PDA

View Full Version : Neumann TLM103 vs Audiotehnica 4050

Arthur
30-09-2010, 02:21 AM
ajmo ovde ovako na blic... ?ta vi mislite a?

sutra radim shootout oba majka, pa ću mo?da i okačiti snimke u ovaj topik. Al ko je probo oba slobodno nek ka?e odma ?ta misli

quake2
30-09-2010, 03:26 AM
ajmo ovde ovako na blic... ?ta vi mislite a?

sutra radim shootout oba majka, pa ću mo?da i okačiti snimke u ovaj topik. Al ko je probo oba slobodno nek ka?e odma ?ta misli

To:),ajd okaci obavezno snimke,zivo me zanima.Pozzzz

Rhino
30-09-2010, 03:55 AM
AT je mislim bolji kao allrounder sto se mene tice. Kazem 'mislim' jer tlm-u nisam imao prilike da posvetim neko duze vrijeme ali me nije odusevio (naspram iskustava sa drugim nojmanima). Mozda bas zbog toga? To ne znam.... Ali AT 4050 sam imao i ne mogu da prezalim sto sam ga prodao, glupan... Najbolji mic u tom nekom cjenovnom rangu za moj ukus. I uzecu ga opet nekad 100%!

Arthur
01-10-2010, 12:52 AM
evo ljudi
http://rapidshare.com/files/422604795/mic_shoootout.rar
možete odma otvoriti C5 projekat, a možete i učitati fajlove iz audio foldera u neki drugi program

Arthur
01-10-2010, 12:55 AM
btw, sve je snimano na MCI JH500D rackovanom u domaćoj radinosti, sa oba trafoa . Bez EQ, bez kompresije . direktno u RME 9632

jes da je arhiva velika, 20 i nešto MB, al su to bar 3 fajla u full 88.2khz sampling rateu, WAV,

quake2
01-10-2010, 03:11 AM
btw, sve je snimano na MCI JH500D rackovanom u domaćoj radinosti, sa oba trafoa . Bez EQ, bez kompresije . direktno u RME 9632

jes da je arhiva velika, 20 i ne?to MB, al su to bar 3 fajla u full 88.2khz sampling rateu, WAV,
Nije bas ravnopravna borba jer je sniman samo vokal,ovako mu neumann dodje malo stariji brat, ne bas tata...Ok su sva tri s tim sto bih AT ipak zaobisao pri snimanju vokala,kada bih mogao da biram, a na K2 obavezno probao drugu lampu,na primer stariji Philips e88cc.Cim ulovim jos koji c414buls,sledeca kupovina je ipak second hand K2,za te pare to svira samo tako:),naravno pod uslovom da se nisi malkice nasalio pa izmesao oznake koji je koji:) jer mi ovaj tlm svira malo bolje nego sto ga pamtim:wink:.

Rhino
01-10-2010, 05:14 AM
Na ovom snimku (slusao sam suvog - bez uada i reverba) oba gore navedena modela mi zvuce prijatnije nego K2! Mada me takodje iznenadio tlm koga se sjecam kao neubljedljivog, mutnog, cak prljavog? Sad sumnjam da taj primjerak nije bio nesto ispravan, jer je snimano i u relativno normalnim uslovima i sa relativno normalnim preampom (ua610)...

Ali kao sto rekoh... Uzecu ja opet kroz neko vrijeme 4050 jer mi se pokazao kao nezamjenjiv dio setupa za te pare:wink:

Arthur
01-10-2010, 10:03 AM
hehe drugari, nema laži nema prevare, nisam mešao oznake, i ja sam manje očekivao od nojmana, jer je ovo zapravo test da bi izabrao šta da kupim a šta da prodam -- imam k2, a treba mi nešto drugo jer u poslednjih godinu dana, kako god da ga obrnem, uglavno na shootoutima za konkretne pevače, ispada iz igre, upravo od AT4050, koju sam koristio pozajmljenu, pa bih sad konačno nešto i da kupim. Zato sam i uzeo Neumanna na test, kao dosta sličnog po konstrukciji. Po user commentima sa drugih foruma i ja sam očekivao da je nojman hrđi, no sad se nerviram što zapravo nije :banghead:

Ono što je prednost AT4050 upravo jeste njegova neutralnost i spisak switheva koji ga prav odličnim instrumentalnim mikrofonom za razliku od neumanna, koji nema ni pad ni polaritet na sebi.

Što se mene lično tiče, TLM jest svetliji, ali ne na neprijatan način, a AT4050 mi ima više nekih frekvencija u gornem midlu, koje ionako sečem u mixu, tako da nisam siguran šta mi je činiti. Najverovatnije ću organizovati da mi naiđe još par pevača koji imaju zakazano snimanje kod mene u narednom periodu da odma odradimo shootout pojedinačno, pa da tačno znam šta bi za njih koristio.

OFF
01-10-2010, 10:51 AM
A ovo, izlazi li iz budzeta?
http://www.soundonsound.com/sos/jan04/articles/microtechgefell.htm

fosnex
01-10-2010, 12:00 PM
hehe drugari, nema la?i nema prevare, nisam me?ao oznake, i ja sam manje očekivao od nojmana, jer je ovo zapravo test da bi izabrao ?ta da kupim a ?ta da prodam -- imam k2, a treba mi ne?to drugo jer u poslednjih godinu dana, kako god da ga obrnem, uglavno na shootoutima za konkretne pevače, ispada iz igre, upravo od AT4050, koju sam koristio pozajmljenu, pa bih sad konačno ne?to i da kupim. Zato sam i uzeo Neumanna na test, kao dosta sličnog po konstrukciji. Po user commentima sa drugih foruma i ja sam očekivao da je nojman hrđi, no sad se nerviram ?to zapravo nije :banghead:

Ono ?to je prednost AT4050 upravo jeste njegova neutralnost i spisak switheva koji ga prav odličnim instrumentalnim mikrofonom za razliku od neumanna, koji nema ni pad ni polaritet na sebi.

?to se mene lično tiče, TLM jest svetliji, ali ne na neprijatan način, a AT4050 mi ima vi?e nekih frekvencija u gornem midlu, koje ionako sečem u mixu, tako da nisam siguran ?ta mi je činiti. Najverovatnije ću organizovati da mi naiđe jo? par pevača koji imaju zakazano snimanje kod mene u narednom periodu da odma odradimo shootout pojedinačno, pa da tačno znam ?ta bi za njih koristio.

Sto ne bi cuo malo Violet Amethyst vinatge,ako traziz miran cist zvuk to je jako dobar mic. ,doduse sve zavisi od preampa ali opet nisam cuo ovaj mic ni na kartici od 100eur. da lose zvuci..u mom slucaju sve pomenute je pobijedio na kraju u mixu... e sad sto znam ko sto vole:) ali za pop rock vox, gitare pa cak i za bubanj Shure sm 7b je jako dobar

Bitch
01-10-2010, 12:15 PM
arturo, chuli smo se, moj odgovor znas :) ja bih uvek isao na neumann. jes da nema te switcheve, ali ja mislim da je bitniji sound od toga :) iako je malo blesavo poredjenje - 4050 je flagship model od AT, a Tlm je entry level neumann... ali kao sto si i sam cuo, on radi :D

ma neces se zeznuti sta god odabrao, to sve radi.

@fosnex
i ja sam veliki fan amethysta vintage, samo sto mislim da mu to sad ne igra ulogu jer ima neke povoljne dilove za ova dva. Mozda se varam, mada ako nije tako, onda deff valja da arturo razmisli i o njemu.

OFF
01-10-2010, 01:29 PM
A cek, Buzge...... novi Ameth i TLM su tu negde po ceni...... a zvuchno?

Bitch
01-10-2010, 03:45 PM
hm. sve je mrtva trka i stvar ukusa. Ametist mi ima najlepsu boju, ali od sveganavedenog ako pricamo o decay-ju i nekoj surovoj istini, najbolji neumann. sa AT i Ametom je malo prica forgiving - imaju malo prijatniju boju (karakter - ne mislim na freq response! nego na boju). Neumann je hladniji ali po meni lako ces ga ofarbati sa tube pre ili nesto slicno, dok je obrnuto malo teze :)

analog
01-10-2010, 04:17 PM
Pa jbt, imaš dva kanala MCI, što nisi snimio u isto vreme oba mikrofona? Čas mi neumann zvuči izdeformisano, čas super, u zavisnosti kako se pomera pevač. Da su snimani u isto vremen imao bi referencu makar.
Rekao bih da je na snimku Neumann-a pevač bio malo bliži i više on-axis.. Ok Neumann jeste svetliji mic, ali mislim baš na postavku mikrofona. Značajne su razlike u visokima 3cm gore dole kada je close miking u pitanju.

quake2
01-10-2010, 04:28 PM
...vise je problem sto je ovaj pevac "soft" a neki rock ili heavy pevac ce morati da se odmakne barem na pola metra, jer nema pad-a na neumannu:mad: i to onda opet utice na celu pricu.Ja bih ga opet uzeo ali ne kao prvi i ne kao jedini vocal majk.

analog
01-10-2010, 04:32 PM
Max SPL (za THD=0.5%) mu je 138dB(C).. Trebalo bi da je dovoljno da radi bez pada :)

quake2
01-10-2010, 04:34 PM
Max SPL (za THD=0.5%) mu je 138dB(C).. Trebalo bi da je dovoljno da radi bez pada :)

...teoretski da:)...

Bockie
01-10-2010, 05:18 PM
Meni se isto vise svidja 103-jka, mada su stvarno i neke svetske face dosta pricale o 4050...

Imam utisak da je 4050 vise versatile-astiji od 103-jke,sto je jaaako korisno a opet ovo drugo meni vise prija,taj zdrav hi-mid-presence...
Ma idi na ono sto se tebi licno vise svidja,sto kontas da ce da tebi bolje radi, zanemari i brend i ostalo.

Naleteh na jedan interesantan link,test gooomile majkova:

http://www.vocalimpactmedia.com/SoundStorage.html#103 (http://www.vocalimpactmedia.com/SoundStorage.html#103)

Rhino
02-10-2010, 12:09 AM
samo sto mislim da mu to sad ne igra ulogu jer ima neke povoljne dilove za ova dva.

Onda navijam da arthur uzme neumanna a meni proslijedi taj povoljni dil za 4050 da razmotrim.:D

quake2
02-10-2010, 01:08 AM
Evo jos jedan predlog:).Kupis umesto TLM-a dva MD421,moraces malo da dobacis kesha ali ne strasno,koristis ih za tomove umesto 57-ica i kombinaciju Rode K2 dole,sennheiser iznad njega za vokale,oba majka u MCI i kasnije kombinujes i blendujes trake:).Dve muve jednim udarcem.....da ne smaram vise, ali ja bar uvek volim da stavim po dva mikrofona na sve a 421 radi na bubnju,razara sa 57-icom na gitarskom kabinetu,odlican na vokalu a vidim da ga nemas:wink:.

Arthur
02-10-2010, 03:12 AM
viš, uvek sam se vatao za taj 421 i nikad mi pod milim bogom nije bio jasan hajp oko njega. TOjest, jasno mi je, al mi se meni ne sviđa. Nije slučajno da ga nemam. A oduševljen sam 57icama na dobošu. I na git cabinetima sam pokušavao sa više majkova i na kraju uvek u mixevima odustajo. Možda ću vremenom naučiti i to da radim, ovako mi to samo skida koncentraciju sa samog pickupa i amp-a i postavke tog jednog majka i sl.

Arthur
02-10-2010, 04:38 AM
evo ga novi link, stari je expireovao, ovaj je mislim trajniji http://rapidshare.com/files/422604795/mic_shoootout.rar

quake2
02-10-2010, 08:28 PM
I? uze li neumanna?:)

Arthur
02-10-2010, 09:34 PM
još ću dozvati ovih dana pevače koji dolaze u narednom periodu kod mene, pa da ih odma isprobamo i vidim šta će da kažu.