Log in

View Full Version : Pomoć oko zvučne izolacije - SOS

k_bozon
30-10-2010, 01:08 AM
Odmah da kažem da sam pročitao većinu tema na forumima vezanih za ovu problematiku, a od zaključka sam daleko skoro kao i na početku pretrage. Da ne dužim, situacija je sledeća: garaža zidana od punog betona (debljine 10cm), dimenzija 3x5, visina 2.5, samostalan je objekat. Interesuje me sledeće - kako postići i uz primjenu kojih materijala što bolju zvučnu izolaciju. Da naglasim da mi je prije svega bitna izolacija, a ne akustička obrada prostorije i da me najviše interesuju rezultati koji se mogu dobiti, dakle procjena. Upotreba kvarcnog pijeska i neka složenija konstrukcijska rešenja nisu opcija zbog ograničenog budžeta. Novac sa kojim raspolažemo okvirno iznosi oko 500e. Unaprijed hvala

NLP
30-10-2010, 05:07 PM
Ne znma kako napraviti malko ozbiljniji soundproofing za 500?.
I sa Kanuf podkonstrukcijom če? prekoračiti proračun.

k_bozon
30-10-2010, 05:21 PM
Koliko misli? da bi ko?tala ta neka "zadovoljavajuća bud?et varijanta" u mojoj situaciji?

NLP
30-10-2010, 06:52 PM
Prvo mora? da defini?e? koliko ?eli? da se izoluje? od okoline, predvidjeti za koliko dB.
... tome se ka?e "soba u sobi" i dosta je skupo.
Treba imati plivajuči pod i na tom sagrađenu podkonstrukciju, recimo Knauf i Rigips podkonstrukcije imaju neka express rje?enja: http://www.knauf.si/2_2_2_3.php pročitaj pdf.
To su ideje za pregradne stene, ima? jo? tla/pod i strop.

Pitaj kakvog koji radi knauf recimo.

Jer su to expres rje?enja treba ih primjerno modifikovati da podkonstrukcija ne "pjeva" dok svira?, slu?a?...
Radije idi onda sa drvenom i ne limenom konstrukcijom.

davidov
31-10-2010, 06:30 AM
Odmah da kažem da sam pročitao većinu tema na forumima vezanih za ovu problematiku, a od zaključka sam daleko skoro kao i na početku pretrage. Da ne dužim, situacija je sledeća: garaža zidana od punog betona (debljine 10cm), dimenzija 3x5, visina 2.5, samostalan je objekat. Interesuje me sledeće - kako postići i uz primjenu kojih materijala što bolju zvučnu izolaciju. Da naglasim da mi je prije svega bitna izolacija, a ne akustička obrada prostorije i da me najviše interesuju rezultati koji se mogu dobiti, dakle procjena. Upotreba kvarcnog pijeska i neka složenija konstrukcijska rešenja nisu opcija zbog ograničenog budžeta. Novac sa kojim raspolažemo okvirno iznosi oko 500e. Unaprijed hvala

Hm, premali budzet za bilo kakvu upotrebljivu zvucnu izolaciju. Cak da izuzmemo iz price vrata, prozore (ako postoje) i izolaciju poda, ostaje preko 50m2 (zidovi+plafon) za izolaciju. Samo za materijal i ruke majstori ce ti traziti od 2.5 do 5 puta vise para.
pozdrav

Eomsy
31-10-2010, 12:42 PM
A da sazida? jo? jednu gara?u okolo ove (sa air gap-om između) ? Dobije?. gara?a u gara?i dizajn :D ...

k_bozon
31-10-2010, 03:55 PM
Hvala na savjetima. Ostaje nam da kombinujemo improvizaciju i električni bubanj:(. Ako se neko sjeti jo? nekog re?enja, naravno sa MANJOM korekcijom bud?eta, predlog je dobrodo?ao.
Eomsy, interesantna ideja:D

miskin
01-11-2010, 12:09 AM
Doslo je do promjene uslova!!! Imamo odredjeni popust pri kupovini materijala, prijatelji su nam majstori koji ce nam odraditi posao dzabe. Najbitnije nam je da nam ponudite neko konkretno resenje (koji materijali, koje debljine...) i procjenu koliko ce efikasna izolacija biti (imamo vrlo nezgodne komsije). Tacne dimenzije prostorije su 3x5 visina 2.2, garaza ima automehanicarski kanal, nema prozora ali ima klasicna metalna garazna vrata. Zidovi su od punog betona debljine 12 cm. U mogucnosti smo da, pored unutrasnje, uradimo i spoljasnju izolaciju ukoliko je neohodno. Elektricni bubanj ne dolazi u obzir (ja sam bubnjar, ne slusajte k_bozonova mastanja), a pored bubnja u bendu imamo gitaru, bas gitaru i klavijaturu. Ovo pisem jer ne znam koliko db stvaramo.

NLP
01-11-2010, 07:57 AM
Ako bi uspeli napraviti efektivnu "sobu u sobi" premalena bi vam bila prostorija da bi bila praktička za igranje:(

k_bozon
01-11-2010, 12:12 PM
Mi smo planirali sledeće:
Sa unutra?nje strane oblo?iti zid azmafonom, ostaviti prostor ispunjen vazduhom 7-8cm pa sloj mineralne vune 10cm (sa gipsanim pločama). Na mjestu gdje su vrata od gara?e sazidali bi smo zid i na njega iste slojeve materijala stavili. Ispod podloge je zemlja i tu povr?inu smo mislili da ne izolujemo.
Imamo neograničene količine pijeska pa ako bi pobolj?alo izolaciju na ploči (krovu) bi stavili sloj pijeska, a isto tako i na spolja?nje zidove uz odgovarajuću konstrukciju.
Akustiku bi naknadno re?avali, za sada nam je bitna samo izolacija.
Sta mislite o ovom re?enju?

NLP
01-11-2010, 03:31 PM
Ne biste postigli ni?ta ozbiljnije u nizkim regijama! koje i jesu največi problem!!!

Eomsy
01-11-2010, 09:41 PM
Ne biste postigli ni?ta ozbiljnije u nizkim regijama! koje i jesu največi problem!!!
Yep, bass će i dalje nervirati nezgodne susjede :wink: ....