PDA

View Full Version : či?ćenje tehnike ?

Arthur
20-08-2010, 03:41 AM
Uzeo sam skoro sebi poprilično matorog Soundcraft Ghosta, koji iako u prilično dobrom elektronskom stanju, na oko ba? i ne ostavlja utisak. Godine kori?ćenja u različitim studijima, ostavile su svoj trag masnoće i prljav?tine po reglerima i potovima. Prijatelj mi je preporučio lika, koji je poku?ao sa alkoholom , pa i acetonom (!?), sa malo uspeha uz mnogo drkanja i tra?i već pristojniju sumu da ga dovede u , po njegovim rečima, ne ba? sjajno stanje.
Mene zanima, čime biste vi poku?ali či?ćenje ovih plastičnih kapica od reglera (fader) i gumenih potova (knob)? Znate li nekoga ko ima iskustva sa ovim stvarima ozbiljnijeg a da me ne bi odrao za tu akciju? Nije mi namera da ga tehničko-elektronski restauriram, jer ga ne nameravam do?ivotno zadr?avati, a i u potpunosti radi sve na njemu ?to meni treba, samo ?elim da se kozmetički sredi da ne izgleda ba? kao starudija u studiju i da mi bude ne?to ugodnije pod prstima kad radim.

boggy
20-08-2010, 04:32 AM
.......
Mene zanima, čime biste vi pokušali čišćenje ovih plastičnih kapica od reglera (fader) i gumenih potova (knob)?.....

plasticne kapice za PC tastaturu sam cistio praskom za masinsko pranje sudova a "krchkao" sam ih u lonchetu na shporetu. Voda mi nije kljucala nego je samo grejana (recimo na "jedinicu")
Posle par sati krchkanja (dolivati vodu koja isparava), uzme se svaka kapica ponaosob i rucno ischetka starom chetkicom za zube ili nekom malom ribacom cetkom.
Ispere u cistoj i mlakoj vodi i stavi na krpu da se susi.

Ovako ne smeju da se peru metalni delovi... ili barem probati na necemu nebitnom kako se ponasa.

Za staru prljavstinu alkohol nije bas sjajan, a aceton nikako ne korititi ...

Samo prashak za sudove ili sta slicno. Ako je nesto sklono rdjanju.. bolje je ne prati ga nicim.

pozdrav

bogi

Era
20-08-2010, 10:39 AM
Isto tako,ne dozvoli da te mangupi deru!!!

Maiv
20-08-2010, 11:19 AM
Ja koristim ovo:

http://www.am-denmark.com/sort/engelsk/cleaning/85171/85171.html

...pise na bocici da nema agresivnih kemikalija, alkohola...

namijenjeno je prvenstveno lcd ekranima ali fino cisti masnocu i sa drugih povrsina a ne ostecuje uredjaje...

ne znam jedino hoce li ti to biti dovoljno jako, mozda naspricat pa sa cetkicom za zube

google
20-08-2010, 11:33 AM
pa i acetonom (!?),Ovo ni slucajno.

Ima efikasan nacin, ali prvo probaj to sto su ti savetovali...

Rhino
20-08-2010, 02:08 PM
Radio slicne stvari sa obicnim (bijelim) smac proizvodom za ciscenje kucnih aparata:)... Skida sve zivo kao rukom bez ikakvih nezeljenih efekata.

perun
20-08-2010, 04:20 PM
Jedina tecnost koju godinama koristimo, koja od starog pravi novo jeste teslanol!!!

Ne znam gde ga ima, mislim u mikro princu.

Pozdrav.

P.s. Nista sem teslanola! Ako prija sslu, svakako nece sjebati ghosta. Usput, ne skida stampu cak ni sa sprava iz 60tih...

Arthur
20-08-2010, 05:02 PM
smac proizvod?

@perun
teslanol? mislio sam da je to za kontakte i sl, a ne za masnoće i kozmetiku.. potražiću

perun
20-08-2010, 05:23 PM
@perun
teslanol? mislio sam da je to za kontakte i sl, a ne za masnoće i kozmetiku.. potražiću[/quote]

Samo ga kupi i kreni da ribas. Pravi cuda, rekoh ti...

Navuci neke hirurske rukavice, meni je pojeo prste vise puta, obzirom da smo satima ribali stvari. Jebi ga.

boggy
20-08-2010, 06:38 PM
Zalepio sam temu

pozdrav

bogi

Rhino
20-08-2010, 08:19 PM
smac proizvod?

Da.. Smac! Ima ga u svakom supermarketu.. I ja sam bio skeptican kad su mi rekli za njega, probao da drljam neki stari dj mixer prvo za svaki slucaj i sve je bilo ok. Tad sam presao na ostale stvari i nista mi nije unistio.. Sad ne znam za stare stvari is 60-tih i njihovu stampu sto perun kaze.. Jednom sam davno sa starog ch-stripa izbrisao malo slova (pola release) sa krpicom i vodom cak, bez upiranja.:( Vjerovatno bi i sa prstom tako, to je do ocajne stampe kapiram...

Shot
21-08-2010, 03:29 AM
Ma ja mislim da bi skoro svi deterđenti odradili posao! Najveci je problem sto za efikasno i temeljito ciscenje sve treba rastaviti. Sjecam se prije godinu dana da su meni otpali prsti dok sam pocupao sve kapice s knobova na mom pultu. Al onda ih se lako ocisti. I dobra je fora ako ide skinuti gornju plocu s miksera (ako nije modularni), dakle kompletno ju odsarafiti i odvojiti od potova i pcb-a, i onda to sa spuzvicom i nekim laganim sredstvom za ciscenje ribati. Kad se osusi i nazad sastavi izgleda stvarno kao novo!

A ovo s teslanolom pretpostavljam da mislite samo na ciscenje masnoca s pcb-a i potova? Hm..cini se skupo i besmisleno trositi teslanol (ili bilo sto slicno...PRF, kontakt sto god) na knobove!

Boggijeva je metoda najbolja. Topla voda, deterđent i brate ribaj to do besvijesti.

gregor z
21-08-2010, 10:23 AM
JA upotrebljavam ovo:

http://www.teslanol.com/english/article/26013.html

Radi odlično...:)

Bockie
21-08-2010, 11:17 AM
WD-40...!

Ja sam njim ocistio gomilu sprava, verovatno ce se javiti ljudi sa "to ne sme",ali evo ja to radio i radi odlicno,vrati "mint condition",vrlo malo je dovoljno,ne treba preterivati i dobro utrljati...!

...Moze i limunovo ulje, koriste ga gitaristi za odmascivanje vrata i pragova...

Elf
13-01-2011, 04:35 PM
http://www.metrovacworld.com/DataVac%20Pro

Ako nekog zanima, moze da mi se obrati na pm ili na 063/ 8351-561 .

Koristim ga i sam jer prebacivanjem creva na drugu stranu dobijate neshto poput kompresora samo mnogo bolje,manje i efikasnije.

Evan Gore
13-01-2011, 08:52 PM
Knobove stavi? u onu vrečicu za pranje čarapa i strpa? u ve? ma?inu sa prljavim rubljem.
I to je to.
Izadju van blistavo čisti.
:grin::grin::grin: