View Full Version : Drums
Bitch
17-08-2010, 01:33 PM
malo oko bubnjeva:
- omiljeni drumset, omiljeni snare
- mics koje volis mrzis
- room mics da ili ne
- PZM mics da ili ne
- trackovanje sa kompresijom da ili ne
- layer-ovanje, triggerovanje da ili ne
...opet rafalno :D
pozZ
habas
22-08-2010, 01:53 PM
malo oko bubnjeva:
- omiljeni drumset, omiljeni snare
- mics koje volis mrzis
- room mics da ili ne
- PZM mics da ili ne
- trackovanje sa kompresijom da ili ne
- layer-ovanje, triggerovanje da ili ne
...opet rafalno :D
pozZ
Evo sada i ja malo rafalno 8-):
-Dobar bubnjar
-obozavam Neuman U-47,mrzim Rode
-Naravno
-Da
-Zavisi
-Ne
awacs
23-08-2010, 08:17 PM
-obozavam Neuman U-47,mrzim Rode
Te?ko mi je da poverujem da si ikada turao U47 na dobo? (close-mike) makar zarad gabarita, a kapiram da je čovek postavio pitanje koje se tiče multi-mike ozvučavanja kompleta bubnjeva. Ali opet, mo?da ja ne?to nisam ba? sasvim razumeo :confused:
Ne bih da se me?am u va?u intimnu prepisku, ali mene lično zanimaju tvoji favoriti za closeup bas bubnja, dobo?a, tomova i hihata u situacijama u kojima mo?e? da "izvoljeva?". Pa i overheada i room-a. I da - kako konkretno koristi? PZM?
Pozdrav,
Vasa
habas
29-08-2010, 11:59 AM
Te?ko mi je da poverujem da si ikada turao U47 na dobo? (close-mike) makar zarad gabarita, a kapiram da je čovek postavio pitanje koje se tiče multi-mike ozvučavanja kompleta bubnjeva. Ali opet, mo?da ja ne?to nisam ba? sasvim razumeo :confused:
Ne bih da se me?am u va?u intimnu prepisku, ali mene lično zanimaju tvoji favoriti za closeup bas bubnja, dobo?a, tomova i hihata u situacijama u kojima mo?e? da "izvoljeva?". Pa i overheada i room-a. I da - kako konkretno koristi? PZM?
Pozdrav,
Vasa
Bubanj uglavnom snimam na vrlo standardan nacin, za dobos koristim dva SM57 mic-ova sa obrnutom fazom, timpani su SenHaizer451 ili SM57, noga je kombinacija U47 sa D112 ili 451, cinele Neuman U87 ili 184, hihat 184. Room snimam sa PZM postavljajuciga na pod po mogutstvu parket. Ne koristim kompresije prilikom usnimavanja i dosta vremena potrosim na stimovanje samog bubnja.
awacs
29-08-2010, 04:04 PM
Bubanj uglavnom snimam na vrlo standardan nacin, za dobos koristim dva SM57 mic-ova sa obrnutom fazom, timpani su SenHaizer451 ili SM57, noga je kombinacija U47 sa D112 ili 451, cinele Neuman U87 ili 184, hihat 184. Room snimam sa PZM postavljajuciga na pod po mogutstvu parket. Ne koristim kompresije prilikom usnimavanja i dosta vremena potrosim na stimovanje samog bubnja.
Htede reći 421?
Nego, taj U47 na bas bubnju - koliko blizu/daleko? Ako ga stavljaš podalje da li kasnije koristiš nekakav gate/expander da smanjiš uticaj ostatka kompleta?
Pozdrav
habas
05-09-2010, 02:06 PM
Htede reći 421?
Nego, taj U47 na bas bubnju - koliko blizu/daleko? Ako ga stavljaš podalje da li kasnije koristiš nekakav gate/expander da smanjiš uticaj ostatka kompleta?
Pozdrav
upravu si slucajno sam u zurbi kucao pogresan broj. U47 stavljam ispred prednje koze bas bubnja jedno 5cm-10cm i ako imam potrebu naravno koristim gate/expander.
Pretpostavljam da ste bubnjeve snimali na sve moguće (i ostale) načine, ali me zanima koja je po vama najbolja varijanta po pitanju onoga što bubnjar čuje u slušalicama:
1. samo klik
2. klik + ranije snimljen pilot (npr. vokal i gitara)
3. cela ritam sekcija istovremeno uz klik u svim slušalicama
4. cela ritam sekcija bez metronoma
5. cela grupa zajedno uz klik
6. cela grupa zajedno bez metronoma
7. ranije urađen demo snimak (sa bubnjevima i svim ostalim instrumentima, overdubovima itd.)
8. nešto osmo
Edit: dobrodošla su i mišljenja ostalih forumaša
Arthur
17-09-2010, 10:43 AM
O mom slučaju ovo isključivo zavisi od toga šta bubnjar želi i šta mu je bend već pripremio, tojest, na čemu je vežbao. Nedavno sam prvi put imao slučaj sa kompletno MIDI programiranim pilotima, u perfektnom tajmingu, i pokazalo se da bubnjaru jako prija ako mu ugasim klik.
O mom slučaju ovo isključivo zavisi od toga ?ta bubnjar ?eli i ?ta mu je bend već pripremio, tojest, na čemu je ve?bao. Nedavno sam prvi put imao slučaj sa kompletno MIDI programiranim pilotima, u perfektnom tajmingu, i pokazalo se da bubnjaru jako prija ako mu ugasim klik.
Taj midi je verovatno bio dovoljno bogat da se po njemu mogao pratiti ritam, bez većih pauza?
Tek kad sam probao snimanje sa klikom i uporedio ga sa ?ivim snimcima shvatio sam koliko je "fluidnost" tempa ne samo prihvatljiva već i po?eljna, bar u vrsti muzike koju ja radim. Ali naravno, snimanje bez klika komplikuje upotrebu VST instrumenata.
awacs
17-09-2010, 01:18 PM
Dok se Saša ne uključi, evo par zanimljivih grafikona na tu temu:
http://bobbyowsinski.blogspot.com/2010/02/to-click-track-or-not-to-click.html
Inače toplo preporučujem ceo blog ovog lika, pošto je ima baš dobre komentare.
Inače, što kaže Arthur - najvažnije je sa čim bubnjar već ima iskustva. Najpogrešnije od svega je kad čovek prvi susret sa klikom doživi u studiju.
Pozdrav,
Vasa
Dok se Saša ne uključi, evo par zanimljivih grafikona na tu temu:
http://bobbyowsinski.blogspot.com/2010/02/to-click-track-or-not-to-click.html
Inače toplo preporučujem ceo blog ovog lika, pošto je ima baš dobre komentare.
Inače, što kaže Arthur - najvažnije je sa čim bubnjar već ima iskustva. Najpogrešnije od svega je kad čovek prvi susret sa klikom doživi u studiju.
Pozdrav,
Vasa
Hvala Vaso, stvarno odlični primeri (obožavam svakovrsne vizuelne prikaze muzike - valjda nedostatak sluha). "So Lonely" i "Sympathy For The Devil" su upravo primeri pesama u kojima očigledno postepena promena tempa ima pozitivnu ulogu u sveukupnoj dinamici.
Znam da je jedna od mogućnosti upotrebe VSTi-a uz ovakve bubnjeve da se analizom tempa naprave ovakvi grafikoni i onda u sekvenceru pretvore u mape tempa. To bi mi dodatno zakomplikovalo život, zato mi dosta znače saveti starijih i/ili pametnijih po tom pitanju (uzgred, od mene je lakše biti pametniji nego stariji - rođen kad i Beli album).
awacs
17-09-2010, 05:08 PM
Znam da je jedna od mogućnosti upotrebe VSTi-a uz ovakve bubnjeve da se analizom tempa naprave ovakvi grafikoni i onda u sekvenceru pretvore u mape tempa.To bi mi dodatno zakomplikovalo ?ivot.
Vidi?, po?to sam ja jo? stariji (rođen malo pre nego ?to je Gagarin poleteo u kosmos) od mene je jo? lak?e biti pametniji :) Tehnolo?ki, to o čemu govori? je omogućeno istog momenta kada je SMPTE/EBU Time Code u?ao u audio industriju. U su?tini, osnovno pitanje je: "Za?to?"
Ritmička uzbudljivost So Lonely i Sympathy for the Devil se zasniva na zajedničkom poduhvatu ritam sekcije u realnom vremenu :wink: Ono - ko je prvi "povukao" tempo unapred, ko je "ispred" koga u celom groove-u, a sve te stvari su se desile interaktivno (i simultano). Magija te dve pesme nije u matematičkom modelu koji je neko pretvorio u muziku, nego u interaktivnosti.
?ta hoću da ka?em - rezultat pomenute interaktivnosti je moguće replicirati (uz dugotrajan i iscrpljujući vi?enedeljni rad), ali je zaludno poku?avati da se do tako uzbudljivog i nikad ranije čutog rezultata dođe "od nule". Ne ka?em da je nemoguće, ali to zahteva ili mnogo meseci (mo?da čak i godina) rada na jednoj pesmi ili mnogo sreće. A koliko se sećam priča iz onog vremena, Outlandos D'Amour je snimljen u nenormalno kratkom roku (čak i za onda?nje pojmove).
Pozdrav,
Vasa
Vidiš, pošto sam ja još stariji (rođen malo pre nego što je Gagarin poleteo u kosmos) od mene je još lakše biti pametniji :) Tehnološki, to o čemu govoriš je omogućeno istog momenta kada je SMPTE/EBU Time Code ušao u audio industriju. U suštini, osnovno pitanje je: "Zašto?"
Ritmička uzbudljivost So Lonely i Sympathy for the Devil se zasniva na zajedničkom poduhvatu ritam sekcije u realnom vremenu :wink: Ono - ko je prvi "povukao" tempo unapred, ko je "ispred" koga u celom groove-u, a sve te stvari su se desile interaktivno (i simultano). Magija te dve pesme nije u matematičkom modelu koji je neko pretvorio u muziku, nego u interaktivnosti.
Šta hoću da kažem - rezultat pomenute interaktivnosti je moguće replicirati (uz dugotrajan i iscrpljujući višenedeljni rad), ali je zaludno pokušavati da se do tako uzbudljivog i nikad ranije čutog rezultata dođe "od nule". Ne kažem da je nemoguće, ali to zahteva ili mnogo meseci (možda čak i godina) rada na jednoj pesmi ili mnogo sreće. A koliko se sećam priča iz onog vremena, Outlandos D'Amour je snimljen u nenormalno kratkom roku (čak i za ondašnje pojmove).
Pozdrav,
Vasa
Nisam mislio da kopiram promene tempa iz neke već postojeće pesme i primenim je u svojoj. Plan je mnogo jednostavniji: snimiti "rhythm track" - bass, bubanj i ritam gitaru, zatim nasnimiti vokale i overdub gitare, a onda mapirati tempo tog snimka da bi se mogle na to dodati VSTi deonice. Dakle ovde je jedini cilj omogućavanje "crtanja" MIDI traka u projektu koji nije sniman sa klikom, tj. nema ujednačen tempo.
Edit: evo našao sam na SOS-u članak o (polu)automatskom kreiranju tempo track-a detektovanjem tempa iz audio trake u Cubase-u SX: http://www.soundonsound.com/sos/oct05/articles/cubasetech.htm
Ipak, kao što rekoh, i dalje mi je to poprilično komplikovano. Opcije snimanja sa klikom ili odustajanja od VST instrumenata kod snimanja bez klika su tu, ali i ova treća mogućnost je veoma interesantna. Da li je neko probao nešto slično?
awacs
17-09-2010, 07:03 PM
Nisam mislio da kopiram promene tempa iz neke već postojeće pesme i primenim je u svojoj. Plan je mnogo jednostavniji: snimiti "rhythm track" - bass, bubanj i ritam gitaru, zatim nasnimiti vokale i overdub gitare, a onda mapirati tempo tog snimka da bi se mogle na to dodati VSTi deonice. Dakle ovde je jedini cilj omogućavanje "crtanja" MIDI traka u projektu koji nije sniman sa klikom, tj. nema ujednačen tempo.
Ma, kažem ti da može. Radio sam to još negde kasnih osamdesetih sa Steinbergovim SMP 24 synchronizerom. Doduše, u to vreme VSTi nije postojao, ali su postojali sampleri i sekvenceri (isti Q). Pa se cimaš da unosiš tempo od beata do beata (ili šatro radiš TAP TEMPO, ali i to ima svoj downside).
Ali zašto si toliko zapeo za termin "VSTi deonice"? Mislim, VSTi je isto što je nekad bila "klavijatura", zar ne? Niko te ne sprečava da snimaš VSTi real time, jel' da? Ako nemaš klavijaturu (ili ne umeš da je sviraš) opet možeš da bodeš mišem notu po notu gde god misliš da treba. Ili ti je baš stalo da ti u sekvenceru piše da je sve "uredno"? Ali to onda nema veze sa muzikom, nego sa vizuelnim doživljajem iste...
Pozdrav,
Vasa
Ma, ka?em ti da mo?e. Radio sam to jo? negde kasnih osamdesetih sa Steinbergovim SMP 24 synchronizerom. Dodu?e, u to vreme VSTi nije postojao, ali su postojali sampleri i sekvenceri (isti Q). Pa se cima? da unosi? tempo od beata do beata (ili ?atro radi? TAP TEMPO, ali i to ima svoj downside).
Ali za?to si toliko zapeo za termin "VSTi deonice"? Mislim, VSTi je isto ?to je nekad bila "klavijatura", zar ne? Niko te ne sprečava da snima? VSTi real time, jel' da? Ako nema? klavijaturu (ili ne ume? da je svira?) opet mo?e? da bode? mi?em notu po notu gde god misli? da treba. Ili ti je ba? stalo da ti u sekvenceru pi?e da je sve "uredno"? Ali to onda nema veze sa muzikom, nego sa vizuelnim do?ivljajem iste...
Pozdrav,
Vasa
Naravno, sve te mogućnosti su prihvatljive. Jednostavno mislim da je dobro videti sve ?to je novo a mo?e doprineti nekoj kreativnosti. Danas postoji softver za polifonu detekciju visine tonova (Melodyne Editor), skoro neverovatna mogućnost do pre samo nekoliko godina. Pretpostavljam da je i detekcija tempa na sličnom nivou - to se vidi i po grafikonima na onom blogu. Ako mogu automatski da se naprave takvi grafikoni onda verovatno taj isti sistem detekcije mo?e i da se iskoristi da iscrta tempo track baziran na bubnjarskoj deonici, i da se to onda koristi za midi.
Inače, mislim da je sva tehnologija potrebna da se napravi dobra ploča postojala pre četrdeset pet godina (i tada je muzika i bila bolja nego danas). Ipak, nisam za vintage pristup - i Bitlsi su uvek koristili ono ?to je u tom trenutku bilo najnovije, pa i izmi?ljali sasvim originalne tehnike snimanja (recimo ADT).
awacs
18-09-2010, 10:33 AM
Ipak, nisam za vintage pristup - i Bitlsi su uvek koristili ono ?to je u tom trenutku bilo najnovije, pa i izmi?ljali sasvim originalne tehnike snimanja (recimo ADT).
Ma, pusti Bitlse, Marka Lewisohna i Wikipediju. Lako je voditi sholastičku raspravu o tehnolo?kim mogućnostima, praksa je malo komplikovanija. I teoretski i praktično sve mo?e. Pitanje je samo koliko je sve to u slu?bi pesme (muzike) i da li ti je vi?e do "kori?ćenja onog ?to je u tom trenutku najnovije" ili do postizanja rezultata.
Gomila softvera odavno nudi automatic tempo mapping, ali mapiranje tempa nije isto ?to i mapiranje groovea. A groove je ono ?to muziku čini muzikalnom, ne tempo. I kao ?to rekoh - moguće je napraviti groove ITB, naravno, samo ?to to ume da potraje.
Toliko od mene u ovoj temi.
Pozdrav,
Vasa
Pitanje je samo koliko je sve to u slu?bi pesme (muzike) i da li ti je vi?e do "kori?ćenja onog ?to je u tom trenutku najnovije" ili do postizanja rezultata.
Otkud znam... Mo?da je sve to skupa u slu?bi ubijanja (skoro nepostojećeg slobodnog) vremena, a mo?da iz cele priče ispadne ne?to stvarno dobro. Videćemo za par godina.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.