PDA

View Full Version : Odrzavanje

marcos
15-11-2010, 08:21 AM
analogija skuplja pra?inu :shock:

kako najbolje čistiti sprave? Ja bas ovih dana planiram rastaviti rack i ocistiti nekako sve...dali je ok ispuhati opremu sa onim komprimiranim zrakom u sprejuza elektroničku opremu? Ako potovi krće, servis ili mogu probati sa kontakt sprejem?

Ajde pomozite da ne uni?tim sve:rotfl::rotfl::cry::cry:

TekTonic
15-11-2010, 10:41 AM
hm, najbolje ti je da uzmes usisivac, taj sprej mi je par profi elektronicara zestoko napljuvalo, samo ti nagomila prasinu na jednom mestu (a po marfijevom zakonu, to je uvek na najgorem mogucem mestu...)
najbolja varijanta, ali i ona koja uzima najvise vremena i paznje, ti je da nadjes nekoga ko ima kompresor, onaj veliki sa bocom, i onda da POOTVARAS sve sprave, pa onda usisivac-kompresor-usisivac akcija...nadam se da nemas puno sprava u racku, ali to ti je neki najbolji nacin da ti prasincina ne usere opremu

sira
16-11-2010, 08:35 AM
Kompresor, usisivač, kist, usisivač.

Potovi, rastavit, očistiti alkoholom i opet sastavit ako krckaju, ako su dobri, ne diraj.

Znam da je totalno protiv struke, ali od svih kontakt sprejeva WD40 mi je imao najbolje rezultate kod potova, puno bolje nego ovi klasični kontakt sprejevi za elektroniku.

Nemoj zaboravit isključit iz struje :grin:

Bockie
16-11-2010, 11:37 AM
WD40 je strava stvar za ciscenje spoljasnjosti i unutrasnjosti, ali nisam siguran da je dobro da se stavlja na klizne potenciometre, jer ce se kasnije mnogo brze taloziti prasina na njega. Mislim da se treba drzati kontakt spreja, ali naci neki koji je dobar,dakle neki koji ce neko da preporuci,ko se time bavi! Npr cika Boggy bi bio dobar da preporuci nesto ovako,naravno ako zna...

sira
16-11-2010, 11:43 AM
NIsam mislio na klizne, zaboravio sam to naglasit, mislio sam na rotacione kod ba? potro?enih potova.

Bockie
16-11-2010, 01:00 PM
NIsam mislio na klizne, zaboravio sam to naglasit, mislio sam na rotacione kod ba? potro?enih potova.

Pa isto je matori... ...nema veze da li je u krug ili pravo...

quake2
16-11-2010, 01:33 PM

Ako su bas potroseni onda moraju da se menjaju,nema jeftinijeg resenja.Pozzzzz

sira
17-11-2010, 12:55 PM
A i vi ga sad pilite, ne bi da sam napisao da je to trajno rješenje, i da svi potenciometri daju "masni zvuk" sa WD-om, ajde lemite nešto :rotfl::rotfl:
:rotfl:

Naravno, da se trebaju zamjenit, ali dok naručiš kvalitetni potenciometar, dok on dođe, i dok ga zalemiš prođe i 7-14 dana, a tebi pot treba odmah, e onda ga lijepo naliješ WD-40 om i provrtiš, to se odnosilo na krčanje, ne na čiščenje :D:D:D

NIje isto klizni i rotacioni, klizni su otvoreniji i puno više skloni skupljanju prašine od rotacionih

quake2
17-11-2010, 06:03 PM
A i vi ga sad pilite, ne bi da sam napisao da je to trajno rje?enje, i da svi potenciometri daju "masni zvuk" sa WD-om, ajde lemite ne?to :rotfl::rotfl:
:rotfl:

Ajde ti majstore vise ne lupetaj,potovi na audio spravama se NIKADA ne prskaju WD-om cak i ako si na nekoj cuki pa nemozes do novih.

sira
17-11-2010, 07:56 PM
Joj šta volim Corksniffere ::rotfl:

Ne lupetam, lijepo sam sam napisao da je suprotno pravilima struke, i da je to iz osobnog iskustva, ako se netko hoče držat pravila struke ko pijan plota nek se drži, na žalost prije sam radio na radio stanicama koje su koristile totalno izraubanu opremu, i nisu imali ni za plaće, a kamoli za ulaganje u opremu, u takvoj situaciji se snalaziš kako god znaš i umiješ, onim šta imaš (a imaš WD i štafciger i lemilo koje si donio od kuće)

Tisuću puta sam na poslu morao improvizirat, pa sam i to radio, ni jedan kontakt sprej neće napravit smanjenje krčanja baš iz razloga zašto struka ne preporuća WD40 - ne radi zaštitni sloj, taj isti zaštitni sloj je ljepljiv i poslije će skupiti više prvljaštine nego površina tretirana WD-om, ako ti pot na programskom pultu zajebaje poprskaš ga kontakt sprejom i nakon pola sata ga možeš opet prskat, s WD-om će držat duže, taman dok namoliš direktora da ti odobri buđet da možeš naručit dijelove da ga ih zamjeniš, prije toga ga rastaviš i očistiš na pultu koji radi jer drugog nemaš.

Bockie
17-11-2010, 08:05 PM
Uh, cika Quake, nemoj bas tako grubo, mislim, ok u pravu si, ali objasni onda coveku, lako je packe deliti...:wink:

Cika Sira (Siro,Sire, kako li vec ide u tom padezu), ako potenciometar "krcka" ne znaci da je neispravan ili da je riknuo, mozda je jednostavno zaprljan i bez obzira sto je star recimo 30 ili vise godina, kada se pravilno i lepo ocisti, moze da radi jos 30 godina, dakle ako nije stvarno riknut... Ako takav potenciometar ocistis WD-om (koji je inace odlicna stvar,ali ne za ovo) imaces mnogo vise problema, iako ce u momentu izgledati kao da je "stvar resena"...!
Kasnije ce se prasina mnogo lakse skupljati i pot' ce krcati jos vise i mozda se i brze dodatno osteti itd...

Treba naci dobar kontakt sprej, znam da ima milon proizvodjaca, ali samo 1-2 valjaju, odnosno sam video da ljudi/serviseri koriste... Nije jeftino...

Evo nasao sam u nasoj "arhivi"...I to preko google-ta... Rumski je cudo, Sava kaze:

Sava
10-03-2008, 10:05 AM
Koristi kontakt sprej za opisanu namenu.
Kompresor skine prašinu, ali ne može i nečistoću.
Kontakt sprejeva ima mnogo vrsta i za različite namene. Koristi sprej firme "Kontakt Chemie", neću reći da su najbolji već da su provereno dobri. Lično koristim njihov IPA sprej jer je univerzalan, odlično čisti i brzo isparava. Najveći protivnici sprejeva su ljudi koji su ga pogrešno primenjivali, odnosno koristili pogrešan sprej za određenu namenu. Često čujem da se koristi WD-40 što je ravno propasti. Alkohol je takođe promašaj. Ako je potenciometar propao u nekim slučajevima može da posluži grafitni sprej, ali u praksi takva operacija je kratkog daha. Tako oštećen potenciometar ili preklopnik treba zameniti.

Odličan izbor kontakt sprejeva ima Radioklub (www.radioklub.co.yu), ali su prilično skupi.

Ovaj link radiokluba ne radi,btw,a stalo je na:

http://www.rumski.com/forum/archive/index.php/t-21922.html

sira
17-11-2010, 09:19 PM
Pa znam ja to, vidiš da sam i napisao, da je wd 40 rješenje dok ne dođe novi dio, možda nisam bio dovoljno jasan, to je rješenje za baš "mrtve" potove, koji krče nakon čiščenja, dok ne dođe zamjena ne znam kako je u večim gradovima, ali u Splitu nema za kupit poštenog potenciometra, samo oni plastikaneri u ćipoteci (koji se prepadnu kad ugledaju lemilo) a i njih vrlo rijetko ima u odgovarajučoj vrijednosti i odgovarajučeg načina promjene vrijednosti, a rijetko ima i grafitnog spreja.

Lako je sad kad radim na finoj stanici, pa ako šta rikne, pošaljem u ovlašteni servis ili naručim cijeli modul, pa ga samo prištekam, ali moram priznat da mi ponekad fali to kemijanje i onaj osječaj kad pogledaš režiju i pomisliš, jebote koja hrpa smeča a sve radi :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

quake2
17-11-2010, 09:20 PM
@Boki

Ok,ok.....

okavipra
21-11-2010, 03:47 AM
Dal` iko servisira analogne sintisajzere danas

Ako znate uputite me
Unapred zahvan

magnum
30-11-2010, 12:11 AM
Sta da radimJA, u mom slucaju u poteciometre upalo malo Coca-Cola ne mnogo, ali kad se osusila (izvetrela) dva potenciometra rade tek od 80 posto pa na gore, do 80 posto dizanje klizaca ne cuje se zvuk, ali ne krci. Po mom nekom misljenju je secer (slatko) ostalo na ploci klizaca pa "zalepilo", sta da uradim da li mogu da probam sa wd40 ili nekim drugim sprejom i kojim da bi osposobio klizac.Da ga otvaram vrlo je tesko doci do klizaca, radi se o bubnjarskom modulu TD-20 KX !!!

Bockie
30-11-2010, 01:22 AM
Sta da radimJA, u mom slucaju u poteciometre upalo malo Coca-Cola ne mnogo, ali kad se osusila (izvetrela) dva potenciometra rade tek od 80 posto pa na gore, do 80 posto dizanje klizaca ne cuje se zvuk, ali ne krci. Po mom nekom misljenju je secer (slatko) ostalo na ploci klizaca pa "zalepilo", sta da uradim da li mogu da probam sa wd40 ili nekim drugim sprejom i kojim da bi osposobio klizac.Da ga otvaram vrlo je tesko doci do klizaca, radi se o bubnjarskom modulu TD-20 KX !!!

Moras doci do potova... Izvadis, ocistis "kontakt" sprejem, izdrndas, vratis nazad i svira... Ako je do potova uopste...

magnum
30-11-2010, 10:08 AM
Ne baratam bas tim tehnickim izrazima, potovi jel si mislio na potenciometre tj. ploce potenciometra, ako je to onda kao sto sam i rekao, vrlo je tesko doci do njih, pokusao sam ali dosao sam do momenta kad je vec bilo rizicno, opasno da ja to uradim pa sam se plasio da nesto ne polomim. Jel moze ova varijanta, da skinem kapice sa potenciometra, da gurnem cevcicu wd-a u unutar potenciometra i da naprskam sa kontakt sprejem i malo sto kazes da 'izdrndam'. E da, reci mi da li da koristim uopste WD-40 ili ne u ovom slucaju !!!

sira
30-11-2010, 10:24 AM
Nemoj koristit u ovom slučaju, to mora? očistit, mora? doći do pototva nekako

Bockie
30-11-2010, 07:31 PM
Ne baratam bas tim tehnickim izrazima, potovi jel si mislio na potenciometre tj. ploce potenciometra, ako je to onda kao sto sam i rekao, vrlo je tesko doci do njih, pokusao sam ali dosao sam do momenta kad je vec bilo rizicno, opasno da ja to uradim pa sam se plasio da nesto ne polomim. Jel moze ova varijanta, da skinem kapice sa potenciometra, da gurnem cevcicu wd-a u unutar potenciometra i da naprskam sa kontakt sprejem i malo sto kazes da 'izdrndam'. E da, reci mi da li da koristim uopste WD-40 ili ne u ovom slucaju !!!

Da, "pot" = potenciometar =

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS-E2KULX7HLUYmv91psUtcgM84zCvw1QhzJ_jU_mvxc2dQAXgf

Pa evo ponovicu:

Sava
10-03-2008, 10:05 AM
Koristi kontakt sprej za opisanu namenu.
Kompresor skine prašinu, ali ne može i nečistoću.
Kontakt sprejeva ima mnogo vrsta i za različite namene. Koristi sprej firme "Kontakt Chemie", neću reći da su najbolji već da su provereno dobri. Lično koristim njihov IPA sprej jer je univerzalan, odlično čisti i brzo isparava. Najveći protivnici sprejeva su ljudi koji su ga pogrešno primenjivali, odnosno koristili pogrešan sprej za određenu namenu. Često čujem da se koristi WD-40 što je ravno propasti. Alkohol je takođe promašaj. Ako je potenciometar propao u nekim slučajevima može da posluži grafitni sprej, ali u praksi takva operacija je kratkog daha. Tako oštećen potenciometar ili preklopnik treba zameniti.

Dakle mozes prsnuti kontakt sprej u pot (ako ima rupicu, prorez na "kantici") i onda pokretima od minimuma ka maximumu i obrnuto vrteti nekoliko (desetina) puta, normalno (ne divljacki brzo). Ako nije fizicki unistena (isprekidana) "pista" (kao na donjoj slicici u sredini) ili ima nekih fizickih ostecenja koje onemogucavaju kontakt, onda bi trebalo da ti kontakt sprej pomogne jer ce ocistiti nagomilanu prasinu i necistoce. WD ce isprva imati za posledicu utisak da je pomogao, ali ubrzo ce se jos lakse i vise prasine nagomilavati i tako kontinualno praviti problem + nisam siguran da li sadrzi i neke stvari koji i hemijski ostecuju (nagrizaju) itd...svejedno, puno ljudi kaze NE za WD-40 u tom slucaju.

magnum
02-12-2010, 07:55 AM
Ok, razumeo sam, moji potenciometri su kao na mixeru ima prorez, necu nista skidati samo unutar potenciometra cu naprskati malo sa kontakt sprejem (necu sigurno koristiti WD-40, kao sto kazete) pokusacu da nadjem taj 'Kontakt Chemie'. Moji potenciomentri nisu osteceni (nadam se :(), nego kad se desilo to sa Koka-kolom odmah se se desio taj problem, nadam se da nije neki drugi problem, hvala ijavljam uskoro !!!:wave::wink:

magnum
06-12-2010, 07:10 PM
Trazio sam kontakt sprejeve da bih ih narucio brzom postom, da ne dolazim samo zbog toga u Beograd. Jedino nesto sto bi trebalo da bude efikasno nasao sam a to je sprej MK-K60 proizvodjac je Medikemia i u karakteristkama pise da je za ciscenje kontakata.Da li sam ovo dobar sprej zasta meni treba ? Barem nije wd-40.

http://www.svezakucu.rs/www/singleitem_buy.php?id=10703

magnum
06-12-2010, 07:13 PM
Izvinjavam se na pisanju (sam=je) brzina pisanja bila u pitanju...