PDA

View Full Version : Macbook pro-logic 9-mainstage

mandrak
26-09-2010, 03:53 PM
Prvo, nadam se da nisam proma?io sobu..drugo iskreno ali stvarno iskreno se nadam da ovaj post u nikome neče probuditi sirove strasti za nekonstruktivnom raspravom koje če svima oduzimati vrijeme i koju će na kraju moderatori zaključati i neču dobiti nikakve informacije i savjete..a trebaju mi.
Daklem kao prvo treba mi siguran , fleksibilan i dovoljno brz computer based rig za stage i koncerte, znači hardwer + software sa kojim ču moći odsvirati koncert tj. masterkeyboard + comp itd... a da ne strahujem da li će mi ne?to blokirati ili poći po zlu zbog toga jer sam htio proći jeftinije za 200-300 eura ( naravno da bih volio ako je to moguće i pouzdano ali ne pod svaku cijenu).
Namjera je svirati preko midi keyboarda vst instrumente i istovremeno vuči audio kanale i sequence ( loopove, neke ambiente audio fx kanale i neke percusion kanale i slati click kanal odvojeno bubnjaru za kontrolu preko odvojenog izlaza iz audio card..(imam RME fireface 400).

Razmi?ljao sam o sljedećem setup-u

1- Macbook pro 2.66GHz Intel Core i7
4GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x2GB
500GB Serial ATA Drive @ 7200 rpm

Neznam da li bi ?to se performansi samog kompjutera ovdje bilo pametnije ( čitaj vi?e za manje novaca) uzeti ovaj i7 2.66 Ghz procesor i 4 bg rama ili i5 na 2.53 Ghz i 8 gb rama?.. i da li mogu očekivati probleme sa externim hard diskom usb 2.0 sa kojeg bi vukao vst banke??

2- Software Logic 9...zbog Mainstage softwera za koji puno ljudi ka?e da je najozbilniji i najkompleksniji za live...
Godinama radim sa cubaseom i nuendom i nije ba? da mi je dosadno pa da krenem proučavat novi software ali...nisam siguran da na windows platformi + cubase nude istu fleksibilnost i pouzdanost..??

Stvarno ne bih volio da krene rasprava u krivom smjeru i da raspravljamo windows vs osx ili cubase, nuendo vs logic ili slično...bio bih zahvalan da dobijem savjete od ljudi koji imaju iskustva i volje da mi daju savjet za ovo ?to mi treba...( mo?e i na pm ako je tako konstruktivnije).

Gornja varijanta otprilike ko?ta cca 2000 eura sa popustom za studenta i to mogu dobiti na 24 rate, plus naravno shiping i pdv u hrvatskoj ( a taj dio od 23 % bi stvarno volio izbječi ako je moguće ..mo?da neka dr?ava u EU ima drugačiji zakon??)

Da postoji ru daw sa testiranom laptop konfiguracijom i osx ili dual boot ( windows) i na 24 rate..ne bih o ovome ni?ta pisao nego bih nazvao ljude i dogovorio se..mo?da i postoji?
Hvala unaprijed svima koji mi mogu dati neki konstruktivan savjet.

DaBear
26-09-2010, 05:13 PM
[meni jedino smeta taj externi USB hard drive....moze da bude spor, "stucne", ja bi firewire..
inace, vec je to proverena kombinacija..

http://www.apple.com/uk/logicstudio/in-action/johnlegend/

Bitch
26-09-2010, 06:01 PM
cao vjeko.

moj ti je predlog bas to sto si naveo. imam taj isti model koji si napisao gore (ponovio sam se pre koji mesec) i tu nema greske. Master keyboard (u mom slucaju yamaha s90) Mainstage, MacbookPro i Motu Traveler mk3.

Stabilno, prelako za setovanje (kao decija slagalica - neverovatan GUI, ne moze biti prostije i intuitivnije), nema frke.

Samo uvek predlazem da kuci krenes da isprobas ceo setup, da li sve radi kako valja. Ja vucem i neke vokodere, i recimo Mainstage prepozna mogucu mikrofoniju, i kaze da smanjis gain na mikrofonu.

Predlazem da sve banke nakrkas na interni hard. on je SATA, mani se USB-a, nikad ne znas sta ce da se desi. A ne verujem da ces imati preko 400 giga semplova :wink: napravi selection. Mada, ja imam 400 giga semplova na laptopu :D pa sve radi. Nabavio sam i mali Nano Kontrol, milina, izmapiras sve lejere, master bla bla truc, i sve je pod rukom.

A rudaw, imam ga, sve je OK, probao sam i OSX i sve to radi korektno. Ali prosto, istresao sam se za Mac, jer to stvarno ne pravi frku. windoze oce malo da stucnu, zaplave screen.... ne treba mi to na live-u. A nagledao sam se toga dosta, sto kod muzicara, sto kod svetladzija, DJ-a....

....mislim da jedino kolega Goran Antovic tera PC na live koncertima bez problema. Da ga ne ureknem :)

da me neko pogresno ne shvati - moze sigurno i Mac da stucne, moze da i PC laptop ljudima da radi posao. Naravno da radi. Jedino iz iskustva znam da se to mnoogo redje desava na Macu, nista vise.

sve najbolje stari
pozZ :)

silicon science
26-09-2010, 07:02 PM
Iz prve ruke, Ableton Live na MacBook-u malom belom nikad nije niti shtucnuo, a bogme sam vukao trake sa malog Transcent harda, oko 1 giga trekova po pesmi... Bolje na internom drzati, ali mislim da nije frka ni preko usb-a (ali prvo sve isprobaj)...

Moritz
26-09-2010, 10:33 PM
Koristim Cubase 5 na Macu , lap top, sa externim USB diskom na kojem su semplovi i sve radi bez greske :)

Khan
26-09-2010, 11:31 PM
sve vec receno, nema greske, sve je to ok, a sa usb diskom samo treba obratiti paznju STA je prikljuceno, tj. da nije neki steljivi zeleni disk, kome treba 10sec. da se probudi...

mandrak
27-09-2010, 11:30 AM
Hvala svima za sada na informacijama iz prve, druge i google ruke...:)
Buzge@ .. mo?da sam krajem 10 mjeseca kod tebe u kvartu..pa mo?da padne neka kafa ili piva.

Bitch
27-09-2010, 04:15 PM
deal bro' :wink:

Goran
29-09-2010, 10:01 AM
....mislim da jedino kolega Goran Antovic tera PC na live koncertima bez problema. Da ga ne ureknem :)

pozZ :)

:-)))) $efe!

Toshiba Sattelite A300 (C2D 2.0 GHz, 3 GB RAM) i M-audio Firewire 410, Win XP SP2, (osim drivera graficke, zvucne i Nuenda na njemu nema nista), nije neki setup (nisam ga birao, "nametnut" je od uprave benda), na nekim koncertima guram multitrackove iz Nuenda 3.2., nisu mali ali nisu ni prezahtjevni sa nekim pluginovima. Do sada ni jedan put (za dvije godine sviranja) nas nije mrko pogledao :-). U drugoj varijanti koristim Brainspawn Forte (mislim da je 1.6. ili tako nesto), i tu guram dosta Moog Modulara, Minimoogova, FM7, Discovery, nesto iz Kontakta. Sve na bufferu 64, trudim se da CPU ne prelazi 40-50% (za svaki slucaj), takodje svaki put bez ijedne greske. Kod Forte-a je super sto ima tzv "Stress Rack" - napravis mu ludilo scenario sa mijenjanjem patcheva svake pola sekunde, triggerovanja po 30-40 nota u sekundi, i to sve u odredjenom vremenskom periodu koji hoces, upalis i gledas kako se ponasa, tj izbaci ti report na kraju o svim parametrima. Nisam jos gurao neke bas velike sample library-e ali cu probati, cisto da vidim dokle ovakav setup sa FW zvucnom moze da izdrzi. BTW, uvijek me privlacio taj RME Multiface II sa ExpressCard-om, vjerujem da se mnogo vise masine moze iskoristiti.