PDA

View Full Version : frequency response zvucnika

nunuk_t2L
30-11-2010, 12:41 AM
posto nemam bas neku opremu za kalibraciju i mjerenja, zanima me sto bi se dobilo kad bi se uzeli neki obicni linijski zvucnici i proucio se njihov frequency response, te na temelju njega, na sam kraj lanca, tj. na master outputu postavio graficki eq koji bi bio podesen obrnuto od frequency responsa zvucnika (dakle, ako zvucnik ima -8db-a na 270hz, na eq-u se podesi +8db-a itd.)? da li bi se dobio flat response ili bi zvucnik idalje imao "farbanje"? naravno, ovdje ne racunam na akustiku sobe, vec samo zvucnik.

boggy
30-11-2010, 03:57 AM
posto nemam bas neku opremu za kalibraciju i mjerenja,

... onda je najbolje da ni ne pokusavas.

zanima me sto bi se dobilo kad bi se uzeli neki obicni linijski zvucnici i proucio se njihov frequency response, te na temelju njega, na sam kraj lanca, tj. na master outputu postavio graficki eq koji bi bio podesen obrnuto od frequency responsa zvucnika (dakle, ako zvucnik ima -8db-a na 270hz, na eq-u se podesi +8db-a itd.)? da li bi se dobio flat response

Najverovatnije ne, posto nemas uslova da izmeris anechoic odziv zvucnika, a uticaji sobe se ne mogu (uvek) obicnim ekvilajzerom "poravnati" ... takodje neke neravnine kod anechoic odziva zvucnika se ne mogu "poravnati" niti jednim poznatim sredstvom za ekualizaciju, ali se zato mogu popraviti boljom konstrukcijom drajvera i/ili kabineta

ili bi zvucnik idalje imao "farbanje"?

DA. zato sto ravan ili ne ravan odziv ne utice na "farbanje"... zvucnici sa znatno neravnim odzivo najcesce zvuce toliko irelevantno da se niko koloracijama (farbanje) ne bavi.

naravno, ovdje ne racunam na akustiku sobe, vec samo zvucnik.
Moras da racunas na akustiku sobe zato sto slusas zvucnik u sobi...

pozdrav

bogi

nunuk_t2L
30-11-2010, 10:17 AM
je, mora se racunat akustika sobe u stvarnim uvjetima, al ja to vise onako, hipotetski, diskusije radi, razmisljam o tome. :wink:

recimo da smo postavili zvucnik u gluhu sobu, postavili graficki eq za ispravke na kraj lanca, o kakvim koloracijama bi se onda radilo u frequency responseu?
posto si rekao da bi i dalje bilo farbanja, da li to znaci da losi zvucnici dodaju svoje harmonike u sam signal i na taj nacin farbaju zvuk?

mislim, jasno mi je da kad pocnem terat duboke u slab zvucnik da on krene distorzirat, aj recimo da je sve u realnim granicama onoga sto zvucnik moze reporoducirat

pozz

boggy
30-11-2010, 10:57 AM
je, mora se racunat akustika sobe u stvarnim uvjetima, al ja to vise onako, hipotetski, diskusije radi, razmisljam o tome. :wink:

Hipotetski ili ne, ne zelim da ti dam netacnu informaciju, makar me mozda tako lakse razumeo, zato sam "nemilosrdan".
Potpuno si nepripremljeno otvorio "shaht" sa "fekalijama"... ali dobro idemo dalje...

recimo da smo postavili zvucnik u gluhu sobu, postavili graficki eq za ispravke na kraj lanca, o kakvim koloracijama bi se onda radilo u frequency responseu?

Prvo, ne mogu se UVEK sve neravnine popraviti grafickim ekvilajzerom jer ne poticu od rezonantnih pojava u zvucniku/sobi nego od PONISTAVANJA zakasnelog i novog signala (eng. cancellation). To je pojava "ne-minimalne faze" i ne moze se, kao sto rekoh, popraviti standardnim grafickim ekvlilajzerom
pojava je vezana za sve akusticke sisteme i zvucnike i sobe i neko "popularno" objasnjenje mozes naci u tekstu koji sam prilozio u "Zasto ne mozemo sve akusticke probleme resavati EQ-om? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35381)"

posto si rekao da bi i dalje bilo farbanja, da li to znaci da losi zvucnici dodaju svoje harmonike u sam signal i na taj nacin farbaju zvuk?

da, pocev od koloracija koje poticu od THD, odnosno od harmonika kojih nema u onome sto slusas a zvucnici dodaju...... "veliki bass" na primer mogu napraviti iako ga u sirotom snimku nema a da NEMAJU pojacan bass, ili jos gore ne dobacuju tako nisko.. to urade harmonici u donjem midu, a ljudski mozak UME da napravi sam sebi iluziju da cuje "bass" iako cuje samo gornje harmonike... ostalo "zamisli" .... i to je posebna sposobnost koja se javlja u oblasti gde prestaje osetljivost ljudskog sluha na niskim frekvencijama... a pocinje osecaj dijafragmom...
ima tu svacega jos do, na kraju, koloracija koje unose materijali od kojih su membrane zvucnika pravljene... papir, polipropilen, aluminijum, magnezijum, kevlar, nomex, fiberglass.... bez preteranog uticaja na frekventnu karakteristiku i izoblicenja, izvezban sluh nepogresivo moze "prepoznati" polipropilensku membranu u zvucniku vezanih ociju. Verujem da je to potpis koji nastaje od rezonancija membrane usled razlika u mehanickim karakteristikama materijala.... ne u smislu intenziteta, nego u smislu kombinacije intenziteta ... nesto kao otisak prsta... svaki je slican ali se svi razlikuju.... tako nesto.

mislim, jasno mi je da kad pocnem terat duboke u slab zvucnik da on krene distorzirat, aj recimo da je sve u realnim granicama onoga sto zvucnik moze reporoducirat

pozz
Zvucnik cak moze da ni ne odsvra gomilu niskih frekvencija (zbog zastite) sto se najcesce i desava jer ih potisne.... tako da na malim i jeftinim zvucnicima skoro da nikada ne mozes cuti sve sto postoji na odredjenom miksu a sadrzi frekvencije ispod 100-200Hz...

pozdrav

bogi

nunuk_t2L
30-11-2010, 12:07 PM
hvala na linku, iako se on odnosi na akustiku citavog sustava (zvucnik i soba), dosta je poucan :grin:

doduse, koliko sam ja razumio ponasanje sustava, do faze dolazi zbog refleksija/akustike sobe, a ne od samog zvucnika..ili sam krivo razumio :shock:

boggy
30-11-2010, 12:12 PM
hvala na linku, iako se on odnosi na akustiku citavog sustava (zvucnik i soba), dosta je poucan :grin:

doduse, koliko sam ja razumio ponasanje sustava, do faze dolazi zbog refleksija/akustike sobe, a ne od samog zvucnika..ili sam krivo razumio :shock:
I zvucnik je kutija... soba u malom... i u njemu ima refleksija, odbijanja, ponistavanja... koje se ne daju lako spreciti... sve se moze preneti i na zvucnicke kutije sto se za sobu nauci (sve je isto samo su frekvencije vise jer je kutija manja)

slusamo muziku ITB.... razumes ;)

pozdrav

bogi

nunuk_t2L
30-11-2010, 12:25 PM
joj, vidis da..zaboravio na closed/open baffle i utjecaj kutije na driver. :D

pozdrav!

boggy
30-11-2010, 12:34 PM
joj, vidis da..zaboravio na closed/open baffle i utjecaj kutije na driver. :D

pozdrav!

Eh... cak i open baffle izaziva slicne pojave... zvuk se "odbije" od ivice baffle-a i vrati nazad, ponisti sa dolaznim... nikakvim ekvilajzerom se to ne da popraviti... jedino izbegavanjem da zvucnik radi u opsegu gde se (frekventno) cancellation desio... poklonis se, s postovanjem, prirodnoj pojavi, i sklonis joj se s puta.... prosto!

pozdrav

bogi