View Full Version : Korg Trinity razlicite verzije?
akordeonista
21-09-2010, 11:52 AM
Moze li neko da mi pojasni koje su razlike izmedju vise postojecih verzija Trinity-ja (osnovna, Trinity Plus, V3, eventualno ako postoji jos neka)?
Vidjao sam po oglasima da se prodaju i ljudi posebno naglasavaju koja je verzija u pitanju ali mi nije jasno po cemu se razlikuju.
Pitanja:
1. Mene interesuje najvise deo sa bojama - da li ima razlike u broju i kvalitetu fabrickih boja?
2. Da li sve verzije imaju mogucnost citanja semplova?
3. U kom su formatu semplovi koje cita Trinity, da li su isti kao za Triton?
Ako neko ima licna iskustva sa Trinity-jem bio bih mu zahvalan da ih podeli sa ostalima.
Nemania
21-09-2010, 12:34 PM
Najstarija verzija ti je trinity, onda ide trinity plus, pa najmladja trinity v3..
Trinity plus za razliku od osnovne verzije ima fabricki ubacen i modul od solo klavijature korg prophesy (kao banka c)...
Ni jedna od ove odve verzije nema fabricki SCSI interface...znaci jedina razlika je u toj banci (samo ta treca banka ima "portamento", dok na ovim ostalim nije moguce aktivirati ga..-pretpostavljam da te to zanima) i novijem softveru (manje bitno)..
V3 je bolji, ali ne znam mnogo o njemu.
pozz
Moze li neko da mi pojasni koje su razlike izmedju vise postojecih verzija Trinity-ja (osnovna, Trinity Plus, V3, eventualno ako postoji jos neka)?
Vidjao sam po oglasima da se prodaju i ljudi posebno naglasavaju koja je verzija u pitanju ali mi nije jasno po cemu se razlikuju.
Pitanja:
1. Mene interesuje najvise deo sa bojama - da li ima razlike u broju i kvalitetu fabrickih boja?
2. Da li sve verzije imaju mogucnost citanja semplova?
3. U kom su formatu semplovi koje cita Trinity, da li su isti kao za Triton?
Ako neko ima licna iskustva sa Trinity-jem bio bih mu zahvalan da ih podeli sa ostalima.
1. Nema razlike
2. Nema ni jedna verzija mogucnost citanja, fabrichki, ali se u svaki moze ugraditi 8mb flash ram (pamti i po iskljucenju makne)
3. Format je KSC, kao i triton, samo sto si ogranicen velicinom memorije i kapacitetom floppyja
Mozda ima razlike u nekim stvarima kod V3 zbog novijeg OSa, ali je u sustini V3 fabricki dolazi sa moss boardom (Z1) a plus sa S bankom (prophecy)
. Jos bitno, kod ubacivanja samplera, duplira se broj banki boja.
Ako ti treba ta varijanta Plus sa samplerom, javi se na Pm, moj je zavrsio kod drugara koji ga prodaje
akordeonista
21-09-2010, 11:39 PM
Da li je 8Mb najvise sto prima Trinity? Moze li ikako da se prosiri vise?
Za sta mu sluzi SCSI i kakva uopste prosirenja postoje za njega?
akordeonista
03-10-2010, 09:28 PM
Moze li neko da mi odgovori na prethodno pitanje?
A moje novo pitanje je u vezi Tritona, koje sve verzije postoje i koje su razlike izmedju njih? Znam da postoji Studio, klasik, V2, Extreme, postoji li jos neki?
Dule A
06-10-2010, 12:46 PM
vec sam nekoliko puta davio sa tim razlikama izmedju Tritona i to uvek na topicima koji nemaju triton u naslovu nego se to nekako posle spomene.....
Posto je svojevremeno i nas zastupnik za KORG bio prepun poluinformacija i dezinformacija u vezi slicnosti i razlika izmedju triton modela, evo cinjenica....
osnovne razlike u mogucnostima ovih sintisajzera zasnivaju se na kolicini sirovina u wave rom-u. tu postoje sledece razlike, u zavisnosti od toga da li je osnovni wave rom prosiriv, vec fabricki prosiren i, ako je prosiriv, onda - u kojoj meri...
TRITON (kasnije nazivan klasik) - 32mb wave rom sirovina, ovih 32mb se racuna u osnovne sirovine TRITON serije. na triton klasiku postoji dva prazna slota u koje je moguce ubaciti prosirenja. Za tritone je ukupno izaslo 8 prosirenja (+moss). Znaci klasiku je moguce prosiriti wave rom ali je nemoguce staviti sva prosirenja od jednom. klasik ima sempler (prosiriv do 96mb) u koji moze stati nekoliko semplovanih farbi
TRITON STUDIO - je ustvari TRITON klasik sa 8 mesta za prosirenje, mogucnosti ugradnje cd rezaca i sa HDom.... elem ovde su svojevremeno nastajale ozbiljne zabune da je ovaj model najbolji triton model, sto je ozbiljna greska.... prazan, bez prosirenja, on je samo triton clasic sa ponekim ....hm....sumnjivo potrebnim opcijama.... sto se tice prosirenja, na triton studiu postoji jedan nonsens.... on u sebi vec ima piano prosirenje (u vidu presmeshnog BD piano sempla), tako da za njega nema smisla kupiti klavirsko prosirenje. Ovi semplovi su inace ako se ne varam bili sadrzani i u pro x verziji klasik klavijature. Dakle na 8 mesta za prosirenja mozete staviti ukupno sedam prosirenja...
TRITON extreme
ovo je sinti u kom su u celosti sadrzana 4 prosirenja i tri prosirenja u best off obliku, fali samo future loops prosirenje sa nekakvim lupovima koje je vreme pregazilo.... elem extreme ima sve to plus svoje nove multisemplove klavira, gitara gudaca itditd.... ukupan wave rom klavijature je 160mb (sto je mnogo vise cak i nego ful prosireni triton studio) tako da ako zelis da koristis wave rom triton serije, ovaj sint bi trebalo najduze da zivi od pomenutih
TRITON LE
32mb osnovnih sirovina i losiji DACovi...
vrlo glup sintisajzer, nepotrebno na ceni jos uvek....
triton le 88 ima klavirsko prosirenje u sebi
standardni le mislim da ne primaju prosirenja, google za detalje
TR i x50
32mb osnovnih sirovina + 32mb izabranih best off sa prosirenja
zvuk triton le sa malo vise solidnih wave rom sirovina, pa samim tim i mogucnosti
jos ima nekoliko sintija koji vuku triton wave rom
svi su sa 32 ili 64mb wave roma
Ukupno, ovaj rom je onako.... mutav i .... ako ti nije neophodan triton..... zaobidji :)
ako ti se nesto tu dopada - extreme
ili studio pa da se napakuje
zanimljivo zvucece je moss prosirenje....
akordeonista
06-10-2010, 04:27 PM
Hvala na odgovoru!
A koja je razlika izmedju Tritona i Tritona V2? Ima li tu razlike u ROM-u?
Dule A
09-10-2010, 03:02 AM
v2 je nalepnica koju su imali bas retki triton classic sintovi koji su stizali sa novijim OSom....
naravno stvar je debilna, OS se update-uje najnormalnije i na starim klavijaturama... te nalepnice su bivale i u kasnije proizvodjenim triton studio klavijaturama....
nisu u pitanju modeli kao kod trinity-ja nego samo OS update-i
drxon
14-04-2011, 05:56 PM
sta je pametnije uzeti triton classic sa hd gde mogu da se trpaju semplovi ili neki trinity?
Koja klavijatura bolje radi i koja moze da bude kompletnija za sviranje?
on Lord
14-04-2011, 11:00 PM
Triton!!!
Imao sam obe, za ovo sto ja sviram (pop/rok/haus/sta god/tezga) Triton mi je bio daleko korisniji. Sempler, arp, knobovi za real-time svasta nesto...
Odlican je i Trinity, ali nisam nikako mogao da radim samo sa njim, pa je bio u kombinaciji ili TR ili ne znam ni ja sam vise sta...
Triton je keva, sad mi zao sto sam ga prodao... :(
branoy
14-04-2011, 11:23 PM
od tritona ima triton le koji je kanta sto jest jest, trebas stvarno imat vrhunsku opremu da ga cujes ko u studiu, a imam i triton rack i taj rack je druga prica, ja mislim jedini od tritona na kom pise HI MODUL , i 24bit. ko to razume razume, aa inace samo bi extrem jos pohvalio, ako imas njeg isto ne treba ti vise nist.
voleo bi nekad nac sebi jos trynity V3.
Deny(s)
15-04-2011, 12:47 AM
vec sam nekoliko puta davio sa tim razlikama izmedju Tritona i to uvek na topicima koji nemaju triton u naslovu nego se to nekako posle spomene.....
Posto je svojevremeno i nas zastupnik za KORG bio prepun poluinformacija i dezinformacija u vezi slicnosti i razlika izmedju triton modela, evo cinjenica....
osnovne razlike u mogucnostima ovih sintisajzera zasnivaju se na kolicini sirovina u wave rom-u. tu postoje sledece razlike, u zavisnosti od toga da li je osnovni wave rom prosiriv, vec fabricki prosiren i, ako je prosiriv, onda - u kojoj meri...
TRITON (kasnije nazivan klasik) - 32mb wave rom sirovina, ovih 32mb se racuna u osnovne sirovine TRITON serije. na triton klasiku postoji dva prazna slota u koje je moguce ubaciti prosirenja. Za tritone je ukupno izaslo 8 prosirenja (+moss). Znaci klasiku je moguce prosiriti wave rom ali je nemoguce staviti sva prosirenja od jednom. klasik ima sempler (prosiriv do 96mb) u koji moze stati nekoliko semplovanih farbi
TRITON STUDIO - je ustvari TRITON klasik sa 8 mesta za prosirenje, mogucnosti ugradnje cd rezaca i sa HDom.... elem ovde su svojevremeno nastajale ozbiljne zabune da je ovaj model najbolji triton model, sto je ozbiljna greska.... prazan, bez prosirenja, on je samo triton clasic sa ponekim ....hm....sumnjivo potrebnim opcijama.... sto se tice prosirenja, na triton studiu postoji jedan nonsens.... on u sebi vec ima piano prosirenje (u vidu presmeshnog BD piano sempla), tako da za njega nema smisla kupiti klavirsko prosirenje. Ovi semplovi su inace ako se ne varam bili sadrzani i u pro x verziji klasik klavijature. Dakle na 8 mesta za prosirenja mozete staviti ukupno sedam prosirenja...
TRITON extreme
ovo je sinti u kom su u celosti sadrzana 4 prosirenja i tri prosirenja u best off obliku, fali samo future loops prosirenje sa nekakvim lupovima koje je vreme pregazilo.... elem extreme ima sve to plus svoje nove multisemplove klavira, gitara gudaca itditd.... ukupan wave rom klavijature je 160mb (sto je mnogo vise cak i nego ful prosireni triton studio) tako da ako zelis da koristis wave rom triton serije, ovaj sint bi trebalo najduze da zivi od pomenutih
TRITON LE
32mb osnovnih sirovina i losiji DACovi...
vrlo glup sintisajzer, nepotrebno na ceni jos uvek....
triton le 88 ima klavirsko prosirenje u sebi
standardni le mislim da ne primaju prosirenja, google za detalje
TR i x50
32mb osnovnih sirovina + 32mb izabranih best off sa prosirenja
zvuk triton le sa malo vise solidnih wave rom sirovina, pa samim tim i mogucnosti
jos ima nekoliko sintija koji vuku triton wave rom
svi su sa 32 ili 64mb wave roma
Ukupno, ovaj rom je onako.... mutav i .... ako ti nije neophodan triton..... zaobidji :)
ako ti se nesto tu dopada - extreme
ili studio pa da se napakuje
zanimljivo zvucece je moss prosirenje....
Mala ispravka:
Triton Studio ima 7 mjesta za pro?irenja, a osmo pro?irenje je upr?eno u ROM (Grand Piano). Triton Extreme, istina da ima svih 8 tvornički upr?enih u ROM, no maksimalno pro?ireni Studio daje kompletno iste zvukove kao i Extreme jer:
Extreme sadr?i tih 160 Mb kako si napisao. Od 160 Mb kad oduzmemo sirovih 32 koliko svaki Triton ima (tako je tvorena HI sinteza) i ostatak (128 Mb) podjelimo za 8 (broj ekspanzija) dobivamo 16 Mb koliko uistinu svaka ekspanzija i ima. Tako da, Triton Studio sad?i 48 Mb ROM semplova i 7 mjesta za EXB-ove, ?to daje rezultat da i Studio mo?e imati 160 Mb semplova.
Nadalje... Studio nije ba? toliko besmislena klavijatura jer kako i sam naziv ka?e Triton STUDIO. Vrhunska stvar za snimanje jer u njega usnimi? apsolutno sve instrumente (pa čak i sa mikrofona tonove) i on ti sprema u .waw formatu na HDD (razgovarao sam sa jednim čovjekom iz Londona koji je uspio u Studia staviti HDD od 80 Gb). Obradi? sve trake na njemu i snima? na CD gotovu audio pjesmu, proces ba? kao i u Studiu kako se radi.
wladymeer
15-04-2011, 04:01 PM
Obradiš sve trake na njemu i snimaš na CD gotovu audio pjesmu, proces baš kao i u Studiu kako se radi.
Zašto bi iko ikada ovo radio u 2011toj godini?
Ako se nema namera niti korist od nabavke MOSS Boarda ili semplera, zaista ne vidim neku preku potrebu za Tritonom danas.
branoy
15-04-2011, 07:33 PM
sto se tice Moss prosirenja za mene je broj 1! ne znam kako napreduje ovaj novi na M3 radias , al to Z1 prosirenje je vrh. da Bogdom prave takve tritone i da mogu ubacit semplove u tu sintezu obrade zvuka da zvuce kao moss al znam da to ne moze, znam kako radi jbg.. uf.
wladymeer
15-04-2011, 08:00 PM
Zavisi koji deo MOSSa gledaš - za narodnjake recimo postoji i jeftinije rešenje - Yamaha S30/S80 ili CS6X ili Motif/Motif ES + PLG150-VL proširenje i eto cele Yamahe VL7 odakle je u suštini MOSS i pozajmio celu sintezu za PM.
Uostalom - evo šta piše na korg sajtu pod MOSS specifikacijama:
* Developed under license of physical modeling patents (listed in http://www.sondius-XG.com) owned by Stanford University, USA, and by Yamaha Corporation.]
Deny(s)
15-04-2011, 11:55 PM
Za?to bi iko ikada ovo radio u 2011toj godini?
Ako se nema namera niti korist od nabavke MOSS Boarda ili semplera, zaista ne vidim neku preku potrebu za Tritonom danas.
A eto... Meni slu?i namjeri i u 2011 godini :-).
Moje osobno mi?ljenje je da je Triton Extreme bolji od M3 (ponavljam, moje osobno mi?ljenje utemeljeno na mojim potrebama prema klavijaturi).
Za MOSS potpisujem da je zvjer. Imao sam Trinity V3 (s MOSS-om, jel). S tim MOSS-em sam stra?ne stvari radio.
wladymeer
16-04-2011, 02:03 PM
Svakako da služi, samo kažem, danas je kompjuter sposoban da sve što Triton radi u sebi odradi u najmanju ruku identično a mnogo ležernije i lagodnije.
A da ne govorimo što se sve to može kasnije dodatno obraditi.
A što se tiče Tritona i M3 poredjenja... nije KORG jedina firma koja proizvodi workstation klavijature, samo treba biti dovoljno "hrabar" pa probati i nešto drugo što nema na sebi KORG :)
Dule A
25-04-2011, 10:09 PM
Mala ispravka:
Triton Studio ima 7 mjesta za pro?irenja, a osmo pro?irenje je upr?eno u ROM (Grand Piano). Triton Extreme, istina da ima svih 8 tvornički upr?enih u ROM, no maksimalno pro?ireni Studio daje kompletno iste zvukove kao i Extreme jer:
Extreme sadr?i tih 160 Mb kako si napisao. Od 160 Mb kad oduzmemo sirovih 32 koliko svaki Triton ima (tako je tvorena HI sinteza) i ostatak (128 Mb) podjelimo za 8 (broj ekspanzija) dobivamo 16 Mb koliko uistinu svaka ekspanzija i ima. Tako da, Triton Studio sad?i 48 Mb ROM semplova i 7 mjesta za EXB-ove, ?to daje rezultat da i Studio mo?e imati 160 Mb semplova.
Nadalje... Studio nije ba? toliko besmislena klavijatura jer kako i sam naziv ka?e Triton STUDIO. Vrhunska stvar za snimanje jer u njega usnimi? apsolutno sve instrumente (pa čak i sa mikrofona tonove) i on ti sprema u .waw formatu na HDD (razgovarao sam sa jednim čovjekom iz Londona koji je uspio u Studia staviti HDD od 80 Gb). Obradi? sve trake na njemu i snima? na CD gotovu audio pjesmu, proces ba? kao i u Studiu kako se radi.
Istina, pogresih..... 7 mesta za prosirenje .... sori....
no evo i doispravke!
pun triton studio i extreme ipak nisu isti
extreme ima 4 prosirenja sadrzana u celosti a tri u best of obliku, medjutim kao dopunu do 160mb wave rom-a extreme ima svoje semplove akusticnog klavira (znaci ne BD semplove sa triton studija nego i njih i nove concert grand) i jos nekakve gitare i sl..... ono gde je meni kljucna razlika je sto je to prvi PODNOSLJIV sempl akusticnog klavira na triton seriji (ponekad me na 88imici i nije bio blam od klavira....ponekad samo8-), al nisam smeo da pipnem uporedno roland svoj...)
druga razlika je lampa , koja je meni uz malo drndanja, pomagala da spasim slabe rhodes boje i uagresivim hemonde.....
ako sam negde rekao da je studio beskoristan, povlacim. dobar allround sint... samo cesto ljudi ne kapiraju da on, bez ijednog prosirenja, nije ni blizu da se uporedi sa extremom....
M3 je meni bolji od extrema po pitanju sound-a... ali priznajem da ga nisam uspeo ubaciti u koncertni setap umesto extrema... markato string i full brass sekcija dramaticno su mi bolje sa extrema.... a meni trebaju konstantno...
naravno, sve je opet stvar potreba. ja ove sintove i ne koristim kao workstation nego kao live sintove i studio allround sprave za ponesto....
i gotivim ih....
a snimanje audia u klavijature i sekvencing na istoj bi mi zatrebao eventualno na pustom ostrvu kad bih nosio jedan sint... mozda ni tada... kapiram da bih se zabavljao u prirodi....
i da zakljucim ovo svoje oftopikovanje... mislim da je glavna zabluda sa kojom su ljudi izlazili iz beogradskog korg predstavnistva u vezi triton studio modela upravo ta da on nosi taj naziv jer je "dobar za studio"...
a ideja je da je on upravo sam za sebe zamisljen kao mali, retardirani "studio" .
Ovaj model je u principu najjeftiniji nacin tada (pre dosta godina) da USA klavijaturista-songwriter dodje do nekog sistemcica koji mu na kraju izreze njegov hip-hop cd, a da ne mora da kupi racunar, skup DAW i slicno. Mada, bilo je uvek (i tada) boljih resenja nego snimati se u klavijaturu, gledati na 0.2 incha ekranu u jednoj i po boji u neke sitne tacke koje predstavljaju muceni wav predivnim a/d konverterom snimljen u korg (i istim takvim divnim d/a pusten na zvucnike). Tek sad 2011. ne isplati se snimati ista u sitan sajzer osim mazohizma radi :)
dakle mislim da smo, jedni uz pomoc drugih, razjasnili (kome god ustreba) sve trinity, triton i derivati dileme, koji sint je od kog nastao zasto i sta sve moze, tako da buduca pitanja na istu temu mogu se uputiti na citanje ovog topica.... :wink:
pozzzz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.