Log in

View Full Version : my biggest YT hit :)

Arthur
28-11-2010, 06:36 PM
http://www.youtube.com/watch?v=xMGOvoXBIGY

drugari se igrali i snimuckali u svom i mom studiju, ja smixao, 70k ljudi pogledalo za nedelju dana :)

Arthur
28-11-2010, 06:52 PM
zapravo, nije najveći, sad vidim, al to je još par sati tako ;)

branoy
28-11-2010, 07:00 PM
vao.. svidja mi se strasno!! skinuo sam odmah.. u 720p steta sto nema u najvecoj rezoluciji.. muzika spot COOL.. okacio sam na fejs odmah hehe!

Mika Technika
28-11-2010, 07:17 PM
odlican trek!

alek019
29-11-2010, 07:59 AM
He,he... Dobro je ovo, dooobrooo, i pesmica i video.
Čestitke...

MUzzY
29-11-2010, 10:50 AM
Lepo je ispalo :) I muzika i spot su bas "opusteni" :)

DzoniPFC
29-11-2010, 02:33 PM
Odlican spot i odlicna pesma. bravo, respect :wink:

Lag
29-11-2010, 03:07 PM
odushevljen sam i pesmom i produkcijom
koji hit

InsaneEyes
30-11-2010, 09:14 AM
strasno lepa poruka pesme - zabranjena sekiracija :rolleyes::D:ass::piss::trchi::bounce2::mase::kiss ing:/?/:plazi:

Znak
30-11-2010, 10:43 AM
strasno lepa poruka pesme - zabranjena sekiracija

"ba? te boli ?ta ti rade,
ko te la?e, ko te krade..."

Opusti se i u?ivaj, don't worry, be happy, ima neko "gore" ko se sekira za sve nas, uz skromnu novčanu nadoknadu.

Arthur
30-11-2010, 11:57 AM
kaže dečko lepo - "reci mi šta si uradio, ako ti život prođe u nervozi, šta si uradio, ako zatvoriš pred ljudima dobrim" :da:

nisi baš ukačio poantu a? ;)

boggy
30-11-2010, 12:00 PM

drugari se igrali i snimuckali u svom i mom studiju, ja smixao, 70k ljudi pogledalo za nedelju dana :)

Koliko vidim sada ima blizu 140k klikova... :shock: za dva dana jos 70k... cestitam! :D

pozdrav

bogi

Arthur
30-11-2010, 12:07 PM
trenutno oko 156k, ima jo? jedan link sa 16k. U proseku ide oko 30k dnevno
:shock:

boggy
30-11-2010, 12:09 PM
trenutno oko 156k, ima još jedan link sa 16k. U proseku ide oko 30k dnevno
:shock:
AAAAAAAAAAAA! Pa ja sam neobavesten :banghead: ... turi i taj drugi linAk pa da ga chekiramo povremeno kako napreduje tvoj "letnji hit u zimskoj idili" :p

pozdrav

bogi

Arthur
30-11-2010, 12:12 PM
pa eto ti ga gore desno, sugestions ;)

ovo su linkovi:

http://www.youtube.com/watch?v=FKXmm6WA5Pc

boggy
30-11-2010, 12:13 PM
pa eto ti ga gore desno, sugestions ;)

ovo su linkovi:

http://www.youtube.com/watch?v=FKXmm6WA5Pc

hvala... sorry, slabo vidim... krstenica...

pozdrav
bogi

Bockie
30-11-2010, 12:14 PM
je'n - dva - tri - TRAS!

HIT 1/1...!

Tako se radi, BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jos i tamburasi,svaka cast! Minja legenda,hehe, ...!

Nisam ni sumnjao da ce cika Arthur drugacije da odradi svoj deo price...!

Arthur
30-11-2010, 12:17 PM
malko i ja da odmorim od munja-gromova i ostalih božanstava u vidu paklenih white-noise gitara po celi dan :)

Znak
30-11-2010, 12:23 PM
ka?e dečko lepo - "reci mi ?ta si uradio, ako ti ?ivot prođe u nervozi, ?ta si uradio, ako zatvori? pred ljudima dobrim" :da:

nisi ba? ukačio poantu a? ;)

Ne, super je ovo urađeno za taj ?anr, naročito tvoj deo posla. ?to se tiče tekstova, vi?e volim drukčije pesme, kao ?to rade Keckec ili Kralj Čačka. Stvar ukusa.

Arthur
30-11-2010, 12:25 PM
e obojica su carevi,slušao sam ih i uživo, stvarno odlično :)
al fakat je da je to totalno drukčiji senzibilitet.. meni je ovo skroz otvoreno za najširu ciljnu grupu, al je pritom i pristojno i pozitivno, a ne ko većina takvih koje su blamantno uvredljivi.

kejkz
30-11-2010, 12:38 PM
hvala... sorry, slabo vidim... krstenica...

Eee, nije ti to kr?tenica, nego katodna prepečenica, oči pucaju pod naletima sve vi?e informacija na sve manjem prostoru. Monitori rastu, ali ih fontovi u toj tendenciji nekako ne prate...

stvar... nije moj fah niti senzibilitet... ali neka se radi...

Znak
30-11-2010, 12:39 PM
e obojica su carevi,slu?ao sam ih i u?ivo, stvarno odlično :)
al fakat je da je to totalno drukčiji senzibilitet.. meni je ovo skroz otvoreno za naj?iru ciljnu grupu, al je pritom i pristojno i pozitivno, a ne ko većina takvih koje su blamantno uvredljivi.

Tako je. U svakom slučaju, svaka čast za toliku gledanost na YT. Pitam se kako su ubedili sve one likove da učestvuju u spotu?

boggy
30-11-2010, 12:39 PM
....... a ne ko većina takvih koje su blamantno uvredljivi.
da je bolje vreme i drugaciji ljudi (kako to utopijski zvuci!), bilo bi normalno.... ali eto... u ovom glibu gde smo sada... za kulturu i pristojnost danas "kapu skidam"!

pozdrav

bogi

boggy
30-11-2010, 12:42 PM
Eee, nije ti to kr?tenica, nego katodna prepečenica, oči pucaju pod naletima sve vi?e informacija na sve manjem prostoru. Monitori rastu, ali ih fontovi u toj tendenciji nekako ne prate...

MAAAA to je NAJNOVIJI Super TURBO 4WD HD widescreen monitor sa 1080p po vertikali a vertikala mu fizicki visoka kao 14 incni monitor pa ti sada gledaj tu nesto da vidis...

Zamisli 14" monitor sa 1440x1080p rezolucijom i kolicna su tu slovca.... ako mozes .... ikako ...

pozdrav

bogi

p.s. zato kad otvoris pdf... full screen... joj lepote!!! :D
p.p.s. sorry za off topic :ups:

kejkz
30-11-2010, 01:26 PM
Zamisli 14" monitor sa 1440x1080p rezolucijom i kolicna su tu slovca.... ako mozes .... ikako ...
To je ne?to kao sprava za mučenje... verovatno bi i Mengeleu bila previ?e.
Dosta, idemo dalje!

Bockie
30-11-2010, 01:46 PM
Treba uraditi eng ili jos bolje esp verziju...!

"Toda la noche y todo el d?a,
relajar el cuerpo que le llevara el ritmo,
hacer para molestar
al diablo con los problemas..."

Filip_
30-11-2010, 08:24 PM
Ne slusam ovaj "zanr", ali moze biti pravi letnji hit, a opet nije bljutav, kao more drugih sto sam imao prilike cuti...sve cestitke...spot i ekipa objasnjavaju, zaista osvezenje :D

cAAc
30-11-2010, 09:01 PM
ka?e dečko lepo - "reci mi ?ta si uradio, ako ti ?ivot prođe u nervozi, ?ta si uradio, ako zatvori? pred ljudima dobrim" :da:

nisi ba? ukačio poantu a? ;)

U zivotu moras da igras prljavo da ne bi imao briga :P

Arthur
30-11-2010, 09:45 PM
@znaK
bane a i ja poznajemo gomilu njih lično, dosta njih se i promuvalo kroz studio (pola kadrova je slikano ispred studija :) ), a ostali su na keca pristali, za dž, čim su čuli pesmu i skontali ideju.

@BigBockie
(el možeš da napišeš takav text na španskom? )

@Caac

pa više mi se čini da ako igraš strejt i pošteno, najebeš odma, il na drugom koraku. Ovo valja skontati više kao da se prljavom igrom kloniš baraba, i furaš svoje ;)

Bockie
01-12-2010, 01:01 AM
@BigBockie
(el mo?e? da napi?e? takav text na ?panskom? )

Jawohl, mein Herr...!

Znak
01-12-2010, 07:00 AM
Arthure, odaj koju tajnu sa snimanja i miksanja (recimo na čemu je rađen ritam, itd.), nećemo nikom reći. :wink:

Arthur
01-12-2010, 08:41 AM
ehh, bogami nema mnogo tajni, dobar deo pesme je veoma jednostavno i urađen - beat je programing, samplovi su mahom iz Stylus RMX-a, sa dodatim i dosnimljenim klapovima i lupanjima po gitari i slično. Bass i gitare su snimljene najsuvljim direktom pa obrađivane heavy pluginovima, ponajviše SPL TwinTubeom (ta prljavost bassa, a bogami i ona solo farbica sa kraja je čist overen SPL). Vokali su snimani na sto načina, na par različitih mesta, ali uglavnom je to bio K2 i Avalon 737 a u drugoj kombinaciji AT4050 sa MCI, pa sam se orodio farbajući da se ne provaljuje. Master Limiter je FabFilter PRO-L, a najčešće korišćeni plugovi su upravo FabFilter PRO-Q (eq), UAD Cambridge, Sonnox EQ, Lexicon VST reverbi (mislim da ih ima više), Waves API2500 kompresija i R-Deesser (sve na vokalima). Čak mislim da sam na toj pesmi dosta koristio i Fabov PRO-C kompresor, koji mi je uradio nešto čudno na grupama vokala što mi je leglo. Inače, primetićeš da ima podosta vokala, skoro ni jednom momentu ne peva ispod 4 kanala a na nekim momentima ide i po 16kanala duplexa, terci i pratećih.

Znak
01-12-2010, 10:02 AM
Hvala na iscrpnom odgovoru. Rezultat rada je prilično impresivan, evo sad slu?am kroz intergrisane zvučnike iMac-a i opet zvuči masvino. Rispekt!

SomiKnight
01-12-2010, 11:55 AM
Ne znam sto vas toliko interesuje kako je pesma izmiksovana, ovo je prekompresovano do bola, totalno neslusljivo.
Doduse ko uopste slusa ovakve pesme.
Ovakva vrsta spota i sluzi da se ljudi pitaju koliko se ugojila ona, da li je bila na operaciji ona, da li je onaj auto stvarno od onog baje i tako te stvari.

Ja ovo doduse iz ugla "audiofila", pa moguce da sam pogresio forum na kome cu da dajem ovakve kritike ali nema veze, razbijemo monotoniju malo :) .

Arthur
01-12-2010, 12:02 PM
pa nabrijano je muški, fakat, al to mu sad dođe već žanrovski zahtev. čak mislim da ima sasvim dosta puncha sa obzirom na loudness, što je mini-poduhvat,

Bockie
01-12-2010, 12:36 PM
Ne znam sto vas toliko interesuje kako je pesma izmiksovana, ovo je prekompresovano do bola, totalno neslusljivo.
Ovakva vrsta spota i sluzi da se ljudi pitaju koliko se ugojila ona, da li je bila na operaciji ona, da li je onaj auto stvarno od onog baje i tako te stvari.

Ja ovo doduse iz ugla "audiofila", pa moguce da sam pogresio forum na kome cu da dajem ovakve kritike ali nema veze, razbijemo monotoniju malo :) .

Znam o cemu pricas i o kakvim spotovima. Ali ako upalis i zvucnike dok gledas, shvatices da uopste nije tako, veruj. Spot je do yaya, bas raznolika ekipa, i imam utisak da ovi se ljudi uopste ne guze posto - po to u ekran.
Totalno opusteno i kulerski...! Bez pretenzija,efekata,svetla,sminke samo koliko mora... I sam ne slusam ovakav mjuz. Ali ovo je ultra light,mild, kako inace ljudi ovo rade.

Bas imam utisak da si bio u fazonu da "neko mora da najebe" pa ko god bio... Ali ovo nije uopste za to...

No hard feelings,
pozdrav,
Boki.

SomiKnight
01-12-2010, 01:40 PM
O pink ekipi iz spota imam stosta da kazem samo ne da su cool :) . Kapiram ja da ima tu dosta vasih prijatelja i da ih naravno necete kritikovati, ja i dalje ostajem pri svom misljenju iako je pokusano da mi se post omalovazi sa tim da eto ja cisto kritikujem pa onda ajde da kritikujem bilo sta.

Osvrt na zvuk je kazem bio sa audiofilske strane, neslusljivo kao i ogroman deo moderne produkcije, ako namera nije bila da se slusa onda ok, ako se tezilo dobrom zvuku, zvuk nije dobar. Dobro, tako to neki rade jer je popularno , ali to tako u principu NE treba da se radi, a odnosi se na one koje interesuje kako je ovo snimano, da dam cisto moje misljenje da ne teze takvom zvuku, vec da uzor potraze na drugom mestu.

Ako sam mnogo pesimistican i kritican, izvinjavam se, ne radim to iz dosade i cisto reda radi, vec mi je cilj da pokrenem mozda nekog na razmisljanje da pogleda stvar i sa druge strane.

boggy
01-12-2010, 02:08 PM
..........

Ako sam mnogo pesimistican i kritican, izvinjavam se, ne radim to iz dosade i cisto reda radi, vec mi je cilj da pokrenem mozda nekog na razmisljanje da pogleda stvar i sa druge strane.

Mozes da kritikujes do prekosutra i da se trudis da "pokreces" sta god zelis ali dok se ne uvede zakon da na CD NE SME da se nareze nista glasnije od -20dBRMS problem o kome ti pricas se nece resiti. S obzirom da je u pitanju industrija zabave i da zbog -9 ili -10 dBRMS nece niko da pogine, to se NECE desiti, te ako ti to smeta u modernoj produkciji najbolje ce biti da cekas "da prodje" i da slusas nesto drugo, sto je pravljeno po starom standardu. Koliko sam shvatio, ekipa je ovo i pravila da bude za zabavu i apsolutni zahtev je da bude i glasno... bez obzira na sve... takodje ciljnoj grupi je preterana kompresija apsolutno nebitna stvar...

Inace budi siguran da vecina pravih producenata na ovom forumu ceni dinamiku snimka vise nego sto mozes da zamislis, a kompresiju/limiting primenjuje zbog toga da bi klijent hteo da plati to sto su uradili... tako je sve pocelo... ono sto nekada vinil nije tehnicki mogao da istrpi, CD moze i u uzduz i popreko, Pandorina kutija je otvorena i nema vise zatvaranja... svaka dalja kritika i apelovanje je besmisleno.... jer, svi to znaju i nista ne mogu da urade po tom pitanju... a da sami sebe ne ostete... ako pricamo o komercijalnoj produkciji (a ovde je o tome rec) a ne o audiofilskoj.

pozdrav

bogi

Bockie
01-12-2010, 02:09 PM
vec mi je cilj da pokrenem mozda nekog na razmisljanje da pogleda stvar i sa druge strane.

...Pa makar i po Makijaveliju...

Razumem stav: "ne svidja mi se!". To je tvoje osnovno ljudsko pravo i potpuno je suvereno.

Sa druge strane apelujem na citaoce da ipak se osvrnu na cinjenicu da nije iznet ni jedan relevantan stav, osim kritike o kompresiji, gde opet nije napravljeno smisleno poredjenje,vec data odokativna teza da je snimak prekompresovan i prakticno neispravan ili nesto tome slicno, sto je licni dojam...ali i to je mozda ok ako se uzme u obzir da ipak iznosis svoje misljenje pa je i to ok...

U svemu je problem. I ljudi na spotu i muzika,sve.
Razumem da si i rekao da ne podnosis nekoga od njih ili nesto tome slicno pa ti se gadi...i to je ok. Imas pravo...

U krajnjem, da to radi neko ko je cesto tu,za koga se zna,pa da citalac kroz tu prizmu moze da posmatra stvari, ali neko sa 13 postova...?!?!
Necu sad da stavljam na nikakav tas nista, neko i sa manje postova od tebe moze da bude postovaniji i znacajniji od nekog sa hiljadama...

Ali ti dodjes i bas naruzis. Nit' ko zna ko si, ni sta radis, ni zasto bi te uopste zarezao 5%...a to i ti znas da je tako.
Mozda i jesi neko i nesto, svaka ti cast, ali shefe, onda ti je pristup naopak,sorry...

NARAVNO da imas pravo da kazes svoj stav, i treba, ali matori, opljuvao si totalno bez razloga,po mom misljenju, a ovo pisem ne samo zbog tebe, vec i zbog gomile drugih slucajeva.

Opet kazem, bez ljutnje, bivam krajnje dobronameran.

Pozdrav.

diviner
01-12-2010, 02:39 PM
Slucajno nabasao na pjesmicu prije neki dan na tvu (ne sjecam se koji kanal) i odmah mi privuklo paznju...

Znaci markoni i ti si tu umjesao svoje prste :wink: , ekstra, svaka cast :) .

Znak
01-12-2010, 03:20 PM
Nit' ko zna ko si, ni sta radis, ni zasto bi te uopste zarezao 5%...

Forumi su tako koncipirani da se uglavnom obraća pa?nja na sadr?aj poruka, a ne na identitet sagovornika, i samim tim se upotrebljavaju nickovi umesto imena. Na većini foruma je čak zabranjeno nagađati ko bi mogao biti iza nadimka.
Ja recimo nemam pojma ko je Big Bockie, ni ?ta radi.

?to se tiče SomiKnightove opaske o kompresovanosti ovog snimka, mislim da tu Arthur nije napravio nikakvu gre?ku, već je jednostavno sve uradio po dana?njim standardima masteringa (koji su definitivno daleko ispod onoga ?to je bilo pre 35 godina). Danas čak i Partibrejkersi imaju waveform koji liči na pravouganik. Mouće je i da mnogi muzičari nemaju ba? pravu sliku o tome ?ta RMS čini muzici već prosto na pitanje "oće? ti?e ili glasnije" odgovaraju "do daske".

Pesma o kojoj je ovde reč nema pretenziju da "pomera granice" u bilo kom pogledu, pa zato i ne treba preo?tro suditi.

awacs
01-12-2010, 03:22 PM
U krajnjem, da to radi neko ko je cesto tu,za koga se zna,pa da citalac kroz tu prizmu moze da posmatra stvari, ali neko sa 13 postova...?!?!
Necu sad da stavljam na nikakav tas nista, neko i sa manje postova od tebe moze da bude postovaniji i znacajniji od nekog sa hiljadama...

Pa, ovaj... u čemu je onda problem? Mislim, valjda je va?nije ?TA neko priča, nego KO JE ON :confused:

Oba?ka ?to takođe mislim da je besmisleno gurati RMS muzike na nivo RMS-a reklama i ?to mislim da nije besmisleno s vremena na vreme pomenuti taj problem. Čisto onako - audio forum, pa nije lo?e da se ponekad priča i o tome.

Pozdrav,

Vasa

Znak
01-12-2010, 03:25 PM
Vaso, nemoj da prepisuje?. :grin:

awacs
01-12-2010, 03:33 PM
Vaso, nemoj da prepisuje?. :grin:

Hehe :) Ta na?a dva posta su kao Kant-Laplasova hipoteza :)

Pozdrav,

Vasa

Znak
01-12-2010, 03:37 PM
Hehe :) Ta na?a dva posta su kao Kant-Laplasova hipoteza :)

Pisali istovremeno, kao Tesla i Markoni.

SomiKnight
01-12-2010, 03:45 PM
@boggy

Nisu u pitanju 0db, mozda ni to ne treba ali nebitno, u pitanju je dinamika. Evo Yello najnovinji album isto ulazi u crveno, ne klipuje, ali je produkcija vrhunska, takoreci pikmetri skakucu veselo, dok na ovoj pesmi jedva se spusti ispod narandzastog :). Ima i malo distorzije ali to je verovatno do youtuba. Zamorno je slusati.

@Big Bockie

Izvini ali ti si mene prvi napao da ja to radi reda kritikujem, nije mi ni na kraj pameti namera bila da se svadjam, cemu onda pisanje na forumu.

I nisam niko i nista :) , rekao sam da posmatrano sa stanovistva audiofila amatera, ne volim ovakve snimke. E pomenuo sam i da ne volim pink, kriv sam izvinjavam se. Imam isti nik na svim forumima pa koga interesuju podaci o meni snaci ce se :) .

Mogu ja da hvalim dobro odradjenu kameru ali nije mi u sferi interesovanja, koga to interesuje on ce pisati o tome.

To me je interesovalo pa sam to iskritikovao da ne bude da je sve idealno svi samo hvale, malo kritike nije na odmet.

Bockie
01-12-2010, 04:02 PM
Ja recimo nemam pojma ko je Big Bockie, ni šta radi.

Upravo tako. Niti bih i pored onoga iza cega stoji moje ime i rad uzeo sebi za pravo da flagrantno opljujem nesto - pljuvanja radi...!

Malo mi je neumesno da se neko pojavi i osere se po necemu, uz vrlo aproksimativne formulacije, bez i jednog iole strucnog ili bar argumenta iz licnog iskustva i slicno...
Ne zbog ovog primera, vec zbog cele branse valjda...
Slicno se desilo, pre par dana, upadne covek i na 5. postu otvori paljbu i napravi haos slicnim principima i zatvore thread... To mi je nekako...kad te prime u goste, bar u pocetku si kulturan, pa makar i ne bilo sve po tvome...
Ne znam... Mozda je to moj trip,vaspitanje,sta li...
Ok...

I da, nisam mislio na identitet u smislu covekovog imena i adrese...
Mislim da je jasno sta sam rekao,da ne banalizujemo sad stvari...

Moje namere su u ostalom bile skroz u konstruktivnoj funkciji...nista lose nisam mislio...

@Big Bockie

Izvini ali ti si mene prvi napao da ja to radi reda kritikujem, nije mi ni na kraj pameti namera bila da se svadjam, cemu onda pisanje na forumu.

Uopste nisam napadao, sve vreme jos lepo kazem, bez ljutnje...
Ako ti licno ne prija to sto si cuo, zao mi je. Nije mi namera bila da te napadam, vec reagujem na ponasanje...
Kritika reda radi je kritika u kojoj osim kritike nema nicega sto bi tu kritiku opravdalo... (Larpurlartizam)

Pozdrav...

Znak
01-12-2010, 04:16 PM
Dobro sad, nije čovek pljuvao, samo je govorio o preteranom RMS-u, a, kao ?to reče i Vasa, to je zaista bitan problem dana?nje produkcije o kome treba pone?to reći - pretpostavljam u nekom posebnom topiku.

Bockie
01-12-2010, 04:31 PM
Dobro sad, nije čovek pljuvao, samo je govorio o preteranom RMS-u...

WTF...?

In my book - pljuvanje...!

RMS je tek posle na dnevnom redu, a ja sam samo zbog ovoga reagovao...

Ali ,jbg, zatrovasmo temu... Izvinjavam se zbog toga...

boggy
01-12-2010, 04:49 PM
....
Ali ,jbg, zatrovasmo temu... Izvinjavam se zbog toga...

Ciljna grupa ce da klikce po tubetu bez obzira sta mi ovde se*endali :p
i to je najvaznije... bravo Marko (i ostali)!!!

pozdrav

bogi

STUDIOTON
01-12-2010, 04:51 PM
Lepo si uradio Arthure, pravi je hit ovo, a verujem da je bila najveca zajebancija sakupiti ovu estradu za snimanje spota nego sve ostalo zajedno :)

a znam ja koja je zezancija kada dobijes haos od vokala, sa ovakvim i onakvim usnimcima, pa hajde odradi posao .. :banghead:

ali gledanost i ove brojke same kazu sve..

P.S. Fabfilter paket je cudo, slazem se :wink:

kejkz
01-12-2010, 05:15 PM
I kritika je, kao i necije delo, podlozna kritici, jer je i sama delo.

boggy
01-12-2010, 05:18 PM
I kritika je, kao i necije delo, podlozna kritici, jer je i sama delo.

po ko zna koji put.. Druga Keksavog za preCednika!

pozdrav

bogi

Znak
01-12-2010, 05:24 PM
a znam ja koja je zezancija kada dobijes haos od vokala, sa ovakvim i onakvim usnimcima, pa hajde odradi posao .. :banghead:

Iz moje perspektive ti mikrofoni i pretpojačala su čist haj end haj tek.

awacs
01-12-2010, 05:30 PM
Ciljna grupa ce da klikce po tubetu bez obzira sta mi ovde se*endali :p
i to je najvaznije... bravo Marko (i ostali)!!!

Jašta, bravo svakome ko ubedi ljude da klikću, jerbo to nije lako (tj. sa ili bez RMS-a je podjednako teško). Nije lako biti ni Lady Gaga ni Ekrem.

Ali zanima me sama produkcija, i unapred se izvinjavam što ću da ispadnem glup u društvu (pošto pitam gluposti :ups:). Zašto dva setupa za snimanje vokala? Malo insajderskih priča nije naodmet :)

Pozdrav,

Vasa

SomiKnight
01-12-2010, 05:37 PM
Eto Big Bockie i dalje tvrdi da ja pljujem cisto pljuvanja radi...

... uz vrlo aproksimativne formulacije, bez i jednog iole strucnog ili bar argumenta...

Kakav strucan argument ocekujes od mene kad se ne bavim tim poslom :) .
Moja kritika je upucena sa stanovistva slusaoca a ne kolege. Na moj post Arthur je kulturno odgovorio da je misljenja da je to zanrovski zahtev, i postujem iako se i dalje ne slazem da to tako treba da se radi, ali nisam napadnut da nisam kompetentan da dajem takve kritike. Iz tog razloga mi nije jasno zasto me onda drugi ljudi napadaju.

Da ne imenujem, jedan clan je postavio svoju pesmu, svoj rad, i dobio kritike (konstruktivne!) sta ne valja, izmedju ostalog da su previse kompresovane gitare, i to je ok. Ali kad se uputi kritika nekom ko nije amater onda drvlje i kamenje krene da se baca, ne razumem.

Izazvao sam svojim postom suvise offtopica, izvinjavam se pokretacu teme, saglasan sam ako ne prilice ovoj temi da moderatori pobrisu sav visak mojih postova. Moja je greska sto sam zapoceo temu o hifi-ju tamo gde mu nije mesto,gde se muzika i pravi, mada je to apsurdno, ali dobro sad.

Pozdrav, nastavite sa hvaljenjem tamo gde ste stali.

STUDIOTON
01-12-2010, 06:25 PM
Iz moje perspektive ti mikrofoni i pretpojačala su čist haj end haj tek.

Pa?

Arthur je vec pomenuo da je imao problema, a to sa cime je snimljeno nema ama bas nikakve veze , moze da bude snimljeno sa najskupljom opremom na svetu pa opet da ne bude kako treba, na to mogu da uticu drugi faktori kao na primer prostorija u kojoj je snimano a koja igra veoma bitnu ulogu za kvalitet samog snimka, zatim moze da se desi da jednostavno vokal ne pije vodu uz odredjeni setup i jos nekih faktora koji mogu biti bitniji od imena opreme sa kojom je snimano

A opet sdruge strane moze se desiti da sa opremom low end-a jednostavno dobijes savrsen usnimak, pravilo je da nema pravila, a svaki procenat"boljeg" se u hi end opremi broji hiljadama eura.. Pa ko kako voli :)

Uklopiti sve to u mixu i napraviti da se "ne primeti" kako je arthur rekao je tesko

Sent from my iPhone using Tapatalk

cAAc
01-12-2010, 07:52 PM
jos jedan off ,izvinite

sta ti konkretno smeta kod tih 'prekompresovanih' snimaka tj ogromnog dela nove produkcije?
Ako ti je 'preglasno je' jedini argument i nije neki - smanji malo
Ako ti smetaju npr lejerovani 'prekompresovani' kikovi ,snerovi ,klepovi hetovi koji su izgubili i poprimili potpuno neki 'neprirodan' karakter je druga stvar ali opet ne mozes da kazes da ne valja jer se tebi ne svidja ..meni razbijaju monotoniju ,razbude me itd u sustini dobijem ono sta mi je i trebalo(isto pricam kao slusalac)
I ne slusam muziku da bi pravio kritiku u glavi i rekao ovaj zvuk nije cist ..mozda i nije cist ali ako se uklapa u sve ostalo meni je odlicno ..

Znak
01-12-2010, 08:26 PM
jos jedan off ,izvinite

sta ti konkretno smeta kod tih 'prekompresovanih' snimaka tj ogromnog dela nove produkcije?
Ako ti je 'preglasno je' jedini argument i nije neki - smanji malo
Ako ti smetaju npr lejerovani 'prekompresovani' kikovi ,snerovi ,klepovi hetovi koji su izgubili i poprimili potpuno neki 'neprirodan' karakter je druga stvar ali opet ne mozes da kazes da ne valja jer se tebi ne svidja ..meni razbijaju monotoniju ,razbude me itd u sustini dobijem ono sta mi je i trebalo(isto pricam kao slusalac)
I ne slusam muziku da bi pravio kritiku u glavi i rekao ovaj zvuk nije cist ..mozda i nije cist ali ako se uklapa u sve ostalo meni je odlicno ..

Trebalo bi to da stavi? u novi topik u sekciji Mastering. Kao ?to već rekoh, ima ?ta na tu temu da se priča, pa bolje odmah splitovati.

Bockie
02-12-2010, 04:39 AM

Eto Big Bockie i dalje tvrdi da ja pljujem cisto pljuvanja radi...

Kakav strucan argument ocekujes od mene kad se ne bavim tim poslom.
Moja kritika je upucena sa stanovistva slusaoca a ne kolege.

Da ne imenujem, jedan clan je postavio svoju pesmu, svoj rad, i dobio kritike (konstruktivne!) sta ne valja, izmedju ostalog da su previse kompresovane gitare, i to je ok. Ali kad se uputi kritika nekom ko nije amater onda drvlje i kamenje krene da se baca, ne razumem.

...

DzoniPFC
02-12-2010, 05:23 AM
^oh my god....subliminal messages exposed
tvoj post me podseca na neki YouTube video o zaveri, illuminati, stairway to heaven reversed, i tako dalje. :rotfl:

Arthur
02-12-2010, 02:20 PM
@boki
ajd iskuliraj, ne kontaš da zapravo ti na ovaj način samo još raspiruješ polemiku bez potrebe, jer nećeš biti shvaće, a ostali neće batalitit da te ubeđuju u suprotno.
Ima tu jedna stara izreka, crnjak - Arguing over Internet is like taking part in Special Olympics games - even if you win, you still look retarted :)

@ostali
da, potpuno je prekomprimovano i spaljeno, i jest fakat naporno za slušanje, čak i sam miks i odnosi elemenata koje sam sam želeo, trpe zbog toga. Ali šta je tu je, nije rađen profesionalni mastering, već je sve ITB improvizacija samo sa ciljem da kad ova pesma već završi tako na listama na TV i radio, da ne "padne", jebiga, đavolja rabota.
Niti sam ja ovu pesmu okačio kao moj masterpiece produkcije, nego čisto, eto, ovde se počesto poteže priča ko je ko i ko šta radi, pa eto kao ljudi malko i od mene da čuju koju. A naročito što je pesma žanrosvki potpuno drugačija od većine stvari koje sam do sad uradio i okačio, pa da se pohvalim da umem i ponešto drukčije ;) Ne smetaju meni te opaske o kompresiji, smeta mi samo mašenje teme, al dobro, za to i sam delom snosim odgovornost, kad kačim ovo na forum audiofila :)

@awacs
jeste taj setup prilično lep i skup, ali, možete pretpostaviti, POTPUNO različit po karakteru. U ranijim fazama pesma je bila koncipirana kao duet, ali se od toga dogovorom ipak odustalo, pa je bane pevao drugu strofu na drugom mestu i u drugom setupu, što je posledica ipak loše organizacije i nemara, ali je i moja greška što mu nisam oštrije skrenuo pažnju da to može biti pristojan problem. Naravno, sve se radilo "za juče" (da , pesma je zapravo trebala da izađe na leto i bude "letnji hit"), pa nisam imao manevarski prostor da tražim ponovno snimanje i sl. I, nadam se da sam uspeo da umanjim te razlike koliko god je moguće :) Što je eto, forumašima dobar primer ako obrate pažnju, da skontaju gde su razlike i koliko se mogu ispeglati. Čak sam davno čitao da je identičan slučaj dobio lično Maserati za jednu John Legendovu stvar, dve strofe iz različitih studija, na totalno različitom setup-u, pa me i to teši :da:

STUDIOTON
02-12-2010, 02:30 PM
ma gde je bre prekomprimovano . pa to je ono sto se danas placa, a ti si profesionalac i tako si i odgovorio ovom poslu, to sta ce audiofili reci neka bude sa strane.. nekom moze da se svidja a nekom ne, kao i sam stilski zahvat ..

a da ovo nije dobro uradjeno, i da nisi ponosan na ono sto si uradio , ne bi ni kacio ovde

A ponovicu jos jednom.. preprzen snimak se u Srbiji PLACA DEBELO .. a reci cu vam i zasto .. zato sto je jako tesko da ga preprzis a da ti bude slatko u ustima.. poznato je da kada preprzis przenicu, ona krcka .. ali je gorak ukus 8-) E to je vec umece kuvara :wink:

P.S. Posle slusanja dobrog preprzenog simka, svaki "normalan"ti deluje kao demo :( i onda je audiofilima najlakse da kazu .. ma to nista ne valja.. zato sto sami to ne mogu ili ne umeju da skuvaju :)

awacs
02-12-2010, 04:17 PM
?to je posledica ipak lo?e organizacije i nemara, ali je i moja gre?ka ?to mu nisam o?trije skrenuo pa?nju da to mo?e biti pristojan problem.

Hehe, pa njemu nije problem. Tebi jeste, ali ti ima? tu skalameriju pa će? da zbud?i?. Uostalom, da li je to va?no? Jok.

?to se tiče RMS-a... ima smisla gurati ga ako se radi o online prodaji (za slu?ke i kućne playliste). Donekle ima smisla i za CD izdanje. Ali ako se radi o singlu za YT i radio/TV broadcast valja računati na to da svi emiteri koriste limitere, pa komotno mo?e da se pri?tedi par dB RMS-a u masteringu.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
02-12-2010, 04:30 PM
hm, pa zar nije baš od Radio top lista i krenuo taj loudness war, sa sve njihovim limiterima?

evo meni i dan danas Uroš sa studija B kaže "znaš, njihov snimak naš tonac ne mora da gura reglerom kad ide u emitovanje" i slične priče.

awacs
02-12-2010, 06:23 PM
evo meni i dan danas Uroš sa studija B kaže "znaš, njihov snimak naš tonac ne mora da gura reglerom kad ide u emitovanje" i slične priče.

Jbmlg, ako tonac na radiju ne treba da radi ništa osim da klikće mišem po plejlisti onda OK :wink:

Inače često slušam Studio B baš da bih imao nekakav uvid u domaću mainstream produkciju. Zato neću da trujem stanicu koja mi služi kao kakva-takva referenca, ali evo jednog zanimljivog linka koji se bavi pitanjima masteringa i broadcasta:

http://www.masterdigital.com/24bit/mastering/radio.htm

...i još jedan, koji je malo obimniji i razuđeniji:

http://www.261.gr/proradio.html

Pozdrav,

Vasa

Znak
02-12-2010, 06:53 PM
hm, pa zar nije ba? od Radio top lista i krenuo taj loudness war, sa sve njihovim limiterima?

Pre bih rekao da su oni tim limiterima poku?ali da zakoče loudness war, tj. da postignu to da sve pesme imaju istu glasnoću kako radijska publika ne bi morala da vrti volume pot. A potreba za tim se ukazala sa pojavom sve kompresovanijih ploča, koje bi u broadcastu bez upotrebe radijskih limitera bile neuporedivo glasnije od starih klasika (a i od ostatka savremene produkcije koja u tom trenutku jo? nije bila u fazonu dizanja RMSa).

awacs
02-12-2010, 07:22 PM
Pre bih rekao da su oni tim limiterima poku?ali da zakoče loudness war, tj. da postignu to da sve pesme imaju istu glasnoću kako radijska publika ne bi morala da vrti volume pot. A potreba za tim se ukazala sa pojavom sve kompresovanijih ploča, koje bi u broadcastu bez upotrebe radijskih limitera bile neuporedivo glasnije od starih klasika (a i od ostatka savremene produkcije koja u tom trenutku jo? nije bila u fazonu dizanja RMSa).

Gre?i?, stvar je zapravo potpuno obrnuta. Limiteri na emitovanju postoje odavno, tj. pojavili su se mnogo pre loudness wara.

Pozdrav,

Vasa

Znak
02-12-2010, 10:34 PM
Gre?i?, stvar je zapravo potpuno obrnuta. Limiteri na emitovanju postoje odavno, tj. pojavili su se mnogo pre loudness wara.

Pozdrav,

Vasa

Razlike u glasnoći postoje otkad postoji snimanje zvuka. One u početku nisu bile namerne, pa je otuda i loudness war relativno noviji termin, ali radijski limiter je uvek imao istu namenu kao i danas - da izjednači nivo jačine zvuka različitih pesama, dok preterana kompresija u masteringu (koja je dovela do loudness war-a) ima sasvim suprotnu namenu - da moj album zvuči glasnije od drugih.

LA-2A
02-12-2010, 10:56 PM
razlike u glasnoci postoje otkad postoji muzika...na akusticnim instrumentima nije uopste lako svirati glasno ,a nekada je to bilo presudno pogotovo ranije kada nije bilo struje,pojacala i ostalih srackalica...

izvinjavam se arturu sto upadam u njegovu temu i lupam gluposti koje nemaju veze sa temom kao najzesci spamer ali stvar se odmakla kontroli:da:

Znak
02-12-2010, 11:31 PM
razlike u glasnoci postoje otkad postoji muzika...na akusticnim instrumentima nije uopste lako svirati glasno ,a nekada je to bilo presudno pogotovo ranije kada nije bilo struje,pojacala i ostalih srackalica...

Dobro, ovde se govori o snimljenom materijalu, mislio sam da se podrazumeva.

Bockie
03-12-2010, 01:38 AM
Jbg...trovanje...izvini Arthure...

Radio stanice su se od postanka trudile da se "dobro" cuju i koristeni su i izmisljani alati za to.
Ne verujem da su limiteri izmisljeni da Nickelback snimi gromoglasan album...

Limiteri, postoje izmedju ostalog da se zastiti emisiona oprema ali i sve vise zbog kontrole zracenja koje u civilizovanim zemljama postoji zarad zastite stanovnistva (da ne svetle u mraku) i odnosi se na kolicinu ukupnog elektromagnetnog zracenja po kvadratu ili kubiku na odredjenom prostoru. Kod nas je jos relativno deklarativan zakon o tome,(mora i onaj baja sto mu je stranka dodelila exklusivno pravo da deli frekvencije da zivi od neceg) ali ,kako drzava gubi ideje o samofinansiranju cujem da ce agresivno poostriti kontrolu da dopuni, siroma', budzet...

E sad to sto je Miletu lakse da "drkne" regler da se zakuca o sto + to sto medju radijima su najprodavaniji Djubringer limiteri pa ima stanica sa bukvalno "sazvakanim" programom, to je drugo...

UnderTheSun
03-12-2010, 02:00 PM
Hm...a gde to pojedinci mogu da osete "prekompresovani" materijal u ovakvim pluck zvukovima? Mozda ima samo par layerovanih stvari, al overcompress se nigde ne moze osetiti, skroz je fino smixano, ne kontam chemu flame na ovoliko strana...

Shto se tiche pesmice, skroz je chilll, bash kakva i treba da bude, da je chujesh u nedeljno popodne dok kulirash i posle toga zaboravish...

Thumbs up za rad...:wink:

dzabar
07-12-2010, 10:38 PM
izvrsno... pravi hit o relaksaciji nervnog sisitema.. samo to da se ?tanca.. kao na Jamajki... i Kubi.. :dance:

dadson
08-12-2010, 10:24 PM
Xtra je ovo. Arthur respect!

Lag
08-12-2010, 11:54 PM
A ponovicu jos jednom.. preprzen snimak se u Srbiji PLACA DEBELO .. a reci cu vam i zasto .. zato sto je jako tesko da ga preprzis a da ti bude slatko u ustima.. poznato je da kada preprzis przenicu, ona krcka .. ali je gorak ukus 8-) E to je vec umece kuvara :wink:

P.S. Posle slusanja dobrog preprzenog simka, svaki "normalan"ti deluje kao demo :( i onda je audiofilima najlakse da kazu .. ma to nista ne valja.. zato sto sami to ne mogu ili ne umeju da skuvaju :)
istina. ja sam kakio po preglasnim stvarima dok se nije pojavio ovaj chovek:
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/YA587QmR7Xk?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/YA587QmR7Xk?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6aHWonN6V-w?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6aHWonN6V-w?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

it can be done a majstori znaju kako. josh jednom - rispekta arture za traku. i dalje ne mogu da se naslusham jer su mi predobri i produkcija i sama pesma

Arthur
09-12-2010, 02:29 AM
ni ti a ni 366 hiljada ljudi so far :)

hvala svima na hvalama ;)

Inovative_kg
31-12-2010, 05:19 PM
Meni je ovo vrh.. Evo preslusao sam ga bar 10 puta.. Opustajuce je bas, prava stvar ! Svaka cast Arti ! :)

balthazaar
01-01-2011, 04:04 AM
arti, svaka čast drugar

hit !

pušti prdnjavu o rms-u i glupostima ;)

Arthur
04-02-2011, 01:15 AM
bogami, nisam slutio, al evo, dođosmo i do prvog miliona.. :)

kissellii
04-02-2011, 09:08 AM
zhena mi odlepila na ovu stvar, mada sta sve ona voli to je onako polupohvalno haha

to je posao i to je to, sa poslovne strane ovde sve sami plusevi
nadam se da ce se i isplatiti chika Arthuru

minja subota, kako simpaticno, cak i iz moje dekadentne perspektive

ugljesa
04-02-2011, 11:25 AM
Svaka cast Arthure :wink: !
Super je pesmica i veruj mi da se izdvaja iz mora hip hop/rnb pesama !
Ne obaziri se mnogo na to sta ljudi kazu dal im se svidja ili ne,vazno je da se tebi svidja,tvojim klijentima i da im radi posao :) !

Samo tako nastavi .
Pozdrav