PDA

View Full Version : miks i master za pocetak

NXA
08-10-2010, 07:43 PM
cao svima, mene interesuje sa stanovista pocetnika u samom procesu miksa i masteringa, koje se najcesce stvari koriste... dakle, koji su to plaginovi koji idu na sner, klep, het, kik, vokal... ako je waves proizvod, koji od njih... meni iskljucivo treba da bih mogao eto solo da uzivam u sopstvenoj kreaciji kad je polusmiksam, bez frekvencija i decibela i tako te matematike, to mi je mnogo nauke, vec miks na uho. :) (koristim cubase 5, acid 6, sound forge 10)

hvala, pozz

Bockie
08-10-2010, 08:33 PM
U jebem ti sunce...!
(uopsteni narodni izraz za ekstra-ordinarne situacije,neupucen sagovorniku...!)

Saslusaj me pazljivo, sa najboljom namerom ovo govorim:

Sine,
to da bi ti ,eto, uzivao u zvuku, neko provede citav zivot za miksetom, u studiju,uceci,slusajuci,kupujuci opremu...

Pogresno su te savetovali. Pre nego sto se obaspe na tebe salva pljuvanja, odvoj jedno minimum 5 (ili vise) godina zivota, sedi citaj rumski,idi po radnjama uzimaj kataloge,prati slusaj muziku, igraj se demo-a i UCI!

Miks i master su tek na kraju, a nikako na pocetku...!!!

Da nije smesno, bilo bi sramota, ali na zalost, klinci danas kontaju, "veceras na rumski - sutra na cd-u"...
:banghead:

awacs
08-10-2010, 08:44 PM
meni iskljucivo treba da bih mogao eto solo da uzivam u sopstvenoj kreaciji kad je polusmiksam, bez frekvencija i decibela i tako te matematike, to mi je mnogo nauke, vec miks na uho.

Moj ti je savet da se ipak dru?i? sa ?enama (ili mu?karcima, svejedno). Slaba je vajda od solo u?ivanja, a pogotovo na uho.

Pozdrav,

?ivojin

NXA
09-10-2010, 06:10 PM
au jbt, kao da sam pitao ne znam sta i na koji nacin... nema veze, pokusah ovde, saznacu na drugom mestu, hvala.

pozz

DaBear
09-10-2010, 06:59 PM
cao svima, mene interesuje sa stanovista pocetnika u samom procesu miksa i masteringa, koje se najcesce stvari koriste... dakle, koji su to plaginovi koji idu na sner, klep, het, kik, vokal... ako je waves proizvod, koji od njih... meni iskljucivo treba da bih mogao eto solo da uzivam u sopstvenoj kreaciji kad je polusmiksam, bez frekvencija i decibela i tako te matematike, to mi je mnogo nauke, vec miks na uho. :) (koristim cubase 5, acid 6, sound forge 10)

hvala, pozz

e moj prijatelju...da je to lako , svi bi miksali za licno uzivanje...

Ali evo uopsteno...plugovi :
Sner - EQ, Compressor, Transient designer, reverb, sigurno idu...
Klep - EQ, Compressor, Transient designer, reverb
Het (?) - EQ, Compressor, Transient designer, reverb ?
Kik - EQ, Compressor, Transient designer, reverb (mozda?)
Vokal - EQ, Compressor, Transient designer, reverb, delay, de-esser, filter, harmonizer, exciter, doubler, i mozda jos po nesto...

ovo je recept ako hoces da ti miks kida / ubija i udara !

e sad - redosled je bitan, koji plug prvi, drugi itd,...
:D

NXA
09-10-2010, 07:06 PM
hvala puno! znam da nije je lako...
otprilike ucim o tim stvarima neko odredjeno vreme, pa sam iskoristio situaciju da uporedim ono kako sam poceo da ucim sa tim kako profesionalci rade... redovno i citam tekstove, tutorijale, oprema u studiju ne manjka, ali jednostavno nemam nekog ko bi mi dao smernice... hvala jos jednom.

Bockie
11-10-2010, 01:01 PM
au jbt, kao da sam pitao ne znam sta i na koji nacin...

Pa i jesi. Mislim, nema ljutnje, ali kao da si usetao u banku i rekao:

"Znate, ja bi' da imam para, ali ne bih da se zezam sa procentima,
trzistem ,mikro i makro ekonomijom, marketing miksom, i tako to,
vec samo da imam da kupim sta se mini svidja..."

Sta mislis, kako bi te pogledali...?!
:shock:

A ni ja ti nista lose nisam rekao, stvarno sam te "od srca" posavetovao...

Bitch
11-10-2010, 02:33 PM
mene interesuje sa stanovista pocetnika u samom procesu miksa i masteringa, koje se najcesce stvari koriste...

1. dobrodosao na forum :)
2. ekipa ti je manje vise rekla. Najvaznija stvar je "koristi usi" !!!
i to je to. Alate ces vremenom nauciti da koristis, a ako su u startu
semplovi i instrumenti dobri, pesma ce sama da se miksa jako lako.
...vidim da radis beatove, i u prilog toj prici ide ona cuvena prica oko Yamaha Motif Rack-a.... tj bukvalno ako nakucas MIDI trake i pustis sa njega to, vec u startu zvuci kao ploca :) ....mozda sam i ja zbog toga fan Yamahinih instrumenata, ali poenta price je - SLUSAJ. Pa ces sam da vidis sta fali i kako da opravis.
Ovo sto ti je DaBear napisao - to je to. Medjutim, evo uradi i posalji nam da cujemo. Male su sanse da ces iz prve da razvalish (mislim, daj boze). DA me ne shvatis pogresno, nije zla namera. Samo se sve svodi na krajnji produkt. Kao sto 100 zena kuva iz istog kuvara i dobijes 100 razlicitih ukusa, tako je i ovde - ne cujemo svi isto, ali uvo se moze trenirati, samo je potrebna volja i vreme

pozZ :)

NXA
12-10-2010, 11:34 AM
"Znate, ja bi' da imam para, ali ne bih da se zezam sa procentima, trzistem ,mikro i makro ekonomijom, marketing miksom, i tako to, vec samo da imam da kupim sta se mini svidja..."

haha, ima istine, izvinjavam se, ipak nisam imao nameru tako da zvucim ni da delujem :)

pozZ :)

hvala ti puno, bas cu da se bacim na posao :)

Bockie
12-10-2010, 12:30 PM
haha, ima istine, izvinjavam se, ipak nisam imao nameru tako da zvucim ni da delujem :)

:thumbsup:

rastamankg
15-10-2010, 07:35 PM
U sustini sve su ti rekli, samo pazi oko reverba, obicno, kolko cujem, ljudi kad pocnu da rade natucaju reverb, te to stvarno zvuci ogavno. Takodje, valjalo bi da na master stavis neki analyzer stereo slike, i da obracas paznju da mix ne ode u kontrafazu.
Reverb i Delay bi valjalo da stavljas kao send efekte, gledaj da kompresorom ne ubijes svu dinamiku, ima ovde po Rumskom jedan odlican tutorial sto se tice kompresora, koji ce dosta da ti pomogne.
Od pluginova bi mogao da koristis Waves API seriju, koja je po mom misljenju mnogo dobra, onda SPL Transient Designer, mnogo korisna alatka za doteravanje bubnjeva. Reverb, ja koristim onaj steinbergov impulsni reverence, lepo radi po mom misljenju.
Za onaj vektorskop sa pocetka teksta, da vidis da li ide u kontrafazu mozes da skines (besplatan je) Flux Stereo tool.
Samo vezba, vezba, vezba i sve ce biti u redu :)

Jan
15-10-2010, 08:38 PM
Generalno se u repu koriste kratki reverbi. Retko sam vidjao da ljudi stavljaju reverb na kick, mada stavlja se na one "basketball" kick-ove itd.

Dosta zajebana stvar je sto mnogo repera (ne samo ovde) snima na mnogo jeftinoj opremi, i plus nema kako da se izrazim, "pitch" i dinamicku artikulaciju i dikciju (ovo najvise vazi za domace repere), pa se cela produkcija svodi na to ukompresuj zalepi vokal sto glasnije (primetio u glavnom u domacoj rep produkciji da su vokali u glavnom preglasni, a i moderna rep americka produkcija ne kaska mnogo za tim trendom), pa i ja sam cesto imam te zahteve "pojacaj pojacaj vokal" i onda od drum-ova ne ostane nista, sempl se jedva nazire itd... Imas na gearslutz-u celu temu o tome zasto reperi oce svoj glas sto glasnije.

Sad zajebano je kad se sa svim tim manama snimi vokal na ultra jeftinom mikrofonu (100-150 E) plus sa brda overload-a u jeftinom preampu i konvertoru i tu nema spasa sem malo nafilovati vokal vremenskim efektima (reverb, delay) kako bi se zamaskirao taj harsh u srednjim i visokim srednjim koji su krucijalni za rep vokale iz golden age-a hiphop produkcije.

Da se razumemo, ne patim od toga da sve mora biti snimljeno na skupoj opremi i ne smatram da skupa oprema cini dobru pesmu, ali definitivno treba biti snimljeno dobro, dobro majkirati izvodjaca, paziti da ne dodje do klipa narocito u konvertoru ... To je sto se snimanja tice

Ali ako je vokal do jaja odrepovan i snimljen na dobroj opremi imas mogucnost da na njega stavis samo neki earlier reflection neprimetan reverb i da to u miksu za uho zvuci kao da nema reverba nigde, ali moji pokusaji sa ne tako dobrim snimcima (da ne kazem losi) nisu bili zavidni

A sto se tice elemenata matrice, nema tu mnogo filozofije, jednom je Awacs napisao da je produkcija uskladjivanje frekvencija da to moze da se slusa :) I to je sustinki istina.

Imas Filtere (EQ-ove) koristi ih kad cujes da treba, imas kompresore, gate-ove itd koristi ih kad cujes da treba, nemoj previse preterivati, imas vremenske efekte (reverb, delay, tu valjda spada i chorus itd) koristi ih i to je to :D

U rep-u ces zeleti da ritam bude jak da bas bude jak, u samom startu odaberi semplove koji najbolje zvuce vec suvi, i onda to sve doteruj...Ja licno krecem da miksam od kicka i snare-a pa onda oko toga gradim pricu

NXA
26-10-2010, 12:32 PM
hvala ljudi... moram prvo sad ovo doooobro da prostudiram, pa da se bacim na posao :)

Rhino
26-10-2010, 01:51 PM
hvala ljudi... moram prvo sad ovo doooobro da prostudiram, pa da se bacim na posao :)

Ne!

Nego da se bacis na posao, pa iz toga da prostudiras:)

saleizkraja
28-10-2010, 12:38 AM
U sustini zajebi sve tutoriale po forumima po youtubeu itd itd i pocni sam od nule, proucavaj programe i alate i kad steknes neko osnovno znanje onda ganjaj da vidis kako to rade neki ljudi koji se time bave dugo dugo dugo i po tome usavrsavaj to sto si naucio sam. .Em sto ce te ti ljudi na forumima bolje prihvatiti em sto ce i tebi samom biti lakse da razumes neke stvari, ovako samo opterecujes glavu. .Bitno je samo da uzivas dok radis muziku i da si na kraju dana zadovoljan time sto si uradio. . :rolleyes:

KrleBeatz848
01-02-2012, 12:01 PM
Imam 15 godina, beatmakingom sam poceo da se bavim pre godinu dana. Smatram da nisam toliki amater za svoje godine ali bih voleo da preslusate neke moje radove da bi znao sta treba da se popravi i na koji nacin i u kom programu da nastavim dalje. Radim u FL Studiu 9. Na ovom linku su nekih 10-ak instrumentala. Ko stigne tj. ko ?eli nek' preslu?a sve.
Pozz
http://soundcloud.com/krlebeatz848

loscolorados
27-02-2012, 05:31 PM
e moj prijatelju...da je to lako , svi bi miksali za licno uzivanje...

Ali evo uopsteno...plugovi :
Sner - EQ, Compressor, Transient designer, reverb, sigurno idu...
Klep - EQ, Compressor, Transient designer, reverb
Het (?) - EQ, Compressor, Transient designer, reverb ?
Kik - EQ, Compressor, Transient designer, reverb (mozda?)
Vokal - EQ, Compressor, Transient designer, reverb, delay, de-esser, filter, harmonizer, exciter, doubler, i mozda jos po nesto...

ovo je recept ako hoces da ti miks kida / ubija i udara !

e sad - redosled je bitan, koji plug prvi, drugi itd,...
:D

ti koristi? transient designer na vokalu:grin: jese mo?e? malo raspisati o tome?:D nije mi to nikad palo na pamet

P.S ako radi rap, mo?e? stavit upitnik na snare-reverb? ;)

Jan
27-02-2012, 09:08 PM
ti koristiš transient designer na vokalu:grin: jese možeš malo raspisati o tome?:D nije mi to nikad palo na pamet

P.S ako radi rap, možeš stavit upitnik na snare-reverb? ;)

Ja koristim transient designer na vokalima da eliminisem jek sobe koliko je to moguce, u vecini slucajeva ga ima, snimci iz losih "gluvih soba" i iz kucne radinosti.

A reverb na snare-u u hiphop-u i nije tako retka pojava :S I pre se koristio i danas :S

loscolorados
05-03-2012, 12:43 AM
Ja koristim transient designer na vokalima da eliminisem jek sobe koliko je to moguce, u vecini slucajeva ga ima, snimci iz losih "gluvih soba" i iz kucne radinosti.

A reverb na snare-u u hiphop-u i nije tako retka pojava :S I pre se koristio i danas :S

kak to radis? smanji? relese?

Jan
05-03-2012, 12:48 AM
kak to radis? smanji? relese?

Da da, u glavnom.
Na jednom miksu su mi bili poslali zgazene vokale gde je svaki tvrdji suglasnik imao preveliki tranzijent (K, T, P, C...) to sam resio smanjivanjem tranzijenta tada na sonnox-u, i to je bi ocajnicki pokusaj koji je uspeo.

Generalno ljudi cesto koriste tranzijent dizajnere za taj zvuk sobe itd, nije najslavnije resenje, ali radi