View Full Version : "Peglanje" snimljenog vokala
mr_eko
25-11-2010, 05:11 PM
Snimio sam vokal, sve je uredu ispalo eh sta sad....
gledo sam prijatelja sto radi u studiu "pegla" vokal. Zna?i ravna sve dionice vokala da budu jednake, jel se to radi u programu Melodyne i ?ta mi vi savjetujete??
DaBear
25-11-2010, 07:06 PM
Snimio sam vokal, sve je uredu ispalo eh sta sad....
gledo sam prijatelja sto radi u studiu "pegla" vokal. Zna?i ravna sve dionice vokala da budu jednake, jel se to radi u programu Melodyne i ?ta mi vi savjetujete??
hmmm.:(
Ako je vec sve ispalo "u redu" - zasto treba da peglas vokal?
Kakvo je to ravnanje? Po jacini ? (ako jeste - zasto to radi?)
Melodyne je za stimovanje (uglavnom)....mozes da popravljas note u pevanju , trajanje, vibrato itd...ali ako je sve u redu bilo na snimanju - melodyne ne treba.
Vokal se inace "pegla" u odnosu na muziku, i to dok muzika svira. Ti koji napamet "peglaju" vokal na suvo (bez matrice) nemaju pojma sta rade !!
quake2
25-11-2010, 07:45 PM
Melodyne moze da se veze Rewire-om,pa se u tom slucaju cuje i traka iz njega i muzika iz sequencera dok se pegla.Moze i Melodyne bridge da se koristi ali je kod mene bio nesto bagovit i kasnio je.Takodje moze da se radi sa onim Waves-ovim plug inom koji pegla u samom sequenceru.Moze svasta....a najbolje je kada ne mora nista:).
balthazaar
25-11-2010, 09:00 PM
Uzme? peglu i pegla?...vokal po vokal dok ne zatvore lokal !
ah
peglati, zamastiti, prod?arati...sav taj ?argon koji svi razumijemo, a ne razumije niko ;)
Bockie
26-11-2010, 01:05 AM
ravna sve dionice vokala da budu jednake
Iz ovoga bih rekao da se radi o dinamici a ne tonalitetu... ...mada me nista vise ne moze iznenaditi...
Ako se radi o dinamici,glasnoci, to je vec vrlo siroko pitanje i zavisi od gomile promenljivih faktora. Sta zeli da se postigne? Neki producenti i dan danas vole da rucno "vozaju" vokal (ne samo vokal vec i druge stvari...) Obicaj je u mladjih narastaja u bransi da kad imaju ,uslovno receno, problem sa dinamikom, cak i pre toga,cesto bespotrebno, odmah pale limiter ili kompresor na kanal, iako mozda samo par mesta celog snimka zahteva "intervenciju"...
Na kraju snimci koji to uopste ne zahtevaju postaju "usiljeni",prepaljeni,itd...
To nije toliki problem! Problem je sto se to nekome svidja...! Eto moderne muzike...
Kolo: E jebo ga ti Boki...!
Znam, jbg... Mislim da je resenje na pola puta, solomonski i da svaki put treba uzeti u obzir pitanje (a to se moze primeniti na vise aspekata) da li treba paliti efekat. Sta su uopste efekti? Pomocna ili osnovna sredstva?
To sve zavisi od muzike koju radis, pa ako nemas sta da kazes ili ne mozes da otpevas ili nema ko da dobro svira, palis gomilu efekata, da skrenes paznju...:D
Kolo: Auuuuu...
A jebi ga ,serem, al eto ja tako sada razmisljam, sta cu, a i cugam neko pivo...:D
Istina, peglanje dinamike vokala u pjesmi mi je totalno bespotrebno, nije to radijska reklama, tamo treba zgazit dinamiku
Bockie
26-11-2010, 02:36 PM
Istina, peglanje dinamike vokala u pjesmi mi je totalno bespotrebno, nije to radijska reklama, tamo treba zgazit dinamiku
Au, cekaj, pa ne kazem da to ne treba raditi,naopako, ali treba voditi racuna kako i koliko se to radi,gde treba da krvari kompresor, a gde nema mozda ni potrebe za istim....to je sve...
Ma peglanje da se svugdje isto čuje kako je opisano, mene neodoljivo podsječa na peglanje vokala koje radim svaki dan kad radim reklame, jo? samo fali da izbaci disanje :D
Normalno da treba radit na dinamici i na otpjevanom vokalu, ali ni blizu da se sve ispegla da se svugdje isto čuje.
mr_eko
27-11-2010, 01:33 PM
Kad sam govorio o peglanju , mo?da sam zaboravio re? da mi treba dinamike. Zna?i ima dionica koje se slab cuju pa sam mislio da se to "pegla". treba mi samo to pjevac je dobro odpjevo, intonativno ali ima dionica koje nisu izjedna?ene ...ehh.....?ta sad????
Bockie
27-11-2010, 04:36 PM
Zavisi od vrste muzike. Sad govorim kako bih uopsteno ja postupio, nikako ne predstavlja pravilo...
Dakle, ako se radi o tvrdjem zvuku, obicno treba malo jaca kompresija na vokal. Iskreno, moze i na uvo i na oko, da se u samom DAW-u "cut"-uje ta "tiha" deonica i prosto "fizicki" pojaca, dok odokativno ne postane otprilike slicna onome pre i posle nje (naravno ne uzimas peak-ove u obzir , vec onaj sredisnji deo,pa neku srednju vrednost,jbmlg)...
Licno sam ljubitelj LA-2A - a like - kompresora (Laza :D) na vokilima, koji nisu "brick-wall" ili limiter varijanta i pustaju vokal da "dise" u odredjenoj meri, ali opet kazem, zavisi od vrste muzike i namene, kako je usnimljeno itd...
Poz'
InsaneEyes
27-11-2010, 04:46 PM
peglati, zamastiti, prod?arati...sav taj ?argon koji svi razumijemo, a ne razumije niko ;)
:rotfl::rotfl::rotfl:
znao sam da si zen majstor, al sad si sve objasnio :rotfl:
mr_eko
28-11-2010, 08:17 PM
Druze radi se o sevdahu, jest mozda bolje da i ostane kako jeste znaci prirodno jer je i sama matrica uradjena akusticnim instrumentima...ale eto hocu te neke dionice malo da uradim....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.