View Full Version : ff800 % Dell Vostrro 1015 problem!
Zeroo
12-11-2010, 05:31 PM
RME ff800 mi na desktop racunaru radi savrseno na XP-sp2.Istu tu verziju XPa imam instaliranu na laptopu Dell Vostro 1015 ali se javlja problem.Laptop vidi ff800 u svim programima i Sounds and Audio Device ali zvuka nema.U Device Manage mi prijavljuje da nema
USB\VID_413C&PID_8140\5&375C41&0&1 drajvera!
Probao sam sa originalnim diskom od Della ali nije mogao da nadje drajver.Instalirao sam poslednju verziju RME drajvera koji savrseno rade na desktopu i opet nista.Pre nego sto sam ukljucio ff800 imao sam emu 0404 usb kartu i nisam imao nikakav problem sa njom.Da li je problem sto ff800 vezem preko FireWire a Emu je USB?Trazio sam gore pomenuti drajver po netu i ima ga ali iskjucivo se placa.Nije problem ali nemam nikakvu karticu kojom bi platio i neznam sta cu.
Ako neko moze da pomogne bicu veoma zahvalan.
STUDIOTON
12-11-2010, 06:06 PM
Najverovatnije je problem u fw chipu koji se nalazi u dell-u .. 99%
Rme za ff800 preporucuje via vt6305 chip cini mi se ili najbolje i najsigurnije texas instruments chip
Pozz
Zeroo
12-11-2010, 06:20 PM
Na desktopu imam TI chip set i verovatno zbog toga nemam problema.Da li postoji lek za moj problem sa Laptopom?
STUDIOTON
12-11-2010, 06:26 PM
Nazalost ne.. Ako je fw chip problem a mislim da jeste resenje problema je jedino zamena laptopa
diviner
14-11-2010, 04:51 PM
Cek cek...
Ako se FF vidi u sistemu (device manager i Sounds) onda bi trebalo da imas makar neki zvuk (jer iako se ne slaze sa integrisanim FW kontrolerom u notebooku, trebao bi da da neki zvuk).
A tek ovo sa nepoznatim USB device-om me buni. Kakve veze ima FF sa USBom ? Ovo ne bi trebalo da ima veze sa njim, vec sa nekim drugim problemom unutar device managera (drivera).
iatros
14-11-2010, 06:04 PM
Imao sam na pocetku probleme sa TC Konnekt 24D na Dell XPS m1530 koji posjeduje Ricoh Chipset. Dolazilo je do pucketanja i prekidanja zvuka. Posto sam citao da je to navodno poznat problem kompatibilnosti izmedju TC Konnekt-a i skoro pa svih Firewire Chipset osim TI kupio sam Express Card-to-Firewire Adapter s TI Chipset-om. Medjutim problem s tim nije bio rjesen. Na kraju sam primjetio da je ukupna latenca system u idle-u previse visoka (ca. 20-30 %). Slijedilo je trazenje uzroka kroz Device Manager s tim sto sam (de)/aktivirao komponente i monitorovao latencu sa programom DPC Latency. Nadam se da ce ti moje iskustvo nekako pomoci. Poenta je da mozda nije do Chipseta...:wink:
Zeroo
15-11-2010, 01:22 AM
Imao sam na pocetku probleme sa TC Konnekt 24D na Dell XPS m1530 koji posjeduje Ricoh Chipset. Dolazilo je do pucketanja i prekidanja zvuka. Posto sam citao da je to navodno poznat problem kompatibilnosti izmedju TC Konnekt-a i skoro pa svih Firewire Chipset osim TI kupio sam Express Card-to-Firewire Adapter s TI Chipset-om. Medjutim problem s tim nije bio rjesen. Na kraju sam primjetio da je ukupna latenca system u idle-u previse visoka (ca. 20-30 %). Slijedilo je trazenje uzroka kroz Device Manager s tim sto sam (de)/aktivirao komponente i monitorovao latencu sa programom DPC Latency. Nadam se da ce ti moje iskustvo nekako pomoci. Poenta je da mozda nije do Chipseta...:wink:
Probao sam odmah kad sam video post,skinuo DPC Latency proucio i odradio kako stoji u upustvu.Na svakoj cetvrtoj vertikali mi pokazuje CRVENO do 4000qs.Disejblovao sam sve po upustvu u Device Manageru i program nije uspeo da otkloni gresku,i ako ju je pronasao.Isti program na desktop racunaru pokazivao je iskjucivo zelene vertikale do max 500qs i nije bilo nikakvih problema.Kao sto sam rekao ff800 na desktopu radi extra!Razmisljao sam da deinstaliram Windovs mozda sam zajebo nesto,ko zna!Nisam vise pametan ili mozda neki drugi softver moze da pomogne?????
Cek cek...
Ako se FF vidi u sistemu (device manager i Sounds) onda bi trebalo da imas makar neki zvuk (jer iako se ne slaze sa integrisanim FW kontrolerom u notebooku, trebao bi da da neki zvuk).
A tek ovo sa nepoznatim USB device-om me buni. Kakve veze ima FF sa USBom ? Ovo ne bi trebalo da ima veze sa njim, vec sa nekim drugim problemom unutar device managera (drivera).
Resio sam problem sa USB device-om ali sa zvukom nikako.
Probao sam sve ali samo na jedan nacin sam dobio zvuk!
Prvo sam upalio desktop i ff800 i pokrenuo sistem.Onda sam izvukao firewire kabal iz kartice i povezao je upaljenu sa laptopom i instalirao zadnji drajver sa RME sajta--RME Fireface 800 Versioon: 2.9.992.[18.1.2010] i abdejtovao ga sa --Flash Update Tool 2.77 for Windows Windows XP/Vista/7 32/64 Bit.Zvuk se nije javljao a karticu je sistem prepoznao.Kada sam restartovao racunar javio se onaj prepoznatljivi zvuk XP-a,i kad je sistem trebalo da se podigne pojavio se famozni "PLAVI" ekran i laptop se sam restartovao i uvek tako sve dok nisam izvukao kabal od ff800 iz lap topa.Posle je sve bilo normalno ali sa ff800 nece ama bas nikako!Razmisljam da li da kupim Express Card-to-Firewire Adapter s TI Chipset-om ili da batalim i da zamenim laptop koji mi je star pet meseci i ima jos 27 meseci garanciju.Nisam pametan sta da radim.Dajte neki savet.
iatros
15-11-2010, 11:55 AM
Prije zamjene laptopa bih u svakom slucaju izvrsio vec poznatu optimizaciju system za DAW. Kao sto je rekao diviner, ipak bi trebao da cujes nesto makar i sa prekidanjem. Obicno krivac u toj prici bude Wifi Adapter (u mom slucaju naprimer). Provjeri opterecenje ukupnog sistemu u Task Manager-u kad ti neradi ni jedan program. Ako je tu vec oko 20-30%, vjerovatno ti citav sistem nije bas najbolje podesen. Ako i tu nebude uspjeha, ipak nebih kupovao drugi laptop vec bih pokusao instalirati ponovo ili drugi Windows...
P.s. Energy Plan nek ti uvjek bude na Performance, obicno i to smanji malo latencu!
STUDIOTON
15-11-2010, 01:03 PM
i bez optimizacije treba sve da radi .. !
Inace.. radio sam jednom snimanje na terenu, ff800 + hp lap top sa ricoh chipom i savrseno je radio i snimao nekoliko sati 16 kanala odjednom ..
Zeroo
15-11-2010, 02:23 PM
Instalirao sam Windovs 7!
Ista situacija.DPC Latency mi pokazuje istu gresku kao i pod XP,a nije povezana ff800!Da li je mozda problem u nekom drajveru ili mozda nekoj komponenti?Inace na masini je : Mobile Intel(R) 45 Express Chipset Family (Microsoft Corporation - WDDM 1.1) ako to moze nekako da pomogne!
Instalirao sam ff800 i ponovo ista situacija.Kartu sistem vidi ali zvuka ni od korova.Da li mozda ima veze kabal sa kojim sam povezao zvucnu i laptop kupio sam u prodavnici PC opreme.
iatros
16-11-2010, 12:09 AM
Instalirao sam Windovs 7!
Ista situacija.DPC Latency mi pokazuje istu gresku kao i pod XP,a nije povezana ff800!Da li je mozda problem u nekom drajveru ili mozda nekoj komponenti?Inace na masini je : Mobile Intel(R) 45 Express Chipset Family (Microsoft Corporation - WDDM 1.1) ako to moze nekako da pomogne!
Instalirao sam ff800 i ponovo ista situacija.Kartu sistem vidi ali zvuka ni od korova.Da li mozda ima veze kabal sa kojim sam povezao zvucnu i laptop kupio sam u prodavnici PC opreme.
Zaista je tesko reci do cega je. Cudno mi prije svega kako se bas nista ne cuje. Do kabla ne bih trebalo biti. Ja bih jos pokusao potraziti na RME forumu. Mozda je neko imao slican problem sa laptop-om kao sto je tvoj.
Zeroo
16-11-2010, 12:28 PM
Potrazicu.Hvala u svakom slucaju
diviner
16-11-2010, 02:14 PM
A jesi li probao neki drugi FW uredjaj. Mozda ti je jednostavno los taj integrisani FW chip.
Zeroo
16-11-2010, 04:29 PM
A jesi li probao neki drugi FW uredjaj. Mozda ti je jednostavno los taj integrisani FW chip.
Koji bi ste vi preporucili da probam?Nemam iskustva koji bi bio dobar.
Da li ce se se resiti problem ako instaliramo OSX?
diviner
16-11-2010, 04:32 PM
Ma nadji bilo sta, makar i FW HDD (WD mybook recimo), samo da provjeris da li ti uopste radi taj FW port (mozda je neispravan chip...mada ako se vidi FF kao device, trebalo bi da je ispravan).
lesha
16-11-2010, 04:59 PM
Zeroo, instaliraj process hacker (http://processhacker.sourceforge.net/), kad ga pokrenes klikni 2x na "system", zatim na "threads" tab, zatim na "start address", desni klik na acpi.sys pored koga se sa leve strane pojavljuju brojke i klik na suspend.
proveri u dpc latency checkeru sta se desava.
pre nego sto ugasis windows samo idi na resume tog threada.
Zeroo
16-11-2010, 09:37 PM
Zeroo, instaliraj process hacker (http://processhacker.sourceforge.net/), kad ga pokrenes klikni 2x na "system", zatim na "threads" tab, zatim na "start address", desni klik na acpi.sys pored koga se sa leve strane pojavljuju brojke i klik na suspend.
proveri u dpc latency checkeru sta se desava.
pre nego sto ugasis windows samo idi na resume tog threada.
Probao sam i opet isto!Mozda neka druga varijanta?
lesha
17-11-2010, 01:00 AM
iskljuci wireless
Zeroo
17-11-2010, 01:40 AM
iskljuci wireless
Ja sam ti stvarno zahvalan.Iskjucio sam i opet isto.Ludilo!
lesha
17-11-2010, 10:48 AM
vrati laptop, to ti je moj savet.
Zeroo
17-11-2010, 01:49 PM
Ok.Hvala
Zeroo
17-11-2010, 11:58 PM
Narucicu Express Card-to-Firewire Adapter sa TI Chipset-om pa da vidim kakva ce tad biti situacija.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.