View Full Version : či?ćenje tehnike ?
Arthur
20-08-2010, 03:41 AM
Uzeo sam skoro sebi poprilično matorog Soundcraft Ghosta, koji iako u prilično dobrom elektronskom stanju, na oko ba? i ne ostavlja utisak. Godine kori?ćenja u različitim studijima, ostavile su svoj trag masnoće i prljav?tine po reglerima i potovima. Prijatelj mi je preporučio lika, koji je poku?ao sa alkoholom , pa i acetonom (!?), sa malo uspeha uz mnogo drkanja i tra?i već pristojniju sumu da ga dovede u , po njegovim rečima, ne ba? sjajno stanje.
Mene zanima, čime biste vi poku?ali či?ćenje ovih plastičnih kapica od reglera (fader) i gumenih potova (knob)? Znate li nekoga ko ima iskustva sa ovim stvarima ozbiljnijeg a da me ne bi odrao za tu akciju? Nije mi namera da ga tehničko-elektronski restauriram, jer ga ne nameravam do?ivotno zadr?avati, a i u potpunosti radi sve na njemu ?to meni treba, samo ?elim da se kozmetički sredi da ne izgleda ba? kao starudija u studiju i da mi bude ne?to ugodnije pod prstima kad radim.
boggy
20-08-2010, 04:32 AM
.......
Mene zanima, čime biste vi pokušali čišćenje ovih plastičnih kapica od reglera (fader) i gumenih potova (knob)?.....
plasticne kapice za PC tastaturu sam cistio praskom za masinsko pranje sudova a "krchkao" sam ih u lonchetu na shporetu. Voda mi nije kljucala nego je samo grejana (recimo na "jedinicu")
Posle par sati krchkanja (dolivati vodu koja isparava), uzme se svaka kapica ponaosob i rucno ischetka starom chetkicom za zube ili nekom malom ribacom cetkom.
Ispere u cistoj i mlakoj vodi i stavi na krpu da se susi.
Ovako ne smeju da se peru metalni delovi... ili barem probati na necemu nebitnom kako se ponasa.
Za staru prljavstinu alkohol nije bas sjajan, a aceton nikako ne korititi ...
Samo prashak za sudove ili sta slicno. Ako je nesto sklono rdjanju.. bolje je ne prati ga nicim.
pozdrav
bogi
Isto tako,ne dozvoli da te mangupi deru!!!
Ja koristim ovo:
http://www.am-denmark.com/sort/engelsk/cleaning/85171/85171.html
...pise na bocici da nema agresivnih kemikalija, alkohola...
namijenjeno je prvenstveno lcd ekranima ali fino cisti masnocu i sa drugih povrsina a ne ostecuje uredjaje...
ne znam jedino hoce li ti to biti dovoljno jako, mozda naspricat pa sa cetkicom za zube
google
20-08-2010, 11:33 AM
pa i acetonom (!?),Ovo ni slucajno.
Ima efikasan nacin, ali prvo probaj to sto su ti savetovali...
Rhino
20-08-2010, 02:08 PM
Radio slicne stvari sa obicnim (bijelim) smac proizvodom za ciscenje kucnih aparata:)... Skida sve zivo kao rukom bez ikakvih nezeljenih efekata.
perun
20-08-2010, 04:20 PM
Jedina tecnost koju godinama koristimo, koja od starog pravi novo jeste teslanol!!!
Ne znam gde ga ima, mislim u mikro princu.
Pozdrav.
P.s. Nista sem teslanola! Ako prija sslu, svakako nece sjebati ghosta. Usput, ne skida stampu cak ni sa sprava iz 60tih...
Arthur
20-08-2010, 05:02 PM
smac proizvod?
@perun
teslanol? mislio sam da je to za kontakte i sl, a ne za masnoće i kozmetiku.. potražiću
perun
20-08-2010, 05:23 PM
@perun
teslanol? mislio sam da je to za kontakte i sl, a ne za masnoće i kozmetiku.. potražiću[/quote]
Samo ga kupi i kreni da ribas. Pravi cuda, rekoh ti...
Navuci neke hirurske rukavice, meni je pojeo prste vise puta, obzirom da smo satima ribali stvari. Jebi ga.
boggy
20-08-2010, 06:38 PM
Zalepio sam temu
pozdrav
bogi
Rhino
20-08-2010, 08:19 PM
smac proizvod?
Da.. Smac! Ima ga u svakom supermarketu.. I ja sam bio skeptican kad su mi rekli za njega, probao da drljam neki stari dj mixer prvo za svaki slucaj i sve je bilo ok. Tad sam presao na ostale stvari i nista mi nije unistio.. Sad ne znam za stare stvari is 60-tih i njihovu stampu sto perun kaze.. Jednom sam davno sa starog ch-stripa izbrisao malo slova (pola release) sa krpicom i vodom cak, bez upiranja.:( Vjerovatno bi i sa prstom tako, to je do ocajne stampe kapiram...
Ma ja mislim da bi skoro svi deterđenti odradili posao! Najveci je problem sto za efikasno i temeljito ciscenje sve treba rastaviti. Sjecam se prije godinu dana da su meni otpali prsti dok sam pocupao sve kapice s knobova na mom pultu. Al onda ih se lako ocisti. I dobra je fora ako ide skinuti gornju plocu s miksera (ako nije modularni), dakle kompletno ju odsarafiti i odvojiti od potova i pcb-a, i onda to sa spuzvicom i nekim laganim sredstvom za ciscenje ribati. Kad se osusi i nazad sastavi izgleda stvarno kao novo!
A ovo s teslanolom pretpostavljam da mislite samo na ciscenje masnoca s pcb-a i potova? Hm..cini se skupo i besmisleno trositi teslanol (ili bilo sto slicno...PRF, kontakt sto god) na knobove!
Boggijeva je metoda najbolja. Topla voda, deterđent i brate ribaj to do besvijesti.
gregor z
21-08-2010, 10:23 AM
JA upotrebljavam ovo:
http://www.teslanol.com/english/article/26013.html
Radi odlično...:)
Bockie
21-08-2010, 11:17 AM
WD-40...!
Ja sam njim ocistio gomilu sprava, verovatno ce se javiti ljudi sa "to ne sme",ali evo ja to radio i radi odlicno,vrati "mint condition",vrlo malo je dovoljno,ne treba preterivati i dobro utrljati...!
...Moze i limunovo ulje, koriste ga gitaristi za odmascivanje vrata i pragova...
http://www.metrovacworld.com/DataVac%20Pro
Ako nekog zanima, moze da mi se obrati na pm ili na 063/ 8351-561 .
Koristim ga i sam jer prebacivanjem creva na drugu stranu dobijate neshto poput kompresora samo mnogo bolje,manje i efikasnije.
Evan Gore
13-01-2011, 08:52 PM
Knobove stavi? u onu vrečicu za pranje čarapa i strpa? u ve? ma?inu sa prljavim rubljem.
I to je to.
Izadju van blistavo čisti.
:grin::grin::grin:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.