PDA

View Full Version : Promena opampa

OFF
30-11-2010, 09:51 PM
U jednom starom mixeru su mi neki 4580 sumnjivi (tako kaze majstor) (na Aux sekciji)..... Da li smem da umesto njih stavim 5532 tek tako? Taj majstor nije radio modifikacije, a kaze da su svi behringeri puni tih 4580, i samim tim mi nekako ne ulivaju poverenje

boggy
30-11-2010, 09:59 PM
U jednom starom mixeru su mi neki 4580 sumnjivi ......

Sumnjivi? kako? Na izgled, na zvuk, na miris? ukus!?

Jel to NJM4580 ili RC4580?

pozdrav

bogi

OFF
30-11-2010, 10:40 PM
Na toj sekciji se desava da jednostavno slanje ne radi kada se ukljuci mixer, ponekad. Tek kada se send odvrne do kraja i propusti jak signal kroz njega, send proradi i nastavi da radi bez problema. SMD je u pitanju, a za sada se sumnja na ne opampe (ne znam koji od ta 2, uzasno se razumem u elektroniku)

ja sam do skoro mislio da je problem u efx procesorima, kad sam provalio da se svi aux sendovi tako ponasaju...... traze neku vrstu inicijalizacije

boggy
30-11-2010, 10:46 PM
Na toj sekciji se desava da jednostavno slanje ne radi kada se ukljuci mixer, ponekad. Tek kada se send odvrne do kraja i propusti jak signal kroz njega, send proradi i nastavi da radi bez problema. SMD je u pitanju, a za sada se sumnja na ne opampe (ne znam koji od ta 2, uzasno se razumem u elektroniku)

ja sam do skoro mislio da je problem u efx procesorima, kad sam provalio da se svi aux sendovi tako ponasaju...... traze neku vrstu inicijalizacije

pre ce biti da je neki kontakt ili potenciometar... ako ja smem sto god da rechem na temu tvog problema... ali dobro... nek se majstor bakce s tim
Znaci kuciste je SOIC8 ili SO8 (nije SIP koga ima kod NJM4580) ... to znaci da je svejedno da li je NJM ili RC s obzirom da su isti... ja bi na tvom mestu obisao nekog sposobnog mobilasa (majstora za mobilne telefone, koji STVARNO popravlja mobilne telefone, odlemljuje BGA cipove i stavlja nove i sve posle radi!!!!!!) i pitao ga posto bi bilo da ti na jednom kanalu tvog miksera promeni SVE 4580 u 5532 cipove... pa javi utiske... ako ti se dopadne... a ti lepo sve zameni...
Sve ostalo skuplje i drugacije sto se prica po netu ostavljam tvom ukusu i za to ti toplo savetujem da se obratis koleZi analogu sa ovog foruma posto se on vrlo voli da bakce cipovljem svake vrste te ti moze dati neka svoja subjektivna misljenja na tu temu. NE5532 je neutralna zamena i zvuk vecine ozbiljnih miksera srednje generacije... jako malo ima cipova koji se sa njim mogu meriti a da budu u istoj cenovnoj klasi... da bi nasao "bolje" treba da platis od 10 do 100 puta skuplje za cip.

pozdrav

bogi

p.s. btw... opamp je poslednji na koga bi ja sumnjao ... ali to sam samo ja...
p.p.s a da vidis malo da ocistis kontakte, ili zaobidji konektore zalemljenom zicom... pa vidi jel se tada desava... mislim da je to samo malo izandjalo od koriscenja... moze biti i hladan lem.. rasklimatan lem...

OFF
30-11-2010, 11:08 PM
znaci, nista ne gubim ako se stavi 5532?

sto se dijagnostike tice, prenecu mu savet..... cudno je, nije prasina, vec bukvalno slanje trazi inicijalizaciju..... dok naredna sprava u lancu ne udje u crveno, nema zvuka :confused:

boggy
30-11-2010, 11:17 PM
znaci, nista ne gubim ako se stavi 5532?

ne bre

sto se dijagnostike tice, prenecu mu savet..... cudno je, nije prasina, vec bukvalno slanje trazi inicijalizaciju..... dok naredna sprava u lancu ne udje u crveno, nema zvuka :confused:
to mi zvuci na stogodisnju prljavstinu na konektorima... mozda cak i ona retka etericna ulja od duvanskog dima... probaj da skines problematican konektor, pa u alkohol i ultrazvucnu kadu... pa ga dobro operi.. zalemi ponovo pa vidi jel opet za*ebava

A sto se tice opampova.. smd 5532 imaju u kelco ... nisu skupi pa probaj jedan kanal... samo pazi na napajanje... neka ti majstor izmeri mirnu struju koju vuce modul sa ovim opampovima... i kad promeis sa 5532 pa ako je u granicama istih onda menjaj sve (pod uslovom da se TEBI to na jednom kanalu dopalo.. )

pozdrav

bogi

p.s. jedini problem koji moze da se desi da mozda modul sa ne5532 povuce vise struje od starog... i tada neces moci da ih sve menjas jer ti napajanje nece moci to da napoji..

OFF
30-11-2010, 11:24 PM
p.s. jedini problem koji moze da se desi da mozda modul sa ne5532 povuce vise struje od starog... i tada neces moci da ih sve menjas jer ti napajanje nece moci to da napoji..

to sam bas hteo da pitam.... ali par komada nece biti strasno, kontam

boggy
30-11-2010, 11:25 PM
Naravno, nemoj zaboraviti da zdravi tranzijenti dolaze od zdravih elektrolita u napajanju, te nemoj da ti bude tesko da kad vec budes menjao opampove na jednom kanalu rekapujes i elektrolite.... pa posle nekoliko dana razradjivanja donesi odluku o ostalim akcijama... uzgred stavi neku sliku tog tvog miksera i kako se zove...

pozdrav

bogi

boggy
30-11-2010, 11:26 PM
to sam bas hteo da pitam.... ali par komada nece biti strasno, kontam

nije valjda da ih ima samo dva po kanalu!?!?!? to je neki bebi-mikser?

pozdrav

bogi

OFF
30-11-2010, 11:30 PM
Ma, ne isplati se to neshto budziti, mackie je u pitanju, vise za live, nego sto ga u studiju koristim..... ovo me interesuje ako bude problema sa opampom (ali verovetno nije do njega, kako kazes)........ mada, promeni bi dva kanala, cisto da vidim dobija li se sta....

nego.... .zasto vecina danasnjih proizvodjaca konfekcije (mackie, dynacord, behringer) stavlja taj 4580 a ne 5532?

boggy
30-11-2010, 11:37 PM
................
nego.... .zasto vecina danasnjih proizvodjaca konfekcije (mackie, dynacord, behringer) stavlja taj 4580 a ne 5532?
zato sto je to jeftinije i od 5532... zvuci glupo ali SSL, AMEK i gomila drugih velikih miksera upravo postoji zato sto je bilo NE5532/4 (ili je mozda obrnuto, ko ce ga znati)... a ovde imamo konfekciju koja stedi svaki deseti deo centa...

4580 je u pogledu audija mediokritet, ali dobro... bolji je od uA741 ... a i to smo vidjali u spravama.. ali jbg... tada niceg drugog nije bilo boljeg (5532 nije postojao)

pozdrav

bogi

p.s. probali smo na MPA3-u u izlazu LME49860, OPA2134 i NE5532, pa ako te zanima mogu ti poslati cd sa testovima da cujes razlike, snimano je preko trokrakog splittera i jednim mikrofonom... da ne bi pozicija mikrofona igrala ulogu (razlike nisu drasticne pa je pozicija bila ozbiljan problem)

p.p.s. od Gorana smo dobili i OPA2604 za probu... ali jos nismo uradili uporedni cetvorostruki test.

OFF
30-11-2010, 11:43 PM
okaci neki link, preuzecu rado

boggy
30-11-2010, 11:46 PM
okaci neki link, preuzecu rado
Popravio si internet?

pozdrav

bogi

boggy
30-11-2010, 11:50 PM
Ma, ne isplati se to neshto budziti, mackie je u pitanju,..........
Koji Mackie?

pozdrav

bogi

OFF
01-12-2010, 12:04 AM
Popravio si internet?

pozdrav

bogi

kao...:)
adsl, posle godinu dana papiroloshkog rata sa telekomom

boggy
01-12-2010, 12:07 AM
kao...:)
adsl, posle godinu dana papiroloshkog rata sa telekomom
Ok... nisam ih nigde publikovao... pa cu to na CD... kako smo vec navikli... a mislim da odradim i cetvorostruki test i kompletiram pricu.

pozdrav

bogi

nikolaivanic
18-12-2010, 12:39 AM
Pozz svima..
bas razmisljam koja je to akcija razlemljivati opss na duploj stampi u mom MX8000 behrrr...))
ima cuvene tl072, njih menja direktno opa2134.
ne5532 kazu i nije nesto, menja ga opa2604..
gde ima da se kupe, ja sam iz bg?

interesantna diskusija je na linku:
http://www.electro-tech-online.com/general-electronics-chat/15097-ne5532-vs-tl072-whichone-quieter.html

boggy
18-12-2010, 08:05 AM
Pozz svima..
bas razmisljam koja je to akcija razlemljivati opss na duploj stampi u mom MX8000 behrrr...))
ima cuvene tl072, njih menja direktno opa2134.
ne5532 kazu i nije nesto, menja ga opa2604..
gde ima da se kupe, ja sam iz bg?

interesantna diskusija je na linku:
http://www.electro-tech-online.com/general-electronics-chat/15097-ne5532-vs-tl072-whichone-quieter.html

1. OPA2604 nije direktna zamena za NE5532 (prvi je FET opamp, drugi je bipolarni opamp, a ima i drugih razlika)
2. TL072 se moze zameniti sa OPA2134 pod uslovom da ne smeta sto vuce vise struje u mirovanju od TL072. Takodje se za zamenu za TL072 moze probati OPA2604, kazu da je dosta "muzikalan" (ako je to cilj, naravno, po performansama je bolji samo od TL072)
3. Zamena za NE5532 je LME49860, uz vecu struju mirovanja i veci strujni sum.
4. NE5532 uopste nije tako los koliko ga pljuju, a pljuju ga iz ciste obesti. Menjali smo OPA2134, LME49860, NE5532 u jednom aktuelnom dizajnu i definitivno je OPA2134 zvucao "najbolje", zatim NE5534, dok je LME49860 zvucao "slinavo"... sto opet ne znaci nista, to je bio A/B/C test nekog dizajna sa nekim operacionim pojacavacima... poenta je a NE5532 NIJE ODRAN od ovih drugih i da su razlike mizerno male. Naravno, u nekom drugom dizajnu ce mozda razlike biti vece, mozda drugacije itd... ali treba imati rezervu o tome sta se sve prica po netu, uzeti to samo kao informaciju, kupiti primerke pomenutih opampova pa sam doneti zakljucak, na osnovu slusnog testa.
5. Kod opampova treba paziti na napajanje... standardno je +/-15V ali za NE5532 moze biti +/-20V (OPA2604 moze to da izdrzi i to mu je jedina prednost, ali nije zamena za NE5532)
6. Ako nemas alat za odlemljavanje cipova iz metalizovanih rupa, radije se obrati nekom serviseru koji to ima (DENON pumpa-lemilica), da ti ulemi pozlaceno "preci-dip" osmopinsko podnozje, tako da mozes menjati cipove bez lemilice.
7. Cipove mozes nabaviti u http://www.comet.rs/main/index.html, dok samo TL072 i NE5532, mozes kupiti u http://www.kelco.rs

Ponovicu za svaki slucaj, NE5532 UOPSTE nije tako los koliko ga pljuju, valjda mu je jedina "slabost" sto je jeftin!

pozdrav

bogi

nikolaivanic
18-12-2010, 01:28 PM
Hvala na inff...
Da li ste probali jos neke "trikove u pps? Rade brze na vecem naponu, trebalo bi da i tranzienti idu lakse, do koliko khz mogu da teraju pravougaone impulse, da li je neko merio, dizao napon?
pozz

boggy
18-12-2010, 01:51 PM
Hvala na inff...
Da li ste probali jos neke "trikove u pps? Rade brze na vecem naponu, trebalo bi da i tranzienti idu lakse, do koliko khz mogu da teraju pravougaone impulse, da li je neko merio, dizao napon?
pozz

Pogledaj datasheet, ako ne verujes ili ti trebaju dodatne informacije, izmeri sam.
Sve su to operacioni koji imaju 10-25V/us, taman koliko ljudskom uhu treba, cak i onima sto cuju do 24kHz.

Nemam obicaj da idem sa operacionima na trke, nego ih probamo u smislu kako koji svira i da li odgovara nameni sprave.

Tamo gde mi treba jako "ozbiljno" tretiranje tranzijenata, tu koristim CFA (Current Feedback Amplifier) sa Slew Rateom od 1300-3000V/us, i propusnim opsegom od vise stotina MHz. Sigurno se necu za*ebavati nedelju dana da bi "popravio" slew rate sa 20 na 22V/us... (mada mislim da ljudi vec prestaju da primecuju poboljsanje "tranzijenata" cim im stavis operacioni od 50V/us (OPA1632 recimo)... mislim da je to neka granica.

Takodje je problem kod velikog slew-rate-a i velikih mogucih brzina rada operacionih pojacavaca (ili CFA svejedno)... u stampanoj ploci i okolnim komponentama, te ultra brze komponente lako zaosciluju na nekoliko stotina megaherca ako je stampana ploca pripremljena za recimo TL072 ili 4580... zato ne treba preterivati jer se nece dobiti nista... pregrevanje i dim posle nekog vremena.

Ako ti treba nesto bolje od TL072 (mada ga Speck Electronics i Sound Performance Lab intenzivno koriste u profesionalnim spravama i dan danas) onda uzmi OPA2134 ili OPA2604, vec prema ukusu, i ne smaraj se brzinama....

i da ponovim.. proveri napone napajanja... i da li doticne zamene mogu da izdrze napon napajanja koji ti imas na stampanoj ploci, za svaki slucaj.

pozdrav

bogi

analog
18-12-2010, 02:28 PM
Ako ti treba nesto bolje od TL072 (mada ga Speck Electronics i Sound Performance Lab intenzivno koriste u profesionalnim spravama i dan danas) onda uzmi OPA2134 ili OPA2604, vec prema ukusu, i ne smaraj se brzinama....

Ma moze i NE5532!
ZNACAJNO je jeftiniji. Pogotovo sto treba mnogo da ih promenis u mikseti. A druga stvar, modifikujes behringer miksetu, sigurno ima jos problematicnih komponenata osim operacionih pojacivaca [npr elektroliti, potovi], tako da je kupovina OPA2604 bacanje para. Veruj mi, radio sam slusne testove i opampa i elektrolita i potova. NE5532 imas da kupis u kelco.rs za OPA2604 ces morati da sacekas minimum 3 nedelje da se uveze iz inostranstva.
Evo ako cu da te utesim, SSL, AMEK i verovatno 90% ozbiljnih proizvodjaca ciji se proizvodi baziraju na chipovima koriste NE5532 ili NE5534. Ne zelis valjda da ti behringer bolje svira od toga :P

boggy
18-12-2010, 02:34 PM
Ma moze i NE5532!
ZNACAJNO je jeftiniji. Pogotovo sto treba mnogo da ih promenis u mikseti. ...........

NE5532 zna da povuce i do 20mA po opampu u stanju mirovanja, jako mu varira taj parametar, te moze lako da preoptereti napajanje od miksete...

Moj savet je ne dirati nista... zasto bi Behringer trebao biti bolji od Speck-a ili SPL-a.

pozdrav

bogi

nikolaivanic
18-12-2010, 06:21 PM
)))
Behrr ma impresivni ispravljac od 400w, 3U)))
promenio sam potove, to mu je sr..
mozda bih na 8 kanala probe radi stavio nesto brze,.. radoznalosti radi za snimanje i mikrofone.
ne5532an je bipolar a tl072 je fet, mozda je opa2134 prava stvar ako je fet?
hvala na coments..

nikolaivanic
18-12-2010, 11:59 PM
bro'vece drustvo))
bas mi se svidja sto neko ima volje da eksperimentise.. i podeli svoja iskustva.
Bunario sam malo po netu i nasao slicne forume gde dosta kompetentno raspravljaju problematiku... sve u svemu, stav sa kojim bih se slozio
( impedanse radi)) je:

http://www.gearslutz.com/board/geekslutz-forum/105086-ti-5532-tl-072-vs-bb-opa-2134-lt-1355-a.html

Ukratko:
" 5532 - bipolar- BJT (niska impedansa na ulazu)
tl072, opa2134 - JFET input (visoka impedansa na ulazu)
...The bipolar inputs are very touchy concerning DC
offsets
.. the JFETs are not as touchy and
can be used without DC coupling caps in many
cases.
... DO NOT replace a JFET opamp with a BJT opamp
(osim pazljivo u spec slucajevima) but you CAN replace a BJT opamp with a JFET opamp in most cases. "

nikolaivanic
19-12-2010, 02:13 PM
pozz !!
po savetu Bogija, prosnirao sam netom, mislim da cu naruciti 10ak OPA2134..
Inace, ranije u toku jedne prepravke, podigao sam napon u jednom Studiomaster mixeru, frekventni opseg je bio veoma cujno bolji, mislim par khz!!!
Toliko je bio svetao da sam vratio na staro bez nekih vecih proba jer je poceo da cuje svoj transformator, komsijine telefonske razgovore i sl)))
Prica se i o nekom opa627 BP... AD 823 AN... ima li iskustava?

Reinhardt
28-12-2010, 02:20 PM
Evo, tema je zanimljiva..
na SMpro PR8E sam pred godinu,dvje (uh,zar je tolko pro?lo)
krenuo sam modanjem, i moram reć da stvar radi super!

osim novih opampa (LM4562 i NE5532) pojačao sam napajanje (kondovi, veći trafo) i kao takvo preporučujem svakom ako tra?i transparentan,brz mikeamp, a zna raditi sa lemilicom ili ima nekog ko mu to mo?e za male pare rije?iti!

sretno, long live DIY!

OFF
28-12-2010, 03:19 PM
Evo, tema je zanimljiva..
na SMpro PR8E sam pred godinu,dvje (uh,zar je tolko pro?lo)
krenuo sam modanjem, i moram reć da stvar radi super!

osim novih opampa (LM4562 i NE5532) pojačao sam napajanje (kondovi, veći trafo) i kao takvo preporučujem svakom ako tra?i transparentan,brz mikeamp, a zna raditi sa lemilicom ili ima nekog ko mu to mo?e za male pare rije?iti!

sretno, long live DIY!

ja planiram to uraditi na SMpro.... kako si promenio nappajanje, posto je externo? Uzeo drugo, jace, ili ceprkao po postojecem?

Reinhardt
29-12-2010, 12:05 PM
ja planiram to uraditi na SMpro.... kako si promenio nappajanje, posto je externo? Uzeo drugo, jace, ili ceprkao po postojecem?

od napajačkog dijela,vani je trafo 17V, 1A, kojeg sam zamjenio sa jačim toroidom,a u spravi sam stavio kvalitetnije,jače kondove.
jo? jedna stvar, na stra?njem dijelu se nalazi vijak na kojeg mo?e?
spojiti uzemljenje, ?to sam i učinio, s time da sam stavio prekidač
u slučaju smetnji..ali sve radi ko urica :))

u vezi opampa, stavi ih na DIL podno?ja, tako da ih lako mo?e? mijenjati,
kombinirati prema ?elji (po svakom kanalu ide 2 komada)
samo pazi na no?ice da ti se koja ne savine prilikom stavljanja

..a u mnogome će ti pomoći ovakva spravica

boggy
29-12-2010, 12:07 PM
........
..a u mnogome će ti pomoći ovakva spravica
Ne znam kako ce mu to pomoci, ta "spravica" je za PLCC cipove (podnozja)
http://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_leaded_chip_carrier

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/80286_plcc.jpg/220px-80286_plcc.jpg (http://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_leaded_chip_carrier)

pozdrav

bogi

Reinhardt
29-12-2010, 02:28 PM
meni slu?i da lak?e izvadim jedne a stavim druge opampe u dil podno?ja
modificiranog 8 kanalnog micprea, jer..

2 opampa po kanalu, pa puta 8, pa isprobaj ovaj, isprobaj onaj,
kombinuj jedan sa drugim..
lako se saviju no?ice.. i eto belaja:cry:

ako ima malo volje i malo novaca,
OFF-u mo?e poslu?iti za istu svrhu..:)

DIY forever!

boggy
29-12-2010, 04:19 PM
meni služi da lakše izvadim jedne a stavim druge opampe u dil podnožja
modificiranog 8 kanalnog micprea, jer..

2 opampa po kanalu, pa puta 8, pa isprobaj ovaj, isprobaj onaj,
kombinuj jedan sa drugim..
lako se saviju nožice.. i eto belaja:cry:

Ma ok, znam da je zametan posao, ....

ako ima malo volje i malo novaca,
OFF-u može poslužiti za istu svrhu..:)

.....

..... ali to sto si OFF-u savetovao je "PLCC IC extraction tool", a ne "DIL IC extraction tool" ...
Jednostavno ta tvoja alatka ne sluzi za tu vrstu kucista cipova koju ti imas... cak i ne znam kako bi bila korisnija od obicnog manjeg ravnog srafcigera.

Evo:

PLCC - http://www.sourcingmap.com/professional-tool-plcc-extractor-wts610-black-p-3575.html

DIL - http://www.biosmaster.co.uk/?_route_=dil%20extraction

Cak i ovaj za DIL cipove je bezveze, ima ozbiljnijih i skupljih alata za to... te da ponovim... obican mali ravan srafciger i paznja pri radu je sasvim dovoljna da se ne iskrivi nozica na cipu, ne trebaju ni namenski ni nenamenski alati.

Vazno je prvo malo saviti nozice opampa kada je nov, "na unutra"... posto dolazi standardno sa malko rasirenim nozicama "na spolja"... i za to ima alat... ali je skup.. to se moze bez alata pazljivim oslanjanjem svih nozica na ravnu povrsinu i blagim savijanjem na unutra.. mora da se pazi da se ne pretera kao i da se ne savije neravnomerno.... i tada ce se cip dobro pripremiti za podnozje...

pozdrav

bogi

p.s.

evo ga pravi alat za vadjenje DIL cipova:
Ali taj ne kosta par eura....
http://uk.farnell.com/productimages/farnell/standard/42267825.jpg

Reinhardt
30-12-2010, 01:26 PM
Jednostavno ta tvoja alatka ne sluzi za tu vrstu kucista cipova koju ti imas... cak i ne znam kako bi bila korisnija od obicnog manjeg ravnog srafcigera.

predpostavljam da nisi vidio unutra?njost sprave o kojoj pričamo,jer tu i nema ba? mjesta za manervriranje sa srafcigerom,
i drugo; kod ovakovog tweakanja je IMHO jako bitna brzina i jednostavnost posla ,ako ni?ta onda da se ne ubije volja, kreativnost, ma?tovitost..

ma 5 cent.

OFF
30-01-2011, 12:13 AM
drugari, evo testa sa promenjenim opampima

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=36662

kaze publika da su veeelike razlike:)