Log in

View Full Version : Is it love - konačna snimka

igormink
26-10-2010, 07:52 PM
Pozdrav,

Evo konačno smo ovu pjesmu priveli kraju. Ovo nije konačni miks, samo grubi, ide par stvari u "clip", a i bek vokali su uvaljeni onako bez obrade, to jo? dosta treba srediti. Miks će se detaljno raditi ovih dana, ali bio bi zahvalan na nekim mi?ljenjima o pjesmi, zvuku, aran?manu...

Hvala
http://www.box.net/shared/i7q9g4qu0g

dadson
26-10-2010, 09:24 PM
Hej. Meni je ovo super. Taj retro feeling. Ne samo zbog stila muzike nego mi je kompletno u tom retro folu. Ne bih davao savjete tipa: "pojacaj ovo, stisaj ono" jer mi se cini da bi se nesto moglo poremetiti. Respekt! (Vozi me na Jinxe malo:-))

igormink
26-10-2010, 09:43 PM
Hvala ti, to ćemo sve jo? malo speglati. Imamo i neki tekst na HR, pa čak razmi?ljamo i tako snimiti, a pjevačica mo?da ima malo boju glasa kao Jaja :) U svakom slučaju usporedba s njima je kompliment :)

Znak
26-10-2010, 10:50 PM
Fantastično. Retro ili ne, u svakom aran?manu ovakve pesme će zvučati dobro. Melodija, ritam, vokal, sve je naprosto divno. A sa tekstom na hrvatskom to će biti pun pogodak.
?to se tiče produkcije, ni ja ne bih da dajem savete tipa ti?e/glasnije, to ćemo čuti kad miks bude sređen, ali u svakom slučaju na va?em mestu bih potro?io dosta vremena i energije na to, jer zaslu?uje da se dobro "ispolira", nema razloga da bude u lo-fi fazonu.

igormink
27-10-2010, 06:14 AM
Hvala ti puno. Kao ?to čuje?, malo smo promijenili aran?man, ubacili akustičnu, pa zvuči malo vi?e melodično, ponovo snimili bubanj (ovaj puta stereo) i digli pjesmu iz F dura u G, malo vi?e grize :) E sad kad je sve snimljeno, ja ću doma raditi jedan miks, a frend u studiju drugi, pa ćemo vidjeti koliko zaostajem :)

Bockie
27-10-2010, 11:46 AM
Odlicno!
Preko ovoga ubacis LP crackle i to je to. Leto '67...

InsaneEyes
27-10-2010, 03:32 PM
predobro!

Znak
27-10-2010, 04:11 PM
predobro!

Prava reč!

igormink
28-10-2010, 06:07 AM
Hvala kolege, to mi puno znači :)

Znak
28-10-2010, 06:37 AM
Hvala kolege, to mi puno znači :)

Hvala tebi za to "kolege".

DaBear
28-10-2010, 06:44 AM
super je ispalo !

Cist primer onoga o cemu pricam sve vreme - IZ PRVIH 4 TAKTA SE CUJE DA PESMA OBECAVA, (i da treba slusati dalje)

Puno nasih muzicara cak ni ne ume da tih (kljucnih) nekoliko taktova na pocetku (koji treba da "upecaju slusaoca") napravi kako treba.

Ja ne bih uopste pravio miksa MNOGO razlicit od ovoga...!! Moze da se pokvari...jer uvek ima nesto u onom prvom pokusaju (koji jeovde vise nego dobar...)

igormink
28-10-2010, 07:49 AM
Hvala :)

Nekako si i mislim ostaviti ovakav miks, mo?da malo nekog reverba na uvodnu gitaru (ali to ću vidjeti kad probam), malo bolje ispeglati back vokale i dati im malo "zraka" i prostora u stereo slici (i ujednačiti im dinamiku), i to je to. Eventualno u nekoj mastering fazi jo? počistiti neke "mulj" frekvencije i mislim da smo gotovi. Ne bi puno limitirao jer mi se dinamika čini ok, a ne povodim se za onim da mora biti glasno, dra?e mi je da ima neku prirodnu dinamiku, pa tko hoće glasno neka pojača prilikom slu?anja :)

Znak
28-10-2010, 11:04 AM
Ne bi puno limitirao jer mi se dinamika čini ok, a ne povodim se za onim da mora biti glasno, dra?e mi je da ima neku prirodnu dinamiku, pa tko hoće glasno neka pojača prilikom slu?anja :)

To je jedini normalan pristup i način da nagla?eni delovi pesme zaista imaju punch. Sa preteranom kompresijom u masteringu slu?alac instinktivno smanjuje jačinu na uređaju (ili be?i iz prostorije ako nema kontrolu nad potenciometrom), tako da se nijedan deo pesme ne čuje stvarno onoliko jako koliko bi trebalo. Less is more va?i i tu - iako je kod prelimitiranih pesama prosečna glasnoća veća u odnosu na neke apsolutne vrednosti, konačni rezultat je da se one na kraju percipiraju kao ti?e.
Prosto je neverovatno da se danas 99% muzike tako preterano limitira.

igormink
28-10-2010, 11:56 AM
Da, ne dam se uplesti u "loudness war" :) Ba? si razmi?ljam kako i dan danas ima stvarno dobrih novih pjesama, ali je uglavnom je sve stisnuto i ne zvuči prirodno. Znam da se promijenio stav o produkciji i načinu na koji glazba mora zvučati, ali meni to ba? nije uhu ugodno. Mo?da elektroniku i treba limitirati, ali ?ive instrumente (po meni) treba ostaviti ?ivima. Na ovoj snimci na masteru nema apsolutno ni?ta. Ne velim da mo?da na kraju ne bude (malo), ali svakako neću staviti samo da stavim :)