View Full Version : Znak-ova soba za snimanje bubnja
Mi imamo neki prostor namenjen snimanju bubnjeva, oko 5 x 4 m, izolovan kao ?to se vidi na ilustraciji. Ima li smisla dodati azma ploče kao zavr?ni sloj? ?ta raditi sa prozorom i vratima?
Moderator:
splitovano iz teme "Snimanje bubnja FOTO THREAD (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35988)"
quake2
01-12-2010, 03:33 PM
Odlicno ste Matori uradili ovo sto se TERMO izolacije tice i za vas nema zime:)...Sto se tice akustike,bojim se da ste totalno promasili.Nego,stosta ce ti o tome pametnije od mene reci Boggy i Nenad ako otvoris lepo novu temu u sekciji "dizajn i konstrukcija studija",da neidemo ovde u totalni offtopic.Pozzzz
Odlicno ste Matori uradili ovo sto se TERMO izolacije tice i za vas nema zime:)...Sto se tice akustike,bojim se da ste totalno promasili.Nego,stosta ce ti o tome pametnije od mene reci Boggy i Nenad ako otvoris lepo novu temu u sekciji "dizajn i konstrukcija studija",da neidemo ovde u totalni offtopic.Pozzzz
Nije to profi studijska prostorija, zato i ne otvaram posebnu temu i veliku priču o tome, samo sam pitao uzgred kad već pričate o azma pločama. Anyway, zaboravi.
boggy
01-12-2010, 06:06 PM
profi ili ne, stiropor treba potpuno izbaciti ako zelite "a" od akustickog tretmana prostorije i ako ne zelite samo termo izolaciju.
pozdrav
bogi
Ali OK, ako moderator tako ka?e.
Dakle, ovo na slici je "zatečeno stanje". Plafon je izolovan na isti način. Ima li neko ideju kako (i da li) se od toga mo?e napraviti prostor bar za amatersko snimanje bubnjeva.
boggy
01-12-2010, 06:09 PM
samo stiropor treba napolje.... ostalo mozete po ukusu/budzetu.. platno, gips, osb, azmafon, azma ploce, difuzori .... itd...
pozdrav
bogi
samo stiropor treba napolje.... ostalo mozete po ukusu/budzetu.. platno, gips, osb, azmafon, azma ploce, difuzori .... itd...
pozdrav
bogi
Moja ideja je bila da preko ovoga dodamo azmafon + azma ploče + par difuzora. Da li je taj sloj stiropora koji bi ostao ispod svega toga zaista velika smetnja?
boggy
01-12-2010, 06:15 PM
....Da li je taj sloj stiropora koji bi ostao ispod svega toga zaista velika smetnja?
Da.
pozdrav
bogi
Da.
pozdrav
bogi
Eh boggy, ba? si nemilosrdan. Ko će sad ono sve skidati...
boggy
01-12-2010, 06:24 PM
Eh boggy, ba? si nemilosrdan. Ko će sad ono sve skidati...
Evo, jel ce ti biti lakse ako ti se izvinem? :mrgreen:
pozdrav
bogi
Evo, jel ce ti biti lakse ako ti se izvinem? :mrgreen:
pozdrav
bogi
Dobro je bar da cigle ne moram ru?iti.
boggy
01-12-2010, 06:30 PM
Dobro je bar da cigle ne moram ru?iti.
TO NIKAKO!!!! :shock: :shock: :shock: :banghead:
:)
pozdrav
bogi
Ne pada mi na pamet da te pitam za?to je stiropor toliko poguban po akustiku sobe za snimanje, čak i ako je prekriven staklenom vunom i azmafonom i ako se već svi sla?u da su njegove akustičke karakteristike skoro ravne nuli.
Eto, samo da te obavestim da mi nije ni nakraj pameti da te to pitam.
Klasičan stiropor (extruded polystyrene foam) je zatvoreno celične strukture (slično kao sundjer za kauče... ima i expanded polystyren foam on se upotrebljava za lakane akustičke elemente kao Skyline od RPG-ja ali koriste i veoma gust stiropor ili poznan kao stirodur i do 600kg/m3 plus gustine...) i ne otvorenocelični (osnova u akustiki što nije ok) i oddaje svoj prizvuk ili kako se kaže.
Vidim da Azma proizvodi Stirofon, kombinaciju stiropora i azmafona, koju opisuju kao "VI?ENAMENSKE PLOČE ZA TERMO I ZVUČNU IZOLACIJU".
Zato me malo buni insistiranje na tome da je svako prisustvo stiropora u tom "sendviču" na zidovima nedopustivo.
Da ni?ta novo, to je marketin?ki potez, ?irenje asortimana sa obstoječima produktima, znam jednu firmu koja proizvodi stiropor i veoma gusti stirodur i pravili bi "protihrupne"/protibučne (ne znam kako se ka?e takvim ogradama) ograde za avtoceste... hmmm... ne da ne mo?e ali neče biti produkt uop?te konkurentan jer če zadatak opravljati neki dodati elemenat...
Ajde da se kladimo; koliko misli? da je znalca akustike kročilo prag Azme (a i drugih ogomnih firmi ala Knauf...) i da su napravili odličan produkt?!
Ja mislim da ni jedan ali ako je i bio neki i ne?to pametno rekao napravili su harakiri od ideje.
Ajde da se kladimo; koliko misli? da je znalca akustike kročilo prag Azme (a i drugih ogomnih firmi ala Knauf...) i da su napravili odličan produkt?!
Ja mislim da ni jedan ali ako je i bio neki i ne?to pametno rekao napravili su harakiri od ideje.
Kao ?to rekoh, znam da stiropor ne vredi za zvučnu izolaciju, ali mi nije jasno u kom smislu smeta u celoj priči. Jedino mogu da pretpostavim da je problem u tome ?to sprečava protok vazduha, ako je to uop?te bitno.
boggy
01-12-2010, 10:00 PM
Kao ?to rekoh, znam da stiropor ne vredi za zvučnu izolaciju, ali mi nije jasno u kom smislu smeta u celoj priči. Jedino mogu da pretpostavim da je problem u tome ?to sprečava protok vazduha, ako je to uop?te bitno.
Zvoni, zveci, pravi prizvuk, kao da si u tetrapaku, kartonskoj kutiji ili sta slicno... nije lako objasniti... skapiras tek kada ga izbacis napolje.... nesto te zulja a ne znas gde... tako nesto.
Ma ako ti je smor ne moras nista da diras... moje je da ti kazem sta mislim o tome... a ti radi kako volis... ili kako ti je lakse...
pozdrav
bogi
Zvoni, zveci, pravi prizvuk, kao da si u tetrapaku, kartonskoj kutiji ili sta slicno...
To nije dobro. Mi smo ovu sobu isprobavali u?ivo ovakvu kakva je sad i deluje dosta "gluvo", bez primetnih odjeka, ali ko zna ?ta će na snimcima da se pojavi. Prethodna prostorija (dosta veća od ove) je bila oblo?ena kombinacijom staklene vune i drvene lamperije i onda smo re?ili da se preselimo u ovu "bolju". Ali eto i tu glavobolje...
boggy
01-12-2010, 10:24 PM
..... Prethodna prostorija (dosta veća od ove) je bila oblo?ena kombinacijom staklene vune i drvene lamperije i onda smo re?ili da se preselimo u ovu "bolju". Ali eto i tu glavobolje...
ako vam ta prva nije bila prijatnija onda nemam pojma sta da ti kazem.
pozdrav
bogi
ako vam ta prva nije bila prijatnija onda nemam pojma sta da ti kazem.
pozdrav
bogi
U toj prvoj smo pone?to i snimali i meni je zvučalo OK, biće to ?e?ća provala ako ova druga ne bude valjala. U svakom slučaju, ako tako mora stiropor će leteti napolje.
boggy
01-12-2010, 11:16 PM
U toj prvoj smo pone?to i snimali i meni je zvučalo OK, ....
... i to je sasvim razumljivo i ocekivano.
pozdrav
bogi
Evo već se preračunavam koliko nam kvadrata lamperije treba...
boggy
01-12-2010, 11:44 PM
Evo već se preračunavam koliko nam kvadrata lamperije treba...
Prvo.. sto se drveta tice tu je bilo kakvo drvo super.... ne treba neki specijalan kvalitet... svako drvo je bolje od stiropora mnogo, mnogo puta....
Drugo... pogledaj malo i OSB1 on je isto dobar
Trece... ne preteruj sa drvetom samo... ostavi barem 50% vazduhoproopusni tekstil koji pokriva vunu ili pravi jastuke od azmafona (tapaciraj nalepljeni azmafon na drvo/lamperiju)... posto su se ljudi zalili da im je previse bucno u sobi kada sviraju bubanj... te drveta treba ali samo 50% povrsine po mojoj ofrlje proceni...
cetvrto... rasporedite drvo i tekstil kako vam je volja... mozete i da napravite neku sharu.
peto... azmafon vam je najjeftiniji u samoj fabrici u Kragujevcu.
sesto... mozete i gips da kombinujete.... ali neka ostane samo 50% reflektivnih povrsina... kombinacija drvo/gips... ostalo nek bude azmafon i/ili tekstilom pokrivena vuna.
Nadam se da sam pomogao
pozdrav
bogi
Nadam se da sam pomogao
Biće malo vi?e posla nego ?to smo planirali, ali glupo bi bilo da nam zavr?na obloga upropasti ceo prostor.
Hvala puno Boggy, ovo su stvarno dragocena uputstva! Čitao sam ostale topike u ovoj sekciji, ali kao ?to vidi? ova na?a soba je drukčije urađena i stvarno nismo bili sigurni ?ta dalje činiti.
quake2
02-12-2010, 03:09 AM
Vidis da je vredelo napraviti novu temu:wink:.Pozdrav
Vidis da je vredelo napraviti novu temu:wink:.Pozdrav
Vala jeste. Ne zna čovek šta ga čeka dok ne počne nečim da se bakće. Zaboraviću totalno da sviram gitaru zbog ovih skalamerija.
P.s. Sad bi moj kolega iz benda rekao "A ti kao znaš da sviraš gitaru..."
quake2
03-12-2010, 07:25 AM
Zaboravi?u totalno da sviram gitaru zbog ovih skalamerija.
:):):),ja te upozorih na to blagovremeno:wink:.....nekada sam vezbao gitaru nedeljno koliko sada godisnje:( a radije bih smekao koke dok soliram po klubovima nego sto ovde sedim u mraku i editujem kojesta:).Pozzzz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.