View Full Version : Mobilne solucije?
Rhino
20-09-2010, 10:04 AM
Pozdrav dobri ljudi :)
Dakle... Selim se u novi prostor. Iznajmljujem, stoga sobe u sobi i slicna prica i dalje nazalost nisu opcija....
Soba je 5x4m, Standardne visine plafona (nisam stigao da izmjerim, odokativnom varijanteom recimo 2.9m) sa parketom na podu a sa bokova su (na duzim zidovima) pri dnu sobe iza mene vrata i preko puta veliki 'trokrilni prozor'. Tako da kapiram da mi je najbolje da stavim astal kao sto rekoh da vrata i prozori dodju iza mene sa bocne strane. Tako necu imati prozor ispred, vrata iza i bla-bla.. Ispravite me ako grijesim.
Mene interesuje sad neka okvirna formula.... Dakle konkretno sto od diy varijante i gdje treba da stavim a da ne promasim temu?? Ok, dacu stolaru da mi napravi one skyline difuzore recimo. Ali gdje da ih stavim? Samo na zadnjem zidu ili vise njih na vise zidova? Bass trapove u svaki ugao, ili? Bilo bi super ako bi neko imao nacrtan projekt trapova sa sve dimenzijama i materijalima..
Azma ploce, apsorberi? Ne mogu opet da oblijepim citavu sobu sa njima, pa isplati li se da na 'random' ili kako li vec stavim po koji metar kvadratni po zidovima?
Sobu cu da koristim kao licni atelje, samim tim i da usnimim pokoji instrument i vokal osim mixa. Da li opet ima neko nacrt panela koji bih stavio iza mikrofona i treba li mi to uopste?
Znam da je sve ovo stap i kanap solucija, ali eto koliko se moze :)
P.S. Izvinjavam se na 130 pitanja u sekundi, citao sam svih ovih godina threadove kako u svim podforumima tako i u ovom, ali oko akustike mi nisu generalno jasne stvari tako da je pomoc vise nego dobrodosla.
Unaprijed hvala, odoh sad do stana gdje se struzu zidovi, gletuje i tako to.. Pozdrav!
Rhino
21-09-2010, 12:02 AM
Evo i informativna slika iz painta. :)
http://www.sendspace.com/file/sx5uta
Dakle zelim da ucinim prostor vise prijatnim za rad od 'gole sobe' za sad. Malo po malo planiram da doradjujem koliko mi vrijeme i novac budu dozvoljavali. Jedina stavka koja MORA da se odradi je da sve bude moblino jer ponavljam prostor nije moj. Gdje tacno apsorbere, difuzore, bass trapove itd treba staviti da to bude po nekim akustickim pravilima? (ili bar da ih ne krsim) Svaka preporuka je dobrodosla, hvala jos jednom.
edit:
Ne znam zasto ne ostavlja sliku sa insert image-a, evo ga link...
http://www.sendspace.com/file/sx5uta
Rhino
21-09-2010, 03:26 PM
Niko nista? :(
Molim te ako prečitaš stickyje a uopšte neče štetiti ni to:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32
Rhino
21-09-2010, 09:54 PM
Ja i jesam citao sve sticky-je. Nego rekoh da ne zeznem stvar sa velicinom i rasporedom apsorbera/difuzora i slicno u odnosu na zaprepinu i oblik sobe. (ipak postoje neka pravila zar ne?) Par vas odavde ste profesionalci u svom poslu, kao sto se i ja trudim da budem u svom, a o vasem ne znam nista osim svidja li mi se zvuk odredjene sobe i da li je translatoran. :) Samo sam htjeo da napravim sto manje gresaka u svemu tome. Zbog toga i pitam :)
Pozz
Edit : Nisam bas totalni pocetnik u produkciji. Bio sam u tonu i dobro i lose tretiranih studija u zadnjoj deceniji po balkanu, nekim evropsim metropolama i moji radovi su izdavani oficijelno. Saradjivao sa ovakvim i onakvim ljudima tuda. I nikad se nisam stidio da priznam kad nesto ne znam. Znam da vrata ne treba da budu iza. Znam da je simertija bitna i te osnovne stvari. Ali jenostavno ne znam mnogo o sredjivanju akustike i zato pitam na konkretnom primjeru. Isto kao sto umijem da koristim telefon ili kompresor a da budem iskren blage veze nemam kako funkcionisu ni jedno ni drugo iznutra. Tako i sa akustikom..
Kao da mene neko pita kako da sredim recimo bass u matrici a ja mu kazem imas to na threadu do, procitaj i ne poslusam matricu... Ne ide bas tako. Tako valjda vazi i za tretman sobe?
Rhino
22-09-2010, 02:21 AM
Uhhhh. Evo se nacitah threadova, ovog puta vise uceci nego samo listajuci i neke mi stvari izgledaju jasnije.. U svakom slucaju ima da se oderem od posla a bogami i kinte, s obzirom da znam sebe, tj da cu megalomanski da pristupim svemu tome.. Isto tako vidim da cu sam pravit difuzore, jer cisto sumnjam da ce ijedan stolar crne gore da se smara oko toga jer i ne moze da uzme neku veeliku zaradu... Bass trapove sigurno i mozda apsorbere cu da narucim kod njega jer i nisam neki bog zna zanatlija priznajem.. :D
Btw, tacne dimenzije sobe su mi 4.9x3.7m, visina je 2.65m, pa ako neko ima neki predlog vrlo je dobrodosao. Ako ne jbg, ici cu po varijanti - procitaj na forumu, pogledaj slike, ukradi opciju koja ti se ucini prikladnom i DIY koliko ti ruke dozvole... Pa sto se desi, desice se...
I da... Moze li mi neko objasniti nacin na koji kaci difuzore na zid (to nisam jos uvjek nasao na forumu) jer kapiram da su dooobro teski. Eto..
Rhino
22-09-2010, 03:29 AM
Evo i skromne slike kako sam 'zamislio'... Pljujte ako treba, ispravite me ako treba i tako to :)
http://www.sendspace.com/file/efx18r
Apsorbere bi pravio od debljeg azmafona (2 reda) sa vazdusnom rupom izmedju (nisam siguran za dimenzije)...
Bass trapove bi punio kamenom vunom (takodje bi preporuke oko dimenzija dobrodosle)... Ili da ih stavim sa zadnje strane sobe za pocetak prije nego sa prednje? Necu imati dovoljno finansija da ih stavim u sve coskove za sad...
Difuzore bih pravio u skyline varijanti (da li one manje 2 kom sa 12x12 letvi, ili onaj veci 1kom sa famozne tabele 5 sa tog threada?)
Ne bih da budem kao oni ljudi sto se igraju recimo arhitekte sami, i naprave vise stete nego koristi gradeci kucu.. Zato se i bojim da sve ovo radim bez nekih konsultacija...
boggy
22-09-2010, 11:30 AM
Uhhhh. Evo se nacitah threadova,
:) ziveo!
........ pa ako neko ima neki predlog vrlo je dobrodosao. Ako ne jbg, ici cu po varijanti - procitaj na forumu,........
Upravo ovo sto sam zacrveneo... na forumu si... pa procitaj na forumu
Dobio si dobar predlog od Nenada, ostaje jos samo da se cita, uci, crta, planira i radi.... i tako u krug.
Univerzalnog dodatnog recepta nema za tvoj slucaj preko svega ovoga sto smo do sada napisali i prodiskutovali. Konkretno tvojim problemom i njegovim detaljima se moras baviti samo ti jer je to tvoj prostor i ti ces raditi u njemu, trudi se da postavljas konkretna pitanja.... recimo kao sto je ovo dole... iako je vec nekoliko puta pricano o tome,... odgovoricu ti.
I da... Moze li mi neko objasniti nacin na koji kaci difuzore na zid (to nisam jos uvjek nasao na forumu) jer kapiram da su dooobro teski. Eto..
To ces upravo imati u ovom threadu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=18).
U sustini je najbolje kaciti difuzore na sopstvenu nosecu konstrukciju, zato sto ne bi trebao da bude cvrst zid iza njih.
pozdrav i srecno
bogi
Rhino
22-09-2010, 03:02 PM
Ok, primljeno k znanju za difuzore.. Visicu na ovom dijelu foruma josh neko vrijeme prije nego bilo sta uradim, ne bih da zbrzam bez potrebe... Pa se vjerovatno javim opet kad zapne nesto.
Rhino
31-10-2010, 10:34 PM
Mozda je glupo pitanje ali s obzirom da se krecem igrati majstora pitam se..
Moze neko da objasni kakvo je najefikasnije rjesenje za zadnju stranu panel apsorbera od kamene vune koji se pricvrscuje na zid sarafima i tiplama? (kakav materijal)
Znaci ispred je tkanina, sa strane je perforiran sa izbusenim rupama... A nazad airgap pa?
Pa izolacije ti je u ramovima (recimo perforiranom) i ramove sa izolacijom distancira? od rigidne povr?ine za toliko koliko je debeo izolacioni materijal.
Ramove distancira? na vi?e načina, recimo pregledaj Valetov thread http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=11
Rhino
01-11-2010, 02:21 PM
Da. I predpostavljao sam da je tako. Mada mi nije bilo bas najjasnije kako da ih kacim za plafon i zidove, zbog toga sam i pitao. Sad vidim na slikama kako da idem za plafon, stoga i slutim kako cu na zidove. Jos 1 pitanje :) Ako budem isao na panele 10cm debljine sa tervolom debljine 5cm koliki mi preporucujes airgap izmedju 2 reda vune? I treba li mi to? Tj koliki efekat to ima pod uslovom da airgap nije preveliki izmedju 2 reda (par cm ili slicno)?
Sa plafona mo?e? da vje?a? i sa ?pagom i sa ketnama... mislim da nisi video kako kači na zid, negdje u sredini threada ima? naslikane kakve su upotrebljavane kvake, treba prečitati vi?e postova:)
Pa ako ima? ramove 10cm debljine napuni ih vunom od 10cm, gdje sad ima? dva slojeva?!
A tu izolaciju sa ramovima odmakni od zida - "air gap" otprilike za toliko koliko je debela izolacija.
Rhino
01-11-2010, 04:59 PM
Vidio sam kakve su kvake kasnije, a ima ih i u korpi na slici u ovoj strani gdje si ostavio link. :) Iscitavam threadove u ovom podforumu u velikoj mjeri u zadnje pa se ponekad izgubim gdje je ko sta rekao. I da li je rekao za odredjenu stvar da je + ili -...:ups:
Mislio sam na to da li da pravim airgap nekako iznutra izmedju 2 reda vune od po 5cm debljine! Onda bi imao 2 airgapa tako da ram bude recimo 13 ili 15 a ne 10 cm.. Ima li to kakvog smisla?
Pa probaj pa javi:D, ako baš imaš potrebe za inovacijom...
... priporučam da probaš da imaš u cjelom izolaciju pa onda vazdušni đep, može biti "gap" veči nego debljina vune (ili i više vune) ako imaš prostora.
Eomsy
01-11-2010, 09:52 PM
Mislio sam na to da li da pravim airgap nekako iznutra izmedju 2 reda vune od po 5cm debljine! Onda bi imao 2 airgapa tako da ram bude recimo 13 ili 15 a ne 10 cm.. Ima li to kakvog smisla?
Ja sam svoje radio sljedećim radom: 5 cm rijeđe vune 5 cm zračnog prostora, pa 5 cm tvrde kamene vune. ja mislim da su ovakovi malko bolji od "punih" absorbera, ali to ti je te?ko za izračunati ... samo znam da je puni absorber lak?e za napraviti ...
Evo ti link kako sam ih ja radio ...
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238
Pozz ...
Rhino
01-11-2010, 11:29 PM
Ok NLP, ako kazes da je inovacija u pitanju onda cu odjednom da ih pravim, tj bez airgapa izmedju redova vune. Onako old school putem :)
A zbog tebe eomsy mi i jeste palo na pamet to red vune, malo vazduha, red vune, pa rekoh da saznam kakva je razlika :)
I da... Ima li smisla da pravim apsorbere, tj vise njih, po 2 recimo (lupam 70x40cm) na vrhu prednjeg i zadnjeg zida pod uglom od 45 stepeni sa plafonom? Da kao izigravaju male bass trapove... A klasicne trapove u coskovima, ili cak superchunse (zavisi od mojeg talenta za stolarstvo) cu da stavim definitivno.
Nacrtaj da vidimo, ja ne razumem opisano.
boggy
02-11-2010, 08:05 AM
.....
I da... Ima li smisla da pravim apsorbere, tj vise njih, po 2 recimo (lupam 70x40cm) na vrhu prednjeg i zadnjeg zida pod uglom od 45 stepeni sa plafonom? Da kao izigravaju male bass trapove.........
Ima.
(svakako prevuci Google Sketchup i pokusaj da skiciras u njemu, lakse se ljudi razumeju ako imaju sliku)
pozdrav
bogi
Rhino
03-11-2010, 04:02 AM
Evo jedne male neuredne slike za sek iz painta sa pogledom na prednji zid da bi i nenad shvatio :)
Mali crveni apsorberi, na to sam mislio, da ih ugradim pod uglom od 45 stepeni.
http://www.sendspace.com/file/9e0pa3
Edit: Zasto nece da mi uplodauje sliku da se vidi tu? Evo ga link onda
http://www.sendspace.com/file/9e0pa3
boggy
03-11-2010, 05:16 AM
Mislim da ne moze bmp da se attachne... a i probaj sketchup... nije tezak...
pozdrav
bogi
p.s. evo ti tvoje slike u gif formatu:
da, da, kao što vidiš i kod drugih studija (i Valetov primjer), možeš nagurati superchunksove ili ravne ploče od izolacije pod kutom 45 stepeni (ili bale odnosno zamotana vuna u kolut...) u baš sve kutove (obična soba ima skoro uvek 12 uglova!!!).
Rhino
03-11-2010, 03:38 PM
a i probaj sketchup... nije tezak...
Da, skinuo sam ga... Nego ovaj komp sto trenutno koristim za net je prastari amd xp 2500 na 1. nesto ghz sa 512 rama i kochi se od njega :)
Eomsy
03-11-2010, 08:18 PM
...
A zbog tebe eomsy mi i jeste palo na pamet to red vune, malo vazduha, red vune, pa rekoh da saznam kakva je razlika :)
....
Ajd da sam i ja nekome INSPIRACIJA :D:D:D!!!!!!
Rhino
03-11-2010, 10:55 PM
Sto da ne? :) Super je ispao tvoj thread od pocetka do kraja!
Rhino
04-11-2010, 06:33 PM
Evo me iz par stovarista i nigdje ne mogu da nadjem visoko impregniranu (jel se tako kaze? :) ) 10cm debljine vunu od 100tinjak kg/m3.. Kazu ne trazi se previse takva, nemaju na lageru, (vidjeh samo neku mekanu od 3 cm debljine) ali mogu da narucim da stigne... Ajd ok..
S obzirom da sam nikakav stolar (jos uvjek):D, i shodno tome ne mogu (josh uvjek) da izvodim zakljucke sam, pribojavam se svega i svacega i stoga vam ucestalo dosadjujem.:ups: Izvinjavam se zbog toga!
Nosen primjerom apsorber panela iz mike vale threada (gledam trenutno i kod eomsy-ja al ne nailazim na odgovor, bar ne fotografiju) imam opet pitanje..
Kako zastiti vunu i ako je u ramu, i ako je oblozena tkaninom da je gravitacija ne vuce dolje i ona lagano pocne dobijati oblik slova C, ili ne daj boze kasnije ispane iz rama?
Kanim se napraviti visoke i siroke panel apsorbere na prednjem i zadnjem zidu + cu 90% da pravim bass trap panele (iz par slojeva od po 10 cm vune) a ne superchunkse, (to mi izgleda nemoguce izvesti iz perspektive mog zanatskog umijeca) mada ko zna?.:)
Trapovi recimo trebaju biti visoki 2.65m koliko mi je i visok plafon, i onda moram da ih pravim iz djelova rezane vune a ne 1 komada! Predpostavljam da je odgovor vezati vunu nekako za sam ram jel? Kako vi to radite? Ili je ta gusta vuna dovoljno kruta da zivi tako sama tu? :)
I da li da uzmem 100kg/m3 ili 120kg/m3 vunu? ili vise? Je li uvjek vise bolje? Ne bih volio da napravim 'mutav' prostor... Mada vjerovatno i ne mogu da ga napravim 'mutavim' jer su to ipak paneli i vidjece se goli zidovi tu i tamo...
Hvala!
Eomsy
04-11-2010, 07:48 PM
Evo me iz par stovarista i nigdje ne mogu da nadjem visoko impregniranu (jel se tako kaze? :) ) 10cm debljine vunu od 100tinjak kg/m3.. Kazu ne trazi se previse takva, nemaju na lageru, (vidjeh samo neku mekanu od 3 cm debljine) ali mogu da narucim da stigne... Ajd ok..
Kako zastiti vunu i ako je u ramu, i ako je oblozena tkaninom da je gravitacija ne vuce dolje i ona lagano pocne dobijati oblik slova C, ili ne daj boze kasnije ispane iz rama?
Ako ti je gusta vuna, ne brini se, neće ispadati jer je kompaktna i ne vija se ... osim pri vanjskim čimbenicima (recimo ako sjedne? na nju ... po du?ini :D)
Trapovi recimo trebaju biti visoki 2.65m koliko mi je i visok plafon, i onda moram da ih pravim iz djelova rezane vune a ne 1 komada! Predpostavljam da je odgovor vezati vunu nekako za sam ram jel? Kako vi to radite? Ili je ta gusta vuna dovoljno kruta da zivi tako sama tu? :)
Moram priznati da si me malo izgubio ...:confused: Stajaći paneli 10 cm debljine, jel :confused:. Napravi? samo ram 10 cm debljine (2,65 m visine), napuni? vunom i cijeli ram pre?tepa? tkaninom ... vuna nema kamo da ide :wink:, jer ju tkanina dr?i ...
I da li da uzmem 100kg/m3 ili 120kg/m3 vunu? ili vise? Je li uvjek vise bolje? Ne bih volio da napravim 'mutav' prostor... Mada vjerovatno i ne mogu da ga napravim 'mutavim' jer su to ipak paneli i vidjece se goli zidovi tu i tamo...
Kako sam ja shvatio, da nije za sve dijelove akustike dobra najgu?ća vuna, npr. superchunkove, ali u tvom slučaju ne vidim razloga za?to ne ići na 100/120 kg/m3, ali tu su ti bolji mozgovi koji će ti na to pitanje odgovoriti ...
Pozz
Rhino
04-11-2010, 08:22 PM
Ne, ne... Na apsorbere u uglu cu vjerovatno da idem sa 20cm ramom i 2 reda vune, ili 3 ako je bolje? ... A mozda i superchunkse na kraju.:D Uglavnom cu da krenem prvo od manjih apsorbera dok se ne uhodam sa sklapanjem...
Nego je pitanje bilo generalno jer se nikad nisam sreo sa takvom vunom pored sebe osim vec u zidovima ili gotovim panelima... Dakle nemam puno da brigam oko postavljanja u ram? :)
Rhino
05-11-2010, 12:32 AM
E pa ok.. Izracunao sam da mi treba oko 27 m2 vune od 10 cm debljine za ovo sto sam zamislio. Pod uslovom da ne idem na panele u uglovima sa vise slojeva.. A vjerovatno hocu, osim ukoliko mi vi ne kazere da ne treba :).. To je jos plus par kvadrata znaci
Koliko mi ustvari znaci ako u panelima u uglovima stavim recimo 20 cm debljine? I moze li to ista nizim frekvencijama? Ako bih uzimao vunu siroku 5cm, naravno kvadratura je dupla.. Tako da cu da gledam da narucim tu od 10cm jer cisto sumnjam da je 100% skuplja...
Do te racunice sam dosao (tacnije 26 i nesto m2) pod uslovom da ne bacim ni jedan jedini cm vune sto je siguran sam nemoguce... A ovu tvrdo presovanu nemaju na lageru po stovaristima kao sto rekoh i moram da je narucim! Jel ok da narucim recimo 35m2, ili da uzmem vishe? To jest skraceno pitanje bi bilo koliko se te vune stetuje iliti baci generalno? Ne bih da uzmem malo, a ni vala previshe :) A i moze da ostane koji komad za neki fine tune-ing kasnije ako zatreba.
I jos 1 banalno pitanje za vas.. Moraju li i paneli na suprotnim stranama (zidovima) da budu 100% simetricni? Da mi se ne jave kojekakve anomalije zbog toga? :( Ili mogu da budu razlicitih dimenzija jedni naspram drugih na lijevom i desnom zidu konkretno? To jest na jednom dijelu zida.. Pitam zbog povrsine golog zida na strani gdje je prozor i nemogucnosti potpune simetrije zbog prostora...
- u kutove čim više vune, može niže gustoče (o tome imaš dosta napisano).
- tanji je absorber (10,15cm, 20cm) gustija vuna nek bude.
- Simetrija koliko ide ako je mala nesimetrija više u zadnjoj polovini prostorije jeste važno ali ipak manje.
Evo nekoliko sličica kao primjera.
Na prvoj vidiš malko predimenzioniran sprednji dio kontrolne sobe:)
Oko prozora može se napraviti mobilna solucija (upravo se jednom takva stvar pravi pa nije još napravljeno i pofotkano). I vrata mogu da se obuku.
Rhino
06-11-2010, 06:07 PM
Ne smeta ovaj najlon preko vune na zadnje 3 fotografije? Ili se jos ide necim 'tvrdim' preko pa kao nema veze sto 'stopira' vazduh svejedno?
... misliš da je najlon?!:)
Nije, to je samo odbljesak zbog fotografiranja i kuta pada sunčevih zraka, optička varka, to je koprena, stvar koja se prekriva preko vrtova, rado se raztrga ali je dosta gusto i svejedno dobro vazdušno propustno da ne treba kvalitetna tkanina nego samo jeftina dekoracijska preko odnosno to je i dodatna zaštita protiv air borne čestica svakojakvih vuna...
... na mjestima gdje nisu prve refleksije bi inače nekako mogao biti najlon, ja ga ne volim...
... odnosno radije kaži važnije stvari; je li ti pomoglo sve to i da li si se sad odlučio što češ?!
Rhino
06-11-2010, 07:20 PM
Hehe, kad vidim sliku zakleo bi se da je najlon..:)
Naravno da pomaze! Svakim postom u threadu me naucite necem novom i vrlo sam zahvalan zbog toga!!!
Rhino
06-11-2010, 07:27 PM
Imam viziju koliko bih panela kakvih dimenzija i to... Cim mognem cu da probam izraditi prvo manje panele, pa shodno tome kako se budu odvijale stvari cu da vidim sto mi je raditi dalje.
Dobro, javi se kad bude ?to novo i poka?i kakve slike kad krene?.
Rhino
07-11-2010, 12:20 AM
Deal. :)
Rhino
02-02-2011, 10:37 PM
S obzirom da sam konacno napravio ramove za superchunksove, panele, skyline diffusor i sl... (saljem slike brzo)
Interesuje me da li neko od vas ima tacne oznake za knauf srbija proizvode tezine 100kg/m3 ili 120kg/m3? Moze i za one jos lakse, evetualno 70-80 kg/m3 za coskove, jer im na sajtu ne pise nista o tome i mijenjali su imena proizvodima cini mi se. Hvala!
Pozovi ih pa če? dobiti info iz prve ruke.
... nadam se da znaju na pamet ?to tačno proizvode... mo?da če? se iznenaditi... ali nadam se da znaju.
Rhino
03-02-2011, 01:33 AM
Pozovi ih pa češ dobiti info iz prve ruke.
... nadam se da znaju na pamet što tačno proizvode... možda češ se iznenaditi... ali nadam se da znaju.
Pa kontaktirao sam ih na mail.. To nisam pomenuo, sorry.. I na nijedno od mojih pitanja nisu konkretno odgovorili, vec mi dali link za site?? Sajt sam naravno predhodno check-irao i tamo nema uvida o zapremini proizvoda. Mozda ti znas za slovenacki tervol oznake, mozda neko od stovarista radi deal sa njima kod mene u cg, mada cisto sumnjam...:( Ranije kad sam gledao svi su nudili knauf-srbija..
Pozdrav
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33374
... na drugoj stranici ima? kako je u Srbiji.
Rhino
03-02-2011, 08:00 AM
Ma da, stari thread, znam.. Nego su nekim proizvodima ista imena, nekim ne kao tad? Pa sam se nesto zabunio, uglavnom snaci cu se vec nesto :)
Rhino
04-02-2011, 06:11 AM
Evo snasao sam se za oznake.. Ako koga interesuje..
KR P = 75kg/m3 - Dimenzije Ploca 100x600 cm
KR Pod Classic = 100kg/m3 - Dimenzije 100x600cm
KR Fas = 130kg/m3 - Dimenzije 100x500cm
To je to sto je mene interesovalo za sad...:)
I jos 1 pitanje nenade..
Jel ok da u coskovima (superchunks) redjam KR POD Classic od 100kg/m3 ili da idem na ovu laksu od 75kg? To mi nesto nije najjasnije bilo u tvojoj prici po drugim threadovima??
To jest da li kad kazes nekom da stavi laksu vunu u coskovima mislis na ustedu novca za materijal ili je tako bolje? Nije mi neka velika razlika u parama, tako da mi nije neki problem da stavim tezu (100kg vunu).
Rhino
04-02-2011, 06:33 AM
Evo slika za kosture coskova i klasicni skyline.
Napred hipotenuza 70cm, na zadnjoj strani hipotenuza 60cm (jbg nisam mogao vise zbog vrata). Je li veliki problem sto tu nije ispostovana simetrija? Mozda je bilo bolje da idem i naprijed sa 60cm hipotenuzom? Mada sad je kasno.. :)
Ostale slike svih panela, cloudova i mobilnih panela cu kacit brzo, jer su tamo u radionici gdje sam rezao i sklapao..
Nemam aparat tako da su slike sa mobilnog.:ups:
Idi sa 75kg/m3 kod kutnih absorbera.
... jedno je kateta a drugo hipotenuza:D... ne nije problem ali neka bude simetrija na smer slu?anja, znači kakav je superchunks po obliki na levoj neka bude i na desnoj strani.
Ma dovoljno dobre fotke.
PRD 2D difuzor tipa Skyline si pravio od pravog drveta?
Priporučljivo je od nekog "mrtvog"/stabilnog mateijala koji sa vremenom ne menja dimenzije jer difuzor je priporučljivo praviti na 0,1-0,2mm precizno ili nije to ba? to.
... ali svakako mnogo bolje to nego ni?ta ili kakav policilindar.
Rhino
04-02-2011, 08:18 AM
Pa i mislim na hipotenuzu (najduzu stranu pravouglog trougla). Osim ako nisam zaboravio pitagorinu teoremu.:D..
Da, pravio sam od camovine difuzor. Pravio sam ga i rezao po 'pravim' dimenzijama. Ako se drvo malo izvitoperi, to je visha sila :)
Rhino
04-02-2011, 08:26 AM
Ok to za oblike uglova jasno. A zasto sa 75kg/m3 a ne sa 100kg/m3.. Sad razmisljam onom seljackom filozofijom vise je bolje.
Mada opet kad pomislim da u obroku mozes staviti kg soli, pada mi teza u neko drugo pitanje:D
I da, isprojektovao sam superchunkse tako da ce bit malo gap-a izmedju zida i vune. jel to ok?
...Napred hipotenuza 70cm, na zadnjoj strani hipotenuza 60cm...
Pa nema dve hipotenuze ali ima dve kateti:)
Dobro da ali da zna? ubuduče kad pravi? difuzore kako je priporučeno oko preciznosti kod difuzora.
Rhino
04-02-2011, 08:30 AM
Pa nema dve hipotenuze ali ima dve kateti:)
Dobro da ali da znaš ubuduče kad praviš difuzore kako je priporučeno oko preciznosti kod difuzora.
Ne, ne... Hipotenuza na zadnjoj stijeni 60cm, na prednjoj 70cm.. Dakle nisu iste dimenzije trapova na prednjem i zadnjem zidu. To sam mislio
Aha tako misli? (oko hipotenuza), razumem.
Pa kad se prave debeli elementi nije najgu?če najbolje.
Nije ok da je airgap izza supechunksa, pojaviče ti se izra?eniji impedantni skok oko 100Hz, uba?iče? to ako upotrebi? 75kg/m3 vunu.
Nemoj sad da ti to obrazla?em i da pi?em jer se mi ne da, veruj.:)
Rhino
04-02-2011, 08:39 AM
Dobro. OK. Onda cu samo da maknem 2 letve i nema gap-a na superchunksima.
I idem na 75kg/m3 u uglovima i ne pitam zasto. :)
Hvala
:)
evo ne?to oko toga da te ne pustim posve na "suvom":?
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534
Nije sad to da je ne?to stra?no ali ipak je dobro znati.
Kakav je tek impedantni skok kod pravih membranskih absorbera...
Rhino
04-02-2011, 08:54 AM
Ovako na brzinu citajuci (da te uhvatim dok si trenutno online) jer cu danas za vunu, kapiram da ako mi je vuna teza u uglovima odziv bass-a ce mi bit veci na cca 100hz jel?
Ova soba u kojoj sam trenutno u gradnji ovako prazna nema ni b od bass-a, Cak ni na 'bass-astim' mackie hr kutijama, kamoli na ns10.
Mada... Kao sto rekoh, ako ti kazes da je bolje 75kg vuna u uglovima, tako ce i bit :)
Rhino
04-02-2011, 09:05 AM
I da... (izvini na na 20 pitanja i pod-pitanja na brzinu) Koji mi model slovenackog tervola predlazes za uglove (ako znas napamet)? Nasao sam i SLO kamenu vunu kod nekih firmi.
Rhino
04-02-2011, 12:02 PM
Tacno kao da sam znao i navalio sa pitanjima za tezu vunu..
Znaci ne mogu vjerovat. Sad ne mogu da nadjem 75kg vunu a juce ja bila :( C,c,c,c...
Odnijeli sleperom kazu, jer je bila juce prijepodne... I sad 20 dana opet treba da cekam..
Odoh opet da trazim negdje, mozda nadjem nesto..
Rhino
04-02-2011, 04:03 PM
:banghead: Nema... Navozah se, ozracih glavu telefonom i nista... Kazu ova laksa, tj meksa vuna se koristi za pregradne zidove i manje se trazi, sami tim manje i nabavlja.. Narucivacu i cekacu, sta da se radi?:(
Ali sam na usput iz 6tog stovarista naisao na ovaj tvoj kovertan, :) kod nas se to zove agril folija, pa sam uzeo u razmatranje da je za svaki slucaj stavim ispod tkanine da se ne davim u prasini i uzmem malo tanji - malo vise propustan mikrofiber jer je paleta boja bolja... A i malo manje kosta :)
Jel to ok?
boggy
04-02-2011, 04:14 PM
:banghead: Nema... Navozah se, ozracih glavu telefonom i nista... Kazu ova laksa, tj meksa vuna se koristi za pregradne zidove i manje se trazi, sami tim manje i nabavlja.. Narucivacu i cekacu, sta da se radi?:(
Ali sam na usput iz 6tog stovarista naisao na ovaj tvoj kovertan, :) kod nas se to zove agril folija, pa sam uzeo u razmatranje da je za svaki slucaj stavim ispod tkanine da se ne davim u prasini i uzmem malo tanji - malo vise propustan mikrofiber jer je paleta boja bolja... A i malo manje kosta :)
Jel to ok?
Probaj da ih pitas za PODNU kamenu vunu... ona je teza... doduse ne znam koliko je vazduhopropusna.
Takodje je prilicno teska i fasadna kamena vuna... probaj da tako trazis...
Moguce je da su na telefon stavili nekog ko se ne razume preterano u vune, ali zato ne trazi puno para na kraju meseca (NLP je veoma u pravu!)... budi uporan, ali nemoj praviti incidente! :mrgreen:
pozdrav
bogi
p.s. koristi fiksni telefon! :p
Rhino
04-02-2011, 05:14 PM
Pa podna je ova od 100kg/m3, tvrdo presovana. Ime joj kaze - pod classic:)... A ja sam NLP-a ukapirao da treba polu-tvrdo presovana za coskove.. Sto se tice polu-tvrdih imali su samo neku dosta laksu..
U sv slucaju hvala na tip-u, ako im pridjem s duhovne strane mozda i nadjem neku vunu za superchunksove ove godine :D
Slovenački Tervol odnosno Knauf je DP8 - 80kg/m3.
Studiotips-ov superchunks je od 48 kg/m3 staklene vune koja je nekako akustički slična 80 kg/m3 kameni vuni.
Rhino
04-02-2011, 05:36 PM
Otpor strujanju vazduha r EN 29053 kNs/m4 > 26,0
Ovo je specifikacija vazduhopropustnosti ove LAKSE od 75kg/m3 koju nemaju i koju zamslih da iskoristim za coskove! Meni ovo ne znaci nista, vama vjerovtno hoce.. Pa ako imate sto da dodate bilo bi super..
DP8 ima gas flow resistivity cca. 15kPa s/m2.
Ne?to oko konverzije GFR vrijednosti:
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=2805&view=next
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?f=3&t=7003&view=next
http://www.winmls.com/forum/viewtopic.php?t=54
Rhino
04-02-2011, 06:05 PM
Slovenački Tervol odnosno Knauf je DP8 - 80kg/m3.
Studiotips-ov superchunks je od 48 kg/m3 staklene vune koja je nekako akustički slična 80 kg/m3 kameni vuni.
Ma nema nazalost nista... Ima ova od 100kg, tvrda koju cu koristiti za panel apsorbere, ima od 130 tvrda koju cu takodje mozda iskoristit za neke panel apsorbere, mada dimenzija ploca 100x50cm mi se ne uklapa bas u pricu jer sam vec izgradio ramove u kojima mi vise odgovara 100x60cm dimenzija.
Onda od ovih od 70tak kg NISTA, i onda opet imaju one 3cm siroke meke savitljive :(
Rhino
04-02-2011, 06:11 PM
DP8 ima gas flow resistivity cca. 15kPa s/m2.
Ne?to oko konverzije GFR vrijednosti:
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=2805&view=next
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?f=3&t=7003&view=next
http://www.winmls.com/forum/viewtopic.php?t=54
Nista ovo meni nije jasno:ups:.. Sad mi dodje zao sto nisam volio fiziku u skoli..
boggy
04-02-2011, 06:25 PM
..........
Onda od ovih od 70tak kg NISTA, i onda opet imaju one 3cm siroke meke savitljive :(
Za superchunks ti odgovara i savitljiva (meka) vuna ... 60-80kg/m3
pozdrav
bogi
boggy
04-02-2011, 06:26 PM
........
U sv slucaju hvala na tip-u, ako im pridjem s duhovne strane mozda i nadjem neku vunu za superchunksove ove godine :D
uh ... ako bude s duhovne... i ako si talentovan... mozda budu i sponzori... :p
pozdrav
bogi
Rhino
04-02-2011, 06:31 PM
Za superchunks ti odgovara i savitljiva (meka) vuna ... 60-80kg/m3
pozdrav
bogi
Znam.. Nego nisam se dobro izrazio...
Mislio sam da IMAJU tvrdu od 130kg i od 100kg.. Pa NEMAJU ove od 60-80kg.. Pa onda opet IMAJU one pre-lake i pre mekane od 30-40 kg i 3 cm debljine..
Sto bi se nasjeckao tih od 3 cm debljine za sva 4 coska od poda do plafona u trouglice pa sve i da je dobra zpremina vune :)
boggy
04-02-2011, 06:33 PM
........
Sto bi se nasjeckao tih od 3 cm debljine za sva 4 coska od poda do plafona u trouglice pa sve i da je dobra zpremina vune :)
Sta mislis... a zasto ja klijentima ne savetujem superchunks? :mrgreen:
Radim uglavnom azmafon... a on je 1 i 2cm :D ...
da pogled moze da ubija http://forum.bozoel.com/images/smilies/angry.png do sada bi bio barem dvadeset puta ubijen... :shock:
pozdrav
bogi
Rhino
04-02-2011, 06:39 PM
Hmm, ne znam... Nisam pametan... Vjerovatno cu da narucim i cekam ovu polutvrdu KR P od 75 kg, nema mi druge...
Sva sreca da jutros prije odlaska u prvo stovariste svratih na forum inace bi danas vec sjeckao tesku tvrdu za uglove:shock:
Rhino
04-02-2011, 06:42 PM
da pogled moze da ubija http://forum.bozoel.com/images/smilies/angry.png do sada bi bio barem dvadeset puta ubijen... :shock:
pozdrav
bogi
Ko? jel ja? :andeo:
boggy
04-02-2011, 06:48 PM
Ko? jel ja? :andeo:
Ne.
pozdrav
bogi
Rhino
04-02-2011, 06:54 PM
salu na stranu...
Azmafon u superchunksove? To mi nije ni palo na pamet... I radi li to kako? :) Mada je kapiram i skuplje doosta.
boggy
04-02-2011, 07:11 PM
salu na stranu...
Azmafon u superchunksove? To mi nije ni palo na pamet... I radi li to kako? :) Mada je kapiram i skuplje doosta.
Nisam probao (iz vec navedenih razloga) ali nema problema da ne radi.... gustina je 60-70kg/m3, jedino je tanak (ima najdeblji od 2cm) i dosta skuplji od vune...
Pamucna prasina nije kao staklena ali nije ni lekovita.
pozdrav
bogi
Ako naručiš tu 70kg/m3 vunu valjda češ dobiti?!
... a možeš da daš 10-15cm 100kg/m3 vunu preko čoška a izza da popuniš sa razsipnim Tervolom/Knaufom/Rockwoolom (nekad su ga imali, ne znam kako je sad sa tim, razpitaj se) ili sa vunom gustine 30kg/m3 (jeste 3cm debela i naseckat češ se ali dosta dobro če raditi u toj kombinaciji ako se potrudiš).:wink:
boggy
04-02-2011, 08:45 PM
Ako naruči? tu 70kg/m3 vunu valjda če? dobiti?!
... a mo?e? da da? 10-15cm 100kg/m3 vunu preko čo?ka a izza da popuni? sa razsipnim Tervolom/Knaufom/Rockwoolom (nekad su ga imali, ne znam kako je sad sa tim, razpitaj se) ili sa vunom gustine 30kg/m3 (jeste 3cm debela i naseckat če? se ali dosta dobro če raditi u toj kombinaciji ako se potrudi?).:wink:
EEEEE... da... ovo poslednje je dobar savet... tvrda povrsinska.. a iza meka kamena/staklena vuna koja se pakuje u rolne..... i jeftina je... i to mu bude posle to... :mrgreen:
pozdrav
bogi
Da mekana vuna izza ubla?i impedancijski skok i raz?iri Q.
Rhino
04-02-2011, 09:10 PM
Hvala na jos jednoj opciji, dobro je znati da i tako moze :)
A za ovu polutvrdu vunu od 75 kg su mi rekli da ih kontaktiram u ponedeljak, pa cu vidjeti ima li nade za to, tj kad bi to bilo izvodljivo.
Jer koliko sam shvatio ova stovarista kod nas dovlace po ogromni kontigent s vremena na vrijeme jer im je tako isplativije zbog transporta i carine.. I kad se lageru pocne nazirati dno, tad narucuju opet...
boggy
04-02-2011, 09:13 PM
Hvala na jos jednoj opciji, dobro je znati da i tako moze :)
A za ovu polutvrdu vunu od 75 kg su mi rekli da ih kontaktiram u ponedeljak, pa cu vidjeti ima li nade za to, tj kad bi to bilo izvodljivo.
Jer koliko sam shvatio ova stovarista kod nas dovlace po ogromni kontigent s vremena na vrijeme jer im je tako isplativije zbog transporta i carine.. I kad se lageru pocne nazirati dno, tad narucuju opet...
Kad budes dovoljno znao o vunama, da tamo mozes biti prodavac, resices problem kamene vune... tako je to u ovim krajevima. Moras tacno da znas sta ti treba inace niko zivi ne zna sta ces da platis.
pozdrav
bogi
Rhino
04-02-2011, 09:19 PM
Kad budes dovoljno znao o vunama, da tamo mozes biti prodavac, resices problem kamene vune...
pozdrav
bogi
Vidim.. Morao sam da naucim da budem i pomalo stolar, nesto ranije moler i zidar... A bogami cu kad i rijesim stanje sa vunom da postanem malo tapacir majstor i krojac...
Jedino se trenutno ne bavim muzikom zbog cega sam sve ovo i poceo.:banghead::rotfl:
boggy
04-02-2011, 10:06 PM
..........
Jedino se trenutno ne bavim muzikom zbog cega sam sve ovo i poceo.:banghead::rotfl:
Pokusaj ipak ... da ne zaboravis zasto si ovo sve poceo da radis.... meni to nekad i uspe...
pozdrav
bogi
Rhino
04-02-2011, 10:42 PM
Ma naravno! Glupiram se.. :wink:
boggy
04-02-2011, 11:42 PM
Ma naravno! Glupiram se.. :wink:
ja se ne salim
pozdrav
bogi
Rhino
05-02-2011, 09:28 AM
Evo josh koja slika ramova, cludova i mobilnih panela.. Rucno perforiranih.. Izbusio sam se rupica sto jes-jes :)
Rhino
05-02-2011, 10:58 AM
..
Rhino
05-02-2011, 11:04 AM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35218&page=3
Za ove male apsorbere da li da koristim tezu vunu ili ovu laksu kao sto trazim za superchunksove?
Ovi apsorberi su znaci ravni, duboki 10cm.
Rhino
05-02-2011, 03:52 PM
Josh malo sam busio. Dosta za danas, nastavljam ujutru. Odoh pod tush sad. :grin:
boggy
05-02-2011, 04:08 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35218&page=3
Za ove male apsorbere da li da koristim tezu vunu ili ovu laksu kao sto trazim za superchunksove?
Ovi apsorberi su znaci ravni, duboki 10cm.
ponasaj se prema njima kao sto ti je Nenad predlozio za superchunkse... napred tvrda, meka pozadi
pozdrav
bogi
boggy
05-02-2011, 04:52 PM
evo kolega NLP je to ovako dizajnirao u Valetovom studiju:
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/download/file.php?id=37376&mode=view (http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?f=2&t=11217&sid=ae0ee47c385ea6ddf53180c4901ebade&start=120)
Preuzeto sa John Sayers foruma
pozdrav
bogi
Jeste ponegdje sam koristio i težu vunu odvisno od debeline sloja i gdje je absorber pozicioniran. Za 10 cm debele neče biti problema ako ideš sa 100kg/m3.
Rhino
06-02-2011, 04:06 AM
Ok....
Da onda idem sa 100kg na malim apsorberima? Mada mi nije tesko ni ovom drugom solucijom :)
A sto se tice superchunksa (opet pitam da bih rezimirao) jel mi bolje da idem sve sa 75 kg vunom ili da stavim recimo 100 kg napred a neku meku laksu iza?
Ili je to bio back-up plan (sa 'slabijim' kvalitetom dejstva) s obzirom da ove 75kg nema na lageru?
Juce mi bilo malo bad jer sam isfurao u glavi da uzmem, razem i postavljam vunu... Sad mi se vec malo glava ohladila i ne bih da zbrzam dan-dva-pet-sedam zarad krajnjeg cilja! Eto :)
I kakve firme prave ove stiroporske-stirodurske difuzore. Tj kako se to reze?
boggy
06-02-2011, 05:31 AM
........
Ili je to bio back-up plan s obzirom da ove 75kg nema na lageru?
..............
to je bio Nenadov backup plan.
pozdrav
bogi
I kakve firme prave ove stiroporske-stirodurske difuzore. Tj kako se to reze?
Te difuzore tipa Skyline sam ja pravio. To je 2D PRD koji temelj na PN 157 i ima 156 različitih du?ina segmenata i nema ga smisla praviti ako ne mo?e? dostiči +/- 0,1mm precizno.
Inače ih pravi http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm
Re?e se na CNC stroju/pila ili da ima? kalup... rezanje na profesionalnom stroju sa cekas ?icom nije dobro ispalo!
Rhino
06-02-2011, 08:10 AM
Pa to.. Nisam mislio na gotove kupovne. Nego kakve firme koriste masine kojima se moze postici to..
Ok... Evo se pripremam za busilicu i postavljanje sad...:)
Pa u strojarstvu koriste takve mašine i veči stolari.
boggy
06-02-2011, 07:46 PM
Pa to.. Nisam mislio na gotove kupovne. Nego kakve firme koriste masine kojima se moze postici to..
Ok... Evo se pripremam za busilicu i postavljanje sad...:)
Mozes ici na Schroeder 2D difuzor sa 7x7 ili 13x13... nesto je losije od skyline, ali mnogo lakse za napraviti jer ima vise istih stubica. Ako ti to nesto znaci... ja radim samo Schroeder tipove, posto je skyline patentiran, te necu iz principa da ga koristim :da:
Razlika je mizerna
pozdrav
bogi
Rhino
06-02-2011, 10:36 PM
Djeluju ne preteski za napraviti, prolazili su mi kroz glavu.. Mada sam onako fino iscijedio trenutne finansijske, a boga mi i zanatske moci, bar za kratko...
Vidjecu kako ce se soba ponasati kad zavrsim ovu etapu na djelu.. Imam nekih projekata na standby, pa se trebam i zelim malo okrenuti tome posle faze 1. Par 'brzih' mixeva ne moze da skodi, jelte? :) Onda da vidim da nekako organizujem neka mjerenja kad i ako bude moguce, pa ce tada valjda biti jasnije sto jos treba ili ne treba od skalamerije:)
Rhino
07-02-2011, 08:03 AM
To za sad ovako izgleda.
Narucio sam 75kg vunu za coskove, stize za 7 do 10 dana kazu, sto je ok ako bude tako..
Jel ok da budu paneli i cloudovi vuna od 100kg/m3? Svi su 10cm debeli sa 10cm airgapa. Ili imate jos neku novinu da me naucite? :D
Tkaninu cu da dam da mi sashiju u koju cu da 'obucem' panele.
Rhino
07-02-2011, 08:04 AM
zaboravih da uploadujem sliku. :D
To za sad ovako izgleda.
Narucio sam 75kg vunu za coskove, stize za 7 do 10 dana kazu, sto je ok ako bude tako..
Jel ok da budu paneli i cloudovi vuna od 100kg/m3? Svi su 10cm debeli sa 10cm airgapa. Ili imate jos neku novinu da me naucite? :D
Tkaninu cu da dam da mi sashiju u koju cu da 'obucem' panele.
Fino.
Ako če biti cca. 10cm debeli mo?e 100kg/m3.
boggy
07-02-2011, 07:02 PM
..........
...Par 'brzih' mixeva ne moze da skodi, jelte? ......
Ne, naravno...
pozdrav
bogi
Rhino
07-02-2011, 08:18 PM
NLP..
Uzeo sam u obzir kovertan (agril foliju) koju si pominjao da stavim ispod mikrofibera za just in case zbog prasine. Ali me mrvu paranoja jer mi djeluje pomalo 'sustav' kad ga dodirnem. Ima li sanse da na vecoj jacini kad otpanjim zvucnike od pritiska vazduha pocne da 'susti' pod materijalom na panelima ili tripujem bez razloga? :)
boggy
07-02-2011, 08:31 PM
.....Ima li sanse da na vecoj jacini kad otpanjim zvucnike od pritiska vazduha pocne da 'susti' pod materijalom na panelima ili tripujem bez razloga? :)
Ima
pozdrav
bogi
Rhino
07-02-2011, 08:36 PM
U tom slucaju cu da pozdravim prijatelje agronome i davim se u eventualnoj prasini srecan :D
boggy
07-02-2011, 08:51 PM
U tom slucaju cu da pozdravim prijatelje agronome i davim se u eventualnoj prasini srecan :D
kao i vecina drugih
pozdrav
bogi
Osobno upotrebljavam dobru tkaninu i ne filc za vrt ali ovaj filc ovdje ne ?u?ti, ne znam ?to to ima? odnosno izgleda da nema? pravu varijantu.
Filc te?ko mo?e da ?u?ti... a ako je budget limitirajuč upotrebi se zimska varijanta jer nije tako "fin" (- brzo se podere), pa preko tkanina za nizku ceno.
Rhino
08-02-2011, 01:46 AM
Pa nazalost kod mene u mom okruzenju 'dobra' tkanina mozda ne znaci isto sto i negdje drugo :(
Imam opciju neke tvrde, debele, mnogo gusto tkane (mozda i previse nepropustljive bojim se) mikrofiber tkanine odvratne boje i to 22m duznih.. Sto mi nije ni ne znam koji procenat od toga koliko mi treba, i to je sve...
To je to sto sam nasao te vrste... A trazio sam, nije da nisam! Ovo sve drugo je rekao bih made in china mikrofiber u sto sam 95% siguran da stvarno i jeste.. Djeluje donekle gusto naspram ove prve. a sa unutrasnje strane kao da vuce na plish, ne znam kako drugacije da objasnim...
Zbog toga se i raspitujem se o planu b i 'cvjecarskim' metodama inace ne bih.. Za njega su mi rekli da je zimska varijanta, izgleda kao da se lako podere i sve to...
... mo?da da se odveze? u neki veči grad?!
Ili idi u neku firmu koja pravi zofe, fotelje oni imaju osta odpada i prodaju ispod ruke za malu cenu ili idi kod tapetnika (ne znam kako se ka?e... oni koji obnavljaju fotelje)...
P.S.: skoro sva tkanina se pravi u Kini i nije nu?no da nije dobra.
Ako ima "facing" od pli?a onda je dupla tkanina i zaljepljene su jedna za drugo te ponekad radi toga veoma slabo propu?taju vazduh a ponekad ne.
A oko tvoje "agro tkanine" ne znam ?to to ima? da ?u?ti.
Pročitaj do kraja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=7
Rhino
08-02-2011, 10:55 AM
S obzirom da sam u podgorici koja je najveci grad u CG (oko 200.000 mozda 250.000 stanovnika), najblizi veci gradovi od mog su Beograd, Sarajevo i Split, svi na cca 500km daleko. Tako da je preveliko cimanje da bi se islo do tamo i trazile radnje koje rade sa robom na metar...
Mikrofiber koji sam nasao (taj tanji propustniji koga ima dovoljno) dosta lici na ovog kojeg je the braco slikao na threadu sa linka.
Testiraj tkaninu tako kako sam opisao u tom threadu.
Rhino
08-02-2011, 10:18 PM
Ok. :)
Rhino
15-02-2011, 04:15 PM
Probao sam ovaj test i ODLICNO je proslo! :)
100kg vuna ne prolazi ni mrvicu. Ni na najnizoj, ni na srednjoj jacini na usisivacu (jace nisam probao)..
Tako da sam uzeo materijal i dao mi se to iskroji pa postavljam kroz koji dan..
Probacu naravno isto i sa vunom za superchunkse cim stigne.
Hvala!
Rhino
22-02-2011, 12:40 PM
Evo, radio sam malo..
Stavio sam apsorbere na prednji, zadnji zid, plafon.. Na bocnim zidovima ne sve josh uvjek, tj nisam jos punio mobilne panele za prozore.. Pozicionirao sam zvucnike onako 'ofrlje' na starom kuhinjskom stolu za sad cisto da vidim sto se tu zbiva... I zvuk je RAPIDNO napredovao, to me stvarno raduje.
Medjutim imam sledeci problem.. Vec se osjeca onaj neprijatni pritisak u usima a josh nisam ni poceo da punim superchunkse jer i dalje cekam vunu, pa predpostavljam da ce situacija da se jos pogorsa u tom segmentu...
Sta mi je sledece za ciniti? Da pratim eomsy-ov thread i 2d difuzor pricu sa letvama? Ili treba obratit paznju na josh stogod ranije?
Trenutno sam lagano dekintiran... Izgleda da cu morat da kupim mjerni mic, te stoga ne mogu da vrsim bilo kakva mjerenja jer izgleda da je svaki moj pokusaj da negdje pozajmim uzaludan jer da ga izgleda niko od kolega nema..
Evo par slika...
Rhino
22-02-2011, 12:47 PM
Evo..
analog
22-02-2011, 12:50 PM
Sačekaj 10-15 dana.. Mo?da si samo navikao na du?u reverberaciju prethodnog stanja prostorije. Tako je meni bilo. Ako ti i dalje bude neprijatno, onda vidi da ubaci? neke reflektivne povr?ine koje će produ?iti reverberaciju na visokim frekvencijama.
Izračunaj si priporučljiv RT60 za svoj prostor.
Svakako da če biti puno manji nego kao u golom prostoru ali naviknut če? se.
Prostor mo?e? da po?ivi? sa binarnim MLS difuzorima, koje je lepo opisao Boggy u Eomsy-jevom threadu!
Rhino
22-02-2011, 02:03 PM
Nravno da ce biti manji, znam. Ok, to se podrazumijeva da izracunam, proucicu malo o tome.
Nista, punicu superchunksove cim stigne vuna i jos koji je panel ostao. Radit malo sa pritiskom u usima po svemu sudeci do daljnjeg, pa malo kasnije kad mognem narucivat mjerni mic, uzimat kakve letve i kucat po boggyjevom redosledu 1,0,0,0.. :) To koliko sam shvatio je univerzalan recept za sve sobe?
I rekoste li da vrijedi onaj neki behringer mic za mjerenje kupovat ili cu na kraju uzimat neki superdeluxe tipa kolaboracije telefunkena neumanna i najbolje marsovske firme shu i blago meni? :D
Rhino
22-02-2011, 02:13 PM
Sačekaj 10-15 dana.. Možda si samo navikao na dužu reverberaciju prethodnog stanja prostorije. Tako je meni bilo. Ako ti i dalje bude neprijatno, onda vidi da ubaciš neke reflektivne površine koje će produžiti reverberaciju na visokim frekvencijama.
Moze da bude.. Ova soba nije imala reverberaciju nego hall.. Ustvari hall-chinu :) Ali ipak joj treba malo zivosti nazad vec sad. Nije jos uvjek katastrofa, ali bojim se da ce da bude kad jos 4 superchunksa full napunim.
boggy
22-02-2011, 03:08 PM
Nravno da ce biti manji, znam. Ok, to se podrazumijeva da izracunam, proucicu malo o tome.
Ok, super ti sve izgleda.
Nista, punicu superchunksove cim stigne vuna i jos koji je panel ostao. Radit malo sa pritiskom u usima po svemu sudeci do daljnjeg, pa malo kasnije kad mognem narucivat mjerni mic, uzimat kakve letve i kucat po boggyjevom redosledu 1,0,0,0.. :) To koliko sam shvatio je univerzalan recept za sve sobe?
Jeste, to je neki minimum koji bi sobi posle bass tretmana trebalo pridiodati.
I rekoste li da vrijedi onaj neki behringer mic za mjerenje kupovat ili cu na kraju uzimat neki superdeluxe tipa kolaboracije telefunkena neumanna i najbolje marsovske firme shu i blago meni? :D
dobar je behringer, ne treba ti kalibracioni fajl ako nije njegov originalni.
pozdrav
bogi
marko.masina
23-02-2011, 12:32 PM
dobro izgleda!
Nego imaš li neki link za absorbere (način kako si ih pravio)
jesi li ih sam spajao ili stolar ?
te dimenzije dasaka?
Rhino
28-02-2011, 10:49 AM
Nazalost nemam slike pravljenja ramova, jer sam se i sam ucio u hodu pa mi u tim trenucima izgleda nije bilo do slikanja :).. Pravio sam prvo 'obicne' pravougaonike koje sam pojacavao nazad sa 2 grede na trecinu sa obije strane (odozgo i odozdo)..
Pravio sam vecinu sam, ali u stolarskom 'ateljeu' uz instrukcije sa strane vezane za izdrzljivost, ojacavanje i velike pomoci oko stabilnosti za mobilne elemente koje stoje na nogama i jos nekim 'sitnicama'.
Unutrasnje dimenzije su (od ovih vecih) 180x100cm, 200x60cm, 180x60cm a mobilni paneli su 180x80cm (dio koji se puni vunom bez nogu).. Sa nogama dodju 240 visine.
Sto se tice tkanine to sam dao da se iskroji po datim dimenzijama, tako da sam ih punio materijalom i ubacivao u ramove.
Rhino
14-03-2011, 04:34 PM
Za vikend sam nasao vremena da sredim superchunkse i josh ponesto pa evo da podijelim s vama.
Kako sam popunio uglove zvuk se naravno opet promijenio (na bolje) utegao je low end, te sad kapiram da se treba odraditi jos malo apsorbcije plafona u zadnjem dijelu sobe (ispravite me ako grijesim). :) Tu se posle postavke doticnih elemenata pojavio vrlo kratki flutter echo kog mislim nije bilo i struji po plafonu (gotovo da ga mogu nazvati 'ring')..
Cujem ga jedino kad jako pljesnem iz zadnjeg dijela sobe gdje je plafon manje pokriven apsorberima (ili bolje reci nije pokriven na tom mjestu bukvalno).. Ali na mjestu slusanja se ne cuje, takodje se ne cuje ni u tom zadnjem dijelu sobe kad drugo lice pljesne sa pozicije zvucnika.
Imate neke predloge mozda?
Sad cu malo da razmisljam o dizajnu stola koji cu da pravim.. I stalcima za zvucnike takodje..
Pozdrav!
boggy
14-03-2011, 06:34 PM
........Tu se posle postavke doticnih elemenata pojavio vrlo kratki flutter echo kog mislim nije bilo i struji po plafonu (gotovo da ga mogu nazvati 'ring')......
Poznata mi je pojava... flutter echo je bio i ranije, ali se nije cuo od ostalih problema.... dodaj jos koji "cloud" na plafon.
pozdrav
bogi
Rhino
14-03-2011, 06:54 PM
Uradicu to. Hvala!
Rhino
14-03-2011, 07:15 PM
I jos jedno pitanje..
Da bih lakse objasnio evo fotke opet.
Slika 1: Lijevi zid
Slika 2: Desni zid
Ima li smisla da nastavim na lijevom zidu ovakav apsorber pod uglom od 45 stepeni po duzini citavog zida?
Pitam to iz razloga jer tako narusavam simetriju... Na slici 2 se vidi da to isto ne mogu da uradim od klime i mobilnih panela za prozore.
A jos koji cloud cu svakako da stavim po tvojoj preporuci.
boggy
14-03-2011, 07:42 PM
.......
Pitam to iz razloga jer tako narusavam simetriju... Na slici 2 se vidi da to isto ne mogu da uradim od klime i mobilnih panela za prozore.
......
Ja bi to ostavio ovako kako si napravio...
pozdrav
boig
Rhino
14-03-2011, 07:48 PM
Ok. Tako sam i predpostavio. :)
Hvala jos jednom.
Ne izgleda ti loše soba:wink:
... još malo pa češ morati da vratiš difuziranu živost/ refleksije prostoru.
Rhino
14-03-2011, 10:42 PM
Ne izgleda ti lo?e soba:wink:
... jo? malo pa če? morati da vrati? difuziranu ?ivost/ refleksije prostoru.
Hvala, hvala :)
I stvarno se osjecam ugodno i kreativno tamo, to me iskreno raduje..
Ok, sad kad uhvatim vremena cu da odradim jos par cloudova da 'utrnemo' ovaj flutter koji se 'pojavio' josh malo, i otvoren sam za sugestije oko zivosti i refleksija naravno :)
Rhino
08-11-2011, 07:28 PM
Evo i ja da se javim nakon dosta vremena sa prostorijom ponovo.. Ona jos uvjek izgleda isto kao i na zadnjim fotkama sto se tice apsorbera/trapova/difuzora itd...
Medjutim, stigao mi dbx RTA-M mjerni mic te shodno tome moje intreresovanje za 'ozivljavanje' threada se obnovilo :)
To je taj mic... http://www.thomann.de/gb/dbx_driverack_rtam.htm
Posle par sati 'prepirke' sa RoomEQ softverom, tj iscitavanjem njegovog pdf-a i kalibracijom mog rme-a (ne i MIC-a) i namjestanjima levela input i output settingsa. (mislim i nadam se da sam na kraju sve ok napravio) Evo i mog prvog mjernog rezultata..
Uradjen je sa 1/3 smoothing-om (jer sam se sjetio boggy-jeve price od ranije da po nekim 'standardima' bi soba trebala da se utjera u +-5db ili nesto blizu sa smoothingom na 1/3) i sniman je samo lijevi mackie zvucnik..
Ukoliko sam pogrijesio i smoothing treba da se makne, vi vikajte ja micem:D
Jos 1 napomena!!
Nazalost za svo ovo vrijeme i dalje nemam stalke.:ups: Nit imam aparaturu za varenje, niti sam je ikad koristio.. Dok sam radio zimus oko akustike nasao sam varioca koji je htio da me odere za pare (trazio mi je oko 150e za par, a trebaju mi 2) i to tako ostade do sad...
Ako stvarno toliko kosta da se stalci naprave, mozda mi bolje ispane da uzmem ove i napunim ih fino sitnim pijeskom sa ade bojane? :) (siljci mogu da se skinu i stavi guma takodje) Sta mislite o tome? http://www.thomann.de/gb/ultimate_ms36p2.htm
Dakle eto da znate.. Mjerenje je da ponovim sa 1/3 smoothingom i radnim stolom u nedostatku stalaka.. Za sad sam samo izmjerio poziciju slusanja koja je onako gotovo 'ofrlje' postavljena i tako koriscena par mjeseci unazad..
Zvucnici su nekih 70tak cm daleko od prednjeg zida a pozicija slusanja je naravno na centralnoj osi sobe i odprilike na akademskih 38% njene duzine...
Naravno poigracu se i sa pozicioniranjem sad kad imam mjerni mic, nego eto.. Mislim da je bolje da prvo utvrdimo jel sve ok sa nacinom mjerenja (da li jos sto radim pogresno osim sto je pogresno jer nemam stalke?)
Pozdrav!
boggy
08-11-2011, 07:58 PM
Za pocetak, pokusaj da u REW povecas fontove, da bi se videle brojke na osama (ima negde u settings/properties)
Rhino
08-11-2011, 08:48 PM
Moje izvinjenje, to nije izgledalo ovako sitno kod mene prije uploada.
Nadam se da ce bit sad bolje. Evo 2.. Jedna ovako sa vecim brojevima, druga zumirana malo vise.
Rhino
08-11-2011, 09:30 PM
I evo jos 1 mjerenje.. Ovog puta sam povukao zvucnike nazad od mjesta slusanja (primakao prednjem zidu) jos 20 cm..
To je sad crveni graf..
boggy
08-11-2011, 09:32 PM
Moje izvinjenje, to nije izgledalo ovako sitno kod mene prije uploada.
Nadam se da ce bit sad bolje. Evo 2.. Jedna ovako sa vecim brojevima, druga zumirana malo vise.
Pokusaj da iz sobe maknes sto vise prepreka koje ti prave refleksije (sto na primer)...
predstoji ti pozicioniranje,... obelezavaj pozicije na podu... izaberi najmanje losu.
Non smoothed merenje ti realno ne treba, jer sa gomilom problema ni ne mozes nista da ucinis, cilj ti je da se uklopis sa 1/3 oktave u sto uze granice.
Trazili su mi na jednom forumu da merenja iz Pressed Lizarda objavim bez smoothinga, i ja sam to ucinio, ali posle toga niko do sada nije dao (meni) ubedljivo obrazlozenje za sta ce nekome tolika kolicina detalja sa kojima realno ne moze ama bas nista u maloj sobi da ucini... da ne davim sada sa standardima i preporukama...
U stvari, saznao sam da pojedini ljudi cuju high Q (uske) notcheve u frekventnoj karakteristici akustickog odziva sobe,... u redu... ali to se na prste moze prebrojati, i totalno je van pameti, jer cilj koji bi trebalo da imamo bi trebao da bude pravljenje pristojne kontrolne sobe (sa, recimo, neprostojno malim budzetom).
Rhino
08-11-2011, 09:40 PM
Pokusaj da iz sobe maknes sto vise prepreka koje ti prave refleksije (sto na primer)...
Hmm.. OK.. Znao sam nekako da ces mi to reci:D
Samo da smislim u nedostatku stalaka kako da namjestim zvucnik na optimalnoj visini, a i da ne zvoni (ako ga stavim na metalne merdevine npr koje imam)..
Gledao sam danas po gradu cim mi je stigao mic i nigdje nemaju na prodaju cak ni obicne quick lock ili kako se zvahu oni stalci..
boggy
08-11-2011, 10:05 PM
Hmm.. OK.. Znao sam nekako da ces mi to reci:D
pa ne znam koliko je stvarno neophodno zbunjivati samog sebe necim sto se ne moze ispraviti
Samo da smislim u nedostatku stalaka kako da namjestim zvucnik na optimalnoj visini, a i da ne zvoni (ako ga stavim na metalne merdevine npr koje imam)..
Gledao sam danas po gradu cim mi je stigao mic i nigdje nemaju na prodaju cak ni obicne quick lock ili kako se zvahu oni stalci..
Ako i malo zvone stalci, nije strasno, nece to merenjima smetati.
Ja za pozicioniranje koristim lagane prenosne quiklok stalke kojima se moze podesavati visina... posle toga dolaze krajnja resenja.
http://www.quiklok.com/catalog/?p=productsMore&iProduct=161&sName=BS-300
boggy
08-11-2011, 10:08 PM
I evo jos 1 mjerenje.. Ovog puta sam povukao zvucnike nazad od mjesta slusanja (primakao prednjem zidu) jos 20 cm..
To je sad crveni graf..
pokusaj preciznije da se pomeras, 5-10cm.
postavis zvucnik na neko mesto, pa promenis nekoliko pozicija slusanja... sve to izmeris
zatim pomeris malo zvucnik, pa ponovis merenja za potencijalna mesta slusanja...
itd...
Rhino
08-11-2011, 11:51 PM
pokusaj preciznije da se pomeras, 5-10cm.
postavis zvucnik na neko mesto, pa promenis nekoliko pozicija slusanja... sve to izmeris
zatim pomeris malo zvucnik, pa ponovis merenja za potencijalna mesta slusanja...
itd...
Ok, hvala..
Probacu sjutra da obidjem jos neku radnju, (mada sam obisao maltene sve tuda) da nadjem nekako te stalke a da ne moram da vozim u bg.:banghead:
Sa stolom istina i nemam neki manevarski prostor sve i da ne smeta mjerenjima..
Vratio sam sto na prvobitnu poziciju poigrao se jos malo i snimio i mackie-a i ns10 ponaosob, eto cisto da mozda nesto i naucim dok stalke ne nadjem i odradim vise regularna mjerenja :)
narandzasto = mackie
zeleno = yamaha
Mozda ce vam znaciti sami odziv kutija a mozda i ne:rolleyes:
Pozdrav!
boggy
09-11-2011, 12:07 AM
Ok, hvala..
Probacu sjutra da obidjem jos neku radnju, (mada sam obisao maltene sve tuda) da nadjem nekako te stalke a da ne moram da vozim u bg.:banghead:
Sa stolom istina i nemam neki manevarski prostor sve i da ne smeta mjerenjima..
U pitanju je kompromis, ja uvek pricam gde su ozbiljniji problemi a uradi se ono sto se moze... svakako zvonjava stalaka nije sada ozbiljan problem... u tom smislu ja imam neku aktivnost ovde.
Ako moze, moze.... ako ne moze ... a nek ne moze.
Ako zvucnici moraju biti na stolu i nemas stalaka, ok... sad imas mikrofon postavi ih tako da sviraju sto bolje na stolu, a stalke namestaj drugi put.
s tim sto sada moras pomerati i sto i zvucnik zajedno.
pri tom obradi sve ose... gore-dole, levo-desno i napred-nazad za (recimo) levi zvucnik. Pozicija slusanja je uvek na sredini sobe, i osa je samo napred-nazad.
Vratio sam sto na prvobitnu poziciju poigrao se jos malo i snimio i mackie-a i ns10 ponaosob, eto cisto da mozda nesto i naucim dok stalke ne nadjem i odradim vise regularna mjerenja :)
narandzasto = mackie
zeleno = yamaha
Mozda ce vam znaciti sami odziv kutija a mozda i ne:rolleyes:
Pozdrav!
Ne znam sta podrazumevas po "sami odziv kutija" ali, ovim merenjima ces vec videti i sam da je svaki pokusaj da se uglavi vise od jednog para zvucnika u mali prostor, a da svi budu u odlcinim pozicijama, apsolutno jalov.
Rhino
09-11-2011, 12:26 AM
Pod odzivom kutija sam mislio da mackie definitinvno ima neku svoju krivulju (smajli varijanta) jaci bas, izrazeni visoki.. Nije ni bitno :)
Ok.. Zapamtio iz proslih threadova, threadova i threadova. :) Slusanje (u ovom slucaju mjerenje) po osi napred-nazad, sa zvucnicima experimentisem, pravilo jednakostranog trougla nije cesto moguce ispostovati, kompromisi, itd..
Eomsy
09-11-2011, 05:22 AM
...
, pravilo jednakostranog trougla nije cesto moguce ispostovati,..
Ili kao u mom slučaju, niti je bilo po?eljno ispo?tovati kakko bi dobio ?to bolju krivulju naspram prostora :wink: ...
boggy
09-11-2011, 05:29 AM
Pod odzivom kutija sam mislio da mackie definitinvno ima neku svoju krivulju (smajli varijanta) jaci bas, izrazeni visoki.. Nije ni bitno :)
.....
Kako izgleda odziv samog zvucnika ne mozes lako naslutiti ako ga ne izmeris u gluvoj sobi ili napolju. Pri tom se treba setiti da ti je cilj da ostvaris sto ravniji odziv u svojoj sobi.
Rhino
09-11-2011, 03:16 PM
Pri tom se treba setiti da ti je cilj da ostvaris sto ravniji odziv u svojoj sobi.
A ono jes'... Ali sto se zbiva ako promijenim zvucnike? Ili kako sad da mjerim? Sa akcentom na omiljeni model od ova 2 (kog sustinski i nemam)?
Zavrsio sam manje-vise sve danasnje 'hitne' obaveze. Evo posle rucka cu da prosaram jos malo da vidim za stalke..
boggy
09-11-2011, 05:42 PM
A ono jes'... Ali sto se zbiva ako promijenim zvucnike? Ili kako sad da mjerim? Sa akcentom na omiljeni model od ova 2 (kog sustinski i nemam)?
pozicioniraj jedan par... nema tu mnogo mesta za manevre, makar i promenio zvucnike.
Rhino
10-11-2011, 12:59 AM
Ok.
Stalaka nidje, a svaka radnja je puna onih stalaka za razglase na sipku (svi su u varijanti ne traze se mnogo ovi koje ti trazis, nemamo na lageru, mozemo da narucimo, pa cekas, pa stignu bla-bla). A ja sam ih mislio i onako uzet za prvu pomoc za mjerenja dok ne napravim/nabavim neke masivnije, tako da ih nisam narucivao.. To mi izmedju ostalih govori lik u jednoj od radnji iza kog stoje PMC zvucnici kojih na moje zaprepastenje ima na lageru.. To se sigurno trazi svaki dan :D
Uglavnom.. Bilo kako bilo ja se vratih kuci sa Audio Technica ATH-M50 sluskama, a stalke cu vec ili napraviti ili narucivati sa thomann-a, nema druge.. Javljam se kad to sredim..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.