Log in

View Full Version : Povezivanje zvucne i monitora pomoc!

ljusi
29-10-2010, 12:58 AM
Ja imam zvucnu Audiophile 2496 i monitore Alesis M1 Active 620.Na zvucnuj je out RCA -cinc ,a na monitorima je in ulaz velika banana i XLA in.Kako ja to da povezem koji kabal treba tu ili kako napraviti taj kabal?Evo i slika.Pozz!!

Arthur
29-10-2010, 03:26 AM
čini mi se da ti treba kabl koji sa jedne strane ima činčeve a sa druge strane banane (TRS). Možeš ga naći u većini muzičkih prodavnica, ili naručiti da ti ga naprave u prodavnici kablova.

Filip_
29-10-2010, 03:58 AM
Treba ti kabl koji sa jedne strane ima 1/4 jack (6.35mm), a sa druge RCA (cinc ) konektor.

Pozz :D

P.S. - Artur je brzi od svetlosti i mog tusiranja u kasne sate :)

quake2
29-10-2010, 04:25 AM
Procitaj za pocetak ovo pa ce ti stvari biti jasnije a imas i sheme spajanja http://www.dplay.com/dv/balance/balance.html

Ne zaboravi da na kutijama osetljivost ulaza stavis na -10db jer su ti izlazi iz karte nebalansirani a ulazi u kutije balansirani.Pozzzz

Bockie
29-10-2010, 11:45 AM
Uvek treba voditi racuna pri kupovini da se nabavi, u ovakvom slucaju, i mali volume kontroler. Ne mora biti bas neki "fancy" TC level pilot (mada brutalno izgleda) ali bar neki SM pro ili tako nesto... Na nekim monitorima postoje "potovi" za volume, ali nisu namenjeni svakodnevnom "akanju", pogotovo sto sluze za "kalibraciju" L/R odnosa...

http://www.musicplace.ch/catalog/images/SM_Pro_Audio_NanoPatch_plus.jpg

Filip_
29-10-2010, 04:04 PM
Vidis ovo nisam znao, a ni na predavanjima nam niko nije ni pomenuo ovo :shock:.

Svaki dan naucis nesto novo :D.

P.S. - Gde se kaci ovo cudo? (Na sta? Kako radi?) :confused:

Bockie
29-10-2010, 05:16 PM
Vidis ovo nisam znao, a ni na predavanjima nam niko nije ni pomenuo ovo :shock:.

Svaki dan naucis nesto novo :D.

P.S. - Gde se kaci ovo cudo? (Na sta? Kako radi?) :confused:

Pa izmedju karte i zvucnika. Oba gore-pomenuta su pasivna uredjaja (ne zahtevaju dodatnu struju), i prakticno rade kao atenuatori. Treba samo dodatnih kablova... Imas i mali "mute" ako zazvoni telefon ili volis da se cuje odjek u sobi kad prdnes npr...

kejkz
29-10-2010, 08:18 PM
Imas i mali "mute" ako zazvoni telefon ili volis da se cuje odjek u sobi kad prdnes npr...
Jo? sam se pitao čemu to dugme slu?i, a uz to i ne radi!

STUDIOTON
31-10-2010, 06:28 PM
Ja sam nekako vise za varijantu karta koja na sebi ima vec monitoring, recimo tc konnekt 6 .. ima i jeftinije

a ovo, dok sve kupis, za iste pare imas sve u kompletu .. :wink: kao u ovom slucaju

kejkz
01-11-2010, 09:44 AM
Ja sam nekako vise za varijantu karta koja na sebi ima vec monitoring, recimo tc konnekt 6 .. ima i jeftinije

a ovo, dok sve kupis, za iste pare imas sve u kompletu .. :wink: kao u ovom slucaju

Jeste to tačno, ali opet ima? prednost u tome ?to mo?e? zameniti kartu, a zadr?ati isti monitor kontroler.

STUDIOTON
01-11-2010, 10:23 AM
Pa jeste i to je tacno ali sdruge strane moras da znas da ozbiljan controler i dosta kosta.. Ovo sto pricas nekada sam i ja koristio ali nisam bio zadovoljan, jer kartu ces menjati a kontroler ti ostaje koji ako nije kvalitetan vremenom propada, pocinje da krci sl. I onda dolazis u situaciju ponovo da ga menjas ili da uradis kako sam vec i naveo , da kupis kartu koja ima u sebi monitoring

To pricamo sve u slucaju te neke jeftine varijante ali opet moze da se postavi pitanje sta je to jeftino??? Jer danas vec za 100 i kusur eura mozes uzeti kartu koja ima sve na sebi i externa je, a za malo vise vec i veci izbor istih

Hocu da kazem da nisam siguran koliko je isplativa i dobra ova kombinacija a opet imajuci u vidu i cenu uredjaja..

Bez obzira da li ste pocetnik ili napredniji ili pak profesionalac uvek mislite na onu staru "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" .. Na kraju ipak dodjete do tog zakljucka:)

Dakle u svakom slucaju a misleci i na ulozeni novac mislim da je bolja varijanta "all in one" :)

kejkz
01-11-2010, 11:41 AM
Dakle u svakom slucaju a misleci i na ulozeni novac mislim da je bolja varijanta "all in one" :)

Sa tim se svakako sla?em. Problem je ?to je čovek već dao novaca i kupio sve ?to je mislio da mu treba, ali je zaboravio da nije isto koristiti zvučnu kartu sa običnim zvučnicima i sa monitorima. Ljudi obično zaborave upravo tu jednu sitnu, a ustvari vrlo bitnu stvar. Ovo bi mo?da upravo trebalo biti upozorenje svima da uvek kada uzimaju monitore uračunaju i to da će nekako morati kontrolisati njihovu jačinu, pa volja im kako, kao integralno re?enje ili kao posebno.

STUDIOTON
01-11-2010, 11:46 AM
Sa tim se svakako sla?em.Ovo bi mo?da upravo trebalo biti upozorenje svima da uvek kada uzimaju monitore uračunaju i to da će nekako morati kontrolisati njihovu jačinu, pa volja im kako, kao integralno re?enje ili kao posebno.

Svakako

Neka ovo bude jedno korisnicko iskustvo da se ne zavrsi na tome da je ovo jedno idealno resenje koje vlasnik ovog threada postavio

Resenja ima mnogo a prema vasem pitanju tj planiranom novcu tu smo da predlozimo sta je najisplatljivije i najbolje

ljusi
02-11-2010, 01:36 AM
Uvek treba voditi racuna pri kupovini da se nabavi, u ovakvom slucaju, i mali volume kontroler. Ne mora biti bas neki "fancy" TC level pilot (mada brutalno izgleda) ali bar neki SM pro ili tako nesto... Na nekim monitorima postoje "potovi" za volume, ali nisu namenjeni svakodnevnom "akanju", pogotovo sto sluze za "kalibraciju" L/R odnosa...

http://www.musicplace.ch/catalog/images/SM_Pro_Audio_NanoPatch_plus.jpg

Ok.Imam ja i mix Behringer Xenyx 802 kako je najbolje da povezem zvucnu i monitore sa njom da nekupujem volume kontroler dzabe.Znaci koji kablovi i gde?Evo slika.Hvala

ljusi
02-11-2010, 03:24 AM
Ok.Imam ja i mix Behringer Xenyx 802 kako je najbolje da povezem zvucnu i monitore sa njom da nekupujem volume kontroler dzabe.Znaci koji kablovi i gde?Evo slika iznad.Hvala

kejkz
02-11-2010, 09:51 AM
http://www.topdjgear.com/ho13durcatsc.html
Ovaj ili slican kabl stavi od zvucne do miksera... stavi ih na aux return ulaz, taj mikser je vrlo... los... ali makar mozes koristiti te ulaze kao dobre... onda sa main outputa ili jos bolje sa control room outputa kontrolisi jacinu, a treba ti jos i ovaj kabl
http://www.bhphotovideo.com/c/product/410698-REG/Lynx_Studio_Technology_CBL_XM2TM18_1_4_TRS_Male_to .html
koliko se secam, kabl moze biti i balansiran i nebalansiran, nema neke veze, izlaz sa tog miksera mislim da podrzava obe vrste konekcija, mada nisam siguran.

ljusi
04-11-2010, 02:07 AM
http://www.topdjgear.com/ho13durcatsc.html
Ovaj ili slican kabl stavi od zvucne do miksera... stavi ih na aux return ulaz, taj mikser je vrlo... los... ali makar mozes koristiti te ulaze kao dobre... onda sa main outputa ili jos bolje sa control room outputa kontrolisi jacinu, a treba ti jos i ovaj kabl
http://www.bhphotovideo.com/c/product/410698-REG/Lynx_Studio_Technology_CBL_XM2TM18_1_4_TRS_Male_to .html
koliko se secam, kabl moze biti i balansiran i nebalansiran, nema neke veze, izlaz sa tog miksera mislim da podrzava obe vrste konekcija, mada nisam siguran.

Nebalansirani su izlazi sa miksera.Objasni mi sta znaci bal. i nebalansiran kabal jel to bal.kad je stereo dzek a nebal.kad je mono dzek.Pozz

kejkz
04-11-2010, 10:21 AM
jel to bal.kad je stereo dzek a nebal.kad je mono dzek.Pozz

jeste, bas tako. Ako kabl neces praviti sam, onda unutrasnje vezivanje nije bitno.