PDA

View Full Version : Ram

relis
04-11-2010, 07:00 PM
Molim pomoc kolega s Rumskog, buduci da po kompjuterskim forumima bas nisam a znam da ovdje ima strucnih ljudi;

Na kompu imam 2 x 512 RAM Kingmax DDR400.

Nedavno sam kupio jos toliko, potpuno isti tip i proizvodjac. RAM radi u dual modu. Stare plocice su bile na 1. i 3. slotu (narancasti). Pa reko da nove stavim na 2. i 4. (ljubicasti). Stavim, nakon par minuta rada se komp zamrzava. Radi i ako stare RAMove stavim na 1. i 2., nove na 3. i 4., ali opet zamrzava. Bez pravila, nekad nece ni upaliti ...

O cem se tu radi? Na 1GB, kako je bilo, radi bez greske. Ima rjesenja?

Procesor je P4 2.8, maticna Gigabyte.

kejkz
04-11-2010, 07:57 PM
Stavi prvo jedan od ta dva nova memorijska čipa u kompjuter, pa vidi kako radi samo sa njim. Moguće je da je jedan od njih neispravan, ili da postoji neka nekompatibilnost, mada je ovo drugo manje verovatno.

relis
04-11-2010, 07:59 PM
Sve memorije su ispravne, stare su radile dobro u 1. i 3., nove isto. Evo sad sam otkrio, cini se da je problem u 2. slotu. Sve dok RAM nije u njemu, sve je ok. Vidjet cu kako ce se ponasati sa 1.5GB. Za sad radi bez problema.

Khan
04-11-2010, 09:54 PM
ne bi bio prvi da otkrijes da imas mem. slotove koji ne rade ili pci slotove koji su neupotrebljivi jer se u njih nista ne moze staviti. Dizajneri i inzenjeri cesto ne saradjuju bas najbolje... Ako su svi moduli ispravni i ako si locirao falicni slot, mozes samo da 'ukrupnis' memoriju i koristis samo dva slota.

psionic
04-11-2010, 11:53 PM
ne bi bio prvi da otkrijes da imas mem. slotove koji ne rade ili pci slotove koji su neupotrebljivi jer se u njih nista ne moze staviti. Dizajneri i inzenjeri cesto ne saradjuju bas najbolje... Ako su svi moduli ispravni i ako si locirao falicni slot, mozes samo da 'ukrupnis' memoriju i koristis samo dva slota.

Slazem se. Nedavno sam otkrio da slot 4 za memoriju na jednoj DAW masini ne radi. Sve memorije zamrzavaju komp ako se stave u njega. Isti simptomi - rekao bih da je ploca u kvaru. Najbolje ces ustanoviti ako stavljas samo jednu memoriju u svaki slot dok ne otkrijes koji tacno pravi problem - da bi mogao bar 3 plocice da upotrebis.