PDA

View Full Version : Akai MPK 61

pepsi07
25-08-2010, 08:49 PM
Molio bih vas za mi?ljenje o ovom midi controleru, koje bi mu bile prednosti/mane u usporedbi sa konkurencijom u svojoj klasi ?

Koristio bih ga prvenstveno za midi kontrolu kod produkcije(ableton), a pored toga naravno i za sviranje.

Kakve su tipke, stabilnost (driveri) i opceniti dojmovi ?

Ako je vec bilo riječi o ovome na forumu, molim vas da me uputite ne tu temu jer je nisam uspio pronaći.

Hvala !

clusterchord
25-08-2010, 11:54 PM
koristio sam MPK49..

u odnosu na konkurenciju gradjen je kao TENK. jedini kontroler na trzistu koji nije plasticno g*vno vec metal. isto tako daleko najbolji feel za slidere i potove koji sam probao. a probao sam sve novation sl, m audio etc..

ima tocni otpor koji treba, kao da guras kroz ulje. tako da je vrlo ugodno i lako raditi precizne edite.

softwerski mu je novation sl2 ponesto nadmocan i flexibilniji ali ovisi dali ti te dodatne stvari trebaju ili ne. kao npr automap ili system exclusive editing.

tipke su dobre cvrste, pruzaju otpor tako da je moguce postici dinamiku. nisu najbolje na svijetu, ali ne ostavljaju ocajan dojam kao emu, ma audio i ostale jeftilane.

novation je tu opet malcice bolji. ili stvar ukusa. ali gradjen je kao plasticna igracka i cini mi se samo je pitanje trenutka kad ce nesto otic u rodni kraj. bojim se novationa.

kolegica u bendu ima MPK49, sad je kolega kupio MPK25. ako kako se cini ja cu mozda isto MPK61.

jeidno sto mi na njemu nedostaje, za LIVE svirke, jest gumbi za direktni program change. da mogu mjenjat soundove na modulima, brzo za vrijeme svirke. toga danas gotovo da nema, nekad se to zvalo master keyboard odn, kontroler kao KX88, A70 itd..

wladymeer
26-08-2010, 08:24 AM
Da ne otvaram zasebnu temu kad se već priča o kontrolerima, pošto vidim da si probao nekolicinu MIDI kontrolera, koji po tebi ima najbolje dirke?

Isprobao sam Korga, CME, Edirol, M-Audio (još uvek polažem nadu u ovaj novi Axiom doduše) i baš sam razočaran koliko su dirke lagane i plitke, kao da nijedan nije pravljen za sviranje već usviravanje" midija.

Da li postoji ijedan koji ima dirke slične recimo Fantomu? Ili makar kao Blofeld, on me je baš prijatno iznenadio sa dirkama.

Pošto vidim da ovaj AKAI ima 8 tastera ispod fadera, može li se ikako isprogramirati da preko tih 8 tastera pozivaš odredjene programe?

clusterchord
26-08-2010, 04:07 PM
axiomi su mi svi smece. to sto imaju na dnu spustene tipke okomito, kao klavir, ne znaci da su klavirske. vrlo lagan, plastican osjecaj.

nijedne mi nisu ono vrh. ove dvije , akai i novation su pristojne. i cme je isto okaj. akai barem daje otpor. novation je mozda najslicniji necem dobrom sto smo navikli sa sintesajzera.

akai switchevi nazalost ne mogu emitirari program change, evo sad sam probao.

jedino sto ima je stisnes jedan gumb na kojem pise "program change", i onda najestis broj, koji blinka.. i kad pritisnes knob dole (to je komanda "enter") tad ga posaljes. limitirano, al bolje ista nego nista.

moram pogledat u manualu kako je to rijeseno na remote sl2, mislim da se tamo swtichevi odn gumbi mogu programirati da salju program change naredbu..

uh, nebi volio da na kraju ipak "moram" kupiti novation. to je sprava samo za po kod kuce, a meni treba nesto za svirke.

HrastProgrammer
26-08-2010, 06:07 PM
Cluster, ovaj problem s Program Change i meni ide na zivce na tim klavijaturana posto i moj E-MU Xboard to ima rijeseno otprilike ovako kako si opisao. Zato sam si svojevremeno napisao program koji mi omogucava routanje izmedju razlicitih MIDI interface-a, a koji uz razne druge mogucnosti ima i mapiranje Control Change ili Pitch Bend evenata na Program Change. Obicno PB konfiguriram za to posto bendanje ionako nikada ne koristim. Na taj nacin mogu preko jedne master klavijature svirat bilo koji synth u studiju, bez obzira na koji MIDI interface je prikopcan (posto ih imam vise), te preko Pitch Bend-a mijenjat patch-eve: PB Up = slijedeci patch, PB Down = prethodni ... jednostavnijeg i brzeg nacina od ovoga nisam nasao.

Sto se tice kvalitete tipki, E-MU mi je cisto OK, nista losiji od bilo koje klavijature na nekom od synthova koje imam. Kuciste je plasticno, ali prilicno cvrsto, u sto sam se uvjerio kad sam klavijaturu prije neke 2 godine "slozio" s visine od oko metar i pol direktno na pod. Nista se nije polomilo te i dan danas radi bez problema ...

wladymeer
28-08-2010, 02:13 PM
Oti?ao sam do Artista da isprobam Akai i po prvi put nisam bio razo?aran iskustvom sviranja na novom kontroleru.

Samo da razjasnimo - Akai MPK nije metalan. Verovatno je neka deblja plastika ili neka legura u pitanju. Ali i pored toga mislim da bi bez problema pre?iveo svakojake padove i udarce, tako da definitivno va?i da je kao tenk. Uostalom nije ni lagan za jedan kontroler pa bi mu bolje bilo da pre?ivi :)

Dirke su ne?to najbolje ?to sam probao na modernim kontrolerima. Ote?ane u pravom smislu te re?i, nema ose?aja da se svira po ?a?ama jogurta, savr?en otpor. Jedino ?to imaju mal?ice plitak hod pa otpor mo?e da zasmeta po?to je zbog dubine odziv dirke br?i od onoga na ?ta sam navikao od takvih dirki. Ne govorim o, lupam sad, microKORG dirkama, da ne bude zabune ve?, eto, da su za nijansu bile dublje ne bih mogao na?i nikakvu zamerku na eksterijer po?to su i knobovi, padovi, faderi i gumeni wheelovi znatno kvalitetniji nego kod konkurencije. Ili su ako ni?ta drugo ostavili takav utisak :)

Posle sam isprobao i Novationov Remote SL Compact i ni on nije ostavio lo? utisak. Dosta plasti?nija dirka u poredjenju sa Akaijem ali sa standardnom dubinom hoda, mo?e na prvi trenutak da podseti na Triton Le dirke recimo, ali su ipak za nijansu bolje po?to me nisu odbijale od sviranja kao ?to Le to ume. Kad bi mogli da spojimo Novationov hod i Akaijeve dirke, verovatno bi to bio pun pogodak. Ipak, ostatak na Novationu mi se nije svideo toliko. Znatno manji wheelovi, encoderi prilikom okretanja ne daju glatko?u kao Akai, tj. imaju unutar encodera urezane podeoke pa se ose?a prelaz preko istih... ali i pored toga ?ini mi se da je takodje ispred konkurencije.

Kad se sve sabere, AKAI definitivno daje najbolji kontroler ?to se ti?e sviranja i on-board kontrole. Kako to sve funkcioni?e sa DAWom, nisam imao prilike da isprobam.

Cluster, na koji si ti Novation mislio? Po?to si napomenuo da Novation ima bolju dirku, mogu?e je da si ciljao na neki drugi model?

edit: sad ?itam upustvo za MPK49 i evo ?ta ka?u za program change:

The pads on the MPK49 can be set to transmit Note or Program Change information when they are hit. The pads may also be set up to transmit Program Change information, which allows you to switch to different programs (instruments or sound banks) on your DAW or external device by hitting the pads.

i jo? ima i ovo u FAQu:

Question: Can I send Program Change messages to my software or hardware devices?
Answer: Yes. You can send program change messages in Program Change mode. In addition, pads and buttons may also be assigned to transmit program change messages.

TekTonic
31-08-2010, 09:43 AM
nije mpk, ali resava problem program change-a, uz midi merger i malo obostrano lepljive trake, moze lepo da nadogradi postojecu master klavijaturu
http://www.genovation.com/midipatch.htm