Log in

View Full Version : You see her smiling

igormink
19-08-2010, 07:19 AM
Pozdrav,
Ja sam Igor iz Zagreba, novi sam na forumu. Vidim da ovdje ima dosta kompetentnih ljudi od kojih se da štošta naučiti, pa bi htio staviti neke naše autorske radove, da čujem mišljenja i savjete oko snimanja.
Ovo nam je druga pjesma koju smo snimili, u međuvremenu smo dosta poboljšali opremu, ali eto da se čuje. U ostalim postovima ću staviti još par pjesama.

http://www.box.net/shared/xn307ekkpr

Znak
25-08-2010, 11:46 AM
Igore, tri pesme koje si postavio su stvarno prijatno iznenađenje! Zaista, jedna od najboljih grupa koje sam čuo u poslednje vreme. Stilski malo podseća na beogradski "Rubber Soul Project", kojima je opet bio cilj da stilski podsećaju na Bitlse, ali nebitno, ovo je stvarno dobro. Tu je i svaka priča o produkciji skoro nebitna. Pre ili kasnije to ćete re?iti, ali eto i snimanje bubnja sa jednim mikrofonom je OK i sasvim prihvatljivo ako je pesma dobra i izvođenjenje ovakvo kakvo jeste.
Mislim da nema potrebe da budete skromni, tj. anonimni - reci kako se zove grupa i ako mo?e jo? koji detalj, jer ovo je stvarno zanimljivo.

Da li sve pevate na engleskom ili se mo?da u bandu lome koplja oko toga da li treba pevati na "na?em" jeziku?

google
25-08-2010, 01:46 PM
Preterali ste sa kompresijom. Ako imas neki nesprzeni miks, uploduj ga, pa se moze vise toga napisati.

Prvi utisak je da imate upotrebljivog pevaca, sto je bas retko. I da bi se taj isti pevac mogao bar 5 pet puta bolje uraditi.

2. je da bi se trebala malo preomeniti harmonija i melodija, jer pocetak preterano lici na Pink Floyd.

Sta je tu jos snimao osim vokala, vise mi lici na semplove, nego na zivi snimak?

igormink
25-08-2010, 02:39 PM
Igore, tri pesme koje si postavio su stvarno prijatno iznenađenje! Zaista, jedna od najboljih grupa koje sam čuo u poslednje vreme. Stilski malo podseća na beogradski "Rubber Soul Project", kojima je opet bio cilj da stilski podsećaju na Bitlse, ali nebitno, ovo je stvarno dobro. Tu je i svaka priča o produkciji skoro nebitna. Pre ili kasnije to ćete re?iti, ali eto i snimanje bubnja sa jednim mikrofonom je OK i sasvim prihvatljivo ako je pesma dobra i izvođenjenje ovakvo kakvo jeste.
Mislim da nema potrebe da budete skromni, tj. anonimni - reci kako se zove grupa i ako mo?e jo? koji detalj, jer ovo je stvarno zanimljivo.

Da li sve pevate na engleskom ili se mo?da u bandu lome koplja oko toga da li treba pevati na "na?em" jeziku?

Hvala puno na komplimentima :) Kao ?to si i sam primjetio, Beatlesi su nam najveći uzor, iako nam nije ba? cilj skidati njihove pjesme, ali nam odgovara taj njihov zvuk i melodioznost, pa na kraju valjda malo podsjeća na njih. Naravno, nikako se ne bi drznuo raditi ikakvu usporedbu. Priča je krenula sa nas 3 frenda koji već dugo imamo podosta svojih pjesama (30-40) koje smo odlučili pomalo snimati. Zapravo i nismo imali namjeru raditi neki bend, nego samo za svoj gu?t malo snimiti svoje pjesme, čisto da ih malo čujemo. Sad razmi?ljamo (kako se snimamo i nove stvari) da pomalo to počnemo i svirati, ali to su samo planovi. Projekt smo nazvali MINK (po na?im inicijalima), a vidjet ćemo kako će to ići dalje. Inače ovo su nam prvi snimci, pa se naravno ne mogu očekivati nikakva čuda od produkcije, ali u međuvremenu smo pone?to naučili, napravili Redd47 preamp (kao u konzoli u Abbey Roadu), kupili bolje mikrofone, monitore, pa razmi?ljamo da neke od ovih snimki i ponovimo. Evo imamo jo? jednu pjesmu koju smo snimili prvu prije par godina, stavit ću ju na forum, iako zvukovno nije ne?to kvalitetna.
Hvala na podr?ci jo? jednom!!!!

igormink
25-08-2010, 02:44 PM
Preterali ste sa kompresijom. Ako imas neki nesprzeni miks, uploduj ga, pa se moze vise toga napisati.

Prvi utisak je da imate upotrebljivog pevaca, sto je bas retko. I da bi se taj isti pevac mogao bar 5 pet puta bolje uraditi.

2. je da bi se trebala malo preomeniti harmonija i melodija, jer pocetak preterano lici na Pink Floyd.

Sta je tu jos snimao osim vokala, vise mi lici na semplove, nego na zivi snimak?

Vrlo vjerojatno jesmo, a mislimo i kompletno neke dionice na novo snimiti, pa ćemo ponovo miksati - inače imam projekt u cubase-u, cijeli je "stisnut" s limiterom na masteringu, tako da kad se makne limiter, miks daleko vi?e di?e!
Hvala za pjevača, meni isto dobro zvuči, a ?to se tiče harmi, tu pjesmu sam napisao dosta davno (uopće nisam slu?ao Floyde - zapravo ih ni danas ne slu?am puno), pa je svaka sličnost slučajna. Mislim da ih neću mijenjati jer mi je nekako dobar slijed :)

?ivo je: bas, klavir, gitare, bubanj, truba
VST: jo? jedan klavir, melotron, orgulje, čela - kod ovih vst-a sam na ?alost ograničen kvalitetom zvukova...

google
25-08-2010, 04:08 PM
?ivo je: bas, klavir, gitare, bubanj, trubaKada se sprzi sa limiterom, sve zvuci kao upisano, bez dinamike.

Probaj eksportovati taj miks bez ikakvih efekata na masteru, pa ga uploduj ponovo.

Ako je interesantno odsvirano, mozda ne treba svirati ponovo. Nije bitno da je snimak nabudzen, vec da je interesantno izvedeno, to treba "uloviti", ako hoces prvi snimak.

Sa pevacom treba raditi oko usnimavanja, razlicito snimiti (glasnoca, udaljenost od mikrofona, tehnika pevanja) pa preslusati gde sta lezi.

tu pjesmu sam napisao dosta davno (uopće nisam slu?ao Floyde - zapravo ih ni danas ne slu?am puno)Opste poznata pesma, cuo si je milon puta, sigurno...

igormink
25-08-2010, 09:22 PM
Pa ne čini mi se ba? da je plagijat nečega... Uploadam miks čim ga eksportiram :)

google
25-08-2010, 10:46 PM
Pa ne čini mi se ba? da je plagijat nečega...
Nisam rekao da je plagijat, vec da ima jedan deo vrlo slican, malo se promeni, mada nije bitno, ako ti odgovara ok...

Ja ti mogu deliti komplimente, ali to je gubljenje vremena i za mene i za tebe. Bolje je malo doraditi gde se sta moze nego se ulizivati jedan drugom. :D

Uploadam miks čim ga eksportiram :)
Na master nemoj stavljati nista. A u miksu kompresuj samo ono sto iskace. Svaki instrumentalista ima svoj poseban groove (to je glavni kvalitet zivog snimka), sa previse kompresije ih sve svodis na isto i onda se gubi najvaznije, a ostaje sum/zujanje/brujanje.

Oprezno sa kompresorom i eq. Mora se sve cuti odlicno pre nego sto pocnes sa miksom, najgluplja stvar je guzvu u aranzmanu resavati sa eq i kompresorom.

Znak
25-08-2010, 10:49 PM
Hvala puno na komplimentima :) Kao ?to si i sam primjetio, Beatlesi su nam najveći uzor, iako nam nije ba? cilj skidati njihove pjesme, ali nam odgovara taj njihov zvuk i melodioznost, pa na kraju valjda malo podsjeća na njih. Naravno, nikako se ne bi drznuo raditi ikakvu usporedbu. Priča je krenula sa nas 3 frenda koji već dugo imamo podosta svojih pjesama (30-40) koje smo odlučili pomalo snimati. Zapravo i nismo imali namjeru raditi neki bend, nego samo za svoj gu?t malo snimiti svoje pjesme, čisto da ih malo čujemo. Sad razmi?ljamo (kako se snimamo i nove stvari) da pomalo to počnemo i svirati, ali to su samo planovi. Projekt smo nazvali MINK (po na?im inicijalima), a vidjet ćemo kako će to ići dalje. Inače ovo su nam prvi snimci, pa se naravno ne mogu očekivati nikakva čuda od produkcije, ali u međuvremenu smo pone?to naučili, napravili Redd47 preamp (kao u konzoli u Abbey Roadu), kupili bolje mikrofone, monitore, pa razmi?ljamo da neke od ovih snimki i ponovimo. Evo imamo jo? jednu pjesmu koju smo snimili prvu prije par godina, stavit ću ju na forum, iako zvukovno nije ne?to kvalitetna.
Hvala na podr?ci jo? jednom!!!!

U svakom slučaju, danas i nema mnogo smisla postaviti sebi nekakve megalomanske ciljeve. Pravi? ono u čemu u?iva?, a ako se nađe jo? neko kome se to dopada, tim bolje. Samo napred, koliko god imate motivacije i vremena! Meni ovo sve zvuči tačno onako kako treba i vidi se da vam neće biti potrebna "stručna" pomoć po pitanju produkcije. Ja već od ovoga ?to si poslao pravim sebi jedan Mink EP.
?to se tiče opreme, ba? me zanima kako ste napravili taj Redd 47; zvuči kao ozbiljan poduhvat. Imate li neki vi?ekanalni interfejs?

Matoree
27-08-2010, 07:30 PM
au igore pa kako si smeo takav miks da dopustis da cuje google? Ajde brze to sredi.. da se ne brukas pred njim :D

BTW odlicne pesme! Svaka chast! :)

InsaneEyes
28-08-2010, 04:19 AM
Pozdrav,
Ja sam Igor iz Zagreba, novi sam na forumu. Vidim da ovdje ima dosta kompetentnih ljudi od kojih se da ?to?ta naučiti, pa bi htio staviti neke na?e autorske radove, da čujem mi?ljenja i savjete oko snimanja.
Ovo nam je druga pjesma koju smo snimili, u međuvremenu smo dosta pobolj?ali opremu, ali eto da se čuje. U ostalim postovima ću staviti jo? par pjesama.

http://www.box.net/shared/xn307ekkpr

kako je ovo predobra stvar!!!!!! :shock::shock::shock::shock:

kako bih se zajebavao sa ovim ne bih 7 dana silazio sa kompa :shock:

da iammam kanale :D

google malo preteruje, al realno ovo u pravim rukama bi bio klasik za pokolenja

svaka cast, realno!

InsaneEyes
28-08-2010, 04:27 AM
sad sam ovo otpanjio na Yamanama (u pola 6 ujutru :D), sjajno!

nis' ne diraj, ne p'paj!!!!

tomycrosound
28-08-2010, 09:55 AM
i meni vuče na bitlse :-) bar po onom ?to sam čuo na tv..
A meni je smje?no sad, netko je napisao da ste pretjerali s kompresijom..
Ako je tako napravljeno, to je onda tako i autor tj producent je htio tako i kraj priče. Mo?e neko reć ja bi pojačao ovo, sti?ao ovo, eq na ovo, kompresiju ovakvu, onakvu, al to treba bit kao sugestija osobnog mi?ljenja, a ovako bacit gotov zaključak mi malo glupavo i obeshrabrujuće.
Sad meni neko s punogodi?lnjim iskustvom napi?e npr da mi je bubanj preglasan, zapitao bih se i vjerovatno i?ao sti?avat bubanj iako sam mo?da ba? htio da mi bubnjevi budu solo instrument :-) Bubam, al shvatit ćete me..

igormink
28-08-2010, 07:35 PM
Hvala svima na pohvalama. Jedna stvar je dal se nekom sviđa pjesma, a druga stvar je kako je snimljena. Ovo je sve snimljeno u sobi, doma, sa dosta lo?om opremom i (bitno je napomenuti) sa dosta malim znanjem o snimanju. Mo?da mi je malo ?ao ?to prvo nismo i?li snimati neke jednostavnije pjesme, ali nema veze. Kolega Google zasigurno nije mislio ni?ta lo?e i uputio je par konstruktivnih savjeta u pogledu miksa, ?to cijenim jer sam, između ostalog, zato i stavio pjesmu ovdje. Budem ovih dana eksportirao miks bez efekata na limiteru, iako imam namjeru ponovo snimiti bubanj. Ako moram birati, dra?e mi je da je pjesma dobra nego snimka, jer ću ju već nekako dobro snimiti ili ja, ili netko drugi :)
Jo? jednom hvala na pohvalama i ?aljem nove stvari čim snimimo!!!

igormink
28-08-2010, 07:46 PM
U svakom slučaju, danas i nema mnogo smisla postaviti sebi nekakve megalomanske ciljeve. Pravi? ono u čemu u?iva?, a ako se nađe jo? neko kome se to dopada, tim bolje. Samo napred, koliko god imate motivacije i vremena! Meni ovo sve zvuči tačno onako kako treba i vidi se da vam neće biti potrebna "stručna" pomoć po pitanju produkcije. Ja već od ovoga ?to si poslao pravim sebi jedan Mink EP.
?to se tiče opreme, ba? me zanima kako ste napravili taj Redd 47; zvuči kao ozbiljan poduhvat. Imate li neki vi?ekanalni interfejs?

Ajd, ba? mi je drago :)
Redd je radio jedan kolega sa foruma, to je lampa?ki preamp koji ima stvarno odličan zvuk i mo?e bez problema "tjerati" i ribon mikrofone, ?to je nama bitno, jer osim nekog zvuka 60ih, probat ćemo ganjati i neke 50te, pa nam je cilj imati ?to vi?e vintage opreme. Imamo namjeru napraviti jo? 3 takva preampa, tako da sa 4 lampa?ka kanala mo?emo ući u komp. Trenutno imamo Presonusovu 8 kanalnu karticu. Inače nabavljamo pomalo neke vintage mikrofone - akg d19, akg d12, akg d190, sennheiser 421... i planiramo se baciti na izradu EMT140 plate reverba... Eto, samo vintage :)

Znak
31-08-2010, 10:17 PM
Ajd, baš mi je drago :)
Redd je radio jedan kolega sa foruma, to je lampaški preamp koji ima stvarno odličan zvuk i može bez problema "tjerati" i ribon mikrofone, što je nama bitno, jer osim nekog zvuka 60ih, probat ćemo ganjati i neke 50te, pa nam je cilj imati što više vintage opreme. Imamo namjeru napraviti još 3 takva preampa, tako da sa 4 lampaška kanala možemo ući u komp. Trenutno imamo Presonusovu 8 kanalnu karticu. Inače nabavljamo pomalo neke vintage mikrofone - akg d19, akg d12, akg d190, sennheiser 421... i planiramo se baciti na izradu EMT140 plate reverba... Eto, samo vintage :)

Imate lep pristup, urodiće plodom sigurno uz ovakve pesme.
Obično mi se ne dopada kad bendovi sa ovih prostora pevaju na engleskom, ali ovde je izgovor savršen i to stvarno ima smisla. Od "izvornih" engleskih grupa koje furaju ovaj stil dobar je The Coral, s tim što je kod njih uticaj Bitlsa dosta začinjen i Dorsima. BTW, njihova pesma "Late Afternoon" me po atmosferi neverovatno podseća na Azrinu "Život običnog tempa" - ima čak i stih "Dogs barking outside" / "I psi laju u susret danu". (Inače, mislim da je kod nas jedino Štulić uspeo napraviti nešto što ima stvarni duh Bitlsa - na primer, uporedi pesme "Sunčana strana ulice" i "I'll Follow The Sun".)

facayu
01-09-2010, 01:54 AM
nisam kompetentan za sam zvuk i ostalo al pesma mi se mnogo dopada :wink: