Log in

View Full Version : Roland Fantom X - razlike?

akordeonista
01-11-2010, 10:39 PM
Moze li neko ko poznaje Fantome da mi objasni koja je razlika izmedju Fantoma Xa i X6? Da li je razlika u kvalitetu boja, njihovom broju, ili cemu vec?
Koliko je prakticna za zivu svirku jedna a koliko druga verzija, a koliko su prakticne za rad u studiju?

wladymeer
02-11-2010, 01:18 PM
Fantom Xa je trebalo da bude ono ?to je Triton Le za Triton samo sa tom razlikom ?to Xa nikad nije za?iveo kao KORGov produkt.

Ako mene pita?, bolje idi na Juno seriju, novija je, ima vi?e funkcija (USB ?ita?, mikrofonski ulaz, USB ) obe mogu imati makar jedno SRX pro?irenje (Juno Stage mo?e imati i 2) a i dosta je laganija (76 key Juno Stage model recimo ima <10kg, Juno Gi ima 5.7, Juno G, stariji model 6.2kg naspram Xa koji ima 10.9kg)

Sve zavisi ?ta ?eli? od instrumenta.

Juno Stage ti je u sut?ini najvi?e svira?ka sprava, nema sekvencer, nema sempler ali ima 76 (po meni jako dobrih) dirki. Imam ga i izuzetno sam zadovoljan sa njim.
http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=967

Juno G ima i sempler i sekvencer pored toga ali i jedan SRX slot za ekspanziju manje:
http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=756

a Juno Gi ima isto ?to i G samo ?to jo? ima i dodatne ulaze za druge instrumente pa npr. mo?e? da koristi? distorziju za gitaru i reverb za vokal istovremeno (barem tako pi?e, koliko je u praksi izvodljivo, nisam isprobavao ima li nekih bagova):
http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=1126

Rezime cele pri?e je da sve tri sprave imaju identi?an Fantom X engine, proveravao sam waveform liste, 90-99% zvukova sa Fantoma X su tu a pored toga ima? i nove semplove (npr. Juno Stage ima klavire koje Fantom X nema ali je zato za nijansu kra?i po pitanju nekih synth waveform varijacija, tipa nema JD lead A-C ve? samo JD Lead i tako to).

Po?to ve? juri? modele sa 61 dirkom mislim da bi ti Juno G bio najzanimljiviji po?to mo?e? na netu na?i besplatno da u?ita? sve patcheve sa XV-5080 modula.

akordeonista
02-11-2010, 02:41 PM
Sve je to lepo ali mene interesuje nesto sto moze da cita semplove! I interesuju me konkretne razlike izmedju Fantoma.
Spomenuo si Korg Triton i njegovu LE varijantu, za njih znam da postoji konkretna razlika u zvuku (naravno, u korist Tritona). Kazu da je razlika u izradi velika, ovde se misli pre svega na komponente koje se ugradjuju unutar same klavijature, sto se odrazava na izlazni zvuk. Takodje i pod prstima je razlika i vise nego ocigledna (kuciste, dirke, tasteri i sl.). Postoji li takva razlika u kvalitetu izmedju Fantoma X i Xa. Kakva je klavijatura na Xa u odnosu na X6 ili X7?
I postoji li konkretna razlika u zvuku kad se ukljuci ista boja na obe sprave (na pr. zvuk nekog Grand Piana ili El. Piana)?
Moze li neko ko je imao ili i dalje ima Fantoma da odgovori (Slowstar i ostali rolandinjosi)?

P.S.: Wladymeer, u svakom slucaju hvala na odgovoru!

wladymeer
02-11-2010, 03:44 PM
Da, sad sam proverio, bio sam ubedjen da Juno-G ?ita semplove i to jeste ta?no ali na?alost ne mo?e? da "usempluje?" boju i da svira? sa njom.

Koliko vidim i Xa i X serija imaju 3 MFXa + zasebni delay i reverb, isti broj efekata. Sama waveform lista je identi?na (bukvalno copy/paste) ali je na Fantomu X 128mb a na Xa 64. Vidim i da Xa nema aftertouch. Ali, ?to se ti?e dirke, imam i KORGa i ROLANDa (dakle nisam zagri?en ni za jednu bran?u) skidam kapu ROLANDu po tom pitanju. Ukoliko ne ?eli? da svira? po ?a?ama jogurta (takozvani "synth-action"), bilo koji ROLAND zavr?ava tu pri?u i po tom pitanju ne mora? da se brine? po?to je ?ak i onaj jeftini Juno-D imao bolji otpor nego cela Triton serija.

Dalje nema ni velik color display, ima 3 slota manje za ekspanziju (?to je po meni velika stavka, pogotovu ?to Roland svoje najbolje zvukove upravo dr?i na karticama), 9 naspram 16 padova za trigere/semplove, dok sa druge strane ima opciju i za numeri?ko biranje i biranje po kategorijama, znam da je to bilo poprili?no nesre?no re?eno na Fantom X.

A ?to se ti?e izlaznog zvuka, imao sam Fantom X nekih 10tak dana i kasnije sam nabavio Juno Stage. Nisam radio A/B testove, ali nisam se osetio da sam sa te "zvu?ne" strane spustio stepenicu ni?e pa sumnjam da je to slu?aj i sa Fantomom Xa.

Eto to je ono ?to se ti?e tehni?ke strane. Da sam na tvom mestu, po?to ve? juri? semplovanje boja i sve to ipak bih doplatio jo? malo i dobio puno pakovanje.

Koliko poznajem ROLAND kod njih je obi?no vic u tome da ti na prvi pogled sve izgleda kao da je identi?no a onda kada po?ne? da radi? shvati? da ima sitnih razlika koje te ne spre?avaju da odradi? to ?to ?eli? ali ti stvara ose?aj kao da ti neko ma?e ?argarepom ispred nosa i ne da da je uhvati?. Neko se mo?e pomiriti sa tim a neko ho?e da izludi :)

Flash Gordon
03-11-2010, 01:23 PM
http://www.soundonsound.com/sos/may05/articles/rolandfantomxa.htm

Na gornjem sajtu postoji tabela koja uporedjuje sve Fantome, osima Fantoma G, koji u momentu pisanja nije postojao.

akordeonista
03-11-2010, 06:19 PM
To sam vec imao prilike da vidim ali hvala u svakom slucaju!
Zna li neko ima li konkretne razlike u osecaju pod prstima (dirke) i zvuku (posto Xa ima 64Mb dok X6 ima 128Mb ROMa)?

wladymeer
03-11-2010, 06:36 PM
Pa vidi? da se tamo navodi da ne samo da nemaju aftertouch nego su i unweighted. Dakle, ja bih o?ekivao Triton Le tip dirki.

A ?to se ti?e zvukova, sve zavisi, studijski bi mo?da i mogla da se oseti razlika kakva takva ali uglavnom nebitna, dok ako ima? u planu live svirke, sumnjam da ?e iko bilo ?ta primetiti.

darkstar
03-11-2010, 08:24 PM
Ta dirka na fantomu xa, je meni grdno smece moram da priznam.

Nikad se lepo nisam proveo sa light edition klavijaturama. Doduse, ja dosta koristim i sempling i sequencing... sta znam.

Probaj, to je najbolje.

Triton LE mi ima bolju dirku od XA za moj ukus.

wladymeer
03-11-2010, 09:00 PM
au, pa to je onda zna?i na nivou M3/M50 dirki :rotfl: