PDA

View Full Version : Tascam US-428 Acer Aspire 5741G-333G32M problem

manem78
05-09-2010, 08:05 PM
Pozdrav! Posedujem Tascam US-428 zvucnu karticu. Nedavno sam kupio laptop Acer Aspire 5741G-333G32M i instalirao Windows 7 na njega. Drajveri za Tascama za Windows 7 ne postoje, ali na forumima kazu da OK rade drajveri za Vistu ako se se instaliraju u compatibility modu. Sama instalacija je prosla OK, medjutim, cim pustim nesto da ide preko Tascama zvuk je distorziran, iskljuce se svi ostali USB portovi (mis,..) i USB led dioda na Tascamu treperi. Prvo sam mislio da je do Windows 7 pa sam instalirao XP, ali problem je isti. Izgleda da postoji neka nekompatibilnost izmedju Acera i Tascama ali ne znam odakle da krenem sa ispitivanjem. Da li je neko imao ovakav slucaj sa USB karticama?
Hvala!

manem78
14-09-2010, 12:54 PM
Posle nedelju dana pokusavanja i dalje nisam uspeo da nateram Tascama da radi sa laptopom. Problem je najverovatnije do IRQ share-inga. Imam 5 uredjaja koji dele IRQ 16 ukljucujuci tu i Tascam, tj. USB port na koji je zakacen. Kad pustim nesto da ide preko njega zvuk je i dalje distorziran, mis secka i posle odredjenog vremena iskoci plavi ekran IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Malo sam cackao po Device Manager-u, enable-ovao, disable-ovao neke komponente i u jednom trenutku je Tascam poceo OK da radi. To sam uspeo samo jednom. Citao sam malo po netu i izgleda da u Win 7 ne moze da se menja IRQ rucno zato sto je Win 7 po defaultu instaliran u ACPI modu koji rukovanje IRQ-ovima prepusta operativnom sistemu. Probao sam da instaliram Win XP u Standard PC modu, ali i dalje na mogu da menjam IRQ. Da li neko zna kako ovo da resim ili da stavljam Tascama na limundo?

shigumicu
14-09-2010, 06:05 PM
Probaj skini program DPC Latency checker da vidis kolika ti je latencija (trebalo bi da je stalno u zelenom). Ne znam koju graficku imas na tom laptopu. Ako imas neku od Nvidia modela, onda definitivno pokusaj sa programom Powermizer Switch. Naime radi se o tome da drajver od Nvidia grafulja za laptopove prave ogromnu latenciju jer imaju neki sistem za ustedu energije i to salje latenciju u nebesa i pravi ogromne probleme. Problem je sto nema nacina da iskjucis taj mod ni u drajveru od graficke ni u windowsu, pa moras koristiti taj program koji to lepo odradi.
Ja sam imao slican problem i tako sam ga resio. :)

Sad videh. Definitivno imas Nvidia GeForce GT 320M 1024MB DDR3 - obavezno Powermizer Switch. :wink:

manem78
15-09-2010, 09:44 PM
Probao sam Powermizer switch, ali bez uspeha :(
Zvuk je i dalje distorziran i sece, a USB dioda na Tascamu nepravilno treperi. Takodje ni DPC latency checker ne daje bas najbolje rezultate kao sto se moze videti sa slike. Ovi rezultati su izmereni bez prikljucenog tascama. Jos neka ideja?

manem78
15-09-2010, 10:43 PM
Definitivno postoji neki problem sa Nvidia driverom. Kad ga disejblujem u device manager-u latency na DCP latency checkeru je u zelenoj zoni i to daleko ispod zelenog granicnika. Medjutim i u ovom slucaju tascam ne radi dobro. Probao sam da disejblujem skoro sve uredjaje u device manageru osim sistemskih uredjaja, ali i dalje ne radi ok. Tascama sam probao i na drugim laptopovima i tamo radi bez problema. Bice da se zestoko kolje sa acerom. I dalje sumnjam da je u pitanju problem sa IRQ sharingom, ali ne mogu nista da uradim po tom pitanju. Probacu da nadjem nekog u NS-u ko ima neku drugu usb karticu pa da je isprobam sa acerom, pa ako radi normalno kupicu neku drugu. U suprotnom, problem je do acera pa on leti napolje :)

shigumicu
15-09-2010, 10:47 PM
Jedino mi jos pada na pamet da probas da menjas USB ulaze i da dok je karta ukljucena ona bude jedina prikljucena na USB (iscupaj i mis).

Ja takodje imam ACER EXTENSA-u 5635G i imao sam slican problem, ali sam ga resio sa Powermizer switch-erom. Takodje mi je prekidalo i krcalo pre toga. Da li ti je to latencija sa ukljucenim switch-erom? Trebalo bi da je manja. :confused:

shigumicu
15-09-2010, 11:12 PM
Moze lako biti da je do laptopa. probaj ako si u mogucnosti da instaliras neku drugu USB karticu na laptop, pa ako i ta krci onda znas sta je - reklamiraj laptop.

psionic
16-09-2010, 11:55 AM
Samo da dodam da je i meni na kompu - laptopu koji je dobro radio sa M-Audio Mobile Pre USB, sa tascamom US144mkII doslo do totalnog kolapsa! Stavio sam najveci buffer samo da pustim nesto... I to na Windowsu XP... Sumnjiv je meni taj Tascam.