PDA

View Full Version : Sempliranje jazza, funka..

Midi
08-11-2010, 05:49 PM
Zapravo me zanima koji su jo? mogući načini sempliranja osim skidanja sa starih ploča, jer, nemam gramofon..Dali se mo?e nači negdje jo? na netu (u kvaliteti prikladnoj za produkciju) izvor starijih pjesama prikladnih za sempliranje..

silicon science
08-11-2010, 06:18 PM
Zapravo me zanima koji su još mogući načini sempliranja osim skidanja sa starih ploča, jer, nemam gramofon..Dali se može nači negdje još na netu (u kvaliteti prikladnoj za produkciju) izvor starijih pjesama prikladnih za sempliranje..

Moze. Nadjes pesmu koju bi da semplujes (kupis je ili narezes od drugara ili sta vec), otvoris sekvencer koji koristis, uvezes fajl, secnes deo koji zelis i eto ti... NIje komplikovano, zar ne? :wink:

Midi
08-11-2010, 06:30 PM
Ocito nisi skuzio pitanje, znam ja semplirati, mene sam izvor pjesma zanima, s neta npr. Spreman sam i kupiti online pjesmu ako postoji stranica koja prodaje u wav formatu, stare jazz, soul, funk itd. pjesme..

Na?ao sam i npr. blog gdi lik ripa stare vinly-e al u mp3 kvaliteti, ne u wav..

HeatMan
08-11-2010, 06:48 PM
ne morash da poznajesh neki muzichki pravac da bi mogao da ga iskoristish.

morash da budesh ljubitelj istog ako zelish da ga semplujesh i da to zvuchi dobro..

silicon science
08-11-2010, 07:20 PM
Ocito nisi skuzio pitanje, znam ja semplirati, mene sam izvor pjesma zanima, s neta npr. Spreman sam i kupiti online pjesmu ako postoji stranica koja prodaje u wav formatu, stare jazz, soul, funk itd. pjesme..

Našao sam i npr. blog gdi lik ripa stare vinly-e al u mp3 kvaliteti, ne u wav..

Tebe zanimaju autorska prava mozda... U tom sluchaju, da bi delo kao takvo postalo "royalty free" potrebno je da prodje 70 god. od smrti autora... Sto se tiche "live" snimaka. tj. autorskih prava za odredjeno "odsvirano" delo (nadam se da sam jasan), treba da prodje 50 godina od prvog live izvodjenja tog autora koji nosi ta prava...
E sad, sedi pa rachunaj... Ako te zanima jazz, mislim da chak ni Jango Reinhardt nije jos uvek "free", treba jos vremena da prodje...
Nadam se da sam pomogao :)
A ako te zanima bas gde mozes da kupis odredjeno delo a da te autorska prava ne zanimaju, onda google brate mili pa ces naci :):wink:

HeatMan
08-11-2010, 07:26 PM
u sv sl u srbiji ce te ganjati samo za domace izvodjache. ako je to u pitanju, ne cimaj se oko toga.. bar ne josh uvek.. kroz koju godinu mozda...

silicon science
08-11-2010, 07:28 PM
u sv sl u srbiji ce te ganjati samo za domace izvodjache. ako je to u pitanju, ne cimaj se oko toga.. bar ne josh uvek.. kroz koju godinu mozda...

Cho'ek je iz Hrvatske :wink:

Bitch
08-11-2010, 08:33 PM

gresis, ovaj, gresis silno sine :wink: moje kolege su imali frku zbog nekog songa sa delom Jamesa Browna. Stigao je ozbiljan law issue, i projekat je frizovan.

tako da, samo pazljivo. Nikad nije tesko okrenuti Sokoj, Zamp ili sl. i raspitati se :)

pozZ

balthazaar
11-11-2010, 01:19 AM
Svi ga pogrešno kapirate :)

Čovjek oće da sempluje wav...a ne mp3-ke koje se mogu naći na internetu...u tome je kvaka...a, ja bih dodao da je to jedini način ako oće nešto da sempluje:) Šta ti misliš druže da su te stare stvari imale neku soničnu rezoluciju pa im mp3 nešto puno ukida na zvuku...? Pah...:rolleyes: O, ,maj gad čime se sve ljudi bave...nađi prika šta ti se sviđa i sempluj, pa bila to mp3-ka ili ne znam ti šta...

Midi
11-11-2010, 01:53 AM
Svi ga pogre?no kapirate :)

Čovjek oće da sempluje wav...a ne mp3-ke koje se mogu naći na internetu...u tome je kvaka...a, ja bih dodao da je to jedini način ako oće ne?to da sempluje:) ?ta ti misli? dru?e da su te stare stvari imale neku soničnu rezoluciju pa im mp3 ne?to puno ukida na zvuku...? Pah...:rolleyes: O, ,maj gad čime se sve ljudi bave...nađi prika ?ta ti se sviđa i sempluj, pa bila to mp3-ka ili ne znam ti ?ta...

Da, to je bilo moje pitanje, očito sam ga nerazumljivo postavio, pa isprike oko toga..U principu bi semplirao neke perkusije i djeliće melodija tako da sumljam da bi i sam autor skuzio o čemu se radi.. :) Nadam se..

Al ?to se tiće prava na pjesmu, ?to je meni cura s kojom radim glazbu rekla kada smo pricali o tome: "Kako bi se ti osječao da tebi netko ukrade?"

DzoniPFC
11-11-2010, 03:44 AM
Uzmi i sam odvsiraj melodiju iz neke pesme...tako se pre radilo...dok nije postojao software.

balthazaar
11-11-2010, 11:03 AM
Ili neka napi?e softver :) Tako se radilo kad nisu postojale melodije :):rotfl:

Ngino
15-12-2010, 11:20 AM
Po meni semplovanje treba da je potpuno inovativno sto mu gromova,dakle, semplujes/rearanziras, da dobije drugaciji smisao. S druge strane, autori bez kompleksa i predrasuda nemaju problema ako gledaju semplovanje njihove kompozicije kao svojevrsan respekt a i promociju njihovog lika i dijela. Pa majku mu semplovanje ja gledam vise kao divljenje necijoj kompoziciji. E sad kad krene onaj dio o profitu, pa naravno da treba biti korektan i znati ko kosi a ko vodu nosi.

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

yanprawda
24-12-2010, 07:57 AM
nadam se da ce ti pomoci cinjenica da odavno ljudi ripaju vinile i sl u FLAC formatu koji je puno kvalitetniji od mp3 ako ne i kao wav... pogotovo klasiku,jazz i slicne muzicke pravce. u zadnje vrijeme(brzog interneta) sve vise se ripa u FLACu i sve ostalo