View Full Version : Is It Love
igormink
19-08-2010, 07:34 AM
Ovo je najnovija stvar na kojoj radimo, pa bi dobro do?le sve sugestije u vidu snimke/aran?mana zvuka...
Hvala
http://www.box.net/shared/rcujvfo65s
shashko
19-08-2010, 11:52 AM
nisam neki expert, ali za moj ukus:
prejaka gitara mozda i neki drugaciji verb, ovaj mi zvuci kao one igranke u skolskim salama :wink:
bubanj je mnogo pozadi kad krene refren, noga malo kilava, mlitava i prelazi malo "jeftini" sto bi neki rekli, dobos se na nekim mestima utapa skroz.
mozda mi je sve previse MONO za moj ukus, nema nista levo desno
sve u centru...
eto nemo se ljutis, kazem, po mom ukusu
Nemania
19-08-2010, 12:12 PM
Svidja mi se atmosfera pesme, kao i vokal, bas je hipi!:)..Produkciju ne bih komentarisao.
A sto se tiče aranzmana, kao da pesma očajnički traži string orkestar. Ne običan "tepih" kako ga neki nazivaju, već fino odradjenu orkestraciju i aranzman gudača, po mogućstvu živih, ali pošto je to manje moguće, onda nekog dobrog plaga, da sve to bude realisticno, i jos jednom kazem dobro osmišljeno vodjenje glasova u gudačima.
Na odmet ne bi bila ni organa kao i klavir.
I onaj uvod na samom početku (gitara), suvise jednostavno zvuci, promenio bih, tj dodao neke malo lepse harmonije i samim tim napravio lepsi harmonski obrt-a ako vec hoces tu temu, tj. te harmonske veze, treba dopuniti aranzman jos nekim instrumentom...
Sve u svemu fina pesmica:wink:
eto toliko od mene. pozz
igormink
19-08-2010, 12:33 PM
Hvala na komentarima. Ovo zapravo nije gotova pjesma, a miks jo? manje, zapravo su samo fejderi malo poravnati i to je to. Znači jo? itekako treba bubanj doraditi i slično jer se negdje i glas kolje sa gitarom (na bridge-u), a bilo je raznih ideja, pa čak i za stringse, ali smo odustali nekako od njih. Evo verzija sa stringsima, i to ba? kako ka?e?, ne tepih nego neki vi?eglasni aran?man:
http://www.box.net/shared/hknb2b1cmr
igormink
19-08-2010, 12:35 PM
mozda mi je sve previse MONO za moj ukus, nema nista levo desno
sve u centru...
Mono se tra?i, to je taj zvuk :)
zoolander
20-08-2010, 04:11 PM
Dobra ti je stvar, produkcija je sirova, i dobro se uklapa u ovaj ?anr, po mojem ukusu ne treba ničeg vi?e, a pogotovo ne orkestracije. Simpatično, pitko i pjevno:)
Gitara je u svakom slucaju malo pre glasna...
Trebao bi jos neki instrument u pozadini koji bi popunjavao harmoniju...strings, organ!?!...
igormink
20-08-2010, 10:30 PM
Dobra ti je stvar, produkcija je sirova, i dobro se uklapa u ovaj žanr, po mojem ukusu ne treba ničeg više, a pogotovo ne orkestracije. Simpatično, pitko i pjevno:)
Hvala! :) Do tog zaključka sam i sam nekako došao - less is more - bar nekako za ovu pjesmu. Znači osnovni instrumenti, dodal bum još tu i tamo pokoji troglas (ženski) i to bu to, valjda! A što se tiče produkcije - to je namjerno tako - htjeli smo malo neku vintage vibru!!!
Odlično! Svaka čast, ovo je stvarno dobro. Ima li jo??
google
22-08-2010, 12:44 PM
snimkeSnimak je ok. Ne svidja mi se vokal, bledo zvuci, jednolicno. Sa cime ste snimali?
Ja bih vokal snimao malo blize, ili bih promenuo mikrofon, ovo ne radi posao, fali detalja.
Mozda mu intonacija ne odgovara? Probajte snimiti za probu istu pesmu u razlicitom tonalitetu, pa odaberite tonalitet gde vokal zvuci zanimljivo... Prilicno je jednolican, otpevan mlako.
Gitara je u svakom slucaju malo pre glasna...Nije toliko preglasna koliko ima vecu sliku nego sto bi trebalo.
Bubanj bi trebao da bude glasniji. Bas je nejasan.
Trebao bi jos neki instrument u pozadini koji bi popunjavao harmoniju...strings, organ!?!...Ne bi nista dobio, a morao bi da smanji sliku ostalih instrumenata.
Mono se traži, to je taj zvuk :)Moze nasnimiti istu takvu gitaru i staviti jednu levo, drugu desno. Bice mnogo bolje. Treba ipak malo rasiriti. Ja radim dosta toga mono, ali ovo bi trebalo uraditi malo drugacije, nista se nece bitno promeniti u atmosferi, a sve ce zvucati bolje.
Treba, ipak i jedan stereo zvuk. Najbolje je da to bude gitara, a mozes nasnimiti i cinele, to isto zna lepo da izadje... Nista te ne kosta da malo eksperimentises.
snimkeAranzman je ok.
String ne treba, a ovaj sto sam cuo je bas los. Neces dobiti da pesma zvuci punije, samo ce zamutiti ostatak benda. Bolje je da snimis stereo gitaru i mali rasiris bubanj...
igormink
22-08-2010, 10:16 PM
Odlično! Svaka čast, ovo je stvarno dobro. Ima li jo??
Hvala puno - ima - stavio sam jo? dvije pjesme ovdje na forum - Best Friend i You see her smiling, dodu?e stilski dosta različite, ali eto, svaku pjesmu snimamo za sebe, ne trudimo se ?anrovski odrediti...
igormink
22-08-2010, 10:20 PM
Snimak je ok. Ne svidja mi se vokal, bledo zvuci, jednolicno. Sa cime ste snimali?
Ja bih vokal snimao malo blize, ili bih promenuo mikrofon, ovo ne radi posao, fali detalja.
Mozda mu intonacija ne odgovara? Probajte snimiti za probu istu pesmu u razlicitom tonalitetu, pa odaberite tonalitet gde vokal zvuci zanimljivo... Prilicno je jednolican, otpevan mlako.
Nije toliko preglasna koliko ima vecu sliku nego sto bi trebalo.
Bubanj bi trebao da bude glasniji. Bas je nejasan.
Ne bi nista dobio, a morao bi da smanji sliku ostalih instrumenata.
Moze nasnimiti istu takvu gitaru i staviti jednu levo, drugu desno. Bice mnogo bolje. Treba ipak malo rasiriti. Ja radim dosta toga mono, ali ovo bi trebalo uraditi malo drugacije, nista se nece bitno promeniti u atmosferi, a sve ce zvucati bolje.
Treba, ipak i jedan stereo zvuk. Najbolje je da to bude gitara, a mozes nasnimiti i cinele, to isto zna lepo da izadje... Nista te ne kosta da malo eksperimentises.
Aranzman je ok.
String ne treba, a ovaj sto sam cuo je bas los. Neces dobiti da pesma zvuci punije, samo ce zamutiti ostatak benda. Bolje je da snimis stereo gitaru i mali rasiris bubanj...
Hvala na komentarima. Bubanj na ovoj pjesmi je snimljen s jednim mikrofonim jer nam je pasao taj mono zvuk bubnja, pa ga je sad nemoguće razbacati lijevo/desno, osim da ga ponovo snimamo, ali gitare bi svakako mogli. Inače probali smo i neke saksofone staviti, ali naprosto ništa ne paše, pa smo odlučili ostavit ovaj jednostavan aranžman. Možda nabacimo klavir, ali i to bi moglo razvodniti zvuk...nisam pametan!!! Vokal je sniman sa jeftinim kondenzatorom, sad imamo lampaški kondenzator i novi lampaški preamp, pa razmišljamo ponoviti vokal, a ovaj je i tako bio neki info...
google
22-08-2010, 11:06 PM
Hvala na komentarima.Nema na cemu. Dobar je pristup snimanju, i meni blizak. Ima par jednostavnih poteza koji mogu malo popraviti to sto ste do sad uradili...
Hvala na komentarima. Bubanj na ovoj pjesmi je snimljen s jednim mikrofonimDobro je snimljen.
pa ga je sad nemoguće razbacati lijevo/desno, Nasnimi samo cinele (kontru i rajd) i onda te duplekse paniraj jedan levo, drugi desno, zvucace interesantnije. Nije velik posao, brzo se uradi.
ali gitare bi svakako mogli. Gitara je u redu, samo snimite jos jedan dupleks, isto odsviran kao i ta sto je u pesmi, pa opet jednu panirajte levo, drugu desno. Moze se dupleks snimiti malo drugacije, ima vise mogucnosti: da ima malo jeke, ili vise basa, ili ponekad da odsvira drugacije u odnosu na prvu, drugi magnet, bla- bla...
pa smo odlučili ostavit ovaj jednostavan aran?man.Pametno. Sto jednostavnije to bolje zvuci.. Gitara i bas sviraju naizmenicno i to je pametno.
Mo?da nabacimo klavir, ali i to bi moglo razvodniti zvuk...nisam pametan!!! Gitara vec svira harmoniju, nema potrebe za jos jednim instrumentom koji vrsi istu funkciju. Samo udplajte gitaru i cinele i bice odmah punije i bolje ce izlaziti centar.
Vokal je sniman sa jeftinim kondenzatorom, sad imamo lampa?ki kondenzator i novi lampa?ki preamp, pa razmi?ljamo ponoviti vokal, a ovaj je i tako bio neki info...Vokal se mora ponovo snimiti, ovo ne radi posao.
Obavezno se malo vise potrudite, probajte ga snimiti sa razlicitom udaljenosti od mikrofona, neka peva razlicitom glasnocom par snimaka- jedan vrlo tiho i vrlo blizu mikrofona, jedan malo glasnije i malo dalje, jedan sa prostorom, bar 1-1.5 od mikrofona. Podesite koliko moze vise gejna na preampu.
Onda preslusajte u kom delu pesme koji snimak vokala radi i to je to. Za pesmu tog tipa moze negde da zazvuci i puckanje prstima. Probajte kroz celu pesmu, pa ostavite samo gde zazvuci, makar to bio jedan takt. Isto bi bilo dobro da je stereo, malo ce dobos interesantnije zvucati. Prelaze mozete rasiriti. Samo editingom iseckajte te delove i naprevite tri trake od njih i panirajte. Ovo je isto 10 minuta posla...
To bi bilo dosta.
Onda u miksu mozete smanjiti sliku recimo gitare i cinela, odseci bas na vokalu, malo izostriti bas gitaru (koja je vrlo nedefinisana), kratak dilej na vokal (u stilu Prislija)... :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.