PDA

View Full Version : XP after Win 7 na isti HDD ???

milanCHE
28-11-2010, 12:48 PM
prvo,unapred izvinjenje ukoliko ovo postujem u pogresnu rubriku...neka neko od mod-ova prebaci gde treba..unapred hvala...
Elem, da li je neko uspeo da uradi instalaciju XP-a na ISTI hard disk na kome je vec instalirana sedmica (podrazumeva se na drugu particiju)....znam da na drugi hard to moze relativno lako da se uradi,zanima me opcija na isti hard na drugu particiju.....uglavnom sam natrcavao na negativan odgovor (tj. NEMA SANSE)...zanima me da li je neko od nasih ovo probao, jel' uspeo (i kako).....sinoc sam probao,sve normalno krenulo,sve do nakon formatiranja i kopiranja XP sistemskih fajlova na tu drugu particiju i restarta kompa,kad je nastao problem i poruka pri dizanju sistema "disk error read occured",press ctrl+alt+del to restart,po svoj prilici XP je po**bao Boot sector od sedmice,srecom nako malo (vise) zezanja u DOS-u (tj. command promptu),uspeo sam da recover-ujem sa instalacionog diska od sedmice Boot sector i da se sistem ponovo boot-uje u sedmici...
elem, pre nego sto zapucam da uzmem drugi HDD cisto da priupitam jel' nekom od nasih ovo poslo za rukom?

Pozdrav

iatros
28-11-2010, 02:03 PM
Siguran sam da je moguce. Imao sam instaliranu Windows Vistu i Windows 7. Nikakvih problema nisam imao. Ako dolazi do problema sa bootloader-om preporucujem EasyBCD s kojim mozes da pravis dual/multi-boot-ove do mile volje. Kad mene naprimer radi dual boot s Vistom i Mac OS X 10.6.5 na Dell XPS m1530 :D!

Kod mene je vec bila instalirana Vista pa sam poslije instalirao Win7, ista je stvar bila i sa Mac Os X. Naravno sve na istom HDD.

Mogu zamisliti da je problem u tome sto vec postoji Win 7 pa se poslije instalira Win XP. Ako si vec uspjeo popraviti Boot na Win 7, instaliraj EasyBCD i idi na "Add Entry" i dodaj WinXP u bootloader. Trebao bih da imas izbor na startu PC-a! Pozdrav!

diviner
28-11-2010, 02:22 PM
To je to...

Ili probaj jednostavno da se poigras sa windows 7 boot menagerom preko EasyBCD (http://neosmart.net/dl.php?id=1) programcica...

A evo i upustvo ovoga sto je iatros spominjao:

http://webtrickz.com/how-to-install-windows-xp-over-windows-7-in-a-dual-boot/

milanCHE
28-11-2010, 02:35 PM
Siguran sam da je moguce. Imao sam instaliranu Windows Vistu i Windows 7. Nikakvih problema nisam imao. Ako dolazi do problema sa bootloader-om preporucujem EasyBCD s kojim mozes da pravis dual/multi-boot-ove do mile volje. Kad mene naprimer radi dual boot s Vistom i Mac OS X 10.6.5 na Dell XPS m1530 :D!

Kod mene je vec bila instalirana Vista pa sam poslije instalirao Win7, ista je stvar bila i sa Mac Os X. Naravno sve na istom HDD.

Mogu zamisliti da je problem u tome sto vec postoji Win 7 pa se poslije instalira Win XP. Ako si vec uspjeo popraviti Boot na Win 7, instaliraj EasyBCD i idi na "Add Entry" i dodaj WinXP u bootloader. Trebao bih da imas izbor na startu PC-a! Pozdrav!

Problem nije kad sa XP-a ili Viste ides na sedmicu, dakle sa starijeg na novi sistemm, cak ni kada posle sedmice instaliras Vistu,jer imaju "srodan" boot sector,ali sa instalacijom XP-a posle sedmice a na isti fizicki disk je malo (mnogo) drugacija prica...

u svakom slucaju hvala i tebi i Divi-ju...skidoh Easy Bcd 2.0, pa cu videti sta mi se tu nudi kao opcija...javicu sta sam ( i da li sam ) uspeo...
ughlavnom p[o forumima ljudi NE PREPORUCUJU takve egzibicije, mada me tesi to sto sam vec jednom uspeo da popravim zeznuti Boot Sector od sedmice...

Poz...

Pozdrav

milanCHE
28-11-2010, 02:43 PM
To je to...

Ili probaj jednostavno da se poigras sa windows 7 boot menagerom preko EasyBCD (http://neosmart.net/dl.php?id=1) programcica...

A evo i upustvo ovoga sto je iatros spominjao:

http://webtrickz.com/how-to-install-windows-xp-over-windows-7-in-a-dual-boot/

Eeee,Divi, video sam to upustvo poodavno, samo kao sto navedoh u prvom postu, kod mene to nije bas glatko islo,jer je posle restara kompa, umesto da bootuje u XP, pa da posle sredjujem BootSect od sedmice, meni komp jednostavno ZAGLAVIO sa porukom "read disk error occured" i tako stalno iznova, pa sam morao sa instalacionog DVD-a od neke sedmice koja cak i nije ista kao moja, da popravim BootSector...srecom, on je u 32 - bitnom sistemskom folderu, tako da popravlja i BootSect od win7 ( 32 ) i win 7 ( 64 )...
probacu ipak sa Easy Bcd....
hvala i pozdrav

diviner
28-11-2010, 02:50 PM
Da ali i pise da trebas opraviti boot windowsa7, jer bez toga ne mozes da udjes u win7 i pokrenes vec sta ces pokretati da dalje uredis boot meni (boot stavke uredjujes ili rucno preko command prompta, ili lakse preko easyBCD).

iatros
28-11-2010, 02:53 PM
A ja ti i dalje odgovorno tvrdim da to nije nikakva prepreka sto instaliras dva OS-a na isti fizicki disk. Radim to godinama u svim kombinacijama pa cak i Windows i Mac OS X. To sto ti se srusi bootloader nije neka frka. Ubacis instalacioni disk, ides na Rapair Computer ili tako nesto slicno, Repair Startup. Moguce je da ne popravi automatski start. To takodjer nije problem. Ides na Command Prompt:

- diskpart
- select disk 0 (gdje 0 stoji za tvoj disk)
- select partition 1 (gdje 1 stoji za tvoju particiju na kojoj je MBR)
- active (s ovim pravis tu particiju aktivnu)

Moguce da particija koju si napravio za XP nije primary, a mislim da mora biti ako zelis instalirati OS a ne samo da bude za podatke itd.

Provjeri na System Control, Adminstration itd. dok ne dodjes do Drive-ova!

Pozdrav

diviner
28-11-2010, 02:59 PM
Bravo iatros... Jeste, fazon je u ovome active (jer ti si milanche ostavio active prvu particiju na kojoj je windows7, sto znaci da je instalacija xpa pretrcala boot menagerom aktivnu particiju, ali na kojoj nisi imao winxp).

iatros
28-11-2010, 03:04 PM
Bravo iatros... Jeste, fazon je u ovome active (jer ti si milanche ostavio active prvu particiju na kojoj je windows7, sto znaci da je instalacija xpa pretrcala boot menagerom aktivnu particiju, ali na kojoj nisi imao winxp).

Mislim da je u tome fazon. Imao sam oko toga frke sa Mac OS X-om i Chameleon-om.

@milanche:

Ovo uputsvo http://pcsupport.about.com/od/toolsofthetrade/ss/windows-7-startup-repair_7.htm

Slika 7, ides dole na Command Prompt i izvedes ove komande da bih dobio uredan start Win7 i poslije odradis sve u EasyBCD!

U slucaju da to ne pomaze, mozes pokusati bootrec ("bootrec /rebuildbdc") komandu takoder pod Command Prompt!

Sretno!

milanCHE
28-11-2010, 04:04 PM
Momci...hvala na savetima...
paralelno sam na drugom kompu...krecem ispocetka pa
javljam kasnije sta se desava...da se zezne nesto - ne moze.....tu ste:D

poz....

milanCHE
28-11-2010, 04:07 PM
btw, obe particije su "primary"...i na kojoj je sedmica i na kojoj hocu XP 64