PDA

View Full Version : neverovatan podatak !!

DaBear
02-10-2010, 08:35 PM
Out of 13 million songs available online for download, 10 million have never even been downloaded once. And out of the 3 million that have received at least one download, 80% of all revenue (i.e. actual money!) was generated by just 52,000 titles.

prevod:

od 13 miliona pesama koje se mogu downloadovati legalno, 10 miliona NIKADA nisu skinute NI JEDNOM !!! Od ostalih 3 miliona, koje su bar jednom skinute, 80% od para su napravile samo 52,000 pesama !!! Do sada.....

slicna situacija je i na Spotify-u (streaming servis)...90% pesama koje imaju nisu nikada slusane !!!???

svet je preplavljen muzikom, pesmama, svi sviraju, svi produciraju,,,overkill, prezasicenje, smor...:(:(:(

quake2
02-10-2010, 08:39 PM
Pa bolj da sviraju neg da budu gilipteri:)

awacs
02-10-2010, 08:48 PM
Pa bolj da sviraju neg da budu gilipteri:)

Jok more, bolje da budu gelipteri, onda mo?da i savataju neku ribu/frajera (ko već ?ta voli).

Pozdrav,

Vasa

diviner
02-10-2010, 09:28 PM
Ajte nekukajte, nego oooruuuk miseve i reglere u sake, pa da radimo video produkciju. Lepo sam ja vama govorio: Ne gine nam svima restruktuiranje i prekvalifikacija :banghead: !

Znak
02-10-2010, 09:52 PM
svet je preplavljen muzikom, pesmama, svi sviraju, svi produciraju,,,overkill, prezasicenje, smor...:(:(:(

Ali, paradoksalno, nikad nije bilo te?e naći ne?to dobro za slu?anje. Ko ima nameru da napravi ne?to stvarno dobro ne treba da bude obeshrabren ovim podacima, jer konkurencija nikad nije bila slabija, bez obzira na brojnost.

quake2
02-10-2010, 09:58 PM
Ma gde bre da radimo video pod stare dane,jedva sam se malo snasao i sa ovim:).Nego,Vasa izgleda ima neki problem sa ribama pa moram malo da ga vodim sa mnom na tezgu.Vaso poteraj ovaj video na 0.37:wink: http://www.youtube.com/watch?v=Bmj_xzBxlYM&feature=player_embedded Samo zene u publici

awacs
02-10-2010, 10:40 PM
Ali, paradoksalno, nikad nije bilo te?e naći ne?to dobro za slu?anje. Ko ima nameru da napravi ne?to stvarno dobro ne treba da bude obeshrabren ovim podacima, jer konkurencija nikad nije bila slabija, bez obzira na brojnost.

Pa zamisli da te neko pusti u biblioteku u kojoj postoje sve knjige koje su ikada napisane. Kako bi prona?ao "ne?to dobro za čitanje"? Mislim, "dobro" po tvojim kriterijumima? A koji su tvoji kriterijumi i na osnovu čega si ih stvorio?

Posle deset hiljada nasumično izabranih strana ili deset hiljada nasumično izabranih taktova prilično je te?ko doneti bilo kakav sud. A dana?nji mediji ti nude upravo to: gomilu podataka koje mozak nema vremena da svari. Jo? jedan paradoks - tehnolo?ke mogućnosti evoluiraju br?e od ljudskih mentalnih sposobnosti.

Pozdrav,

Vasa

diviner
02-10-2010, 10:43 PM
E i ti Vaso, ode na Spilberga i na njegov IT. :) .

Velika konkurencija uglavnom znaci i bolji kvalitet. E sad, slazem se sa tobom da ce mozda pre da bid'ne ono: tesko odvojiti pokoje zrno zita, iz tolikih silosa kukolja :) .

Znak
02-10-2010, 11:05 PM
Pa zamisli da te neko pusti u biblioteku u kojoj postoje sve knjige koje su ikada napisane. Kako bi prona?ao "ne?to dobro za čitanje"?

Od vi?ka glava ne boli. Mi danas praktično i ?ivimo u jednoj ogromnoj biblioteci i zaista je dostupna skoro svaka knjiga ikad napisana. Samo pru?i? ruku, uzme? roman "Ba?ta, pepeo" Danila Ki?a, odmah ti bude jasno da je to genijalno.

Mislim, "dobro" po tvojim kriterijumima? A koji su tvoji kriterijumi i na osnovu čega si ih stvorio?

Tzv. test trećeg slu?anja. Ako posle toga imam ?elju da to slu?am i dalje, verovatno će mi se dopasti. Dana?nja produkcija je neverovatno slaba, skoro je nemoguće naći zaista dobar album koji neće početi da dosađuje ako se preslu?a vi?e puta. Te?ko mi je da nađem skora?nje primere, recimo ne?to snimljeno posle albuma Clandestino (Manu Čao 1998.). Jako je lo?e stanje u muzici, duh vremena je valjda takav. To je kao devet slojeva Troje - ovaj sloj u muzici je izgleda do?ao do propasti, treba da se sru?i i sve izgradi iznova.

Posle deset hiljada nasumično izabranih strana ili deset hiljada nasumično izabranih taktova prilično je te?ko doneti bilo kakav sud. A dana?nji mediji ti nude upravo to: gomilu podataka koje mozak nema vremena da svari. Jo? jedan paradoks - tehnolo?ke mogućnosti evoluiraju br?e od ljudskih mentalnih sposobnosti.

Pozdrav,

Vasa

Kao ?to rekoh, od vi?ka glava ne boli. Situacija je takva da imamo katastrofalan manjak kvaliteta. Bilo ?ta na nivou Bouvija iz prve polovine sedamdesetih bi istog trena isplivalo na povr?inu - ne, izbilo bi kao gejzir, ne bi to moglo da se utopi u ovom moru ničega.

marcos
02-10-2010, 11:08 PM
sta jedan kolega koji radi na radiju ka?e "bolja je slu?anost kad pu?ta? jedno te isto nego kad poku?a? vrtiti raznolike pjesme"

stvarno je istina, ljudi vole ono ?ta se stalno forsira, a forsira se jer ljudi to vole..pa ti uleti u taj krug

awacs
02-10-2010, 11:41 PM
Velika konkurencija uglavnom znaci i bolji kvalitet. E sad, slazem se sa tobom da ce poprilicno biti tesko odvojiti pokoje zrno zita, iz tolikih silosa kukolja :) .

Ma, velika ponuda podrazumeva veliku zbunjenost. Kao kad uđe? u hipermarket da kupi? recimo ?ampon za kosu pa naiđe? na tri gondole sa ?amponima od kamilice, papaje, gynco bilobe, breze, jasmina... a ti bi prosto hteo da opere? kosu jerbo se malo umastila.

Ili bi da kupi? mikrofon ili preamp ili kompresor, pa gleda? one gondole, pa ovde vintage valve, pa tamo vintage solid state, pa ovde modern valve, pa hibridi, pa revizije 123456, pa oba?ka tri gondole sa modovanim varijantama svega toga... a ti bi prosto hteo da snimi? pesmu. Nekako, da je neko čuje.

Sve u svemu - dok isproba? sve ?ampone opa?će ti kosa, a dok isproba? sve mic-preamp-compressor varijante smučiće ti se sopstvena pesma (ili tuđa, ako si snimatelj/vlasnik studija/producent/?tagod).

?to je najluđe - u vreme kad je zvučna tehnologija bila rudimentarna ljudi su nu?no bili kreativni jerbo su morali da smi?ljaju načine da tu rudimentarnu tehnologiju koja im je bila na raspolaganju iskoriste najbolje ?to umeju. Danas je kreativnost (domi?ljatost) ustupila mesto izboru. A kad ima? velike mogućnosti za biranje nema? vremena za kreativnost, po?to je ?ivot prekratak. I to nije ni dobro ni lo?e. To je prosto tako.

Pozdrav,

Vasa

awacs
03-10-2010, 12:20 AM
Situacija je takva da imamo katastrofalan manjak kvaliteta. Bilo šta na nivou Bouvija iz prve polovine sedamdesetih bi istog trena isplivalo na površinu - ne, izbilo bi kao gejzir, ne bi to moglo da se utopi u ovom moru ničega.

Hehe, pa ni ti ni ja ne znamo koliko je potpunih gluposti (a možda i genijalnijih stvari od Bowieja) snimljeno u to vreme jednostavno zato što nismo imali mogućnosti da ih čujemo. Tada nije bilo YouTube-a, Ekrema Jevrića, smešnih klipova sa Idol contesta, miliona demo (promo :)) ponuda snimaka koji ti iskaču kao "related videos".

Čini mi se da grešiš u jednoj stvari - ne radi se o "manjku kvaliteta", nego o "manjku selekcije". Oduvek su neki netalentovani i nemuzikalni ljudi pravili nekakvu muziku, ali ona nije bila dostupna u onoj meri u kojoj je dostupna danas. Takoreći - Ekrem Jevrić je uvek postojao, samo što nije bio promovisan kao car i hadžija. Ali kao što rekoh - to je današnje vreme i ja nisam ljut na njega.

Od viška glava ne boli. Mi danas praktično i živimo u jednoj ogromnoj biblioteci i zaista je dostupna skoro svaka knjiga ikad napisana. Samo pružiš ruku, uzmeš roman "Bašta, pepeo" Danila Kiša, odmah ti bude jasno da je to genijalno.

Ako "samo pružiš ruku" mnogo je veća verovatnoća da dohvatiš bilo koji roman Isidore Bjelice ili Mirjane Bobić-Mojsilović ili Vesne Vukelić Vendi (nemam pojma, verovatno je i ona objavila neku knjigu) nego Kiša. Kako da znaš kuda da pružiš ruku?

Pozdrav,

Vasa

wladymeer
03-10-2010, 12:24 AM
Pristup muzici se promenio.

Nekada su ljudi sedeli i slu?ali album. Danas puste album na ipod dok idu kroz grad ili su u prevozu, sede na fejsu i slu?aju muziku "usput". Pro?lo je vreme kada su se ljudi vezivali za albume, sada se vezuju za promociju - tek ako im dovoljno puta pusti? jedno isto mo?da se i zainteresuju. A i kada se zainteresuju 90% njih nadje tvoj album "na netu".

A na stranu to ?to je muzika u velikoj meri odavno izgubila svoju osnovu - melodiju. Sve u svemu, postoji izreka od vi?ka glava ne boli i da kvantitet radja kvalitet, ali ima tu i one druge izreke - mala bara puna krokodila.

dvuckovic
03-10-2010, 02:50 AM
Ma, velika ponuda podrazumeva veliku zbunjenost. Kao kad uđe? u hipermarket da kupi? recimo ?ampon za kosu pa naiđe? na tri gondole sa ?amponima od kamilice, papaje, gynco bilobe, breze, jasmina... a ti bi prosto hteo da opere? kosu jerbo se malo umastila.

Ili bi da kupi? mikrofon ili preamp ili kompresor, pa gleda? one gondole, pa ovde vintage valve, pa tamo vintage solid state, pa ovde modern valve, pa hibridi, pa revizije 123456, pa oba?ka tri gondole sa modovanim varijantama svega toga... a ti bi prosto hteo da snimi? pesmu. Nekako, da je neko čuje.

Sve u svemu - dok isproba? sve ?ampone opa?će ti kosa, a dok isproba? sve mic-preamp-compressor varijante smučiće ti se sopstvena pesma (ili tuđa, ako si snimatelj/vlasnik studija/producent/?tagod).

?to je najluđe - u vreme kad je zvučna tehnologija bila rudimentarna ljudi su nu?no bili kreativni jerbo su morali da smi?ljaju načine da tu rudimentarnu tehnologiju koja im je bila na raspolaganju iskoriste najbolje ?to umeju. Danas je kreativnost (domi?ljatost) ustupila mesto izboru. A kad ima? velike mogućnosti za biranje nema? vremena za kreativnost, po?to je ?ivot prekratak. I to nije ni dobro ni lo?e. To je prosto tako.

Pozdrav,

Vasa

Na racun toga:

http://video.google.com/videoplay?docid=6127548813950043200#

Vrijedi pogledati.

boggy
03-10-2010, 02:53 AM
Na racun toga:

Vrijedi pogledati.

+1

pozdrav

bogi

diviner
03-10-2010, 03:42 AM
Ma, velika ponuda podrazumeva veliku zbunjenost. Kao kad uđeš u hipermarket da kupiš recimo šampon za kosu pa naiđeš na tri gondole sa šamponima od kamilice, papaje, gynco bilobe, breze, jasmina... a ti bi prosto hteo da opereš kosu jerbo se malo umastila.

Ili bi da kupiš mikrofon ili preamp ili kompresor, pa gledaš one gondole, pa ovde vintage valve, pa tamo vintage solid state, pa ovde modern valve, pa hibridi, pa revizije 123456, pa obaška tri gondole sa modovanim varijantama svega toga... a ti bi prosto hteo da snimiš pesmu. Nekako, da je neko čuje.

Sve u svemu - dok isprobaš sve šampone opašće ti kosa, a dok isprobaš sve mic-preamp-compressor varijante smučiće ti se sopstvena pesma (ili tuđa, ako si snimatelj/vlasnik studija/producent/štagod).

Što je najluđe - u vreme kad je zvučna tehnologija bila rudimentarna ljudi su nužno bili kreativni jerbo su morali da smišljaju načine da tu rudimentarnu tehnologiju koja im je bila na raspolaganju iskoriste najbolje što umeju. Danas je kreativnost (domišljatost) ustupila mesto izboru. A kad imaš velike mogućnosti za biranje nemaš vremena za kreativnost, pošto je život prekratak. I to nije ni dobro ni loše. To je prosto tako.

Pozdrav,

Vasa

Sve je to tacno, ali ti ovdje mjesas aspekt iliti pogled od strane konzumera/potrosaca, i producenta/proizvodjaca, i sa trece strane umjetnicko vrijednovanje nekog djela, kako ti kazes kreativnost (bilo da je to slika, pjesma, video itd itd).

Rekao si da bi ti kosa opala, ako bi isprobavao sve vrste sampona? Ako si potrosac, i bitno ti je samo pranje kose, opraces je i golom vodom i sapunom. A samo je + kada mozes da biras , tj kada imas izbor. Takodje, kao proizvodjac, trudices se da usled konkurencije smislis i proizvodes bolji proizvod, koji ce sa druge strane "bolje da zadovolji" potrosaca, a i tebi, a i okruzenju ce donijeti izvjesne beneficije.

Problem je kada zadjemo u sferu umjetnosti: tu se krijeterijumi, norme i mjerila ne mogu tako jasno zacrtati (kada danas svako crta, jebiga :) ), pa otuda i nemogucnost "mjerenja" sta je dobro, a sta lose, pa kada na to sve dodamo poplavu u vidu ogromnog izbora, slazem se, veoma je tesko plivati a da se ne udavis u istoj.

No dobro, nasoj generaciji , sa ovog aspekta stvari izgledaju sive ili crne, jer ili necemo ili nismo u mogucnosti da se prilagodimo uslovima. Vidjecemo kako ce se mladji narastaji snaci i sta ce postici u tom pogledu...

DaBear
03-10-2010, 08:50 AM
Oliver Mandic je lepo prorekao sve stihovima:

"sve, sve se srusilo,
sve je propalo,
i svemu je kraaaaj !"

Ovo se da primeniti na mnogo cemu danas - ako se uporedi sa stanjem od pre 10-ak godina.

Takodje - neko kao Dawid Bowie danas NE BI PROSAO !! Mentalitet publike (koja bi trebala da ga "katapultira") se promenio !!

disco violence
03-10-2010, 08:52 AM
Sve sto poželiš da čuješ možes naći na Youtubeu.Tako da nema potrebe da se smaraš tražiš i downloaduješ bilo šta.Ovo je sasvim logično,uhvatio sam samog sebe da ću ovde na rumskom u rubrici ''promocija radova'' uvek pre preslušati pesmu,ako je neko postavio player za direkt slušanje ili bilo kakav klip sa Youtubea nego kad mi staviš da donloadujem pesmu ili ned'o ti bog ceo album.

Znak
03-10-2010, 08:57 AM
Ako "samo pru?i? ruku" mnogo je veća verovatnoća da dohvati? bilo koji roman Isidore Bjelice ili Mirjane Bobić-Mojsilović ili Vesne Vukelić Vendi (nemam pojma, verovatno je i ona objavila neku knjigu) nego Ki?a. Kako da zna? kuda da pru?i? ruku?

Pozdrav,

Vasa

Kao indijanac, prati? tragove. Seti? se da si nekad davno pročitao recimo novinski tekst Mirjane Bobić-Mojsilović ili čuo na TV-u ?ta priča Bjelica i ruka nikad vi?e neće otići u tom smeru. Onda po hiljaditi put preslu?ava? remek delo "Filigranski pločnici" i čuje?:

"Ponekad je osjetim
Na vrhovima prstiju
Grobnica za Borisa
Čovječe

Ako ?eli? da sazna?
Pristani na sve
Ako ?eli? da mijenja? ljude
Ne odmeći se"

Krene? tim tragom - Grobnica za Borisa Davidoviča, Danilo Ki?, čita? i ostalo od njega i tako dolazi? do knjige "Ba?ta, pepeo". Treba tako malo osećaja da bi se eskivirala Bobićka i na?le prave stvari. Isto je i u muzici. Ne moramo slu?ati ne?to iz 2010. ako je ono iz 1965. bolje (u ostalom i "Ba?ta, pepeo" je objavljena 1965.).

?to se tiče selekcije, i dalje smatram da nije u tome problem. Pre je selekcija bila manja, ali s druge strane je neuporedivo veća bila mogućnost da mnogi veliki umetnici nikad ne dođu u priliku da snime bilo ?ta. Glavni problem danas je nedostatak kreativnosti. Ja sam to nazvao "duh vremena", a mo?da je stvarno u pitanju preveliki broj raspolo?ivih kompresora. Kao ono, stave pred magarca dva plasta sena i on umre od gladi jer ne mo?e da se odluči koji će da jede.

Znak
03-10-2010, 09:29 AM
Evo potvrde da te "tajne veze" nisu stvorene u glavi samo jednog čoveka, već da je genijalnost ipak vidljiva mnogima. Tek ?to sam otkucao poslednji post o Ki?u i ?tuliću sednem da pročitam Blic uz kafu, a tamo interjvu sa piscem Muharemom Bazduljem i tu on priča ko je od kreativaca najvi?e uticao na njega: Danilo Ki? i D?oni ?tulić:
Apsolutno majstorstvo u onome ?to rade i potpuna neuklopivost u bilo kakve ?ivotne i umetničke kalupe. Taj dragulj dijaboličnosti u kruni majstorstva. Autodestruktivni moralni model. Nijedan od njih nije bio karijerista, već su bili opčinjeni stvaranjem. U vreme kada se raspadala SFRJ jedino je srce D?onija ?tulića kucalo za sve, svima ostalima sa javne scene kucalo je malo vi?e za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu... Ta mera časti je fascinantna.

Zar nije ovo dokaz da ponuda nije ba? tako ogromna kao ?to se na prvi pogled čini? Istog jutra ovde na forumu i u novinskom intervjuu govori se o istoj kombinaciji pisac/rock muzičar - i to sa dobrim razlogom.

awacs
03-10-2010, 12:50 PM
Na racun toga:

Vrijedi pogledati.

Odličan je tip. Fala na linku.

Pozdrav,

Vasa

Znak
03-10-2010, 01:13 PM
Odličan je tip. Fala na linku.

Pozdrav,

Vasa

Zanimljivo je da on u svom predavanju koristi i termin "maximizer". Ono ?to se de?ava na socijalnom nivou radi se i na nivou produkcije zvuka - sa sličnim (negativnim) rezultatima.

Znak
03-10-2010, 01:50 PM
Takodje - neko kao Dawid Bowie danas NE BI PROSAO !!

Da se kladimo?

awacs
03-10-2010, 03:32 PM
Sve je to tacno, ali ti ovdje mjesas aspekt iliti pogled od strane konzumera/potrosaca, i producenta/proizvodjaca, i sa trece strane umjetnicko vrijednovanje nekog djela, kako ti kazes kreativnost (bilo da je to slika, pjesma, video itd itd).

Zapravo nisam pričao o toj vrsti kreativnosti. Pričao sam o tome kako u skučenim okvirima moraš da se trudiš da izvučeš maksimum iz onoga čime raspolažeš, a da bi to postigao moraš da uposliš maksimum svojih mentalnih sposobnosti.

I do sad a i nadalje, kad god me neko pita: "šta da kupim" moj odgovor je: "kupi ono za šta ovog trenutka imaš pare i nauči da radiš sa tim".

No dobro, nasoj generaciji , sa ovog aspekta stvari izgledaju sive ili crne, jer ili necemo ili nismo u mogucnosti da se prilagodimo uslovima. Vidjecemo kako ce se mladji narastaji snaci i sta ce postici u tom pogledu...

Pa ja rekoh da ih ne smatram ni belim ni sivim ni crnim, stvari su prosto takve kakve jesu. Kao što kaže ovaj lik iz Dejovog linka: "Is it good or bad?" And the answer is: "Yes!"

@Znak:
Meni je, bar za ovaj forum, značajna ona priča koja počinje na 54:15
U muzičkostudijskom poslu snimatelj i producent dele ulogu "agenta". I sve što iz toga sledi.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Kad bih negde sreo ovog lika prvo bih ga izljubio, a onda bi mu zavalio šamarčinu što mi krade ideje :) Postoji još jedan kome bi uradio isto i iz istog razloga. Zove se Andrew Keen (http://www.pbs.org/newshour/bb/media/july-dec07/internet_09-17.html). Pored svog silnog čmaranja po Internetu, saznao sam za lika tek pre tri dana čitajući obične papirne novine.

P.P.S.
Takodje - neko kao Dawid Bowie danas NE BI PROSAO !! Mentalitet publike (koja bi trebala da ga "katapultira") se promenio !!

Da se kladimo?

Znače, brate slatki, upade u podubok logički bunar :) Jel' da te vadimo ili ti je dobro dole?

Znak
03-10-2010, 03:41 PM
@Znak:
Meni je, bar za ovaj forum, značajna ona priča koja počinje na 54:15
U muzičkostudijskom poslu snimatelj i producent dele ulogu "agenta". I sve ?to iz toga sledi.

Hehe, do?li smo to 100% istog zaključka u vezi tog dela predavanja. Čovek ne mo?e sebi da radi produkciju jer uvek misli da treba isprobati jo? koju od milion mogućnosti i nikad ne zavr?i snimanje. Producent je tu da preseče, donese odluku, pa ma kakva ona bila. Shvatam istinitost i praktičnost takvog pristupa, ali na?alost ja jednostavno ne mogu tako. Biram komplikovaniji put sa svim njegovim posledicama.

Znak
03-10-2010, 03:43 PM
Znače, brate slatki, upade u podubok logički bunar :) Jel' da te vadimo ili ti je dobro dole?

Ovo "da se kladimo" ima savr?en smisao, treba samo razumeti ?ta to znači.

awacs
03-10-2010, 03:53 PM
Ovo "da se kladimo" ima savršen smisao, treba samo razumeti šta to znači.

Hehe, onda OK, znači dobro ti je dole :) Jel' DaBear u istom bunaru ili da ga tražim u komšijskom?

Pozdrav,

Vasa

Znak
03-10-2010, 05:43 PM
Hehe, onda OK, znači dobro ti je dole :) Jel' DaBear u istom bunaru ili da ga tra?im u kom?ijskom?

Pozdrav,

Vasa

Duboko razmi?ljamo, mo?da ne?to i izbunarimo.

Coconut
03-10-2010, 07:58 PM
Out of 13 million songs available online for download, 10 million have never even been downloaded once. And out of the 3 million that have received at least one download, 80% of all revenue (i.e. actual money!) was generated by just 52,000 titles.

prevod:

od 13 miliona pesama koje se mogu downloadovati legalno, 10 miliona NIKADA nisu skinute NI JEDNOM !!! Od ostalih 3 miliona, koje su bar jednom skinute, 80% od para su napravile samo 52,000 pesama !!! Do sada.....

slicna situacija je i na Spotify-u (streaming servis)...90% pesama koje imaju nisu nikada slusane !!!???

Ovo je absolutno tacno. U zadnjih dve godine kao Dj mesecno preslusam nekoliko hiljada pesama od kojih u najboljem slucaju izaberem 60-80. Kada pogledate kucne video snimke vecine danasnjih "producenata" elektronske muzike vidi se da vecina uopste ne zna da svira dobro (ako uopste i svira) neki instrument sto se direktno odrazava na kvalitet pesme (ako ih uopste mozemo zvati pesmama).

Tako da kvantitet uopste ne znaci i kvalitet, Lady Gaga vs. Kate Perry je samo odraz stupidnosti mainstream muzickog biznisa danas....8-)

DaBear
03-10-2010, 09:06 PM
Da se kladimo?

sa sigurnoscu tvrdim da nebi imao sanse danas...ako bi izdao sam, mozda bi imao svje verne sledbenike, ali ni blizu nebi bio mega star kao sto je bio pre 15-20 godina..
Ljudi koji vode posao danas, jednim okom gledaju cifre - tu je kraj !!
Prosla su vremena kad se cekalo da drugi ili treci album bude taj koji ce da izbaci nekoga.
Danasnje disko kuce kuce nemaju vremena da cekaju za to. Ako prvi singl / album ne pocepa i bude No.1 - artist dobija nogu !!

Skoro sam cuo da je engleski bend (Hoosiers) prodao 600.000 albuma, ali da jos nisu isplatili ulozene pare, jer je label potrosio tonu para na TV reklamu..i sad razmisljaju sta da rade sa njima...!!
Ako nema para kad se podvuce linija - dzaba sve !!!

PS - sta mislis zasto je David Bowie pre par godina (vrlo lukavo) pretvorio svoje radove u akcije i prodao akcionarima ?
Znao je da vise nece prodavati puno ploca, a akcionari su marorane koji nemaju pojma sat se desava u muzici i navkli su se. On strpao mega milione i gde je sad..??

Jos jedan matoran koji se zeznuo - lik koji je kupio EMI records. Platio ?4 biliona - a posle godinu i kusur EMI nije vredeo ni pola..! I pitanje je da li ce opstati uopste, jer polako odlaze poznati artisti...

vremena se menjaju - BIG TIME !!!!

Znak
03-10-2010, 09:44 PM
sa sigurnoscu tvrdim da nebi imao sanse danas...ako bi izdao sam, mozda bi imao svje verne sledbenike, ali ni blizu nebi bio mega star kao sto je bio pre 15-20 godina..
Ljudi koji vode posao danas, jednim okom gledaju cifre - tu je kraj !!
Prosla su vremena kad se cekalo da drugi ili treci album bude taj koji ce da izbaci nekoga.
Danasnje disko kuce kuce nemaju vremena da cekaju za to. Ako prvi singl / album ne pocepa i bude No.1 - artist dobija nogu !!

Skoro sam cuo da je engleski bend (Hoosiers) prodao 600.000 albuma, ali da jos nisu isplatili ulozene pare, jer je label potrosio tonu para na TV reklamu..i sad razmisljaju sta da rade sa njima...!!
Ako nema para kad se podvuce linija - dzaba sve !!!

PS - sta mislis zasto je David Bowie pre par godina (vrlo lukavo) pretvorio svoje radove u akcije i prodao akcionarima ?
Znao je da vise nece prodavati puno ploca, a akcionari su marorane koji nemaju pojma sat se desava u muzici i navkli su se. On strpao mega milione i gde je sad..??

Jos jedan matoran koji se zeznuo - lik koji je kupio EMI records. Platio ?4 biliona - a posle godinu i kusur EMI nije vredeo ni pola..! I pitanje je da li ce opstati uopste, jer polako odlaze poznati artisti...

vremena se menjaju - BIG TIME !!!!

Pa i u to vreme je Bouvi promenio tri izdavača pre nego ?to je snimio Hunky Dory. Bio je uporan. Danas nigde nema pesama kao ?to su Space Odity, Starman, Changes. Ko napravi ne?to tog kvaliteta izbiće u prvi plan bez obzira da li mu je to prvi ili deseti album i koliko ga je izdavača ?utnulo pre toga. Ono "da se kladimo" podrazumeva proverljivost tvrdnje - napravimo stvar kao Starman i vidimo ?ta će biti. Ako ne uspe, ti si dobio opkladu.

awacs
03-10-2010, 10:04 PM
Ono "da se kladimo" podrazumeva proverljivost tvrdnje - napravimo stvar kao Starman i vidimo šta će biti. Ako ne uspe, ti si dobio opkladu.

E, super, znači rešio si da s?m izađeš iz bunara. Sad još samo napiši tu pesmu i super. Čim je čujem kladiću se na tebe :)

Pozdrav,

Vasa

Znak
03-10-2010, 10:21 PM
E, super, znači re?io si da s?m izađe? iz bunara. Sad jo? samo napi?i tu pesmu i super. Čim je čujem kladiću se na tebe :)

Pozdrav,

Vasa

To je, kao ?to bi rekao Cane, "Ono ?to poku?avam sad".

Ljudi su gladni melodije, nema je nigde. Razmi?ljao sam kako bi morala da zvuči savr?ena pop melodija i prvo su mi na pamet pale "Over the Rainbow" i "Starman". Tako ne?to. Skidam note, harmonije, stvarno, i jedna i druga su savr?ene, uzmem čak i da čitam raznorazne tekstove o te dve pesme i onda, majko mila! Pi?e ovako: "The chorus is loosely based on Harold Arlen's "Somewhere Over the Rainbow" from the film The Wizard of Oz, alluding to the "Starman"'s extraterrestrial origins (over the rainbow)." I stvarno čuj refren - počinje oktavom: "Starman / Somewhere, waiting in the sky / over the rainbow..." Bouviju je izdavač rekao da mu fali hit singl na albumu i on je očigledno razmi?ljao kako bi morala da zvuči savr?ena pop melodija, i pala mu je na pamet "Over the Rainbow"...

Eto, toga nema u trinaest miliona pesama.

dvuckovic
04-10-2010, 12:34 AM
To je, kao ?to bi rekao Cane, "Ono ?to poku?avam sad".

Ljudi su gladni melodije, nema je nigde. Razmi?ljao sam kako bi morala da zvuči savr?ena pop melodija i prvo su mi na pamet pale "Over the Rainbow" i "Starman". Tako ne?to. Skidam note, harmonije, stvarno, i jedna i druga su savr?ene, uzmem čak i da čitam raznorazne tekstove o te dve pesme i onda, majko mila! Pi?e ovako: "The chorus is loosely based on Harold Arlen's "Somewhere Over the Rainbow" from the film The Wizard of Oz, alluding to the "Starman"'s extraterrestrial origins (over the rainbow)." I stvarno čuj refren - počinje oktavom: "Starman / Somewhere, waiting in the sky / over the rainbow..." Bouviju je izdavač rekao da mu fali hit singl na albumu i on je očigledno razmi?ljao kako bi morala da zvuči savr?ena pop melodija, i pala mu je na pamet "Over the Rainbow"...

Ne znam, mene je Over the rainbow uvijek nervirala :wink: Moze li neka druga? Water babies od Miles Davisa?

DaBear
04-10-2010, 06:32 AM
mnog ljudi je u zabludi "da sve sto je dobro - mora da izpliva"!
Nemora ! Mozes da budes najveci faca i ompozitor i artist na svetu i da NIKO ne zna da postojis!!

Dokle god niko ne zna za tebe - niko i nista si !

A da bi bio popularan u muzici - mora jako mnogo ljudi da zna za tebe, jer jako mali procenat ljudi brine za muziku i uopste se interesuje.

Znaci - exposure. Novine, TV, radio, internet, plakati/posteri itd itd..

A to sve kosta (puno), i da bi to neko platio - on mora da veruje da ce dobiti pare koje je ulozio nazad i ZARADITI nesto odozgo (da bi mu se isplatilo sve to cimanje)

A posto ima puno svega, i ljudi ne slusaju samo radio (kao pre) nego su na webu, TV, telefonu, blogu, itd...ceo advertising market je jeko usitnjen i da bi se doslo do potrosaca, mora JAKO puno da se reklamira...- a (da podsetim) TO KOSTA !!!

Nista vise nemoze da se desi samo od sebe.

Znak
04-10-2010, 06:32 AM
Ne znam, mene je Over the rainbow uvijek nervirala :wink: Moze li neka druga? Water babies od Miles Davisa?

Odlična melodija, samo tekst je malo minimalistički.

Znak
04-10-2010, 07:12 AM
mnog ljudi je u zabludi "da sve sto je dobro - mora da izpliva"!
Nemora ! Mozes da budes najveci faca i ompozitor i artist na svetu i da NIKO ne zna da postojis!!

Dokle god niko ne zna za tebe - niko i nista si !

A da bi bio popularan u muzici - mora jako mnogo ljudi da zna za tebe, jer jako mali procenat ljudi brine za muziku i uopste se interesuje.

Znaci - exposure. Novine, TV, radio, internet, plakati/posteri itd itd..

A to sve kosta (puno), i da bi to neko platio - on mora da veruje da ce dobiti pare koje je ulozio nazad i ZARADITI nesto odozgo (da bi mu se isplatilo sve to cimanje)

A posto ima puno svega, i ljudi ne slusaju samo radio (kao pre) nego su na webu, TV, telefonu, blogu, itd...ceo advertising market je jeko usitnjen i da bi se doslo do potrosaca, mora JAKO puno da se reklamira...- a (da podsetim) TO KOSTA !!!

Nista vise nemoze da se desi samo od sebe.

Tačno, ljudima iz muzičke industrije je godinu za godinom postajalo sve jasnije da je ulaganje u reklamu važno i sve važnije, dok se nije došlo do toga da je bitnije od samih pesama, i na kraju da su pesme potpuno nebitne u celoj priči. I zato smo tu gde jesmo.

U stvari, pisanje tekstova i melodija mnogo više košta nego svekolika reklama. Recimo, da bi se napisala "Homeward Bound" potrebna je skupa akustična gitara, cela jedna železnička stanica i, last but not least, Pol Sajmon. Današnja filozofija je otprilike ajde da kupimo železničku stanicu pa ćemo raditi posao i bez Sajmona.

I šta ćemo? Neka mi neko unapred obeća da će uložiti pare pa ću onda sesti da pišem pesmu i radim produkciju? Dobre stvari su pravili ljudi kojima je to bilo važnije od života. Kakve pare, reklama, promocija... O tome misle menadžeri, a i ako ta trenutno ugrožena vrsta izumre umetnici će i dalje postojati.

kejkz
04-10-2010, 09:53 AM
To je, kao što bi rekao Cane, "Ono što pokušavam sad".

Ljudi su gladni melodije, nema je nigde. Razmišljao sam kako bi morala da zvuči savršena pop melodija i prvo su mi na pamet pale "Over the Rainbow" i "Starman". Tako nešto. Skidam note, harmonije, stvarno, i jedna i druga su savršene, uzmem čak i da čitam raznorazne tekstove o te dve pesme i onda, majko mila! Piše ovako: "The chorus is loosely based on Harold Arlen's "Somewhere Over the Rainbow" from the film The Wizard of Oz, alluding to the "Starman"'s extraterrestrial origins (over the rainbow)." I stvarno čuj refren - počinje oktavom: "Starman / Somewhere, waiting in the sky / over the rainbow..." Bouviju je izdavač rekao da mu fali hit singl na albumu i on je očigledno razmišljao kako bi morala da zvuči savršena pop melodija, i pala mu je na pamet "Over the Rainbow"...

http://freshonthenet.co.uk/?page_id=52

Procitaj, zanimljivo shtivo, mozda ne toliko aktuelno u ovom trenutku, ali mozes se dobro nasmejati.
David Bowie je bio i ostao odlican prodavac.

DaBear
04-10-2010, 08:19 PM
http://freshonthenet.co.uk/?page_id=52

Procitaj, zanimljivo shtivo, mozda ne toliko aktuelno u ovom trenutku, ali mozes se dobro nasmejati.
David Bowie je bio i ostao odlican prodavac.

Ovo je legendarno stivo od KLF.
(oni su bili carevi u svoje vreme !)

Imali su ludacki pristup celom biznisu i vrhunac je bio kad su zapalili i sagoreli ?1,000.000 funti, sve u ime umetnosti !
A pesme su im bile ludnica...btw

DaBear
04-10-2010, 08:22 PM
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LXEOESuiYcA?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LXEOESuiYcA?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/frd5YmSjjII?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/frd5YmSjjII?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Znak
04-10-2010, 09:56 PM
zapalili i sagoreli ?1,000.000 funti, sve u ime umetnosti !

Eto vidiš da pare ipak nisu glavna stvar.

BTW, u poučnom tekstu pominju KC And The Sunshine Band - That's The Way I Like It, a u pesmi Eternal se čuje i kako su to mudro upotrebili (KLF, a-ha, a-ha, a-ha).

U svakom slučaju, kako vreme prolazi KLF sve više zvuči retro, a ovo zvuči sve modernije:

http://www.youtube.com/watch?v=vrfc8c6VkTA

disco violence
05-10-2010, 10:01 AM
U svakom slučaju, kako vreme prolazi KLF sve vi?e zvuči retro, a ovo zvuči sve modernije:

E jebi ga sad.

awacs
05-10-2010, 11:26 AM
U svakom slučaju, kako vreme prolazi KLF sve vi?e zvuči retro, a ovo zvuči sve modernije:

E jebi ga sad.

Znak
05-10-2010, 11:30 AM
To su činjenice.

kejkz
05-10-2010, 08:09 PM
To su činjenice.
To je samo tvoje mi?ljenje i ukus, ali ne i činjenica.

DaBear
05-10-2010, 08:27 PM
U svakom slučaju, kako vreme prolazi KLF sve više zvuči retro, a ovo zvuči sve modernije:

e jebi ga sad !!

I jos da dodam da je pesma izuzetno smaracka !!!
Razumem da svako ima neku svoju muziku iz mladosti koja ga vraca u neki period koji mu je bio drag po necemu, ali tu se sve zavrsava.

Znak
05-10-2010, 10:11 PM
Ovom prilikom se izvinjavam gospodinu Bouviju, đe čuo i đe ne čuo, ?to ga uop?te spu?tam na nivo poređenja sa KLF-om. Između njih su svetlosne godine.

?ta ukus, smaračka pesma, ljudi jeste li vi to uop?te preslu?ali!?

DaBear
05-10-2010, 10:27 PM
Ovom prilikom se izvinjavam gospodinu Bouviju, đe čuo i đe ne čuo, ?to ga uop?te spu?tam na nivo poređenja sa KLF-om. Između njih su svetlosne godine.

?ta ukus, smaračka pesma, ljudi jeste li vi to uop?te preslu?ali!?

prvo - niko ne poredi KLFi Bovija !
drugo - iako su mi pre KLF radili, sad kad sam cuo opet...nije mi bilo isto kao i pre...menja mi se ukus, itd...sve se menja..

a od Bovija, ima max 2-3 pesme da mogu da slusam...

Znak
05-10-2010, 10:40 PM
a od Bovija, ima max 2-3 pesme da mogu da slusam...

Onda mu očigledno nisi ni dao ?ansu. Velika je ?teta propustiti takvo muzičko i uop?te umetničko blago. On je jedinstvena pojava u savremenoj muzici i na ovom kontinentu ravni su mu jedino Bitlsi. 1000% sam ubeđen da će? promeniti mi?ljenje ako samo jednom pusti? ovu plejlistu:

1. Ceo album Hunky Dory
2. Ceo album Ziggy Stardust
3. Time
4. Lady Grinning Soul
5. Sorrow
6. Sweet Thing / Candidate / Sweet Thing Reprise
7. Win
8. Can You Hear Me
9. Right
10. Word On A Wing
11. Wild Is The Wind
12. Heroes
13. Sound And Vision
14. Fashion
15. Ashes To Ashes
16. China Girl
17. Absolute Beginners

DaBear
06-10-2010, 06:28 AM
Onda mu očigledno nisi ni dao ?ansu. Velika je ?teta propustiti takvo muzičko i uop?te umetničko blago. On je jedinstvena pojava u savremenoj muzici i na ovom kontinentu ravni su mu jedino Bitlsi. 1000% sam ubeđen da će? promeniti mi?ljenje ako samo jednom pusti? ovu plejlistu:

1. Ceo album Hunky Dory
2. Ceo album Ziggy Stardust
3. Time
4. Lady Grinning Soul
5. Sorrow
6. Sweet Thing / Candidate / Sweet Thing Reprise
7. Win
8. Can You Hear Me
9. Right
10. Word On A Wing
11. Wild Is The Wind
12. Heroes
13. Sound And Vision
14. Fashion
15. Ashes To Ashes
16. China Girl
17. Absolute Beginners

ma znam sve te stvari..Fashion mi je draga, Ashes to Ashes, China Girl, pa lets Dance itd.....ali tu se prica zavrsava. Dobre su pesme - ali nisu nista bolje od drugih hitova iz tog perioda, niti od necega sad. Sve ima svoju pricu.

Mora da si izgubio nevinost uz Bovija, pa ti je toliko drag !:D

Znak
06-10-2010, 07:14 AM
ma znam sve te stvari..Fashion mi je draga, Ashes to Ashes, China Girl, pa lets Dance itd.....ali tu se prica zavrsava. Dobre su pesme - ali nisu nista bolje od drugih hitova iz tog perioda, niti od necega sad. Sve ima svoju pricu.

Mora da si izgubio nevinost uz Bovija, pa ti je toliko drag !:D

Sad će jo? ispasti da Bouvija slu?amo samo ja i jo? par zaluđenika, a on je jedna od najvećih svetskih rokenrol zvezda.

On je jednostavno primer kako se umetnička muzika mo?e uraditi tako da bude prihvatljiva ?iroj publici. Istovremeno totalno originalno i alternativno i ultra-komercijalno. Spajanje suprotnosti u svakom pogledu je najte?e.

Meni nije cilj da imitiram Bouvija - ni on nikad nije ponovio isti koncept na dva albuma, uvek je rizikovao da bi napravio promenu - ali njegov pristup je sigurno ne?to ?to treba po?tovati i od čega se mo?e mnogo naučiti.

wladymeer
07-10-2010, 02:47 PM
Ja iako slu?am rock stvarno ne vidim kako je to Sweet Thing prihvatljiv ?irokoj masi i kako se to ovakva muzika vra?a, a pogotovu na aran?manskom planu.

Ne ka?em da je to ?to on radi ne?to lo?e, samo ne mogu da zamislim dana?nju ?iroku masu kako slu?a Sweet Thing i zaista u?iva u tome.