View Full Version : kako se nekad shmekerski miksovalo, danas ko debil klikces misem
InsaneEyes
28-08-2010, 03:59 AM
8-)
moja poenta ovog topica je da je mis uzasna naprava, sav se zguris ko retard, ako bi moglo ikako bez njega, al ne mere :D
<object width="480" height="385">
<embed src="http://www.youtube.com/v/X5ciPfj7ff4?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>Download:
FLV (http://www.rumski.com/forum/#)MP4 (http://www.rumski.com/forum/#)3GP (http://www.rumski.com/forum/#)
psionic
28-08-2010, 06:51 PM
Nekad su i racunari zauzimali pola fabricke hale pa nisu radili bolje od danasnjih :wink:
awacs
28-08-2010, 08:44 PM
Nekad su i racunari zauzimali pola fabricke hale pa nisu radili bolje od danasnjih :wink:
U vreme kad su računari zauzimali pola fabričke hale ljudi su radili bolje od dana?njih.
Pozdrav,
Vasa
LA-2A
28-08-2010, 09:24 PM
U vreme kad su računari zauzimali pola fabričke hale ljudi su radili bolje od današnjih.
Pozdrav,
Vasa
da samo sto tada da bi bend dosao do studija morao je da igra loto,a danas svako moze da kupi pc za 300-400e i da se oproba:rolleyes:,a ko bolje radi mi danas il oni juce mislim da to ne treba komentarisati uvek ces naci neku budalu koja ce izmisliti nesto novo i pomeriti granice
awacs
28-08-2010, 10:03 PM
da samo sto tada da bi bend dosao do studija morao je da igra loto
Pa sad... jel' ti to priča? iz prve ruke ili ti je to neko rekao? Nikad nisam igrao Loto, a ipak sam par puta do?ao do studija.
a danas svako moze da kupi pc za 300-400e i da se oproba:rolleyes:, a ko bolje radi mi danas il oni juce mislim da to ne treba komentarisati uvek ces naci neku budalu koja ce izmisliti nesto novo i pomeriti granice
Pa da - sve ima cenu! A najveća cena se plaća kad ljudi pomisle da su za 300-400? kupili ceo Abbey Road Studio, uključujući i Geoffa Emericka i Georgea Martina. I usput i i Chrisa Lorda Algea i Tonyja Masseratija, po?to su ih na?li onako povoljno online...
Pozdrav,
Vasa
LA-2A
28-08-2010, 10:24 PM
stani zar nismo pricali o vremenu kada je komp zauzimao pola hale??a odjednom ti u studiju bez loto listica ahahahha.. ne kapiramo se nas dvojca iako smo zemunci...ocu reci danas imaju svi iste sanse onaj ko ima studio od par milki ne znaci da je talentovaniji i bolji od nekog klinca koji budzi matru na pc-u bar u pravcu koji ja furam je tako,a madona neka se prca na ssl-u jer misli da teko treba:rotfl:
awacs
28-08-2010, 10:46 PM
onaj ko ima studio od par milki ne znaci da je talentovaniji i bolji od nekog klinca koji budzi matru na pc-u bar u pravcu koji ja furam je tako,a madona neka se prca na ssl-u jer misli da teko treba:rotfl:
E, to si dobro rekao - svako treba da se prca tamo gde misli da treba i gde mo?e da plati :jupi:
Pozdrav,
Vasa
Ranije je u studio isao onaj ko zasluzuje a sad po kompu "prchka" svako, a kad sa muzikom "prchka" svako, dobijemo ovo sto se danas vrti po radiju i desava u muzici... Upravo je taj "elitizam" odrzavao neki red i standarde, a cim su uveli "samoupravljanje" u muziku sve je otislo do k***a... i ne samo u muziku, danas npr. svako moze da ima i TV stanicu, sa amaterskom kamerom, preuredjenom shupom i nekom droljicom s ulice koja pravilno akcentuje svaku 15. rec a o dikciji je cula jednom, al se ne seca sta je to...
fosnex
29-08-2010, 02:57 AM
8-)
moja poenta ovog topica je da je mis uzasna naprava, sav se zguris ko retard, ako bi moglo ikako bez njega, al ne mere :D
<object width="480" height="385">
<embed src="http://www.youtube.com/v/X5ciPfj7ff4?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>Download:
FLV (http://www.rumski.com/forum/#)MP4 (http://www.rumski.com/forum/#)3GP (http://www.rumski.com/forum/#)
Jebo ovog rumuna i ovu njemicu... Ajmo malo pravog mixanja,evo recimo mladog Vukse za mixerom:rotfl:
http://www.youtube.com/watch?v=_ZSwcy1LfUQ&feature=related
LA-2A
29-08-2010, 07:16 AM
bahahahahha zdrave u srce me dirnu evo i suzu sam pustio/la ccc zasu treba da bude ista boja,ma u miksu cemo da skinemo samo malo svetla i boje dodas i to je to:banghead:
psionic
29-08-2010, 07:36 AM
Sto su bre ljudi ovoliko nostalgicni ? Sta se radilo bolje, hoces reci da je stari "tristac" bolji od Audia A8 ? Neki treba da zive u '80, nekima je lepo u '70, a nekima mozda i u '41. Ja bih se najbolje osecao u 3010 ! To sto je ta muzika obelezila jednan period masovnog sna i iluzije da je zivot lep (zato ceh sad placaju njihova deca) ne znaci da je ta muzika stvarno imala dusu i stvarno bila dobra. Realno gledajuci i sa neke distance, zar je ovaj Cola imao bolji snimak nego na primer jedan Joksimovic ? Budimo realni, a ne nostalgicni !
To sto svako ima komp i mik ne znaci obavezno pad kvaliteta. Naprotiv! Sansa je pruzena mnogima, pa i nekima koji inace nikad ne bi dosli do studijske opreme, a pritom su mozda talentovani. Svejedno i danas treba postena gomilica novca i opreme da se opremi studio.
Mrzim vracanje unazad jer je neprirodno. Najbolje je da se vratimo u pecine, to je bilo super, toplo, lepo, zidna umetnost, ne treba ti ni grejanje ni klima...
DaBear
29-08-2010, 08:32 AM
nije pre bio"elitizam" ekipe koja se bavila muzikom i snimanjem / miksanjem. Nego su to bili ljudi koji su naucili da sviraju i da koriste tih malo sprava koje su postojale tada, koji su istrajali da savladaju instrument i komponovanje i samim tim postigli neki kvalitet koji im je dao sansu da odu u pravi studio i to snime.
Oni su stedeli pare dok nisu kupili taj JEDAN instrument, ili spravu za snimanje, cuvali, vrednovali i naucili da ga koriste (jer nisu imali mogucnost da skacu sa jednog VST-a na drugi !!!)
znaci - ovladali su tom umetnoscu sviranja / pevanja / miksanja..
danas - svaki mrmot sa 300-400 eura kupi PC i misli da moze da se meri sa drugima. Kao muzicar / producent ili studio...
ko misli da je tako - nema pojma! Ok, tu i tamo ispliva po neko, ali to se i da ocekivati jel tu i tamo ima po neko i ko je nadaren za to..
Ostali - samo trose struju za dzabe!!!
awacs
29-08-2010, 09:54 AM
Oni su stedeli pare dok nisu kupili taj JEDAN instrument, ili spravu za snimanje, cuvali, vrednovali i naucili da ga koriste (jer nisu imali mogucnost da skacu sa jednog VST-a na drugi !!!)
znaci - ovladali su tom umetnoscu sviranja / pevanja / miksanja.
Ba? tako, i jo? malo: takva postavka stvari je nu?no vodila timskom radu. A to je mnogo va?na stvar. Mnogo je va?no da se čovek ne uvali u loop sa samim sobom, po?to tad kriterijumi ubrzano be?e kroz prozor.
Naje?im se kad vidim da bendovi snimaju, produciraju i miksaju sami sebe (upravo poslednjih dana razgovaram sa nekim drugarima koji su tim povodom upali u ?e?ći problem).
Pozdrav,
Vasa
psionic
29-08-2010, 02:19 PM
Ok, to sto ste napisali takodje stoji, ali danasnja tehnologija pruza dosta komfora u radu, onome ko zna sta i kako radi. Oni koji znaju svoj posao, svakako ce kompjuter prihvatiti kao veliku olaksicu u radu. Ne samo kompjuter, vec citav digitalni sistem rada. Ja licno mislim da su danasnji snimci definitivno mnogo bolji od starih, mada neko voli bas te distorzije, sumove, nelinearnosti i sl - vintage zvuk. Naravno, sve ima svoju cenu i kao sto ste rekli gomila mrmota radi sa PCjem i par plugova, ali mogu samo da pricaju okolo i da izbacuju svoje kreacije na internet. Izdavacke kuce jos uvek imaju kakav-takav kriterjum... cini mi se :confused:
Ono sto hocu da kazem u vezi teme je - nije bitno kako je neko dosao do zvuka ili pesme ako je pesma zaista dobra, a drugo je - ne slazem se da je tadasnje sve bilo idealno dobro - po meni, daleko od toga. Muzicari su znali da sviraju, pevaci da pevaju, ali i danas znaju. Samo sto postoje alati da i oni sto ne znaju, "saznaju", a to je negativna strana tehnoloskog napredka. Ima i dosta pozitivnih...
Bockie
30-08-2010, 01:41 PM
Vidis kako se lepo ozvucavao bubanj sa dva mikrofona i bez VST-ova...
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/17kei-s67lM?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/17kei-s67lM?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
A danas... Jbmti za sta pljuje po 47-ici...:banghead:
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/pybWK-2d34Y?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/pybWK-2d34Y?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
nije pre bio"elitizam" ekipe koja se bavila muzikom i snimanjem / miksanjem. Nego su to bili ljudi koji su naucili da sviraju i da koriste tih malo sprava koje su postojale tada, koji su istrajali da savladaju instrument i komponovanje i samim tim postigli neki kvalitet koji im je dao sansu da odu u pravi studio i to snime.
znaci - ovladali su tom umetnoscu sviranja / pevanja / miksanja..
Pa upravo sam na taj elitizam i mislio... problem je sto ti i vecina imate iskrivljenu sliku o pojmu elitizma kao o necemu nezasluzenom i nasledjenom, a ne o kremu jedne profesije ili drustva uopste, pa si me zbog toga verovatno pogresno i razumeo:)
google
31-08-2010, 02:18 PM
moja poenta ovog topica je da je mis uzasna naprava, sav se zguris ko retard, ako bi moglo ikako bez njega, al ne mere Sa misem se radi mnogo bolje. Nikad ne bih radio bez kompjutera.
DzoniPFC
31-08-2010, 07:56 PM
Pa kad se ovako mixovalo kod nas????...najbolji mixer je bio onaj mackie od 1500 eur lol... keep dreaming ex-yugoslavia...wannabe engineers ...
e da
riba je prelepa...
psionic
01-09-2010, 01:31 AM
Pa kad se ovako mixovalo kod nas????...najbolji mixer je bio onaj mackie od 1500 eur lol... keep dreaming ex-yugoslavia...wannabe engineers ...
e da
riba je prelepa...
Ma jeeeeeste, sad je i riba prelepa sto fura shizz frizuru iz osamdesetih i roze karmin. Vintage riba :D
Arthur
01-09-2010, 01:52 AM
nemoj tako, MCIjevi koji su stigli daleke 74te bili su top notch tada, a teško da su za bacanje i danas.
enivej,ja na ovu temu volim da parafraziram trevora horna, upitanog šta misli o demokratizaciji korišćenja opreme i audio tehnike - "pa ljudi moji, već više stotina godina svi imamo i platno i četkicu i boje, pa nismo svi Rembranti ili Pikaso".
Dakle, ceo ovaj topik je lelemuđenje, jerbo, ko je znao nekad, znaće i danas, a ko zna danas, ovako il onako bi se probio i onomad. Razlika u kvantitetu dobrog audio kadra između današnjice i prošlosti je mizerna i zanemarljiva. Kusur je gomiletina debila koja misli da nešto može, al ne zna baš kako a još manje zašto. I onda odustaje, il još gore, ne odustaje i unesrećuje sebe i ljude oko sebe.
ovo je bazirano na čitanju nekoliko biografija ljudi, producenata, didžejeva. I tad i sad, moglo se doći do pozicija, samo ako je neko želeo, i imao muda. A i danas jedino takvi prolaze. Stidljive razmežene i samosažaljive pičkice teško da imaju šta da traže i danas u poslu, isto kao ni tada. Čak ni ovo što većina forumaša radi, da snima sebe gajbi sebi za dušu, i to se ranije moglo sa portastudijom i kasetašima, nije to bilo bogzna koliko nedostupnije. U smislu da, iako danas imate i plugove i svašta nešto, teško da ćete iz hobija prići današnjim profi snimcima, ko što ste tada veoma slično mogli.
Tako da, ljudi ,bataljujte lamentiranje nad prošlošću, bar po pitanju tehnike. Meni je krivo što se nisam rodio ranije da upoznam bolje muzičare i autore, i da živim u vremenu kada se moglo opako obogatiti od muzike.
Bolje sedite i čitajte neke tutorijale na netu o štimovanju bubnja, gain stage-ingu na gitarama i generalno, ulozi desne ruke na žičanim instrumentima.
vasko
01-09-2010, 07:57 PM
i sta je zakljucak na kraju?
Arthur
01-09-2010, 07:58 PM
uživajte, i novce trošite na lepe stvari u životu, decu, putovanja, garderobu, provode..
google
01-09-2010, 08:44 PM
i sta je zakljucak na kraju?Sada je hi end oprema dostupna svakom ko ima osrednji posao i zelju da se ozbiljnije bavi zvukom.
2. Samo sa softverom, muzickom karticom & plasticnim mikrofonom se ne moze raditi.
3. Nema smisla kupovati bilo sta ako nemas pesmu, muzicare i iskusnog aranzera. Ako imas, nikad jeftinija i brutalnija oprema nije mogla da se nabavi kao sad.
4. Neka preskupa konzola ti u zivotu ne treba, ama bas ni za sta, osim sa vizuelni efekat, jer mis radi fenomenalno sa dobrim snimkom... mislim mnogo bolje od miks pulta.
Ako ti je bas zelja da se igras sa pultom, sacekaj 2-3 godine, bice smesno jeftini, a za to vreme se ozbiljno pozabavi radom na muzickom delu (kompozicija, harmonija, aranzman, izvodjenje).
I dobro dodje poznavanje psihoakustike, bolje nego sva literatura o miksu, masteringu...
To je moje vidjenje...
psionic
02-09-2010, 12:40 AM
Onaj ko ima para za SAE, imace i za sve ostalo!
Arthur
02-09-2010, 01:11 AM
fail
DzoniPFC
03-09-2010, 09:00 AM
Big Bockie (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=5387) nije to 47 vec Rode Classic 2
anyway...
google, fail, kao i uvek...
Bockie
03-09-2010, 11:28 AM
Big Bockie (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=5387) nije to 47 vec Rode Classic 2
anyway...
Aha, a meni je delovao malo deblje isprva, al' reko' snimak je nesto razvucen...:D
Pa dobro i to je gowedji mike.... ....ma i da je budjava 58ica pa je mlogo...!
:D
u?ivajte, i novce tro?ite na lepe stvari u ?ivotu, decu, putovanja, garderobu, provode..
Hahaha! Kaze čovjek koji je u momentu kad mu ?ena rađa natego kesu do pucanja i kupio novi mixer!! Ma mi smo svi zara?eni samo to ne vidimo!
Al meni je ba? to super!!
Pu?im kutiju dnevno...
Slinim po spravama...
Volim se znojit po smrdljivim klubovima...
Nikad nemam dovoljno novaca...
I radim ono ?to stvarno VOLIM !!
...a dr?im li mi?a ili vrtim knobove - nema veze dok god dobro zvuči!
Arthur
03-09-2010, 12:21 PM
ja sam drugo, zagrizao odavno, i to jako i duboko, i meni se to bogami i materijalno vraća. Ali ja nemam tih dilema i pitanja kako se bolja mixa i šta čemu služi i sl. Ovaj savet je bio namenjen svih hobistima, koji nisu spremni da zagrizu toliko, što toplo podržavam, jer, realno, ćorav je ovo posao, u ovoj državi, u ovoj deceniji. Samo ko mora, i ne ume ništa drugo u životu, ko što ja ne umem, a sa druge strane, stiče rezultate.
kejkz
03-09-2010, 12:50 PM
Pa valjda je i mikser clan porodice, majku mu!
Bockie
03-09-2010, 12:51 PM
ja sam drugo, zagrizao odavno, i to jako i duboko, i meni se to bogami i materijalno vraća. Ali ja nemam tih dilema i pitanja kako se bolja mixa i šta čemu služi i sl. Ovaj savet je bio namenjen svih hobistima, koji nisu spremni da zagrizu toliko, što toplo podržavam, jer, realno, ćorav je ovo posao, u ovoj državi, u ovoj deceniji. Samo ko mora, i ne ume ništa drugo u životu, ko što ja ne umem, a sa druge strane, stiče rezultate.
Jebes mu, i ja zagrizoh,relativno mali ali gorak zalogaj....nikako se ne vraca...:cry:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.