Log in

View Full Version : word clock?

File
01-09-2010, 02:59 PM
na adat od focusrite liquid saffire 56 mi je spojen presonusov 8-kanalni preamp digimax D8...kod jednog live snimanja sam ozvucavao (kao i uvjek) gitarski box sa 2 mikrofona, taman mi je jedan zavr?io na focusritu a drugi na presonusu i primjetio sam da nisu usklađeni...faze su se klale, skroz dok nisam oba mikrofonska signala poslao samo na jedan od uređaja....
....da li je to slucaj sa word clockom, pa kad ih spojim s tim kablom problem rije?en?
Ili je u pitanju ne?to drugo????
hvala

LogicMen
02-09-2010, 06:21 PM
Word Clock saluzi za sinhronizaciju digitalnog audio singala tj. on daje impulse kada, koliko cesto i u kojim vremenskim intervalima treba da radi Sample Rate na audio karti (ili vise audio uderdjaja koji poseduju bilo kakvu A/D, D/A konverziju). Dva audio uredjaja, ukoliko su povezana digitalnim potem, a prvi koji salje zvuk ne kontrolise Sample Rate ovog drugog, dolazi do puckanja, krckanja pa u najgorim slucajevima i do prekidanja audio reprodukcije i to nema nikakve veze sa fazom zvuka. Ona nastaje kada od dva izvora zvuka jedan ide "duzim predjenim putem" tj. lose postavljeni mikrofoni, ili ovaj PreSonus mozda ima jako veliki "latency", tipa 100-300 msec pa usled toga nastaje problem....

Word Clock sinhronizacija se moze obavljati separatno preko BNC kabla ili istim onim putem kojim ide i audio signal, S/PDIF, ADAT, MADI, TDIF i tako dalje....

File
03-09-2010, 12:31 AM
Hvala....
u svakom slucaju ta gitara je tisucupostotno bila deset puta bolja kada je signal sa dva majka bio na jednom uređaju...a dok je bio rastavljen na 2 uređaja je bila totalno neiskoristiva....
Nije mi to cest slucaj, ali svako snimanje bubnja mi koji kanal prelazi na presonusa (room majkovi etc...) ?to bi po ovom svemu znacilo da se i oni usnimavaju (po mom zakljucku) nesinkronizirano...?to je puno te?e cuti na bubnju nego u ovom slucaju sa gitarom...kako rije?iti taj problem?

alen
03-09-2010, 03:04 AM
Xm,zaista je cudan problem ako se desava neki fazni pomeraj.Moja iskustva sa nesihronizovanim digtalnim vezama su se obicno sastoja od raznih klikova i krcketanja u zvuku.Jesi li probao obe varijante master:focusrite slave: presonus i obrnuto?