PDA

View Full Version : Oprema za Industrial, EBM i Dark Electro muzički ?anr

Neuron
03-10-2010, 01:39 PM
Dobar dan, dobar dan... Neuron je na vezi... Pre svega ?elim da pozdravim sve one koji su ovde na forumu i koji ?ele pomoći jednom mladom čoveku pri izboru nabavke muzičke opreme neophodne za (uspe?nu) kreaciju jednog mračnog elektronskog projekta kojim se bavim.

Moje pravo ime je Jan i ovo je moj prvi post u ?ivotu, pa se nadam da ćete imati strpljenja i razumevanja za neka moja pitanja koja imam da vam postavim vezana za muzičku produkciju i naravno opremu.

Ok, evo ovako...

Već neko vreme komponujem gore pomenuti ?anr u nadi da će jednog dana iz sna prerasti u delo i sada, kako sam vremenom napredovao učeći preko ovog foruma saznajući, za mene, nove stvari, mislim da je do?lo vreme da sav svoj rad dovedem na vi?i (ozbiljniji) nivo.

Moja pitanja za vas su:

1.

Da li je ok da za pocetak snimim svoj vri?teći vokal na dinamičkom mikrofonu Shure SM57, jer mi soba jo? nije akustički tretirana a i reč je o distorziranom, uglavnom sintetičkom, procesiranom vokalu tako da kapiram da mi ne treba sad ne znam kakav mic... Evo mo?ete poslu?ati jednu pesmu čisto da čujete odprilike kako bi to eventalno zvučalo mada nije da kopiram isti vokal ali je taj neki stil...

http://www.youtube.com/watch?v=53p9JrECiik

2.

Koji studijski monitori bi bili ok za totalni početak produkcije ovog ?anra...
Da li je Alesis M1 Active Mk2 hmmm... dobro resenje dok ne skupim novac za ne?to mnogo ozbiljnije (Adam A7x su mi jako privukli pa?nju ali to te?ko da ću moći da si priu?tim u skorije vreme...)

To bi bilo to, za sad... Unapred se zahvaljujem :)

Neuron

tomo
03-10-2010, 01:58 PM
Dobar dan, dobar dan... Neuron je na vezi... Pre svega ?elim da pozdravim sve one koji su ovde na forumu i koji ?ele pomoći jednom mladom čoveku pri izboru nabavke muzičke opreme neophodne za (uspe?nu) kreaciju jednog mračnog elektronskog projekta kojim se bavim.

Moje pravo ime je Jan i ovo je moj prvi post u ?ivotu, pa se nadam da ćete imati strpljenja i razumevanja za neka moja pitanja koja imam da vam postavim vezana za muzičku produkciju i naravno opremu.

Ok, evo ovako...

Već neko vreme komponujem gore pomenuti ?anr u nadi da će jednog dana iz sna prerasti u delo i sada, kako sam vremenom napredovao učeći preko ovog foruma saznajući, za mene, nove stvari, mislim da je do?lo vreme da sav svoj rad dovedem na vi?i (ozbiljniji) nivo.

Moja pitanja za vas su:

1.

Da li je ok da za pocetak snimim svoj vri?teći vokal na dinamičkom mikrofonu Shure SM57, jer mi soba jo? nije akustički tretirana a i reč je o distorziranom, uglavnom sintetičkom, procesiranom vokalu tako da kapiram da mi ne treba sad ne znam kakav mic... Evo mo?ete poslu?ati jednu pesmu čisto da čujete odprilike kako bi to eventalno zvučalo mada nije da kopiram isti vokal ali je taj neki stil...

http://www.youtube.com/watch?v=53p9JrECiik

2.

Koji studijski monitori bi bili ok za totalni početak produkcije ovog ?anra...
Da li je Alesis M1 Active Mk2 hmmm... dobro resenje dok ne skupim novac za ne?to mnogo ozbiljnije (Adam A7x su mi jako privukli pa?nju ali to te?ko da ću moći da si priu?tim u skorije vreme...)

To bi bilo to, za sad... Unapred se zahvaljujem :)

Neuron

pozdrav!
57-ica na vokal, bez akusticki tretirane prostorije, valjat ce(sad ce sigurno svi reci da ne znam sto pricam). pogotovo za ovaj zanr te pogotovo ako ces ga jos procesirat kao primjer klipa kojeg si postavio. ja snimio vokal cijeli album na 58-cu, ispalo mega, izaslo oficijalno,
super kritike, tko uopce zna na sto se i gdje se snimalo. citam okolo da su cak neki world bendovi tipa U2 snimali vokal na 58-icu. tako da to nije problem. stvar ukusa i izbora. npr. meni se moj vokal uopce ne svidja na niti jednom kondenzatorskom kojeg sam probao, a vecinom sam probavao skuplje od 57-ice i 58-ice za vise od troduplo. samo je vazno kroz sto prolazi signal koji dodje do mikrofona: preamp, konverter, ostala outboard oprema...kao i, ako se snima na komp, dorada unutra pluginovima....ne samo efektirano nego naravno i korektivno sa EQ, kompresijama...sve ovisi sto se ima na raspolaganju.

sto se tice monitoringa, meni i tu na forumu, a i kolege na poslu govore da ispod 500 eura se nema sto kupovati. prolistaj malo po Monitoring odjelu na forumu...

Filip_
03-10-2010, 02:14 PM
Dok ti neko ne da odgovor u vezi mikrofona evo ja...prvo da te pozdravim :grin:...

U vezi Alesis Mk1 Active Mk2...ima vec dosta piskaranja bas na temu njih pa procitaj na forumu...u principu su za te pare best buy (posebno za el. muziku), samo da se naviknes na to kako rade na ovim, kako na "onim" :D frekvencijama (sakupi par diskova Prodigy-a i Stanton Warriors-a recimo pa ih pustaj dok ti ne udje u uvce kako i sta ces raditi kada pocnes sa stvaralastvom:D) (Eventualno mozda model M1 Active 620 koji su mislim i malko jaci). Posle njih Adam-i 7 (kada skupis pare) slede kao logican izbor...

Pozz bro'

Filip_
03-10-2010, 02:16 PM
Dok ti neko ne da odgovor u vezi mikrofona evo ja...prvo da te pozdravim :grin:...

Tomo je brzi od svetlosti i moje tastature :shock:

Neuron
03-10-2010, 02:43 PM
Evo ovako, znači ideja je da uzmem neke monitore u tom cenovnom rangu (300 evra za par) koji će mi omogućiti da napravim iole dobar mix i da udjem u ?tos sa svim tim frekvencijama i osnovama muzičke produkcije. E sad, ja znam da su Alesis Mk1 Active Mk2 kao ?to ka?e? best buy za tu kintu ali sam se uhvatio za njih jer sam negde pročitao da ću moći lak?e da ih prodam kad ih jednom prevaziđem a dobro će poslu?iti kao početnički montori (ispravite me ako gre?im)... O ovim drugim koje si naveo M1 Active 620 nisam jo? razmi?ljao ali svakako ulaze u opciju zbog cene. Ne znam kakvi su (nisam jo? ni?ta čitao o njima) mada iskreno, kapiram da će mi sve biti bolje od onoga na čemu sam do sada komponovao... (Kr? zvučnici za komp :ups: ) Ali ajde... Kao ?to sam rekao ?elim svoje stvarala?tvo uzdići na vi?i nivo...

Filip_
03-10-2010, 04:44 PM
O ovim drugim koje si naveo M1 Active 620 nisam jo? razmi?ljao ali svakako ulaze u opciju zbog cene. Ne znam kakvi su (nisam jo? ni?ta čitao o njima)

Prelistaj...ima sto sta da nauci co'ek :D http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33437

TekTonic
03-10-2010, 08:55 PM
za industrial moras da koristis iskljucivo kineske zvucnike. microlab solo-2 ti je najbolji izbor, ja ih imam i odlicni su.
mikrofon ti je svejedno koji uzimas, najbolje neki genius, ionako ce da glas ide kroz distorziju/chorus/delay i ofkors pitch shifter, pa bih ti pre preporucio da kupis univerzalni industrial vokalni procesor boss se-70 (kod nas je nerealno skup, pa gledaj da uzmes preko, ovde je oko 200 evra kada se pojavi na forumu, a realna cena mu je oko 120, inace fatboy slim iz prodigija ga je koristio za sve efekte, pa sad svi misle da je taj efekat bogznakakav vintage) imas i stariji, se-50, ali on ima digitalnu distorziju i mnogo slabiji pitch shifter. taj procesor koriste sve najbolje indastrijal grupe: suicide commando, hocico i magazin
nadam se da sam ti pomog'o

Srdan Durden
03-10-2010, 09:29 PM
Ja sam maznuo Esi near8, 330 evra... i radim recimo slican zanr... Misljenja su podeljena, kao sto ces videti i ovde ako budes trazio, ili su ljudi odusevljeni njima ili ih pljuju.. ja sam u prvoj kategoriji, mislim za 300 jevreja nema boljih!! Pozz

Filip_
04-10-2010, 02:00 AM
:confused: Genius mikrofon i Micro Lab Solo 2 licno mislim da nema sta da traze u iole kvalitetnoj muzickoj produkciji, ali ajde...

Neuron
04-10-2010, 02:04 AM
Eee sorry ?to kasnim sa svojim odgovorima, ne?to sam premoren danas u?asno...

Dragi moji drugovi, puno vam hvala ?to imate ?ivaca da mi odgovorite i ?to samim tim činom moj prvi post nije iskuliran! Ulep?ali ste mi ovaj grozan i hladan dan :D

E sad...

?to se mikrofona tiče, iskreno, uzeo bih pre SM57-icu iz nekoliko razloga... Mogao bih da je koristim i kao mic za ozvučenje gitarskog pojačala i da dobijem dobre rezultate (jel?). A drugo, ranije dok sam snimao sa tim Geniusima i sličnim spravama tipa mikrofon na slu?alicama i to, imao sam običaj da ih sje*em u roku od... Pokidam onaj nikakvi mini jack kabl ili slomim slusalice a zatim i mic, pa lepim nekakvim izolir trakama i tako u nedogled a da ne govorim o lo?em signalu i jo? lo?ijim snimcima koje sam sa takvom polu razdrndanom opremom pravio... Hoću da ka?em da je SM57 mo?da bolje i kao psiholo?ko re?enje jer ću naučiti da čuvam tu opremu koja se i sama po sebi ne da tako lako uni?titi... Jel? :wink:

A ?to se tiče tog Boss-ovog procesora SE-70, to sam nekada hteo da uzmem kao kućni efekat za gitaru... Ali vidi? nije mi palo na pamet da nekoga pitam kako bi to funkcionisalo kao re?enje za vokal... Inače sam se često pitao ?ta drugi koriste da distorziraju glas a da to zvuči onako kako Bog zapoveda! Ok, kul! Ako će Boss uraditi posao isplaniraću da ga uzmem kad skupim kintu...

Monitori... ovo me najvi?e brine... Aj pogledaću i te ESI mada mi je krivo ?to ba? u ?ivotu nisam imao prilike da čujem kako uop?te zvuči zvuk na bilo kakvim studijskim monitorima sem jednom kada sam bio kod nekog lika koji je imao Alesis Mk1 Active Mk2... E sad nije mi jasno za?to da uzmem te kineske i za?to ba? oni moraju??? Da, ovo je glupo pitanje... Za?to i bilo ?ta drugo? Znam da je fora da prvo treba da čujem kako neki monitor zvuči i to ali ne znam koliko je koji dobar za ovu vrstu elektronske muzike (i da li ima uop?te pravila tipa ovaj se ovo onaj za ono?)... Sorry ja sam malo mrtav umoran sad, kao da ne povezujem neke stvari (znači nije do manjka inteligencije nego iscrpljenost) pa odo da spavam... Ja ću se sutra uveče vratiti medju vas ?ive da nastavimo ovu temu... Puno pozdrava za sve vas i hvala vam ?to mi poma?ete da ostvarim i naučim svoje snove... ZZZzzzzzzz.........

Everbeatz
04-10-2010, 02:26 AM
za industrial moras da koristis iskljucivo kineske zvucnike.

wtf:shock:

alavuk
04-10-2010, 07:23 AM
mnogo je tu wtf-ova , elem sto se tice glasa uzmi neki pristojan mikrofon za 150e a sto se tice distorzije vokala suicide commando na primer koristi vst ohm hematome na primer ili neki slicni od ohm firme i nema potrebe da maltretiras vokal dernjanjem ;) samo malo glasnije pevaj od jacine govora i dobices isti rezultat kao i on ...

silicon science
04-10-2010, 08:46 AM
za industrial moras da koristis iskljucivo kineske zvucnike. microlab solo-2 ti je najbolji izbor, ja ih imam i odlicni su.
mikrofon ti je svejedno koji uzimas, najbolje neki genius, ionako ce da glas ide kroz distorziju/chorus/delay i ofkors pitch shifter, pa bih ti pre preporucio da kupis univerzalni industrial vokalni procesor boss se-70 (kod nas je nerealno skup, pa gledaj da uzmes preko, ovde je oko 200 evra kada se pojavi na forumu, a realna cena mu je oko 120, inace fatboy slim iz prodigija ga je koristio za sve efekte, pa sad svi misle da je taj efekat bogznakakav vintage) imas i stariji, se-50, ali on ima digitalnu distorziju i mnogo slabiji pitch shifter. taj procesor koriste sve najbolje indastrijal grupe: suicide commando, hocico i magazin
nadam se da sam ti pomog'o

Taman kad mi dosadi Rusmki forum, desi se ovakav post :rotfl::rotfl::rotfl:
Ako vec zelis da dajes savete, onda maaalo razmisli sta ces napisati itd... Prvo, ne postoji "Industrial" univerzalna oprema, i ako nekom savetujes da nesto kupuje "napolju", onda se barem malo raspitaj kako to ide i koliko ce na kraju kostati...
A sto se tice teme, Neuron, saberi koliko novaca bi ulozio pa ce ces dobiti valjani savet...

Maiv
04-10-2010, 09:10 AM
Pa procitajte jos jednom post, cini mi se da je kolega TekTonic bio malo sarkastican! Ak ne onda:shock::banghead:

silicon science
04-10-2010, 09:18 AM
Pa procitajte jos jednom post, cini mi se da je kolega TekTonic bio malo sarkastican! Ak ne onda:shock::banghead:

Nema tu ni S od sarkazma :wink:

TekTonic
04-10-2010, 10:00 AM
oh bre...vi zaista nemate pojma ;)
salim se, ali niko od vas nije pitao decka da li ima audio interfejs, a ni on to nije naveo, monitore tesko da moze da budzi u integrisanu na kompu, ok moze, ali....
sto se microlab solo-a tice, meni su se ok pokazali, ofkors ovime ni ne pokusavam da ih uporedim sa pravim monitorima, ali kao low-low-end daju bolji zvuk od ostalih komp zvucnika, dvosistemci su, imaju veliki drajver i makar mozes da se snadjes donekle, iako je to daaaleko od profi rezultata, decko je u frci za kintu kako je naveo, pa mu je ovo ok prelazno resenje dok ne skupi neke ozbiljnije pare (pogotovo ako nema ni audio interfejs)
sto se tice univerzalne industrial opreme, postoji, nazalost. veliki broj bendova koji stilski kopiraju suicide commando i slicne uglavnom ganjaju taj "hellektro" vokal, to nije obavezno deo industriala koji ja volim, ali ti ljudi uglavnom upravo i koriste te boss-ove procesore. sto se kupovine iz inostranstva tice, znam za koje pare su ga ljudi cenili na stranim forumima. sto se carine i postarine tice, da, silikon je u pravu, ali ako imas nekoga preko da ti to dovuce, prosao si super.
mikrofon, PO MENI, je najbolje da ispazari upravo neku 58icu i to polovnu po mogucstvu, jer onda kosta 50-70 evra, a taj mikrofon moze da izdrzi da tenk predje preko njega
ovaj forum ima jedan problem, a to je da ovde ima i nas shano-duso hobista i ozbiljnih hobista koji godinama skupljaju opremu i profi ljudi koji, normalno, imaju najbolje igracke, pa su zbog toga perspektive malo drugacije.
neuron, to sto u startu nemas najadekvatniju opremu koja odgovara tvom stepenu interesovanja ne treba da te odvrati od pravljenja muzike, ako budes ozbiljan sa time, uvek mozes i da skupis kintu pa da odes u neki studio da te smiksaju, sada to i nije toliko skupo kao sto je bilo ranije, pa imas i tu opciju ako hoces da saljes da te izdaju preko, a ako ces da izdajes za domace indust izdavace, mozes i da prdis u genius mikrofon, izdace te svejedno jer rade kao netlabel

TekTonic
04-10-2010, 10:02 AM
btw
http://www.alternative-electronics.com/all-gear/boss-se-50
http://www.alternative-electronics.com/all-gear/boss-se-70

"Though the Boss SE-50 was originally introduced as a guitar multi-effects processor, it has gained a large userbase among a variety of harsh EBM bands who use it's pitch shifter effect to process vocals both live and in the studio. The 4-band pitch shifter (patch 112) on the SE-50 has come to define the detuned vocals of a number of electro-industrial acts. Common settings include pitching the top two bands up one to two semitones while detuning the bottom bands by a similar amount."

kejkz
04-10-2010, 10:28 AM
neuron, to sto u startu nemas najadekvatniju opremu koja odgovara tvom stepenu interesovanja ne treba da te odvrati od pravljenja muzike
To je poenta, radi sa cim imas, skupljaj za bolje.

Srdan Durden
04-10-2010, 11:13 AM
... a sto se tice distorzije vokala suicide commando na primer koristi vst ohm hematome na primer ili neki slicni od ohm firme i nema ...
Moracu da ih isprobam! Danke!!:D

Maiv
04-10-2010, 08:11 PM
Probaj Ohmicide:wink:

Neuron
05-10-2010, 10:15 AM
oh bre...vi zaista nemate pojma ;)
salim se, ali niko od vas nije pitao decka da li ima audio interfejs, a ni on to nije naveo, monitore tesko da moze da budzi u integrisanu na kompu, ok moze, ali....

Neuron se vratio... Ma znam da je integru?a govance... Ali srećom imam M-Audio Delta 1010LT tako da mi to sređuje i frku sa latencijom putem onih kartinih ASIO drivera... Jedino mi je krivo ?to ima nebalansirane RCA ulaze i izlaze pa ne smem da koristim du?e kablove ali slu?i svrsi, ja tvrdim...

Nastavljam kad se vratim sa posla... Inace trenutno sam obustavio rad na projektu jer ?elim da zaradim kintu da skupim za tu opremu jer je rad na krčećim zvučnicima postao opasan po mentalno zdravlje... tako da... A koliko param spreman da ulo?im... Znate kako, malo po malo pa ću da sakupim... Inače ulo?io bih ja poprilična ali trenutno nemam... Od prve plate mikrofon a posle ?tednja za monitore... Sorry moram ODMAH da paliiim

ramplstilskin
05-10-2010, 11:10 AM
... inace fatboy slim iz prodigija ga je koristio za sve efekte...
Ko je Fatboy slim iz prodigyja??? Flint, Maxim, Liam... ??? :shock:

Lag
05-10-2010, 06:49 PM
shta sve koristish na vokalu?
mislim od efekata..

Neuron
06-10-2010, 11:02 PM
shta sve koristish na vokalu?
mislim od efekata..

Pa trenutno ni?ta s' obzirom da nemam mikrofon da snimim vokal, ali kada ga uzmem isprobaću efekte koji su mi ovde predlozeni + ću videti da kad tad pazarim taj Boss SE 70 procesor ako će dati dobre rezultate, naravno... Inače imam neki Digitech VX-400 ali ga jo? nisam isprobao kako valja jer (pored toga ?to nemam mic) zvučnici na kojima sam poku?ao da radim (dok sam imao neki pozajmljeni) jako glasno krče (matori su oko 15 godina minimum) tako da nisam ba? uspeo da provalim kakav rezultat ta sprava zaista daje... Uglavnom ljudi ka?u da je Digitech piece of sshhh***t, ali d?abe sve to ako umetnik i sam ne poslu?a neki komad opreme...

Filip_
09-10-2010, 12:24 AM
I mene zarko zanima ko je Fatboy slim iz Prodigy-a...:D Ae gukni...:D

Neuron
10-10-2010, 02:05 PM
Ma izgleda da vise niko nije zainteresovan za ovaj thread ili su ga jednostavno zaboravili sto nije ni cudo jer nisam imao bas vremena da odgovaram na postove zbog posla i umora al' sta da se radi sad... Anyway, hvala svima koji su ucestvovali ovde i nadam se da cemo se opet sresti u nekom novom threadu u skorije vreme... A do tad... Ja vas puno pozdravljam i zelim vam napredak u buducem proucavanju muzicke produkcije! :wink:

clusterchord
10-10-2010, 05:32 PM
zna se naći SE-70 i za 100 - 120 eura na njemackom ebayu. bez problema.

Lag
10-10-2010, 10:22 PM
u svakom sluchaju vokal se trudi da snimish sa shto manje reverba od sobe jer kad ga distorzirashto se sve dizhe u prvi plan...
sve ostalo ne vredi govoriti dok ne kupish opremu... dzhaba ti recimo savet za eqing ako ni sam ne chujesh na tvom slushanju o chemu ti neko pricha :)

TekTonic
10-10-2010, 10:47 PM
ili, kao prevod onoga sto je lag rekao, kada snimas vokal, pokrij se cebetom...
i trent je to radio
http://createdigitalmusic.com/2006/03/14/hotel-room-studio-nins-rack-mounted-dual-g5s/