PDA

View Full Version : Akademija besplatno za bendove

RokStudio
10-09-2010, 07:51 PM
Akademija umetnosti u Beogradu pozvala je bendove i druge muzičke ansamble da se prijave za besplatno snimanje u studiju njihovog Odseka za dizajn zvuka i muzičku produkciju.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=271?yyyy=2010&mm=09&nav_id=457781

P.S. Nemam veze s njima, ali mo?da će nekom biti zanimljivo... dobra ideja, da se studenti uče, a bendovi dobiju ?ansu.

DaBear
10-09-2010, 08:19 PM
Akademija umetnosti u Beogradu pozvala je bendove i druge muzičke ansamble da se prijave za besplatno snimanje u studiju njihovog Odseka za dizajn zvuka i muzičku produkciju.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=271?yyyy=2010&mm=09&nav_id=457781

P.S. Nemam veze s njima, ali mo?da će nekom biti zanimljivo... dobra ideja, da se studenti uče, a bendovi dobiju ?ansu.

pozdravljam ovakve akcije !! Treba ih sto vise !:)

Arthur
11-09-2010, 12:14 AM
ne podržavam ovakve ideje ako su seanse besplatne ,a snimci loši. Loše je za posao ostalih. Ok je ako su to promo i demo snimci, bez prava korišćenja u komercijalne svrhe

Znak
12-09-2010, 10:39 PM
ne podr?avam ovakve ideje ako su seanse besplatne ,a snimci lo?i. Lo?e je za posao ostalih. Ok je ako su to promo i demo snimci, bez prava kori?ćenja u komercijalne svrhe

?to bi bilo lo?e za bilo čiji posao? Ovo je fantastično. Stvarno redak primer da se neko u dana?nje vreme seti da ovako na pravi način pomogne ljudima koji se bave muzikom. I danas se priča o tome kako je sarajevska scena započela ?ezdesetih kad je grad obezbedio bendovima prostor i opremu za probe.
?teta ?to na sajtu akademije nije malo bolje obja?njeno po kojim kriterijumima će se određivati kome će biti dodeljeni termini (u formularu za prijavu nema pomena o eventualnom prilaganju demo snimaka).

Arthur
13-09-2010, 12:49 AM
ko što rekoh, u promo i demo svrhe, ok. Ne razumem šta tebe buni oko toga što nešto od čega ljudi koji se ozbiljno bave poslom žive, i pokušavaju da naprave neki sistem vrednosti, neko drugi deli džabe. Ne ugrožavaju nas loši besplatni snimci direktno na taj način ekonomski, nego rušenjem sistema vrednosti. Što više loših snimaka, i to džabe, to će ljudi pogubiti kriterijum šta je ono što se sme. Još gore ako ti snimci ne budu loši, onda je već to problem i ekonomske prirode.

OFF
13-09-2010, 01:31 AM
Ma, bre, ljudi, ima posla za sve

Arthur
13-09-2010, 01:39 AM
možda

u užičkoj republici

tamo nemate BK akademiju koji bi dž da snimaju :da:

quake2
13-09-2010, 03:10 AM
Ma vecina bendova se nece ni prijaviti jer pokusava kuci da se usnimi sama u kompjuter, a ovi ozbiljniji ipak nece doci tamo da se neko na njima vezba i da trose vreme a od snimka sta bude bice.

Znak
13-09-2010, 07:00 AM
ko što rekoh, u promo i demo svrhe, ok. Ne razumem šta tebe buni oko toga što nešto od čega ljudi koji se ozbiljno bave poslom žive, i pokušavaju da naprave neki sistem vrednosti, neko drugi deli džabe. Ne ugrožavaju nas loši besplatni snimci direktno na taj način ekonomski, nego rušenjem sistema vrednosti. Što više loših snimaka, i to džabe, to će ljudi pogubiti kriterijum šta je ono što se sme. Još gore ako ti snimci ne budu loši, onda je već to problem i ekonomske prirode.

U promo i demo svrhe... A u koje druge svrhe uopšte danas bilo ko snima albume? Prodaju tiraže?

Sasvim je neprirodna situacija u kojoj se smatra da od svih ljudi koji učestvuju u stvaranju muzike jedino producentov posao vredi nekih para, dok kompozitor, tekstopisac, pevači i svirači u 99,99% slučajeva rade iz ljubavi prema muzici (govorimo sad o rokenrolu, naravno) i u celom procesu imaju samo troškove.

DaBear
13-09-2010, 08:52 AM
U promo i demo svrhe... A u koje druge svrhe uop?te danas bilo ko snima albume? Prodaju tira?e?

Sasvim je neprirodna situacija u kojoj se smatra da od svih ljudi koji učestvuju u stvaranju muzike jedino producentov posao vredi nekih para, dok kompozitor, tekstopisac, pevači i svirači u 99,99% slučajeva rade iz ljubavi prema muzici (govorimo sad o rokenrolu, naravno) i u celom procesu imaju samo tro?kove.

ovde niko ne prica o producentovom radu "koji vredi nesto para" .

Rec je o snimanju!
Dobro je sto ce mozda neki mladi bend, koji nema para za prvi snimak da ispliva, i posle ponesen tim "uspehom", skupiti pare za pravi studio.

(I ovde u skolama sa audio dopustaju da dolaze mladi bendovi i snimaju za dzabe da se djaci uce,,)

A kad smo vec kod placanja - bend moze da radi iz ljubavi ili da masta da ce jednog dana biti veliki i nadoknaditi sva ulaganja..ali studio MORA da kupi opremu, plati prostor, struju i da gazdi ostane za burek i jogurt...te stoga taj deo posla MORA da se naplati !!

Znak
13-09-2010, 11:25 AM
ovde niko ne prica o producentovom radu "koji vredi nesto para" .

Rec je o snimanju!
Dobro je sto ce mozda neki mladi bend, koji nema para za prvi snimak da ispliva, i posle ponesen tim "uspehom", skupiti pare za pravi studio.

(I ovde u skolama sa audio dopustaju da dolaze mladi bendovi i snimaju za dzabe da se djaci uce,,)

A kad smo vec kod placanja - bend moze da radi iz ljubavi ili da masta da ce jednog dana biti veliki i nadoknaditi sva ulaganja..ali studio MORA da kupi opremu, plati prostor, struju i da gazdi ostane za burek i jogurt...te stoga taj deo posla MORA da se naplati !!

Da, i kad se cela priča zavr?i mladi bend je u finansijski u čistom minusu, a pravi studio u kakvom-takvom plusu. To je prilično nezdrav sistem me?anja rada amatera i profesionalaca.

"Pravi studio" treba da koriste samo profesionalni muzičari, a ako je situacija takva da su to samo narodnjaci onda je očito producentima bolje da se orijenti?u na tu stranu. Tu je situacija jasna - zajednički se pravi neki proizvod i svi učesnici u procesu rada su nagrađeni za taj rad, ostane i za prostu reprodukciju. Za amatere su kućni studiji i ovakve akcije besplatnog snimanja.

Producenti koji se oslanjaju na naplaćivanje nečije ?elje da ne?to snimi za sebe i u?i krug prijatelja vi?e liče na turističke radnike nego na prave producente (otprilike kao oni ?to imaju čamac pa vode ljude na pecanje). Tu se realno ne mo?e očekivati ni neki kvalitet produkcije, jer amateri ne mogu da plate mnogo sati za snimanje i miksanje, pa je i rezultat obično mr?av, ma koliko se producent busao da je majstor.

Dakle Artur nema razloga za brigu zbog ovog poteza Akademije, osim ako nije "turistički" producent.

Arthur
13-09-2010, 12:06 PM
Da, i kad se cela priča zavr?i mladi bend je u finansijski u čistom minusu, a pravi studio u kakvom-takvom plusu. To je prilično nezdrav sistem me?anja rada amatera i profesionalaca.

"Pravi studio" treba da koriste samo profesionalni muzičari, a ako je situacija takva da su to samo narodnjaci onda je očito producentima bolje da se orijenti?u na tu stranu. Tu je situacija jasna - zajednički se pravi neki proizvod i svi učesnici u procesu rada su nagrađeni za taj rad, ostane i za prostu reprodukciju. Za amatere su kućni studiji i ovakve akcije besplatnog snimanja.

Producenti koji se oslanjaju na naplaćivanje nečije ?elje da ne?to snimi za sebe i u?i krug prijatelja vi?e liče na turističke radnike nego na prave producente (otprilike kao oni ?to imaju čamac pa vode ljude na pecanje). Tu se realno ne mo?e očekivati ni neki kvalitet produkcije, jer amateri ne mogu da plate mnogo sati za snimanje i miksanje, pa je i rezultat obično mr?av, ma koliko se producent busao da je majstor.

Dakle Artur nema razloga za brigu zbog ovog poteza Akademije, osim ako nije "turistički" producent.
gomila zabluda

Bockie
13-09-2010, 01:41 PM
Idijoti...! Kompletni!

Uvek su ovakve institucije imale "prijatelje" ili tome slicno, pa njih pozoves za vezbu ili testiranje opreme. Ne upucuju se javni pozivi za masovno i besplatno!
Pozoves klince, da, ali jedan bend i testiras opremu,uvezbavas nove ljude, kao da tamo ima 150 polaznika...
I sad bi trebalo npr, da vlasnici studija saopste da ne treba upisivati to vn'go...!
:banghead:

awacs
13-09-2010, 04:20 PM
Ma vecina bendova se nece ni prijaviti jer pokusava kuci da se usnimi sama u kompjuter, a ovi ozbiljniji ipak nece doci tamo da se neko na njima vezba i da trose vreme a od snimka sta bude bice.

Ba? tako!

Pozdrav,

Vasa

Znak
13-09-2010, 05:00 PM

Ne znam, ako se stvarno pročuje za ovo pre će biti da će svi da nagrnu. To ?to poku?avaju kod kuće uglavnom ne daje zadovoljavajuće rezultate i svi misle da je to zato ?to im fali par nula u ceni mikrofona pa jedva čekaju da overe "pravi" studio. Studenti dizajna zvuka uz nadzor profesora u svakom slučaju će napraviti bolje snimke nego mi samouki.

Everbeatz
13-09-2010, 05:09 PM
Ne znam, ako se stvarno pročuje za ovo pre će biti da će svi da nagrnu. To ?to poku?avaju kod kuće uglavnom ne daje zadovoljavajuće rezultate i svi misle da je to zato ?to im fali par nula u ceni mikrofona pa jedva čekaju da overe "pravi" studio. Studenti dizajna zvuka uz nadzor profesora u svakom slučaju će napraviti bolje snimke nego mi samouki.

S ovim se slazem, s tim da sam trend "besplatno" vezan uz muziku i mene nervira. Podrzavam Arthurovo misljenje na neki nacin.

Po meni bi bilo bolje da Akademija na ovaj nacin promovise kulturu studija, princip rada kojim se dolazi do odredjenog kvaliteta snimka, mixa, itd i podrzavanje same profesije studijskog posla i vrednosti istog.

kejkz
13-09-2010, 05:40 PM
Lepa ideja, sto da ne, najbolje se uci na losim i neuvezbanim bendovima. A mozda svirci sami nauce nesto.
Ne vidim kako bi ovo ugrozilo ostale studije, ja cak vidim suprotno... iz licnog iskustva, vecina bendova misli da moze nesto snimiti u studiju. To se vrlo brzo ispostavi kao odlican filter kvaliteta. Ima prosto bendova koji to ne mogu preziveti u studiju, jer pocinju da se raspadaju vrlo brzo. Oni koji ostanu ce vremenom sigurno imati novca i za neka druga snimanja.
Druga stvar je sto od takvih i ne mozes uzeti novac shodan ulozenom trudu. Obicno se najvise zajebavas oko ispravljanja gluposti onih koji lose sviraju, i na kraju im moras vise naplatiti editing nego snimanje.
Slusao sam nekoliko snimaka sa slicnih akademija i nisu bili losi... cisti, korektni, suvi pomalo previse, ali upotrebljivi. Bolji nego iz nekih "pravih" studija.

awacs
13-09-2010, 06:04 PM
tamo nemate BK akademiju koji bi dž da snimaju

Ufff, bre... zašto je loše da neki bendovi koji su na početku džabe steknu nekakve snimke koje će im snimiti i smiksati neki snimatelji početnici??? Sekiraš se kao da će sad Čola, Brega, Severina i Bajaga da navale da se studenti vežbaju na njima :shock::shock::shock:

Oni koji odu tamo da snimaju su upravo oni koje ti ne bi voleo da vidiš u svom studiju dok ne nauče da se naštimuju i da sviraju.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
13-09-2010, 06:20 PM
pa da..mrmoti ce se razocarati kad budu culi kako zvuce snimci (na kojima se neko uchi), pa ce da bude ono " seremo vam se u tonski zapis..!"

Koliko sam samo video razocaranih bendova koji nemaju pojma da sviraju i kad cuju sebe i svoj instrument, odmah popljuju studio i snimatelja..!!
(snimatelj nema pojma...nemoze da me napravi da zvucim ko Hendrix !!)

a ono sto je "Znak" pisao - profesionalci / amateri - nema veze sa zivotom!
Pa niko se ne rodi kao profesionalac...svi krenu kao amateri..

A da ne pricamo kako je vazan deo biznisa, (tzv. Vanity job) gde u studio dodje TOTALNI AMATER od pevaca ili grupe i hoce (za pare) da neko napravi da to lici na nesto !! Jer se takav posao odbija? Nikako! ja sam ih sa uzivanjem odradio nekoliko...

fosnex
13-09-2010, 06:20 PM
[QUOTE=awacs;286942]Ufff, bre... za?to je lo?e da neki bendovi koji su na početku d?abe steknu nekakve snimke koje će im snimiti i smiksati neki snimatelji početnici??? Sekira? se kao da će sad Čola, Brega, Severina i Bajaga da navale da se studenti ve?baju na njima :shock::shock::shock:

Oni koji odu tamo da snimaju su upravo oni koje ti ne bi voleo da vidi? u svom studiju dok ne nauče da se na?timuju i da sviraju.

Pozdrav,

Vasa[/QUO

Upravo tako Vaso! Amen!:grin: Sto bi se sad prdnjavilo oko te skole,ideja im je da privuku klince da se upisu da im uzmu pare i voznja... Ne vidim ni ja nista lose u tome da im dodju drugari da urade demo...pa ako im krene mozda i plate nekog za neki bolji snimak:)

Bockie
13-09-2010, 06:41 PM
Jeste, ali ce to i da im zvoni u glavi posle kad bude trebalo da se ozbiljan snimak plati...

Po istoj toj logici, imas bendove koji dzabe sviraju. I tako sada u NS ljudi sviraju za 1000 ili prc jace dinara na vece po glavi... Zato sto su idijoti OBORILI cenu, i sada kafedzije (ba') nece da plate nikoga vise od 1500-2000din. Aftermath je da imas kurac od svirke po kafanama...a ni bendovi nisu nista bolji...

I posle ovakvih akcija, ajde naplati svoj rad...
:vitez:

Jbt, svi bi da odmah snimaju?!?!?! A pesama nigde...!
Kakav bre studio, pa ja sam sa bendom slomio 10 kubika palica,pa tek onda studio... Ovi se jos bore sa stimanjem, a oce izdanje...:banghead:

Ne znam,mislim, mozda ima nesto dobro u toj logici, ali meni je to akutni idijotizam!
Neka kupe 24/96 pa neka prave dobar demo, a ne da im se odmah sve pruza,manje ce ceniti to...

...whatever...

alavuk
13-09-2010, 06:47 PM
ali meni je to akutni idijotizam!

svugde je to prisutno ...

elem drago mi je da ce sad svi da podignu standarde dolaskom sae-a i pozdravljam ovakve akcije , bolje imati koliko toliko "priucene segrte" ,nego izigravati tutora a mozda jednog dana i "poraste standard" domace produkcije ...

Znak
13-09-2010, 06:49 PM
a ono sto je "Znak" pisao - profesionalci / amateri - nema veze sa zivotom!
Pa niko se ne rodi kao profesionalac...svi krenu kao amateri..

Nije tačno, ja sam krenuo kao profesionalac pa sam posle nekoliko godina postao amater.

Everbeatz
13-09-2010, 07:00 PM
Ufff, bre... za?to je lo?e da neki bendovi koji su na početku d?abe steknu nekakve snimke koje će im snimiti i smiksati neki snimatelji početnici???

To mogu i kuci da probaju da urade, sta ce im Akademija?

quake2
13-09-2010, 07:41 PM
A sto ne dodeljuju kao nagradu "snimanje u studiju" na nekim gitarijadama i svi srecni?:wink:

Znak
13-09-2010, 07:51 PM
A sto ne dodeljuju kao nagradu "snimanje u studiju" na nekim gitarijadama i svi srecni?:wink:

Upravo ovako su svi srećni jer svi dobijaju besplatno snimanje, a na gitarijadi samo pobednici.

awacs
13-09-2010, 08:04 PM
Ufff, bre... za?to je lo?e da neki bendovi koji su na početku d?abe steknu nekakve snimke koje će im snimiti i smiksati neki snimatelji početnici???

To mogu i kuci da probaju da urade, sta ce im Akademija?

Da, zaboravih da ka?em: u studiju, sa nekolicinom "firmiranih" mikrofona, pone?to outboarda i tako jo? ponečeg :) To je čist sevap, ako neko zna ?ta to znači :wink:

Pozdrav,

Vasa

BaSSic
13-09-2010, 08:26 PM
ne znam zasto su ljudi protiv ovoga. mislim da ovakav potez ne moze da naskodi nikome. Akademija ce dobiti "materijal" na kojem studenti mogu da se prakticno usavrsavaju a sa druge strane bendovi ce takodje steci neki uvid u proces studijskog rada i sta je sve potrebno za dobar snimak (od opreme i sviracke tehnike, pa do kvaliteta pesme i aranzmana). Mislim da je ovo odlican potez jer u krajnjoj liniji doprinosi poboljsanju cele muzicke indrustrije kod nas, stvaranjem okruzenja gde mladi producenti i muzicari zajedno usavrsavaju svoje znanje i to na (po mom misljenju) najbolji nacin, t.j. praktican rad.
A sto se para tice... Podsetio bih da se i jazz muzicari usavrsavaju na jam sessionima koji takodje nisu placeni. to je jedan od bitnih elemenata provere/primene stecenog znanja... a do sada nisam video da se neki od poznatih jazz muzicara zalio da su jam sessioni upropastili ili finansijski degradirali jazz industriju.
Na kraju krajeva, nije isto par termina snimanja na akademiji i jedan ozbiljan rad sa producentom koji podrazumeva malo dugorocniji kreativni angazman istog, od samog rada na pesmama pa do postizanja zvucne estetike snimka gde (kao sto zanmo) igra ulogu i odabir tehnike (koja mikseta, koji mikrofon...)
Mislim da je upravo ovo bitna razlika izmedju snimanja na nekom fakultetu i profesionalnog rada sa nekim producentom... a to naravno kosta!
E sad... pitanje je da li neko zeli da radi ozbiljno ili samo zeli "musteriju" u studiju.

Znak
13-09-2010, 08:45 PM
E sad... pitanje je da li neko zeli da radi ozbiljno ili samo zeli "musteriju" u studiju.

Svako bi ?eleo da radi ozbiljno, ali mali je broj producenata kojima se pru?a prava prilika za to, po?to znamo da je muzička industrija uglavnom prsla. Zato su amaterski bendovi ne samo po?eljne, već mnogima i glavne, da ne ka?em jedine mu?terije.

Kako je moguće danas "ozbiljno" raditi muziku? Treba prvo odrediti ?ta to uop?te znači - verovatno potpuno različite stvari za svakog od nas. Za mene je to nekoliko stotina sati kontinuiranog rada u studiju sa profesionalnim uređajima i toncima od zanata - da ne govorim o producentu. Ako je Krozbiju, Stilsu, Ne?u i Jangu trebalo osamsto sati u studiju da snime Deja Vu, treba biti prilično samouveren pa misliti da mo?e? uraditi ne?to dobro za dva dana i prilično glup ako posle toga očekuje? od publike da masovno prigrli tvoj uradak. I ?ta da radim ako imam nameru da zaista jednom u ?ivotu napravim ne?to vredno u muzici? Verovatno se neću pouzdati ni u besplatne termine akademije a ni u to da će mi neko za 1000 EUR uraditi dobru produkciju. Ali to je poseban topik.

awacs
13-09-2010, 09:21 PM
I šta da radim ako imam nameru da zaista jednom u životu napravim nešto vredno u muzici? Verovatno se neću pouzdati ni u besplatne termine akademije a ni u to da će mi neko za 1000 EUR uraditi dobru produkciju. Ali to je poseban topik.

Ovo što sam (bez tvoje dozvole) boldovao je potpuna besmislica. Dobra produkcija nije stvar novca nego umetničkog dogovora i zajedničkog interesa (koji ne mora nužno da bude finansijski) između izvođača i producenta. Ja to onako iz prve ruke. I u pravu si kad kažeš da je to poseban topik. A zašto ga onda ne otvoriš?

Pozdrav,

Vasa

Znak
13-09-2010, 09:34 PM
Ovo što sam (bez tvoje dozvole) boldovao je potpuna besmislica. Dobra produkcija nije stvar novca nego umetničkog dogovora i zajedničkog interesa (koji ne mora nužno da bude finansijski) između izvođača i producenta. Ja to onako iz prve ruke. I u pravu si kad kažeš da je to poseban topik. A zašto ga onda ne otvoriš?

Pozdrav,

Vasa

Otvaram.
edit: molim samo malo strpljena dok otkucam ceo prvi post.

Everbeatz
13-09-2010, 10:38 PM
Za mene je to nekoliko stotina sati kontinuiranog rada u studiju sa profesionalnim uređajima i toncima od zanata - da ne govorim o producentu.

Cesto upotrebljavas rec "producent", a nisam bas siguran da ti je jasno koja je to vrsta posla i sta podrazumeva..

Everbeatz
13-09-2010, 10:43 PM
Kakav bre studio, pa ja sam sa bendom slomio 10 kubika palica,pa tek onda studio...

:thumbsup:

Znak
13-09-2010, 11:13 PM
Cesto upotrebljavas rec "producent", a nisam bas siguran da ti je jasno koja je to vrsta posla i sta podrazumeva..

Hebem li ga, znam da vrti neke dugmiće...

awacs
13-09-2010, 11:46 PM

Jok.

Pozdrav,

Vasa

dvuckovic
14-09-2010, 12:14 AM

Ne mora ni da pridje blizu.

Znak
14-09-2010, 12:25 AM
Ne mora ni da pridje blizu.

Ne mora, al' oće...

Znak
14-09-2010, 12:42 AM
koja je to vrsta posla i sta podrazumeva..

Evo jedan drastičan primer - Pol Makartni o Najdželu Godriču (rođen 1971.), producentu albuma Chaos And Creation In the Backyard:

"Nigel... refused to allow me to sing songs that he didn't like, which was very cheeky of him"

Makartni je hteo da na albumu sviraju muzičari koji ga inače prate na turnejama. Godrič je odlučio da Pol ipak odsvira sve sam.
I da, vrteo je dugmiće!

Everbeatz
14-09-2010, 09:43 AM
Evo jedan drastičan primer - Pol Makartni o Najd?elu Godriču (rođen 1971.), producentu albuma Chaos And Creation In the Backyard:

"Nigel... refused to allow me to sing songs that he didn't like, which was very cheeky of him"

Makartni je hteo da na albumu sviraju muzičari koji ga inače prate na turnejama. Godrič je odlučio da Pol ipak odsvira sve sam.
I da, vrteo je dugmiće!

To je ko kad te neko pita sta radi basista, a ti kazes - pise neke textove...verovatno ima primera gde i basisti pisu textove, al mu to nije primarni posao...i uzimas prilicno stare primere za "posao" producenta...daleko od toga da on ne zna da "vrti dugmice", ali to prepusta nekom ko se puno bolje razume od njega, stavise, to mu je i posao, da pronadje kompletan tim koji sprovodi da se muzicki proizvod sprovede od pocetka do kraja

Znak
14-09-2010, 10:01 AM
To je ko kad te neko pita sta radi basista, a ti kazes - pise neke textove...verovatno ima primera gde i basisti pisu textove, al mu to nije primarni posao...i uzimas prilicno stare primere za "posao" producenta...daleko od toga da on ne zna da "vrti dugmice", ali to prepusta nekom ko se puno bolje razume od njega, stavise, to mu je i posao, da pronadje kompletan tim koji sprovodi da se muzicki proizvod sprovede od pocetka do kraja

Je l' ti to mene zeza??
edit:
Sorry, nisam pretpostavio da će neko ozbiljno shvatiti ono "bem li ga, vrti neke dugmiće" pa jo? se popaliti i da obja?njava kako "nije to". Nema vi?e ironije, obećavam.

Everbeatz
14-09-2010, 11:01 AM
Je l' ti to mene zezaš?
edit:
Sorry, nisam pretpostavio da će neko ozbiljno shvatiti ono "bem li ga, vrti neke dugmiće" pa još se popaliti i da objašnjava kako "nije to". Nema više ironije, obećavam.

Ok ako se zezamo, samo reci, ja mislio razmenicemo par konstruktivnih misljenja u ovom threadu...

Problem je sto ljudi barataju raznoraznim izrazima vezanim za muziku, a ne znaju uopste sta znace...skoro sam gledao na TVu gde jedan iz nekog benda govori "kako su zavrsili snimanje, pa ce sad da rade mastering.."

Semantika je cudo...

Znak
14-09-2010, 11:07 AM
Ok ako se zezamo, ja mislio razmenicemo par konstruktivnih misljenja u ovom threadu...

I'm out...

Pre?li smo u onaj "Ljudi nisu mačke", pogledaj.

Pa ?ta je konstruktivno u obja?njavanju ?ta radi basista? Da ne pričam o onome mudrovanju kako producent ne vrti dugmiće i ?ta u stvari treba da radi. Mislim da je tvoje obja?njenje da on okuplja tim jednako pojednostavljeno kao i moje sa dugmićima. Ali, kao ?to rekoh, nije mi do zezanja, kao ?to mo?e? videti u splitovanom topiku.

Everbeatz
14-09-2010, 11:11 AM
Mislim da je tvoje obja?njenje da on okuplja tim jednako pojednostavljeno kao i moje sa dugmićima.

Daj mi onda prosireno i slozeno objasnjenja njegovog posla, ako ti nije problem

Znak
14-09-2010, 11:16 AM
Daj mi onda prosireno i slozeno objasnjenja njegovog posla, ako ti nije problem

Hoću, samo mi reci koji te producent konkretno zanima, po?to svaki radi totalno različite stvari i na različit način. Mo?e recimo Ken Skot?

Everbeatz
14-09-2010, 11:18 AM
Hoću, samo mi reci koji te producent konkretno zanima, po?to svaki radi totalno različite stvari i na različit način. Mo?e recimo Ken Skot?

Svi imaju isu sustinu posla, nacin i nije bitan toliko u celoj prici. Poenta je u tome sta mu je posao.

Insistiram na tome jer vecina ljudi ne zna sta znaci rec "producent"

Znak
14-09-2010, 11:21 AM
Svi imaju isu sustinu posla, nacin i nije bitan toliko u celoj prici. Poenta je u tome sta mu je posao.

Insistiram na tome jer vecina ljudi ne zna sta znaci rec "producent"

Najmanji je problem ?to to ne zna većina ljudi. Nevolja je ?to ne zna ni većina producenata.

DaBear
14-09-2010, 12:26 PM
auuuu! al' se rasplamsalo....:shock:
Mr Znak voli uvek da ima zadnju rec...ako niste primetili !!
He, he...nacitan momak, prati sve o je sta radio, itd...

pa zar nismo zvakali o ulozi producenta milion puta na forumu..i SVI rade razlicito, imaju razlicite sisteme rada, merila, itd...ali nekako uvek na kraju krajnji cilj - dobra pesma - ugleda svetlo dana.

Ima producenata koji neznaju ni da sviraju, ni da snimaju, ali imaju UVO;
ima ih koji vole sve da rade sami...ima ih koji rade u timu od 2-3 coveka sa podeljenim duznostima...ima gi raznih !

ima bendova koji vole da rade bez producenta itd...sve ima i sve moze !

OK?

Znak
14-09-2010, 12:38 PM
auuuu! al' se rasplamsalo....:shock:
Mr Znak voli uvek da ima zadnju rec...ako niste primetili !!
He, he...nacitan momak, prati sve o je sta radio, itd...

Ne pratim ba? sve, samo one najbolje.

SVI rade razlicito, imaju razlicite sisteme rada, merila, itd...ali nekako uvek na kraju krajnji cilj - dobra pesma - ugleda svetlo dana.

svaki radi totalno različite stvari i na različit način

OK?

Ok.

awacs
23-09-2010, 06:48 PM
... a recimo postoji i ova varijanta:

http://belgrade.sae.edu/en-gb/bandform

Pozdrav,

Vasa

DaBear
23-09-2010, 07:30 PM
na kraju nece biti dovoljno bendova za sve skole !!!:ups::ups:

i ima ucionice / snimaonice da zvrndaju prazne....:(

Bockie
24-09-2010, 12:31 AM

E, cika Zoki, svaka cast!
:thumbsup:

...Ma nemam ja nista protiv,ideja je skroz na mestu, al' sto je puno - mnogo je!

Imas i ti 5 l piva kad svratis u NS.

...vidis i cika Vasa i Arthur ima ju isti kupon...:D

Znak
24-09-2010, 07:08 AM
Nestaju lepi stari zanati - abad?ija, skeled?ija, rock muzičar, producent...

LogicMen
24-09-2010, 10:59 AM
Ja sam stava da ovoga treba da bude sto vise i da je sa time trebalo poceti mnoooogo ranije. Ono sto moze jako dobro i brzo da podigne neko trziste na visi i ozbiljniji nivo jeste i samo konkurencija.
1. Treba da bude sto vise skola, jer ce tako i njihov nivo znanja biti na visem nivou i trudice se da sto bolje uslove obozbede svojim studentima
2. Sto vise besplatnih snimanja, jer ce tako da se trziste ocisti i od losih bendova i losih producenata, a svi oni koji znaju da rade ce raditi jos vise i jos kvalitetnije i zaradjivati jos vece pare....

boggy
24-09-2010, 11:32 AM

i ima ucionice / snimaonice da zvrndaju prazne....:(

Uvozicemo bendove iz susednih nam drzava...

pozdrav

bogi

spidermusic
28-09-2010, 12:24 PM
A i producente, ma sta oni radili. Ne znam samo da li ce hteti za dz! ;)

Arthur
29-09-2010, 01:17 AM
Ja sam stava da ovoga treba da bude sto vise i da je sa time trebalo poceti mnoooogo ranije. Ono sto moze jako dobro i brzo da podigne neko trziste na visi i ozbiljniji nivo jeste i samo konkurencija.
1. Treba da bude sto vise skola, jer ce tako i njihov nivo znanja biti na visem nivou i trudice se da sto bolje uslove obozbede svojim studentima
2. Sto vise besplatnih snimanja, jer ce tako da se trziste ocisti i od losih bendova i losih producenata, a svi oni koji znaju da rade ce raditi jos vise i jos kvalitetnije i zaradjivati jos vece pare....
nisam baš razumeo ovu stavku 2. Kako će tačno sa gomilom besplatnih snimaka neko da profitira? A naročito ako su loši? To je ovu srpsku bar scenu i uništilo, što su u jednom momentu muzičari praznih džepova odlučili da je produkcija precenjen pojam, pa sad ima kilogrami očajnih snimaka na TV i radiju, i niko više ni ne zna zašto bi se neko i trudio. Samo nam fali da i obrazovne institucije krenu ovo da štancaju.

LogicMen
29-09-2010, 11:15 AM
Da li si nekada cuo te snimke pa znas da su losi?
1. Ako jesu losi, niko tamo nece ici bas zbog toga, nego tamo gde su dobri.
Losim muzicarima bi odgovaralo to sto su losi jer je za dz. a oni i onako sigurno ne sviraju neku klavitetnu muziku, sta bi ti da snimas te pacijente? Ako nisu imali pare za snimanje, odakle im pare za marketing koji moze biti mnogo skuplja igracka od snimanja....
2. Ako su dobri, e to moze onda da bude problem ali samo u jednom slucaju. Ako imaju neku besnu opremu i tim trikom mame klijentelu, ali, ima i drugih koji se takvim stvarima bave pa opet radimo, mislim da oni tu nece moci nesto sad da posebno promene....

Nasi muzicari se obicno loze na lepo okrecene zidove, mogo LED-a i digmica, spusteni plafon, na koznu garnituru, gomilu bezsmisleno razbacanih sundjera po zidovima (sut bolan, akustika) :D

Bockie
29-09-2010, 02:28 PM
Da li si nekada cuo te snimke pa znas da su losi?
1. Ako jesu losi, niko tamo nece ici bas zbog toga, nego tamo gde su dobri.
Losim muzicarima bi odgovaralo to sto su losi jer je za dz. a oni i onako sigurno ne sviraju neku klavitetnu muziku, sta bi ti da snimas te pacijente? Ako nisu imali pare za snimanje, odakle im pare za marketing koji moze biti mnogo skuplja igracka od snimanja....
2. Ako su dobri, e to moze onda da bude problem ali samo u jednom slucaju. Ako imaju neku besnu opremu i tim trikom mame klijentelu, ali, ima i drugih koji se takvim stvarima bave pa opet radimo, mislim da oni tu nece moci nesto sad da posebno promene....

Nasi muzicari se obicno loze na lepo okrecene zidove, mogo LED-a i digmica, spusteni plafon, na koznu garnituru, gomilu bezsmisleno razbacanih sundjera po zidovima (sut bolan, akustika) :D

Pa svi ih svuda slusamo...!
Kad si u skorije vreme cuo dobro snimljen,isproduciran bubanj kod nas?!

Ne znam zasto mislis da se samo nasi muzicari loze na zidove i LED-ove...
To je ona logika da smo samo mi seljaci, a napolju muzicari pricaju na latinskom i jedu kavijar uz vino i harfu...
Svuda se muzicari loze na prostor koji lepo izgleda! Nije isto da li neka nadrkana oprema stoji na tavanu i golubovi seru po njoj i prosuto pivo i pikavac viri iz reglera ili je u salonskom studiju ista ta oprema, sa halogenim sijalicama,ledovima i zidovima...

Ne postoji ni jedan koristan aspekat masovnog besplatnog bilo cega...!

LogicMen
29-09-2010, 03:48 PM
Pa svi ih svuda slusamo...!
Kad si u skorije vreme cuo dobro snimljen,isproduciran bubanj kod nas?!

I zato sto je svuda los bubanj kriva ti je tamo neka akademija, a nisi kriv ti sto ga nisi snimio i isproducirao? Mozda sam i ja kriv? Sta oni snimaju mene ni ne zanima, ali, ako o necemu pricamo, daj da to svi cujemo pa da svi znamo, a ne tako, meni su pricali, ja sam jednom cuo, verovatno to nije nesto. Pusti me tih prica za pred spavanje. Konkretan primer pa onda komentar! Ja konkretno pricam napamet jer me bas briga sta oni snimaju i niti ih pratim niti ih slusam, sve sto sam rekao jeste iz mog ugla vidjenja stvari.... Ko tebi brani da se ti razvijas. Dokle god radi covek na sebi imace posla i nemoze tamo neki lik koji hoce da snima za dz da meni kroji sudbinu, jer, moj posao mogu samo ja da userem i niko drugi....Posao prave i mnoge druge stvari kao sto su dobar aranzman, muzika, text, dobri kontakti....
Taj nacin snimanja ala zvezdica i cepaj mene uopste ne interesuje jer tu nikada niti je bilo niti ce biti muzike....Pare pravi samo muzika i nista drugo....

Bockie
29-09-2010, 04:09 PM
I zato sto je svuda los bubanj kriva ti je tamo neka akademija, a nisi kriv ti sto ga nisi snimio i isproducirao? Mozda sam i ja kriv? Sta oni snimaju mene ni ne zanima, ali, ako o necemu pricamo, daj da to svi cujemo pa da svi znamo, a ne tako, meni su pricali, ja sam jednom cuo, verovatno to nije nesto. Pusti me tih prica za pred spavanje. Konkretan primer pa onda komentar! Ja konkretno pricam napamet jer me bas briga sta oni snimaju i niti ih pratim niti ih slusam, sve sto sam rekao jeste iz mog ugla vidjenja stvari.... Ko tebi brani da se ti razvijas. Dokle god radi covek na sebi imace posla i nemoze tamo neki lik koji hoce da snima za dz da meni kroji sudbinu, jer, moj posao mogu samo ja da userem i niko drugi....Posao prave i mnoge druge stvari kao sto su dobar aranzman, muzika, text, dobri kontakti....
Taj nacin snimanja ala zvezdica i cepaj mene uopste ne interesuje jer tu nikada niti je bilo niti ce biti muzike....Pare pravi samo muzika i nista drugo....

Google , jes' to ti...?!?! Rekao bih da jesi. To je tipicno za njega, da "konkretno prica napamet" i flagrantno trpa ljudima u usta reci koje nisu izgovorili na jedan fantasticno morbidan i podmukao nacin... Ako nisi, sorry...!

Mislim da sam bio jasan sta hocu da kazem. Sazeto je i vrlo razumljivo stivo...
Ako ti nije bilo jasno..pa...ni ne treba da ti bude jasno, udri dalje, svu ti srecu zelim...

Poz'

awacs
29-09-2010, 04:19 PM
kilogrami očajnih snimaka na TV i radiju, i niko vi?e ni ne zna za?to bi se neko i trudio. Samo nam fali da i obrazovne institucije krenu ovo da ?tancaju.

http://www.starnow.com/Casting-Calls/Musicians-wanted/Bands/free_recordings_in_a_professional_studio.htm

Pozdrav,

Vasa

boggy
29-09-2010, 04:28 PM
http://www.starnow.com/Casting-Calls/Musicians-wanted/Bands/free_recordings_in_a_professional_studio.htm

Pozdrav,

Vasa

tocak napretka je stvarno nezadrziv! :rolleyes:

pozdrav

bogi

quake2
29-09-2010, 04:42 PM
tocak napretka je stvarno nezadrziv! :rolleyes:

pozdrav

bogi

:rotfl::rotfl: Evropo,eve nas:).

Bockie
29-09-2010, 04:48 PM
looking for a band/ an artist to come and record at least one song

Da, ali ovo je JEDAN bend ili izvodjac za jednu ili par pesama, i to se i ovde radilo decenijama u nazad...

awacs
29-09-2010, 05:02 PM
tocak napretka je stvarno nezadrziv!

Pa i na stomatolo?kom fakultetu studenti moraju da nauče kako se vade pravi zubi, prave odlivci za proteze i sl. pa izvode praksu na ?ivim ljudima... zar ne? A jel' to ugro?ava praksu privatnih stomatolo?kih ordinacija?

Pozdrav,

Vasa

awacs
29-09-2010, 05:07 PM
K-p-g-s

boggy
29-09-2010, 05:17 PM
Pa i na stomatolo?kom fakultetu studenti moraju da nauče kako se vade pravi zubi, prave odlivci za proteze i sl. pa izvode praksu na ?ivim ljudima... zar ne? A jel' to ugro?ava praksu privatnih stomatolo?kih ordinacija?
......
Ma naravno, samo zaboravljas da ljudi ne umiru zbog loseg snimatelja ili producenta. Nikakav kriterijum ne postoji... niti ogranicenje "potonuca"... s obzirom da "dna" nema, ako neki to do sada nisu primetili...

Jos samo treba da se pojave "automati" kao za fotografisanje... gde udje bend u kiosk, plati neku kintu i automat ga snimi... kad zavrsi "pljune" mu narezani cd... to sa stomatolozima nece ici.... barem ne jos dugo vremena.

pozdrav

bogi

awacs
29-09-2010, 05:34 PM
Ma naravno, samo zaboravljas da ljudi ne umiru zbog loseg snimatelja ili producenta.

Pa ja sam zbunjen ovom debatom ba? iz tog razloga - ispada da su snimatelji i miksad?ije (namerno izostavljam termin "producent") zabrinutiji za rezultate od samih "umetnika". Pitam se za?to li je to tako, i tako to...

Pozdrav,

Vasa

boggy
29-09-2010, 05:37 PM
.............. Pitam se za?to li je to tako, i tako to...
..........
:mrgreen:

pozdrav

bogi

Everbeatz
29-09-2010, 06:47 PM
Jos samo treba da se pojave "automati" kao za fotografisanje... gde udje bend u kiosk, plati neku kintu i automat ga snimi... kad zavrsi "pljune" mu narezani cd... to sa stomatolozima nece ici.... barem ne jos dugo vremena.

pozdrav

bogi

Ti "automati" vec postoje - zovu se Google, Team AIR i laptop

awacs
29-09-2010, 07:33 PM
Jos samo treba da se pojave "automati" kao za fotografisanje... gde udje bend u kiosk, plati neku kintu i automat ga snimi... kad zavrsi "pljune" mu narezani cd...

A paj' sad: Zdravko Čolić, VanGogh, pa ?eljko Joksimović, pa opet Z.Č., pa opet Van Gogh, sad i El. Org. - svi daju svoje CD-e za D? (uz MTS ili Telenor pakete) i to kao nema veze. Ali je zato MNOGO ZAJEBANO ?to će grupa Vo?dovac Zombie Pack da snimi četiri pesme za D? u nekoj ?koli. Mislim, hehehe.

Pozdrav,

Vasa

boggy
29-09-2010, 07:40 PM
A paj' sad: Zdravko Čolić, VanGogh, pa ?eljko Joksimović, pa opet Z.Č., pa opet Van Gogh, sad i El. Org. - svi daju svoje CD-e za D? (uz MTS ili Telenor pakete) i to kao nema veze.

:)

Ali je zato MNOGO ZAJEBANO ?to će grupa Vo?dovac Zombie Pack da snimi četiri pesme za D? u nekoj ?koli. Mislim, hehehe.
.......

premali je Rumski da bi se bavio globalnim "problemima"... imaj razumevanja

:)

Mislim... ova diskusija ionako nece nista promeniti...

:p

pozdrav

bogi

Tribal_kg
29-09-2010, 08:17 PM
Automati već postoje.

http://www.youtube.com/watch?v=4an3rpucSos :wink:

DaBear
29-09-2010, 09:21 PM
A paj' sad: Zdravko Čolić, VanGogh, pa ?eljko Joksimović, pa opet Z.Č., pa opet Van Gogh, sad i El. Org. - svi daju svoje CD-e za D? (uz MTS ili Telenor pakete) i to kao nema veze. Ali je zato MNOGO ZAJEBANO ?to će grupa Vo?dovac Zombie Pack da snimi četiri pesme za D? u nekoj ?koli. Mislim, hehehe.

Pozdrav,

Vasa

Ispravka - ne daju ONI za dzabe. Daje telekom provajder (koji je njima platio za taj neki "besplatni" tiraz!!)
To i ovde uzima maha! Poceli su da daju CD i DVD uz nedeljne novine!!
Mail on Sunday - ?2 i dobije CD !!
Prince je preko njih izdao jedan ili dva zadnja albuma (tiraz bude po par miliona !!!), Kylie hitovi pre dve nedelje, Busted ekskluzivan novi album...
UB40 hitovi, Simply red..itd itd..

svi imaju racunicu....artist dobije oko ?400-500,000 (za tiraz od oko 1,5 - 2 miliona)...ta cifra je kao da su prodali regularno oko 500,000 albuma - STO JE DANAS NEMOGUCE!!!! Tako da su svi srecni...a novine se oderu takodje...

Znak
29-09-2010, 10:03 PM
Propast muzike kao biznisa možda će doprineti povratku muzike kao umetnosti. (Mogu misliti koliko se miksadžije tome raduju.)

awacs
29-09-2010, 10:28 PM
Ispravka - ne daju ONI za dzabe. Daje telekom provajder (koji je njima platio za taj neki "besplatni" tiraz!!)

Da, možda sam pogrešno formulisao - ne daju ONI za džabe, nego publika DOBIJE za džabe.

Habić je u svojoj sekciji postavio retoričko pitanje "Zbog čega više ne postoji praksa da diskografska kuća plaća producenta? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34971)" pa mu je objašnjeno da više ne postoji klasično izdavaštvo, da YouTube rulez i trtmrt i Like i Share i demokratičnost i sve tako to... E, pošto su Like i Share DŽ, onima koji nemaju šemu za MTS i Telenor obaška se isplati da dobiju snimke za DŽ, pošto se od tih snimaka ionako leba neće najesti, koliko god oni dobri ili loši bili.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
29-09-2010, 10:45 PM
Da, možda sam pogrešno formulisao - ne daju ONI za džabe, nego publika DOBIJE za džabe.

U onoj svojoj sekciji Habić je postavio retoričko pitanje "zašto izdavači ne plaćaju producente?" pa mu je objašnjeno da više ne postoji klasično izdavaštvo, da YouTube rulez i trtmrt i da maltene Like i Share imaju istu vrednost koju je nekada imao prodat primerak. Pa... pošto su Like i Share DŽ, onima koji nemaju šemu za MTS i Telenor obaška se isplati da dobiju snimke za DŽ, pošto se od tih snimaka ionako leba neće najesti, koliko god dobri ili loši bili.

Pozdrav,

Vasa

pa sad se sve to svelo na promovisanje benda, preko besplatne muzike, da bi (eventualno - ako znaju dobro da sviraju i pevaju) odradili sto vise koncerata i uzeli pare od toga !!
ko ne zna da svira uzivo - duva ga !!

PS - ovde su (uglavnom) producenti poceli da naplacuju unapred , po pesmi...jer od downloada nema nista....

Arthur
30-09-2010, 12:15 AM
opet se teme rasplinjavaju i sl. al ajd da odgovorim na šta sam zapamtio

- LogicMan

Ili si bezobrazan ili samo lenj ili i jedno i drugo. Ali nisi čitao moju detaljno obrazloženu bojazan zašto mislim da ovakav potez škole nije dobar. Čim postavljaš pitanja na koje je već dat odgovor. A pitanje na koje nisam još odgovorio je : da, bio sam na BK, video sam šta se tamo dešava, i pobego glavom bez obzira. Takođe, dobijao sam snimke bendova koji su otišli tamo iz tih namera, i koje sam posle pokušavao da spasem. Da, jeste to meni donelo nešto novca, ali rezultat je i dalje bio jako blizu piti od govana. Što jednostavno u globalu nije dobro. Ni za mene, ni za školu, a ponajmanje za bend.

odgovor i za sve ostale : GOMILA LOŠIH SNIMAKA KOJE BENDOVI NE UMEJU DA IDENTIFIKUJU KAO LOŠE JER IH ZABOLE VIŠE ZA SVOJ DŽEP NEGO ZA KVALITET, JE POGUBAN PO OPŠTI KRITERIJUM RADA NA TOM TRŽIŠTU. JEDINO LEGITIMNO JE PO MENI OVO, AKO JE ISKLJUČIVO U DEMO I PROMO SVRHE, BEZ DA BENDOVI IMAJU PRAVO DA TO OBJAVLJUJU KAO LEGITIMNA IZDANJA, KAO ŠTO TO VEĆ SAE I RADI.

I ne slažem se da je propast jednog načina zarađivanja za izdanje opravdan razlog da ona sad postanu besplatna i za proizvodnju. Snađite se ljudi, kod mene u studiju još uvek ima onih koji su našli način da im se to isplati. A Like i Share im upravo u tome pomažu. Nemojmo samo kukati i pričati kako je nekad bilo bolje, nego vidimo gde je ova čaša polupuna. To je ujedno i odgovor na Habićevo pitanje. A ne da je ovo samo po sebi ovako sve do jaja. Samo traži kreativnosti i kvalitetnog rada. I flexibilnosti u pristupu.
Čak mi je i ta MTS priča skroz razumna, jer svi dobijaju. Samo kad bi oni uvideli krajnji potencijal tog tržišta, lakše bi se disalo.

Arthur
30-09-2010, 12:24 AM
i još da pojasnim recimo moj pristup obučavanju kadra, da mi ne bi kukali kako jadni bogati i dokoni studenti sa BK nemaju na čemu ni da uče.

Kod mene u studiju imam razrađen sistem gde se šegrt pojavljuje dobrovoljno, i u zavisnosti od nivoa znanja i iskustva sedi i gleda šta se dešava u realnim situacija, sa bendovima koji su tu. A svaki dan se neko mixa ili snima. Potom, ja ih polako na terminima puštam za komande da i sami krenu da bodu tejkove i edituju u letu, pod mojim nadzorom i uputstvima, ako se bend sa tim slaže, što je skoro uvek, jer su momci tu već neko vreme, i bend se navikne na njih. I uvek ostavljam extra vreme i sate da se eventualno nešto nadoknadi što oni nisu brzo ili dobro uradili. Ako je moguće, puštam ih da sednu u svakoj mojoj pauzi, pa ako ne prate moj tempo rada, dižem ih čim odmorim, a ako prate, onda rade dalje sami pod nadzorom. I to sve u realnim terminima, sa pravim materijalom koji klijenti plaćaju meni a ja snosim odgovornost za njega.
Što su više samostalniji u radu to ih više ostavljam same, pod revizijama, pa i sami uzimaju da rade cele termine i u mom odsustvu, a na moju odgovornost. Najčešće je dovoljan jedan album da u potpunosti ovladaju rutinom i kriterijumom mojim za usnimavanje i editingom, posle čega ih smatram ravnopravnim snimateljem u studiju, i sledeći album ili posao rade za novce. Nisu veliki novci jer je i studio jeftin, ali dajem skoro 50% dnevnice na ljude, jer me je blam da im dajem manje para.

I na ovaj način može i sama škola da radi, i još da zarađuje pare na nekom a ne na studentima samo, koje posle mora da maže i laže kako nešto zapravo uče i rade. Na svakom normalnom fakultetu za ostale profesije postoje profesori koji slično rade sa svojim studentima, i tu klijenti plaćaju uvek.

Bockie
30-09-2010, 12:57 AM
opet se teme rasplinjavaju i sl. al ajd da odgovorim na ?ta sam zapamtio

- LogicMan

Ili si bezobrazan ili samo lenj ili i jedno i drugo. Ali nisi čitao moju detaljno obrazlo?enu bojazan za?to mislim da ovakav potez ?kole nije dobar. Čim postavlja? pitanja na koje je već dat odgovor. A pitanje na koje nisam jo? odgovorio je : da, bio sam na BK, video sam ?ta se tamo de?ava, i pobego glavom bez obzira. Takođe, dobijao sam snimke bendova koji su oti?li tamo iz tih namera, i koje sam posle poku?avao da spasem. Da, jeste to meni donelo ne?to novca, ali rezultat je i dalje bio jako blizu piti od govana. ?to jednostavno u globalu nije dobro. Ni za mene, ni za ?kolu, a ponajmanje za bend.

odgovor i za sve ostale : GOMILA LO?IH SNIMAKA KOJE BENDOVI NE UMEJU DA IDENTIFIKUJU KAO LO?E JER IH ZABOLE VI?E ZA SVOJ D?EP NEGO ZA KVALITET, JE POGUBAN PO OP?TI KRITERIJUM RADA NA TOM TR?I?TU. JEDINO LEGITIMNO JE PO MENI OVO, AKO JE ISKLJUČIVO U DEMO I PROMO SVRHE, BEZ DA BENDOVI IMAJU PRAVO DA TO OBJAVLJUJU KAO LEGITIMNA IZDANJA, KAO ?TO TO VEĆ SAE I RADI.

I ne sla?em se da je propast jednog načina zarađivanja za izdanje opravdan razlog da ona sad postanu besplatna i za proizvodnju. Snađite se ljudi, kod mene u studiju jo? uvek ima onih koji su na?li način da im se to isplati. A Like i Share im upravo u tome poma?u. Nemojmo samo kukati i pričati kako je nekad bilo bolje, nego vidimo gde je ova ča?a polupuna. To je ujedno i odgovor na Habićevo pitanje. A ne da je ovo samo po sebi ovako sve do jaja. Samo tra?i kreativnosti i kvalitetnog rada. I flexibilnosti u pristupu.
Čak mi je i ta MTS priča skroz razumna, jer svi dobijaju. Samo kad bi oni uvideli krajnji potencijal tog tr?i?ta, lak?e bi se disalo.

Cika Arthure - 100% si u pravu...
A logicman je izgleda reinkarnirani Google...
Bilo mi cudno da neko dize rep posle 10 postova, ali sam namirisao taj "aranzman"...:D

awacs
30-09-2010, 01:39 AM
GOMILA LO?IH SNIMAKA KOJE BENDOVI NE UMEJU DA IDENTIFIKUJU KAO LO?E JER IH ZABOLE VI?E ZA SVOJ D?EP NEGO ZA KVALITET, JE POGUBAN PO OP?TI KRITERIJUM RADA NA TOM TR?I?TU. JEDINO LEGITIMNO JE PO MENI OVO, AKO JE ISKLJUČIVO U DEMO I PROMO SVRHE, BEZ DA BENDOVI IMAJU PRAVO DA TO OBJAVLJUJU KAO LEGITIMNA IZDANJA, KAO ?TO TO VEĆ SAE I RADI.

Velike strasti te ponele, ?ta li? Svaki bend ima pravo da postavi prioritete kako on ?eli. Da li mu je va?nije da ima "dobar" ili besplatan snimak - njegova stvar. Ljudi snimaju za d?abe u svojoj sobi i to izdaju kao legitimna izdanja, pa ?ta???

I ?ta je uop?te "legitimno izdanje"??? Mislim, u doba u kom Beogradski sindikat nudi free download, ja i to tumačim kao legitimno izdanje. 'El to znači da ako recimo poludim, napravim bend i dođem da snimam u SAE nemam pravo da turim taj snimak na YT ili MySpace, ili da ga ponudim kao DL u punom CD 16/44 formatu?

Pozdrav,

Vasa

Arthur
30-09-2010, 01:56 AM
ma nerviraju me ovi što ne čitaju pa pitaju ista pitanja. A to za legitimitet izdanja si u pravu, živo me zanima šta bi ovi na SAE rekli. Verovatno ništa što sme u javnost tojest internet, nego samo na promotivne svrhe.

Znak
30-09-2010, 06:53 AM
Verovatno ništa što sme u javnost tojest internet, nego samo na promotivne svrhe.

Ti neprestano pričaš o nekim kombinacijama sa bendovima kojima se isplati snimanje i plaćanje studija, producenta itd. Može li neki primer toga? Transparentno: snimanje ih koštalo toliko i toliko, oni posle od legitimnog izdanja zaradili toliko i toliko (ili barem posredno - recimo izdanje privuklo pažnju na njih, imali toliko i toliko koncerata i na kraju isplatili im se troškovi snimanja).

alek019
30-09-2010, 09:00 AM
Malo ste ovu temu podlo?ili mo?da i vi?e nego ?to bi trebalo.
Ideja je i dobra i potrebna i po?eljna i verovatno nikog iz va?e struke neće ugroziti na ekonomskom planu iako ima vas koji mislite suprotno. Mo?da će ba? imati po vas bolji efekat, jer neko ko nije ni sanjao da mo?e da dodje do nekih "kvalitetnijih" (?ta god to značilo) uslova za snimanje, kad ih oseti
mo?da će po?eleti i drugu rundu i sve podrediti tom cilju, pa eto vama klijentele u većem obimu.

Nije ba? ute?no,ali danas nema profesije koja nije ugro?ena.

Arthur
30-09-2010, 10:57 AM
Ti neprestano pričaš o nekim kombinacijama sa bendovima kojima se isplati snimanje i plaćanje studija, producenta itd. Može li neki primer toga? Transparentno: snimanje ih koštalo toliko i toliko, oni posle od legitimnog izdanja zaradili toliko i toliko (ili barem posredno - recimo izdanje privuklo pažnju na njih, imali toliko i toliko koncerata i na kraju isplatili im se troškovi snimanja).
neukusno je poimence davati primere, samo okvirno - ploča u ovom slučaju košta između 1.5k i 3k eura (sve skupa), i to nije najjeftinije u beogradu. A prosečni srpski bend, ako privuče iole pažnje, toliko da ga organizatori i promoteri klubova sami zovu na fix, može da uzme od 300 do 1000e po svirci. Ne isplati se preko noći, ali bez problema u roku do pola godine do godinu dana otplati troškove produkcije, i ostaje na nuli, a "život" jedne ploče ipak ne bi smeo biti samo godinu dana, tako da su od tog momenta u plusu.
To sve pod uslovom da je bend dobar, pesme zanimljive, i da se umeju postaviti, a ne samo kukati kako je studio skup a para niotkuda.

Jedan BG bend, kojem mixam sve snimke, ja čak i bez ploče (samo singlovi online i za radijske top liste) uspeo da proda 550 karata po 400 din u Domu Omladine, na utorak veče, od čega im je ostalo cirka 1000e na rukama za bend.
Da ne pominjem da za te pare dobiju snimak ranga kvaliteta koji se može objaviti i u inostranstvu (već 5 albuma preko od kojih jedan preko bare), pa ako se i tu zvezde slože, cifre menjaju kategoriju.

I to sve preko Like i Share demokratije.

boggy
30-09-2010, 12:04 PM
Arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) TEBE a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.

Ovde se nudi (samo) besplatno studio, sa nekom minimalnom tehnickom podrskom, najverovatnije pocetnika u poslu, te ne vidim zasto bi to ikoga, ko svoj posao radi profesionalno (za novce), i ima zadovljne klijente, to ugrozavalo.

Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... a ne svrha ili smisao.

Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... na koju nisu jos svi navikli...

Definitivno snimatelj ili ... ako smem... producent :shock:.... postaje polako posao kao i svaki drugi .... bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...

pozdrav

bogi

BaSSic
30-09-2010, 02:57 PM
arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) tebe a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.

Ovde se nudi (samo) besplatno studio, sa nekom minimalnom tehnickom podrskom, najverovatnije pocetnika u poslu, te ne vidim zasto bi to ikoga, ko svoj posao radi profesionalno (za novce), i ima zadovljne klijente, to ugrozavalo.

Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... A ne svrha ili smisao.

Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... Sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... Tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... Na koju nisu jos svi navikli...

Definitivno snimatelj ili ... Ako smem... Producent :shock:.... Postaje polako posao kao i svaki drugi .... Bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...

Pozdrav

bogi

+1

ja i dalje mislim da ovakva stvar ne moze nikome da naskodi, nego upravo da pomogne stvaranju ozbiljnijeg muzickog okruzenja.

Znak
30-09-2010, 06:22 PM
neukusno je poimence davati primere, samo okvirno - ploča u ovom slučaju ko?ta između 1.5k i 3k eura (sve skupa), i to nije najjeftinije u beogradu. A prosečni srpski bend, ako privuče iole pa?nje, toliko da ga organizatori i promoteri klubova sami zovu na fix, mo?e da uzme od 300 do 1000e po svirci. Ne isplati se preko noći, ali bez problema u roku do pola godine do godinu dana otplati tro?kove produkcije, i ostaje na nuli, a "?ivot" jedne ploče ipak ne bi smeo biti samo godinu dana, tako da su od tog momenta u plusu.
To sve pod uslovom da je bend dobar, pesme zanimljive, i da se umeju postaviti, a ne samo kukati kako je studio skup a para niotkuda.

Jedan BG bend, kojem mixam sve snimke, ja čak i bez ploče (samo singlovi online i za radijske top liste) uspeo da proda 550 karata po 400 din u Domu Omladine, na utorak veče, od čega im je ostalo cirka 1000e na rukama za bend.
Da ne pominjem da za te pare dobiju snimak ranga kvaliteta koji se mo?e objaviti i u inostranstvu (već 5 albuma preko od kojih jedan preko bare), pa ako se i tu zvezde slo?e, cifre menjaju kategoriju.

I to sve preko Like i Share demokratije.

?ta reći osim da ovakav rad treba podr?ati svim silama, jer to je jedini vid profesionalizma u na?oj pop muzici danas - eto i to jo? uvek postoji, odr?ava se neka ?i?ka ispod pepela. Ne mislim da besplatno snimanje kod studentarije mnogo ?teti u celoj priči, ali priznajem da si ti u to mnogo vi?e upućen.

Arthur
01-10-2010, 12:31 AM
Arthure, koliko kapiram, svi ti ljudi (tvoji klijenti) placaju (licno) TEBE a ne (samo) tvoj studio, da bi sve to imali.

Studio i oprema koju posedujes, su neki tvoji uslovi za rad, mogucnost da budes samostalan... a ne svrha ili smisao.

Ukljucivao sam se u pricu najvise zato sto je ovo o cemu diskutujemo samo dalja nadgradnja "demokratije" i "preteranih" mogucnosti za svakoga... sto vodi daljem rasplinjavanju price, koja je verovatno i bila previse "gusta" svih ovih godina... tako da bi ovo sto sledi trebalo biti neka normala... na koju nisu jos svi navikli...

Definitivno snimatelj ili ... ako smem... producent :shock:.... postaje polako posao kao i svaki drugi .... bez nekih jakih razloga za preterane ambicije...

pozdrav

bogi
to što pišeš je veoma razuman pogled na stvari, i teorijski, to bi tako trebalo biti. ALi, nažalost, u praksi nije. Više puta se desilo da neko uđe u studijo, vidi komp, monitore i par sprava u racku, i kaže, pa kakav je ovo studio, ovo ortak ima na gajbi, čak je on na tom nekom faksu, i tamo to uče - što ti koštaš TOLIKO? (ej, pomenuo sam cifre gore, to je većini klinaca "strašno"). Možemo mi do prekosutra da razlgabamo o etičkim i profesionalnim pitanjima, i koliko je opravdano moje tangiranje zbog takvih situacija, ali je činjenica da se dešava previše često da bih mogao da budem opušten povodom dalje egzistencije moje male porodice. Tako da, u praksi, oni izjednačavaju studio, i uglavnom ne razumeju uopšte funkciju i vrednost dobrog snimatelja & producenta. VIše ih zanima oprema i ti neki "nominalni" tehnički uslovi, i sama cena, od toga ko im nešto radi, jer pobogu, svi oni znaju da iskucaju bubanj i snime sebi gitare linijski na gajbi, pa kolko ovo može biti komplikovanije.

Upravo ovo o čemu sad pričam je direktno povezano sa ovim potezom Akademije, jer se time upravo te ideje hrane, i koliko god mi ovde to videli drugačije, i razumeli to na određen način, za klince iz BG bendova, je to samo potrda da se mi koji neke pare zapravo tražimo, "tripujemo gluposti i leramo ljude za keš"

Arthur
01-10-2010, 12:33 AM
?ta reći osim da ovakav rad treba podr?ati svim silama, jer to je jedini vid profesionalizma u na?oj pop muzici danas - eto i to jo? uvek postoji, odr?ava se neka ?i?ka ispod pepela. Ne mislim da besplatno snimanje kod studentarije mnogo ?teti u celoj priči, ali priznajem da si ti u to mnogo vi?e upućen.
pritom ,ja moje poslove iz ovih razloga upravo i naplaćujem na rate, što svima mnogo odgovara.

quake2
01-10-2010, 01:32 AM
....na kraju ove nase studiske evolucije ce svako sebi morati da kupi opremu i greje dupe godinama da bi imao neki iole pristojan snimak, umesto da svako radi svoj posao,pevac da peva,aranzer da aranzira,producent da producira i snimatelj da snima a dzaci da uce i ne mesaju se u biznis:).

Znak
01-10-2010, 07:16 AM
ej, pomenuo sam cifre gore, to je većini klinaca "strašno"

Po meni je to ipak strašno malo. Ali naravno, kao i u svakom drugom poslu, potrošačko društvo ne trpi stajanje u mestu - ili plivaš uzvodno ili te odnese reka. Mora da se ide napred, uvek na sledeći stepenik. Kao što klinci ulažu vreme potrebno za pisanje pesama, aranžmane, uvežbavanje i snimanje svega toga, kupuju instrumente i konačno plaćaju studio i tvoj rad zato da bi imali promociju i da više ne bi bili samo klinci koji sviraju u garaži već da bi prešli u DOB, tako i producent verovatno nema izbora nego da pokušava sve manje da radi sa klincima a više sa ozbiljnim igračima. Ali u pop-rock muzici ozbiljnih igrača skoro da i nema... Šta činiti? Možda uložiti vreme i trud, otvoriti šestore oči i svih šest čula, naći neke posebne ljude, raditi ako treba mesecima i napraviti nešto zajebano kao Azra. (Bilo je ovde preispitivanja šta je u stvari posao producenta - pa eto između ostalog mislim da je nalaženje bar jednog genijalnog autora s kojim će raditi u osnovi svega.) I to je tvoja velika promocija, stvorio si novog velikog igrača, plivaš uzvodno.

Arthur
01-10-2010, 10:07 AM
lični pristup toj tematici mi je da dam svoj maximum u granicama mogućnosti svakome, pa i klincima, jer ako od loših izvođača napravim dobre snimke, well, it's a good thing :)

Znak
01-10-2010, 10:49 AM
lični pristup toj tematici mi je da dam svoj maximum u granicama mogućnosti svakome, pa i klincima, jer ako od loših izvođača napravim dobre snimke, well, it's a good thing :)

Naravno, s tim što zakonitosti tržišta jednostavno nagone čoveka da ide napred. Ravnotežu je skoro nemoguće postići. Pre desetak godina radio sam dizajn za male firme i za male pare, ali meni lepo i dovoljno. Onda se čas posla desi da neka od tih malih firmi proda velike količine tih proizvoda i budžet za dizajn im drastično poraste. Šta je prvo što urade? Odu u Beograd u veliku i poznatu agenciju koja DERE sa cenama. Čim su toliko skupi mora da su i dobri. Tu vidiš da, iako ti je lepo na nekom skromnom nivou, tu ne može da se ostane (opstane) dugo. Ili ideš na veće zalogaje ili menjaš profesiju.
To je prirodno - ti težiš da radiš sa poznatijim muzičarima, nepoznati muzičari bi voleli da rade sa poznatijim producentima. Ko će koga tu prestići? Najbolje je naći bar jedne s kojima se napreduje zajedno.

boggy
01-10-2010, 12:30 PM
to što pišeš je veoma razuman pogled na stvari, i teorijski, to bi tako trebalo biti. ALi, nažalost, u praksi nije. Više puta se desilo da neko uđe u studijo, vidi komp, monitore i par sprava u racku, i kaže, pa kakav je ovo studio, ovo ortak ima na gajbi, čak je on na tom nekom faksu, i tamo to uče - što ti koštaš TOLIKO?

Smem li makar malo iz licnog iskustva? :mrgreen:
S tim sto su moji klijenti u stvari, tvoje kolege :shock:... nisu uopste nikakvi klinci!

Sam sebi govorim stalno da ne bi trebao da se pecam na ovu pricu i da postoji objektivan razlog zasto postoje u zemlji Srbiji akusticari i "akusticari" koji svoje usluge projektovanja i nadzora izgradnje studija nude za tri ili pet PUTA manju cenu od moje i Zoricine (ispod toga moze samo bukvalno za dzabe)...

Elem, postoje, osim pravih klijenata, dve grupe onih koji sada nece biti tvoji/moji klijenti, jedna ne zna kolike su cene pa nabadaju (a nemaju dovoljno novaca) a druga pokusava da je snizi, jer moral i mentalni sklop te grupe koja je odrasla u ovoj krizi se svodi na "nadji nizu cenu po svaku cenu!".

Znaci, ja se protiv toga "borim" tako sto prakticno sve, sto "konkurencija" NAPLACUJE tri ili pet puta jeftinije i tretira kao "tezgu" (jer svi inace imaju stalne prihode sa druge strane, akustika im je "dzeparac")... dajem vec godinama besplatno na Rumskom! Jer je to trend moderne "internet demokratije"... i "share"... i "like"... :)

Nivo projektovanja akustickog tretmana koji se moze dobiti na Rumskom ako je clan ozbiljan, nije lenj i zeli nesto i da nauci je prakticno u rangu... usluga projektovanja koja se moze i KUPITI (pod uslovom da imate srece!!!) za oko 500-1000EUR u Srbiji.

U celoj prici istrajavam jer osecam da je to nekakva neminovnost. Obelezje vremena ili normalna pojava. Trudim se, kao sto si primetio, da budem maksimalno razuman.

Tvoji klijenti moraju imati i novaca i sopstveni nivo zelja i kvaliteta da bi se mogli uklopiti u tvoju pricu.

Zato mislim da ces uvek imati klijentelu od strane ljudi kojima je bitno kako ce njihova pesma da bude snimljena, smiksana i sta sve ne, i prevashodno ZELETI da uneses SVOJ SENZIBILITET u njihov projekat!!! (delimicno znam neke tvoje projekte, i govorim o onome sto sam video!)

Ekipa koja tvrdoglavo misli da sprave miksaju, definitivno MORA svojim novcima da nauci da to nije tacno ako ne prihvata dobronamerne sugestije.

Isto tako mislim da ekipa koja juri "nizu cenu po svaku cenu", treba svoje novce da potrosi (moraju se potrositi barem na materijal i majstore, u mom slucaju... ) i da se neko vreme "lozi" da je to to... pa za par godina " ajmo Jovo nanovo .. sve ispocetka"... ako dotle ne odustanu.

Ovo mozda zvuci surovo u smislu trosenja resursa, zivota i svega.... ali cvrsto verujem da je to neminovnost, koja postoji u svakom poslu i u ovom vremenu

Ti, koliko znam, zivis samo od svog studijskog rada, nemas neko drugo stalno zaposlenje, niti nekakve prihode "sa strane".... isto to pokusavam da radim i ja vec godinama, isto zemlja Srbija, i iskustva su slicna... ali mi definitivno NE SMETA sto SAD neko ZA DZABE daje savete ljudima za akustiku studija, jer upravo JA to radim odavno na Rumskom! :shock: :mrgreen: :D :da:

Ako hoces da im "doakas"... ponudi i ti neke usluge za dzabe! To je danas moderno.... "share" i "like"! :p

pozdrav

bogi

awacs
01-10-2010, 02:21 PM
Ahem, ja samo da ponovim ono što sam rekao pre izvesnog vremena:

Oni koji odu tamo da snimaju su upravo oni koje ti ne bi voleo da vidiš u svom studiju dok ne nauče da se naštimuju i da sviraju.

A ovo me je slatko nasmejalo (ali najiskrenije i bez ironije):

A to za legitimitet izdanja si u pravu, živo me zanima šta bi ovi na SAE rekli. Verovatno ništa što sme u javnost tojest internet, nego samo na promotivne svrhe.

Znači, brate, strogo tajna promocija. Hehe.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
01-10-2010, 09:55 PM
štas čudiš, pa to je ono što je nekad bio "demo"snimak, ako me već vataš za leksička izvlačenja iz konteksta... na to sam mislio

Znak
01-10-2010, 10:04 PM
?tas čudi?, pa to je ono ?to je nekad bio "demo"snimak, ako me već vata? za leksička izvlačenja iz konteksta... na to sam mislio

Pa da, značenje se menja. Nekad je promo bio demo i slu?io da se pusti vrlo uskom krugu ljudi, a danas je promo konačni proizvod i krajnji cilj celog procesa.