Log in

View Full Version : Opa Pro Tools 9 !

Jan
05-11-2010, 01:09 AM
Evo ga!

http://www.avid.com/US/products/Pro-Tools-Software?intcmp=AV-HP-S2

Dobre vesti, NE TREBA AVID HARDWARE za koriscenje PT9!
ADC je standard!
I mislim da je minimum sa 96 traka!
Zastita iLok 8-)

Dexxy
05-11-2010, 01:24 AM
Obecava :)

Jan
05-11-2010, 01:27 AM
Obecava :)

Definitivno idu na to da izbace ostale DAW-ove iz igre, i cena je prihvatljiva za sve sto nudi, mislim da je oko 600 $ ako ne i manje.
Ono sto osnovno ima je meni dovoljno i ja cu kupiti ovaj Pro tools i to je to

Dexxy
05-11-2010, 01:33 AM
Dobra prica. Hvala Bogu da podrzava ADC. doplata za Le oko 250$.

DaBear
05-11-2010, 07:24 AM
Dobra prica. Hvala Bogu da podrzava ADC. doplata za Le oko 250$.

pun pogodak za kucne studije - svi ce da se bace na Pro Tools sad !

DaBear
05-11-2010, 09:13 AM
jako pametno su osmislili sve sad..

- bazicni program sa ADC, 96 traka, bez potrebe za zvucnu, puno MIDI traka, itd.. - pokrice 90% kucnih studija

- ko radi post za film i video (moze za male pare) da uzme Total Production toolkit, zbog time code, 192 trake, puno video traka, OMF itd...

- ko je pro - opet ima izbor za interface, HEATH plug (radi samo na HD, TDM plugs), nove interfejse, itd..

I izgleda da je Eucon protocol sad "ugradjen" tako da se Euphonix kontroleri dobro integrisu ! (a nisu skupi)

Moritz
05-11-2010, 09:51 AM
pun pogodak za kucne studije - svi ce da se bace na Pro Tools sad !

A zato su toliki redovi ispred prodavnica !? .... idem da bacim Cubase, nadam se da ce da ostane jedan komad i za mene .
:rolleyes:

Dexxy
05-11-2010, 10:22 AM
A zato su toliki redovi ispred prodavnica !? .... idem da bacim Cubase, nadam se da ce da ostane jedan komad i za mene .

Sacekacemo malo da se ne guramo ... bice neki download :wink:

kejkz
05-11-2010, 10:33 AM
Mudra odluka, bice sigurno dosta onih koji ce pokusati novi PT. Ja sam jedno vreme koristio verziju 7, i mogu reci da je ok, ima neku svoju filozofiju rada koja moze biti izuzetno zanimljiva. Cena je sasvim ok kada se uzme u obzir sta se sve dobije. Konkurencija u srednjem segmentu trzista se sve vise poostrava.
Vrlo je dobro sto su sada unificirali sve verzije u jednu, tako je lakse za razvoj, tako da ce se sigurno brze izbacivati nove verzije i zakrpe.

Bockie
05-11-2010, 10:43 AM

E konacno i ti da nesto pametno uradis...! ...:haha:...

:dance:

Elf
05-11-2010, 10:58 AM
Vrhunski!Konachno! :D

DaBear
05-11-2010, 11:06 AM
Sacekacemo malo da se ne guramo ... bice neki download :wink:

za ove pare nema svrhe cekati "narodnu verziju" + mislim da ima NOVI iLok koji ide sa njim...verovatno nisu glupi i ostavili sve isto. Trebace momcima vremena da skuze ovaj novi...

DADDY Z
05-11-2010, 11:34 AM
biće to brzo koliko vidim po netu

puRe
05-11-2010, 03:07 PM
za ove pare nema svrhe cekati "narodnu verziju" + mislim da ima NOVI iLok koji ide sa njim...verovatno nisu glupi i ostavili sve isto. Trebace momcima vremena da skuze ovaj novi...

Radi i sa starim iLokom tako da nije nesto revolucionarno promenjeno.

alen
05-11-2010, 09:09 PM
Ja imam tremu :grin:

branoy
05-11-2010, 09:35 PM
sve sam probao, sam to jos nisam :D osim ono xvxx osxx hihi

alavuk
05-11-2010, 10:01 PM
i sta time dobijam sto bi presao na novi pt9 ?

OFF
05-11-2010, 10:09 PM
Pro tools klijent fascinaciju

DaBear
05-11-2010, 10:26 PM
i sta time dobijam sto bi presao na novi pt9 ?

Postajes "PRO" !:D

LAMPASH
05-11-2010, 11:43 PM
Ne, on je vec pro jer ima stariju verziju,sada moze da postane PRO9:).Nego momci da vas priupitam nesto.U pro toolsu nisam nikada radio,samo sam posmatrao:),devedesetih godina sam radio u Cakewalk Pro Audiu(eto,i ja sam bio PRO:D),pa sam se presaltovao na Cubase SX samo iz razloga VSTi-a,a tada nije postojao jos VST->DX wrapper.Secam se da su starije verzije toolsa imale jako nezgodan midi editor,delovao mi je jako komplikovano.Zanima me kakav je sada u novijim verzijama?Mada i ako ga ne koristim smatram da Sonar ima najbolje resen piano roll.

alavuk
06-11-2010, 07:08 AM
@OFF/Da Bear

LOL :D

euphoric
06-11-2010, 12:35 PM

Hmm..Ili bolje, postajes TOOL :rotfl:

MUzzY
06-11-2010, 07:39 PM
Ko ce sad da skida sve pluginove ponovo za PT ...

kravadinka
07-11-2010, 12:59 AM
Lampash

http://www.youtube.com/watch?v=O-nzy0QWRMY

http://www.youtube.com/watch?v=N6-zDgUir34

Opusti se i uzivaj...:wink:

Mrgud
07-11-2010, 01:56 PM
nisam lud da prelazim sa Fl-a na Pro Tools:rotfl:

LAMPASH
07-11-2010, 02:05 PM
nisam lud da prelazim sa Fl-a na Pro Tools:rotfl:
Zasto?

don corleone
07-11-2010, 07:22 PM
Ako se pojavi u oblacima sigurno cu ga koristiti! Mora standard da se zna. Do tad, nuendzo rulzzz!

Mrgud
08-11-2010, 02:25 PM
Zasto?
zato sto u tom slucaju ne ocekujem neki pomak u produktivnosti niti kod mene a vjerujem ni kod ostalih koji bi eventualno presli,a ako nema produktivnosti dzaba ti i pro tools i fruty!E sad ako neko ima vremena na pretek...

Mrgud
08-11-2010, 02:50 PM
evo sad instalirah OP-X PRO vst-i,mozda ce to za sada biti dosta za neki placebo efekat..vidjet cemo:wink:

kravadinka
08-11-2010, 06:32 PM
Realno da, nema to veze sa produktivnošću, u pravu si...

Prevezeš se i u Golfu, lepo, fino, stigneš na destinaciju, to se ne osporava...
Isto se tako dovezeš i nečim drugim, čemu više pristaje ime automobil...

Recimo tako nekako...
Pitanje je subjektivnosti, objektivnosti, realnosti i nerealnosti, svega toga pomalo, a ponajviše zajedno... :)

Igor
08-11-2010, 07:08 PM
Jedini razlog da u dogledno vreme uđem u PT svet je činjenica da taj software va?i kao standard za one koji se bave audio-VIDEO produkcijom, a s obzirom na to da radim kao (novinar-monta?er) na TV-u...
Opet, s druge strane, počeo sam polako da ovladavam CuBase-om i kako su za "osećaj moći" u tom smislu potrebne godine, logika govori da i nije ba? uračunljivo na dve trećine puta iskakati iz voza :rolleyes:
Nego, onako usput, razmi?ljao sam ja tu i o nečemu ?to se ovde nije raspredalo, a rekao bih da je, ako ne va?no, a ono bar interesantno - tiče se dve stvari:
1. Kako će PT konkurencija u razvojnom smislu odgovoriti na to ?to je donedavno neprikosnoveni po?tovalac zaokru?enog hardware-software sistema, da tako ka?em, omek?ao u svojoj politici, i...
2. Zar prilagođavanje ovakvog tipa od strane AVID-a ne podrazumeva i izvesne kompromise u kvalitativnom smislu? Ne mislim da će se PT projekti raspadati od bagova ili nekompatibilnosti na planu ?arolikog izbora DSP-ova, ali je fakat da to vi?e nije alat samo za smerne i verne, već i za one koji vole da prčkaju, a do sada nisu mogli jer PT fakat nije va?io kao oruđe za to.
Lično me mnogo vi?e zanima odgovor na prvo pitanje, jer drugim je igračima sada očigledno postavljen domaći zadatak koji moraju da re?e ne bi li ostali u trci. ?ta će to značiti na planu inovacija i da li će se CuBase, Nuendo i resto puleni truditi da smanje prednost koju Pro Tools ima kao, ?to DaBear reče, PRO software, ili će ići nekim svojim putem pa poku?ati da PT natera na kaskanje, videćemo!

awacs
08-11-2010, 07:11 PM
Preveze? se i u Golfu, lepo, fino, stigne? na destinaciju, to se ne osporava...
Isto se tako doveze? i nečim drugim, čemu vi?e pristaje ime automobil...

Recimo tako nekako...
Pitanje je subjektivnosti, objektivnosti, realnosti i nerealnosti, svega toga pomalo, a ponajvi?e zajedno... :)

Pre svega je pitanje ?elje da stigne? i očekivanja ?ta te na toj destinaciji očekuje :)

Pozdrav,

Vasa

DaBear
08-11-2010, 08:19 PM
Jedini razlog da u dogledno vreme uđem u PT svet je činjenica da taj software važi kao standard za one koji se bave audio-VIDEO produkcijom, a s obzirom na to da radim kao (novinar-montažer) na TV-u...
Opet, s druge strane, počeo sam polako da ovladavam CuBase-om i kako su za "osećaj moći" u tom smislu potrebne godine, logika govori da i nije baš uračunljivo na dve trećine puta iskakati iz voza :rolleyes:
Nego, onako usput, razmišljao sam ja tu i o nečemu što se ovde nije raspredalo, a rekao bih da je, ako ne važno, a ono bar interesantno - tiče se dve stvari:
1. Kako će PT konkurencija u razvojnom smislu odgovoriti na to što je donedavno neprikosnoveni poštovalac zaokruženog hardware-software sistema, da tako kažem, omekšao u svojoj politici, i...
2. Zar prilagođavanje ovakvog tipa od strane AVID-a ne podrazumeva i izvesne kompromise u kvalitativnom smislu? Ne mislim da će se PT projekti raspadati od bagova ili nekompatibilnosti na planu šarolikog izbora DSP-ova, ali je fakat da to više nije alat samo za smerne i verne, već i za one koji vole da prčkaju, a do sada nisu mogli jer PT fakat nije važio kao oruđe za to.
Lično me mnogo više zanima odgovor na prvo pitanje, jer drugim je igračima sada očigledno postavljen domaći zadatak koji moraju da reše ne bi li ostali u trci. Šta će to značiti na planu inovacija i da li će se CuBase, Nuendo i resto puleni truditi da smanje prednost koju Pro Tools ima kao, što DaBear reče, PRO software, ili će ići nekim svojim putem pa pokušati da PT natera na kaskanje, videćemo!

vidi se da ne pratis / poznajes PT / LE itd....LE je do sada bio program "za prckanje". ALI...ponavljam ALI - nemas pojma koliko mega ploca i hitova je odradjeno bas u tom LE-ju !! I u njemu ljudi rade (i miksaju !!!)

A da ne pricam koliko se TV emisija i filmova (za bioskope) odradilo na njemu !!

I sa LE je moglo ozbiljno da se radi.
Sad je kod mene u sobi neki klinac iz izraela, koji je sa njegovim setapom vec odradio desetak (bioskopskih) filmova. MBox pro + lap top + Total Production Toolkit = IMA SVE !
Odradjuje kompletne efekte / sound design pre mix (oko 100 traka + po filmu) + editovnje dijaloga i premix..itd..

Sad sa PT9 je (samo) malo lakse stim sto u startu ima vise traka, ADC, itd...

A za ozbiljan post rad MORAS da kupis Total Production Toolkit 2 !!
(oko ?1200 + neki interface za 5.1 monitoring, bar ?350-400, i dobar Mac, jos jedno ?1500..+ PT9 izadje na ?3400-?3500 !!

Igor
08-11-2010, 10:06 PM
Ne sumnjam u to da je PT veoma moćan (ako ne i najmoćniji) alat za audio/video produkciju! Samo sam radoznao da eventualno od ljudi ovde čujem kakve su pretpostavke u vezi sa razvijanjem drugih softvera, sada kada je jedan tako veliki igrač re?io da se poka?e masi...
A sam ću mu sasvim sigurno ukazati poverenje, međutim, ne kao neko ko je spreman da izdvoji toliku lovu. Ironično zvuči, ali ipak, dodao bih na?alost.

kVu
08-11-2010, 10:30 PM
Ne sumnjam u to da je PT veoma moćan (ako ne i najmoćniji) alat za audio/video produkciju! Samo sam radoznao da eventualno od ljudi ovde čujem kakve su pretpostavke u vezi sa razvijanjem drugih softvera, sada kada je jedan tako veliki igrač re?io da se poka?e masi...
A sam ću mu sasvim sigurno ukazati poverenje, međutim, ne kao neko ko je spreman da izdvoji toliku lovu. Ironično zvuči, ali ipak, dodao bih na?alost.

i ja ostajem pri presonusu za sad... :)

Bockie
09-11-2010, 12:14 AM
zato sto u tom slucaju ne ocekujem neki pomak u produktivnosti niti kod mene a vjerujem ni kod ostalih koji bi eventualno presli,a ako nema produktivnosti dzaba ti i pro tools i fruty!E sad ako neko ima vremena na pretek...

Jeste, prvo se otvori kafana, pa ako krene - ubacis i cugu...!

fipke
09-11-2010, 12:32 AM
6 godina, ako ne i vise, ljudi pizde cekaju i nerviraju se oko ADC, viska kanala i third-party hardvera...i sad kako su se otvorili, ljudska narav je ucinila svoje i svi su se slepo nalozili na 9tku. Ne kazem da ja nisam, ali mislim da im je ovo najjaci marketinski trik DO SADA! jos jedna pobeda za kapitaliste!

Jan
09-11-2010, 12:49 AM
6 godina, ako ne i vise, ljudi pizde cekaju i nerviraju se oko ADC, viska kanala i third-party hardvera...i sad kako su se otvorili, ljudska narav je ucinila svoje i svi su se slepo nalozili na 9tku. Ne kazem da ja nisam, ali mislim da im je ovo najjaci marketinski trik DO SADA! jos jedna pobeda za kapitaliste!

Pa nisu se nalozili, barem u mom slucaju, meni od kako radim sa nekim ljudima iz inostranstva stalno stizu PT projekti, i svidja mi se workflow za mixing u njemu, i imam m-audio kartu samo zbog PT-a, i miksao sam u njemu, ali previse zezanja sa ADC-om itd je to za mene...Sad mogu za male pare da uzmem PT9, imam legalan softver, odlican softver, koji mogu da guram na kom god hocu interfejsu, i plus je standard u industriji... Oni su i bez ovog poteza bili standard, s tim sto ce sad prodati vise i vise...Al mislim da ce im mozda pasti prodaja hardvera

OFF
09-11-2010, 01:16 AM
Da, ali ce PT sad biti svima dostupan, tako da ce izgubiti taj veo posebnosti i izuzetnosti.....

Bockie
09-11-2010, 01:27 AM
Ne kazem da ja nisam...

Opa, pa ko se to nalozio.... hehehe....

jos jedna pobeda za kapitaliste!

Pa cekaj, zamera im se sto su kapitalisti jer nisu i ostalima omogucili da postanu kapitalisti for free...?!

Ej:

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dkeWe-EOkcM?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/dkeWe-EOkcM?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Malo bockam, ali necu vise,shallim se...:D

Jan
09-11-2010, 01:33 AM
Da, ali ce PT sad biti svima dostupan, tako da ce izgubiti taj veo posebnosti i izuzetnosti.....

Pa i pre je bio dostupan, uz M-Audio i Le interfejse za male pare...
Ali meni je licno taj ADC iso na zivce, mrzelo me da shiftujem itd, tako da sam smiksao nekoliko pesama na PT-u i manio ga...Ali sad sa ADC-om, stvarno ne vidim razlog zasto ne bih kupio i radio u PT

OFF
09-11-2010, 09:34 AM
Pa i pre je bio dostupan, uz M-Audio i Le interfejse za male pare...
Ali meni je licno taj ADC iso na zivce, mrzelo me da shiftujem itd, tako da sam smiksao nekoliko pesama na PT-u i manio ga...Ali sad sa ADC-om, stvarno ne vidim razlog zasto ne bih kupio i radio u PT

Ma znam, zezam se, i ja sam takodje imao 002r sa pt LE, uradio par pesama i pobegao

Jan
09-11-2010, 09:39 AM
Ma znam, zezam se, i ja sam takodje imao 002r sa pt LE, uradio par pesama i pobegao

heh :D

Ali je prava privilegija koristiti McDSP na Pro Tools-u :D

kravadinka
09-11-2010, 10:43 AM
Kakav vi to latency pominjete, koji to pluginovi imaju latenciju i kakvi su to problemi, voleo bih da znam, jer evo za sve ove godine Pro Tools-anja ne znam da li sam tri puta pomerio traku nazad?!

Da li vi to koristite UAD pa se patite sa velikom latencijom sa njegovim pluginovima?!

Od svih RTAS pluginova koji su nam dostupni, na ovaj ili onaj nacin, dal ima 6, ili 7 koji imaju latenciju, ne vidim cemu tolika prica o ADC koji se tako lako zaobilazi.

Ako jedan Kenny Gioia ne koristi ADC na HD iako ga je platio, kako sam kaze, nego ide old school pa stavlja isti plug ali ga bypass-uje, a to samo na bubnju gde ima vise mikrofona koji snimaju jedan isti izvor zvuka, ne vidim zasto bi bio problem koristiti Mellowmuse ATA, ili jos neko od ponudjenih resenja.

Pa sta ako stavis RVox na vokal i on ti pomeri isti taj vokal za 64 sempla unazad?! To kao nesto menja?
Ili SSL channel, ima latenciju 1 sempl...

I taj ADC, jedino na HD ima smisla, jer on ubija letenciju i na inputima, insertima, kao i na kanalima u mixeru. Ova polovicna resenja na Cubase i slicnim softverima, samo pomeraju ceo projekat napred koliko im plugin sa najvise latencije ocita, a onda pomeraju kanale kako koji iscita latenciju. Ubacis plugin i zapevas, sve pada u vodu.

Kad je UAD u pitanju, situacija je kriminalno losa, ali UAD za, ili protiv je neka druga tema.

Postoji opcija Import Project template, napravis ATA na svakom kanalu i to radi, malo patnje, ali radi isto kao i bilo gde drugde kad je to pomeranje projekta u pitanju.
Mada, ja sam ga koristio, pa se smorio, rezultata nema, sve je isto, samo ga proveravam cesce...

Jan
09-11-2010, 11:33 AM
Kakav vi to latency pominjete, koji to pluginovi imaju latenciju i kakvi su to problemi, voleo bih da znam, jer evo za sve ove godine Pro Tools-anja ne znam da li sam tri puta pomerio traku nazad?!

Da li vi to koristite UAD pa se patite sa velikom latencijom sa njegovim pluginovima?!

Od svih RTAS pluginova koji su nam dostupni, na ovaj ili onaj nacin, dal ima 6, ili 7 koji imaju latenciju, ne vidim cemu tolika prica o ADC koji se tako lako zaobilazi.

Ako jedan Kenny Gioia ne koristi ADC na HD iako ga je platio, kako sam kaze, nego ide old school pa stavlja isti plug ali ga bypass-uje, a to samo na bubnju gde ima vise mikrofona koji snimaju jedan isti izvor zvuka, ne vidim zasto bi bio problem koristiti Mellowmuse ATA, ili jos neko od ponudjenih resenja.

Pa sta ako stavis RVox na vokal i on ti pomeri isti taj vokal za 64 sempla unazad?! To kao nesto menja?
Ili SSL channel, ima latenciju 1 sempl...

I taj ADC, jedino na HD ima smisla, jer on ubija letenciju i na inputima, insertima, kao i na kanalima u mixeru. Ova polovicna resenja na Cubase i slicnim softverima, samo pomeraju ceo projekat napred koliko im plugin sa najvise latencije ocita, a onda pomeraju kanale kako koji iscita latenciju. Ubacis plugin i zapevas, sve pada u vodu.

Kad je UAD u pitanju, situacija je kriminalno losa, ali UAD za, ili protiv je neka druga tema.

Postoji opcija Import Project template, napravis ATA na svakom kanalu i to radi, malo patnje, ali radi isto kao i bilo gde drugde kad je to pomeranje projekta u pitanju.
Mada, ja sam ga koristio, pa se smorio, rezultata nema, sve je isto, samo ga proveravam cesce...

Altiverb, L2, L3, ne znam sta jos, ne secam se, nisam miksao jace od 2 godine u PT-u

Bockie
09-11-2010, 11:33 AM
Kakav vi to latency pominjete, koji to pluginovi imaju latenciju i kakvi su to problemi, voleo bih da znam, jer evo za sve ove godine Pro Tools-anja ne znam da li sam tri puta pomerio traku nazad...

Ja koristim i PTle i Nintendo...

Da, UAD pravi latenciju, ali cak ne mora ni taj ATA plug jer i sam uad daje plugcic koji to resava i koji je doduse manual, ali je free!!!

Iskreno,sad i kad radim nesto u nintendu nedostaje mi taj plug da popeglam faze na bubnju! Mocna stvar...

DADDY Z
09-11-2010, 12:03 PM
smor...

Moritz
09-11-2010, 12:24 PM
smor...

:thumbsup:

kravadinka
09-11-2010, 02:00 PM
L2 i L3 idu na master sinu i dolaze na kraju kad je sve gotovo, najranije je tu kroz mix, a ni tada ne smeta, jer ide na master, a on kasni i u nintendu zbog tog ADC koji pomera ceo projekat.
Altiverb ne pokazuje vise od 32 sempla, sto za reverb nije uopste bitno, a na kraju nije nezamenjiv, Waves IR radi sa impulsima i ima zero latency.
Gde je Trilium Lane, pa algoritamski PCM Lexicon, ReLab LX 480 i tako redom, mora li se koristiti Altiverb.

Sto se tice UAD-a, kad je Pro Tools u pitanju, pocinje da bude nepotreban uz pojedine alate koji postoje, zapravo nije neophodan odavno za bilo koju platformu.

Ko bude zeleo da radi u PT, morace da napravi promenu i u glavi, a ne samo u kompjuteru.
Jedan dobar brain washing je potreban da se od nintenda predje na bilo sta drugo.

Smor? Nema veceg smora od grozomornih boja u Cubase i Nuendo, glupavih resenja rutinga i bespotrebnog kliktanja desnog i levog klika u nedogled, mixeru gde se nista ne razaznaje i surogatnih resenja prostih stvari.
Uostalom, ko ne misli tako, niko ga ne tera da prelazi, pa i da diskutuje. Ono poredjenje sa Golfom odozgo nije slucajno, jer je tipicno za njegove vlasnike da se sami umesaju u price o bilo cemu drugacijem, iako ih niko nije prozvao, nekako su ubedjeni da je to sto poseduju najbolje. Nesto slicno sa Steinberg-om.
Germanofila na sve strane, opravdanih i neopravdanih... ;-)

MilTon
09-11-2010, 02:30 PM
Sto se tice UAD-a, kad je Pro Tools u pitanju, pocinje da bude nepotreban uz pojedine alate koji postoje, zapravo nije neophodan odavno za bilo koju platformu.

Hrabra izjava Boki, hrabra...:wink:

kravadinka
09-11-2010, 02:46 PM
Rezultati Milose, rezultati... :wink:

Pro Tools i MCDsp, profesionalci rade samo sa ovim i rezultati su jasni celoj planeti. A to tripovanje je tipicno samo za dokone koji i ne rade nista konkretno, vec se samo igraju.

Dok se ovako gledamo preko ovih slika i avatara, moze i da prodje svakome da nesto zna i ume, da je njegova prica relevantna, ali kako se mogu cuti i radovi ponekad, sve to pada u vodu, na zalost ili srecu... :)

MilTon
09-11-2010, 03:00 PM

Pro Tools i MCDsp, profesionalci rade samo sa ovim i rezultati su jasni celoj planeti. A to tripovanje je tipicno samo za dokone koji i ne rade nista konkretno, vec se samo igraju.

Dok se ovako gledamo preko ovih slika i avatara, moze i da prodje svakome da nesto zna i ume, da je njegova prica relevantna, ali kako se mogu cuti i radovi ponekad, sve to pada u vodu, na zalost ili srecu... :)

O rezultatima ti i pricam... Hoces referentnu listu?

quake2
09-11-2010, 03:01 PM
Ih,polako bre ljudi,u svakom slucaju je dobro da PT konacno ima i ADC...ja ga napustih onomad zbog te falinke.Neznam kako je za Cubendo ali sa Logica se lako prelazi na PT,neke stvari su bolje resene,neke gore....u svakom slucaju bih najvise voleo HD3:),ne zato sto sam snob:-) vec bas zbog ADC-a koji je strava i naravno u ovoj verziji tako ne moze da funkcionise a i zbog jos po nekih stvarcica...

kravadinka
09-11-2010, 03:08 PM
Ma ne treba mi nikakva lista... Nismo deca, necemo se sad pogadjati ciji je duzi, nije to poenta.

Nije u pitanju nikakvo X vs Y, jednostavno moj je stav da UAD nije neophodan i da se uz neke druge alate moze profesionalno raditi posao, the end.

Sve to moj prijatelju ne vredi nista ako nije u rukama znalca. Kako danas svi misle da nesto znaju, necu dalje o tome.
Ako imas sve UAD-e ovog sveta i ne znas da radis, ne vredi ti nista. Ako pak znas da radis i imas Nomad Factory, ni jedan neznalica ti ne moze biti pretnja, koliko god da je nakrcao pluginova. :wink:

Pogledaj Russ Long's guide to Nashville Recording, bice ti jasnije...

I jos nesto... Vidim digla se buka o Pultec i Fairchild, evo dajem 100 eura svakom ko dodje kod mene, okrene mi ledja, a ja mu pustim dva snimka, jedan Pultec-drugi Nomad Factory, sledeci opet Fairchild, a njemu nasuprot LM-622. :)
Stvarno mi se razvodnila stolica od gomile nebuloza o kojima se prica i pise...

MilTon
09-11-2010, 03:15 PM
Ma ne treba mi nikakva lista... Nismo deca, necemo se sad pogadjati ciji je duzi, nije to poenta.

Nije u pitanju nikakvo X vs Y, jednostavno moj je stav da UAD nije neophodan i da se uz neke druge alate moze profesionalno raditi posao, the end.

Sve to moj prijatelju ne vredi nista ako nije u rukama znalca. Kako danas svi misle da nesto znaju, necu dalje o tome.
Ako imas sve UAD-e ovog sveta i ne znas da radis, ne vredi ti nista. Ako pak znas da radis i imas Nomad Factory, ni jedan neznalica ti ne moze biti pretnja, koliko god da je nakrcao pluginova. :wink:

Pa upravo je to i poenta, ne vredi ti ni ProTools 12 ako ne znas da radis. Ti pokusavas da nametnes misljenje da je jedino ProTools profesionalan alat, a sve ostalo amaterizam, a da je UAD za dokone ljude. Uostalom, zasto bi se Avid dogovarao sa UA o bliskoj saradnji? A da ne pricamo o tome da je Avid nateran konkurencijom da izbaci native ProTools...
http://www.uaudio.com/press/releases/2010/1105_avid.html

kravadinka
09-11-2010, 04:13 PM
Milose, poznajemo se pa nema potrebe... :wink:
Ali ovi ljudi to ne znaju, pa ce pomisliti svasta, a ti izvlacis iz konteksta moje reci i ne znas da ja ovde najcesce pisem o tome da se ne tripuje suvise.

Rekao sam da je Pro Tools bolji alat od Cubase i Nuendo. Naci ces i rec subjektivno ako se vratis i procitas.
Tkodje, rekao sam i da je tripovanje oko neophodnosti UAD-a za dokone, nikako to sto si ti rekao.

U svakom mom postu ces naci rec subjektivno, vrati se jednu stranu unazad pa ces videti.
To se konkretno odnosi na moje stavove o PT i Nintendu, ili o cemu god da se raspravlja, dakle iskazujem svoje misljenje. Moze da se svidi, ili ne, ne interesuje me, nisam nikog povredio, ogradio sam se time da je to moje, objektivno-subjektivno misljenje. Objektivno jer se trudim da budem sto realniji, a subjektivno, jer opet svako od nas na svoj nacin dozivljava svet oko sebe.

Razlog sto sam pomenuo prednosti i mane jednog u odnosu na drugi su postovi pojedinih koji su poceli sa ovim, vec dobro poznatim-ciji je veci.
Pogledaj postove, videces da korisnik PT nikada nece da pljune u temi za nintendo ako nije prozvan prethodno, dok je situcaija prilicno drugacija u obrnutom slucaju. Ne znam cemu to od strane neupucenih koji nikada nisu probali, nego su "culi", ili "ima moj kum", "jedan mi covek pricao" i slicno...

Znanje na prvom mestu, onda alat, a onda sve druge okolnosti. Kao sto sam vec sto puta rekao, pronadji pa procitaj, svejedno na cemu radis, bitni su rezultati.
Isto tako, svaki put kad neko pausalno daje ocenu o ovome, ili onome ja odragujem, kao sto je to slucaj sada, pa mi izvlace reci iz konteksta i sluze se nekim nedolicnim manevrima ne bi li "pobedili" u "raspravi".

Zato stari druze, opet ponavljam, da se moze postici vrlo slicno sa raznim alatima-moze.
Da je bolje zbog jednog broja stvari raditi na PT-jeste.
Da Nintendo ima svojih prednosti-ima.

Cudno je kako svi kazu da je i Steinberg pro kao i PT, a onda kad se pomene UAD, ili nesto tog tipa, onda je razlika velika, hehe... :)
Eh, kako su te razlike male...

MilTon
09-11-2010, 04:44 PM

Mislim, sve ok, ne shvataj licno, ali ovakve izjave su malo preterane. Bas zbog ljudi koji ovo rade na ovaj ili onaj nacin. A opet, nisam iznosio moje licno misljenje niti o jednom od ovih programa, nego ti lepo kazem, Avid se vezuje za Uad i prelazi u native varijantu. To su bili moji argumenti protiv tvoje teze da je ProTools bogom dan, a oni upravo ovim potezima pokazuju da itekako imaju i konkurenciju u DAW softverima i interes da rade sa UA. Prijatelju, samo iznosim argumente, koje mozes videti i sam. Ako zelis, naravno. U mojim godinama, toliko me ne zanima ni sta je bolje ili gore, ni ciji je veci... A opet, razliku izmedju plug-inova, sta ti mozes da cujes i gde, to je stvar tvoje slobodne procene, pa zato i ne komentarisem. Ako je tebi isto, super! Ustedeo si pare za UAD.:wink:

fipke
09-11-2010, 05:27 PM
smor....

kravadinka
09-11-2010, 05:32 PM
Ti uporno govoris da je voda mokra i nebo plavo, sa cim se u potpunosti slazem, a jos upornije mi pripisujes nesto sto nisam napisao, pa cemo stati ovde, znamo koliko mozes biti tvrdoglav neosnovano... :wink:

Elf
09-11-2010, 05:33 PM
SOFTUBE! :rotfl:

Moritz
09-11-2010, 06:39 PM
KATANAC!!!!!!! :banghead:

koki
09-11-2010, 08:10 PM

Ako imas sve UAD-e ovog sveta i ne znas da radis, ne vredi ti nista. Ako pak znas da radis i imas Nomad Factory, ni jedan neznalica ti ne moze biti pretnja, koliko god da je nakrcao pluginova.

Pogledaj Russ Long's guide to Nashville Recording, bice ti jasnije...

I jos nesto... Vidim digla se buka o Pultec i Fairchild, evo dajem 100 eura svakom ko dodje kod mene, okrene mi ledja, a ja mu pustim dva snimka, jedan Pultec-drugi Nomad Factory, sledeci opet Fairchild, a njemu nasuprot LM-622.
Stvarno mi se razvodnila stolica od gomile nebuloza o kojima se prica i pise...

svaka cast! lepo receno!__________________

Arthur
09-11-2010, 10:03 PM
Evo subjektivno - ProTools je smeće jedno neopevano, našminkano i dobro izreklamirano. Pola opcija i fora koje se izvode u Steinbergu u PT nisu čuli ni u verziji 9, dok je ono malo što ih do Steinberg verzija 5 nije bilo, sad su ubacili. OSIM Elastic Audia. Koji je opet, sam po sebi, diskutabilan tool, i nije nešto preterano popularan preko. Meni je, lično, ne zamenljiv, i samo zbog toga u svakodnevnom radu, u oba moja studija, koristim ProTools 7.4 M-Powered, do faze snimanja vokala i solo instrumenata, kada zbog prirode materijala vraćam projekat ceo u Cubase 5, gde ga mixam i zavšravam. Pritom, MIXANJE, u Cubaseu, je ERGONOMSKI neopisivo lakše i pregldenije, sa sve folder trackovima, groupovima, i različitim mixerima za različite vrste kanala.A o assignable shortcutima, macroima i view presetima ni da ne pričam. Milion godina isred PT. Kao sudar StarTrek tehnogija sa 2.SV ratom. I to ponajviše u načinu razmišljanja ŠTA KORISNIKU ZAPRAVO TREBA DA URADI.

Pokušao sam, i pun entuzijazma potrošio pola jetre na pokušaje da mixam u PT, i nisam uspeo da se otmem utisku da su mi ruke vezane u 40% situacija. Pritom, svi ti nedostaci uglavnom padaju u vodu kada se PT koristi kao najobičniji digitalni magnetofon u velikom studiju sa mixetom i outboardom, za šta je sasvim sigurno zgodniji od Steinberga, i praktčiniji. Ali kao celovit ITB production system, Cubendo šije PT za pola veka.
Čak sam pokušao i poslove post-produkcije da radim u PT, za šta je kao, industrijski standard. PA oni ljudi ne umeju ni pošten media pool da naprave, užasno nepregledno i nepristupačno. Fajlovi se gube sami od sebe, ima posebnu idiotsku logiku seljenja projekata.
Laneovi, ovi koji su se pojavili u PT8, tojest, imitacija istih, nemaju iole normalnu logiku pristupa, tako da se kupovina više takeova odjednom u loop-u, jednostavno ne isplati. Kliktanje na playlist, smor, sve redom, offline procesi, history, RUKE SU TI VEZANE.

dovoljno subjektivno ?

Arthur
09-11-2010, 10:07 PM
Suština je negde, da bi se realno skontale sve prednosti Steinberg načina razmišljanja, koji je kranje USER oriented, potrebno je da ipak neko provede više od 3 sata sa njim, i da ima neki realan posao koji ga iz dana u dan tera da bude brži, operativniji i efikasniji. Ja SVAKE godine mislim da sam posisao sve cake koje steinberg nudi, ali svaki put ne budem u pravu, i neke nadrealne stvari suludom brzinom sad izvodim, za koje sam nekad mislio da su moguće samo u SF filmovima. Nisam stekao utisak da se sa vremenom koje i dalje provodim u PT, svakodnevno, iako uporno pokušavajući, uopšte ubrzavam i olakšavam sebi išta više nego posle nedelju dana savladavanja istog.
Ljudi tek sa ozbiljnijim potrebama, shvataju značenje i vrenost reči ERGONOMIJA

kravadinka
09-11-2010, 10:55 PM
Arthur
Ergonomija... Ono što tvom mozgu verovatno fali, pa te tera da budeš ovako neprijatan, hehehe... :)
Ti si postao toliko ostrašćen da si od smešnog polako počeo da budeš i patetičan. :wink:
Ne znam šta te navodi da budeš toliki hater, uvek si tu kad treba da se pljune po nečemu. :confused:
Popusti malo, svi smo mi na istoj strani, niko te ne napada pa da moraš da se braniš pisanjem raznih budalaština. :)
No hard feelings... ;)

Bitch
09-11-2010, 10:59 PM
1. Ne vidim da Arthur igde pise budalastine. Doduse, ima dozu subjektivnog, ali bas TO ti propagiras da se ne zamera medjusobno, subjektivnost.
2. Arthur je moderator, a se i da nije, nekulturno je tako pricati o nekom. Sam sebi skaces u grlo i izvrces svoje reci.

Ajmo dalje da pricamo kao ljudi, ok?
Valjda nije tesko.
PozZ

Bitch
09-11-2010, 11:03 PM
Arthur
Ergonomija... Ono ?to tvom mozgu verovatno fali, pa te tera da bude? ovako neprijatan, hehehe... :)
Ti si postao toliko ostra?ćen da si od sme?nog polako počeo da bude? i patetičan. :wink:
Ne znam ?ta te navodi da bude? toliki hater, uvek si tu kad treba da se pljune po nečemu. :confused:
Popusti malo, svi smo mi na istoj strani, niko te ne napada pa da mora? da se brani? pisanjem raznih budala?tina. :)
No hard feelings... ;)

opa, sad i editujemo postove. C c c... Ljudi, tretirajte forum kao mesto za ucenje a ne kao antistres terapiju. Verujte da ja i Artur i ja mozemo da iznapusavamo sve redom iz nekog sadomazo tripa, ali nikom ne naturamo nase iskustvo kao parametar merenja polnog organa i podjebavanja neiskusnijih clanova. Ali smo vaspitani :) artur mozda ima nesto ostriji jezik ali mu je uglavnom svaka na mestu.

Kravadinka, lopta dole, ako naravno smatras da treba da se izvinis.
Ako ne... Resicemo sve ;)

kravadinka
09-11-2010, 11:11 PM
Pa vidi... Reći svoj subjektivni stav je jedno, a ostra?ćeno pričati i ?ta stoji i ?ta ne stoji, to se naziva malo drugačije... :)

Jer, ako ceo svet deli jedno slično iskustvo, ne mo?e da dođe neki tamo Arthur i priča neke priče, bar ne meni i onima koji poznaju materiju.
Jer, za razliku od njega ja poznajem oba softvera vrlo ozbiljno, a on je Nintendovac koji se slu?i Pro Tools-om, razlika je velika. :)

Zato, ne izvrći moje reči i ne upotrebljavaj dozvoljenu subjektivnost na kvarno, zna se ?ta je lično mi?ljenje, a ?ta namćorluk i pljuvački stav.

Voleo bih da ljudi koji ovo čitaju imaju negde biografije svakog ko se krije iza ovih avatara, kao i njihove radove, pa bi se krupne reči pojedinih istopile kao sladoled na suncu... ;)

Igor
09-11-2010, 11:14 PM
Ma taj Pro Tools mora da je ?e?će nje*ra, čim ljude tera na ovakve polemike. Sad i da mi ga d?abe da?, neću...
Neću da me kvari :D

LAMPASH
09-11-2010, 11:30 PM
Jako zanimljiva tema.......

Arthur
09-11-2010, 11:31 PM
e moj kravadinka, tako ti je to sa subjektivnim mišljenjima, koje ti prvi ideš okolo i nabijaš ljudima na nos, bez jasne i konkretne argumentacije, a onda kad čuješ drugu stranu, umeš jedino da uvrediš, čak i to prilično loše. Uzmi 5 dana odmora, na ime svojeg dugog staža na ovom forumu, i koristi koje si ponekad doprineo.

A ako neko još ima problem sa subjetivnim mišljenjima, nek ih ne čita, preskače, zaobilazi šta god. Simptomatično da pored mog subjektivnog utiska o logici koja stoji iza dizajna PT, jesam naveo i nekoliko konkretnih praktičnih zamerki, na koje još niko nije odgovorio. Nema ostrašćenosti, ja realno koristim svakodnevno PT, jer mi radi posao veoma dobro za određenu namenu.

Al na kraju krajevu, sve je to samo subjektivno mišljenje, koje neki ljudi ipak doživljaju lično.

Bitch
09-11-2010, 11:34 PM
hehe, evo pisao sam ti na PM, ali posto si banovan (ne od strane mene) pisem ti i ovde.

ako nisi editovao svoj post, izvinjenje od mene.

A nesto ne vidim da si imao zelju da se izvinis moderatoru koga pljujes i nazivas pateticarem, neradnikom....

i mi bi voleli da vidimo tvoju biografiju. ne brinem ja za artura ili mene.
eto, umesto normalnog razgovora popio si ban, a toliko je lako normalno komunicirati, samo ako covek zeli.
....da ne kazemo da odosmo daaaleko od naziva i teme Threada.

Bitch
09-11-2010, 11:38 PM
back on topic (dok je jos otkljucan :D )
- meni nije nesto presudno to sa multiple mix prozorima, ali kontam da je nekima lakse.
- playlist editing mi je super fora! pogotovo za drums, elastic takodje.
- steinberg kolje u offline procesima i brzinom editinga u post-u

...sve u svemu, onaj ko zna, zavrsice posao sta god stavis pred coveka.
kraj price :wink:

Arthur
09-11-2010, 11:50 PM
eto, konkretno čovek kaže

1. meni su se oči otvorile sa tim multiple mixeom, pošto sam tek kad sam to skontao promenio način razmišljanja u mixu, i sad imam veoma organizovanije postupke i routinge, koje nisam uspeo da ponovim u PT, na onom jednom mix prozoru. E i pitanje, da li postoji opcija (nisam je našao), da se sinkuje selekcija kanala iz edit prozora, sa pogledom na kanal u mix prozoru. PRimera radi, selektujem 5tu violinu iz 3će sekcije na 78mom kanalu u edit prozoru, i automatski mi se scroll na mix windowu premesti tamo? To me baš jako smara i pri običnom usnimavanju u PT :/

2. Meni su lane view-i iz Steinberga takođe promenili način editinga bubnja na mnogo kanala, a nisam u nekom dužem roku uspeo da nađem takav pristup u PT

3. E ovo me zanima baš, pošto sam dosta radio post (za Kravadinku i ostale, preko 220 sati emitovanog materijala na SFRJ tržištu, sa jako kratkim rokovima i velikim gledanostima), i obilno sam koristio offline procese bindovane na shortcute u Nuendu, to mi je bulju spašavalo. PA me živo zanima šta ti kao neko sa takođe ozbiljnim iskustvom u postu zameraš Nuendovim offline procesima? A meni i clip i handle editing iz Nuenda brže funkcioniše nego ovi iz PT, al za to sam ubeđen da je stvar navike.

Bitch
10-11-2010, 12:30 AM
:rotfl:
arture, kontao sam 'kolje' - da ubija koliko je dobro i brzo, a ne da je lose :D

napamet, ne znam za taj mix-edit follow view, ali ja to kod trackinga resavam tako sto ukljucim onaj mali floating fader, i on ne mrda gde god da si od prozora... znas na koji fader mislim :

http://img253.imageshack.us/img253/7690/img0229cm.jpg

Arthur
10-11-2010, 01:09 AM
ma znam za to, prodo si mi tu foru davno, samo nije to to, kad mixaš naizmenično nešto sa jako odvratno mnogo kanala, pa popizdiš od skrolovanja okolo po PT mixeru. Dok divni moj dragi subjektivni Cubendo, sam skrolne tamo gde oćeš :) A offline procesi, pa još na shortcute ijaooo... pola ekvalizacije dijaloga sam tako radio, bilo mi brže nego automatizacija

Bockie
10-11-2010, 01:11 AM
Eto ti sad!
Ostavim vas 5 minuta same, i vidi sta ste uradili...!
:D

Ali nije mi jasno zasto kod nekih toliko glorifikovanje jednog u odnosu na drugo ili cak likovanje u korist jednog nad drugim...

Mada koristim oba,iskreno mi se jedno svidja malkice vise od drugog, ali samo zato sto ja trazim od rada sa zvukom nesto sto vise prija mom uhu i nacinu rada i postavci. (jesam, nekoliko puta sam insistirao na tome u par postova, ali sam uvek podvlacio da se svakako radi o ozbiljnim i profesionalnim programima)
U krajnjem jedno koristim za jedno, drugo za drugo...

Neko trazi brzinu rada, neko vija nacin rada,filozofiju,postavku,karakter zvuka, i gooomilu drugih razlicitih parametara i mislim da je prevazidjeno insistirati na postavci "sta je bolje" ili "X vs Y" zato sto je jedno sa crvenim nosom a drugo ima zuto perje...

Kao ono na forumu dizajnera (grafickih) ,klanje oko Corela i Photoshopa... Samo je tamo zabranjen razgovor na temu X vs Y...pa eto predloga...!

Cek sad ako pocne i ona sekcija o analogiji pa ce neko reci da je sve ovo i jedno i drugo go kurac...! :D

Zaboravlja se da je ovo ipak industrija (sad ja malo u struci da pricam :wink:) i da krajnjeg korisnika zabole kurcic sta se krije iza omiljenog klipa na youtube-u... Ali, izvodjac mora nama da veruje kada nas angazuje i latimo se zadatka da taj krajnji korisnik bude zadovoljen nasim radom i da ce "iskonzumirati" proizvod (kupiti (jel se jos proizvode?!) kompakt disk, kartu za koncert, platiti download sa neta itd...)

Neki od nas ce isterati deset, stotinu, hiljadu snimaka,ali je fakat da ces duboko u sebi uzivati u 10% onoga sto si uradio i da ti je bas leglo po licnom ukusu, a i to je mozda preterana cifra...
Vecinu vremena se boris sa dosadnim autorima koji misle da znaju...:D

Arthur
10-11-2010, 01:22 AM
pa dobro, i ja se trudim da zabranim razgovore A vs. B, al ponekad me neko stvarno iziritira, pa si dam oduška. Čovek sam, šta ću :) Enivej, jasno je da je u pitanju weapon of choice, a moj choice je brzina, jer mi je priroda zahteva takva, radim na taximetar, pa me ljudi gledaju bledo kad zatiltujem oko nečega. I moja lična procena je da je u ovom nivou korišćenja, brzina na strani Steinberga, iako je to zapravo loše za posao, jerbo bi više keša uzimo kad bi radio sporije :D

Rhino
10-11-2010, 03:20 AM
Pa sto znam... Sve je to subjektivno, tako da i kravadinka ima vjerovatno pravo iz svog ugla komfornosti sa PT. Mi se svi 'vezemo' za nesto, naviknemo na interface, odredjene opcije i sto ti ja znam..

Ja sam npr zakleti nuendovac, cak me i cubase 'smara' sa svojim nazovi minornim razlikama u odnosu na njega, tako da neka radi ko s cim mu je volja jel? :)

PT-le sam kao i neki od vas probavao ranije i upravo iz tog razloga familijarnosti sa nuendom sam ga skoro potpuno zabatalio jer sam fakat sporiji u njemu, nervira me recimo midi i blabla.. Ne radi se samo ni o brzini, vec o tome kako zna da ubije u pojam kad se zasteka oko neke gluposti i treba covjeku vremena da se snadje kako to da rijesi u drugom okruzenju.. Onda zamislim ona 2 klika u nuendu za tu i tu funkciju koju ce da odradi nista gore nego PT i lagano se vratim na njega. Nema porebe da trpi muzika, a bogami ni nervni sistem..

Ali isto tako kad sam nekad startovao u steinberg okruzenju sam dozivljavo blage agonije od njegovog workflowa...

Suma sumare je da sve je to dobro! Jedino sto ne volim je nekakvo verbalno nametanje tipa: Bolji je pt ili cubendo, bolji je mac ili pc, jel bolji ferrari ili lambourgini, bolja plava ili crna manekenka i takve neke usporedbe...

Iskreno, mislim da ostajem pri nuendu i pored svih potencijalno besplatnih pro toolsova.. Mozda se varam, mozda i ne:rolleyes:

Pozz

Arthur
10-11-2010, 03:31 AM
oh, ja svakako jedva čekam potencijalno besplatni PT, pa da se konačno rešim svih M-audio karti u studiju koje rabim preko SPDIFA, i da mogu konačno direktno sa RME-a ići na hard. ;)

quake2
10-11-2010, 06:23 AM
Dzaba se ljudi raspravljate kada vam obe te igrackice od softa LOGIC jede za dorucak:rotfl::rotfl::rotfl:.

DADDY Z
10-11-2010, 09:48 AM
.. i da krajnjeg korisnika zabole kurcic sta se krije iza omiljenog klipa na youtube-u...

predla?em da banujete Bockie-a zbog neosnovanih tvrdnji i insinuacija da krajnji korisnik ima malo spolovilo...nije u redu....

OFF
10-11-2010, 10:39 AM
Konkretno.... elastic time nema alternativu na C5?
Jel' on radi slicno sto i variaudio?

STUDIOTON
10-11-2010, 11:06 AM
Bojane, Bojane (kravadinka)... Opet pametujes, vredjas.. :mad:

Arthur
10-11-2010, 11:11 AM
@OFF
pa ne, variaudio se bavi pitch correctionom, i single ch warpingom. Elasti Audio je kompleksniji tool koji obuhvata hitpoint detection (mnogo,mnogo bolji nego steinbergov!), warp i kvantizaciju, i to multitrack. Dakle, jednim potezom miša moguće je izkvantizovati 18kanala bubnja i to ne slicingom nego warpom. Plus postoji veći izbor algoritama za warp, plus je jako detaljno podesiv, šta i kako želiš da uradiš. I ne radi samo na bubnju, već veoma uspešno i na gitarama, bassevima..

OFF
10-11-2010, 01:28 PM
@OFF
pa ne, variaudio se bavi pitch correctionom, i single ch warpingom. Elasti Audio je kompleksniji tool koji obuhvata hitpoint detection (mnogo,mnogo bolji nego steinbergov!), warp i kvantizaciju, i to multitrack. Dakle, jednim potezom miša moguće je izkvantizovati 18kanala bubnja i to ne slicingom nego warpom. Plus postoji veći izbor algoritama za warp, plus je jako detaljno podesiv, šta i kako želiš da uradiš. I ne radi samo na bubnju, već veoma uspešno i na gitarama, bassevima..

i nema faznih problema na kraju?
Ja definitivno nikad na Cubaseu se nisam udubio u hitpointe i manipulaciju istim, jer nisam dobijao instant obecavajuce rezultate

kejkz
10-11-2010, 01:39 PM
Nema softvera bez mane, niti softvera koji se moze primenjivati za sve namene i dobar je za svaku muziku. A posebno nema onoga koji je dobar za svakoga. Ipak je to skroz individualno, a nekada i iracionalno, zasto nam se neki softver svidja i zasto ga preferiramo u odnosu na drugi.
Ja sam godinama radio u Cubase-u i Nuendu, poznavao sam ih prilicno dobro, pa i tada kada sam ih poznavao, siguran sam da nisam koristio sve njihove prednosti i mogucnosti. Danas sumnjam da bih se ikako snasao sa njima, ne zato sto su losi programi, nego zato sto sam nasao dosta drugih sekvencera i alata koji mnogo bolje odgovaraju onome sto radim i sto mi je cilj, tako da bi mi povratak na njih bio tezak. U Steinbergovim programima sam recimo uvek mrzeo interfejs, mrzeo sam mikser i njegov izgled, mrzeo sam stotine prozora koji uvek negde plutaju i smetaju mi. Nisam voleo ni rad sa video, to me je ubijalo i cesto sam na to gubio ogromno vreme, sreca te me je ta muka da radim sa videom snalazila samo sporadicno. Nisam voleo ni automatizaciju, sa stotine parametara koje moram da jurim stalno, hiljade traka u aranzmanu koje samo smetaju. Posebno nisam voleo rad sa alatima, mislim da se tu pokazuje koliko su danasnji programi neintuitivni, jer, realno, za mene je alat samo dokaz da je dobro osmisljen interfejs zamenjen komandama, a to nije neko resenje, jer onda moras pamtiti nekoliko shortcutova samo za promenu alat, a tek onda mozes preci na njegovo koriscenje.
Kod PT-a mi se svideo interfejs, volim minimalizam i svedenost, opet mi se nije svidelo sto jos vise potencira alate, mikser mi je bio lepsi, pregledniji, rad sa plagovima i bus/sendovima vrlo dobar, automatizacija pregledna, svideli su mi se folder trackovi, posebno to sto su se mogli automatizovati, koliko se secam. Mada opet, nista posebno nije po vecini pitanja bolji od steinbergovih programa, pa cak i to zezanje sa timestretchom me nije preterano odusevilo, odlicno je za one koji edituju dosta, meni licno ne znaci vise mnogo sem kao kreativna zezalica. Ima svoj fazon i moze se koristiti izuzetno brzo i intuitivno kada se covek navikne na nacin rada.
Sve u svemu, odustao sam od svih tih mega-giga aplikacija i okrenuo se jednostavnim alatima sa kojima sam vrlo zadovoljan i mogu postici skoro sve sto zazelim.
Mislim da valja izabrati jedan ili maksimalno dva programa koji se dovoljno prouce, u koje se ulozi vreme, i drzati se njih. Ako mislite da cete uzimanjem nekog drugog programa naci nesto vise, to obicno nije tacno. Mozda cete samo naci nesto drugacije i vama logicnije resenje, sto moze biti izuzetno korisno kada je u pitanju vreme koje se utrosi, i samo tada to ima nekog smisla.

Moritz
10-11-2010, 02:00 PM
Problematika je u tome sto ljudi na ovom forumu vrlo cesto baziraju svoj stav na nekoj verziji softvera koja je stara ( npr. Nuendo 3) i sa kojom su imali neki problem.
Da li zbog krekova, loseg kompjutera, ne znanja ili cisto toga sto im nesto nije odgovoralo njihovom nacinu rada taj progam postaje " losh", iako postoji najnovija verzija ( u slucaju Nuenda verzija 5 ) oni i dalje imaju isti stav i vrlo subjektivno i ne fer nastavljaju da blate program koji im nije legao.
Nuendo je uzet samo kao primer jer je on najcesce meta "napada", mada to isto vazi za sve programe redom.

Predlazem da se TRAJNO ZABRANI pisanje na bilo kakvu temu " da li je X bolji Y i zasto" , jer ovakve idiotske rasprave kao sto je ova ne vode nicemu dobrom.

Svako ima svoj nacin rada i sta mu vise lezi i sta mu se vise svidja, potpuno je ne bitno koji je program u pitanju.
Neki programi imaju neke prednosti u odnosu na druge a isto tako i mane, danas svi oni zvuce dobro, manje vise svi pluginsi zvuce profi stoga odaberite pogram koji vam njavise lezi i taj ce biti NAJBOLJI za vas !!!!!

Nista novo i pametno nisam rekoa nego sam samo potvrdio ono sto su ljudi pre mene rekli na ovom threadu ( Artur, Bitch, Kejkz ....itd. )

Manje price, ajmo da radimo :wink:

DaBear
10-11-2010, 02:06 PM
Tako je ! (povikase seljaci, skinuse gace i izljubise se...)

ajd' sad...razlaz! (na kompjutere) i na svirku. !!!

Bockie
10-11-2010, 02:37 PM
predla?em da banujete Bockie-a zbog neosnovanih tvrdnji i insinuacija da krajnji korisnik ima malo spolovilo...nije u redu....

Kriv sam! Udrite!
Ako me se sete na Dan bezbednosti...
:D

Mislim da valja izabrati jedan ili maksimalno dva programa koji se dovoljno prouce, u koje se ulozi vreme, i drzati se njih.

Bravo! Upravo sam to i uradio! Nintendo ( i to bas 3-jka :wink:) je do yaya za rec & edit,brzo iseckati,ocistiti trake,itd...i meni radi mega stabilno, snimao sam visekanalno svirke i po par sati (sto i nije bas pametno:D) ali nisam uspeo da ga srusim!
PT koristim za mix jer, sto kaze Kejkz, odgovara mi ta postavka,pregled,itd...

Jawohl herr DaBear!

OFF
10-11-2010, 03:39 PM
Predlazem da se TRAJNO ZABRANI pisanje na bilo kakvu temu " da li je X bolji Y i zasto" , jer ovakve idiotske rasprave kao sto je ova ne vode nicemu dobrom.

Manje price, ajmo da radimo :wink:

Sve se slazem.... osim da treba zabraniti te rasprave, naravno ako su argumentovane, strucne i korisne.

I mene konkretno zanima sta bih dobio na PT9 u odnosu na C5, koji ne verujem da cu napustiti..... kao sto nisam ni N3 zbog pt 6.7....

66musicman
10-11-2010, 03:40 PM
kada zbog prirode materijala vra?am projekat ceo u Cubase 5
Najpre se izvinjavam za off i izvlacenje iz konteksta.
Arthur, na koji nacin vracas ceo projekat u C5, pomocu kog programa ?

alen
10-11-2010, 06:53 PM
Kad sam bio mali deca,igro sam se s beli meca,sad sa veljik ko moj tata pa se igram sa ljopata :)

i da,

moj tata je jaci od tvog :p

:)

Kako vam ne dosade vise ove rasprave,pitam se ja sad :banghead:

awacs
10-11-2010, 06:57 PM
Kad sam bio mali deca,igro sam se s mali meca,sad sa veljik ko moj tata pa se igram sa ljopata :)

Ma dobro, pusti decu, nego jesi li ti re?io onaj problem koji te je mučio (autorizacija PT softvera)?

Pozdrav,

Vasa

alen
10-11-2010, 06:59 PM
Nisam jos uzeo tu licencu(besparica jbg) :( Nadam se da cu uskoro,pa ondak upgrade na 9 ;)

Pozdrav!

Arthur
10-11-2010, 07:38 PM
@off
pa i ima i nema, zavisi koliko su veliki problemi u startu. Što je ispad veći, veće su šanse da se čuje neki fazni sjeb. Za iole pristojne tejkove, da postanu savršeni, ja nisam uspevao da čujem bilo kakav problem, naročito kad pređem na X-Form warp algoritam, koji je isključivo offline, znači mora da ga pustiš da odrenda svoje. A i kod nekih snimaka na kojima se tu i tamo čuju problemi, cenio sam da sam više dobio unisonošću i energijom samog benda nego što sam dobio faznim bežanjem doboša iz L u R na room grupi,koje se ionako ni ne čuje u mixu.

@musicman
Ma lepo sve spakujem šta je tu već urađeno, pa consolidate i onda uvozim u čist projekat u Cubase 5. I tamo mixam. Po potrebi, radim neke podmixeve za potrebe snimanja vokala, i ostalih solo instrumenata (violine, flaute, frule i sl), koje mi je bolje da snimam u Cubase zbog Variaudia.

milos
10-11-2010, 09:23 PM
Na ovome svetu sto bih naglasio , da propaganda - sto drugi o tome kazu , nije istina...
:banghead:

OFF
22-11-2010, 09:00 AM
evo verzije za mac, ko hoce nek proba..... verovatno ce i za nas biti za koji dan:)
.....zadnje vreme doslo, svaka kuca ce da ima PT

quake2
22-11-2010, 12:00 PM
Gledao sam video za PT9.Ono sto me je najvise interesovalo je ADC.Lepo je reseno to sto je ADC pregledan,ako tako mogu to da nazovem,u svakom trenutku se lepo vidi koja traka koliko kasni itd. bez odlazenja u neke druge prozorcice.Ono sto mi itekako smeta je sto ADC ima limit:banghead: koji je 4096,sto znaci otprilike 4 ili manje plug ina po kanalu.Posle toga ide opet pomeranje traka,blaga katastrofa,gore od toga je samo to sto ADC-a do sada nije ni bilo.Da ne ulazimo u to kome je koliko i zasto plug inova po kanalu potrebno ali...21 je vek,svi ozbiljni sekvenceri imaju extra ADC...ako Avid hoce u native svetu da im parira,mislim da ce morati da batale sva ta ogranicenja koja imaju.Inace cu u svakom slucaju ponovo da se malo igram sa PT,u globalu je to sequencer koji meni najvise lezi,naravno ako je proba dozvoljena:wink:.

Dexxy
22-11-2010, 01:45 PM

DaBear
22-11-2010, 02:37 PM
Gledao sam video za PT9.Ono sto me je najvise interesovalo je ADC.Lepo je reseno to sto je ADC pregledan,ako tako mogu to da nazovem,u svakom trenutku se lepo vidi koja traka koliko kasni itd. bez odlazenja u neke druge prozorcice.Ono sto mi itekako smeta je sto ADC ima limit:banghead: koji je 4096,sto znaci otprilike 4 ili manje plug ina po kanalu.Posle toga ide opet pomeranje traka,blaga katastrofa,gore od toga je samo to sto ADC-a do sada nije ni bilo.Da ne ulazimo u to kome je koliko i zasto plug inova po kanalu potrebno ali...21 je vek,svi ozbiljni sekvenceri imaju extra ADC...ako Avid hoce u native svetu da im parira,mislim da ce morati da batale sva ta ogranicenja koja imaju.Inace cu u svakom slucaju ponovo da se malo igram sa PT,u globalu je to sequencer koji meni najvise lezi,naravno ako je proba dozvoljena:wink:.

pa uzmes PT HD (sa karticama) i ne razmisljas - samo rokas!
A , sto kazes - sta ce ti 4 plugina (i vise) po kanalu? he he he ...

quake2
22-11-2010, 03:30 PM
pa uzmes PT HD (sa karticama) i ne razmisljas - samo rokas!
A , sto kazes - sta ce ti 4 plugina (i vise) po kanalu? he he he ...

Da sam imao kesh na gomili najradije bih uzeo HD......ovako sam kupovao posebno neku kartu,pa posebno neke konvertore,pa posebno dsp...i pukao isto para kao sto kosta HD i sada imam isto to,samo malo razlicito:) i povremeni problemcic sa nekompatibilnostima komponenti.Ako neko hoce da "usitni" HD koji prodaje,neka mi se slobodno javi:).Nego ako ima neko link za tu probu 9-ke....bio bih mu zahvalan,ne nalazim ja to jos nigde.

Bitch
22-11-2010, 04:43 PM
da ne zaboravimo, i na HD sistemu je 4096 granica :) samo, jbg, imas kartice pa vozi :wink:

gorjan
22-11-2010, 07:13 PM
evo verzije za mac, ko hoce nek proba..... verovatno ce i za nas biti za koji dan:)
cini mi se da su i 8icu "pustili" samo za mac, mozda tako bude i sa 9kom...
kontrolisana piraterija je, izgleda, odlican marketing:wink:

OFF
22-11-2010, 09:30 PM
ma, mene to ne pogadja...... ne planiram da menjam Cubase, uz duzno postovanje naslova teme

quake2
22-11-2010, 09:32 PM
U bre,nisam znao da je i HD ogranicen sa ADC-om:(...Nego,jel moze 9-ka da se proba ili ne?Mac je kod mene,treba mi samo jedan carobni link,a da nije onaj a....n.ws, ajd saljite ljudi,sta ste se stisli:-)

DaBear
22-11-2010, 09:57 PM
U bre,nisam znao da je i HD ogranicen sa ADC-om:(...Nego,jel moze 9-ka da se proba ili ne?Mac je kod mene,treba mi samo jedan carobni link,a da nije onaj a....n.ws, ajd saljite ljudi,sta ste se stisli:-)

nema jos nista da radi...kazu "bice za koji dan, sad je u beta fazi..."

Bitch
22-11-2010, 10:00 PM
U bre,nisam znao da je i HD ogranicen sa ADC-om:(...

pa i nije frka kad imas HD karte :) meni je realno samo jednom izasao red alert sa ADC-om, ali imao sam zilion plagova u chainu.... realno, nema nikad problema u radu :wink:

quake2
22-11-2010, 10:08 PM
pa i nije frka kad imas HD karte :) meni je realno samo jednom izasao red alert sa ADC-om, ali imao sam zilion plagova u chainu.... realno, nema nikad problema u radu :wink:

Cackao sam ga desetak dana bas na HD-u i takodje nije bilo nikakvih upozorenja,zato me je i iznenadilo da tu ima nekih limita.Pazarice se to kad tad:wink:,bez obzira na ovaj softver.

Bitch
22-11-2010, 10:23 PM
za te pare, da, pristojna konverzija.
Sa devetkom, hm, otvara se hiljadu opcija - SSL AlphaLink, Lynx, Rme.... ali pitanje samo koliko ce to da bude stabilno... Radice sigurno, mada opet, izasli su novi Avid IO... videcemo sta industrija kaze :)

quake2
23-11-2010, 01:02 AM
nema jos nista da radi...kazu "bice za koji dan, sad je u beta fazi..."

Da,da...ima nekih problemcica tu.Taman sam se spremio za igranje....:(

quake2
23-11-2010, 02:09 AM
Hm...sada kontam da uopste nisam u toku kada je PT u pitanju.Kad god sam rekao "HD",mislio sam na HD2 ili HD3 kompletnu varijantu a sada vidim da je izasla i ova HD native karta ili sta vec to bese.Jel ste na nju mislili kada ste pominjali HD karte?To cak koliko vidim uopste nije nepriustivo:),mada....HD3 se voli,ili mrzi...ja ga volim:2kiss:.

Bitch
23-11-2010, 02:26 AM
cek cek polako.

HD1, 2 i 3 su pravi HD sistemi kakvi su do sada bili.

HD Native - ovde rec "native" - ne znaci da ti ne treba njihov hardver, nego znaci da se za snagu procesinga ne koriste Core i Accel kartice, nego CPU od tvog racunara. Znaci kakva makina - tolko plugova.

Mana ovog sistema je da ne rade TDM plugovi. :(
...stari Digijevci, kolko platis tolko dobijes.

....a HD3, mozes da natovaris sa zilion plugova i sve svira kao sat. Gomila studija i dalje shiba G4 (recimo na 1 GHz) i HD3 sistem, i teraju ono sto ni sad ne mozes sa nekim 8-coreom :)

Rezime:

HD 1 2 3 = to je to. Neophodne Core (+Accel) karte, plus IO interfejs
HD native = Native Card, plus IO interfejs (Avidov :wink: )

ProTools 9 - radi na laptopu sa bilo kojim interfejsom. Ali nije HD, mada je slican, i nemas TDM plugine.

nadam se da je jasnije :)

pozZ

Bitch
23-11-2010, 02:27 AM
Hm...sada vidim da je izasla i ova HD native karta ili sta vec to bese.Jel ste na nju mislili kada ste pominjali HD karte?

ne :D

quake2
23-11-2010, 02:49 AM
Da,da...sve mi je jasno za HD1,2,3....i za PT9...nego me ova nova karta malo zbunila,kontam sada o cemu se radi:).Meni je u sustini dovoljan i PT7 za ono sto radim ali na HD3-ci:).....bas sam skroman,he he:).Hvala puno.Pozzzz

DaBear
23-11-2010, 06:32 AM
cek cek polako.

HD1, 2 i 3 su pravi HD sistemi kakvi su do sada bili.

HD Native - ovde rec "native" - ne znaci da ti ne treba njihov hardver, nego znaci da se za snagu procesinga ne koriste Core i Accel kartice, nego CPU od tvog racunara. Znaci kakva makina - tolko plugova.

Mana ovog sistema je da ne rade TDM plugovi. :(
...stari Digijevci, kolko platis tolko dobijes.

....a HD3, mozes da natovaris sa zilion plugova i sve svira kao sat. Gomila studija i dalje shiba G4 (recimo na 1 GHz) i HD3 sistem, i teraju ono sto ni sad ne mozes sa nekim 8-coreom :)

Rezime:

HD 1 2 3 = to je to. Neophodne Core (+Accel) karte, plus IO interfejs
HD native = Native Card, plus IO interfejs (Avidov :wink: )

ProTools 9 - radi na laptopu sa bilo kojim interfejsom. Ali nije HD, mada je slican, i nemas TDM plugine.

nadam se da je jasnije :)

pozZ

bas si dobro objasnio - ja bi samo skrenuo paznju da je HD1 mnogo slabiji od HD2 i HD3..i da je HD Native u neku ruku bolji id HD1.

Tacno je da "stari" HD sistemi rade i na G4 ili G5, ali sta se gubi (ako Mac nije Intel Mac Pro) - gubi se pristup svim ovim stotinama (besplatnih) plugova koji su se pojavili u zadnje vreme!

Mene sad smara taj upgrade (novcano)..i na kraju sam resio da uzmem Magma sasiju (sa 6 slotova) kad stignu neke pare, jer je jeftinije nego raditi upgrade HD kartica - a ostaju jos 3 slota...pa mozda jednog dana naraste i na HD6 !!:D

A opet, s'druge strane - PT9 bi trebao sasvim lepo da radi na mom 8 core Mac Pro, bez ikakvih kartica...lomim se lomim se...

alavuk
25-11-2010, 07:45 AM
http://www.motu.com/newsitems/motu-audio-interfaces-are-compatible-with-pro-tools-9

milos
25-11-2010, 07:07 PM
Pa cek, i integrusa radi sa Pro Tools 9 - sta se sada ovi iz Motua prse ?

quake2
25-11-2010, 07:37 PM
Ljudi ovo za sada sljaka bez ikakvih problema.Za sat i po testa,nije lose,nije lose...nikakvih bagova itd.

OFF
25-11-2010, 09:42 PM
Kakva je sabirnica? :D

quake2
25-11-2010, 09:59 PM

OFF
25-11-2010, 10:02 PM
E, sad ozbiljno.... da li PT 9 interno sabira kao Pt LE ili TDM? Znam da tu postoji razlika (bar sam ubedjen da postoji, jer je chuh)......

Bockie
29-12-2010, 11:27 PM
Evo ga! Kupio. Lepo radi pod XP-om. Malo sam se napatio sa driverima, naime Mackie Onyx nema "standardne" buffer-e od 32......256...512...pa mu je to smetalo. Mbox2 mini ni da cuje...mada ga je video...ali neki errori...nisam imao zivaca... Trebalo bi da na 7-ici sve radi, ali me mrzelo da njakam sistem pa sam uradio sledece:

Slucajno se setim Asio-4-all, roknem to i radi k'o "Doxa" preko Onyx-a...

Nesto sam slikao, pa ovih dana mixam, pa cu preneti utiske...

Poz'

OFF
30-12-2010, 12:05 AM
Evo ga! Kupio. Lepo radi pod XP-om. Malo sam se napatio sa driverima, naime Mackie Onyx nema "standardne" buffer-e od 32......256...512...pa mu je to smetalo. Mbox2 mini ni da cuje...mada ga je video...ali neki errori...nisam imao zivaca... Trebalo bi da na 7-ici sve radi, ali me mrzelo da njakam sistem pa sam uradio sledece:

Slucajno se setim Asio-4-all, roknem to i radi k'o "Doxa" preko Onyx-a...

Nesto sam slikao, pa ovih dana mixam, pa cu preneti utiske...

Poz'

Cek bre, sam nesto propustio? Za XP kazes? :shock:
Zar nije samo za OSX.....?

Bockie
30-12-2010, 12:32 AM
Cek bre, sam nesto propustio? Za XP kazes? :shock:
Zar nije samo za OSX.....?

Ko prica o crack-u...!?!

Pa, stoji u upu'stvu da je samo za Win 7, i kukao je tokom instalacije,arla,urla,win 7, ne znamo kako ce sljakati na xp,to ti na svoju ruku - pop-up-ovi, ali evo,sve lepo, doduse sa malo njakanja sa driverima...
Svakako sam kontao da prelazim na 7icu...
Ali, uzjogunjen, mrzelo me da sve preinstaliravam...i sljaka! :)

OFF
30-12-2010, 12:34 AM
Pa to.... ja trazim i vidim nema.... a i ne teba mi, cisto bi gubio veme koje nemam:(

Bockie
30-12-2010, 02:43 AM
Ma ja' ba'...

tajsam
04-01-2011, 01:56 PM
Evo da ja recem svoje misljenje o protoolsima.
Zaso mix na protools hd zvuci bolje nego na ostalim daw???
bas zato sto nije tajna u softwareu nego u hardwareu.
pro tools kao daw nije nista bolji od cubasea, logica ili drugih.
ovaj pro tools native je marketinski trik za entuzijaste.
evo jedno objasnjenje svaki audio interface bio on spojen na usb,pci,pcie,firewire, laicki receno njegov proces se odvija u southbrige chipu koji kosta 7kn na maticnoj ploci od 300kn proizvedenoj u kini
na zapadu koji imaju digidesing hardware vecinom rade u logicu. zasto??????
znaci stvar je u hardwareu koji ima cipove pravnjene vjerojatno po vojnom standardu zato kostaju.
sad ce neko rec nemas pojma digitalno je digitalno ali izgleda da nije tako.

DaBear
04-01-2011, 02:23 PM
evo jedno objasnjenje svaki audio interface bio on spojen na usb,pci,pcie,firewire, laicki receno njegov proces se odvija u southbrige chipu koji kosta 7kn na maticnoj ploci od 300kn proizvedenoj u kini
znaci stvar je u hardwareu koji ima cipove pravnjene vjerojatno po vojnom standardu zato kostaju.

dobro si to skontao ! :(

Bitch
04-01-2011, 02:31 PM

Hm, ima nesto malo istine, ali ima i dezinformacija :)

- to sto si vidjao da se preko koristi Digidesign hardware sa Logicom je posledica samo jedne stvari - loseg MIDI workflowa i rada u PT. Ja licno sam izgubio par puta zivce kada sam kucao aranzmane u PT - nikad vise :D pa ni sa ovim novim midi alatima od PT8 pa nagore. A Logic je koliko znam za sada jedini DAW koji moze da tera vise audio drajvera istovremeno u istom projektu, pa i DAE :) (digidesign audio engine). Znaci kazes KICK ti svira na CoreAudio drajveru (ili ako si na PC recimo ASIO), SNARE ide na Motu, Overhead na RME, a Bass i Gitare idu kroz DAE i koriste TDM procesing sa Digidesign HD Accel kartica. nisam vidjao to bas svuda :wink: Znaci, radi se samo o MIDI-ju i velikoj fleksibilnosti u radu.

- PT Native i jeste i nije marketing. Pogotovo PT9, koji predstavlja open sistem. Da se ne lazemo - svaki inzenjer hardvera (ja to nisam btw) ce vam reci da se kod ne moze tek tako prepisati sa cipa na cip - zahteva ozbiljan reprograming i mozganje. Jedino PTHD koji koristi HD Accel kartice moze da tera TDM plagove, ni jedan drugi sistem to ne moze. Iz licnog iskustva (ovo je moje subjektivno misljenje) velike razlike u zvuku istog plagina kad ga slusas u RTAS ili TDM varijanti nesto nema. Mozda gde koji plugin zvuci bolje u korist TDM-a, a opet, neki plugovi postoje samo u TDM verziji - ocigledno je da je momcima koji kodiraju bilo efikasnije da neke stvari rese na tom i tom cipu (dal zbog toga sto im je to lakse zato sto znaju taj programski jezik ili zato sto neki resursi bolje rade na Sharcovima.... ne znam)

i da, HEAT, kao i TDM plugovi rade samo na HD accel sistemu :wink: ne Native , CPTK2, ili slicno.

Nema nigde vojnog standarda, radi se samo o njihovom patentnom sistemu (Time Division Multiplexing - TDM), i cinjenici da je to zazivelo kao standard. Kupis bilo koji Mac tada, krnes kartice i imas bomba DAW sistem. Sve ostalo je istorija :)

Dexxy
04-01-2011, 02:32 PM
dobro si to skontao ! :(

+1 :rotfl:

STUDIOTON
04-01-2011, 04:32 PM
+1 :rotfl:

U vezi svega ovoga, ja mogu da kazem da mi se svidja tvoj avatar :D

Dexxy
04-01-2011, 06:10 PM
ThnX :)

comi_legenda
24-03-2011, 06:36 PM
Pozz!
imam TASCAM DM 4800 i u njemu karticu IF-FW/DMmkII pa me interesuje da li Avid protools 9 podrzava navedenu karticu, tj. da li imam 32 IN-OUT kanala?
Hvala unapred!
:shock::confused:

Bitch
24-03-2011, 06:50 PM
trebalo bi da radi. ja imam motu traveler mk3 (26 in out) i sve radi.

comi_legenda
24-03-2011, 06:56 PM
ok, hvala.
interesuje me da li neko vec radi na gore navedenoj kombinaciji?

DaBear
24-03-2011, 07:25 PM
32 I/O je maksimum sa karticama koje nisi Avid-ove....
Inace bi trebalo da radi..

studioduendemne
25-03-2011, 03:39 PM
TO BI PITANJE I MENE INTERESOVALO:confused:, DA LI NEKO RADI U TOJ KONFIGURACIJI TASCAM DM4800 SA NJEGOVOM IF/MKII KARTICOM I AVID PROTOOLS 9 M/POWERED I DA LI DOBIJA 32CH IN/OUT:) NARAVNO, I PAR RJECHI DA LI JE ZADOVOLJAN, NJEGOVA ISKUSTVA, JER AKO JE SVE OK. TRGOVAO BI TAJ AVID pt.9.M/powered

comi_legenda
26-03-2011, 12:46 PM
bio bih zahvalan ako neko konkretno moze da mi odgovori na pitanje jer za par dana idem za Švajcarsku u nameri da kupim PT9 (odgovarajucu verziju koja ce mi omoguciti 32 IN-OUT sa karticom koju imam - IF-FW/DM mkII) i jos po nesto ali nemam para za bacanje pa je svaka pomoc dobro dosla! HVALA

tex viler
28-03-2011, 11:10 PM
jel postoji PT9 na popustu za PC?
Zanimljivoa tema, sve sam prolistao, ima i informacija i malo sočne svađice, ko u big braderu, svega ?to narod voli heheheh....
Nastranu ?ala, Ja sam na Cubase-u jo? od Ataria i nemam ga namjeru ostavit, ali bi rado koristio i PT9 jer ima zanimljivih fora.. i dobrih pluginova..
samo ono ?to sigurno nikad neću, je preć na MAC jer je to kao da idem na novu vjeru, ko će sad na to da se uči, kasno je...

Jan
28-03-2011, 11:30 PM
jel postoji PT9 na popustu za PC?
Zanimljivoa tema, sve sam prolistao, ima i informacija i malo sočne svađice, ko u big braderu, svega ?to narod voli heheheh....
Nastranu ?ala, Ja sam na Cubase-u jo? od Ataria i nemam ga namjeru ostavit, ali bi rado koristio i PT9 jer ima zanimljivih fora.. i dobrih pluginova..
samo ono ?to sigurno nikad neću, je preć na MAC jer je to kao da idem na novu vjeru, ko će sad na to da se uči, kasno je...

Ako mislis na onaj popust, nema.
Ja sam nekog misljenja, da coveku za pristojan miksing sem PT-a i McDSP bundle i nekog dobrog reverba nista vise ne treba

tex viler
28-03-2011, 11:40 PM
Ubij me ali neznam ?ta je taj McDSP ? jel samo softwerski ili i hardwerski?
pa zato bi i volio recimo snimat u CUBASE 6 (uskoro) a mixat u PT9 mo?da, ali rekoh navika je gadna, odavno sam na PC i CUBASE...

Jan
28-03-2011, 11:51 PM
Ubij me ali neznam ?ta je taj McDSP ? jel samo softwerski ili i hardwerski?
pa zato bi i volio recimo snimat u CUBASE 6 (uskoro) a mixat u PT9 mo?da, ali rekoh navika je gadna, odavno sam na PC i CUBASE...

Plugins. Po meni najbolje zvuceci, barem ono malo sto sam radio sa njima u PT 7.4 M-Powered. Ali stvarno me mrzi da se nosim sa tim nedostatkom Delay Compensation-a u prethodnim verzijama, iako sada mi gotovo svi pluginovi koje koristim nemaju delay i snasao bih se okej.

http://www.mcdsp.com/index.php?option=com_content&view=article&id=483&Itemid=273

tex viler
28-03-2011, 11:55 PM
Bi li mi mogao naći neku verziju za siromahe ( na pm) tra?io sam ali nisam ba? na?ao... jel ima za PC?

Bockie
29-03-2011, 01:57 AM
PT 9 ce raditi na svim ASIO (driver) kartama na PC...

Licno nisam uspeo recimo da ga uskladim sa Onyx 1640fw (http://www.philrees.co.uk/catalog/images/ONYX1640FW.jpg) (onyx driveri racunaju latenciju u milisekundama, a PT9 ima settingse u "samples" pa se to nikako ne poklapa i ne radi), ali nakon instalacije ASIO-4-ALL (http://www.asio4all.com/) , sve radi "ko Doxa"...!!!
:wink:

DzoniPFC
29-03-2011, 09:13 AM
Ako mislis na onaj popust, nema.
Ja sam nekog misljenja, da coveku za pristojan miksing sem PT-a i McDSP bundle i nekog dobrog reverba nista vise ne treba

Ja bi na to dodao i Waves SSL jer je channel strip i buss kompresor neizbezan
umesto McDSP moze i UAD ili Nebula.

DaBear
29-03-2011, 10:06 AM
Waves paket (sve sto imaju) i NISTA drugo ne treba !

Mnogo bolja opcija od McDSP-a...

tex viler
29-03-2011, 10:22 AM
Ja bi na to dodao i Waves SSL jer je channel strip i buss kompresor neizbezan
umesto McDSP moze i UAD ili Nebula.

Misliš na Waves pluginove (ove zadnje koji se mogu skinut) ili sa hardwerom?
Meni je isto Waves odličan, taj ssl je super a ima još zanimljivih stvarčica u ovom zadnjem..
Nebula je isto dobro, kako mi jedan frend kaže, on je kupio full verziju i jako je zadovoljan.. malo je čudna za upravljanje i ždere procesora ali ako imaš jaku beštiju onda je dobra... mislim da ću je i ja uzet..

Jan
29-03-2011, 12:42 PM
Zasto bi neko koristio Waves SSL pored, Duende-a zivog :S
U zadnje vreme hvatam sebe kako koristim samo 5 plugin-a

Elf
29-03-2011, 01:22 PM

Hell yeah! :D

tex viler
29-03-2011, 01:29 PM
koji, da nije krokodilj dandi?
?alim se, koji DUNDEE i koiko to ko?ta? najjeftinija upotrebljiova verzija? i jel to bolje od UAD-a?

Bitch
29-03-2011, 04:28 PM

zato sto Waves SSL emulira 4000 sound, a Duende digitalnu C seriju :wink:

Jan
29-03-2011, 04:47 PM
zato sto Waves SSL emulira 4000 sound, a Duende digitalnu C seriju :wink:

Ne bih da prkosim, mozda i nisam u pravu:

The EQ and Dynamics Channel Strip plug-in is based on the EQ and compressor sections of the XL 9000 K Series console.

I onda:

Press the E to switch the EQ emulation from G Series to E Series consoles.
The diagrams to the right display the difference between them:
G Series: The bell curve has a more rounded shape at low gains, and the shelf
curve overshoots zero slightly at the base of the curve.
G Series EQ is more subtle and is generally more suited to instruments
and vocals.
E Series: The bell curve is slightly more pointed, and there is no overshoot on the
shelf curve.
E Series EQ is more aggressive and is therefore better for removing
problem frequencies. It is generally more suited to drums.

Bitch
29-03-2011, 07:52 PM
Daleko bilo, ne prkosis :)

The Duende Native Channel plug-in is ported from the C200 console and includes separate high and low pass filters, a four band parametric equalizer, an independent compressor/limiter and gate/expander as well as an output gain adjustment knob.

i da , pise

Switchable EQ characteristics between E Series and G Series EQ

....verovatno te to buni. Zvuk je sa C200, ali su karakteristike (citaj - krivulje filtera) sa E i G serije. Znaci bell i shelv curves, ne zvuk :wink:

pozZ

Bitch
29-03-2011, 07:55 PM
...takodje, te E i G dugmice ces naci na gomilu SSL pultova. Misli se prvensveno na varivable gain / variable Q faktore.

Jan
30-03-2011, 01:32 AM
Maj bed, nisam taj info bio nasao citajuci manual (to radim za sve), tek sam posle video da je info na njihovom sajtu

DzoniPFC
30-03-2011, 02:39 AM

Zato sto je Duende replika digitalne SSL konzole, Waves SSL, 4000G

Arthur
30-03-2011, 03:11 AM
ahaha

Bitch
30-03-2011, 02:36 PM
@dzonipfc

da potvrdimo jelte :D

alen
30-03-2011, 03:01 PM
Ponavljanje je keva znanja! :)

Jan
30-03-2011, 03:18 PM
Bitch, daj mi objasni zasto na sajtu daju jedan info (is ported from c200), a u manualu drugi (is based on xl 9000 k).
Moje razmisljanje i objasnjenje, u nedostatu relevantnog objasnjenja, je da je c200 konzola emulacija nekog stola, a da je Duende direktno algoritam sa c200... Ako je tako, pre bih verovao ssl-ovom algoritmu sa c200, nego waves-oj emulaciji ssl-a...

Bitch
30-03-2011, 09:03 PM
Bitch, daj mi objasni zasto na sajtu daju jedan info (is ported from c200), a u manualu drugi (is based on xl 9000 k).

Evo ti recenica sa prve strane Duende manuala

Initially to bring Duende to life, we took the DSP heart of our acclaimed C-Series consoles and transplanted it into a hardware plug-in host.

Znaci sound je sa C serije. Layout kontrola je sa XL9000.

Moje razmisljanje i objasnjenje, u nedostatu relevantnog objasnjenja, je da je c200 konzola emulacija nekog stola, a da je Duende direktno algoritam sa c200...

C200 nije emulacija nekog stola, to je broadcast mikser, sa svojim soundom. Tacka. Fizicki layout channel stripa i curves EQ sekcije je baziran na analognom dizajnu ranijih deskova.
Da, Duende je direktno algoritam sa C200.

Ako je tako, pre bih verovao ssl-ovom algoritmu sa c200, nego waves-oj emulaciji ssl-a...

Veruj kome zelis :) Duende vija C zvuk, Waves vija crunchy stariji 4000 zvuk.

music
19-04-2011, 10:00 AM
Da li iko od vas može da mi pomogne???
Želim da kupim AVID PROTOOLS 9 negde u Srbiji!!! Nemojte samo da me šaljete u raspali Artist, jer tamo neću više ući dok sam živ! Takav neprofesionalizam nisam nigde još video!!! Šetaju me ko kozu mesecima... Te ima, te nema... Kažu ima, ja dođem, izvinite nema!!! FUJ!!! Treba ih zatvoriti! Ako iko ima informaciju da postoji još neka solucija, molim da mi pošalje na PM! Hvala unapred! Pozdrav!

kravadinka
19-04-2011, 10:27 AM
Pa zasto najjednostavnije ne kupis na njihovom sajtu?

Bockie
19-04-2011, 12:21 PM
Pa zasto najjednostavnije ne kupis na njihovom sajtu?

Mora i iLok... Radi na stari iLok...

OFF
19-04-2011, 02:27 PM
Da li iko od vas mo?e da mi pomogne???
?elim da kupim AVID PROTOOLS 9 negde u Srbiji!!! Nemojte samo da me ?aljete u raspali Artist, jer tamo neću vi?e ući dok sam ?iv! Takav neprofesionalizam nisam nigde jo? video!!! ?etaju me ko kozu mesecima... Te ima, te nema... Ka?u ima, ja dođem, izvinite nema!!! FUJ!!! Treba ih zatvoriti! Ako iko ima informaciju da postoji jo? neka solucija, molim da mi po?alje na PM! Hvala unapred! Pozdrav!

Prvi post, pa odmah po konkurenciji :confused: