PDA

View Full Version : Sta ti najvise smeta u danasnjoj domacoj "produkciji"?

DaBear
27-08-2010, 04:23 PM
Sta ti najvise smeta u danasnjoj domacoj "produkciji"?
sve je u pitanju!

Da li su to pevaci?
Nadobudni "producenti"?
Tekstopisci?
Muzicari (koji piju)?
itd..

molim vise od 60 reci u odgovoru !!:mad:

habas
29-08-2010, 11:50 AM
Sta ti najvise smeta u danasnjoj domacoj "produkciji"?
sve je u pitanju!

Da li su to pevaci?
Nadobudni "producenti"?
Tekstopisci?
Muzicari (koji piju)?
itd..

molim vise od 60 reci u odgovoru !!:mad:

U danasnjoj domacoj produkciji smeta mi nedostatak diskografskih kuca, ne postojanje Top-lista, nemanje pravih televiziskih emisija sa voditeljima koji se barem malo obaveste o muzici koju trebaju da predstave. Ne postoji vise pravi main-stream. Sta je sada pop muzika a ste je narodna? Ja ne znam pravi odgovor. Sve se svodi na likove kojima je glavni cilj da se pojave u nekom reality show-u i da time opravdaju svoje muzicko postojanje. Pevaci gleadaju sta je jedino "popularno". Producenti samim tim moraju da ih podrze
Zbog cega vise ne postoji praksa da diskografska kuca placa producenta?

Arthur
29-08-2010, 03:05 PM
čini mi se zbog toga što ne postoji više izdavaštvo u klasičnom smislu, kao što je postojalo proteklih par decenija. Nova vremena, nove tehnologije distribucije i konzumacije, i nova pravila igre. O romantičnosti i ispravnosti starog sistema, nemam želje da diskutujem, samo pozivam ljude da se zamisle nad činjenicom da svet ide dalje i da će u postojećoj situciji neko svakako izvući tanji kraj. Jedna od prednosti trenutne situacije je što nikad ranije nije bilo toliko lako i demokratično doći do šire medijske pažnje, samo ako imaš valjan "proizvod". Youtube, Facebook, tweeteri i sve, cake, daju veću slobodu i pristup publici, i lakšu demokratičnost popularnosti. Opet, po svojoj ceni, al šta da se radi. Dobra muzika će uvek biti dobra muzika, novine i originalnosti i iskrenost u istim, će sigurno uvek nailaziti na odziv. Na nama je da se snađemo i vidimo kako nekako da eventualno živimo od toga, a opet pružajući kvalitetan doprinos tome.

zmaj
30-08-2010, 10:41 PM
Pa ja iskreno mislim da od te demokraticnosti nema nista i da trenutno zivimo u vremenskom muzickom vakumu gde je internet malo pomrsio racune onima koji su na celu jedne velike INDUSTRIJE kao sto je muzicka i predvidjam da ovo stanje nece dugo potrajati jer jednostavno nije prirodno i nije u skladu sa osnovnim nacelima kapitalizma na kojima pociva 2/3 planete. Da ne mrsim puno, ocekujem da ovo vreme gde gledas na YouTube spotove za DZ, skidas MP3 sa ruskih sajtova i sl. nece potrajati i da ce vec naci neko resenje kako da naplate ono od cega zive... da li ce to biti, kao sto neki najavljuju, "zatvaranjem" interneta i nekom vrstom ugradjivanja u same usluge interneta (a to me podseca na resenje u nekim drzavama gde ti u cenu praznog diska ugrade i autorska prava) ili na neki drugi nacin, to ne znam, ali siguran sam da u ovom trenutku neko sedi i razmislja o tome... a onda verujem da ce opet sve doci na svoje. Opet ce diskografske kuce biti ono sto trebaju da budu, opet ce producent biti ono sto treba da bude, a sam izvodjac ce opet juriti za pesmom a ne za Velikim bratom i sl. jer od muzike ne moze da zaradi...

Arthur
30-08-2010, 11:58 PM
nisam samo shvatio gde osporavaš tu demokratičnost? "Like" i "Share" su 2 nova oruđa toga. I ništa ih ne može osporiti. Ako se nekom nešto sviđa i sharuje, nema tog medija koji može nadjebati taj način sticanja realne popularnosti. Meni se čini da ipak od tog tehnološkog monetarnog kontrolisanja stvari nema ništa. Šta god oni smisle, neko će da sjebe, to je u ljudskoj prirodi. Ovo je prvi put u istoriji da se kopiranjem materijala ne gubi na njegovom tehničkom kvalitetu. Kasete su bile long shot, mada sam ubeđen da su i one pojele svoj deo kolača.

Znak
31-08-2010, 09:02 PM
u ovom trenutku neko sedi i razmislja o tome...

I evo ?ta je uspeo da smisli (parafraziram Mika D?egera): U hiljadama godina ljudske civilizacije postojao je samo jedan period od 25 godina kada je bilo moguće obogatiti se stvarajući muziku, i taj period je pro?ao.

Arthur
01-09-2010, 12:29 AM
jest, ali se isto tako hiljadama godina muzičko zvanje smatralo nečim od čega se da živeti. ovako ili onako

DaBear
01-09-2010, 06:44 AM
jest, ali se isto tako hiljadama godina muzičko zvanje smatralo nečim od čega se da živeti. ovako ili onako

pa sad...ako je muzika medju zanimanjima koja bi danas odabrao da zivim od toga - muziku SIGURNO ne bi odabrao!
U stara vremena od muzike se zivotarilo...dodju muzikanti, das im veknu hleba i flasu vina i oni sviraju ceo dan!
Meni treba malo vise (vekni hlebai...i svega ostalog!)

vec sam pisao da ovde ima SSL studija koji naplacuju ?200 za termin od 10 sati, a jedan vodolinstalater moze da uzme i do ?600 ovde za 6 sati posla i sa alatom koji vredi manje nego jedan dobar kompressor! I kuci je vec popodne...nemora da sedi do ponoci uz nekog majmuna koji nabada sviranje!

(kad kazem vodoinstalater - mislim na onog koji povezuje masine za ves, masine za sudove, namesta bojlere itd...cist posao!) Ovi sto muljaju govna, zacepljene cevi itd..uzimaju jos vise !!!!

Znak
01-09-2010, 09:27 AM
pa sad...ako je muzika medju zanimanjima koja bi danas odabrao da zivim od toga - muziku SIGURNO ne bi odabrao!
U stara vremena od muzike se zivotarilo...dodju muzikanti, das im veknu hleba i flasu vina i oni sviraju ceo dan!
Meni treba malo vise (vekni hlebai...i svega ostalog!)

vec sam pisao da ovde ima SSL studija koji naplacuju ?200 za termin od 10 sati, a jedan vodolinstalater moze da uzme i do ?600 ovde za 6 sati posla i sa alatom koji vredi manje nego jedan dobar kompressor! I kuci je vec popodne...nemora da sedi do ponoci uz nekog majmuna koji nabada sviranje!

(kad kazem vodoinstalater - mislim na onog koji povezuje masine za ves, masine za sudove, namesta bojlere itd...cist posao!) Ovi sto muljaju govna, zacepljene cevi itd..uzimaju jos vise !!!!

Šta reći, to je prilično otrežnjujući opis trenutne situacije.

Talasanja u tehnologiji u poslednjih sto godina izazvala su velike stresove ljudima koji se bave muzikom. Pojavi se nova umetnost - film, ali pošto nema tona onda svakom bioskopu treba živa muzika. Onda Đenka donese ton film i Kristina, zajedno sa hiljadama drugih, dobija šut kartu. Onda se pojave gramofoni i sledeće što vidimo je da se uzima nenormalno mnogo "Money For Nothing", teraju se privatni džambodžetovi, kupuju se zamkovi. I posle svega dođemo do današnjeg dana - muzike ima svuda unaokolo mnogo više nego što treba, zabodeš USB u zemlju i nešto će da svira (uglavnom njesra, ali to je druga priča). I realno, potrebniji je vodoinstalater.

Ali ipak, nade uvek ima. Nju mi ne budi onaj mogul muzičke industrije što sedi i razmišlja (grize nokte valjda), već čvrsto uverenje da negde neki novi Pol Sajmon (danju vodoinstalater) noću prebira po gitari i priprema materijal u kojem ću moći da uživam godinama. To što on od toga možda neće moći da kupi avion meni nije važno, a verujem ni njemu.

Bockie
01-09-2010, 12:05 PM
Ovi sto muljaju govna, zacepljene cevi itd..uzimaju jos vise !!!!

Izgleda da kod nas vecinom bas takvi rade muziku...!
:D

gorjan
01-09-2010, 12:06 PM
vec sam pisao da ovde ima SSL studija koji naplacuju ?200 za termin od 10 sati, a jedan vodolinstalater moze da uzme i do ?600 ovde za 6 sati posla i sa alatom koji vredi manje nego jedan dobar kompressor! I kuci je vec popodne...nemora da sedi do ponoci uz nekog majmuna koji nabada sviranje
hehe,
posto sredjujem stan, imao sam ozbiljan problem da rezervisem gipsara da mi odradi jedan zidic u dnevnoj sobi, ljudi su PREZAUZETI. o dobrim limarima, keramicarima da ne pricamo,posla imaju preko glave. Generalno DOBRI majstori postaju vredniji od suvog zlata. Ima ih koji tuku 100eur dnevno bez problema, sto je za ove nase uslove...
cisto ako se neko dvoumi da mlati lovu od muzike ili da zavrsava tesarski zanat:)

DaBear
01-09-2010, 03:37 PM
hehe,
posto sredjujem stan, imao sam ozbiljan problem da rezervisem gipsara da mi odradi jedan zidic u dnevnoj sobi, ljudi su PREZAUZETI. o dobrim limarima, keramicarima da ne pricamo,posla imaju preko glave. Generalno DOBRI majstori postaju vredniji od suvog zlata. Ima ih koji tuku 100eur dnevno bez problema, sto je za ove nase uslove...
cisto ako se neko dvoumi da mlati lovu od muzike ili da zavrsava tesarski zanat:)

eto, lepo kaze covek...!

Gmile
01-09-2010, 08:15 PM
Ali ipak, nade uvek ima. Nju mi ne budi onaj mogul muzičke industrije ?to sedi i razmi?lja (grize nokte valjda), već čvrsto uverenje da negde neki novi Pol Sajmon (danju vodoinstalater) noću prebira po gitari i priprema materijal u kojem ću moći da u?ivam godinama. To ?to on od toga mo?da neće moći da kupi avion meni nije va?no, a verujem ni njemu. Kako lijepo receno!

Znak
19-09-2010, 08:46 PM
Kako lijepo receno!

Thanks. :)