Log in

View Full Version : Stigli novi monitori!

Nemania
27-11-2010, 01:29 PM
Da se pohvalim, juce su mi stigli novi monitori (kao drugi par). Tanoy precision 6d.
I naravno.........vec imam pitanja! :grin:
Ko je imao prilike da ih koristi, zna da se pozadi nalaze "Eq" za podesavanje frekfrencija za prostor u kome se nalaze i to 2X10 prkidaca na svakom monitoru.
Kada sam ih prikljucio, fabricki je bilo namesteno prva grupa od 10 dole, druga gore (na oba).
Iz takvog slusanja muzike je proisteklo to da je u 90% pesama (uglavnom pop) glas bio izrazito u prvom planu, dok je sva ostala muzika bila u pozadini (imao sam prilike da slusam Event precision ASP8 aktivne, tako da taj sound mogu uporediti kao slican njima)...fino zvuci, ali ne znam koliko je to dobro za mix...
Elem, posto posoji software za njih tzv. Tannoy Active Asistent, pomucu koga se uz externi mikrofon automatski odredjuje najadekvatnija pozicija tih prekidaca za prostoriju u kojoj se nalaze monitori. Ja sam kako-tako tu kalibraciju pokusao da napravim (ne znam da li sam to tacno uradio) i uglavnom softver mi je odredio parametre za podesavanje Eq. Tako sam ih namestio i kada sam pustio muziku, nije bilo ni "S" od slicnosti sa prethodnim zvukom. Glas se cuo skladno sa muzikom, ali nekako su mi zvucali Hi-fi, meko, fino...
E sada pitanje je kako bi trebalo da se podesi taj Eq (kao prva varijanta, druga ili nesto trece) ili ako je neko koristio Tannoy Activ asistent...kako da pravilno odradim kalibraciju preko njega (kalibraciju sam radio preko kondezatorskog mikrofona, mada pise da se moze raditi na bilo kom (custom ili na Tannoy..e sad sta znaci to "tannoy mic" nisam nikakav mic dobio uz njih)?

Inace postoji u manuelu podesavanje Eq-a za "flet" rad, medjutim tada je zvuk pun srednjih, kao na Yamahi Ns10, ocajno...

Zvucnici mi stoje oko 30cm od zida, ali kako pise u manuelu bas zato ta podesavanja, jer nisu svi u mogucnosti da ih drze 1,5m od zida..npr. Podesavanje ako su monitori u sredini sobe, 50cm od, zida, skroz uz zid itd...medjutim, to je sve u nekim "dijagram view of Eq Dip switches (lf eq+Av filter) koja ja NE RAZUMEM. (Ne znam samo sto nisu stavili sliku podesenog eq). Pa i to ako zna neko da pojasni (diagram)...

Evo linka za manual:

http://www.tannoy.com/products/22/Precison_Active_lo.pdf

I jos jedno pitanje: Kada su monitori ukljuceni samo u struju, bez ostalih kablova za zvuk, postoji blagi sum, na jednom je skoro neprimetan, na drugom jaci (koji pri veoooma tihom slusanju ja cujem, mada ostali nisu primetili, ko je god cuo-kazu da tripujem:)). Da li je to sum koje daje njegovo interno pojacalo i da li je to normalno da postoji blagi sum na njima (za jeftinije znam da jeste), da li je to zbog njihovih strujnih kablova, jer monitori nemaju standardni strujni prikljucak, vec umesto tri "viljuske" sto je standard (kao na svakom racunaru, klavijaturi itd...)imaju samo dve (strujni ulaz na monitorima), kablovi su isti kao i svi standardni, cak i isti oblik, samo sto je zatvorena treca rupa..
Eto toliko za sada. Hvala!

DaBear
27-11-2010, 01:34 PM
nikad nisam bio obozavalac monitora kod kojih se koristi taj neki software i eq da bi "radili dobro"...to moze mnogo opasno da bude (ko ne zna sta radi, i ako namesti lose...- ode sav trud oko radjenja i miksanja muzike)

nemogu pomoci....good luck !

Nemania
27-11-2010, 01:36 PM
P.S. Monitori su prikljuceni preko digitalnog kabla.
E da, i koja je uloga onog "super tweeter-a"?

Nemania
28-11-2010, 04:22 PM
Sta niko nema digitalne monitore??? :grin: Dynaudio air, Tannoy precision D,Elipse iDp, Roland Ds, M-audio EX i ostale...????:grin:

Nemania
03-12-2010, 11:47 AM
Thanks, for yo're answers...:haha: