Log in

View Full Version : Slate Digital FG-X Mastering Processor

gregor z
25-08-2010, 07:57 PM
Jedan najboljih i najtransparentnijih limitera....toplo preporučujem svakome.

Ima i svojih mana i sakrivenih trikova...ali meni osobno dosada nijedan "make it loud" processor, nije toliko dobro radio, kad je korektno pode?en.

http://www.slatedigital.com/fgx.php

Ko ima iLok ga mo?e probati i uvjeriti se svoje u?i....:D

A mo?emo i debatirati o praktičnoj upotrebi....

Gregor

Jan
18-10-2010, 08:50 PM
U zivotu nisam cuo bolji softverski limiter.
Instant mi je zamenio Sonnox limiter :D
Malo jos nisam shvatio nekie funkcije ali cu razumeti

alen
20-10-2010, 05:12 PM
I ja se vec dva dana ne skidam sa FG-X,provlacim neke ranije mixeve kroz njega i odusevljavam se kako je sa njim lako bukvalno 'crtati' dinamiku mixa a istovremeno cineci mix glasnim koliko se zeli,bez ikakve koloracije.Po mom poimanju, definitivno najbolji postojeci native mastering alat ..

gregor z
20-10-2010, 08:00 PM
Super.....zanimljivo je da niko nije komentirao na thread dok nije iza?ao crack za PC....:D

Napomenuo bi par detajla koje sam primjetio kod FG-X, sad kad ga upotrebljavam za neke projekte več nekoliko vremena-od beta verzije nadalje...pa sugeriram da obratite pa?nju na to....jer mo?e napraviti vi?e prikrivene ?tete , nego koristi ako nije pode?en kako treba.

1. ITP dodaje ru?nu distorziju na low endu ako nije pode?en kako treba...to mo?ete provjeriti tako da stavite LPF na nekih 120 Hz ispred FG-Xa na master kanal-i sigurno čete čuti distorziju na bas tranzientima...ta distorzija je prisutna i na low middlu i visokima, i manifestira se kao pucketanje....to se mo?e čuti ako imate scrub mode na DAW-u i veoma usporite song procesiran sa FG-X....ja u najvi?e primjera imam ITP na soft ako radim sa FG-Xom...nikad iznad nule...

2. Dynamic perception isto distorzira bassove i malo manje visoke, procedura za provjeru je ista....nikad ga nisam upotrebio jer mi jedostavno previ?e promjeni "groove" pjeseme a takvu "staklenu" distorziju ne toleriram...

3. Lo punch je super kod nekih stvari ako ne ide? preko 50%, ali u najvi?e primjera bolje rezultate dobivam sa Brainworx Dynamic EQ-jem ako mi treba ne?to tako....

4. Detail: skoro nikad ga nisam stavio jer mi previ?e mjenja "groove" i dodaje neku distorziju koja mi nije cool, opet zna zvučati stakleno....

5. Metering je genialan....jedan boljih kojih sam video....

6. Jo? jedna stvar....FG-X propu?ta intersample peakove....tako da iza njega morate staviti neki "intersample peak " limiter samo da jih uhvati - ja upotrebljavam PSP Xenon pode?en na "flat" .

7. Dither mi je "čudan" , za to isto upotrebljavam Xenon dither ili POW-r, a istina je da je na nekvim pjesmama radio bolje od svih ostalih....

Inače se sla?em da je to jedan boljih "brzih" rje?enja za postizanje "glasnosti" ali kao i svaki drugi ima svoje mane.

Pozdrav,

Gregor

alen
22-10-2010, 10:27 PM
Hvala za savete,svaka cast !

Zeroo
23-10-2010, 01:46 AM
Hvala gregore.

DADDY Z
23-10-2010, 05:40 AM
evo baš ga probam uporedo sa Brainworx BX XL i konstatujem da svaki ima svoju foru koja je upotrebljiva...

gregor z
23-10-2010, 07:24 AM
evo ba? ga probam uporedo sa Brainworx BX XL i konstatujem da svaki ima svoju foru koja je upotrebljiva...

Ja sam ba? juče testirao par limitera na istom songu......I Brainworx me je najmanje odu?evio....gubi puno puncha, distorzira...saturacija mu je o.k.

Jo? uvijek dobivam transparentnije rezultate sa FG-X, Xenon ili klipovanjem HEDD AD-ja.

Isprobao sam i Fabfilter Pro L - koji mi puno bolje radi od Brainworxa...I veoma je sličan Xenonu...

Na kraju sam do?ao da zaključka , da mi lagano klipovanje HEDD-a + Xenon jo? uvijek najbolje radi ako trebam napraviti ne?to GLASNO.

Pozdrav,

G

DADDY Z
23-10-2010, 11:24 AM
..ako trebam napraviti ne?to GLASNO...

sad sam shvatio da te do sad nisam pitao ?ta je GLASNO za tvoj pojam...rms od -9,-7db...ili čak glasnije od toga?

moje neko merilo je da idem do granice glasnoće gde waveform neće izgledati poput poko?ene trave i to mi najče?će zavr?i između -9 i -8db rms

gregor z
23-10-2010, 11:34 AM
Za mene je glasno sve iznad -10 RMSa....ali danas večina "techno-metal-hiphop" klienta traži RMS izmedju -8 do -7, neki i više.

Više od toga u najviše primjera ne idem jer nema smisla, i pokušavam klientima objasniti zašto.

Nekad bez uspeha, tako da je najglasniji kojio sam napravio bio -4.5 RMSa, a ne bi o tome koliko je bilo distorzije. A klient je bio oduševljen.

Point kod glasnosti je da se postigne što viši RMSs sa što manje distorzije ako več trebam raditi glasno. A istina je da se na Beatportu prodaju stvari koje su glasnije od drugih, a veoma malo jih ima koje nisu izdistorzirane do maximuma i onda paraju uši na dance flooru i nemaju nikakav punch.

A tolika glasnost a da ostane čista ne postiže se stavljanjem bilo kakvog limitera na kraj i ubijanjem dinamike...nego ima više veze sa ekvalizacijom i preciznim podešavanjem kompresora/limitera.

Pozdrav,

G

Bitch
23-10-2010, 01:23 PM
A tolika glasnost a da ostane čista ne posti?e se stavljanjem bilo kakvog limitera na kraj i ubijanjem dinamike...nego ima vi?e veze sa ekvalizacijom i preciznim pode?avanjem kompresora/limitera.

G

Da. Neverovatno je da 95% ljudi i dalje misli da je kljuc glasnoce u limiteru :)

pozZ

Jan
23-10-2010, 02:38 PM
Meni nije jasno to sa ekstremnom glasnocom i to :S
Zasto :S

Ja kad sam sebi radim master za ono sto ja miksam u glavnom sve preko 10.5 mi uvek zvuci izobliceno, verovatno zbog nedostatka mog znanja, a i verovatno zato sto je tako. Pustim zadnjeg 50 Cent-a i isto tu neku izoblicenost cujem koju ne zelim, isto je i sa puno drugog mainstream hiphop-a.
Ja licno retko preskocim -11 kad "masterujem" sebi, a inace novi album moje grupe (nakon sto izdamo ovaj :)), planiram da radim na -13, -14 ono da se svaki pik vidi savrseno

Elf
24-10-2010, 02:39 PM
Postoji i problem kada ljudi zele da imaju RMS od -6,-5 a npr. elementi trake sami po sebi ne nose mnogo snage...tanak kick,tanak bass...puno puckanja i to je to...i josh loshe smiksani. :banghead:

Arthur
23-03-2012, 03:19 PM
tek sinoć iskreno probao, oduvao mi je FabFilterov PRO-L, koji sam do sada držao na master kanalu u projektu dok radim. Pošto mi Slate troši dramatično mnogo CPU, a radi transparentnije nego išta, back to the roots - mixanje u prirodnoj dinamici, pa onda tek masterovanje u Wavelabu..

Arthur
23-03-2012, 03:20 PM
i primetio sam ponešto od navedenih artefakata, ali meni i muzici koju radim ipak prija malko "utvrđivanja", pa ide ITP i preko pola, a i punch-detail se digne tu i tamo. Jedino mi taj dynamic perception nešto nejasno radi, pa sam ga iskulirao

Everbeatz
23-03-2012, 04:13 PM
ja koliko god pokusavao da ga zavolim i primenim, ne ide:ups:

Arthur
23-03-2012, 09:10 PM
Mislim da je do žanra :) kontam da za beatove ipak treba nesto manje transparentno što radi nešto dok radi

Jan
23-03-2012, 10:55 PM
Mislim da je do žanra :) kontam da za beatove ipak treba nesto manje transparentno što radi nešto dok radi

Pa naprotiv :S Ako transparentno znaci da ne menja zvuk a radi :S
Ja sa masom limitera sam imao problema sto kad se gurnu jace (vise od 3db gain redukcije) odma distorzija u low end-u, kod Pro L-a sam provalio da ne mozes kao L2 ili neki drugi, uzmes stavis i vozis, morao sam uvek da eksperimentisem najvise sa release time-om i mogu da kazem da sam ga veoma dobro savladao. Mada mi i on pravi ta izoblicenja u niskima ako redukuje vise od 4 db GR, ali sam citajuci, eksperimentisuci, vise da ako mi treba ekstremna redukcija, bolje mi zvuce dva limitera koja vezano redukuju po 3db, nego jedan koji redukuje 6! Sto je nekako i logicno, barem meni.

ALI FX-G, kad mu je sve na minimumu (ono ITP, dynamic blabla), LOMI, znaci moze da utera najjaci loudness od svih limitera koje sam ikada probao, u beatovima, pesama sto sam ja probao, dignes li jedan od onih knobova, odma krece distorzija u low endu, ali dok je sve na najmanjim vrednostima, guraj gain i ne misli :)

S druge strane, ono sto sam ti rekao da sam imao nekih bugova, jesam kad ga iskljucim pa ga ponovo pozovem u Wavelab-u, cini mi se da me je zajebavao tada, i mnogo je CPU heavy, bash je heavy! Zato u glavnom vozim PRO-L i to u 4x oversampling mode-u uvek, jer ja generalno jako retko guram neke zajebane loudness vrednosti koje ne bih mogao PRO-Lom ili tako nesto, ali FX-G za glasne materijale, zaista LOMI sto kazes! :D

Arthur
24-03-2012, 01:30 AM
meni onaj detail baš pomaže u sačuvavanju doboša i tomova tranzijentno gledano, nisam provalio neku čujnu distorziju kad njega dižem. Do neke mere, naravno

Jan
24-03-2012, 01:42 AM
meni onaj detail baš pomaže u sačuvavanju doboša i tomova tranzijentno gledano, nisam provalio neku čujnu distorziju kad njega dižem. Do neke mere, naravno

Dobro, ti radis gitarsku muziku, kod mene odma ove 808ice itd zakrce cim ga pipnem, dok jeste snare drums itd dobiju jaci "crank" ali to ne mogu da istolerisem na niskima.
Ali zato da ga samo stavim i roknem mu gain, ja ne znam plugin koji moze vise da gura bez izoblicenja, sa Pro L-om mogu puno da nabijem kad moram, ali FX-G je majka, a nekako mi debilno da palim plugin i samo da guram gain haha