View Full Version : Opet neki pocetnik trazi pomoc :)
Eddie
20-08-2010, 10:49 PM
Novi sam na ovom forumu, i prije svega bih zahvalio svima koji pomognu. Stvari stoje ovako, bavim se rap muzikom malo manje od 2 godine, i odlucio sam da kupim sebi neku osnovnu opremu. Treba mi pomoc pri izboru opreme ( sta mi treba, i koje proizvodjacje preporucujete) a da ne prodjem puno skupo... Ne mislim sad da dam 100KM ilitiga 50? ali eto spreman sam izletiti 500tinjak ? za to, mozda i vise...
Hvala unaprijed.
tomycrosound
20-08-2010, 11:41 PM
s obzirom da si početnik i radi? rap, ovisno o tome da li će? KUPOVATI daw il ne, tvoja stvar, uz njega kao prvo treba ti nekakva zvučna karta i dobar mic. Ja bi ti toplo preporučio da tih 500eur potro?i? samo na to dvoje (ako ne i vi?e). A sad, koji mic, koji preamp, zvučna ova il ona...to je stvar osobnog odabira.
Arthur
21-08-2010, 02:31 AM
da li se nameravaš baviti time profesionalno ili samo kao hobi? Imaš li već nešto od tehnike=
pročitaj malko okolo po forumu šta je već pisano o sistemima rada, biće ti puno toga jasnije. Samo strpljivo, temu po temu, o kartama, mikrofonima, zvučniciima i ostalom.
Eddie
21-08-2010, 08:27 AM
@tomycrosound : A tako sam nekako i planirao, dati najvise para za mikrofon i zvucnu, jer mi je to dvoje najvaznije. A kupit cu sebi jos neke monitore, zbog produkcije, da mogu izvuci maximum kvaliteta.
@arthur : Nemam nista od toga, krecem od nule, a evo pregledao sam par postova po forumu, hvala na prijedlogu.
Eomsy
21-08-2010, 10:06 AM
@tomycrosound : A tako sam nekako i planirao, dati najvise para za mikrofon i zvucnu, jer mi je to dvoje najvaznije. A kupit cu sebi jos neke monitore, zbog produkcije, da mogu izvuci maximum kvaliteta.
@arthur : Nemam nista od toga, krecem od nule, a evo pregledao sam par postova po forumu, hvala na prijedlogu.
Za te novce mo?e? da kupi? solidnu karticu (za kučne uslove) i pristojan mic (isto tako za kučne uslove), a to ti je daleko od profi, ali za početak je ok ... a da će? jo? kupiti i solidne monitore :confused:, te?ko!!! Samo Adam A7 u Zgb-u za ke? dođe oko 5500 kn (dva komada), mo?da rađe da prvobitno investira? u VERY SOLID slu?ke (ja imam Sennheizer HD 280 pro, cca. 1100 kn, makar će se sada obru?iti na mene jer se na "slu?ke ne radi posao", ali vjeruj mi, po?to nema? ni akustičko sređenu prostoriju, mo?da su slu?ke tvoj pravi izbor), a za DAW (program u kojem će? snimati) ti preporučam "try before U buy" verzije ... pozz
Bockie
21-08-2010, 12:06 PM
Potpuno se slazem da je ,ako je vec budzet ogranicen, bolje uzeti neke pristojne slusalice tipa AKG K240, AudioTehnica M50,Beyerdynamic DT770 nego kupiti neko smece od monitora...
U osnovi predlazem da pogledas dobro po forumu,iscitas teme, i prosudis sta bi tebi odgovaralo. Isto tako, razmisljaj i o narednim koracima,kako bi oprema koju sada eventualno nabavis, imala i kasnije smisao i namenu. Dakle dobre sluske ce uvek biti dobre (podrazumeva se da se oprema cuva) i uvek ce trebati u studiju, itd... Savetujem da odes po radnjama i nabavis kataloge, neverovatno je kako odlazak u wc moze da upotpuni naobrazbu...:wink:
Cheers...!
awacs
21-08-2010, 04:50 PM
Potpuno se slazem da je ,ako je vec budzet ogranicen, bolje uzeti neke pristojne slusalice tipa AKG K240, AudioTehnica M50,Beyerdynamic DT770 nego kupiti neko smece od monitora...
Boki, uz svo poštovanje, jbg... koliko sati dnevno TI koristiš slušalice? Ne bih nikome kome je uopšte stalo do ušiju preporučio da koristi sluške duže od 2 sata na dan (ne bih ni toliko, ali ajde da rastegnem) :banghead::banghead::banghead:
Čovek i sam kaže da je početnik, znači provešće silno vreme eksperimentišući, čačkajući... ako mu je iskreno stalo do učenja. To mu dođe bar jedno 4-5(6) čuki dnevno :shock: Poludeće (doduše neosetno).
Al, nema veze, moj predlog za trošenje 500€ je (cene su sa Artistovog sajta):
MIC: Shure SM57
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=3663
120€
AUDIO INTERFACE: M-Audio Fast Track MKII
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=6401
103€
ZVUČNICI: Alesis M1 MK2
http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=4349
277€
I jbg još par desetina evra za mikrofonski kabl i stalak...
Pozdrav,
Vasa
Eddie
21-08-2010, 06:09 PM
Hvala svima na odgovorima i preporukama. To za slusalice mi je jos par ljudi reklo da bi bio dobar potez, a ionako ne vadim mp3 iz usiju, tako da mi je vise navika.
@awacs: tu sam zvucnu bas gledao, privukla mi ja paznju prije, po nekim stranim forumima kazu da je kvalitetna a pristupacna. A to ostalo moram jos provjeriti, posto sam iz Sarajeva, pa da uporedim sa ovim BIH fukarskim artist site-om :)
Hvala puno svima :D
Ja imao alesise m1 mkII i iako nisu neki monitori bio je to definitvno pomak od dobrih slusalica...
silicon science
21-08-2010, 09:29 PM
Ja imao alesise m1 mkII i iako nisu neki monitori bio je to definitvno pomak od dobrih slusalica...
Slozio bih se 100%... Slushalice pekomerno stvaraju ono zuto u ushima (smoki hehe:grin:) i posle par dana ces poludeti, zilion %... chak je Alesis M1AMK2 bolje solucija, i to daleko... Slushalice se koriste u "pr*dukciji", i to samo kad radis edit, chisto da chujes sta si propustio... Nedavno se uverih u to :):) Posluze i za druge stvari.... Al ne ochekuj da ces zvuk dobiti bez monitora... Dobre studijske slusalice su jedan od luksuza u home studiiama... I njih kupujes tek kad uzmes pristojni zvuchni interfejs, monitore tj. zvuchne kutije, brutalan komp itd... Ovo je aksiom :D:D
Bockie
23-08-2010, 11:13 AM
Boki, uz svo poštovanje, jbg... koliko sati dnevno TI koristiš slušalice? Ne bih nikome kome je uopšte stalo do ušiju preporučio da koristi sluške duže od 2 sata na dan (ne bih ni toliko, ali ajde da rastegnem) ...
Vasa
Sluske (supra aural,kako li vec,dakle ne bubice) koristim kada radim i po 3-4 sata. Nekad i vise. I tako skoro 15 godina... Naravno, ne na do panja stalno,na nekoj radnoj snazi,otkud znam, pa samo povremeno malo dodam bibera cisto da cujem sta se desava,pa opet nazad, ili pauza,cigar-2...
I i dalje cujem sve sto drugi cuju a i ono sto ne cuju nekad uspem da cujem... :wink:
Ne verujem da je ista manje "opasno" slusati zvucne kutije isto toliko ili cak duze...!
Sta je sad "opasnije": Ako sluske ili zvucne kutije napadaju bubnu opnu sa 100db...?!
In my book,isti kurac...!
Otprilike treba biti svestan ovoga:
http://dl.dropbox.com/u/2806767/decibelaza.JPG
Znas kako, onaj varilac ce imati fuck-up sa ocima kroz godine rada, onaj vozac sa kicmom, salterska radnica sa okostavanjem vrata i ligamenata ruke, radiolog sa radijacijom ,skijas sa kolenima, bokser sa centrom za ravnotezu i tonac sa sluhom! Occupational hazard...!
Ne mora?
Ne mora, ali moze...
Meni je kod sluski prvenstveno minus zbog stereo slike i zbog bas frekvencija...mixao sam u pocetku dosta na sluskama vodjen tom logikom (jeftinije a ok) ali previse je to bilo mixanje napamet
google
23-08-2010, 01:48 PM
Ne znam ni jednog ozbiljnog producenta koji miksa na slusalicama.
Preporuciti nekom ko nema iskustva da miksa na slusalicama je stetno.
Savetovao bih mladjim clanovima da uzmu sa rezervom takve savete, jer ce puci lovu, a nista nece postici.
awacs
23-08-2010, 01:50 PM
Ne verujem da je ista manje "opasno" slusati zvucne kutije isto toliko ili cak duze...!
Sta je sad "opasnije": Ako sluske ili zvucne kutije napadaju bubnu opnu sa 100db...?!
In my book,isti kurac...!
U pravu si, naravno :) 100 dBA je 100dBA. Ipak, iz nekog razloga nisam jedini kog slu?ke vi?e umaraju nego zvučnici. Nije tu stvar samo u decibelima, ima nečeg i u tome ?to veli Maiv. Nije lako imati jasne kriterijume kad radi? isključivo na slu?kama i treba ti mnogo vi?e vremena i koncentracije, a vala i prilično iskustvo u miksanju.
Zato i nisam rekao da će čovek nu?no da ogluvi, nego da će da poludi (dodu?e neosetno):
Čovek i sam ka?e da je početnik, znači prove?će silno vreme eksperimenti?ući, čačkajući... ako mu je iskreno stalo do učenja. To mu dođe bar jedno 4-5(6) čuki dnevno :shock: Poludeće (dodu?e neosetno).
Hehe :wink:
Pozdrav,
Vasa
kejkz
23-08-2010, 02:57 PM
Ja sam isto bio protivnik rada na slusalicama, ali sam sticajem okolnosti skoro prodao monitore i sada radim samo na njima... i moram vam reci da ja ne primecujem da ista losije radim sada sa njima (verovatno zato sto ni pre nisam radio dobro), a cujem neke detalje koje pre nisam mogao, sitne gluposti i brljotine koje mislim da retko koji zvucnik moze da uhvati toliko precizno. Radim na stvarno maloj snazi i po nekoliko sati. Jedino sto se meni licno ne svidja je sto se sav preznojim i sto me, posto su mi takve slusalice da su zatvorenog dizajna, totalno izoluju od spoljne sredine. Ovo moze biti dobro kada se radi u gradskoj vrevi kakva je sada kod mene u stanu, a takodje moze biti dobro i kada se radi u ne bas toliko dobrim akustickim uslovima. Naravno, dobro je samo s vremena na vreme sve sto se radi ipak proveriti na kutijama...
Super je imati slusalice za kontrolu detalja...
diviner
23-08-2010, 03:04 PM
Da, evo kejkz je upravo rekao i prednosti i mane koriscenja slusalica (mana zamaranje slusnog aparata, usiju) , a prednost bolja preglednost zvucne slike u potrazi za sitnim "grescicama").
Preporucio bih Ediju da pogleda i nase opste tutorijale:
Put Zvuka (http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=5)
A tu su i ostali:
UVOD U AKUSTIKU PROSTORIJA (http://www.rumski.com/forum/../index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7)
Akustika malih prostorija 1.deo (http://www.rumski.com/forum/../index.php?categoryid=24)
Akustika malih prostorija 2.deo (http://www.rumski.com/forum/../index.php?categoryid=32)
Bockie
23-08-2010, 03:55 PM
Ne znam ni jednog ozbiljnog producenta koji miksa na slusalicama.
Preporuciti nekom ko nema iskustva da miksa na slusalicama je stetno.
Savetovao bih mladjim clanovima da uzmu sa rezervom takve savete, jer ce puci lovu, a nista nece postici.
U pravu si, ne znas...!
Stetno je samo to sto ti je dozovoljen pristup ovde...
Mladjim clanovima mozes samo da posluzis kao primer nekoga ko prica o necemu o cemu totalno nema blagog pojma, ali ima snazu potrebu da to kontinualno radi...
@ svi ostali zdravi clanovi:
Niko ovde nije rekao da je "bolje" raditi na sluskama ili bilo sta slicno. Prosto, moje razmisljanje se svodi na to da ako jos nemam puno para namenjenih za iole upotrebljiv monitoring,i jos X puta vise za akusticku obradu prostora do tada radim kako moram,ali sto je moguce blize nekom referentnijem zvuku...
Sluske naravno nisu za kompletno miksanje,ali u svakom slucaju ih gomila ljudi koristi kao "kontrolni" monitoring, pa izmedju ostalog i pored najskupljeg monitoringa stvari se po nekad provere i na sluskama (pa i najveci producenti) sto rece Kejkz, zbog tih detalja,zvuka uopste,prosto kao druge zvucne solucije itd... Koriste se i razni "built-in" kontrolni zvucnici u nekim drugim uredjajima,ne samo sluske itd...
Covek tek pocinje, ne zna da li ce se time baviti ili je to prolazni hobi, sluske ce u krajnjem ako se lepo cuvaju moci i prodati uz male gubitke za razliku od jeftinih (pc) monitora...
Dakle ako je budzet mali kao sto jeste i ako je pitanje da li za 150€ kupiti smece od monitora ili pristojne sluske moj odgovor je uvek : sluske!
google
23-08-2010, 04:03 PM
Dobro, neka te poslusaju, nemam protiv. Koristite slusalice kao monitoring. :wink:
A mogu pitati i Sasu Habica o tome koliko je to pametno.
Bockie
23-08-2010, 05:34 PM
Opet ti...
Vrlo je jasno sta sam rekao.
Pitaj slobodno, covek ima izuzetno iskustvo... To si mozda trebao dosta ranije da uradis vezano za mnoge druge stvari, ne samo po ovom pitanju...
Ne znam odakle generalno teznja (ne samo ovaj slucaj) da se po svaku cenu uspostavljaju neodstupajuca pravila u poslu i da "ko drukcije kaze, klevece i laze"...! Ni jednog momenta ne insistiram na nekim stvarime,vec uvek navodim nesto vezano za blisko posredno ili neposredno iskustvo. Jedino za sta bih mogao da tvrdim da je pravilo u ovom poslu je - da nema pravila! Citajuci literaturu i kroz posao sam saznao da more muzike koju volim i koja je veoma kvalitetna (uglavnom pop-rock od postanka do kraja '80-ih) je nastala ne postovanjem pravila. Ako bi posmatrali samo el.gitaru, pa i to je tada novonastali zvuk i bio je od nekih smatran greskom...
google
23-08-2010, 06:04 PM
Opet ti...
Vrlo je jasno sta sam rekao. Ne znam sta hoces, slozio sam se sa tobom, da se ne bih raspravljao...
Samo sam dodao da pita i Habica, sta misli o koristenju slusalica umesto monitora.
On ce verovatno potvrditi tvoje iskustvo, ali mu ipak je bolje da proveri, pre nego sto pukne lovu, jer nema bas neki budzet da se moze rasipati. :wink:
awacs
23-08-2010, 06:58 PM
Niko ovde nije rekao da je "bolje" raditi na sluskama ili bilo sta slicno. Prosto, moje razmisljanje se svodi na to da ako jos nemam puno para namenjenih za iole upotrebljiv monitoring,i jos X puta vise za akusticku obradu prostora do tada radim kako moram,ali sto je moguce blize nekom referentnijem zvuku...
Sluske naravno nisu za kompletno miksanje,ali u svakom slucaju ih gomila ljudi koristi kao "kontrolni" monitoring, pa izmedju ostalog i pored najskupljeg monitoringa stvari se po nekad provere i na sluskama (pa i najveci producenti) sto rece Kejkz, zbog tih detalja,zvuka uopste,prosto kao druge zvucne solucije itd... Koriste se i razni "built-in" kontrolni zvucnici u nekim drugim uredjajima,ne samo sluske itd...
Čisto da naglasim, kad već ti nisi :wink:
Covek tek pocinje, ne zna da li ce se time baviti ili je to prolazni hobi
E, to je su?tina priče :thumbsup: - čovek ne zna da li će se time baviti ili ne. I po?to sam malo razmislio, hm... u odnosu na balkanske uslove... 500? mi je onako previ?e za hobi, a premalo za bilo ?ta drugo. Pa neću vi?e da trujem. Super su slu?ke, pogotovo za hobi :)
sluske ce u krajnjem ako se lepo cuvaju moci i prodati uz male gubitke za razliku od jeftinih (pc) monitora...
... a vala i slu?ke i zvučnici mogu i da mu koriste za čisto u?ivanje u muzici :)
Pozdrav,
Vasa
Sluske se u svakom slucaju nece baciti a i ako kupi kasnije neke dobre monitore slusalice cemu opet dobro doci...
Ja sam samo htio napomenuti da mu sluske nece skroz odradjivati posao kao i monitori - inace bi svi koristili slusalice i sacuvali susjede trauma jednog te istog lupa tri sata dnevno :banghead::D
awacs
23-08-2010, 07:21 PM
Ja sam samo htio napomenuti da mu sluske nece skroz odradjivati posao kao i monitori - inace bi svi koristili slusalice i sacuvali susjede trauma jednog te istog lupa tri sata dnevno :banghead::D
Naravno. Ali jedna od retkih stvari koje sam naučio baveći se audio pr:confused:dukcijom je: SVAKO ima pravo da (se) za+ebe bez bojazni da će trpeti ikakve zakonske posledice. Zato je ipak lagodnije baviti se tim poslom nego recimo mostogradnjom ili medicinom.
Pozdrav,
Vasa
Eomsy
23-08-2010, 07:26 PM
Sluske se u svakom slucaju nece baciti a i ako kupi kasnije neke dobre monitore slusalice cemu opet dobro doci...
To sam i ja sam sebi zaključio :wink:, pa sam stoga kupio svoje navedene sluške, a kad sam zaključio da moram bolje, uzeo Adamovce, pa si radim studio za njih :D!
Slažem se, a ja sam sačuvao ženu i dijete od svakodnevne maltretaže :D. Jedini savjet koji ti mogu još dati (u slučaju da se odlučiš za sluške) jest da razmisliš o kupovini "closed", ili ti zatvorenih sluški, jer kod snimanja vokala ćeš imati manje "curenja" muzike u mic!
@ Big Bockie :D:D:D, Ju'r apsulutli rajt!
P.S.Ali kaj sve ovo ima veze sa dizajnom i konstrukcijom studija ????
Zato je ipak lagodnije baviti se tim poslom nego recimo mostogradnjom.
Ma kod nas nema frke ni s mostovima:banghead:
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hc-gradi-most-za-ministra-vukelica-koji-vodi-nikuda.html
sorry za offtopic ali nisam izdrzao:wink:
P.S.Ali kaj sve ovo ima veze sa dizajnom i konstrukcijom studija ????
Gle stvarno, nisam uopce primjetio gdje je post...
awacs
23-08-2010, 08:24 PM
Gle stvarno, nisam uopce primjetio gdje je post...
Post je upravo tamo gde mu je mesto. Čovek ima sobu koja je takva kakva je (verovatno je zadovoljan istom ili ne namerava da je menja) i ?eli da useli neku tehniku u tu sobu. Studio = soba + tehnika. Ali most iznad Korane izgleda nije tamo gde mu je mesto :wink:
Pozdrav,
Vasa
Pa stvarno nema veze sa DIZAJNOM I KONSTRUKCIJOM studija (Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...):(
Premje?tam thread.
Ako se bilo ?to dirnulo oko akustike studija onda je to bilo oko slu?alica vs zvučnika...
psionic
24-08-2010, 01:06 AM
Au koliko galame oko naizgled jednostavnog pitanja. Prvo - covek je pocetnik. Nije rekao da namerava da odmah radi na sega mega snimcima Lady Gage i slicnih, 'oce covek da udje u stos. Ne mora odmah da ima sve vrh... Dajte neke konstruktivne konkretne odgovore, a ne opet sta je bolje od cega... Mislim - mozemo tako do 101 i nazad, zar ne ?
Slazem se da zvuk preko zvucnika, makar aproksimatovno, daje realniju ideju i sliku finalnog proizvoda, iz vise razloga. Makar i ti zvucnici ne bili vrhunski.
Slusalice su tu vise radi kontrole detalja...
awacs
24-08-2010, 09:43 AM
Au koliko galame oko naizgled jednostavnog pitanja. Prvo - covek je pocetnik. Nije rekao da namerava da odmah radi na sega mega snimcima Lady Gage i slicnih, 'oce covek da udje u stos. Ne mora odmah da ima sve vrh... Dajte neke konstruktivne konkretne odgovore, a ne opet sta je bolje od cega... Mislim - mozemo tako do 101 i nazad, zar ne ?
Slazem se da zvuk preko zvucnika, makar aproksimatovno, daje realniju ideju i sliku finalnog proizvoda, iz vise razloga. Makar i ti zvucnici ne bili vrhunski.
Slusalice su tu vise radi kontrole detalja...
Hehe, pa dobio je predloge već na prvoj strani. A ostatak prepiske... pa, forum je, čavrljamo :wink:
Pozdrav,
Vasa
Bockie
24-08-2010, 09:46 AM
Originally Posted by psionic http://www.rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=285606#post285606)
Nije rekao da namerava da odmah radi na sega mega snimcima Lady Gage i slicnih...
?!?
A vala, ti snimci meni i zvuce kao 500€, al ajd, da ne trujem sad...:D
psionic
24-08-2010, 04:22 PM
?!?
A vala, ti snimci meni i zvuce kao 500?, al ajd, da ne trujem sad...:D
Pa, da znas... :banghead:
Softver je izgleda zarazio i njihova studija :D
Eddie
24-08-2010, 07:53 PM
Uh... Umorih se dok sam sve procitao. Ako se budem mogao strpiti jos malo, onda cu skupiti jos para, i kupiti sebi neke fine monitore. Uglavnom hvala svima na prijedlozima, uputama, i cemu vec. To bi bilo to sto se mene tice. Ako ko jos ima neki prijedlog, neku pametnu, nek doda, ako ne, nista :)
google
24-08-2010, 08:20 PM
Uh... Umorih se dok sam sve procitao. Ako se budem mogao strpiti jos malo, onda cu skupiti jos para, i kupiti sebi neke fine monitore. Dao si sam sebi najbolji predlog do sad.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.