrukciji.

Što mistificiram po bogu kad sam rekao kako pravim.
da ti napišem sloj po sloj vune i što sve stavljam u absorber?! kad je on odvisan o specifičke prostorije, merenja itd. ... bio to studio ili audiofislka slušaonica!

A baš sad kad pravim nacrt za jedne višenamjenske hodnike, lobije... koristim se takvim rešenjima koje ste pokazali.

Nisam još trebao da pravim tjunovan absorber jer sam uspio bez njih. I rekao sam ako bih morao napravio bi jednog, dva a ne tretirao cjelu prostoriju sa tome kao primarno rješenje.

I po tvom stilu pisanja vidim da ne znaš jezik ne samo engleski.
Pola te ne razumijem.
Možda se bockamo bez veze.

Ako te baš zanima time se uopšte ne bavim profesionalno (ne bih imao ništa protiv da bi se) odnosno ne živim od toga, jedino pripremam internet stranicu na temu akustike (več je pravim pola godine i još nisam stigao napraviti ništa pametno zbog svog primarnog posla i drugih obaveza), to mi je hobby jer se time bavim oko 15 godina i ako kome zatreba, zatreba i to je to. da ne pomisliš da me vodi kad pišem vlastiti marketing iako pišem to što je ionako normalno u akustici...

grada27
09-12-2010, 09:09 AM
ako je moguce u sobe reci 4x3 ili 6x4 sa visinom stropa od ca.2,6
jer to je nas svjet ili zapravo 90 % prostora kojim se sluze forumasi.
napravite za to projekat eto dva, i pomogliste mnogo ljudima.

pozz
Denis

NLP
09-12-2010, 09:19 AM
Pa uglavno takve sobe se prave.
Jedna poveča na 30 malih:wink:
Ako ko hoče da čita u više detajla nego što je u ovom threadu bilo šta uopšte razloženo:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192
Baš si pogodio mere:)

Da li se pravite mutavi?!

Kako bi bilo lepo kad bi netko i što čitao, barem stickyje!
Isto je sa plafonom koji je ovdje urađen posve neadekvatno a vrlo lepo je razložen kod Mike Valeta.
Ali zašto čitati ako može da se otvori nov thread sa "čudesnim" rešenjem i da se prca.

Ma znaš što uopšte ne treba akustički tretman, badava posla, koliko para, uzmite korekcijski room EQ i uživajte ionako ne znate kako bi moglo da bude i ne boli.:rolleyes:

boggy
09-12-2010, 10:20 AM

pozdrav

bogi

Zoki
09-12-2010, 10:39 AM
NENADE PO KOJI PUT VISE

Ovaj thread je tu da drugi vide kako se moze i na ovaj nacin srediti jedan prostor.Ne moj da se pravis blesav jer mozez takav i ostati:wink:.

Ako ne razumes da mi pomoc ne treba onda shvati da je tako, imam dovoljno iskustva oko tretmana prostora da mogu i sam to napraviti.
NEKAKO JE LEPSE I PRIJATNIJE U DRUSTVU ZAR NE?

BILA MI JE NAMERA DA DALJNI TRETMAN "UPGRADE" PODELIM SA DRUGIMA
DA SE DRUZIMO:wink:.

Sve ostalo sto si naveo, linkove prepiske... da to je moj stav prema Boggy-ju.Sad vec svi znaju koliko ga cenim odnosno ne cenim.

Svidja mi se to sto si podelio samnom i zato cenim tvoje sugestije,predloge...itd.Ne znam sta ocekujes medalju ili prijateljstvo?

Sad da vam ja nekako objasnim kako se u specifičnom prostoru odlučim za specfičan sendvi? prevazilazi okvire tog foruma jer bih vaj obojicu morao da vodim nekoliko puta sa sobom i pokazao vam moj način rada, razmi?ljanja... e to ne znam preko foruma.

Ok bravo tako kazi to se ceni,ali pazi ne pocenjuj druge razumemo i mi po nesto:wink:.Na kraj krejeva nije to nikakav svemirski brod kao sto predstavljate ti i Boggy.

Oko HelmHoltza rekao sam vec da ja to ne mogu cuti niti izmeriti.Kako ne
vidis da postoji mogucnost da sve to mogu da probam,testiram a ujedno
imam i dovoljno znanja da to uradim?Ne ti moras da vodis politiku umesto
da napravimo nesto korisno.E sada ako to tebi ne ide u prilog onda kazi.

Nenade nisi dovoljno pazljivo gledao linkove te bi znao da oni perforirani rade mnogo sire ne samo od 100-130hz..E da. ti perforirani su bas jako interesantni.Rade posao za koji su namenjeni i to veoma dobro i precizno.

Zoki zavr?i več jednom tu stvar i koristi je i nemojte izmarati da doka?ete da je to ultimativno rje?enje, jer na ?alost nije.

Evo opet izvodis kerefeke pa kada sam ja rekao da je to ultimativno resenje?.Malo se gubis pazi na moju izjavu na pocetku.

Sa takvim stavom prema kolegama ti ne mozes nikoga nista nauciti.:wink:

U pravu si nema mistifikacije kad kazes da naucimo koristiti porozne absorbere...ALI ONI SU MANJE EFIKASNI OD PROSTIH REZONANTNIH KUTIJA UPAMTI!!Da treba ih napraviti pa ako ti nemas znanja pitaj
pomocicu ti...veruj malo truda malo merenja i gotovo.

E oko nekakvog sendvica od kamene vune koji se ponasaju pomalo kao panel absorber mozemo pricati dalje.Mada sumnjam da mogu dostici
efikasnost HELMHOLTZA. :wink:

To mo?e da je nekakav pomoč kraju re?avanju problema (ako mo?e ne) i ne početak re?avanja problema i
[/quote]

Ne moj biti ljubomoran pomozi drugima.

Nenade video sam slike to mi se ne svidja kako izgleda to je mozda za Valetov studio dobro i onako je tamo sve mobilno. ne treba mi nista
mobilno nego fiksno na to i to mesto tako i tako.Pazi engleski bolje razumem,nemacki skoro nikako slovenski nikako tako da mi treba pomoc od
tebe.

awacs
09-12-2010, 10:55 AM
Hm, ne čini li ti se da su ove dve tvoje izjave malko protivrečne:

Ako ne razumes da mi pomoc ne treba onda shvati da je tako, imam dovoljno iskustva oko tretmana prostora da mogu i sam to napraviti.

:confused::confused::confused:

Pozdrav,

Vasa

Zoki
09-12-2010, 10:56 AM
Princip ili način koji ste primjenili u tom prostoru se upotrebljava u građevinskoj akustiki (recimo u sportskim halama, na TV-ju mo?e? gledati kako su napravili kakav parlament, kakvu suvremenu sudionicu ili slabo odrađenu radijsku stanicu i slično) da se smire neke frekvencije u prostorima za ?iru upotrebu, nije ba? to mi?ljeno za prave studie ili audiofilske prostore. Odnosno za prostore koji se ne koriste u profesionalne te zagri?ene namjene obrade i/ili slu?anja zvuka.
To su ekspres rje?enja koja nisu za "kritičke" prostore.

Kakva je to akustika u halama ili tv stanicama a kakva u profesionalnim
studijima.Zasto pravis razliku kad je sustinski nema..i tamo i ovamo se koriste absorberi i prozni i rezonatori i perforirani itd....

Mozda postoji razlika samo u tome, do koje si granice hteo ici,koliko si hteo biti precizan u frekventno opsegu (na koji spektar frekvencija si se bazirao).Sve ostalo je isto.:wink:

Zoki
09-12-2010, 11:00 AM
awacs

Ovaj thread je tu da drugi vide kako se moze i na ovaj nacin srediti jedan prostor.Ne moj da se pravis blesav jer mozez takav i ostati:wink:.

NEKAKO JE LEPSE I PRIJATNIJE U DRUSTVU ZAR NE?

BILA MI JE NAMERA DA DALJNI TRETMAN "UPGRADE" PODELIM SA DRUGIMA
DA SE DRUZIMO:wink:.

Zaboravio si da Quot-jes sve nemoj izvlaciti rec iz konteksta.

Zoki
09-12-2010, 11:07 AM
Kako bi bilo lepo kad bi netko i ?to čitao, barem stickyje!
Isto je sa plafonom koji je ovdje urađen posve neadekvatno a vrlo lepo je razlo?en kod Mike Valeta.
Ali za?to čitati ako mo?e da se otvori nov thread sa "čudesnim" re?enjem i da se prca.

Nenade citamo stickyje koji su velikim delom mistifikacije,pogresne preporuke, izvinjav se nikakve preporuke,tapsanje po ramenu i ako se zna da je od starta lose neko krenuo sa tretiranjem(ne racionalnmo) u stvari , itd... od strane znas vec koga .

awacs
09-12-2010, 11:17 AM
Zaboravio si da Quot-jes sve nemoj izvlaciti rec iz konteksta.

Ma nema frke, samo mi objasni kako to sve mo?e? sam a tra?i? savet oko izrade difuzora? I, ovaj... da, nemoj da se pravi? blesav :)

Pozdrav,

Vasa

NLP
09-12-2010, 11:25 AM
Jednu vrlo prostu i učinkovitu ideju o takvom malom studiju kao što hoče DeMa (iako su i njegove izjave unutra u tom threadu) kako sa poroznim i nešto sa membranskim (membranski su u snimačkom djelu, u kontrolnoj je nekad bio i on je sad izmenjen sa drugim solidnim difuzorom) difuzor/absorberima imaš ovdje:
http://www.rumski.com/feorum/showthread.php?t=27192

Sa nešto višim proračunom bi moglo još što napraviti pa nije bilo želje, a dovoljno mu je kaže.
Nema mistifikacije.

I više puta sam rekao kako kombinujem vunu, potraži ako te zanima.

Ako se prečita ovaj moj post http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293163&postcount=86!!! vidi se da ja tralala a vi hopsasa, da namjerno zajebavate jer nismo kimnuli sa glavom da odlično je.

To koliko vidim nisi objavio da se družimo nego da suzbijaš ozbiljnost, avtoritet ili šta več hočeš meni i Boggy-ju.

Ništa nisam očekivao nego samo kako ste pravili, detajle ako hočete da podelite (to još niste napravili) i da je to preterano rezonatora bez potrebe a sada na račun svega ostalog izrečenog očekujem da se izviniš i kažeš hvala.

Znam ja dobro što su perforirani absorberi o njima smo razgovarali na početku da nije dobro da imaju klasičnu perforaciju, više me zanimalo oko drugih kako su.

Kad se koristi pasivna izolacija kreativno može da bude dosta dovoljna kao što možeš da vidiš kod Valeta.

Ja ne djelim akustiku na TV, radio i studio, ja bih da je sve odrađeno dobro (ali svaki prostor ima svoje kriterije!!!) ali nemaju para ili im nije u interesu.
Nekima je i imaju kako treba ali nije ih mnogo.
A u halama isto skoro nikad nema tih financija i opet drugačije zahtjeve koje mogu da se drukčije adekvatno rješe.

Hahaha pa baš si zapeo za Valetovu mobilnu soluciju, skoro svi drugi studiji od mene toga nemaju i izgledaju drugačije.
Ali nema i to veze, važno da je veoma efikasno i služi namjenu.

Valjda da se pravi blesav celo vreme a DeMa i ne razume što čita očigledno.

davidov
09-12-2010, 11:32 AM
itd... od strane znas vec koga .

He-Who-Must-Not-Be-Named. :)

http://www.jdmfilmreviews.com/images/harry-potter-voldemort-poster1.jpg (http://www.jdmfilmreviews.com/images/harry-potter-voldemort-poster1.jpg)

awacs
09-12-2010, 11:43 AM
Valjda da se pravi blesav celo vreme a DeMa i ne zna ?to čita očigledno.

Cenim da je prepiska između njih dvojice dostojna Wikileaksa.

Pozdrav,

Vasa

Zoki
09-12-2010, 12:10 PM
Ma nema frke, samo mi objasni kako to sve mo?e? sam a tra?i? savet oko izrade difuzora? I, ovaj... da, nemoj da se pravi? blesav :)

Pa vidis ovako uzmem i citam pa zavrnem rukave,pa upropastim nekoliko
difuzora,pa opet i opet i na kraju Bingo to je to a uz put naucis svasta
,steknes nekakav osecaj sta se tu desava (pod uslovom da te zanima).
E vidis mene zanima.
Sve te greske koje mogu biti manje uz pomoc Denisa,Nenada,Boggy-ja
se mogu napisati na ovom forumu pa mozda i moderatori i forumasi mogu steci jos neko iskustvo-neiskustvo.

Znaci po ko zna koji put sve ovo sto sada pisem ceo ovaj thread nije
namera da se svadjamo nego da i drugi vide kako je uradjena akustija u
mojoj sobi.Moze puno da se nauci evo na primer HelmHoltz...Nenad kaze da mogu da zvone.. stvarno ne znam sta hoce da kaze?to cu pitati njega.
Ako je to tako hajdeda vidimo kako oni to zvone itd i na kraju cemo svi nesto nauciti bas iz mog primera gde sam ja eventualno pogresio pa drugi nece.

Fale mi argumenti kod Nenada ne razumem ga mozda dovoljno...neznam.

Vidis bas to Fale mi argumenti me tera da pisem kako pisem pominjem mistifikacije filozofiranja.Ako negde primetis nekakvo obrazlozenje koje je konkretno molim te ukazi mi na njih.jar ih ja stvarno nisam video.U pravu si nije u redu nemoj da se pravi? blesav nije trebalo tako ali sto na um da na drum previse sam iskren:ups:

NLP
09-12-2010, 12:45 PM
Ajde da umirimo priču pa ispočetka oko Helmholtza.
U akustici se koriste samo na problematičnim frekvencijama koje su ostale nakon odrađenog tretmana.
Oko Helmhotza sam ti dao na prvi stranici par zanimivih linkova:

Govore kako da se postigne efikasnost (oblika volumena nek ne bi bila pravokutnik nego čim okruglija dobar kompromis je cjev... i treba da je neck napravljen a ne samo obična rupa... i treba da se primerno izoluje da ne oddaja kod reemitiranja koloraciju) a BBC-jev ti direktno kaže da treba paziti da se naprave tako da ne koloriraju.

To nije nikakva tajna to je u osnovi poznato za te vrste sprava.
Ajde duvni preko vrata boce Coca-Cole i znaš češ da rezonuje na mislim da 185Hz. To se zove koloracija.

!Nisam rekao da vas dvojica niste dobro napravili, nego me zanimalo kako ste napravili!
!Ako su dobro napravljeni, koloracije su snižene na minimum, na nečujno.
To sam non stop govorio.
Ajde kad svarno pročitaš te "moje" linkove, pa reci što misliš?

Oko difuzora smo mnogo pričali eto na brzinu, da ne trebaš da tražiš:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20791
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893

U Valetovom threadu možeš da vidiš sve po korakima:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103
U ovom threadu je mala kontrolna soba po korakima:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192

Bez mistifikacije.

Jedino što možem još da za tebe i DeMu napravim, da besplatno dođem, preračunam i iscrtam projekat, napravim specifikacije, sve to sam kupim i dođem kod tebe ili ko još hoče pa da sve napravim besplatno.
I onda prije toga još da držim časove iz akustike da znate u detajle što ču napraviti i zašto tako i ne onako. I na kraju se iskreno zahvalim što ste mi uopšte dozvolili.
Tako mi izpada.

Zoki
09-12-2010, 01:08 PM
Jednu vrlo prostu i učinkovitu ideju o takvom malom studiju kao ?to hoče DeMa (iako su i njegove izjave unutra u tom threadu) kako sa poroznim i ne?to sa membranskim (membranski su u snimačkom djelu, u kontrolnoj je nekad bio i on je sad izmenjen sa drugim solidnim difuzorom) difuzor/absorberima ima? ovdje:
http://www.rumski.com/feorum/showthread.php?t=27192

Sa ne?to vi?im proračunom bi moglo jo? ?to napraviti pa nije bilo ?elje, a dovoljno mu je ka?e.
Nema mistifikacije.

I vi?e puta sam rekao kako kombinujem vunu, potra?i ako te zanima.

Ako se prečita ovaj moj post http://www.rumski.com/forum/showpost...3&postcount=86 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=293163&postcount=86)!!! vidi se da ja tralala a vi hopsasa, da namjerno zajebavate jer nismo kimnuli sa glavom da odlično je.

To koliko vidim nisi objavio da se dru?imo nego da suzbija? ozbiljnost, avtoritet ili ?ta več hoče? meni i Boggy-ju.

Ni?ta nisam očekivao nego samo kako ste pravili, detajle ako hočete da podelite (to jo? niste napravili) i da je to preterano rezonatora bez potrebe a sada na račun svega ostalog izrečenog očekujem da se izvini? i ka?e? hvala.

Znam ja dobro ?to su perforirani absorberi o njima smo razgovarali na početku da nije dobro da imaju klasičnu perforaciju, vi?e me zanimalo oko drugih kako su.

Kad se koristi pasivna izolacija kreativno mo?e da bude dosta dovoljna kao ?to mo?e? da vidi? kod Valeta.

Ja ne djelim akustiku na TV, radio i studio, ja bih da je sve odrađeno dobro (ali svaki prostor ima svoje kriterije!!!) ali nemaju para ili im nije u interesu.
Nekima je i imaju kako treba ali nije ih mnogo.
A u halama isto skoro nikad nema tih financija i opet drugačije zahtjeve koje mogu da se drukčije adekvatno rje?e.

Hahaha pa ba? si zapeo za Valetovu mobilnu soluciju, skoro svi drugi studiji od mene toga nemaju i izgledaju drugačije.
Ali nema i to veze, va?no da je veoma efikasno i slu?i namjenu.

Valjda da se pravi blesav celo vreme a DeMa i ne razume ?to čita očigledno.

Nenade, moje stav prema tebi se promenio onog trenutka kad si pomenuo Denisa u onakvom opisu kakvom jesi da ne QUOT-ujem.
Sta je to trebalo da znaci?Ja sam to shvato kao(necu ja da se mesem-neka Denis zavrsi sto je zapoceo-sad si dosao da trazis pomoc e to ce da te kosta na ovaj ili onaj nacin ako zelis pomoc..... itd) Pa onda dvosmisleno "Denis nije znao da zavrsi posao" necu ja da se mesam u njegov posao....
Mislim da si razumeo.I na kraju krajeva zasto napadas Denisa?
Sve eventualne greske koje su u mojoj prostoriji su potekle zbog mene a ne zbog njega.
Zar nije bolje da sva tri moderatora rade zajedno na nekom projektu
i da se nesto pametno napravi a ti paljbu po Denisu.

Za Denisa mogu da kazem sve najbolje i znam da ako moze i ima vremena
pomoci ce bilo kome ja licno znam par ljudi kojima je on pomogao.I jos jednom da mu se zahvalim.

Rekao sam ti vise puta Denis ce se ukljuciti ako ima zelju i vremena.

Ja se izvinjavam na ruznim recima ali ne znam na osnovu cega da se zahvalim???
Kada sam ti trazio grafikon tog absorbera za niske frekvencije ti ih nemas
nego kazes pogledajte Valetov studio... itd tu se umesao i Boggy pa udri
u politiku filozofiranje....
Jos nista nisi argumentovao osim Valetove sobe.

Ovako na prvu jedino sto mogu dokazati je da se na mom grafikonu vidi
onih 30HZ gde je bila rupa da je sada nema(probacu da nadjem merenja pre tih HelmHoltza i posle njih.To mi je ostalo u glavi jer sam se bas oko toga namucio z ostalo cu potraziti ok.

Nacrtacu helm holtze kako sam ih pravio pa cemo videti da li je to ispravo ili nije mozemo pricati na tu temu.

Zoki
09-12-2010, 01:13 PM
Lepo krenes i nakraju....

Jedino ?to mo?em jo? da za tebe i DeMu napravim, da besplatno dođem, preračunam i iscrtam projekat, napravim specifikacije, sve to sam kupim i dođem kod tebe ili ko jo? hoče pa da sve napravim besplatno.
I onda prije toga jo? da dr?im časove iz akustike da znate u detajle ?to ču napraviti i za?to tako i ne onako. I na kraju se iskreno zahvalim ?to ste mi uop?te dozvolili.
Tako mi izpada.

Nenade ne ispada tako niti to ocekujem.
I opet pitanje cemu sad ovakva izjava ?<!-- / message --><!-- sig -->

NLP
09-12-2010, 01:24 PM
ej pa ti se pstvarno do kraja pravi? glup!
Kakva paljba na Denisa, ti si rekao da ti je on to savjetovao i sam je rekao da ima cjeli plan kako to mora da bude i neka ne gledamo samo neke pojedinosti (da opet! ne quote-jem), a ti si rekao prije toga da ?to bi se moglo napraviti, tamo je sketchup file kojeg nisam prije spazio... i logično je da onaj tko si zamisli neki cjeloviti plan da se tako i napravi do kraja.
A sam si rekao da je več godinu dana od toga kad ste to radili.
Sigurno ima Denis nacrt kako da se jo? to napravi ?to bi jo? ti ?eleo i ?to sad da ja idem u kupus Denisu i pametujem, kad očito da ja nisam dovoljno etan jer ne koristim Helmhotze jer su mnooogo efikasniji itd.

Ne kontam i zaboli me.

A to zadnje, iskarikirao sam kakav je stav do toga, verovatno ne samo tvoj.

Pogledaj Eomsy i Quake ili Analoga, pitaju, malo uče i naprave.
Ako naprave ne?to drukčije (Eomsy ii Quake je napravi Helmholtze samo za kritičke frekvencije!) i reklo se mu je ?to mo?e da je problem i gotovo, on se sam odlučio i napravio kako zna i ume i nikome ni?ta.

Ajde lepo se imajte.

Zoki
09-12-2010, 01:45 PM
ej pa ti se pstvarno do kraja praviš glup!
Kakva paljba na Denisa, ti si rekao da ti je on to savjetovao i sam je rekao da ima cjeli plan kako to mora da bude i neka ne gledamo samo neke pojedinosti (da opet! ne quote-jem), a ti si rekao prije toga da što bi se moglo napraviti, tamo je sketchup file kojeg nisam prije spazio... i logično je da onaj tko si zamisli neki cjeloviti plan da se tako i napravi do kraja.
A sam si rekao da je več godinu dana od toga kad ste to radili.
Sigurno ima Denis nacrt kako da se još to napravi što bi još ti želeo i što sad da ja idem u kupus Denisu i pametujem, kad očito da ja nisam dovoljno etan jer ne koristim Helmhotze jer su mnooogo efikasniji itd.

Ne kontam i zaboli me.

A to zadnje, iskarikirao sam kakav je stav do toga, verovatno ne samo tvoj.

Pogledaj Eomsy i Quake ili Analoga, pitaju, malo uče i naprave.
Ako naprave nešto drukčije (Eomsy ii Quake je napravi Helmholtze samo za kritičke frekvencije!) i reklo se mu je što može da je problem i gotovo, on se sam odlučio i napravio kako zna i ume i nikome ništa.

Ajde lepo se imajte.

Polako ne gubi zivce.:wink:

Za Eomsy znam i njemu je pomogao pravi covek. Quake sam upoznao na nekom drugom thread-u procitaj temu AKTIVNO - PASIVNO bice ti sve jasno.
http://rumski.com/forum/showthread.php?t=11702&page=3

Izduvaj se malo da da budemo konstriktivni.:wink:

<!-- / message --><!-- sig -->

DeMa
09-12-2010, 02:02 PM
Dobar dan

evo mene opet i vidim se lagano prelaze granice.
Ja necu vrjedjati samo znam da cu pokazati sta je naj laksi nacinza nase forumase.
A sto se tice jezika cu samo za prijatelje koji moj stil pisanja ne razume. Dati na korekciju da se to sve malo pojednostavi.
Ako treba bit ce na engleskom i na njemackom bez korekcije.

Pozz

denis

Zoki
09-12-2010, 02:02 PM
Evo da pocnemo od ovog crteza.

Zoki
09-12-2010, 02:12 PM
Sketch up file

analog
09-12-2010, 02:46 PM
Drago mi je ako smo završili sa offtopicom :)

Zoki, hvala za skicu rezonatora. Pomoći će oko konstrukcije. Da li možeš da mi kažeš kako si računao rezonantnu frekvenciju i koja su ti merna iskustva. Da li si izvukao neki zaključak, jer verujem da se izračunato i izmereno ne poklope uvek 100%. Izvini što pitam drugi put, možda ti je promaklo.

Edit: Ako te ne mrzi da kačiš, slike mernih rezultata su dobrodošle :) I merenja unutar rezonatora i merenja na poziciji slušanja [pre i posle]. Mada me više interesuju ta unutar rezonatora.

awacs
09-12-2010, 03:49 PM
A sto se tice jezika cu samo za prijatelje koji moj stil pisanja ne razume. Dati na korekciju da se to sve malo pojednostavi.
Ako treba bit ce na engleskom i na njemackom bez korekcije.

Denise, ruku na srce tvoje postove je te?ko de?ifrovati. Mo?da je tebi jasno ?ta hoće? da ka?e?, ali veruj mi da je čitaocima te?ko da te razumeju. Ako ti je pak stalo da te ljudi razumeju - nemoj da se odmah ljuti? nego se malo i potrudi :)

Eto, izvinjavam se na produ?enom offtopicu, ali nemam preveliku gri?u savesti po?to je cela ova tema zapravo veliki offtopic.

Pozdrav,

Vasa

quake2
09-12-2010, 04:44 PM
Quake sam upoznao na nekom drugom thread-u procitaj temu AKTIVNO - PASIVNO bice ti sve jasno.

E...ajd sad jedno vazno pitanje za moderaciju:

Ako ste resili da kulirate ovog lika i niste ga do sada cak ni jedan jedini put opomenuli za krajnji bezobrazluk kojim se ovde bavi,morate biti svesni da mozda drugim clanovima foruma opasno ide na ganglije.Ili uskoro preduzmite neke sankcije,ili se pomirite sa cinjenicom da ce njegovo ponasanje mozda postati neka vrsta standardice ovde jer ne vidim zbog cega bi on jedini bio povlasten da krsi pravilnik...Gomila ljudi je ovde za sve vreme koliko pratim forum banovana za mnogo,mnogo manje prekrsaje pravilnika i vise se nikada nisu pojavili a imali su sigurno za razliku od ovog totalnog amatera cije su lose namere ovde bile ocigledne od prvog posta da kazu i po koju pametnu.Tebi Demo dobrodoslica i pozdrav od mene.Jos jednom ti se zahvaljujem na pomoci u mom "akustickom" thread-u,ali mi u ovoj situaciji totalno nisi jasan.Ti si na ovom forumu MODERATOR,isto kao Boggy ili Nenad,sto znaci da tvoja vredi koliko i njihova u "administrativnom" smislu a u zanatskom onoliko koliki kredibilitet kod ljudi steknes a stekao si poprilican...tako da ne razumem sta ce ti sada ovaj drveni advokat,poprilicno los,sa "bas lepo" okrecenom akustikom.

DeMa
09-12-2010, 06:01 PM
Denise, ruku na srce tvoje postove je te?ko de?ifrovati. Mo?da je tebi jasno ?ta hoće? da ka?e?, ali veruj mi da je čitaocima te?ko da te razumeju. Ako ti je pak stalo da te ljudi razumeju - nemoj da se odmah ljuti? nego se malo i potrudi :)

Eto, izvinjavam se na produ?enom offtopicu, ali nemam preveliku gri?u savesti po?to je cela ova tema zapravo veliki offtopic.

Pozdrav,

Vasa

Hey nije prioblem,

nije meni problem jos jednom pojasniti drugin rjecims.
Meni je lakse na ovu themu na njmecaki ali sta cu. :)

znaci ako se ima pitanja ili ako sam nesto krivo napisao onda slobodno svak smije reci da to ne nemoze svatiti jer sam se krivo izrazijo ili napisao.

ovo prije je bilo za moje prijatelje tako da se nemoj naci uvrjedjen..

Pozz
Denis

awacs
09-12-2010, 06:13 PM
E...ajd sad jedno vazno pitanje za moderaciju:

Ako ste resili da kulirate ovog lika i niste ga do sada cak ni jedan jedini put opomenuli za krajnji bezobrazluk kojim se ovde bavi,morate biti svesni da mozda drugim clanovima foruma opasno ide na ganglije.Ili uskoro preduzmite neke sankcije,ili se pomirite sa cinjenicom da ce njegovo ponasanje mozda postati neka vrsta standardice ovde jer ne vidim zbog cega bi on jedini bio povlasten da krsi pravilnik...Gomila ljudi je ovde za sve vreme koliko pratim forum banovana za mnogo,mnogo manje prekrsaje pravilnika i vise se nikada nisu pojavili a imali su sigurno za razliku od ovog totalnog amatera cije su lose namere ovde bile ocigledne od prvog posta da kazu i po koju pametnu.

E, i ti si na kraj srca. Ja ba? ne bih voleo da ga banuju po?to je super zabavno :rotfl: Sad kad se ovaj thread umori na redu je revitalizacija one uspavane teme o routingu 5.1 signala kroz tri Behringera DCX 2496 preko tri SPDIF/AES/EBU veze. To će tek da bude zabavno:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35861

Pozdrav,

Vasa

DeMa
09-12-2010, 06:25 PM
Drago mi je ako smo zavr?ili sa offtopicom :)

Zoki, hvala za skicu rezonatora. Pomoći će oko konstrukcije. Da li mo?e? da mi ka?e? kako si računao rezonantnu frekvenciju i koja su ti merna iskustva. Da li si izvukao neki zaključak, jer verujem da se izračunato i izmereno ne poklope uvek 100%. Izvini ?to pitam drugi put, mo?da ti je promaklo.

Edit: Ako te ne mrzi da kači?, slike mernih rezultata su dobrodo?le :) I merenja unutar rezonatora i merenja na poziciji slu?anja [pre i posle]. Mada me vi?e interesuju ta unutar rezonatora.

hallo analog

U mom threadu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23771
su ispisane nekoliko rjesenja i objasnjenja sto se tice akustike.
sada moram ovako reci moj pristup sveu tome.

mozda da je se ovdje prije malo nesto procitalo nebi doslo do ovaki nesuglasnica.

Dale sljedice jedan clanak samo oko Helmotza. Tako da se ima diskutirati na jednoj realnoj bazi.
u njemu ce biti i jedan kalkulator koji moram jos realizirati. bit ce nesto jednostavno mislim nesto poput Excel.
i naravno osnovne Formule da se moze svatit princip.

Evo jedno objasnjene koje sam ranije definirao.

Helmholtz Resonator

Posto sa visokin frekvencijam imamo naj manje problema, pocecemo sada sa absorberima koji naj efikasnije rejesava probleme u dubokin frekvencija do 100 Hz
dije kod nas u biti naj veci problem.

Taj absorber radi na principu rezonacije, to znaci rezonatna frekvencija sobe dolazi u rezonacije sa zrakom absorbera i tako jedna drugu eleminira.( Jako jednostano objasnjeno)

Helmholtzresonator je ubiti jedna Zatvorena kutija, u kojoj su izbusene rupe. Nema nikakve veze kako izgleda ta kutija moze imati sve geometriske oblike.
Necu sada opet sa formulama pocimati jer ima dovoljno kalkulatra na netu. Samo cu vam opisati osnovnu funkciju.

Na rezonantnu frekvenciju kod Helmholztresonatora u principu djeluju masa zdraka koju dovodim do vibracije u rupi absorbera i i kolko popusta zdrak u kutiji.

Da vam ne dosadujem priskacem puno, puno formula i dolazimo do gradnje takog jednog absorbera.

Ako znate koja vam frekvencija pravi naj vise problema, naj cesce su dvije do tri niske frekvencije. Onda se morate odluciti za mjesto di mozete montirati absorber.
Ali nemozete ga staviti di hocete vec tamo, Di vam je moda naj glasnija. To vam je u cosku i na zidovima u osi slusanja. (ispred i iza vas )
Naj bolje vam je uzet sinus generator i postavite tu frekvenciju di mislite da vam smata. I hodajte kroz sobu. Osjetit cete da negdje u sobi imate malte ne tisinu a u cosku bole usi( Pasite svucnike nemora biti to pre jako. Ako imate male zvunike koje idu do 70 Hz nemozete traziti sa tim zvucniku mode od 40 Hz.)

Znaci nasli smo mjesto di Rezonator mora doci.

Zada moramo napravit jednu kutiju koja nebi smila biti manja os 100 litara 0,1m?
(1000 litara = 1 m? = 1mx1mx1m)
Nemoze se reci da ima optimalana dimenzija ali pocmite mozda sa 250l. Ta kutija bi trebal biti vec malo stabilnija ja bih preoporucio mediapan od 22mm ili moze i iverica ili osb ploca. Nju kada sklopite uzmite silikona napravite je diht jer inace moze doci do pistanja kroz male rupice i Rezonator ce pasti u vrjdnost nece vam raditi vise efikasno.

Ja bi sada tu kutiku odnijo na to mjesto di vam je rezonacija naj jaca. I izbusio rupe.

Dolazimo do rupa. Mozete malo veliki ili vise mali rupa izbusiti. Ja volim male rupe buziti jer mogu rezonatnu frekvenciju tocnije pogoditi.

Rezonantna frekvencija je ovisna od

Kolicina rupa
Volumena kutije
I debljina tunela ( u nasem slucaju debljina materijal 22mm, (npr mediapan))

Ako zelimo dobiti rezonatnu frekvenciju od 45 Hz a volumen je 250l
onda moramo izbusiti 10 rupa sa precnikom od 3 cm.

Evo vam jedan stranica. ( Ova formula je drukcija ona se odnosi na fixnu rupu a rezonacna frekvencija se postize sa velicinom Kutije)
http://www.mhsoft.nl/Helmholtzabsorber.asp#slotAbsorber

Nemozete pre trpati sa ovin Absorberima sta mislim reci od viska glava ne boli. Ako imate mjesta sto vise.

na te absorbere mozete staviti i absorbere od mineralne vune, Znaci neka vrsta kombiniranog absorbera.

!!! Ako napravite kutiju vecu od 500 litara moze doci do toga da je absorber jos dvi sekunde nakon signal u rezonanciji. To se dobro cuje! zato ja izbjegavam pre velike Volumene

jos da nesto da nadopisem ovo ne stoji u clanku.
vuna u kutiji ili na kutiju siri Q faktor. ali mu pada efikasnost na odredjenoj frekvenciji. i jace platno ima isti efekat.

pozz
Denis

quake2
09-12-2010, 06:34 PM
E, i ti si na kraj srca. Ja ba? ne bih voleo da ga banuju po?to je super zabavno :rotfl: Sad kad se ovaj thread umori na redu je revitalizacija one uspavane teme o routingu 5.1 signala kroz tri Behringera DCX 2496 preko tri SPDIF/AES/EBU veze. To ?e tek da bude zabavno:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35861

Pozdrav,

Vasa

Pa i to sto kazes:wink:.....mozda kaze koju i o teleportovanju audio signala kroz bezicni,ultrasonicni behringerov patchbay....na teleshopu su to vec pominjali:).

DeMa
09-12-2010, 06:35 PM
nena hvala za link.
nisam ni znao da jos postoji.

http://www.mh-audio.nl/gif/gauss.gif

ovdje se moze vidjeti kako djeluje i da usko nije bas usko ako se uzme u obzir da je cjeli kncept u redu i da sve komponente djelu di moraju.

Pozz

DeMa
09-12-2010, 06:46 PM
jos nesto

ovo cu ispisati iz glave.
cini mi se da se zaboravlja da ima u ovom projektu ima brdo vune!!!!!!!
tako da smo pokrili naj veci dio frekvencija.

kako drugo preforirani asorber preuzima djelatnost tamo di vuna prestaje.
a Helmotz preuzima di perforirani absorber prestaje.

RT60 postic to je cilj svake dobre akustike.

45 Hz rjesiti sa vunom a ne unisit gornje frekvencije je tesko. ili nemoguce.
jer da bi tu frekvenciju realozirao bi morao postaviti vune od 1,90m

jedan od razloga zasto kombinirati razlicite vrste absorbera.
jer mi ne treba samo na jednom mjestu brdo vune:)

pozz
Denis

DeMa
09-12-2010, 06:51 PM
ovdje imate pregled kako kolko koji materijal ili absorber djeluje.
To pocima veccod Poda :)

http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=3708&stc=1&d=1216577163

pozz

Ps. Obratite pasnju na helmhotz. u ovom slucaju je frekvencija 63 Hz
stima da djeluje od ca. 30 do 125 Hz

diviner
09-12-2010, 07:32 PM
Ljudi, drzite se teme, i probajte da ne shvatate stvari licno. Nemojte da zakljucavamo thread, ili da ga brisemo.

Zoki, smiri malo strasti, nema potrebe za tolikim uzbudjavanjem...

Braca
09-12-2010, 08:17 PM
Nema potrebe da se zaklljucava thread, a da se smire strasti ima potrebe. I u nauci se istim ovakvim raspravama dolazi do istine, prema tome nije svaka rasprava beskorisna. Sustina svih foruma na celom svetu jeste da se do nekih znanja i iskustava dodje a da se ne plati visoka cena, to je tkz. demokratizacija znanja na opste dobro. U suprotnom da forumasi imaju novca za akustiku, obratili bi se akusticarima (mada sumnjam da ima dobrih u Srbiji) odvojili malo para cca 50.000 eura, i ne bi ni bilo ovog threada.

NLP
09-12-2010, 08:21 PM
hallo analog
!!! Ako napravite kutiju vecu od 500 litara moze doci do toga da je absorber jos dvi sekunde nakon signal u rezonanciji. To se dobro cuje! zato ja izbjegavam pre velike Volumene
Denis

... ko bi rekao:rolleyes:
Vidim da se samo koristio link http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# kojeg sam spomenuo, pomislio sam da ste se vi?e potrudili i bar malo istra?ivali.
Zato podajem jo? jednom, u ovim linkovima je nekoliko smernica za pobolj?anje osobina Helmholtza od proste kutije sa rupama:

Zoki
09-12-2010, 08:23 PM
Pozdrav Braco

U suprotnom da forumasi imaju novca za akustiku, obratili bi se akusticarima (mada sumnjam da ima dobrih u Srbiji) odvojili malo para cca 50.000 eura, i ne bi ni bilo ovog threada.

Evo ja licno imam para ali se takodje slazem sa tobom da u Srbiji nema
dobrih akusticara komjima bih poverio projekat.

Zoki
09-12-2010, 08:34 PM
Zato podajem jo? jednom, u ovim linkovima je nekoliko smernica za pobolj?anje osobina Helmholtza od proste kutije sa rupama:

Nenade da li si imao neko iskustvo sa HelmHoltzima... da li si nesto probao
da radis oko njih ,da ih meris ili si mozda cuo kako rezonuje ili slicno?
Ovo te pitam ne da bih nesto dokazao ili nesto drugo samo me interesuje.

DeMa
09-12-2010, 08:36 PM
Vidim da se samo koristio link http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# kojeg sam spomenuo, pomislio sam da ste se vi?e potrudili i bar malo istra?ivali.

Da si pazio vidio bih da e ovo iz mog treada. od prije neznam kojeg vrimena.

i da si pazio viodio bi da se moze samo jedna rupa koristi za jednu frekvenciju. i volumen. tako da nemozes ni izracunati one absorbere koje sam ja radio.

Nenad ja sam moguc izracunati svoj absorber. i moilim cak i na Hz tocno.ako treba i rucno jer sam rezumio sistem.
i molimte budi kostruktivan. sto se tice komentara. tamo sve stoji.
i lipo sam sve pokazao naj bolje meni moguce.

a ako ti je kritika samo helholtz onda neka taho bude.

pozz

NLP
Nema potrebe da se zaklljucava thread, a da se smire strasti ima potrebe. I u nauci se istim ovakvim raspravama dolazi do istine, prema tome nije svaka rasprava beskorisna. Sustina svih foruma na celom svetu jeste da se do nekih znanja i iskustava dodje a da se ne plati visoka cena, to je tkz. demokratizacija znanja na opste dobro. U suprotnom da forumasi imaju novca za akustiku, obratili bi se akusticarima (mada sumnjam da ima dobrih u Srbiji) odvojili malo para cca 50.000 eura, i ne bi ni bilo ovog threada.

Ako ne bih bio veoma demokratičan zatvorio bih ja taj thread odavno ali ja tako ne radim, do sada jo? nisam to napravio.
Kad su postali bezobrazni radije sam čekao da se obrukaju.
Svako ko je upoznat sa studijskom akustikom če se smijati.

Za takve pare dobije? nekoliko nacrta od različitih priznanih svetskih akustičara.
Koliko znam (a za nekoliko svetskih akustika znam ?to i kako rade) u Srbiji pa i za?to ne i bilo gdje drugdje, imate jednog boljeg a to je Boggy.
Ima i veoma inovativne ideje a tih nema mnogo u akustici odnosno na svakih deset dvadeset godina koja sitnica.
Samo ne znate da ga cjenite jer pi?e po forumu i "va? je".
Radije bi svojeg stručnjaka ubili i platili (ako bi imali) nekog stranca, koji bi re?io va? problem na veoma brzo.
Onaj koji nije dostupan, ko?ta velike pare, ima odličan marketing je uvijek cjenjen.
Gdje jo? koji akustik na svetskim forumima napi?e ne?to upotrebno.
Stvarno vam to govorim.
Zaprepastili bi se ?to sve neki svetski akustiki ume da prodaju.

Braca
Mozda sam preostro napisao da nema dobrih akusticara, mozda i ima, ali kada sam ja krenuo sa tim, dobio sam ponude (necu o cenama ne bi bilo fer) ali ono sto je bilo jako interesantno jeste da na moje insistiranje da ako to platim zelim odredjeni rezultat, nisu mogli da mi garantuju rezultat. Naravno da sam zakljucio da ako to jeste neizvesnost, onda cu sam i sa svojim glupostima da idem u neizvesnost. Zakljucak: potrosio sam 20 X manje para, dobio rezultat i demistifikovao celu stvar, a to znanje mi itekako sluzi i u ostalim poslovima u studiju (eq, odziv mikrofona itd....), usput moj grafikon je bolji od tvog Zoki, ali subjektivni utisak u tvojoj sobi priznajem bolji je s obzirom da imamo uradejnu akustiku po istom modelu.
Pozz

DeMa
09-12-2010, 08:41 PM

i da si pazio viodio bi da se moze samo jedna rupa koristi za jednu frekvenciju. i volumen. tako da nemozes ni izracunati one absorbere koje sam ja radio.

Nenad ja sam moguc izracunati svoj absorber. i moilim cak i na Hz tocno.ako treba i rucno jer sam rezumio sistem.

a ako ti je kritika samo helholtz onda neka tako bude. i svi smo u medju vremenu svatli da ha ti nevolis i neces koristi.

pozz

NLP
09-12-2010, 08:43 PM

a ako ti je kritika samo helholtz onda neka taho bude.

pozz

Taj link zna sav svijet več dugo vremena.

Nekako se pona?a? kao da si izmislio Helmholtz i prepisuje? iz i-neta kako djeluje.

Uvijek kad se pojavi? počne? sa Helmholtzom, tako da ni?ta novo, radije reci kako čete zavr?iti tu sobu.

Jesam konstruktivan, eto dao sam linkove do konstruktivnijih!!! Helmholtza i nisam preveo i prepisao ?to tamo pi?e.

Lepo da kreativno upotebljava? Helmholtze na vse moguče načine, mo?da da spozna? da je i membranski absorber jednako močno oru?je.

NLP
09-12-2010, 08:55 PM
I još jednom za uvijek: nisam protiv Helmholtza ako su dobro napravljeni, nisam ni protiv membranskim absorberima ako je dobro napravljen.

Oboje koristim kad zatreba, dogodilo se više puta za membranskimi i za Helmholtz (još ne u studio, nego u jednoj audiofilskoj slušaonici),sad kad sam nabrao više praktičkog izkustva ne trebam ih. Ide pasivno.

Kad ču ih ponovno upotrebiti, neču sa otporom!!! nego kad upotrebim moguča pasivna odnosno porozna rešenja i svejedno če biti frekvencijska slika loša onda če mi priskočiti kao oruđe na pomoč.

Čuo sam več slabe Helmholtze, jednom tek kad me upozorio jedan veoma izkusan tonac koji je znao svoje zvučne produkte što da slušam i onda smo puštali signali i malo se "zabavljali".

Braca
09-12-2010, 09:03 PM
Nenade prijatelju,
Sada mi je vec puno lakse sto volis Helmholtz :). Nesto razmisljam i slazem se sa tobom da se do istih rezultata moze doci i sirokopojasnima apsorberima, ali vidi sada nesto prakticno: po meni puno jednostavnije je napraviti helmholtz i ne kosta puno para za niske frekvencije, sta mislis o tome?

awacs
09-12-2010, 09:09 PM
potrosio sam 20 X manje para, dobio rezultat i demistifikovao celu stvar, a to znanje mi itekako sluzi i u ostalim poslovima u studiju (eq, odziv mikrofona itd....)

To je najvažnije! U selu iz kog je bio moj pokojni otac kažu da je Bog od svih stvari na svetu najbolje podelio pamet - svakom je njegova najbolja. I najisplativija.

Pozdrav,

Vasa

Zoki
09-12-2010, 09:13 PM
Nenade da li si pogledao sketchup HelmHoltza koji sam postavio?

Mogli bih smo da pocnemo odatle korak po korak.?:grin:

NLP
09-12-2010, 09:16 PM
Ma ja volim sve oko akustike.:wink:
Ako preferiram optimizovane Helmholtze onda ih je kompleksnije za napraviti pa i tome i vi?e para nego inače.
Materijal za porozne ?irokopojasne absorbere nije uop?te velik, dakako da ide za građevinsku vunu različitih gustoča i cena je zato po naravi mala.

Sad da bih pravio i jedno i drugo kalkulaciju mi se stvarno ne da jer uop?te nemam cjene svih materijala itd.
Pa i od prostora do prostora bi bila kalkulacija drugačija.

Ali svejedno kad budete radili u kakvom čim pasivnije obrađenom ambijentu znat čete cjeniti ugođaj, nego kad budete radili u ambijentu sa puno resonatora. I zvuk se "drugačije" čuje... to se ne da izmjeriti kao ?to se mo?e izmjeriti te?ina odrezka ali ne i njegov okus.

Znate onu fizikalnu: +10Nm vektor i zrcalni -10Nm vektor = 0Nm
Je li?!
Pa usmerite prst u prst pa vidite ?to je u "nultoj točki".

Zoki
09-12-2010, 09:22 PM
Nenade

Čuo sam več slabe Helmholtze, jednom tek kad me upozorio jedan veoma izkusan tonac koji je znao svoje zvučne produkte ?to da slu?am i onda smo pu?tali signali i malo se "zabavljali".

Gde ste slusali(na kom mestu) i sta se cuje koliko je nivo ?
Hteo bih ja kod mene to da probam. <!-- / message --><!-- sig -->

Braca
09-12-2010, 09:23 PM
Prijatelju Vaso,
Ja sam 27 godina zaludjen tim stvarima potpuno iracionalno ali je tako, i posle toliko godina ucim i zelim da ucim, i ne kazem da sam pametan i da sve znam, naprotiv.To sto sam napravio i nije najbolje resenje mada ja vise nemam one probleme koje sam imao dok to nisam napravio, razlika je u tome sto je puno lakse raditi u takvim uslovima, manje se zamaras i tome slicno. Ja mislim da sam mudro postupio i to samo rukovodjen cinjenicom da rezultat moze da bude neizvestan, jer fala bogu u Srbiji ima drveta srafova i kamene vune, a ostatak para za uredjaje kojih nema u Srbiji kompresori, eq, cevni pre ampi u poseldnje vreme gitare i tome slicno, ko razume shvatice :)

boggy
09-12-2010, 09:24 PM
........ali ono sto je bilo jako interesantno jeste da na moje insistiranje da ako to platim zelim odredjeni rezultat, nisu mogli da mi garantuju rezultat.........
Niko ozbiljan ti ne moze dati garanciju da ce ti neka odredjena studijska akustika biti upotrebljiva i korisna (rezultat!?), zato sto je usko povezana sa tvojim senzibilitetom, sposobnostima, iskustvom, umecem, navikama, i ko zna jos s cim. UVEK postoji mogucnost da ti neki prostor ne odgovara i da te ne vodi ka dobrim rezultatima bez obzira na kvalitet, izmereni odziv, kvalitet akusticara, to je vrlo licna stvar.

Garancija moze da se da na smanjenje vibracija neke velike masine u dB, kao i koliko ce dugo trajati, zatim se moze dati garancija na smanjenje buke u nekom bucnom prostoru... gde god je moguce IZMERITI zahtevani parametar, i time proceniti kvalitet uradjenog posla.

Miksanje i/ili samo slusanje muzike se ne meri decibelima, niti jednom drugom fizickom velicinom, te se garancija ne moze dati. Moze se poslusati neko postojece resenje, i reci ... "hocu tako i ja!", i to tako obicno ide.. ili ljudi traze najbolje u odredjenom prostoru za neki budzet... miksevi kasnije kazu da li prostor radi coveku ili ne... a sami zamislite kako je raditi tehnickim sredstvima da bi nekome kasnije to odgovaralo u smislu prenosivosti miksa.

Frekventni odziv je tu znacajan, ali put do tog frekventnog odziva moze biti svakojak, i poznato je svima da cak ni zvucnici koji su isti na merenjima ne moraju zvucati isto... jos gore je sa sobama... pojedini zaostali modovi, nesto comb-filteringa koji postoji ... svaki iskusan producent i mixing inzenjer svakodnevno "ignorise" takve pojave u radu... a one izuzetno uticu na merenje... ostaje samo da se "nauci" sta mixing inzenjer ignorise a sta ne... sta mu smeta a sta ne ... itd..... ljudi nisu isti i nesto sto nekome smeta, drugi lagano ignorise, iako obojica cuju tu pojavu... itd... mnogo tu ima stvari koji na ovaj ili onaj nacin uticu na studijsku akustiku da bi se pukom garancijom nesto "garantovalo"...

...... jer.... ko akusticaru garantuje da ce klijent (na kraju) biti iskren? :confused:

Recimo ja nikada necu dati garancije da ce se ono sto ja uradim u akustickom tretmanu studija nekome dopasti, kao sto ni producent ili mixing inzenjer ne moze dati slicnu garanciju za smiksanu pesmu... ne zato sto je posao slican.. nego su ukusi razliciti!

Tako da treba biti razuman i traziti garancije tamo gde se mogu realno dobiti... a za subjektivno i emotivno... nemoguce je tu pricati o garanciji.. barem razumnim ljudima. Izmerena ravna frekventna karakteristika ne znaci bas nista sama po sebi, i do toga se prilicno lako dolazi (kao sto ce DeMa upravo opisati)... ali na zalost... to je jos daleko od dovoljne garancije da ce se prostor klijentu dopasti i da ce mu biti koristan.

BTW, Hvala Nenade!

pozdrav

bogi

Braca
09-12-2010, 09:53 PM
Prijatelju Boggy,
Potpuno si u pravu za garanciju, jer sam se uverio iz projekta akustike jednog mastering studija u Becu-300.000 e, ali ta akustika u svakom slucaju jeste dobro uradjena. Medjutim stalno insistiras na "subjektivnom" osecaju sto mislim da nije realno, zasto? ako tako krenemo onda ulazimo u potpuni relativizaciju problema. E sad koliko ja znam Fizika-akustika je objektivna nauka, ili si resio neki mod ili nisi, resio ga do kraja ili napola, jel se slazemo tu? Zakljucujem dalje da ako se se u odredjenoj sobi resi vecina akustickih problema onda se tek dolazi na teren subjektivnog. Ravan frekvrntni odziv neke sobe je najbitniji faktor kod akustike pa onda sve ostalo.
Poentirao si u vezi iskrenosti, i to je potpuno tacno, ali zato sluze grafikoni, dokaz da neki problem postoji ili ne postoji, drugo je pitanje sto su danas ljudi jako malo iskreni, i ti i ja u svom poslu radimo sa klijentima, tako da razumem o cemu pricas, ali konac delo krasi, pa prodju neke godine, pa ako si uradio dobro to je uvek dobro zar ne. Ja svojim klijentima nikad ne povladjujem i zbog toga mi je puno lakse u zivotu, bitno mi je samo da li sam im nesto ucinio kako treba ili nisam, kad pogresim ja priznam i to je to.
Bez akustike se moze definitivno, poznajem puno ljudi producenata koji odlicno rade bez ikakve akustike, druga je stvar sto se ja nelagodno osecam u njihovim prostorima i sve mi smeta, to je moj problem, takodje poznajem ljude koji ne znaju da urade i u akusticki sredjenim uslovima. C'est la vie :)

boggy
09-12-2010, 10:05 PM
Prijatelju Boggy,
Potpuno si u pravu za garanciju, jer sam se uverio iz projekta akustike jednog mastering studija u Becu-300.000 e, ali ta akustika u svakom slucaju jeste dobro uradjena. Medjutim stalno insistiras na "subjektivnom" osecaju sto mislim da nije realno, zasto? ako tako krenemo onda ulazimo u potpuni relativizaciju problema. E sad koliko ja znam Fizika-akustika je objektivna nauka, ili si resio neki mod ili nisi, resio ga do kraja ili napola, jel se slazemo tu? Zakljucujem dalje da ako se se u odredjenoj sobi resi vecina akustickih problema onda se tek dolazi na teren subjektivnog. Ravan frekvrntni odziv neke sobe je najbitniji faktor kod akustike pa onda sve ostalo.

Da, ali samo ako govorimo o industrijskoj i gradjevinskoj akustici, zastiti na radu, i automobilskoj industriji recimo....
Studijska akustika unosi veliku dozu psihoakustike koja celu "fiziku" relativizuje i subjektivizuje... i u tome je jedan problem.... pored psihoakustike, koja je opet egzaktna nauka, ili se barem trudi da bude,... postoji i cisto subjektivno, ukus, navika, senzibilitet, itd.. koji takodje uticu na dozivljaj STUDIJSKE akustike u toku RADA. Otici negde, makar i poslusati sto god ne znaci nista prema cinjenici da svakoga dana sedis i zaradjiujes za hleb od svojih usiju onoga izmedju usiju... tu se onda menjaju zakonitosti i onda se mora FIZIKOM (egzaktnom naukom, definitivno) resavati veoma neegzaktan problem (covek koji treba da uradi nesto dobro u tom prostoru da bi dobio sledeci posao)

EDIT:
Da dodam....
Frekventni odziv je posledica dobrog tretmana a ne uzrok... ne znam da li me razumes... dobar tretman na kraju ima dobar odziv.. ali SAMO dobar odziv je moguce dobiti na uzasno mnogo razlicitih nacina, i svaka ce tako sredjena soba zvucati coveku drugacije iako je izmeren isti odziv... to sam vec rekao... Ja govorim o posledici, ti o uzroku... u tome se razlikujemo... dobar odziv nije uzrok dobrog tretmana, nego posledica.

Poentirao si u vezi iskrenosti, i to je potpuno tacno, ali zato sluze grafikoni, dokaz da neki problem postoji ili ne postoji, drugo je pitanje sto su danas ljudi jako malo iskreni, i ti i ja u svom poslu radimo sa klijentima, tako da razumem o cemu pricas, ali konac delo krasi, pa prodju neke godine, pa ako si uradio dobro to je uvek dobro zar ne. Ja svojim klijentima nikad ne povladjujem i zbog toga mi je puno lakse u zivotu, bitno mi je samo da li sam im nesto ucinio kako treba ili nisam, kad pogresim ja priznam i to je to.

Iskrenost sam naveo u smislu "dopada mi se to sto si uradio" ili "NE dopada mi se to sto si uradio"... sigurno si naletao na klijente koji ti spustaju cenu proglasavajuci tvoj rad losijim nego sto realno jeste (a realno im se svidja) ... e zato ne dajem "garanciju"! Po cenu da ne radim! Moja volja, moj izbor! Slaba vajda da diskutujemo o tome! Prevelik trud ulazem u sve to sto radim da bi ostavio mogucnost nekome da me na kraju za*ebava. Ako trazis garanciju, ja je necu dati, i zavrsili smo razgovor.

Bez akustike se moze definitivno, poznajem puno ljudi producenata koji odlicno rade bez ikakve akustike, druga je stvar sto se ja nelagodno osecam u njihovim prostorima i sve mi smeta, to je moj problem, takodje poznajem ljude koji ne znaju da urade i u akusticki sredjenim uslovima. C'est la vie :)

Nekako sam i ja o tome pricao... ljudi su razni i to je doza entropije koja unosi haos u inace prilicno egzaktnu nauku... mada jos nisu egzaktno objasnili zasto velika kolicina apsorpcije od fibroznih materijala u odredjenom prostoru pomera frekventno sobne modove... sacekacemo neko vreme da od dve hipoteze nastane dokaz... ka' ce ... ne znamo.... :rolleyes:

pozdrav

bogi

awacs
09-12-2010, 10:10 PM
To sto sam napravio i nije najbolje resenje mada ja vise nemam one probleme koje sam imao dok to nisam napravio, razlika je u tome sto je puno lakse raditi u takvim uslovima, manje se zamaras i tome slicno.

Pa ne postoji "najbolje rešenje", niti će ikada postojati. Postoji gomila "prihvatljivih" rešenja, pa ako se tvoj DIY rad nalazi u tom okviru - super. Uostalom, ljudi koji ovde po Forumu traže savete za izgradnju "studija" zapravo prave lične ateljee (prostore u kojima će lično snimati i miksati). Lični radni prostor. I svako ima pravo da ga organizuje po svom ćefu.

Ćef je tu jedini bitan parametar, a niko ko je koliko-toliko pošten nema obraza da ti garantuje da će zadovoljiti tvoj ćef. Kao što ni ti verovatno svojim klijentima ne možeš da garantuješ da će reverb na dobošu (koji si lično osmislio) da im obezbedi gomilu tezgi i para.

Pozdrav,

Vasa

analog
09-12-2010, 10:20 PM
Medjutim stalno insistiras na "subjektivnom" osecaju sto mislim da nije realno, zasto? ako tako krenemo onda ulazimo u potpuni relativizaciju problema. E sad koliko ja znam Fizika-akustika je objektivna nauka, ili si resio neki mod ili nisi, resio ga do kraja ili napola, jel se slazemo tu? Zakljucujem dalje da ako se se u odredjenoj sobi resi vecina akustickih problema onda se tek dolazi na teren subjektivnog. Ravan frekvrntni odziv neke sobe je najbitniji faktor kod akustike pa onda sve ostalo.

Nisu sve stvari merljive.

Kada smo pravili slušni test za raznorazne operacione pojačivače, pobedili su neki koji nikada ne bi kada bi se držali onome što piše u specifikaciji/merenjima.

Drugi primer. Yamaha NS10 je vrlo popularan zvučnik, a uopšte nije frekvencijski ravan!

Ubacivanjem difuzora u prostor, neće se puno promeniti frekvencijski odziv ni RT60, ali će se dobiti na detaljima u slušanju i "udobnosti" u radu. Znači opet nema veze sa frekvencijskim odzivom.

DeMa
09-12-2010, 10:20 PM
Taj link zna sav svijet več dugo vremena.

Nekako se pona?a? kao da si izmislio Helmholtz i prepisuje? iz i-neta kako djeluje.

Uvijek kad se pojavi? počne? sa Helmholtzom, tako da ni?ta novo, radije reci kako čete zavr?iti tu sobu.

Jesam konstruktivan, eto dao sam linkove do konstruktivnijih!!! Helmholtza i nisam preveo i prepisao ?to tamo pi?e.

Lepo da kreativno upotebljava? Helmholtze na vse moguče načine, mo?da da spozna? da je i membranski absorber jednako močno oru?je.

Nenad nemam volje

Ti ocito neces da citas kako sam napisao. Rijec je o mom linku na clanak. I molim te de malo obrati paznju svog jezika pisanok.
Ja sam krenuo na forum sa dest stranica informacija i dobrom namjerom. Mislim da je to dovoljno sto se tice mene i mojim namjerama. Nisam se dosao vamo natezati sa nikim.
Bit ce u skoro jos jedno resenje tebi u prilog.
Sve jako jednostavno i moze se platit. Znaci nesto za nas.
Sve detaljne informacije i uputsvo za samogradnju.

Pozz
denis

sRce
09-12-2010, 10:25 PM
Ajde i ja malo da se umesam posle duzeg vremena... Vidim ovde se filozofira kao i uvek. Vole ljudi da filozofiraju kad nesto nije opipljivo i vidljivo... a akustika se slusa.

Ja sam diplomirani ekonomista pa mi brojke nesto i znace, a i bio sam "saucesnik" u stvaranju Bracinog prostora (fizicki radnik ...ponekad :) ).

Bracin prostor 10m x 3.5m je akusticki adaptiran Helmholtz i sirokopojasnim apsorberima. Kolko se secam krajnja cifra je izasla nesto ispod 4.000 eura. Znaci to toliko kosta. Utisci na osnovu slusanja dobre strane produkcije, originalnih diskova su: stereo slika odlicna, konkretni definisani basovi.

p.s. Verovatno to moze da kosta i 50.000e... ali i 46.000e manje...

pozdrav

analog
09-12-2010, 10:28 PM
A verovatno mo?e i mnogo bolje od tog studija

Zoki
09-12-2010, 10:30 PM
Frekventni odziv je posledica dobrog tretmana a ne cilj

E Boggy pa ti ovde tvrdis da nije cilj da imamo ravan frekventni odziv sobe?

ne znam da li me razumes

Braco ja ne razumem a ti?

dobar tretman na kraju ima dobar odziv.

Pa normalno da ima

ali SAMO dobar odziv je moguce dobiti na uzasno mnogo razlicitih nacina

Bravo to je tacno.

sRce
09-12-2010, 10:34 PM
A verovatno mo?e i mnogo bolje od tog studija

Verovatno moze... ali i ne treba...

Bitch
09-12-2010, 10:37 PM

kako kome :wink:

nadam se da ovim nisam nikog uvredio

analog
09-12-2010, 10:37 PM

Dobro, to je već individualno

sRce
09-12-2010, 10:39 PM
kako kome :wink:

nadam se da ovim nisam nikog uvredio

Ma sta ces da me uvredis... ne palim se ja na te stvari samo bih zeleo da se konkretno prica o cemu se prica... Crno i belo...

awacs
09-12-2010, 10:52 PM
samo bih zeleo da se konkretno prica o cemu se prica... Crno i belo...

A o čemu se zapravo priča? O akustičkom tretmanu Zokijevog kućnog bioskopa? Super je, njemu se sviđa. Znači - belo. A kad pusti film biće ?areno.

Pozdrav,

Vasa

Braca
09-12-2010, 10:58 PM
Analog prijatelju,
U nauci su sve stvari merljive, inace ne bi bila nauka. To o cemu ti pises je nesto drugo, razvoj tehnoloskih resenja ( za oblast muzicke produkcije) ne znaci i bolje uredjaje, tako da se tu slazem sa tobom oko operacionih pojacivaca koji su samo jedan deo uredjaja (mislim vazan je ceo dizajn nekog uredjaja). To se odnosi na muzikalnost koju odredjeni alat pruza i za koju postoji misljnje kod vecine dobrih producenata i to je potpuno u redu, pa je tako La 2A jedan od najboljih kompresora a posle njega izasla gomila dobrih kompresora i tehnoloski naprednijih.
NS10 poznata prica, ali nikako jedini zvucnik na kome treba slusati, jer kako ces da cujes sve ispod 80hz kod te kutije, ali ako se na njoj nesto dobro cuje to je onda to, vecina tako misli i to je u redu.
Nemam nista protiv difuzora, napravicu 4 komada i staviti ih na mestu slusanja sa strane, i naravno napraviti merenja, pa tek kasnije razmisljati o subjektivnom osecaju :)

analog
09-12-2010, 11:11 PM
Ko je pominjao nauku? Upravo sam pričao o tome kako neke stvari zvuče bolje iako su lošije na papiru/nauci/merenjima. I zbog toga se ne treba voditi akustičkim merenjima kao prvim [ili jedinim] parametrom da li je jedan studio bolji od drugog (u akustičkom domenu)

P.S. A NS10 nema samo problem ispod 80Hz. Ali i pored lošeg frekvencijskog merenja i dalje je popularan i poželjan zvučnik.
http://www.soundonsound.com/sos/sep08/images/yamahans10fig4_l.jpg

DeMa
10-12-2010, 12:30 AM
Ko je pominjao nauku? Upravo sam pričao o tome kako neke stvari zvuče bolje iako su lo?ije na papiru/nauci/merenjima. I zbog toga se ne treba voditi akustičkim merenjima kao prvim [ili jedinim] parametrom da li je jedan studio bolji od drugog (u akustičkom domenu)

P.S. A NS10 nema samo problem ispod 80Hz. Ali i pored lo?eg frekvencijskog merenja i dalje je popularan i po?eljan zvučnik.
http://www.soundonsound.com/sos/sep08/images/yamahans10fig4_l.jpg

Nemoj me krivo svatiti. Ali i to se moze na osnovi fizike i covjeka zaparvo nauka o njemu. Sta ljudskom uhu godi.

Morat cu potrazitij jer imam negdje specifikacije. Sta mora rezija ispuniti naprimjer rt60. Da bi isposovala uvjete da bi glasio studio.

Barem u njemackoj je to obican posao koji se uci i radi. Isto tako ima zakona koji zahtjevaju normu. Da bi bilo usporedivo sa drugin projektima.

Ima razlike u zvuku to je istina ali je to subjektivno osjecanje. Mrtva soba sa pre puno vune nije meni prijatno za uho. Jer fali u visinama.
Ali to je samo moj osjecaj prema tome.

Pozz denis

quake2
10-12-2010, 12:50 AM
A sto su vam prednji i zadnji zid u tom vasem home theatre-u tako skarabudjeni?Kada se vec trose neke pare i kada se propagira "neko" znanje i posvecenost,onda se valjda mogu zrtvovati jedna terasna vrata.Ne mos ti sad i da zveras u komsinice sa terase, i da budes kao neki audiofil.Ajd lepo to zazidajte,dobicete bolja merenja:wink:.Pozzzz

awacs
10-12-2010, 01:12 AM
Svako radi da napravi naj bolje. Di pocima diy a di prestaje.

DIY počinje sa lepim ?eljama, a prestaje kad izvođač DIY radova izgubi početni entuzijazam i odluči da mu je dosta zajebancije pa konačno počne da koristi prostor koji je kako-tako organizovao. U tom smislu i Zokiju od srca ?elim da konačno počne da gleda filmove u svom DIY bioskopu.

Pozdrav,

Vasa

dvuckovic
10-12-2010, 01:25 AM
E Boggy pa ti ovde tvrdis da nije cilj da imamo ravan frekventni odziv sobe?

Braco ja ne razumem a ti?

Pa normalno da ima

Bravo to je tacno.

Plitko i maliciozno.

dvuckovic
10-12-2010, 01:26 AM
Barem u njemackoj je to obican posao koji se uci i radi. Isto tako ima zakona koji zahtjevaju normu. Da bi bilo usporedivo sa drugin projektima.

Pozz denis

A gdje si tacno ti to naucio? Koja skola?

quake2
10-12-2010, 02:59 AM
DIY po?inje sa lepim ?eljama, a prestaje kad izvo?a? DIY radova izgubi po?etni entuzijazam i odlu?i da mu je dosta zajebancije pa kona?no po?ne da koristi prostor koji je kako-tako organizovao. U tom smislu i Zokiju od srca ?elim da kona?no po?ne da gleda filmove u svom DIY bioskopu.

Pozdrav,

Vasa

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

DeMa
10-12-2010, 06:02 AM
A gdje si tacno ti to naucio? Koja skola?

Isto ko drugi akusticari. Knjige i puno rada, za tim i po koje doskolovavanje.
Ima jako ljepi seminara u njemackoj.
Ljudi nisu Sting u akustici ali su pretezno Doktori svog zanata.

Stim da si opet uzeo jednu rjecenicu iz konteksta.

ali ok ;)

Pozz
Denis

DeMa
10-12-2010, 06:15 AM
DIY počinje sa lepim željama, a prestaje kad izvođač DIY radova izgubi početni entuzijazam i odluči da mu je dosta zajebancije pa konačno počne da koristi prostor koji je kako-tako organizovao. U tom smislu i Zokiju od srca želim da konačno počne da gleda filmove u svom DIY bioskopu.

Pozdrav,

Vasa

Pa to vrjedi sigurno za nekoga. ali mislim da si falio DIY.
to pogadja pa recimo 99,9 % na forumu jer neznam koji akusticar uzima cekic u ruku. njegovoje je koncept.
a sada je pitanje dali ces nekoga plati ili ces sam raditi. jedno i drugo ti je fizicki rad.
ja se nebi osudio tome dati vrjednost.
Sto si skeptican, covjek ima volju. i gore navedeno.

Ako sam krivo svatio sorry.

Pozz
Denis

Zoki
10-12-2010, 10:34 AM
awacs

DIY počinje sa lepim ?eljama, a prestaje kad izvođač DIY radova izgubi početni entuzijazam i odluči da mu je dosta zajebancije pa konačno počne da koristi prostor koji je kako-tako organizovao. U tom smislu i Zokiju od srca ?elim da konačno počne da gleda filmove u svom DIY bioskopu.

Da nesto naucis put do cilja je uzivanje a ne sam cilj:wink:.

Zoki
10-12-2010, 10:43 AM
Hajde i tebi da odgovorim :).

Kada se vec trose neke pare i kada se propagira "neko" znanje i posvecenost,onda se valjda mogu zrtvovati jedna terasna vrata

Da cilj je bio da ne upropastim postojeci prostor.
Neka ti Boggy odgovori zasto je bolje da se ne sazidaju balkonska vrata i prozor.

Zoki
10-12-2010, 10:48 AM
Ima razlike u zvuku to je istina ali je to subjektivno osjecanje. Mrtva soba sa pre puno vune nije meni prijatno za uho. Jer fali u visinama.
Ali to je samo moj osjecaj prema tome.

Moj utisak je isti previse poroznih(sirokopojasnih) zvuk je :banghead:,pa probali smo kod mene.

Pozzz
Zoki

Zoki
10-12-2010, 11:03 AM
Ko je pominjao nauku? Upravo sam pričao o tome kako neke stvari zvuče bolje iako su lošije na papiru/nauci/merenjima. I zbog toga se ne treba voditi akustičkim merenjima kao prvim [ili jedinim] parametrom da li je jedan studio bolji od drugog (u akustičkom domenu)

P.S. A NS10 nema samo problem ispod 80Hz. Ali i pored lošeg frekvencijskog merenja i dalje je popularan i poželjan zvučnik.

Analog ako slusas muziku kao sto je kod mene slucaj a ne "proizvodis"
onda je jako bitno da kutije budu ravne(frek-opseg) inace ne modu da cujem sta si ti ili Braca ili ...."proizveli".Utom slucaju cu na primer ako mi zvucnik ili soba lazu (nije ravan odziv-obojen zvuk) pomisliti da si ti recimo malo podigao nivo od 1000-3700 hz i samim tim cu da cujem obojen zvuk
a ne ono sto si ti hteo da bude.

Mada tvrdim da ako se malo poradi na NS10 i malo se poravna grafikon
da ce da zvuci puno bolje(izbalansira odziv svih frekvencija).

NLP
10-12-2010, 01:42 PM
Moj utisak je isti previse poroznih(sirokopojasnih) zvuk je :banghead:,pa probali smo kod mene.

Pozzz
Zoki

Tu nema problema jer preko ?irokopojasnih mogu (za?eljeno je) da idu i difuzori. O tome se dosta pričalo.

NLP
10-12-2010, 01:45 PM
Analog ako slusas muziku kao sto je kod mene slucaj a ne "proizvodis"
onda je jako bitno da kutije budu ravne(frek-opseg) inace ne modu da cujem sta si ti ili Braca ili ...."proizveli".Utom slucaju cu na primer ako mi zvucnik ili soba lazu (nije ravan odziv-obojen zvuk) pomisliti da si ti recimo malo podigao nivo od 1000-3700 hz i samim tim cu da cujem obojen zvuk
a ne ono sto si ti hteo da bude.

Mada tvrdim da ako se malo poradi na NS10 i malo se poravna grafikon
da ce da zvuci puno bolje(izbalansira odziv svih frekvencija).

... ako je zvuk obojen ili kolorisan sa strane nekih akustičkih elemenata nije uopšte nužno da slika nije dovoljno frekventno ravna.
Distorzirana zvučna slika zbog interferencija zvučnih valova pouzroča više frekventno neravnu sliku.

NLP
10-12-2010, 01:52 PM
quake2
It is also interesting to note here that the higher the transmission loss the less reflected sound. In other words in a tent there is a high transmission loss but also a low amount of reflected sound so a tent makes a good recording room!! So people in the country who can afford a high transmission loss because there's no close neighbours can allow their sound to get away thus reducing the amount of treatment required to handle the reflected sound.
Evo neki tekst pa malo razmisli.

Da ako su povr?ine prostora/ stijene od recimo relativno "laganih" gips ploča, onda ni?e frekvencije cure van i stene djeluju kao membranski absorberi.
Kod troslojne konstrukcije je pomaknjeno jo? na ni?e frekvencije da jo? cure van.
Masivnija je stena, vi?i TL i vi?e se zvuk reflektira natrag.

boggy
10-12-2010, 02:05 PM
Zakljucavam temu posto se prepucavanje nastavlja
Pobrisani su postovi koji nemaju bas nikakve veze sa akustikom...

pozdrav

bogi

EDIT:
Deo postova je otisao u sledece teme:
1. "RT60 u kontrolnim sobama (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33486)"

Kako budem stizao premestacu off topic postove... za sad ovoliko

Zoki
08-07-2011, 06:27 PM
Boggy predpostavimo da je RT60 veci od propisane tolerancije,koje su posledice?

NLP
08-07-2011, 09:13 PM
Nisam Boggy ali eto:

Nema ih:)
Ako ti se tako sviđa.

Gledaj, to su neka cca. 50 godišnja (i nešto više) iskustva unesena u okvire nekog "standarda" odnosno preporučenja, ako se ne baviš sa zvučnom produkcijom ne trebaš je uzeti u obzir.

analog
08-07-2011, 11:07 PM
Da, gledaj na to kao preporuku, a ne kao standard.

Zoki
09-07-2011, 04:17 PM
Pozdrav Nenade

ako se ne baviš sa zvučnom produkcijom ne trebaš je uzeti u obzir.

A ako hocu da cujem kakva je produkcija(pa da odaberem sta se meni svidja)?

awacs
09-07-2011, 04:22 PM

Onda odabere? onu produkciju koja dobro zvuči u tvom prostoru.

Pozdrav,

Vasa

Zoki
09-07-2011, 04:44 PM
Onda odabere? onu produkciju koja dobro zvuči u tvom prostoru.
Mislim da to nije resenje... mogu puno toga da propustim u tom slucaj..
ukratko imas laznu zvucnu sliku svake produkcije.

Pozdrav

awacs
09-07-2011, 04:58 PM
Mislim da to nije resenje... mogu puno toga da propustim u tom slucaj..
ukratko imas laznu zvucnu sliku svake produkcije.

Pa, ovaj... UVEK ima? la?nu zvučnu sliku svake produkcije, zar ne? Ako se govori o kvalitetu sistema za audiofilsko slu?anje sve se svodi na to koliko te prijatnije la?e, a ne koliko je "istinit". Ili ja poslednjih trideset godina ?ivim u zabludi...

Pozdrav,

Vasa

Zoki
09-07-2011, 05:13 PM
Pa, ovaj... UVEK imaš lažnu zvučnu sliku svake produkcije, zar ne? Ako se govori o kvalitetu sistema za audiofilsko slušanje sve se svodi na to koliko te prijatnije laže, a ne koliko je "istinit". Ili ja poslednjih trideset godina živim u zabludi...

Nepravim razliku izmedju audiofilskog ili nekog drugog sistema.
Ako hoces da uzivas u muzici moras da imas sistem koji ne laze(svaki sistem laze ako nema dobre uslove u kojim radi i bla bla bla....pa sam pomislio koliko toga promeni RT60(ako je on veci za 0.100ms od dozvoljenog-preporucenog) koji je samo jedan od faktor u prostoriji..

A tu imas pravo,poznajem dosta ljudi koji hoce da im svaka muzika pa i produkcija prija(odnosno zele da ih sistem laze)...ali ne biva:wink:

awacs
09-07-2011, 05:42 PM
Ako hoces da uzivas u muzici moras da imas sistem koji ne laze(svaki sistem laze ako nema dobre uslove u kojim radi i bla bla bla....pa sam pomislio koliko toga promeni RT60(ako je on veci za 0.100ms od dozvoljenog-preporucenog) koji je samo jedan od faktor u prostoriji..

Ako hoće? da u?iva? u muzici sasvim je dovoljno da voli? muziku.

Evo, neki projekti mi se konačno izrenderova?e, pa do daljnjeg prekidam dru?enje...

Pozdrav,

Vasa

Zoki
09-07-2011, 08:20 PM
Ako hoće? da u?iva? u muzici sasvim je dovoljno da voli? muziku.

Uredu slazem se sa tobom ali ovde pricamo o RT60 i kako on utice.

NLP
09-07-2011, 10:07 PM
Prvo se elimini?em od "la?nivih" zvučnih sistema. Tu nema kraja.
Priporučena reverberacija sa strane tih organizacija je temeljena na nekim mnogogodi?njih akustičkih iskustava.

Ima i akustičkih dizajnova (N-E, pa i FTB na kraju krajeva ali ne tako drastično kao N-E...) koji to ne po?tuju i imaju mi?ljenje, da je nava?niji direktan zvuk koji nije "zagađen" sa kasnijim refleksijama, odnosno da nema artefakata sa strane prostorije i ne maskiraju direktan zvuk, slika je veoma analitička ali ambijent nije prijatan i stereo slika je previ?e točkastog izvora, manjak prostorskosti i dosadna. Translacija miksa iz N-E sobe u drugu N-E sobu je dosta konsistentna.

Ima jo? nekih prednosti i mana.

Pokazalo se je da u N-E prostorijama imaju probleme sa dodavanjem previ?e umetne reverberacija, neki ka?u da ne... ima vi?e priča na tu temu... ali svakako u takvom mrtvom prostoru nije prijatno raditi.

Pre?iva soba; na osnovu ovoga napisanog mo?e? zaključiti poneke stvari ?to mo?e da ne valja...

Treba neki dobar balans.
U malim sobama se ne mo?e nuditi neke veče zdrave! reverberacija, zdrava znači da nema? naglasak na "kupatilo" efektu.
U večim ima? vi?e manevrirnog prostora ali opet u nekim granicama.

U svakom slučaju kad se igra? sa reverberacijom, odnosno sa refleksijama (i skupom svega emitiranog nazad pa opet...) koje su kasnije od direktnog zvuka, treba da su dobro difuzirane, premije?ane po prostoru i po vremenu, tako da su manje uočljive od direktnoga zvuka (barem 10dB razlike ka?u te iste institucije)... ali da svejedno ustvare predpogoje za čovjekovu psihoakustiku i da nema osječaja da je neprirodno (na neke stvari smo evolucijsko naviknuti i treba nam...).

... opet kad dođe? kod akustičkh dizajnova primjeti? da neki zahtjevaju ITDG a neki ne... ali to je več druga priča:)

Zoki
10-07-2011, 02:51 PM
Pozdrav Nenade.
slika je veoma analitička ali ambijent nije prijatan i stereo slika je previ?e točkastog izvora, manjak prostorskosti i dosadna.

Da li je ovo tvoje misljenje ili...?Kako mislis tackastog izvora(zar to nije problem samog izvora a ne prostorije)?Manjak prostornosti i dosadan..pa
zar to opet nije do produkcije?

Ne znam tacno o cemu pricas kad kazes N-E ili FTB akusticki dizajni?

Translacija miksa iz N-E sobe u drugu N-E sobu je dosta konsistentna.

Ovo mi govori da je takav pristup dobar.Mislim na N-E mada ne znam nista o njemu.

Zoki
10-07-2011, 02:58 PM
Konkretno u mojoj sobi RT60 je veci za 0.90ms od preporucenog
negde oko 0.4sek .

Pitanje glasi gde bi se javila razlika?

analog
10-07-2011, 03:45 PM
Na kojoj frekvenciji?

Vreme reverberacije se meri na vi?e frekvencija [63, 125, 250 itd..] i postoji određena tolerancija ispod 200Hz

Zoki
10-07-2011, 04:46 PM
63 hz- 0.5
125 hz 0.3
250 hz 0.35....

pozdrav

Tomislav
10-07-2011, 05:07 PM
Konkretno u mojoj sobi RT60 je veci za 0.90ms od preporucenog
negde oko 0.4sek .

Pitanje glasi gde bi se javila razlika?

Nije mi sasvim jasno u kojim vrijednostima govorimo.

0.9 ms je dakle manje od tisućitog dijela sekunde, o tome govorimo? Zbunjuje me jer taman kad pomislim da sam skužio... :D

Tomislav
10-07-2011, 05:17 PM

Ja upravo slu?am neke suprotne zahtjeve. Recimo, ljudi se bave glazbom pa ih nervira ?to dok slu?aju glazbu razmi?ljaju previ?e kao profesionalci, umjesto da se mogu opustiti i "prepustiti" - onako kako je to recimo i zami?ljeno. Ista je stvar s filmom. Ja recimo ponekad nepotrebno analiziram neke scene, zbog čega mi se znalo dogoditi da jednostavno ne uhvatim onu emociju koju prosječni gledatelj ima dok gleda istu scenu.

Za?to bi, dakle, audiofil htio analizirati ne?to na ovaj "tehnički" način u glazbi? Nije li svrha da se prepusti u?ivanju u glazbi, da je uhu to najugodnije (čak i ako ima malo previ?e jeke recimo)...?

Iskreno rečeno, nisam siguran koliko bi za slu?atelja bilo bitno da ka?e: uu, ovo je bolja produkcija. Točno se vidi da su na ovom albumu imali mogami kabele, a na ovom drugom DIY... :confused: Siguran sam da se opće ocjene mogu donijeti i na sistemu koji je daleko od referentnog. Glazba se uostalom za takve i miksa.

Zoki
10-07-2011, 07:54 PM
Siguran sam da se opće ocjene mogu donijeti i na sistemu koji je daleko od referentnog. Glazba se uostalom za takve i miksa. <!-- / message -->

Mislim da ne moze,u stvari zavisi koliko siroko to gledas...

Kad sam rekao produkcija nisam mislio na kojoj opremi je miksana nego ...
koliko reverba je dodao ili kako je snimio bubanj itd ...E kad se pogodi da je sve to po mom ukusu onda uzivam,da bi razlikovao produkcije moras imati sto bolju opremu i prostoriju... na to sam mislio.

NLP
10-07-2011, 08:19 PM
Pozdrav Nenade.

Da li je ovo tvoje misljenje ili...?Kako mislis tackastog izvora(zar to nije problem samog izvora a ne prostorije)?Manjak prostornosti i dosadan..pa
zar to opet nije do produkcije?

Ne znam tacno o cemu pricas kad kazes N-E ili FTB akusticki dizajni?

Ovo mi govori da je takav pristup dobar.Mislim na N-E mada ne znam nista o njemu.

Jeste i moje mi?ljenje pa i dosta raz?ireno mi?ljenje u biti kad je sve absorpcijsko (a dovoljno da je i prednji dio posve absorpcijski).

Jeste, mo?e biti i problem samog izvora zvuka a i posledica prostora.

Probaj iči u LEDE dizajn studia ili u N-E studio.

N-E - Non Environment
FTB - Front To Back
LEDE - Live End Dead End

P.S.: ako si proma?io RT60 za samo 0,9ms!, odlično si trefio:)

Zoki
10-07-2011, 08:37 PM
Nenade imam utisak da soba ne treba nista da dodaje ili oduzima treba da bude neutralna,nije bitno koji sistem se primenjuje prilikom sredjivanja prostorije(to je moj utisak)a zvucnici(ceo sistem) su ti koji moraju odsvirati sve.

Ti imas po svemu sudeci dosta iskustva sa razlicitim sistemima sredjivanja nekog prostora(predpostavljam),da li mislis da oni uticu i prave razliku prilikom slusanja muzike?

Naravno predpostavka je da su svi podjednako kvalitetno odradjeni.

NLP
10-07-2011, 10:15 PM
hmmm treba uzeti u obzir da ne slušamo samo mehanički sa ušima nego i sa tjelom i mozgom, tu se uplete psihoakustika kojoj trebaju refleksije jer smo naviknuli još iz pradavnina na zatvorene prostore (špilje itd.).

Ako nema nekih zdravih refleksija onda imamo probleme sa presudom dok manipulišemo sa zvukom i puno ljudi to doživljava kao neprijatan prostor u kojem se slabo osječaju.

Da se taj osječaj umanjio je Hidley ostavio pod refleksivan i prednju stenu u kojoj su ugrađeni zvučnici (on je i prvi ostvario RFZ a ne Peter DAntonio kao što se misli).
Svejedno je takva soba još uvijek dosta mrtva i nekima neprijatna i slično...

Ipak se je svake toliko eksperimentiralo sa prvim refleksijama i kažu se "potrebe" za njima ako su primjenjene pravilno, psihoakustika je zanimiva stvar i niije sve logičko na prvu loptu.
Ipak je treba znati da su prve N-E sobe nastajale več pre cca. 50 godina a od tada se je ponešto novo otkrilo i još se dešava, svakako...

Zoki
11-07-2011, 02:39 PM
Ako nema nekih zdravih refleksija onda imamo probleme sa presudom dok manipuli?emo sa zvukom i puno ljudi to do?ivljava kao neprijatan prostor u kojem se slabo osječaju.

Kako mislis zdrave refleksije?

Svejedno je takva soba jo? uvijek dosta mrtva i nekima neprijatna i slično...

Zar RT60 ne govori koliko je prostorija ziva ili mrtva?

Pozz
Zoki

Zoki
11-07-2011, 03:34 PM
P.S.: ako si proma?io RT60 za samo 0,9ms!, odlično si trefio

Hvala Nenade velika greska nije 0.9 ms nego 90ms.

NLP
11-07-2011, 07:45 PM
I od difuzora difuzirana zvučna energija je refleksija, to sam mislio kao zdrava refleksija a ne refleksija od ravne stene ili jednolično perforirane ploče i slično (ni policilindrični elementi nisu ba? ne?to posebno).
Osobno preporočujem odlične Schrederove difuzore, QRD, PRD, 1D, 2D.

Da RT60 nakazuje koliko je soba ?iva.
Eto recimo N-E slu?aonice su veliki prostori za velikim volumnom a ipak imaju RT60 npr. 0,1 ili 0,15sek. i slično.

Dakle proma?io si cca. 0,1 sekundu?
U threadu ima? linkove do AES, EBU, ITU... standarda pa mo?e? videti koliko je preporučen pojas.

Zoki
11-07-2011, 08:23 PM
od difuzora difuzirana zvučna energija je refleksija, to sam mislio kao zdrava refleksija

da pomislio sam na difuzne refleksije.

jednolično perforirane ploče i slično

Ja imam levo i desno... bas te perforirane ploce(verovatno vec znas)...
i sta ja znam cuje se fino ne mogu da kazem da je tu nesto lose...da budem iskren poslusao sam muziku i u prostoriji koja je bila dosta manja od moje koja je tretirana kompletno difuzija i absorpcija kao sto boggy voli da radi,RT60 je
bio po propisu itd .... ne mogu da napravim neku razliku(obe zvuce isto,mozda sam se malo prijatnije osecao u difuznom polju ) osim sto je sistem na kome sam slusao u toj sobi bio prilicno los tako da donjeg dela frekvencija prakticno nije ni bilo...

Dakle proma?io si cca. 0,1 sekundu?

Nisam promasio nego sam ja to trazio neznajuci za preporucene vrednosti:ups:.

Poredim sada dve sobe onu difuznu i gde je rt60 po propisu i moju gde mi rt60
bezi za 0,1sekund i ne mogu da napravim neku razliku... mozda zbog leseg sistema-zvucnika ...neznam?

U threadu ima? linkove do AES, EBU, ITU... standarda pa mo?e? videti koliko je preporučen pojas.

Da video sam i znam koliki rt60 treba za moju sobu i na osnovu toga i znam da bezi 0,1sekund

Da li si ikad cuo sobu sa perforiranim panelima i polucilindrima?

NLP
11-07-2011, 09:00 PM
A da, sad se te sečam, nisam povezao.
Gledaj ako nema povečih povr?ina pokritih sa perforisanim pločama onda to nije tako stra?no ali svakako je bolje ako ploče moraju da budu perforisane da so po principu RPG BAD panela. I ako nisu perf. ploče na prvim refleksijama jo? bolje. To smo več razgovrali. Perf. ploče prave aliasing efekat i zato ne. Mogu i da se prekriju sa vunom pa nema vi?e tog problema.

Sad ako hoče? uspoređivati sobe koje su na različitm lokacijama, to je te?ko, mozak brzo zaboravi i kompenzuje. Najbolje bi bilo da sta sobe jedna pored druge:) ili da si veoma naučen na svoj prostor pa slu?a? u drugom tebi referentnu glasbu koju dobro poznaje?.

I monitoring sistemi morali bi biti identični.

E pa ako si tako ?elio, ni?ta stra?no, nije zabranjeno, kao ?to smo govorili, to su priporučene vrednosti a ako neko hoče gluvlje ili ?ivlje nije kraj sveta.
I najmanji problem je da se to i "ispravi" ako ?eli? i misli? da ti sada vi?e nije to u redu.
Mo?e? i tako napraviti da se napravi varijabilna akustika i po ?elji se reguli?e... u par studija smo tako napravili da mo?e da bude veoma difuzno, i veoma mrtvo i varijante između (od MyRoom do LEDE do N-E...).

Pa ja sam prvo iz prakse pa onda sam tek počeo da se bavim hobby i polupro sa akustikom. Radio sam i u glasbenim studijima i u radijskim gdje su perf. ploče "zakon", ne bih komentirao jer to je u?as ali da naglasim; ti prostori su imali skoro sve povr?ine pokrite sa klasičnim perf. pločama (od drvenih do gips), ne tu i tamo koja ploča.
(bio sam u jednom kučnom studiju koji je imao iz drvene vezane ploče kao one knauf/rigips koje imaju različite rupe i kao random perforaciju pa i to je mnogo bolji kompromis)
Polcilindri nisu lo?i ako si od njih dovoljno udaljen jer trebaju prilično prostora da nude efikasnu difuziju (odvisno i koliko su duboki...) ali kad se ih usporedi sa Schroederovimi nije to to. A ako ima? mnogo jednakih policilindara dođe do anomalija kao kod perf. ploča.
Osim da napravi? različite policilindre... ali bilo kako bilo Schroederovi su stvarno dobri (i ako ima? Schroederovih previ?e jednakih u prostoru i ne pravi? optimizaciju sa Barker ili MLS metodom dođe do anomalija).

Zoki
11-07-2011, 09:34 PM
Nenade da li je ovo dobar primer aliasing efekta?

http://en.wikipedia.org/wiki/Aliasing

na tom linku dole je primer koji moze da se cuje.

Ja jasno cujem razliku izmedju deformisanog i ne deformisaog tona iste frekvencije.

Da li je ovako ocigledna razlika sa losim tretmanom?

NLP
11-07-2011, 09:38 PM
Jeste, taj dani primer je karikirana verzija u stvarnosti se ne čuje tako očito.

Zoki
11-07-2011, 09:43 PM
Da li mozda imas neki link gde se moze cuti ili kako se moze uociti deformacija.. mozda izmeriti?

pozz
zoki

NLP
11-07-2011, 10:06 PM
hmmm toga nemam...
Ali kako god trebalo bi imati A i B varijantu da bi se mogla čuti razlika.
Znači kakva soba potpuno tretirana sa klasičnim perf. pločama i bez...

Eto primjera na brzaka:
http://www.subwoofer-builder.com/qrd-response-periods.gif
Diffusion lobes for groups of standard N7 diffusers at the HF cutoff frequency for 1, 6 and 50 periods respectively

a vi?e o tom u odličnoj knjigi:
http://books.google.com/books?id=IDAuR3dn5ZsC&pg=PA248&dq=the+curse+of+periodicity&ei=zCTFSqSGGqeKlQSOo7zDAw#v=onepage&q=the%20curse%20of%20periodicity&f=false
u akustiki je to poznato vi?e po izrazu effects of lobing.

Zoki
12-07-2011, 07:03 PM
Eto primjera na brzaka:
http://www.subwoofer-builder.com/qrd-response-periods.gif

Ups ako moze malo objasnjenje,grafikoni mi nisu bas najjasniji:ups:.

E pa ako si tako ?elio, ni?ta stra?no, nije zabranjeno, kao ?to smo govorili, to su priporučene vrednosti a ako neko hoče gluvlje ili ?ivlje nije kraj sveta.
I najmanji problem je da se to i "ispravi" ako ?eli? i misli? da ti sada vi?e nije to u redu.

Da razmisljao sam da jos malo poradim na RT60 ali vec posle godinu dana i malo vise u ovom prostoru mislim da bi ga previse umrtvio(za moj ukus) a sa druge strane me interesuje sta cu jos dobiti.....kolko detalja koliko
preciznije....koliko ce zvuna slika biti realnija ako jos smanjim rt60 na preporucenu vrednost .

Imam utisak da za tu razliku 0,1 sekund se ne moze cuti nikakva razliku,sta mislis o tome?

NLP
12-07-2011, 10:30 PM
Više imaš u jednom prostoru jednakih difuzora, više imaš anomalija, veoma slično je sa bilo kakvim previše ponavljajučim refleksivnim elementima u nekom prostoru, kao što sam ti rekao napravi si uslugu i pročitaj onu knjigu ili mi vjeruj na reč.

Koliko vidim (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292923&postcount=35 - je li urađen smoothing?), kod tebe ima još dosta manevrirnog prostora, imaš još frekventne devijacije od oko 20, 25dB.

Linearnija frekvencijska slika če ti omogučiti mnogo bolji "uvid" u zvučnu sliku nego koregiran RT60 + toga ako je soba u takvom stanju onda nemaš sve predpogoje da ustvariš ambijent za psihoakustično shvačanje zvuka, bilo kakav bio RT60 ili frekventna linearnost.
... tu negdje pored linearne zvučne slike je izuzetno značajno pozicioniranje zvučnica i slušaoca + kvaliteta monitoringa (zvučnici+amplifier) itd.

RT60 nije među prvim prioritetama, jeste značajan faktor a kod audiofilskih slušaonica (i kod različitih tipova akustičkih dizajnova kontrolne sobe, kao što sam napisao) i osobna preferencija.

Zoki
31-07-2011, 08:33 PM
Vi?e ima? u jednom prostoru jednakih difuzora, vi?e ima? anomalija

Verovatno ih nemam.Da li ti mislis da ih imam previse istih?

Koliko vidim (http://www.rumski.com/forum/showpost...3&postcount=35 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=292923&postcount=35) - je li urađen smoothing?), kod tebe ima jo? dosta manevrirnog prostora, ima? jo? frekventne devijacije od oko 20, 25dB.

Nije uradjen smoothing.Da u pravu si moze tu jos dosta da se radi,mozda
kasnije.

Linearnija frekvencijska slika če ti omogučiti mnogo bolji "uvid" u zvučnu sliku nego koregiran RT60 + toga ako je soba u takvom stanju onda nema? sve predpogoje da ustvari? ambijent za psihoakustično shvačanje zvuka, bilo kakav bio RT60 ili frekventna linearnost.

Zar nije jedno sa drugim povezano?

Zoki
31-07-2011, 08:45 PM
http://www.acoustic-products.co.uk/pdf/nh-akustik-brochure.pdf

Ako se ne varam ovde je uradjena jedna koncertna hala sa perforiranim plocama koje su prilicno jednake.... ne znam mozda negde gresim?

NLP
31-07-2011, 08:46 PM
- ne vidim da maš difuzore, možda ne vidim slike
- pa da ima dobre šanse da se mnogo poboljša situacija
- frekvencijska linearnost nije nužna da je povezana sa RT60

... uff baš si požurio sa novim pitanjima, več zaboravio na ovaj razgovor:)

Zoki
31-07-2011, 08:50 PM
- ne vidim da ma? difuzore, mo?da ne vidim slike

Pa ja sam mislio da su perforirane ploce neka vrsta difuzora??:confused:

NLP
31-07-2011, 09:00 PM
http://www.acoustic-products.co.uk/pdf/nh-akustik-brochure.pdf

Ako se ne varam ovde je uradjena jedna koncertna hala sa perforiranim plocama koje su prilicno jednake.... ne znam mozda negde gresim?

Znam Zorane to veoma dobro i uvijek se u?alostim kad vidim takva rje?enja.
Nije to za prostore koji bi morali nuditi dobre pogoje za kvalitetno/ kritičko slu?anje.
Več od vremena kad je Schroeder svijetu pokazao svoje zamisli oko difuzora (i napravio jednu halu...) bilo je vreme da neki opuste zastarjela akustička rje?enja.
A ?to je najčudnije; takve perforisane "drvene" ploče od topakustika su veoma skupe, kad izračunam na m2 kvalitetan akustički tretman naspram toga, samo se zamislim.
U velim halama i policilindrični elementi nisu uop?te lo?a zamisao... ali različite proračunate veličine i pravilno raspoređenje te konstrukcija je veoma značajna...

NLP
31-07-2011, 09:03 PM
Pa ja sam mislio da su perforirane ploce neka vrsta difuzora??:confused:

Jesu, jesu; amplitudan način difuziranja a Schroederovi i drugi geometrijski oblici su phase gratings... ali nije to poanta ima i dosta kvalitetnih amplitudnih kao recimo BAD ili jo? bolje BAD sa policilindričnom kombinacijom - BAD ARC...

Zoki
31-07-2011, 09:09 PM
Evo neka slika.

Levo i desno su perforirane ploce

Zoki
31-07-2011, 09:12 PM
Jesu, jesu; amplitudan način difuziranja a Schroederovi i drugi geometrijski oblici su phase gratings... ali nije to poanta ima i dosta kvalitetnih amplitudnih kao recimo BAD ili jo? bolje BAD sa policilindričnom kombinacijom - BAD ARC... <!-- / message --><!-- sig -->

Moram malo vise da procitam o BAD -ARC ...:ups:

NLP
31-07-2011, 09:15 PM
ma lepo, ?to da ka?em.
Gledaj poanta je ?to nudi bolje stanje za kritičko slu?anje a ?to slabije ili bolje rečeno manje pogodnije to je to.

Zoki
31-07-2011, 09:15 PM
jos jedna.

NLP
31-07-2011, 09:17 PM
Moram malo vise da procitam o BAD -ARC ...:ups:

Nema frke, pročitaj.
Ali kao ?to ka?em Schroederovi difuzori su odlično rje?enje ali treba znati kako u specifičkoj situaciji.
A zadnje vrijeme se veoma rado kombinira na vi?e načina amplitude, phase grating princip difuzije, BAD ARC je tek početak:)

Zoki
31-07-2011, 09:22 PM
Nenade da budem iskren nisam slusao muziku u puno razlicitih prostorija mozda tri koje su akusticki bile sredjene ...
to je bilo pre nego sto sam ja uradio ovo kod mene tako da nisam imao neko iskustvo..mislim sto duze slusas to vise cujes jel.... tako i kod mene posle godinu dana slusanja nesto se nauci..

NLP
31-07-2011, 09:42 PM
Dobro, nije uop?te problem, radi vi?e na tome; iz vlastitih izkustava ti predla?em da trenira? svoj sluh (!ako te to usrečuje!!! dakako).
... jeste i pone?to oko teorije i prakse te istreniranosti itd.
... a i nema? neke ?anse da bi znao kako "zvuči" kvalitetna! prostorija jer ih je (pre)malo (a i naučiti ?to je kvalitetno je opet druga storia...), sve vi?e je i-neta, sve vi?e je kvazi znanja i non stop se ponavljaju priče iz "provjerene historije iz akustike"...
... ljudi su relativno dosta kompleksna biča, te tome je sve previ?e relativno...:)

Konkretno: ima? dosta dobru prostoriju za svoje zahtjeve/ ?elje te to je to... zna?; malo tko to ima, to je treba ipak cjeniti! i znati da mo?e da ponudi jo? vi?e.