PDA

View Full Version : ?kolovanje za ton

OFF
27-08-2010, 04:53 PM
Google sa foruma

Bockie
27-08-2010, 05:04 PM
Google sa foruma

:D
:rotfl:

Bitch
27-08-2010, 05:21 PM
ne lupajte bre, on je direktor :D

Bockie
28-08-2010, 09:25 AM
Hmm... 15 kila...

Da vidim...

mmm....lep ram za diplomicu,sa paspartuom i jedno halogeno na nju tamo iznad mixa,ispod sata...mmm...

...ili...

....tascam dm3200,api512,u87,UA1176,,jedno 3 kila Boggy-ju malo da sjebem one basove,dynaudio bm12,ne bih izdrzao bez onog Teac T85,znam da sam lud,jos koji kotur trake da se nadje,neki nadrkan ruDAW... ...ostalo bi i za jedan dobar rostilj...

LA-2A
28-08-2010, 12:03 PM
ma sta je to za nas 15 somica...proseca plata u rs je 350e pljus da mi oba roditelja rade pljus da jedemo pomije narednih 2 godine i eto ti diplome...mama ja sam producent!!!:)

Bockie
28-08-2010, 12:12 PM
ma sta je to za nas 15 somica...proseca plata u rs je 350e...

to je preko 35000...!

Ko to prosecno zaradjuje 35 soma?!?

Ajde da racunamo kolika je prosecna plata ako se u obzir uzmu samo petocifrene zarade... Koliko je onda prosecna plata,bez debelih partijskih krmaca...?

awacs
28-08-2010, 06:42 PM
Pre bih te pare ulozio u studio nego li u SAE...Znam neke ljudi koji su pozavrsavali SAE hmmm...Mozda je dobar za stvaranje kontakata, imam jednog prijatelja koji je zavrsio u Berlinu, gotovo da nista ne zna o miksanju recimo, znam jos neke takve primere.

Hehe, pa najjača diploma koju ta ?kola daje zove se Tonmeister/Audio Engineer/Ingenieur du Son... Nema (mixing engineer" diplome. Znači - nauči? da postavi? i pove?e? (razne) mikrofone, da pravilno postavi? input gain, pazi? na korelaciju faza... nauči? ?ta rade kompresor i EQ, shvati? razliku između faze i polariteta, sazna? pone?to o principima prostiranja zvuka, te stvari. I to plati? nekim novcem.

Kako da te neko nauči da miksa?? ?TA da miksa? - simfonijski orkestar, house, free-jazz, rok muziku, nu metal, pop balade, hiphop, psy tarce... :confused::shock::confused: Mislim,

Pozdrav,

Vasa

GRDI
28-08-2010, 08:13 PM
racunajte sloveniju + porez .....koji se ne moze dobiti nazad.....

Jan
29-08-2010, 01:52 AM
Hehe, pa najjača diploma koju ta ?kola daje zove se Tonmeister/Audio Engineer/Ingenieur du Son... Nema (mixing engineer" diplome. Znači - nauči? da postavi? i pove?e? (razne) mikrofone, da pravilno postavi? input gain, pazi? na korelaciju faza... nauči? ?ta rade kompresor i EQ, shvati? razliku između faze i polariteta, sazna? pone?to o principima prostiranja zvuka, te stvari. I to plati? nekim novcem.

Kako da te neko nauči da miksa?? ?TA da miksa? - simfonijski orkestar, house, free-jazz, rok muziku, nu metal, pop balade, hiphop, psy tarce... :confused::shock::confused: Mislim,

Pozdrav,

Vasa

Pa audio inzenjer, bi valjda trebalo da znaci da znas da smiksas pesmu:S
E sad ja na miksing gledam ko na slikanje...Imas ljude koji su zavrsili umetnicke akademije a nikakvi slikari nisu, a ima i tzv naivnih slikara koji su odlicni slikari...Verovatno je isti djavo i sa miksanjem, s tim sto neka makar osnovna znanja o audio tehnici i obradi signala moraju da postoje.
A gde ces bolje sticanje znanja ako si omladinac nego li na skoli gde imas sve moguce sprave na kojima bi vezbao i strucne ljude iz inostranstva itd koje bi mogo da pitas za savete i tehnike, verovatno za te pare svi izlaze u susret...
Poenta mog posta gore je trebalo da bude, da ljudi misle zavrse SAE i gotovo sve znaju, kapiram da SAE verovatno pruza dobre mogucnosti da se audio/miksing inzenjer razvija, ali da je to sve individualno ko ce kakav inzenjer biti.

Pozdrav

DigitalMan
29-08-2010, 05:02 AM
Bravo Jane, svaka ti je na mestu...ja sam S.A.E Audio Engineer, klasa '90 i kladim se da cu napraviti bolji audio zapis na SoundBlaster 16bitnoj kartici od 800 dindzi od pola ovih nasih "naivaca" sa SSL-ima i ostalim gramojzilicama...ha,ha :rotfl:
Salu na stranu, u ono vreme godina je bila oko 18.000DM, ali ne zalim ni dinara, jer smo stekli ogromno teorijsko znanje i "hands on" iskustvo sa najmodernijim tehnologijama u to vreme...toplo preporucujem

awacs
29-08-2010, 09:20 AM
Poenta mog posta gore je trebalo da bude, da ljudi misle zavrse SAE i gotovo sve znaju, kapiram da SAE verovatno pruza dobre mogucnosti da se audio/miksing inzenjer razvija, ali da je to sve individualno ko ce kakav inzenjer biti.
E, onda izvini. Ja sam razumeo da je poenta tvog posta bila kako je ta ?kola preskupa, i kako je mo?da dobra za sticanje kontakata, a da se ba? i ne nauči bogzna?ta. I kako bi ti radije ulo?io te novce u opremu nego u ?kolovanje.

Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je. I da nije posao ?kole da te "nauči da miksa?" nego da te upozna sa raznim tehnikama snimanja i pravljenja tehnički ispravnog tonskog zapisa uz kori?ćenje različitih tipova opreme. Eventualno da te nauči da napravi? tehnički ispravan miks. A izgleda da se sad i ti sla?e? sa tim.

Nego, sajt bi zaista mogao da bude malo informativniji :cry: Dva meseca je do početka prvog semestra a nisam siguran da ljudi koji su zainteresovani za studije imaju na osnovu čega da odluče da li im se isplati da ula?u novce (predmeti, predavači, oprema, trt, mrt). Oba?ka ?to ljudi koji nisu iz Beograda (ili čak Srbije) treba pride i da počnu da tra?e stanove...

Pozdrav,

Vasa

Jan
29-08-2010, 09:33 AM
Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je.

Taman posla gosn Vaso, nisam ni mislio da je ovo rasprava, samo sam hteo da razjasnim sta sam mislio...
Sad da li je preskupa ili nije ne znam, ali ako je kako sam razumeo u Sloveniji za jedno 5-6 hiljada evra jevtinija, onda jeste skupa, barem za nas u Srbiji...Tako da licno meni kad bi te pare dosle u ruke, pre bi ih stavio u opremu.

Pozdrav

DaBear
29-08-2010, 09:49 AM
o ovome je vec pisano 100 puta, ali samo da podsetim na nesto!!

- na zapadu (engleska, nemacka, US) posle zavrsene skole, diplomcima se uglavnom nudi da postanu segrti i pomocnici u nekom studiju.
NIKO ne dobija da postane glavni snimatelj ili miksadzija!

njima je bitno da kao pocetnik / asistent, ta osoba ipak ima neke onsnovne pojmove sredjene u glavi, da totalno ne gubi vreme ljudima koji ga "zaposle"

znaci - posle skole ste i dalje niko i nista (ali sa diplomom)

jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao.
na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta :shock:

awacs
29-08-2010, 10:09 AM
jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao.
na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta :shock:
Ali - upisuje? tu ?kolu zbog svog ćefa, kao ?to i opremu kupuje? zbog svog ćefa. I sad, ako ne zna? ni?ta i skrlja? 15000? u opremu biće? u jo? većem problemu nego da si stekao neko teorijsko i praktično znanje. Jerbo oprema vremenom odlazi u Q, a znanje ba? i ne. I koliko god bilo te?ko zaposliti se kao snimatelj, jo? je te?e vratiti pare ulo?ene u opremu sa kojom ba? i ne zna? ?ta da radi?.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
29-08-2010, 10:49 AM
Ali - upisuje? tu ?kolu zbog svog ćefa, kao ?to i opremu kupuje? zbog svog ćefa. I sad, ako ne zna? ni?ta i skrlja? 15000? u opremu biće? u jo? većem problemu nego da si stekao neko teorijsko i praktično znanje. Jerbo oprema vremenom odlazi u Q, a znanje ba? i ne. I koliko god bilo te?ko zaposliti se kao snimatelj, jo? je te?e vratiti pare ulo?ene u opremu sa kojom ba? i ne zna? ?ta da radi?.

Pozdrav,

Vasa

za to se nekako ne brinem, na svu srecu, kod nas nema hiljade klinaca koji ce da skrljaku 15 soma Eura na opremu tek tako !!:D
a kod nas se razmislja ovako - skupa skola = sve te nauce = car si !!
a svi znamo da nije tako !!

boggy
29-08-2010, 11:35 AM
.........
:confused:
malko previse podrazumevas! :D
Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to.

Sve je to relativno, po mom misljenju, ne zna se, sad, iz ove perspektive sta ce biti sutra, a kamo li za dve, tri,... pet godina... stvarno ne znam da li je bolje kupiti sprave ili platiti skolarinu.

pozdrav

bogi

Arthur
29-08-2010, 02:58 PM
my 2 cents,

generalno, mislim da je školovanje za zvuk, u klasičnom smislu, mlaćenje prazne slame, i pravljenje nauke od umetnosti, što teško ide.
Sa druge strane, ono što sam na svojoj koži osetio, ako već poseduješ glad i volju i motivaciju, a neko ti ponudi parče hleba u vidu sistematizovanog znanja i praktične mogućnosti da to na licu mesta i isprobaš, nikako nije viška. Svaki fakultet i škola se, na ovaj ili onaj način plaća, niko nije rođenjem pretplaćen na to, bar ne u ovom sistemu u kojem živimo. Ja sam SAE i od ranije cenio upravo zbog prakse, koja je glavnina ideje, i velike relevantnosti njihove diplome, na globalnom nivou. Čak sam odma po otvaranju LJubljanskog pokušao da organizujem to sebi, ali nisam bio u ekonomskim mogućnostima, naročito zbog skupoće života u Ljubljani (i bilo gde van rodnog grada), a delom i zbog toga što sebi nisam mogao da priuštim 2 godine odsustva iz beograda, zbog posla, kontakata i svega.
Sad ponovo razmišljam o SAE, obzirom da nam dolaze na noge praktično, samo opet nisam siguran da mi je to ekonomski dostižno, obzirom na manju expanziju porodice od pre mesec dana :) no videćemo, još uvek čekam detaljnije informacije online, jer uglavnom preko dana nemam vremena da ih zovem na fixni i sl.
Ono što ja očekujem jeste sitematizacija postojećeg, stihijski stečenog znanja, i papir koji mi je iole relevantan na domaćem a naročito međunarodnom tržištu rada. I nemam iluzija da nisam car već sad :da:

awacs
29-08-2010, 05:12 PM
Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to.
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. Ako ne?to zaista ?eli? da nauči? mora? da krade? znanje, da se ?unja? po studijima, gleda? i poku?ava? da ukapira? ?ta rade ljudi koji ne?to znaju, da ih smara?... za početnika je slaba vajda od sedenja za Manualom Pro Toolsa ili tra?enja saveta i odgovora koji se tiču osnovnih stvari po forumima i vaskolikom Internetu.

Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima :confused: Jbg.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
29-08-2010, 06:34 PM
možda je baš zbog toga dobro da se otvori SAE, da neko konačno opere krdo tih klinaca koji se "lože" a zapravo ne znaju ni na šta. Posle su i ovako i onako diskvalifikovani iz lige eitherway

MUzzY
29-08-2010, 07:01 PM
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. Ako ne?to zaista ?eli? da nauči? mora? da krade? znanje, da se ?unja? po studijima, gleda? i poku?ava? da ukapira? ?ta rade ljudi koji ne?to znaju, da ih smara?... za početnika je slaba vajda od sedenja za Manualom Pro Toolsa ili tra?enja saveta i odgovora koji se tiču osnovnih stvari po forumima i vaskolikom Internetu.

Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima :confused: Jbg.

Pozdrav,

Vasa

Samo jedno mi nije jasno; zar ne bi trebali ti predavaci, zbog kojih je SAE to sto jeste, da budu upravo ti ljudi koje smaras i od kojih trazis i ucis znanje? Mislim, cemu sluze skole uopste onda? Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju? Sve sam to kao mogao sam putujuci po seminarima i letnjim skolama.

awacs
29-08-2010, 07:21 PM
Samo jedno mi nije jasno; zar ne bi trebali ti predavaci, zbog kojih je SAE to sto jeste, da budu upravo ti ljudi koje smaras i od kojih trazis i ucis znanje? Mislim, cemu sluze skole uopste onda? Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju? Sve sam to kao mogao sam putujuci po seminarima i letnjim skolama.
Sad ja kao treba da branim tvoju osnovnu struku od tebe samog :confused: Ako misli? da ve?banje violončela (ti be?e čelista?) nije malo komplikovanije od ve?banja kompresora, onda si u pravu. Dodu?e - čelo ima četiri ?ice, kompresor ima četiri dugmeta, garant si u pravu :)

Pozdrav,

Vasa

boggy
29-08-2010, 07:23 PM
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. ....
Upravo to... ni jedno ni drugo nije garancija.
....Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju?..
Zato sto si tako odlucio i zato sto si na kraju uspeo. Puko placanje skolarine nije to samo po sebi resilo... to hocemo da kazemo.

pozdrav

bogi

MUzzY
29-08-2010, 07:31 PM
Sad ja kao treba da branim tvoju osnovnu struku od tebe samog :confused: Ako misliš da vežbanje violončela (ti beše čelista?) nije malo komplikovanije od vežbanja kompresora, onda si u pravu. Doduše - čelo ima četiri žice, kompresor ima četiri dugmeta, garant si u pravu :)

Pozdrav,

Vasa

Da, celista sam.
Ne mogu da kazem da jeste ili da nije. U muzickoj produkciji se ne uci samo o kompresorima valjda? :rolleyes:
Ne znam zasto odmah uapdamo u neku "svadju". Ja sam mozda malo ostrije zvucao zato sto ne kontam odakle toliko komentara "e sad ce gomila klinaca i wannabe producenata da mlati nekom SAE diplomom"? Pa ono sto nam je oduvek ovde falilo je jedna ozbiljna skola. Svaka ozbiljna skola kosta, jbg. Naravno da samo kompletan idiot moze da misli da ce samo time sto ce taj papir odraditi postati najveci mega car i imati brdo posla i para. Berkli se recimo upisuje da bi se dobilo najbolje moguce znanje o muzici (pojavise od jazz-u) i nikako nije garancija da ces se ubijati od svirki i snimanja albuma sa najvecim facama. Moj jako dobar prijatelj je jedan od najbolji u svojoj klasi na jazz klaviru i jedva je nasao jedan sastav sa kojim ce MOZDA imati redovne svirke od kojih bi mogao da zivi.
SAE bi kako ja shvatam stvari, trebao da bude vrh sto setice obrazovanja o muzickoj produkciji?

MUzzY
29-08-2010, 07:35 PM
Zato sto si tako odlucio i zato sto si na kraju uspeo. Puko placanje skolarine nije to samo po sebi resilo... to hocemo da kazemo.

Ponavljam, to samo kompletnom idiotu moze da padne na pamet. Takodje placanje te skole ne garantuje da ces je i zavrsiti, zar ne? Ovo je ipak forum koji cine ljudi visokog intelekta, zato ne kontam zasto se uopste o takvim glupostima diskutuje.

boggy
29-08-2010, 07:38 PM
....... Pa ono sto nam je oduvek ovde falilo je jedna ozbiljna skola........
Iako nismo imali dobru skolu za audio produkciju, imali smo nekih drugih (dobrih) skola. Sumnjicavo nastupam jer se vec dugo godina urusava sistem koji bi trebao uciniti dobru skolu smislenom investicijom, a ne navikom. Prosto ima previse ljudi koji su slabu vajdu videli od 4-5godina dodatnog visokoskolskog obrazovanja, te mi oprostite sto podsecam na to.

pozdrav

bogi

awacs
29-08-2010, 07:39 PM
@MUzzY: Jednu stvar nisam napomenuo, a važna je - ljudima poput tebe, dakle onima koji su zaista zabrazdili u petljanje sa zvukom (makar on bio uobličen u muziku :wink:) od sveg srca preporučujem SAE. Postoji ogromna razlika između onih kojima je to trip i onih koji su proveli skoro petnaest godina u nekoj vrsti zvučne discipline.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Što se tiče "predavača" i "onih od kojih se krade znanje": ljudi koji dobro obavljaju svoj posao nisu nužno i dobri pedagozi/predavači. I obratno.

P.P.S. (edit) Nema nikakve svađe, nešto si utripovao.

psionic
29-08-2010, 09:28 PM
A sta je sa FDUom ? Tamo se prilikom upisa na fax polaze gomila nekakvih ispita oko i u vezi tona (na smeru tonski snimatelj), dakle treba vam dosta predznanja da bi ste upisali fax. Neuporedivo je jevtinije, a verujem da je ok ono sto uce, jer ako je takav ostar kriterjum za upis...

Ove BK i ostale otimace para smatram lopinama, jer uzmu pare, malo te smaraju oko ispita, ali uglavnom pustaju da zavrsis, moze SVAKO da upise, makar bio gluv ko top ? Cemu to vodi ? Das pare, oni pricaju, ti naucis ili ne - zavisi koliko se sam potrudis da pohvatas i daju ti na kraju diplomu bez nekih preozbiljnih kriterjuma.

Tonski majstor je po meni zanimanje sastavljeno iz vise segmenata, kao sto treba da poznaje muziku i teoriju muzike, treba da zna i elektroniku. Bar osnovno. Ima gomila tzv producenata, koji blage veze nemaju sa elektronikom, pa se drze nekih - reko mi drug - recepata sta je najbolje sa cime povezati i na koji nacin i sta koristiti. Tonski majstor se postaje vremenom, uceci vise stvari, a ne platis SAE i za 2 godine te nauce i elektroniku i teoriju muzike i sta sve ne...

boggy
29-08-2010, 09:36 PM
.............
Tonski majstor je po meni zanimanje sastavljeno iz vise segmenata, kao sto treba da poznaje muziku i teoriju muzike, treba da zna i elektroniku. Bar osnovno. Ima gomila tzv producenata, koji blage veze nemaju sa elektronikom,......
Producent i ton majstor nisu ista zanimanja... i ne vidim zasto bi siroti producent morao i elektroniku da zna...zaboga!!! :shock:

pozdrav

bogi

DigitalMan
29-08-2010, 10:41 PM
I prilikom upisa S.A.E.-a postoji prijemni ispit, da se vidi sa kakvim predznanjem kandidati raspolazu, kako bi mogli da naprave grupe i prilagode program predavanja. Davanje "gomile" para, ne garantuje da ce polaznik poloziti godinu. Ako ne odradi sve prakticne vezbe, kojih je u ono vreme bilo 22 za godinu, gubi pravo da izadje na zavrsni ispit. Takodje nedovoljan broj bodova na zavrsnom ispitu - ponavljanje godine.

DaBear je u pravu, posla je malo i sama diploma ne znaci automatski i dobar posao, ali trude se uvek da prvih deset u klasi ubace negde i to su uglavnom dobre odskocne daske za dalju karijeru.

Necu da se ponavljam, ali vredelo je svaki dinar i toplo preporucujem.:wink:

P.S. Odavno vec nemam nista sa njima, da ne pomislite da je ovo placena propaganda...ha.ha

psionic
30-08-2010, 12:03 AM
Producent i ton majstor nisu ista zanimanja... i ne vidim zasto bi siroti producent morao i elektroniku da zna...zaboga!!! :shock:

pozdrav

bogi

Pa sta se tamo uci, tj jel postanes producent ili postanes tonski snimatelj ? Citajuci ove postove stekao sam utisak da je u pitanju ovo drugo ? Sta je zapravo producent uopste (zar to kod nas nije uobicajeno da bude "one man show" ?) Ne mislim na neku visokoskolsu elektroniku, ali svakako ne moze da bude elektro-laik neko ko radi sa uredjajima tog, tipa kako god se on zvao...

silicon science
30-08-2010, 12:05 AM
A sta je sa FDUom ? Tamo se prilikom upisa na fax polaze gomila nekakvih ispita oko i u vezi tona (na smeru tonski snimatelj), dakle treba vam dosta predznanja da bi ste upisali fax. Neuporedivo je jevtinije, a verujem da je ok ono sto uce, jer ako je takav ostar kriterjum za upis...

Ove BK i ostale otimace para smatram lopinama, jer uzmu pare, malo te smaraju oko ispita, ali uglavnom pustaju da zavrsis, moze SVAKO da upise, makar bio gluv ko top ? Cemu to vodi ? Das pare, oni pricaju, ti naucis ili ne - zavisi koliko se sam potrudis da pohvatas i daju ti na kraju diplomu bez nekih preozbiljnih kriterjuma.

Naj kristalnije objasnjenje za dvoumljenje oko ove dve "frakcije" u obrazovanju ti je primer devojke-devojke i devojke-sponzoruse. Kod obe ce na kraju priche dobiti to sto trazis (ako znas sta zelis), samo sto ti je kod prve varijante jako nesigurno da li ces uspeti da zadovoljis kriterijume, dok ces kod druge da platis i klatish bez mnogo cimanja. :wink:

MUzzY
30-08-2010, 01:21 AM
@MUzzY: Jednu stvar nisam napomenuo, a va?na je - ljudima poput tebe, dakle onima koji su zaista zabrazdili u petljanje sa zvukom (makar on bio uobličen u muziku :wink:) od sveg srca preporučujem SAE. Postoji ogromna razlika između onih kojima je to trip i onih koji su proveli skoro petnaest godina u nekoj vrsti zvučne discipline.

Pozdrav,

Vasa

P.S. ?to se tiče "predavača" i "onih od kojih se krade znanje": ljudi koji dobro obavljaju svoj posao nisu nu?no i dobri pedagozi/predavači. I obratno.

P.P.S. (edit) Nema nikakve svađe, ne?to si utripovao.

Ja se samo nadam da celu organizaciju oko nastave nece "otaljati". Nekako nisam optimista i stvarno se nadam da debelo gresim. Jos ako je to zaista ta cena ... brate. Jos kad natovare da moras da kupis macbook i da platis duplo zbog softwera (opet totalno nerealno jel' software nije toliko skup) bice stvarno veselo.
Joooj, kad ce vise te informacije...

P.S +1. Ovoga sam se nagledao kroz ovih 15 godina muzicke skole mozda i previse. Uglavnom ti koji znaju a ne mogu da ti pokazu to rade zato sto nece da ti pokazu.

P.P.S E, drago mi je da sam se istripovao onda, ziveo!

MUzzY
30-08-2010, 01:22 AM

pozdrav

bogi

+1

@Psionic: Baci pogled na SAE.edu sajt pa vidi cemu te uce.

psionic
30-08-2010, 02:06 AM
+1

@Psionic: Baci pogled na SAE.edu sajt pa vidi cemu te uce.

Vidim da pise da te uce da radis na "broad range of equipement", mada i dalje ne znam sta podrazumevaju pod time... Moze neko da te nauci da koristis kompresor, sta se desava kad odvrnes attack, ali bojim se da ne ulaze nesto u dubinu materije... Sta znam, mozda gresim.

Ima naravno tamo sve posebno da se uci, ali je pitanje koliko privatnih studija kod nas, ima vise od jednog clana ? Verovatno da producent ne mora da zna kako radi mikrofon, ali mislim da snimatelj vec mora to da zna. Pitanje je samo ko je ko ovde kod nas, u realnim okolnostima ? Tesko da nekome od nasih privatnih studija treba posebno usko profilisani kadar - mozda par televizija, ne znam...

15k evra je mnogo da se da za ta prestizna zvanja koja ovde malo vrede - kao sto Digital rece, mala grupica ce se stvarno naci negde. Znam po studentima sa FDUa (gluma) dodje njih 100 da polaze diplomski (ja im radim kao tonac), a u sezoni od njih glumi negde jedan, mozda ni taj jedan. Slicno je i u ovom slucaju.

Bilo kako bilo, svoje sam ja naucio, bar sto se skola tice... Mator sam za zaebancije tog tipa.

EDIT: Vidim da se dobija izvesna oprema zajedno sa kursom - macbook. Svejedno je skupo za nas smrtnike!

boggy
30-08-2010, 05:07 AM
Pa sta se tamo uci, tj jel postanes producent ili postanes tonski snimatelj ? Citajuci ove postove stekao sam utisak da je u pitanju ovo drugo ? Sta je zapravo producent uopste (zar to kod nas nije uobicajeno da bude "one man show" ?)
mislim da je ovo pravi covek kome trebas da postavis tvoje pitanje "Aleksandar Sa?a Habić" (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=146)

Ne mislim na neku visokoskolsu elektroniku, ali svakako ne moze da bude elektro-laik neko ko radi sa uredjajima tog, tipa kako god se on zvao...
uredjajima? Pa ima plug-in-ove... za to mu ne treba nista... oni su ionako samo "nacrtani"... nece da ga ubije struja :mrgreen:

Ne treba preterivati kao sto je slucaj kod nas... prosire ti skolovanje na kraju ne znas nista perfektno. :banghead:
pozdrav

bogi

Bockie
30-08-2010, 11:47 AM
FDU sam svojevremeno kad sam upisivao fax (pre 10 go... (u jbt:shock:)...dina), oshmekao i koliko sam shvatio ljudi su totalno bili posveceni filmu i ulozi tona kao delu filma i vrlo malo toga se odnosi na muzicku produkciju kao zasebnu formu.

SAE... Kao sto rece Vasa, bolje to nego BMW ili Mini Cooper S...

Za sad ostajem "tonac - naivac"...!

DigitalMan
30-08-2010, 02:49 PM
Ne znam gde si ti zavrsio SAE, ali ja pitao ove u Beogradu da li postoji neki prijemni, kazu nema nikakvog prijemnog samo da si zavrsio srednju i pare

U Londonu 88-90, ali u to vreme kod nas nije postojalo nista slicno. Moram priznati da je za ovdasnje uslove dosta novca u pitanju i treba se dobro raspitati sta nude za taj novac. :wink:

zmaj
30-08-2010, 11:09 PM
DaBear je u pravu, posla je malo i sama diploma ne znaci automatski i dobar posao, ali trude se uvek da prvih deset u klasi ubace negde i to su uglavnom dobre odskocne daske za dalju karijeru.

Samo mogu da citiram ovo... kao i u svemu i na svakoj visokoj skoli, ako si medju najboljima-nema zime! Svi ti predavaci, ljudi koji se motaju tamo, dolaze-odlaze su ljudi koji su u poslu, a ako si ti najbolji, pa normalno je da ce te pokupiti kod sebe, a ako si prosek onda ti ni Oxford ne znaci mnogo i ne garantuje ti nista... ali tako je u svemu, bio ti pravnik, lekar ili radio muziku... a za nekog klinca koji ima 18-19 godina, ima talenta (i para:) ) ovo vidim kao najlaksi put do cilja... naravno pod uslovom da su predavaci na nivou, kao i oprema...

MUzzY
30-08-2010, 11:48 PM
mi od 26 znaci da i ne pokusavamo? :D

Bockie
31-08-2010, 10:53 AM
a za nekog klinca koji ima 18-19 godina, ima talenta...

Za tog klinca su bruce jos uvek novotarija, a ne muzicka produkcija... Taj klinac treba da prvo slusa pa onda svira pa onda za 10 godina da pocne da se interesuje kad se od ovoga prvog "umori" i kad ima sta da kaze i pokaze,kad ima sta da promeni, poznavajuci sve "mane" i imajuci muzicko iskustvo,onda da bude s' punim "pravom" i pedigreom producent...!

Zato je mjuza i otisla u kurac jer se proizvodi uz picu,kolu i ableton...!
:banghead:

awacs
31-08-2010, 11:28 AM
Ljudi, to su OGROMNE PARE :banghead: I pare za školarinu na VETŠ-u su isto tako OGROMNE PARE (makar su duplo manje za isto zvanje, tj. BA). Osnovna tema (koju svi uporno preskaču) je: imaju li vaši roditelji toliko novaca da mogu da vas školuju, a da pritom ne odvajaju sebi od usta?

Ima još jedna zanimljiva stvar: Pogledajte na www.sae.edu broj škola po kontinentima. USA +Canada + Mexico = 7 (i slovima: sedam). Azija = osam. A onda pogledajte Evropu :)

Mislim, ako su Indiji sa milijardu i kusur ljudi dovoljne tri škole, iako joj je filmska produkcija znamo kolika, muzička produkcija ništa manja, itd... da li to nekome pali neku crvenu lampicu?

Pozdrav,

Vasa

P.S. Samo da dodam - ne kažem da je obrazovanje nepoželjno, naprotiv, ali isto tako smatram da obrazovanje u domenu audio tehnike nije nešto zbog čega treba osuđivati roditelje na kredite.

Bockie
31-08-2010, 01:20 PM
U Evropi su certified centri uglavnom. Ako sam ja dobro razumeo u Beogradu ce biti mnogo ozbiljnija prica. Centar za Balkanski deo Evrope. Mozda gresim?

Wow!
Centar za balkanski regionalni deo evropskog dela mlecnog puta univerzuma i Sime kosmosa iz 23 i po' veka...! wow...!
Awsome! :shock::shock::shock:

Ej, sorry, nije fer, ja sam ipak diplomirao ekonomiju, nemam papiric za ton,pa necu vise da hejtujem.
Ok. Mislim da je prica jasna i ako mene neko pita citiracu jednog poznatog i priznatog diplomca sa gore-pomenute price,evo juce mi je to rekao; "Bolje dati pare nekom poznatom ,velikom studiju da te dribla 2 godine i vise ces nauciti...!" .
Koja firma je ikad ovde raspisala javni konkurs sa tim zvanjem i ako uopste jeste,koliko se to puta desilo u zadnjih 50 godina...?
Koliko ljudi koji redovno rade (pa cak i dobro) taj posao ima papir o tome?

pozdrav.

google
31-08-2010, 02:15 PM
Slabije, 2500 E po semestru, sto je 7500 E za godinu jer ima tri semestra godisnje kod njih, sto je 15000 E za dve godine. Za 15 000 se moze uzeti najbrutalnija oprema + da ti ostane love za kola.

psionic
31-08-2010, 11:28 PM
Koja firma je ikad ovde raspisala javni konkurs sa tim zvanjem i ako uopste jeste,koliko se to puta desilo u zadnjih 50 godina...?
Koliko ljudi koji redovno rade (pa cak i dobro) taj posao ima papir o tome?

pozdrav.

Pa to i ja kazem... Jedino je da tamo budes bas talenat, pa navataju te neki asistenti ili profani i tome slicno - sto se na FDU radi.

Oni (FDU) su svet za sebe. Zavrsi covek ton, upozna neke likove koji zavrsavaju reziju, jedni druge angazuju, a pri tome su svi deca nasih prvorazrednih glumaca!

Taj sertifikat moze da upotpuni neciji CV, tipa radio sam to i to - IMAM SAE CERTIFIKAT... pa mozda udje u neki uzi izbor, ali kao sto Bockie rece - ko ovde jos to radi - raspisuje konkurse ?

Sa druge strane, ako zavrsi VETS, ne mora da bude usko specijalizovani snimatelj ili tako nesto, ipak ima jednu zvanicnu drzavnu diplomu, za ELEKTROTEHNIKU u bilo kom obliku (retko gde pitaju za smer) pa moze da radi od elektrodistribucije do RTSa ili nekih drugih televizija ili pozorista...

analog
01-09-2010, 12:31 AM
Pa to i ja kazem... Jedino je da tamo budes bas talenat, pa navataju te neki asistenti ili profani i tome slicno - sto se na FDU radi.

Odakle ti to?

Arthur
01-09-2010, 12:39 AM
:banghead::rotfl::grize:

psionic
01-09-2010, 01:09 AM
Odakle ti to?

Pa citirao sam par postova pre... Ne znam, mene niko nije 'navatao' nisam iz te grupe talentovanih :D

A imam neke prijatelje sa FDUa, pa su mi pricali...

Jan
01-09-2010, 01:49 AM
Ja zavrsavam multimedijalne sisteme na Elektronskom fakultetu u Nisu koji su gotovo slican program tom programu sa VETS-a.
Znaci imao sam studijsku audiotehniku, obradu audio signala, elektroakustiku od predmeta vezanih za zvuk. U fizici smo obradjivali audio i optiku. I imali smo predmete tipa animacija, graf. dizajn, fotografija, kamera i montaza, multimedijalni alati itd...Takodje smo imali inzenjerske predmete kao npr el. komunikacije, digitalna elektronika, elektronika, uvod u racunarski inzinjering, kola za obradu signala, mob. komunikacioni sistemi, prostiranje EM talasa itd...
Sve to bez ikakve prakticne nastave, osim iz fotografije i kamere i montaze... Prakticna nastava iz predmeta za audio se svela na to da ja ostalim studentima demonstrairam osnovne efekte...A ispit su bile naravno knjige i zadaci...

I nadam se da cu diplomirati do kraja godine, i sta onda, nista. Sve po starom

silicon science
01-09-2010, 08:30 AM
Ja zavrsavam multimedijalne sisteme na Elektronskom fakultetu u Nisu koji su gotovo slican program tom programu sa VETS-a.
Znaci imao sam studijsku audiotehniku, obradu audio signala, elektroakustiku od predmeta vezanih za zvuk. U fizici smo obradjivali audio i optiku. I imali smo predmete tipa animacija, graf. dizajn, fotografija, kamera i montaza, multimedijalni alati itd...Takodje smo imali inzenjerske predmete kao npr el. komunikacije, digitalna elektronika, elektronika, uvod u racunarski inzinjering, kola za obradu signala, mob. komunikacioni sistemi, prostiranje EM talasa itd...
Sve to bez ikakve prakticne nastave, osim iz fotografije i kamere i montaze... Prakticna nastava iz predmeta za audio se svela na to da ja ostalim studentima demonstrairam osnovne efekte...A ispit su bile naravno knjige i zadaci...

I nadam se da cu diplomirati do kraja godine, i sta onda, nista. Sve po starom

Sve po malo i na kraju nista. :banghead::banghead: Shkolovanje nam je generalnu u ku^cu... :(:(:(
Al dobro, imaces tu diplomu koja ti mozda pomogne ako se negde budes zaposljavao :)

Jan
01-09-2010, 10:09 AM
Sve po malo i na kraju nista. :banghead::banghead: Shkolovanje nam je generalnu u ku^cu... :(:(:(
Al dobro, imaces tu diplomu koja ti mozda pomogne ako se negde budes zaposljavao :)

Ali opet stekao sam neka teorijska znanja...Konkretno recimo skoro je bila prica o onom analog in digital domain na forumu, prica da treba da se snima sa 20 db headroom-a u digitalnom domenu...To sam ja naucio na faksu jos pre 3 godine, imali smo u knjizi citavo poglavlje koje se bavilo headroom-om u digitalnom i u analognom domenu...Nije da smnimanje do -20db smatram upotrebljivim narocito ne u low budget konvertorima, ali sam barem recimo naucio da snimanjem u 24bita ne moram da silujem signal do vrha skale. Nije tako losa knjiga ta bila iz audiotehnike :)

psionic
01-09-2010, 10:13 AM

E to. Papir. Ne razumem zasto uopste smaraju teorijom bez prakse da bi, kad izadjes sa faksa, znas da konstruises nove tipove uredjaja a nikad nisi ni video kako izgleda najobicniji i najjednostavniji. Zaboravih, to je mana drzavnih skola! Bez prakse. Imam druga koji je zavrsio masinski u bgd. To je da izgubis 10god zivota minimum na ucenje visoke matematike i sada radi posao za srednju skolu, na ugovor, za 18000 din !!! To je porazavajuce ! On definitivno tek sad treba da krene da "uci" svoj posao...

Bockie
01-09-2010, 12:01 PM
Evo, cika Arthur nas je demokratski sklonio da neko slucajno ne vidi...:D

SAJ je jeftiniji od SAE...!:D

branoy
01-09-2010, 04:41 PM
joj ljudi ja bih voleo upasti kod vas u studie samo da posmatram sta radite i kradem kolko mogu znaje ne treba mi SAE ..! to bi bila extra pomoc! pa i platim cevape i pice hehe i dodajem kablove :))

google
01-09-2010, 05:07 PM
joj ljudi ja bih voleo upasti kod vas u studie samo da posmatram sta radite i kradem kolko mogu znaje ne treba mi SAE ..! to bi bila extra pomoc! pa i platim cevape i pice hehe i dodajem kablove :))
Nema potrebe za tim. Trebas imati dobru pesmu + aranzman + svirace + solidnu opremu i to je sve.

Ako toga nema, ne pomaze ni Vidovita Zorka.

Bockie
01-09-2010, 05:10 PM

Pa cuj, meni je nekad muka kad vidim da ni kabl neko ne zna da mota. Ali stvarno! Povedem ponekad klince neke, asistente, kad radim i lik mi jednom kaze 6 minuta posle svirke "ja spakovao kablove...!" Ja pakujem mixer jos i reko' do yaya, dobar mali, kad ja do bine a u torbi za kablove spaghetti bolognese...:banghead:
A kad sam ja bio klinac nerviralo me kad posle koncerata moram da motam,ali vidis, isplatilo se,sad ja mogu da kenjam klincima kako se motaju kablovi...:D
Isao sam i po sendvice,cigare,pivo,motao kablove,vuglio panele iz jednog u drugi studio,stalke isto,nekad je toliko bilo posla da sam u pauzama dremao na stolicama u gledalistu... Boze kakav mir...:da:

Heavy Jerk
11-09-2010, 03:58 AM
Sa druge strane, ako zavrsi VETS, ne mora da bude usko specijalizovani snimatelj ili tako nesto, ipak ima jednu zvanicnu drzavnu diplomu, za ELEKTROTEHNIKU u bilo kom obliku (retko gde pitaju za smer) pa moze da radi od elektrodistribucije do RTSa ili nekih drugih televizija ili pozorista...
Zapravo, ne mozes. Ako zavrsis VETS, sto se tice RTS-a - mrka kapa. Priznaju samo diplome sa FDU-a i Akademije "lepih umetnosti", tj. diplomu Dizajnera Zvuka, a VETS to ne donosi (jedino za sta priznaju tu diplomu je za odsek Tonske tehnike, a tonski tehnicar je u stvari druga rec za kljucar).

Khan
12-09-2010, 10:42 PM
Cena je posebno zanimljiva u kontekstu prosecnih zarada ton majstora na ovim prostorima... Malo porazavajuci ugao, makar neko bio mlad, talentovan i pun k'o brod. Vracamo se na 'balcan reality', kao i sa software temom. Lepo je kupiti Cubendo + par kila vsti-a od prve plate, kao sto to rade kolege u 'svetu', ali ovde svi znamo kako stvari stoje...

MUzzY
08-10-2010, 02:46 PM
Ok, stize jedna od skola za audio... kilavo i misticno ali stize, kao. Drugari, jasno je da je iskustvo nesto sto je nezamenljivo u svakoj sferi posla i da prava skola tek dolazi kad (i ako :( ) udjete u posao ali bih voleo da cujem vase misljenje oko toga gde bi bilo "pametno" otici i upisati skolu koja se bavi audio temama.

Veliki pozdrav!

awacs
08-10-2010, 06:38 PM
Samo da podsetim: već postoji tema koja obrađuje tu problematiku:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35011

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
08-10-2010, 06:56 PM
Ups, zaboravih na tu temu :( ... sori.

gorjan
08-10-2010, 06:57 PM
zanimljivo je da su u neka prastara vremena muzicari bezali iz skole da bi svirali, a sad muzicari beze u skole, valjda da ne bi svirali...
interesantno, streberi su izgleda u modi...

MUzzY
08-10-2010, 07:17 PM
Ja sam zavrsio akademiju ... interesuje me neka druga prica. Sta fali skoli? Nije sve bubanje.

MUzzY
08-10-2010, 07:19 PM
Vidim da ni u ovoj temi niko nije predlozio alternativu? Koje skole su po vasem misljenju vredne paznje? Ili je jedino relevatno biti "mali od palube"? Pitam posto je ovo drugo ravno neizvodljivosti... bar u Bg-u.

awacs
08-10-2010, 07:27 PM
Ups, zaboravih na tu temu :( ... sori.

E pa - vidimo se tamo :)

@gorjan:
Skoro nisam pročitao bolju analizu stanja stvari u (pop) muzici od ove koju si ti dao!!!

Pozdrav,

Vasa

P.S. @administracija: aj' sredite ove teme, mnogo se razudilo...

awacs
08-10-2010, 07:36 PM
Lepo je kupiti Cubendo + par kila vsti-a od prve plate, kao sto to rade kolege u 'svetu', ali ovde svi znamo kako stvari stoje...

Nijedan kolega ne uspeva da kupi NIŠTA "od prve plate", ni tamo kao ni ovde. Od prvih dvadeset plata možda uspe da stane na noge, u onom smislu da konačno može koliko-toliko redovno da plaća stanarinu i račune za telefon, struju, Internet, da vrati deo dugova koje je napravio tokom školovanja ili besplatnog šegrtovanja... da stekne uslov da digne kredit kod banke da bi kupio svoj prvi vlastiti channel strip bez kog ne želi da boravi u studiju... Sve to pod uslovom da spava ~5 sati na dan a da ostatak vremena posveti poslu.

Vidim da ni u ovoj temi niko nije predlozio alternativu? Koje skole su po vasem misljenju vredne paznje? Ili je jedino relevatno biti "mali od palube"? Pitam posto je ovo drugo ravno neizvodljivosti... bar u Bg-u.

Posao snimatelja i mixing engineera je isto što i posao taksiste: voziš zvezde, ali ne jedeš kavijar sa njima. Nekima se posreći pa postanu privatni šoferi, ali princip je isti - pukne gazda, proda auto i ti si opet taksista.

Pitanje je samo da li BAŠ TOLIKO VOLIŠ da držiš volan i da daješ migavce, i koliko dobro to radiš. A da bi to radio dobro... treba da položiš vozački ispit pa da počneš da stičeš nekakvu rutinu.

I sad - koju auto školu da upišeš? Pa, onu u kojoj ćeš naučiti da vrtiš volan, menjaš brzine i pritiskaš migavce, uz poštovanje saobraćajnih propisa. Obično se najviše isplati da upišeš školu koja ti je najbliža i najjeftinija. Sve ostalo ionako zavisi samo od tebe.

Pozdrav,

Radisav

P.S. Ili je jedino relevatno biti "mali od palube"? Pitam posto je ovo drugo ravno neizvodljivosti... bar u Bg-u.

Ako ti je neizvodljivo u BG, biće ti neizvodljivo i na drugim mestima. Svako može da bude "mali od palube" - to je samo pitanje lične želje i socijalnih sposobnosti.

gorjan
08-10-2010, 07:45 PM
Mozda muzzy prvo treba da definise za sta mu treba skola:
studio, karijera muzicara ili sta vec...
valjda ima neku ideju sta zeli u zivotu, pa ce biti lakse da razmatramo situaciju...
iako, sam je napisao da je vec zavrsio akademiju, sto mu je vec previse po mom skromnom misljenju...

boggy
08-10-2010, 07:47 PM
P.S. @administracija: aj' sredite ove teme, mnogo se razudilo...

Evo! Jel' sad u redu? :D

pozdrav

bogi

MUzzY
08-10-2010, 07:52 PM
Previse u kom smislu? Previse znanja? :)
Ja zelim da se bavim produkicjom, komponovanjem i produciranjem. Jel' to dovoljno definsiano? Od srednje skole ja se trudim da pisem, aranziram, sviram i "pametujem kako sta treba da zvuci" :D Hocu da budem sledeci Bob Rock, moze tako? :) Ali necu da se "qurcim" ako ne znam materiju i zelim da je naucim sto bolje. Prosto i jednostavno. ZNam ja da mene niko nece nauciti kako se "pravilno aranzira" ili kako se nesto treba da zvuci. Klasicno muzicko obrazovanje mi je pokazalo sta je kvalitet i oko toga nemam dileme.

@awasc: Licni afiniteti? Hm... a ako ti jedno 10ak ljudi kaze "e, kul su ti ideje i super ti je ovo ali nemam potrebu za asistenom" kako to onda spada u licni afinitet?
Sad si me potsetio sta mi jednio ostaje da radim i nesto zaradim sa svojom diplomom diplomiranog celiste...

DaBear
08-10-2010, 08:00 PM
Nijedan kolega ne uspeva da kupi NI?TA "od prve plate", ni tamo kao ni ovde. Od prvih dvadeset plata mo?da uspe da stane na noge, u onom smislu da konačno mo?e koliko-toliko redovno da plaća stanarinu i račune za telefon, struju, Internet, da vrati deo dugova koje je napravio tokom ?kolovanja ili besplatnog ?egrtovanja... da stekne uslov da digne kredit kod banke da bi kupio svoj prvi vlastiti channel strip bez kog ne ?eli da boravi u studiju... Sve to pod uslovom da spava ~5 sati na dan a da ostatak vremena posveti poslu.

Posao snimatelja i mixing engineera je isto ?to i posao taksiste: vozi? zvezde, ali ne jede? kavijar sa njima. Nekima se posreći pa postanu privatni ?oferi, ali princip je isti - pukne gazda, proda auto i ti si opet taksista.

Pitanje je samo da li BA? TOLIKO VOLI? da dr?i? volan i da daje? migavce, i koliko dobro to radi?. A da bi to radio dobro... treba da polo?i? vozački ispit pa da počne? da stiče? nekakvu rutinu.

I sad - koju auto ?kolu da upi?e?? Pa, onu u kojoj će? naučiti da vrti? volan, menja? brzine i pritiska? migavce, uz po?tovanje saobraćajnih propisa. Obično se najvi?e isplati da upi?e? ?kolu koja ti je najbli?a i najjeftinija. Sve ostalo ionako zavisi samo od tebe.

Pozdrav,

Radisav

P.S.

Ako ti je neizvodljivo u BG, biće ti neizvodljivo i na drugim mestima. Svako mo?e da bude "mali od palube" - to je samo pitanje lične ?elje i socijalnih sposobnosti.

ma da ...usluzne delatnosti ne piju vodu (vise) !!!!
Biti snimatelj je bez veze....ok, mozda nekome ko je nezaposlen nije...ali brzo ce mu se oci otvoriti.

A za Muzzyja - ne znam..? Ima neki ljudi BAS VOLE DA VAZDA IDU SKOLU!
poznajem brdo vecitih studenata koji se stalno nesto do-skolovavaju, dodaju nke diplomice itd...a nista ne rade. Naravno, sve vreme su i dalje kod mame i tate na gajbi !!
Ko sta voli - nek izvoli.
Ko zna da svira - vec je naucio, interesovalo ga je !
Za snimanje isto - koga zanima, vec je provalio glavne fore, sad je samo na praksi ostalo..puno prakse - puno iskustva i znanja
Za producente -sve ovo gore zajedno, pa na kvadrat !!
A onda se opt treba zapitati - gde ? kada? kako ? i zbog cega? (se baviti time)

MUzzY
08-10-2010, 08:08 PM
Nekada mi neki odgovori zaista nisu jasni ... Koja je bila poenta ovoga? Da me oznacis kao "vecitog studenta"? Upravo sam rekao kakvo je stanje stvari, bar u mom slucaju. Sta sad? Niko ne sme da se zajebe u nekim procenama i ako vec nije pokupio sve fazone nek ide da prodaje pljeskavice? Zaista ne razumem cemu takve price.

awacs
08-10-2010, 08:19 PM
a ako ti jedno 10ak ljudi kaze "e, kul su ti ideje i super ti je ovo ali nemam potrebu za asistenom" kako to onda spada u licni afinitet?

To spada u "socijalne sposobnosti" :) Ako se nekome nudiš da budeš "mali od palube" - ne iznosiš mu "ideje". Vlasnici studija (koji su danas mahom u isto vreme i snimatelji/miksadžije i studio manageri) ne traže "ideje" - traže "male od palube", "dobrovoljne robove", zovi to kako hoćeš. I SVAKO želi nekoga ko će za DŽ da mu mota kablove, kuva kafu i mrda mikrofone levo-desno i gore-dole.

Nemoj da se lažemo i ložimo - to je jedina stvar koja se nije promenila od kad postoje studiji za snimanje. Ako si pokušao da budeš "mali od palube", a nisi uspeo... to znači da posao u studiju nije za tebe, ili ti nisi za njega 8-)

Sad si me potsetio sta mi jednio ostaje da radim i nesto zaradim sa svojom diplomom diplomiranog celiste...

:ole::banana::harmonikas::jupi::dance::trchi:

gorjan
08-10-2010, 08:26 PM
ne znam kako da ti to kazem, ali zene vise ne vole muzicare...
one sad vole tipove u dzipovima, japije, biznismene, menagere koji imaju po 10000eur mesecno platu itd(a ima ih koliko volis)
muzicari su kesa, sviraju tezge, dosadni su, kad ih pogledas vise lice na gomilu strebera nego na prave muskarcine...
pogledaj samo slike po casopisima iz npr futuremusic, pogledaj te likove sa cvikerima, razjebani od nespavanja nad svojim vst programima i spravicama
a pogledaj slike iz 70,80,90tih, Axl Rose sa viskijem i cigarom unisten od sexa sa grupi ribama
ajd, ako ovo cita neko od nasih uspesnih muzicara, nek napise kad je zadnji put imao orgije sa grupi ribama...
i ti bi jos da se doskolujes...
aman covece...

MUzzY
08-10-2010, 08:33 PM
Nista, odo u menaDZere...

gorjan
08-10-2010, 08:44 PM
Nista, odo u menaDZere...
samo nemoj ko boga te molim da upisujes fakultet za menadzment...

salu na stranu, izbor je tvoj, samo dobro izvazi na sta trosis novac, a narocito VREME...
pozdrav

DaBear
08-10-2010, 09:09 PM
Nekada mi neki odgovori zaista nisu jasni ... Koja je bila poenta ovoga? Da me oznacis kao "vecitog studenta"? Upravo sam rekao kakvo je stanje stvari, bar u mom slucaju. Sta sad? Niko ne sme da se zajebe u nekim procenama i ako vec nije pokupio sve fazone nek ide da prodaje pljeskavice? Zaista ne razumem cemu takve price.

posto je bio mali razmak od mog i tvog odgovora - nisam prozitao, izvinjenje.
To sto hoces da budes Bob Rock - svaka cast! ali (po meni) malo je prekasno za to..ukoliko nemas 16 godina, kasnis!!
Kad sam dosao u London i obijao pragove studija za "brodskog malog", primetio sam da sam vec tad sa 24/5 godina mator za studijski posao1?
Svi glavni inzinjeri su bili 4-5 godina mladji od mene!!!
kad sam bio u PWL studijima, klinci koji su radili tamo su bili 16, 17, 18.godina!! I kad ne rade ko snimatelji, onda uzmu i vade SSL module i fadere i ciste ih, produvavaju, itd... EEJJJJJ 17 godina!!

A i kod poznatih uspesnih muzicara - svi su oni rodjeni talentovani. Evi Ejmi Vajnhaus, jedva ima 25 godina - a kida !!!
Svi oni naprave nesto JAKO MLADI....

iz svih tih razloga mislim da je MOZDA malo kasno za neke duge i skupe skole..pogotovo kod nas!

Znak
08-10-2010, 09:24 PM
Ejmi Vajnhaus ... kida !!!

Ona je otprilike jedina danas koja stvarno kida!

MUzzY
08-10-2010, 09:41 PM
Ja sa tim da je kasno necu da se pomirim. Taksi cu lako da vozim i sa 30, 40 :D (nadam se da nece doci do toga...)

kejkz
08-10-2010, 10:30 PM
Ok, stize jedna od skola za audio... kilavo i misticno ali stize, kao. Drugari, jasno je da je iskustvo nesto sto je nezamenljivo u svakoj sferi posla i da prava skola tek dolazi kad (i ako :( ) udjete u posao ali bih voleo da cujem vase misljenje oko toga gde bi bilo "pametno" otici i upisati skolu koja se bavi audio temama.

Veliki pozdrav!

Zaposli se čoveče, batali ?kole, sem ako neće? da pi?e? knjige neke mudrija?ke. Mada to mo?e? i bez ?kole.

MUzzY
09-10-2010, 02:40 AM
Gde? U Meku?

boggy
09-10-2010, 03:27 AM
Gde? U Meku?
Heh... slucajno znam koliko keksov posao ima veze sa skolom koju je zavrsio... :banghead: ako ga u medjuvremenu nije promenio...
Definitivno nije radio u Meku.
Da se ukljucim u pricu posto vidim da postoje elementi za pogresno razumevanje sta za sta sluzi... mada sam vec rekao sta sam imao pre godinu ili dve kada se diskutovalo o skoli.

Visokoskolsko obrazovanje treba coveka da nauci ne nekom konkretnom znanju, nego nacinu na koji to znanje stice. Ako tako stvari postavis, zivot ce ti biti mnogo laksi.. ili ces ga dozivljavati lakse.

Ljudi te dobro savetuju, zavrsio si jednu skolu, ulozio si mladost, zdravlje, zivce, novac i sta sve ne... sto gubi smisao ako su u danasnjem zamesateljstvu koje nazivamo drzavom Srbijom vlasti zaboravile da se ne sme unistavati privreda jer onda i skole treba zatvoriti... posto nam vise ne trebaju.

Odavno nisi samo ti u grupi "ugrozenih" koji su zavrsili skolu sa kojom se ne mogu nigde zaposliti ako hoce da rade bas to sto su ucili u skoli.. ko to nije shvatio na vreme celog zivota ce juriti mrtvu trku sa sistemom koji se raspada i po svaku cenu hoce da se uklapa u to sto se SVIMA raspada... niko danas sa skolom ne moze da se uklopi u sistem i sve je pretvoreno u "veresiju"... svi su (smo) u istom sosu...

skola vise nije dovoljna..

Znam da je ovo apsurdno sto pisem, ali realno... vec duze vreme... univerzitet radi.... iako skoluje studente za poslove kojih REALNO NEMA! Pretpostavljam da je osnovni razlog zasto ne zatvaraju fakultete (sto bi bilo barem posteno)... je sto bi dobili gomilu profesora bez posla... a to valjda nikome ne odgovara... te sve prepustaju stihiji i da se raspadne samo od sebe... jedino je problem sto sve to sto nestaje (skole i potreba za njima), nije samo od sebe nastalo.. nego se neko potrudio i zeleo da tako bude... vreme potrebno da se to vrati ponovo na barem predjasnje stanje moze biti i vise desetina godina.

pozdrav

bogi

p.s. status i stalez koji se SAMO skolom dobija, vise ne postoji, niti jedna skola (regularna) ne omogucuje nista spektakularno onima koji je zavrse, osim toga sto ponudi u programu. Zaposlenje nikome nije zagarantovano jer ga NEMA! Samo diploma vise ne otvara nijedna vrata... potrebno je sve drugo... i snalazljivost i prodornost i sreca... sto se ne uci ni u jednoj skoli!!!

p.p.s. Sve sto navodim da danas nema, postojalo je u vreme kada sam se skolovao, ali je bilo pri kraju, ko je "znao" da gleda, video bi sta nas ceka. Ja to nisam video. Svi koji su mnogo kasnije krenuli da studiraju su to vec mnogo lakse mogli da vide.... jer je kriza uzela ozbiljnog maha. Tako da, ako neko danas trazi, ono sto rekoh da nema vise... nema razloga da se zali.... jer toga nema poodavno.

silicon science
09-10-2010, 08:28 AM
Ljudi, jedna stvar je gadno pobrkana ovde, sto se tiche akademije i shkolovanja za "zvuk"... Koliko znam, u Bg a i u Ns (za ostale ne znam) odsek za zvuk je u okviru departmana dramskih umetnosti. A to podrazumeva uchenje za rad na filmu, radiu i pozoristu, i samim tim je nastavni program tako koncipiran. Osnova je dakle uchenje "filmskog jezika" i jezika pozorista... I studenti tona se ne uche za rad u studiju-usluzno-muzickom il kako vec da ga nazovem (barem po nastavnom programu)... E sad, pukom srecom sto recimo na novosadskoj akademiji predaje jedan profesor koji svoje studente vodi po studijima sa SSL-om i koji je (van nastavnog programa), svoje studente donekle nauchio radu na SSL konzoli)...
Planira se da se uskoro na akademiji u NS otvori odsek za muzicku produkciju, tj. onaj o kome se ovde pricha...
Shkolovanje svakako ima smisla, i mislim da je glupost reci da je kasno za to itd... Svi smo mi razlichiti i svako ima neki poriv za tim... A sad da li ces uspeti da se zaposlis u struci itd. zavisi iskljucivo od samog sebe. Pa koliko samo svake godine ima diplomiranih doktora i pravnika pa se niko ne zali kao mi, muzicari...Mozda se i zale, ali ne citam njihove forume....
P.S. Slazem se sa Bogijem sto je napisao gore...

boggy
09-10-2010, 11:13 AM
........ Pa koliko samo svake godine ima diplomiranih doktora i pravnika pa se niko ne zali kao mi, muzicari...Mozda se i zale, ali ne citam njihove forume....
P.S. Slazem se sa Bogijem sto je napisao gore...

Poenta je u tome, sto su "diplomirani doktori i pravnici" (pra)stara prica... verovao ili ne, stanje je danas kud i kamo gore nego pre desetak ili petnaest godina od kada ta prica koju pricas datira. Svi smo danas (nezaposleni) "diplomirani doktori i pravnici" ... ziveli! :da:

Evo iz mog ugla:
za elektronicare, dizajnere hardvera (bilo kakvog!) daj Boze ako ima ukupno 100 ozbiljnih radnih mesta u celoj Srbiji! Sve velike fabrike i kompanije koje su se time ranije bavile (i obezbedjivale i preko 1000 radnih mesta) su ili propale, ili su u krajnjoj fazi propadanja (nikoga ozbiljno ne uposljavaju).
Nekakva srpska elektronska industrija ce se svesti na male firmice sa po tuce ljudi max (nisu samo hard. dizajneri, nego i programeri, tehnicari,... itd).
Na zalost nemam precizne podatke, jer gomila malih firmica koje se jos bave elektronikom, rade po stanovima i ne oglasavaju potrebu za ljudima tako cesto, jer im ne trebaju. Godinama nisam video oglas za posao za nekoga ko je zavrsio elektroniku (nisam nesto ni pratio) ali znam one koji to redovno prate i nema!
U vreme kada sam se ja zaposljavao bilo je oglasa svakog meseca... mada je i tada vec pocela kriza!

Ja sam nastavio da se borim protiv vetrenjaca, i bavim se i dalje onim za sta sam skolu zavrsio :da: ... jedino sto moram da se uposljavam sam, a ne da ocekujem da to neko drugi uradi. Ne mogu bas da savetujem da je to uvek dobra ideja! Pogotovo ako se raz*ebe industrija, gubi se i interesovanje potencijalnih klijenata za tu oblast, jer vise ni ne traze da im neko ovde to uradi (ne ocekuju da iko to ume, ili ni ne traze), dovode odmah iz inostranstva.. i to bude zavrsni udarac za tu oblast. Jer ako ne uposljavate svoje ljude, sami sebi urusavate ekonomiju... ali na to niko ne obraca paznju :banghead:

pozdrav

bogi

p.s. imam neki osecaj da samo farmaceuti danas nisu u krizi i da vaze stara "pravila"... tako da.. MUzzy, ako hoces jos jedan fakultet... zavrsavaj farmaciju! Samo pozuri, da se opet sve ne okrene naglavacke!

Arthur
09-10-2010, 12:10 PM
@silicone
još kad bi ih na tim dramskim umetnostima zapravo učili makar i filmskom sound designu. Učči se stara praška škola koju je R.Nerc pokupio pre 20ak godina, tako da se uopšte ne praktikuju novi sistemi postprodukcije i sl. Nisam siguran da uopšte rade na PT. Pun kurac njih koji je završilo to, veze sa post-om nemaju, pa uče od nule i sami provaljuju, a niko nema kontakta sa hollywood templateima pa se na niovu države i poštuje skoro nigde neka standardizacija u post-u

awacs
09-10-2010, 01:18 PM
pa se na niovu dr?ave i po?tuje skoro nigde neka standardizacija u post-u

Hehe, na TV-u je jo? tri puta grđe. Svako malo natrčim na Slagalicu (RTS 1) i to je apsolutno ?izenje. Ono - odnos jačine d?inglova i dijaloga... ludilo. O frekventnom odzivu onih bubica da ne pričam. A jbt, to nije samo najgledaniji kviz u Srbiji nego i jedna od najgledanijih emisija uop?te.

Pozdrav,

Vasa

silicon science
09-10-2010, 01:34 PM
@silicone
još kad bi ih na tim dramskim umetnostima zapravo učili makar i filmskom sound designu. Učči se stara praška škola koju je R.Nerc pokupio pre 20ak godina, tako da se uopšte ne praktikuju novi sistemi postprodukcije i sl. Nisam siguran da uopšte rade na PT. Pun kurac njih koji je završilo to, veze sa post-om nemaju, pa uče od nule i sami provaljuju, a niko nema kontakta sa hollywood templateima pa se na niovu države i poštuje skoro nigde neka standardizacija u post-u

Jeste, stoji da je old school :) Ali u tome ne vidim nista lose, cak naprotiv... Jer zamisli da zavrsis shkolu na dramskom odseku a da ne znas ko je Nerc ili Stanislavski... Sto se tiche FDU ne znam kako stoje stvari sa nastavnim programom, ali je akademija u NS (sto se tiche zvuka) prilichno mlada, jos nije ni tinejdzer... Radi se na Pro tulsu, na Mac-u... A sto se tiche standardizacije i veze sa svetom u potpunosti se slazem... Sto se tiche znanja oko posta itd, za sada ne mogu nikakav komentar da dam (kad budem pri kraju skolovanja mozes da me preslisas:wink::), a uostalom ima ljudi koji su zavrsili tu skolu a znaju 16 puta vise od ponudjenog znanja... Sve je to ipak relativno... Shkole sluze da te usmere, nauche nechemu, da ostvarish kontakte i nauchis se timskom radu... Znas i sam da ti znanje niko ne moze utuviti u glavu, vec sam moras da kopas i grebesh... Mislim da je to univerzalno za vecinu obrazovnih ustanova, a da nisu na nivou MIT-a.

awacs
09-10-2010, 03:43 PM
Shkole sluze da te usmere, nauche nechemu, da ostvarish kontakte i nauchis se timskom radu... Znas i sam da ti znanje niko ne moze utuviti u glavu, vec sam moras da kopas i grebesh...

+1.000.000,00

Mislim da je to univerzalno za vecinu obrazovnih ustanova, a da nisu na novou MIT-a.

Upoznao sam izvesnu ženu (Sherry Turkle (http://www.mit.edu/~sturkle/)) koja predaje na MIT (bar je predavala u to vreme) i njen opis MIT-a se svodio na: "a place where you learn how to start thinking".

Pozdrav,

Vasa

gorjan
09-10-2010, 07:14 PM
proizvodnja diploma sa zvucnim nazivima koje nicem ne sluze je postao ozbiljan biznis
raznorazni menageri, inzenjeri, itd...
pitanje je da li onaj ko ulazi u takvu pricu, zna zasto to radi...
ukoliko ima caleta/rodju/kuma na pozxiciji da ga odmah ubaci u posao, onda je to ozbiljna prica
ako neko ocekuje da ce diploma tog tipa da ga lansira u ozbiljan posao u ovoj zemlji,a da nema ono gore navedeno, u opasnoj je zabludi
moje amatersko misljenje, naravno:)

davidov
09-10-2010, 07:45 PM
Upoznao sam izvesnu ?enu (Sherry Turkle (http://www.mit.edu/%7Esturkle/)) koja predaje na MIT (bar je predavala u to vreme) i njen opis MIT-a se svodio na: "a place where you learn how to start thinking".
Veoma lepo receno :).

SomiKnight
09-10-2010, 08:49 PM
Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi.
A nije mi najjasnije ni zasto, ladno dajete nelogicne izjave da ne mora covek vise da se skoluje nego da radi jer vec je zavrsio jednu skolu, stvarno mi nije jasno kakve veze ima zavrseno celo sa produkcijom? Ja koliko sam shvatio do sada mu je produkcija, snimanje sta li vec bilo hobi, svidelo mu se, sada bi hteo da nauci da to radi u nekoj skoli i da se zaposli.
Dakle, neko vas pita za savet, a vi mu kazete da je kasno, verovatno treba da se upuca covek jer je zakasnio, sta li? Ili da eto digne ruke od svega i da taksira?

Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. I pored svega sto bih imao da kazem o obrazovanju, mislim da u ovom slucaju bih ipak preporucio da se upise nesto iz te oblasti, iz prostog razloga da se u toku skolovanja vrti u tim krugovima gde je moguce sresti neke kontakte sa kojima mogu da se odrade neki poslovi i obezbede buduci angazmani. Dakle moj savet je da se upise bilo sta a u toku skolovanja ne obraca paznja na samu skolu, nego na druzenja sa ljudima koji su iz tih krugova i da se energija usmeri u skalapanju poznanstava i veza i obezbedi kakav takav posao nakon skolovanja, a skola ce se vec zavrsiti kako tako.

Pa ako neko moze da mu preporuci koje mesto bi moglo najvise da mu pruzi u tom smeru, neka da savet.

Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.

boggy
09-10-2010, 08:54 PM
Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi.....

Eto imamo sad i optimisticno vidjenje stvari... samo treba da se ostvari.

Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. .....
Bez skole nece nikada da nadje posao!?!?!?! :shock:
Voleo bi da cujem koliko imamo uspesnih snimatelja i/ili producenata koji su bas tu skolu zavrsili i nasli posao i postali uspesni... odnosno koliko ih ima kojima je SAMO TO bio uslov za sve ostalo... :banghead:
Idealistican ili cak bajkovit stav... svaka cast na optimizmu!

Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.

Prevelik broj taksista u gradu ima zavrsen fakultet (za moj ukus... prevelik)

BTW, dobrodosao na forum! :)

pozdrav

bogi

SomiKnight
09-10-2010, 09:05 PM

Ih dobrodosao :) . Ali pazi stvarno prvi post :D .

Moguce da ima neskolovanih snimatelja i/ili producenata, ili skolovanih koji su nasli posao preko veze, ali ne vidim kako to pomaze coveku u svojoj nedoumici.

Ispada po vasoj prici da je nemoguce zavrsiti skolu i zaposliti se? E pa muzzy sta ces, moraces u taksiste :) .

Bas zato sam predlozio da se upise nesto i tamo ostvare kontakti sa ljudima koji se time bave i tako mozda obezbedi neka buducnost u tom poslu, ako sedi kuci nece to nikad docekati to je sigurno. Moj brat ima 27 godina i treca je godina za tonca, kad zavrsi imace 28-29, ali bolje ikad nego nikad. Znam da tu nece dobiti nesto znanja, a na njemu samom je sta ce izvuci iz kontakta sa studentima i profesorima.
Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola :D , ja glasam za skolu.

boggy
09-10-2010, 09:12 PM
........
Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola :D , ja glasam za skolu.
Nadam se da ce se javiti ljudi na threadu koji mogu da te brutalno demantuju.

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi.
2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,...
3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli.
4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis...

pozdrav

bogi

kejkz
09-10-2010, 09:15 PM
Shkola je lepa stvar ako je sebi mozes priustiti, medjutim, u ovom poslu se mnogo vise nauci radeci nego citajuci knjige i uceci o opremi. Davati tolike pare za skolu, barem po meni, ima smisla jedino ako stvarno ne postoji drugi nacin da se naucis studijskom radu. A ima ih, onoliko, pa cini mi se da Artur ima stalno otvoreno mesto segrtovanja kod njega. Tek kada krenes da radis sa nekim realnim materijalom, tek kada se pojavi krajnji rok, tek kada provedes sate radeci na nekoj stvari dok ne dostignes odredjeni nivo kvaliteta, mozes pricati o pravoj skoli. I tek kada te to bude stvarno hranilo, imaces nesto od toga.
Ja licno sam nekoliko godina radio sa bendovima i pojedincima razne stvari, snimao, editovao, miksao, gresio, radio za dzabe, filmove, reklame, muziku za njih, efekte, cuda razna. Uz to sam zavrsio i fakultet, radio sa kompjuterima i radio preko omladinske zadruge razne fizicke poslove, najvise nosenje namestaja. Zavrsio sam fakultet i pre dve godine se zaposlio u softverskoj firmi koja radi programiranje za Carl Zeiss MicroImaging, sada zaradjujem dovoljno da mogu ziveti sam i kupovati opremu kakvu pozelim. I dalje nekada radim sa bendovima, kada mi vreme dozvoli, ali najvise radim sam, na svojoj muzici. To je naravno samo jedan od puteva, i svakako nije jedini i onaj na koji se mozes ugledati, ustvari, poenta i jeste da ti mi ovde ne mozemo reci ono sto ti ne znas sam, samo ti mozemo preneti nase iskustvo. Po meni, studiranje je lepa stvar, i jeste, fakultet te moze nauciti da mnoge stvari gledas iz raznih perspektiva. Covek nikada nije star za fakultet, ja da mogu, studirao bih ceo zivot, ali to tesko da placa racune na kraju meseca.
Dakle, na kraju krajeva, zaboravi sve sto smo ti ovde rekli, sedi sa sobom, razmisli, odluci... to je ipak tvoja odluka, ne nasa, a svi odlucujemo samo za sebe... Sta god da odlucis, nadam se da ce te ispuniti.

DaBear
09-10-2010, 09:57 PM
bas se svi lepo raspisashe....jos samo nesto da dodam..

Ako vec imas uslova (zivis kod caleta i keve i ne radis, racuni placeni, dzeparac svakog meseca, itd) onda se baci na eksperimantisanje, snimanje, sviranje, slusaj, slusaj i analiziraj.
Ja sam kao mladji slusao i slusao, pa na sluske, pa na kutije i pokusavao da skapiram kako su neke stvari uradjene. Tad nije bilo plugova....nego tehnika i dovijanja i mastovitosti.
A tek skola nije bilo uopste....
Kako smo se odusevili kad smo stavili direct out od clapa sa TR808 u distrorzija pedalu i sa onim sustejnom dobili od suvog, kratkog klapa khhhhhhhhhhhhhh !!
Do jaja !!

Ja i sad volim da sednem i samo se zezam sa plugovima...da vidim sta sve tu moze da se izchmara !!! Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...itd
To nema u skoli, takodje...

MUzzY
09-10-2010, 10:03 PM
Nadam se da ce se javiti ljudi na threadu koji mogu da te brutalno demantuju.

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi.
2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,...
3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli.
4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis...

pozdrav

bogi

1. imam jednu ciju diplomu mogu da okacim iznad monitora (kad je dobijem) i to je to. Poznanica je upisala doktorske jer nema sta drugo da radi (takodje celistkinja) ... ne zna ni kako ce ih platiti.
2. Posao ne mogu da najdem jer kontakte nemam. Ponavljam da sam vec pitao par ljudi da li im treba "segrt" i reklisu da vec imaju i da im ne treba.
3. Znam da se ne uci u skoli. Pitanje za sve - gde se uci? Ko je voljan da pomogne?
4. Ovo sam sve nazalost shvatio pred kraj studia i zato sam se potpuno razocarao u celu pricu ... plus to sto me je profesor fenomenalno za*ebo...

Da se razumemo ni jedna od ovih skola nije na nivou akademije. Sve traju maximalno po 13 meseci i to je to (gledao sam nekoliko u Montrealu i Torontu kao i recimo L.A. Recording school koja kosta 27000$). Znaci sve su kursevi. Kao, intezivni. SAE je mozda jedina skola "na glasu" koja traje 2 godine i ima opciju za master od 12 meseci).

Ja na ovo gledam kao priliku da ucim na konkretnoj opremi i da kroz skolu pokusam da dodjem do nekih kontakata. Nisam zaista malo dete koje misli da mi je sve zagarantovano kad (i ako) je zavrsi. Na ovaj potez se odlucujem zato sto ne vidim ni jedan drugi. Beograd ima xyz kucnih studija. Gde je tu bilo kakvo mesto? Mislim, ako neko zna nekoga da mu treba segrt - evo moj mail - madmuzzy@gmail.com, radim za dzabe! Nosam kablove i kuvam kafu i caj i idem po jogurt i burek! Ja nisam uspeo da nadjem. Samo nemojte pricati kako to sve moze tako i kako samo treba biti uporan. Ja ZNAM da to ide tako i veoma sam uporan ali mislim da pomoc nije na odmet. Jedino ako neko nece...

Imam jos par opcija da zapalim za vec navedeni Montreal i probam tamo ali to su varijante koje su skoro pa duplo skuplje od ove "domace".

Arthur
09-10-2010, 10:04 PM
to je kvaka 22, ja eto šomijevom bratu nikad ne bi dao posao ako je na trećoj godini, i nije radio već po studijima i sl. Naročito ne ako čeka da završi školu pa da zapravo nešto i nauči. Ili, možda bi i dobio ako je mega talentovan i brzo se snalazi. Ali, ako je takav, nemoguće da je ostao u školi do 28-29te. Sticajem okolnosti trenutno imam par veoma talentovanih asistenata, nešto starijih (oko30), ali uglavnom ne preferiram starije od 25.

MUzzY
09-10-2010, 10:08 PM
bas se svi lepo raspisashe....jos samo nesto da dodam..

Ako vec imas uslova (zivis kod caleta i keve i ne radis, racuni placeni, dzeparac svakog meseca, itd) onda se baci na eksperimantisanje, snimanje, sviranje, slusaj, slusaj i analiziraj.
Ja sam kao mladji slusao i slusao, pa na sluske, pa na kutije i pokusavao da skapiram kako su neke stvari uradjene. Tad nije bilo plugova....nego tehnika i dovijanja i mastovitosti.
A tek skola nije bilo uopste....
Kako smo se odusevili kad smo stavili direct out od clapa sa TR808 u distrorzija pedalu i sa onim sustejnom dobili od suvog, kratkog klapa khhhhhhhhhhhhhh !!
Do jaja !!

Ja i sad volim da sednem i samo se zezam sa plugovima...da vidim sta sve tu moze da se izchmara !!! Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...itd
To nema u skoli, takodje...

Radim to od srednje skole upravo zato sto me beskrajno interesuje i zato sto puno toga novog otkrijem ali uglavnom "nabadam". Ne zelim to tako...
Drugo, kacim uvek kad nesto novo uradim bas ovde na forum i dobijem mozda 2-3 strucna komentara. Mislim, ok, nece svako da slusa itd. Ali gde onda ja to da naucim? Od drugara koji znaju 5x manje od mene i koji me podrzavaju i kazu uuu bas si napredovao ovo super zvuci?

MUzzY
09-10-2010, 10:10 PM
@Artur. Eto, znaci da odem do taxi udruzenja onda? Imam 26. jbg.

Znak
09-10-2010, 10:12 PM
Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...

Ja sam oduvek tra?io način kako da uvučem zvuk u Photoshop i tamo ga retu?iram, kad eno napravi?e iZotope RX...

SomiKnight
09-10-2010, 10:13 PM
Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu,

Da primetio sam, i vec napisao sta mislim o tome, i dalje mi nije jasno sto pominjete tu skolu koju je zavrsio, celo, i sam je covek rekao , eto greska u proceni, od toga se ne zivi, idemo dalje, zaboravite na to, kao da je rekao da nema skolu, ne zeli time da se bavi, zeli nesto drugo a to je snimanje.

i znam da im nije najbitnije

Naravno nije im najbitnije ali moze da bude bitno, da treba da zaposle nekog ko zna i ima skolu ili samo zna zaposlice ovoga sa skolom, e sad dolazimo do problema kako doci do tog znanja?

Ja i dalje stojim do toga da mu je najbolje da upise skolu neku, tamo se posveti tome da bude "snalazljiv, prodoaran, uporan" , upozna ljude stvarne koji se time bave, eto lepo rece kejkz da ima ljudi kod kojih moze da se segrtari, paralelno skola i bude segrt, i posle dve ili koje godine vise ima znanje i skolu.

Naravno da je verovatno tacno da treba biti "snalazljiv, prodoaran, uporan" ali misljenja sam da ne treba tako lako odbaciti ideju skole iz te price, pa eto i kejkz se paralelno skolovao i bio segrt kako sam skapirao, sta fali svemu tome, narocito jer ispada da je kejkz cak ucio skolu sa kojom ne radi posao kojim se bavi sada, dok bi muzzy isao bas u skolu sa kojom bi i radio.

boggy
09-10-2010, 10:14 PM
..........

Imam jos par opcija da zapalim za vec navedeni Montreal i probam tamo ali to su varijante koje su skoro pa duplo skuplje od ove "domace".
Samo mogu da kazem da se u Srbiji nece situacija popraviti jos nekoliko desetina godina, tako da keksavi ima pravo... dobro razmisli... para, zdravlja, zivaca i vremena nema niko na pretek, zato smo svi tako "pesimisticki" raspolozeni... prenosimo sopstvena iskustva... ja se barem (vise) ne lozim... ne da mi krstenica.
Ne kazem da je nemoguce naci posao, samo kazem da diploma ne znaci vise ono sto je znacila pre, i jos.. ne znaci vise ni jedna diploma nista... i dalje moras biti snalazljiv, uporan, strpljiv itd....
Ako si bas resio da se bavis produkcijom.. zasto ne stavis oglas u malim oglasima na Rumskom sa tekstom koji si upravo naveo ispred e-maila... to je jedan "titraj" prodornosti.... veruj mi da poslodavac gleda i kako se boris... ako si tunjav, stidljiv, povucen, nedruzeljubiv.... ne mogu ti reci da se te osobine preterano cene...

pozdrav

bogi

DaBear
09-10-2010, 10:17 PM
1

Ja na ovo gledam kao priliku da ucim na konkretnoj opremi i da kroz skolu pokusam da dodjem do nekih kontakata. Nisam zaista malo dete koje misli da mi je sve zagarantovano kad (i ako) je zavrsi. Na ovaj potez se odlucujem zato sto ne vidim ni jedan drugi. Beograd ima xyz kucnih studija. Gde je tu bilo kakvo mesto? Mislim, ako neko zna nekoga da mu treba segrt - evo moj mail - madmuzzy@gmail.com, radim za dzabe! Nosam kablove i kuvam kafu i caj i idem po jogurt i burek! Ja nisam uspeo da nadjem. Samo nemojte pricati kako to sve moze tako i kako samo treba biti uporan. Ja ZNAM da to ide tako i veoma sam uporan ali mislim da pomoc nije na odmet. Jedino ako neko nece...

pa sve ovo govori da se posao snimateljski vise ne trazi kao nekad...a nikad nije bio nesto rasprostanjen niti placen...
Za te pare mozes da iznajmis neki prostor, ako vec imas opremu i da se zezas dve godine. Naucices sigurno vise...ako ne - prodas opremu i povratis deo para. Diplomu nemozes da prodas!

Kontakte ostvarujes radeci sa ljudima a ne u skoli gde SVI ocekuju isto! (da uspostave neki kontakt?) kakav kontakt? sa kime?

Da ponovim moje misljenje od pre - ja nikoga nebi savetovao da se bavi muzikom danas kao profesijom. Ukoliko neko vec nema 10-ak izdanja do 20-22 godine...onda nema smisla. samo gubljenje dragocenog vremena i trosenje zivota uludo...

sve sam to prosao i kod nas i ovde i mogu da izvucem neke zakljucke do sad..gledam kako se sve menja neverovatnom brzinom, a kod nas ljudi jos uvek nisu svesni toga.
Izuzetaka ima, moze da se nabode nesto...ali sve je to kratkotrajno - nece te obezbediti (kao nekad) za ceo zivot...nego posle moras po stare dane sve izpocetka

SomiKnight
09-10-2010, 10:29 PM
@Arthur

Nije to kvaka 22, vec je zaposlen brat duze vreme, ali je skapirao da mu skola ne bi bila na odmet pa je upisao, i zavrsice je eto sa 28 godina, dakle znanje ima jer vec radi, imace tada i skolu, i recimo da da otkaz da li bi ga tada zaposlio?

Ili recimo Muzzy upise skolu, primite ga kao segrta Studio Underground tra?i ?egrta za poslove editinga i usnimavanja , za dve godine ima neko znanje, ima skolu, ima 28 godina, jel bi ga primio da radi kod tebe?

Arthur
10-10-2010, 12:59 AM
ko što rekoh, ako ima već radnog iskustva nekog, zna šta je pojačalo a šta zvučnik i čemu služi hajhet na bubnju, i pritom je prijatan i adaptibilan radnoj atmosferi, i najbitnije od svega SAM SE JAVI I POKAŽE INTERESOVANJE, mislim da bi mu dao šansu. Evo, koliko dugo već postoji ovaj forum , a muzzy je član od 2003će (dakle duže nego ja), i koliko je puta pitao nekog da li može da šegrtuje u studiju i asistira? Ja od nove godine imam aktuelan oglas za asistente, i koliko vidim, muzzy se dole još nije pojavio, iako je preko PM imao neke korespodencije samnom, koliko mi se čini, ne preterano produktivne.

alek019
10-10-2010, 01:49 AM
Ufff, ?ta sve ovde napisaste...
Muzzy, dilema mo?e biti taxi ili no?enje bureka i jogurta, ali ?kolica i no?enje bureka i jogurta, e tu nikake dileme nema.
Pravac ?kolica.

SomiKnight
10-10-2010, 07:30 AM
Ja koliko sam shvatio muzzy tek od skora zeli da radi ovaj posao, mozda zato nije do sada imao prilike da segrtuje negde, mozda za neke oglase nije ni znao ali dobro nebitno to sada, u svakom slucaju ako do sada nije isao na tu kartu da mu je vazno da prvo segrtuje, sada zna i moze da se posveti tome, a eto ima i otvorenih mesta.

Uz skolu i neki takav angazman ako nadje, po meni idealna kombinacija za isplanirane sledece dve godine. Znam moze tako i bez skole mozda, ali skola ne moze da odmogne, sem sto kosta, ali moze da pomogne. Uz segrtarenje negde makar nece izgubiti vreme kao sto ste rekli.

DaBear
10-10-2010, 10:33 AM
Ja koliko sam shvatio muzzy tek od skora zeli da radi ovaj posao,

ako se tek odskora opredelio da bude "producent / snimatelj" - okasnio je. :(

svesce se sve na gubljenje vremena i novca....garant !!

SomiKnight
10-10-2010, 10:47 AM
Ja bi razumeo da on ima 62 godine pa da vi pricate ovako, ali sa 26, stvarno mi nije jasno...

Meni sve ovo vise pocinje da lici na pricu likova koji rade taj slican posao, i zive od toga, i sada kad neko drugi hoce da radi to isto oni kazu kako je to nemoguce.
Aman ljudi kako mozete nekoj mladoj osobi da preporucujete da se bavi NICIM u zivotu radije nego da pokusa da se bavi NECIM sto voli, sta da radi muzzy, da se ko kinezi baca sa sprata zgrade ako ne upise skolu ili padne godinu, ne razumem.

DaBear
10-10-2010, 11:15 AM
Ja bi razumeo da on ima 62 godine pa da vi pricate ovako, ali sa 26, stvarno mi nije jasno...

Meni sve ovo vise pocinje da lici na pricu likova koji rade taj slican posao, i zive od toga, i sada kad neko drugi hoce da radi to isto oni kazu kako je to nemoguce.
Aman ljudi kako mozete nekoj mladoj osobi da preporucujete da se bavi NICIM u zivotu radije nego da pokusa da se bavi NECIM sto voli, sta da radi muzzy, da se ko kinezi baca sa sprata zgrade ako ne upise skolu ili padne godinu, ne razumem.

nije ta prica....a nije ni nemoguce, samo sto bi sa 26 godina VEC trebao da zna dosta vise o tome. Znaci nije se interesovao od malena.

Ja sam na primer vec svirao sa bendovima pred kraj osnovne skole, 7-8 razred (!)...igranke itd. do 23 godine (kad sam otisao u London) sam svirao brdo zivih svirki, bili smo cak i na hipodromu pred 30.000 kad je svirao Iron Maiden i Dugme ranih 80-ih...
sa 17 godina smo vec chmarali sa elektronikom i imali 8 track demo studio i radili stotine demo snimaka raznim bendovima...pa smo posle sklepali 3 racka modula i MC4 i zaredjali po beogradskim studijima da programiramo svima po redu na preko 20 albuma...pa nasi projekti (2 albuma, 2 singla) tv nastupi, pa rad po studijima kao snimatelj,...itd itd..i sve to do 23 godine.

i tad smo mislili da sve znamo (pose tolikog "ikustva"), otisli u London i shvatili da je sve to nista i da treba ponovo krenuti odpocetka. Ali bilo je lakse zbog sve te rutine koju am preturio preko glave..

Zato mislim da je kasno...po menu - ukoliko postoji neki unutrasnji talenat ili jaka zelja da se covek bavi necim - to se ispolji vrlo rano. Sa 26 je kasno...

Dok zavrsi 2 godine, bice 28, OPET nema realno iskustvo rada sa ljudima, (brzo) resavanje problema, to se ne uci u skoli...dok se malo uhoda, AKO i nadje neki posao - eto leto 30-eto !! Trebao je vec da se ozeni, pa deca...inace prodje voz!

E onda pocinju drugi problem, manje vremena za sve ostalo itd itd... :(

Arthur
10-10-2010, 11:57 AM
realno, nije ta taxi solucija ni tako hrđava, spram perpsektive muzičke scene u srbiji naročito :) A izbor profesionalne orijentacije se definitino ne pravi u 26toj. Ja sam sa 20 odlučio da se bavim ovim, sa 23 počeo da šegrtujem,od 27me imam svoj studio u kome radim i od koga živim a od skora i porodicu hranim. I sad trebam nekom od 28 da preporučujem da "počne"?

SomiKnight
10-10-2010, 01:22 PM
Znaci ti si sa 23 poceo da segrtujes a vec sa 27 imas sopstveni studio, znaci to je 4 godine, i ti to nekome NE preporucujes vec da ide u taksiste? Dakle muzzy ako pocne sa 26 da segrtuje jos zavrsi i skolu vec u 30-oj je moguce da ce imati studio?

Eto ja sam mislio mi ozbiljno pricamo ovde a ispade ova tema sprdnja neka, sta li?

boggy
10-10-2010, 01:40 PM

Iskustvo mi kaze da ako je nekom stvarno stalo, nece mnogo slusati savete nego ce da uradi po svome... tako da ja ne vidim nikakve lose ili skrivene namere u DaBearovom i Arthurovom poslu. Makar i hteli da "uklanjaju" potencijalnu konkurenciju, nemaju takvu moc. Uporan covek ce isterati sta je naumio bez obzira sta okolina savetuje... zato nema potrebe da ih kritikujes zato sto tako pricaju, imaju pravo na to. Niko ne zna sta ce MUzzy uraditi sa ovim stvarima u zivotu, i tvoja "podrska" nije dovoljna da on uspe... kada bude u problemima, sa forumskom "podrskom" moze da obrise znas vec sta... :rolleyes: :rolleyes: ... pri tom imaj u vidu da "podrzavas" coveka da potrosi pare (preko svega ostalog) za nesto, za sta ce mozda da prica za par godina da je pogresio... i, sta smo onda uradili?

pozdrav

bogi

awacs
10-10-2010, 02:03 PM
Ispada po vasoj prici da je nemoguce zavrsiti skolu i zaposliti se? E pa muzzy sta ces, moraces u taksiste :).

Rekao bih da uop?te nisi shvatio moju priču o taksistima. Ja sam lepo rekao da je posao snimatelja isto ?to i posao taksiste. U moje vreme se to zvalo "metafora" :)

I niko ovde nije rekao da je ?kola lo?a ili nepo?eljna. I ja poput Muzzyja smatram da je ?kola zgodna za sticanje kontakata (to su uglavnom ?kole sa multimedijalnim programima, pa ima tu i nekih koji se lo?e na re?iju ili kameru ili ?tatijaznam). Mo?e već u ?koli da počne da se pravi neka multimedijalna ekipa.

Radi se samo o tome da ?kola nije nu?na za bavljenje snimateljskim poslom. Ko ima pare i voli - nek upisuje, ali neka ne očekuje da će sa diplomom bilo koje ?kole za snimatelje lak?e doći do posla. Moj jako dobar drugar je zavr?io jedan od pomenutih intenzivnih kurseva u Torontu. Iza?lo ga nekih 12.000 kanadskih dolarskih kupona. Sad radi kao digitalni arhiver u nekoj softverskoj firmi (dnevni backup podataka na DAT trake i takve stvari).

I da, DaBear je potpuno u pravu - godine starosti su jako va?na stavka. I to sam Muzzyju već napisao u jednoj privatnoj prepisci, pa evo sad ka?em i javno. A ljudi imaju pravo da veruju ili ne, njihova stvar.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
10-10-2010, 02:27 PM
moj slučaj je samo dokaz da se volja i upornost isplate. Voleo bih da me neko u praksi demantuje, ali ako neko u kasnijoj mladosti tek skontava šta želi, nisam siguran da ima iste polazne pozicije, a i to pokazuje ponešto o njegovom karakteru, koji kao takav i nije poželjan za ovakve bitke. Eto o čemu pričam.

MUzzY
10-10-2010, 02:34 PM
ko ?to rekoh, ako ima već radnog iskustva nekog, zna ?ta je pojačalo a ?ta zvučnik i čemu slu?i hajhet na bubnju, i pritom je prijatan i adaptibilan radnoj atmosferi, i najbitnije od svega SAM SE JAVI I POKA?E INTERESOVANJE, mislim da bi mu dao ?ansu. Evo, koliko dugo već postoji ovaj forum , a muzzy je član od 2003će (dakle du?e nego ja), i koliko je puta pitao nekog da li mo?e da ?egrtuje u studiju i asistira? Ja od nove godine imam aktuelan oglas za asistente, i koliko vidim, muzzy se dole jo? nije pojavio, iako je preko PM imao neke korespodencije samnom, koliko mi se čini, ne preterano produktivne.

Za tvoj oglas zaista ne znam i osim sto je nase dopisivanje preko PM-a ostalo na tome da poslusas onu poslednju pesmu koju sam napravio i kratkoj diskusiji oko SAE-a. Pokusao sam da nadjem taj tred u "razno" o kome si pricao ne vidim ga ali mi veruj da bolje sviram i aranziram nego sto se snalazim sa saerchom po forumu. Ne znam koja bi mi bolja referenca bila od onoga sto kacim ovde ili drzim na myspace-u jer drugo nemam.
Oko toga sta je ko uradio do 26. ok, dobro si se snasao i skontao sta zelis tacno. I ja sam mislio da ce mi celo biti karijera, svirao sam i na Kolarcu 3 puta, osvojio 2 prve nagrade na repubickim takmicenjima, saradjivao sa Darinkom Matic Marovic, pisao kompoziciju koja se izvela sa akdemskim odsekom, svirao u Akademiji nauka, bio prvo celo sve 4 godine na faxu itd. i sta sad? Sve to je izgubilo neki smisao meni i za mnoge stvari sam ja kriv ali sam dobrih 6 godina uporedo ucio o produkciji a ne radu u studiju i to znanje mi fali.
I ako nisam bio dovoljno jasan u nasem dopisivanju, da jako bih voleo da kod tebe radim kao segrt i za dz ako treba jer sam vec nekoliko puta rekao da sam impresioniran tvojim radovima i projektima. Za sebe smatram da imam dovoljno ideja i da sam za sve ove godine shvatio kako nesto treba da zvuci (aranzmanski) te mislim da bih se u tome jako dobro snasao. E sad, do prilike treba doci... ili pomognite ako bilo ko misli da ono sto radim ima smisla (ponavljam, sve sto sam radio imam online te svako moze da poslusa i kaze sta misli) ili recite "decko jbg. nisi ti za to".

awacs
10-10-2010, 02:39 PM
(...)

MUzzY
10-10-2010, 02:41 PM
moj slučaj je samo dokaz da se volja i upornost isplate. Voleo bih da me neko u praksi demantuje, ali ako neko u kasnijoj mladosti tek skontava ?ta ?eli, nisam siguran da ima iste polazne pozicije, a i to pokazuje pone?to o njegovom karakteru, koji kao takav i nije po?eljan za ovakve bitke. Eto o čemu pričam.

Moram i ovo da qutoujem sori :)
Ok je da sam ja zavrsio arhitekturu pa sad dosao na rumski i pricao kako mi je muzika u krvi :)
Svestan sam cinjenice da u danasnje vreme pored toga sto ucis moras biti i odlican marketing strucnjak i menadzer i vozac i sl. ... jbg. ja svo ovo vreme ucim 90% o muzici (10% me je jako interesovao CGI pa sam i na to trosio vreme :) )

Ako sam dobro razumeo, potpuno je nebitno kakav je nekome backgroud dokle god ima ispod 25 godina, komunikativan je i poslusan i brzo uci?

awacs
10-10-2010, 02:43 PM
ili pomognite ako bilo ko misli da ono sto radim ima smisla (ponavljam, sve sto sam radio imam online te svako moze da poslusa i kaze sta misli) ili recite "decko jbg. nisi ti za to".

Iz onoga što sam čuo mogu da kažem - dečko, ti jesi za muziku. Ali snalaženje u muzičkom (pa i studijskom) biznisu zahteva mnoge atribute pored poznavanja muzike. A ovde se upravo o tome priča.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
10-10-2010, 02:50 PM
Moram i ovo da qutoujem sori :)
Ok je da sam ja zavrsio arhitekturu pa sad dosao na rumski i pricao kako mi je muzika u krvi :)
Svestan sam cinjenice da u danasnje vreme pored toga sto ucis moras biti i odlican marketing strucnjak i menadzer i vozac i sl. ... jbg. ja svo ovo vreme ucim 90% o muzici (10% me je jako interesovao CGI pa sam i na to trosio vreme :) )

Ako sam dobro razumeo, potpuno je nebitno kakav je nekome backgroud dokle god ima ispod 25 godina, komunikativan je i poslusan i brzo uci?
pa u principu ne osuđujem ljude koji sa 18 ne znaju šta oće i ne rade na tome. Ja sam od moje 18te do te 23će skupljao hrabrost i usputna znanja da stvarno lupim sebi rukom o sto i kažem "ili ovo il ništa". Napustio fakultet, i svo svoje vreme i energiju posvetio tome. I to mi je negde granica legitimnog. Što ranije neko skonta šta želi, i što jače krene u to, više će poštovanje i od mene i od okoline steći. Ja dajem priliku svima da me demantuju, tako da u zadnjih par meseci je dole prošlo nekoliko momaka starijih od 25 koji su dobili priliku i iskoristili je.
A thread je sticky, negde na forumu.

boggy
10-10-2010, 03:08 PM
.............
Svestan sam cinjenice da u danasnje vreme pored toga sto ucis moras biti i odlican marketing strucnjak i menadzer i vozac i sl. ... jbg.

DA! :D Imaj u vidu da sam licno ja to (marketing "strucnjak", menadzer, sta god to znacilo) skapirao sa 40+, i ne preporucujem to NIKOME. Uopste nije jednostavno, ostaviti lemilicu, raznorazne CAD programe, i krenuti sa proucavanjem tema, koje me NIKADA u zivotu nisu privlacile, tipa "web marketing", "Word of Mouth marketing", da proucavas raznorazne zakone, pravila poslovanja, bankarsko poslovanje itd.. da bi uopste preziveo! Znanje elektronike i akustike mi tu nista ne pomaze, samo pravi osnov da citanje, navedenih tema i njima slicnih, ima nekog, nadam se, realnog smisla.

ja svo ovo vreme ucim 90% o muzici (10% me je jako interesovao CGI pa sam i na to trosio vreme :) )

Kobna greska! ...koja dolazi najcesce iz najblize okoline (porodice!) zbog inercije i secanja davnijih od 15 godina.
Komunikativnost se ne uci u skoli, covek mora sam da radi na sebi da bi to ostvario cak i ako nije talentovano komunikativan.
Najveca nevolja je u tome da je konkretno danas, kada je sve prepusteno stihiji (neki to vole da nazivaju demokratijom) i volji pojedinca i/ili grupe... prekticno vaznija necija komunikativnost nego poznavanje posla kojim se bavi...

To sto si napisao je vrlo blizu onome sto (zadnjih godina) gledam svakodnevno!

pozdrav

bogi

MUzzY
10-10-2010, 03:30 PM
Ja padam u ozbiljnu depresiju :D
Ja nisam sve ove godine ucio muziku ni pod cijim pritiskom. To je jedina stvar u zivotukoja me je apsoltno drzala prikovanom za sebe! Dnevno otkrijem po neku novu stvar i to nikad nece prestati. Ako sve 'ebeno propadne ja cu i dalje svirati ... :)
BTW, Arture, nasao sam tred ;)

boggy
10-10-2010, 03:39 PM
Ja padam u ozbiljnu depresiju :D

Nema razloga, svi bi onda trebali da se roknemo! ;)

Ja nisam sve ove godine ucio muziku ni pod cijim pritiskom. ......
Nisam ni ja ucio ono sto volim ni pod cijim pritiskom... ali sam, nadam se, naucio jos hrpu drugih stvari koje me nikada nisu zanimale, i nisam ih ucio dok me nije "zabolelo"... znaci... upravo ti se to desava... moraces da imas neke dodatne napore, koje nikada nisi zeleo, da bi uopste mogao da ostanes blizu muzici... to i ja radim godinama... jedino kod mene nije muzika u pitanju.... zasto da tebi bude bolje nego meni :p :D

pozdrav

bogi

MUzzY
10-10-2010, 03:43 PM
Google-> "Word of Mouth marketing", search...
download :D

boggy
10-10-2010, 04:00 PM
Google-> "Word of Mouth marketing", search...
download :D
Licno mislim da bi to i gomila slicnih "nevaznih" stvari (recimo poslovna korespodencija!!!) trebala da bude tema predavanja na nekom predmetu (zovi ga "Misc", nebitno je) svakog fakulteta, makar na postdiplomskim. Ovako, visokoskolski sistem, koji zna da bude izuzetno naporan i zahtevan, posle svega toga ti ostavi gu*icu na vetrometini i moras da se snalazis sam kako znas i umes. Ti si mozda imao i srece i hrabrosti bar da pitas na forumu... vecina nastavi da se potuca ne znajuci sta ih je snaslo. Pri tom je raspolaganje internetom olaksavajuca okolnost, samo imaj u vidu da mnogi imaju internet i da ti ni to ne daje neku prednost (kao ni jos jedna skola)

pozdrav

bogi

MUzzY
10-10-2010, 04:14 PM
Stoji mada je "one on one" prica jos uvek daleko efektnija i to na zalost danas kosta ko svetog Petra kajgana, sto bi moj tata rek'o.

Znak
10-10-2010, 06:35 PM
D?ozef Konrad je objavio prvi roman u 38. godini, Čarls Bukovski u 50, Me?a Selimović u 56, a ti oće? da počne? karijeru u 26. Strpi se bar jo? toliko...

Ozbiljno, ovi ?to pi?u da si mator su na nekim drogama verovatno.

boggy
10-10-2010, 07:11 PM
Džozef Konrad je objavio prvi roman u 38. godini, Čarls Bukovski u 50, Meša Selimović u 56, a ti oćeš da počneš karijeru u 26. Strpi se bar još toliko...

Svaka njima cast, a koliko ljudi nije uspelo jer je kasno pocelo?

Ozbiljno, ovi što pišu da si mator su na nekim drogama verovatno.

Potpuno sam straight ... ni Bensedin za spavanje ne koristim, cak sam i cigare ostavio pre godinu i po dana, alkohol ne konzumiram preko dvadeset godina, kafu sam prestao da pijem zbog cigara... tako da nema uticaja opojnih sredstava na ono sto pisem... osim ako su na kvantasu stavili nesto u ovu moju jabuku koju zvacem trenutno :D

MUzzY, ne mislim da si mator, cak i ne mislim da bi ti bolje bilo (ekonomski) ni da si mladji sto se tice muzicke produkcije :shock: (!)... ali definitivno ZNAM da je bolje da se krene ranije REALNO a ne u oblacima i ne valja nikad praviti od svog zivota naduveni balon... samo to.

pozdrav

bogi

Znak
10-10-2010, 07:20 PM
Svaka njima cast, a koliko ljudi nije uspelo jer je kasno pocelo?

Niko nije kasno počeo, ako shvataš šta hoću da kažem.

Edit: U konkretnom slučaju to je naročito jasno: MUzzY je radio neke vrlo korisne stvari, mnogo bolje nego da je u 17. počeo da vrti dugmiće na mikseti.

boggy
10-10-2010, 07:30 PM
Niko nije kasno počeo, ako shvataš šta hoću da kažem.

Edit: U konkretnom slučaju to je naročito jasno: MUzzY je radio neke vrlo korisne stvari, mnogo bolje nego da je u 17. počeo da vrti dugmiće na mikseti.
Nemam nista protiv toga, samo ovde pricamo o njegovoj zelji da sebi obezbedi ekonomski i fizicki opstanak u ovoj zemlji, a ne da li je radio nesto korisno ili ne do sada. Ako bolje razmislis, videces da to nema neke veze jedno sa drugim... jer u ovom slucaju on mora da PRODA to sto je nacelno korisno... i ima problem jer to niko nece da KUPI od njega... sto ne mora da znaci da je to sto on ima bezvredno, nego samo da to (nikom) ne treba... sto je posmatranje iste stvari iz dva razlicita ugla.
Sad ima zadatak, na stranu sta je sve radio, kako da sebi sto sigurnije i efikasnije obezbedi ekonomsku stabilnost... i o tome pricamo, a ne o dostignucima velikih knjizevnika...

pozdrav

bogi

Znak
10-10-2010, 07:38 PM
da PRODA

Kriza je žestoka u svim oblastima, mnogi koji su na vreme počeli i dostigli savršenstvo u svom zanatu danas su previše stari da menjaju zanimanje, a previše mladi za penziju. A leba nema.

DaBear
10-10-2010, 08:07 PM
Kriza je ?estoka u svim oblastima, mnogi koji su na vreme počeli i dostigli savr?enstvo u svom zanatu danas su previ?e stari da menjaju zanimanje, a previ?e mladi za penziju. A leba nema.

sta je pisac hteo da kaze ?:confused::confused::confused::confused:

MUzzY
10-10-2010, 08:11 PM
Znaci skolovan muzicar nikome ne treba? :) (ovde)

boggy
10-10-2010, 08:27 PM
Znaci skolovan muzicar nikome ne treba? :) (ovde)

MUzzY, vec sam rekao, ako mi ne verujes, okreni se oko sebe malo.. raspitaj se...

Ne znam da li treba ili ne, samo znam da mnoga (visokoskolska) zanimanja nisu vise trazena.

Ogroman broj inzenjera (hiljade! barem stotinu samo mojih kolega koje poznajem!) se, sa diplomom, iz Srbije iselilo u Australiju, Kanadu, Ameriku, Irsku, Englesku, sve u proteklih 10-15 godina (tamo jos nije kriza pocela tada)... vecina se nije vratila.. to malo sto je ostalo.. trebaju sve manje i manje... privreda se raspada...
Dok ne budu ljudi imali novaca ne samo za hleb i odecu, nece me cuditi ako nikome ne "treba" skolovani violoncelista, ne zato sto ljudi to NE ZELE I NE VOLE, nego nemaju para... a ako nemaju para, onda to tebi nije resenje :) ... itd.... itd...
To se krace zove "kriza"

I vec sam jednom rekao, visokoskolske ustanove nisu prirodno nastale, neko je ZELEO da ih napravi... sto znaci,.. da lako moze da se desi i da izgube "smisao", ako neko danas tako zeli.

Niko ti ne brani da sviras za svoju dusu i svoje prijatelje, ali ovde mi pricamo o tvojoj egzistenciji (ako se ne varam) a to je sasvim druga tema

pozdrav

bogi

Znak
10-10-2010, 08:33 PM
sta je pisac hteo da kaze ?:confused::confused::confused::confused:

Evo boggy isto rekao:

To se krace zove "kriza"

MUzzY
10-10-2010, 08:39 PM
@ Boggy, kapiram nego sam prosto morao da postavim to pitanje :)

DaBear
10-10-2010, 08:43 PM
nema leba od muzike. TACKA !
jedino resenje ti je da se zatvoris u sobu, bacis se na komponovanje i probas da provalis kako se prave hitovi...i napravis jedno 10 svetskih hitova i tako "na mala vrata" udjes u mjuzik bizznis!!

Znak
10-10-2010, 08:48 PM
nema leba od muzike. TACKA !
jedino resenje ti je da se zatvoris u sobu, bacis se na komponovanje i probas da provalis kako se prave hitovi...i napravis jedno 10 svetskih hitova i tako "na mala vrata" udjes u mjuzik bizznis!!

A kad ih napravi ne bi bilo lo?e da nađe i nekog da to otpeva i odsvira.