View Full Version : Kupiti UAD ili ne
tomycrosound
15-08-2010, 02:43 PM
Pozdrav!
Ima puno tema vezanih za UAD ali to nije tako jednostavno za pokopčat pa moram pitat konkretno..
Planirao sam kupit reflexion filter (nebitno) ali s obzirom da ga nema "nigdje" i ne zna se kada će bit 1,5mj; 2mj; 5mj... razmi?ljam pare preusmjerit na UAD. S obzirom da sam financijski ograničen, odabir pada na http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=3027
E sad, ?to je to uopće?
?to dobijem konkretno s tim?
Podr?ava li win7 64 ?
Spominje se nekakva kupnja pluginova, kako to ide?
Čuo sam za UAD i znam da je to nekakva kartica, tako su mi rekli, koja rasterećuje procesor kompa i olak?ava rad u DAW, ali nemam pojma ?to je to, pa ako netko mo?e pomoć u učenju (po mogućnosti ne na engleskom)
Hvala.
Boombass
16-08-2010, 12:12 AM
Jesi li ti njih zvao da li to uop?e vi?e imaju jer rijetko ?e? na?i novi UAD1?
Arthur
16-08-2010, 01:14 AM
ajd nemoj biti toliko lenj, nego pre pitanja ipak malko cunjaj forumom i internetom.
evo npr ovako
http://www.uaudio.com/products/uad/index.html
a ima gomiletina tema i na ovom forumu
tomycrosound
16-08-2010, 01:27 AM
Nisam zvao, nemam pojma da li ima..
Pretra?ivao sam po forumu, ali ne pronalazim konkretan odgovor čemu slu?i uad zapravo, da li su to samo pluginovi koji se nalaze na karti ili ne?to drugo.
A i napisao sam gore citiram: " (po mogućnosti ne na engleskom)"
Matoree
16-08-2010, 05:18 AM
UAD ti je kartica sa procesorom na kojoj rade UAD pluginovi.. Posebna kartica se koristi vise radi zastite od piraterije nego zbog rasterecenja cpua..
Kupis UAD karticu uz neki plugin pack i mozes odredjene pluginove da koristis.. Ostali plugovi se kupuju, za tacne informacije pogledas ovaj link sto ti je artur dao i to je to..
E sad, koliko se to sve isplati, zavisi koliko se ozbiljno bavis muzikom :p Za igranje su ovi native vise nego dovoljni (moje misljenje:D)
Arthur
16-08-2010, 12:22 PM
netačno je da je posebna kartica zbog piraterije. Posebna je zbog lakšeg pisanja koda za kvalitetniju obradu signala. Jerbo je PC u osnovi elektronska pisaća mašina. Naročito sad, na verziji 2, kad su prešli na prave DSP čipove, dižu sebi mogućnosti kod-a do neba
google
16-08-2010, 12:39 PM
Nisam zvao, nemam pojma da li ima..
Pretraživao sam po forumu, ali ne pronalazim konkretan odgovor čemu služi uad zapravo, da li su to samo pluginovi koji se nalaze na karti ili nešto drugo.
A i napisao sam gore citiram: " (po mogućnosti ne na engleskom)"Samo to, nema svoj preamp, ulaze, izlaze i tsl. Samo dsp + plaginov, ali odlicni. Ima verovatno najbolji transparentni eq, ili jedan od tri najbolja. A bez toga, nema ozbiljnog posla. Kompresori su isto ok.
Sada mozes naci polovnu uad 1 kartu sa gomilom plaginova za male pare, a nije ni uad 2 preskup...
Matoree
16-08-2010, 01:01 PM
netačno je da je posebna kartica zbog piraterije. Posebna je zbog lak?eg pisanja koda za kvalitetniju obradu signala. Jerbo je PC u osnovi elektronska pisaća ma?ina. Naročito sad, na verziji 2, kad su pre?li na prave DSP čipove, di?u sebi mogućnosti kod-a do neba
eh sad.. DSP chip je vrlo ogranichen/specijalizovan za parallel computation sto radi dosta brze od CPUa.. Da je do lakoce developmenta kapiram da bi pre koristili graficku karticu nego da se cimaju ovako... Sa svojom karticom takodje mogu i da kontrolisu koliko plugova moze da radi od jednom, da te nateraju da kupis vise dsp kartica itd..
google
16-08-2010, 01:17 PM
eh sad.. DSP chip je vrlo ogranichen/specijalizovan za parallel computation sto radi dosta brze od CPUa.. Da je do lakoce developmenta kapiram da bi pre koristili graficku karticu Mislim da je njihov cip neka matora graficka karta.
eSa svojom karticom takodje mogu i da kontrolisu koliko plugova moze da radi od jednom, da te nateraju da kupis vise dsp kartica itd..Jedini nacin da te nateraju da kupis je da to radi dobro, a radi.
Matoree
16-08-2010, 01:21 PM
Mislim da je njihov cip neka matora graficka karta.
haha da.. UAD prvi je koristio s3 trio.. tuga.. Sad ovaj novi skoro sigurno ne, ali ni to nije mnogo jache od tof s3 tria :D
psionic
16-08-2010, 03:14 PM
haha da.. UAD prvi je koristio s3 trio.. tuga.. Sad ovaj novi skoro sigurno ne, ali ni to nije mnogo jache od tof s3 tria :D
Mozete naci na PDF fajl sa blok semom dsp-a - model SHARC 21369. Nije bas sampion brzine (radi na 400 MHz), a na sharcovom sajtu sada trenutno reklamiraju 21469 koji ima navodno 2x performanse + on chip kodeke za audio... Da li se to na pomolu vidi UAD3 :)
google
16-08-2010, 04:07 PM
haha da.. UAD prvi je koristio s3 trio.. tuga.. Sad ovaj novi skoro sigurno ne, ali ni to nije mnogo jache od tof s3 tria :DNe znam sta tacno koristi novi, verovatno je opet nesto bez veze.
Bitno je da plaginovi rade dobro.
Da li se to na pomolu vidi UAD3 Moguce. Prilicno su pale cene, sigurno je da ce morati da naprave neko super- iznenadjenje, sto je pre moguce, nesto fenomenalno...
psionic
16-08-2010, 05:13 PM
Moguce. Prilicno su pale cene, sigurno je da ce morati da naprave neko super- iznenadjenje, sto je pre moguce, nesto fenomenalno...
Pa dobro, SHARC je zasebna firma, nema mnogo veze sa UADom... Mislim - ne mora da znaci da ako SHARC izbaci novi DSP, odmah sledi i novi UAD. Bilo bi lepo, do duse...
Ovde (http://www.analog.com/en/embedded-processing-dsp/sharc/adsp-21469/processors/product.html) mozete pogledati specifikacije novijeg SHARC 21469 DSPa. Na papiru lepo zvuci...
A evo ovde (http://www.analog.com/en/embedded-processing-dsp/sharc/adsp-21369/processors/product.html) i od "starog", koji se trenutno koristi (21369), pa uporedite, koga to zanima...
Ne znam sta tacno koristi novi, verovatno je opet nesto bez veze.
Bitno je da plaginovi rade dobro.
Plugovi NE rade dobro! Bar ne na necemu vecem od XPa :( To je razlog sto ja necu kupiti ovo, bar dok ne izbace valjanu verziju drajvera.
E sad - sto se cene tice: sam UAD i nije tako skup - test board sa SHARC procesorom (koji sluzi za developement) kosta isto koliko i jedan UAD 2 solo...
DaBear
16-08-2010, 05:45 PM
Pozdrav!
Ima puno tema vezanih za UAD ali to nije tako jednostavno za pokopčat pa moram pitat konkretno..
Planirao sam kupit reflexion filter (nebitno) ali s obzirom da ga nema "nigdje" i ne zna se kada će bit 1,5mj; 2mj; 5mj... razmi?ljam pare preusmjerit na UAD. S obzirom da sam financijski ograničen, odabir pada na http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=3027
E sad, ?to je to uopće?
?to dobijem konkretno s tim?
Podr?ava li win7 64 ?
Spominje se nekakva kupnja pluginova, kako to ide?
Čuo sam za UAD i znam da je to nekakva kartica, tako su mi rekli, koja rasterećuje procesor kompa i olak?ava rad u DAW, ali nemam pojma ?to je to, pa ako netko mo?e pomoć u učenju (po mogućnosti ne na engleskom)
Hvala.
po pitanju se vidi da se ne bavis muzikom dugo.
Ja bi se na tvom mestu prvo zapitao da li je vredno UOPSTE ulagati pare u tako nesto u ovome trenutku.
Ako ti je muzika hobi (a verovatno jeste), onda ti UAD ne treba jos.
Svaki iole bolji software ima dovoljno plugins za skoro sve sto coveku zatreba na pocetku producentske karijere!
Plus - kod nas imas pogodnost sto sve software "mozes da probas pre nego ih kupis" :wink:
Pristojan kompjuter i par zvucnika je SVE sto ti treba.
Treba iscrpiti sve sto standardni software plug in moze da pruzi i tek posle potezati za necim drugim...
Danas muzika moze da se pravi na svemu...FLoops, Reaper, Cubase itd...
Prvo se savladaju osnovne tehnike a posle se razmislja o ostalim zezalicama...
google
16-08-2010, 06:29 PM
Plugovi NE rade dobro! Bar ne na necemu vecem od XPa :( To je razlog sto ja necu kupiti ovo, bar dok ne izbace valjanu verziju drajvera.
E sad - sto se cene tice: sam UAD i nije tako skup - test board sa SHARC procesorom (koji sluzi za developement) kosta isto koliko i jedan UAD 2 solo...Ja radim na xp, nisam znao za to.. Trenutno nemam vremena da se igram sa operativnim sistemom. Sve radi- ne treba dirati.
po pitanju se vidi da se ne bavis muzikom dugo.
Ja bi se na tvom mestu prvo zapitao da li je vredno UOPSTE ulagati pare u tako nesto u ovome trenutku.
Ako ti je muzika hobi (a verovatno jeste), onda ti UAD ne treba jos.Sto da ne? Sada za 200 evra moze uzeti polovan uad 1 sa gomilom plaginova. To vise nije ozbiljna investicija za koju treba dugo razmisljati.
To sto je nekom muzika hobi, ne znaci da mu ne treba dobar sound. Opet, kad ga kupi ocekivace nesto nerealno & na brzinu, a toga nema nista...
Tesko je biti pametan. Ako mu oko 200 evra nije cifra, ja bih savetovao da malo lovi po oglasima, kad naleti nesto vrlo povoljno da uzme.
tomycrosound
17-08-2010, 12:45 AM
hobi ili ne, ne zarađujem "produkcijom" ,zarađujem isključivo sviranjem, pa ne znam ?to bi tu definirao kao hobi, u svakom slučaju to je ne?to čime bih se volio bavit, a naravno apsolutni sam amater. (za sad :-) )
Trenutno se borim s refleksijom sobe s obzirom da se jo? nisam istjerao iz kuće, pa sam imao ideju kupit reflexion filter (SE). Neki pljuju, neki hvale..
S obzirom da ga nema NIGDJE i ne zna se KAD će bit dostupan, a u isto vijeme radio sam pjesmu s malo vi?e pratećih vokala nego obično i samim tim vi?e inserta (debreath,deesser,eq,comp) i bez smrzavanja traka stigao sam do trenutka da mi asio performance puca do kraja... Onda sam dobio savjet sa UAD.
Problem asia sam lako rije?io smrzavanjem, a reflexija je jo? uvijek tu.
Tako da mislim da ću za sada sačekat reflexion filter...
ma ?to oni pričali o njemu
Arthur
17-08-2010, 02:14 AM
pokušaj refleksije rešiti i nekim drugim načinom. I da, slažem se sa daBearom da ti definitivno sad nije potreban UAD, ni 1, ni 2. Ja ga, sa druge strane, koristim kao glavno i skoro pa jedino oružje u mixanju, i nije mi žao. I meni se čini da pravi probleme sa Win7, mada mi se na OSX u PT lepo pojavio i počeo da radi. Sa standardnom latencijom. Na XP, na kojem ja mixam, radi besprekorno.
google
17-08-2010, 08:11 AM
Trenutno se borim s refleksijom sobe s obzirom da se jo? nisam istjerao iz kuće, pa sam imao ideju kupit reflexion filter (SE). Neki pljuju, neki hvale..Sigurno je dobra stvar, mada mu je cema naduvana.
Trenutno se borim s refleksijom sobe Refleksije sobe uopste ne moraju biti nesto lose. Ja bih cak malo odmakao vokale od mikrofona i namerno snimio zajedno sa prostorom. To ce u miksu mnogo bolje izaci i zvucati uverljivije.
Room koji snimis je sigurno 3 klase iznad svih softverskih reverba, pogotovo ako je mikrofon dobar.
TdebreathJa nikad ne bih skidao disanje pevaca sa snimka. Kad odmaknes pratece od mikrofona, to se nece cuti, a za glavni vokal ne smeta, cak je vrlo pozeljno.
Sa kakvom opremom snimas, sta, koliko kanala, i u kakvom prostoru?
tomycrosound
17-08-2010, 09:34 AM
debreath ovisi mi o pjesmi, ne koristim uvijek, a malo mi pomaže da se vokal pričini "suvljim"...
Oprema je uglavnom "niskobudžetna";
win7 64bit, 3,0dualC, 8GB ram, cubase 5, uglavnom vst instrumenti, fantom g6, tascam fw1082, SE 2200a, alesis actv. m1mk2, nekoliko gitara al nisam gitarista pa izbjegavam snimat živu gitaru, par kvadrata piramidalne spužve 7, samostojeći absorber s kamenom vunom i to je to...
Ne znam kud bih svrstao to što sviram/snimam, nekakav pop, pop-rock...
U budućoj dječjoj sobi sam trenutno dok bebač malo ne naraste pa ću da selim, prostor nikako nije povoljan, visina 3,5 pa se kosinom spušta na 2,20, 4x4,5...
Koliko kanala ne znam nisam brojio, vst mi ne prave problem, već sam imao problem kad sam na sve nabacio nekih 10ak audio traka... kao što sam napisao- riješio sa freez.
google
17-08-2010, 10:09 AM
debreath ovisi mi o pjesmi, ne koristim uvijek, a malo mi poma?e da se vokal pričini "suvljim"...
Oprema je uglavnom "niskobud?etna";
win7 64bit, 3,0dualC, 8GB ram, cubase 5, uglavnom vst instrumenti, fantom g6, tascam fw1082, SE 2200a, alesis actv. m1mk2, nekoliko gitara al nisam gitarista pa izbjegavam snimat ?ivu gitaru, par kvadrata piramidalne spu?ve 7, samostojeći absorber s kamenom vunom i to je to...To sto nisi gitarista, nije presudno bitno. Ja sam uzeo da snimam svoju gitaru pre oko 3 meseca, jer oni koji su gitaristi, ne zvuce. Sve odsvirano kako treba, ali snimak ne stoji, ne uklapa se, bled je i sl.
Muzicar mora biti upadljiv da ima stila... Uglavnom je to velika mana mnogih tehnicki dobrih sviraca. Nesto sto retko ko ima.
Slobodno uzmi i sviraj, tesko je naci upotrebljivog gitaristu.
tomycrosound
17-08-2010, 11:20 AM
a čuj neću da se pekljam gdje mi nije mjesto :-)
Za solo nemam ?anse, a to ?to odsviram ritam gitaru, uvijek negdje ne?to sjee.. pa poludim kad ponavljam ne?to 65x. Probao sam radit i nekakve loopove s gitarom, a i onda se desi da ne bude 100% s metronomom.. odustao.
A nisu mi ni gitare ne?to, a ni mikrofon, a kad koristim ugrađeni onda mi odudara od mixa.. Odustao definitivno.
Arthur
17-08-2010, 11:32 AM
Sigurno je dobra stvar, mada mu je cema naduvana.
Refleksije sobe uopste ne moraju biti nesto lose. Ja bih cak malo odmakao vokale od mikrofona i namerno snimio zajedno sa prostorom. To ce u miksu mnogo bolje izaci i zvucati uverljivije.
Room koji snimis je sigurno 3 klase iznad svih softverskih reverba, pogotovo ako je mikrofon dobar.
Opet lupeta? i to onako ba? opasno. Niti je to "sigurno" dobra stvar, niti je room koji on snimi "sigurno 3 klase iznad". Otkud zna? u kakvoj sobi snima i kakav je njen zvučni potpis? Mo?da je po refleksijom podrazumevao flutter eho, koji je u većini slučajeva, neupotrebljiv kao room.
Stvarno te molim da pre nego novim i neiskusnim članovima daje? odgovore, razmisli? o odgovornosti tog poteza, jer bi neko sad mogao stvarno bukvalno da te shvati, i napravi sebi veći problem nego ?to već ima.
google
17-08-2010, 12:10 PM
Niti je to "sigurno" dobra stvar,Jeste, jer je to rekao producent koji ima bar 25 godina vise rada od tebe i mene zajedno. A uz to je i dobar covek. Ja sam slusao snimke sa tim i bez tog, ima razlike i ta sprava radi posao. Mada ja ne bih dao toliko para za to.
niti je room koji on snimi "sigurno 3 klase iznad". To sam imao prilike proveriti, prateci ce sigurno bolje zvucati u miksu kada se malo odmakne od mikrofona i snimi sa prostorom. Ali to ce zvucati kao ziv prostor, sto neko voli da cuje a neko ne.
Otkud zna? u kakvoj sobi snimaNapisao je.
Otkud zna? u kakvoj sobi snima i kakav je njen zvučni potpis? Mo?da je po refleksijom podrazumevao flutter eho, koji je u većini slučajeva, neupotrebljiv kao room. Moze se polozajem snimiti to sto hoce bez problema. U svakom slucaju, to je oko sat vremena da isproba.
Ziv prostor moze zvucati dobro. Ima milion audiofilskih snimaka iz skrnavih prostora.
Stvarno te molim da pre nego novim i neiskusnim članovima daje? odgovore, razmisli? o odgovornosti tog poteza, jer bi neko sad mogao stvarno bukvalno da te shvati.Evo ja sam napisao: "Nemojte citati moje postove". Ti daj pravi odgovor.
Arthur
17-08-2010, 12:19 PM
a što ne bi jednostavnije sam brisao svoje postove ako već savetuješ da se ne čitaju?
Za filter, super, samo nisi dobro formulisao, jer se ovako čita da je to neko tvoje ubeđenje, a ne stav nekog sa tim iskustvom. I to za prostor je takođe razumno, samo opet formulacija "sigurno". Znači, ima ovde ljudi sa jako lošim sobama, malim, zdudanim, sa flutterima i ko zna koliko glasnim modusima. To sigurno nije upotrebljivo baš za normalna snimanja, složićeš se? I ja sam dosta snimao po ne tretiranim prostorima,i takođe back vokale dalje od mikrofona i sve mi je to prijalo. Samo ne uvek, i u svakom prostoru. Tako da, ponavljam, problem je u toj formulaciji tvojoj pređašnjoj.
google
17-08-2010, 12:35 PM
a što ne bi jednostavnije sam brisao svoje postove ako već savetuješ da se ne čitaju? Sto bih brisao proverene tvrdnje?
Za filter, super, samo nisi dobro formulisao, jer se ovako čita da je to neko tvoje ubeđenje, a ne stav nekog sa tim iskustvom. Sve pisem na osnovu svog iskustva u koje sam se vise puta uverio, ili na osnovu iskustva ozbiljnih ljudi kojima verujem.
I to za prostor je takođe razumno, samo opet formulacija "sigurno". Ako mu smeta dah kod prateceg vokala, sigurno je da je mikrofon preblizu. Mora se odmaci, hteo ne hteo.
Znači, ima ovde ljudi sa jako lošim sobama, malim, zdudanim, sa flutterima i ko zna koliko glasnim modusima. Ako je signal suvise glasan, onda ce biti neupotrebljivo, ali signal ne mora biti suvise glasan. Obicno prateci vokali pevaju tise, ako pevaju forte, poklopice prvi glas.
Ako se poznaje prostor, moze se raditi u njemu, koliko god da bio los, ali se ne moze raditi sve. Tu mora napraviti logican izbor izmedju onog sto moze i onoga sto bi hteo.
I ja sam dosta snimao po ne tretiranim prostorima,i takođe back vokale dalje od mikrofona i sve mi je to prijalo. Samo ne uvek, i u svakom prostoru. Napisao sam da nekad lezi takav zvuk, nekad ne, ali ce sigurno biti bolje od toga sto je uradio, sto ne znaci da ce mu se svideti. Jer svi bi nesto hteli, a ne mogu.
Tada je bolje uraditi ono sto se realno moze.
google
17-08-2010, 01:34 PM
a to što odsviram ritam gitaru, uvijek negdje nešto sjee.. pa poludim kad ponavljam nešto 65x. Normalno je da se ne odsvira sve tacno.
Mozes uraditi ovako: odsviraj, snimi recimo 5-6 puta deonicu, obicno se jedanput odsvira dobro (da snimak odgovara), uz par gresaka, taj deo sto fali pozajmi sa neke druge trake koju si snimio i to je to. Od 2-3 trake napavis jednu koja valja. Sa vremenom ces skontati kako treba odsvirati da snimak "legne". Sto se tice solo, sto manje, to bolje. Najpametnije je iskomponovati nesto jednostavno i odsvirati korektno. Uvek se pamte jednostavna sola. To se sigurno moze izvesti.
Ali ako nemas solidnu gitaru i opremu, bolje sto si odsutao.
a kad koristim ugrađeni onda mi odudara od mixa.. Odustao definitivno.Sviras akusticnu gitaru?
tomycrosound
17-08-2010, 07:33 PM
rekoh da ne sviram gitaru, već znam hvatat akorde i ritam, a imam gitare koje vise "za ukras". Nakon 10min svirke prsti mi odpado?e. Neću ja sad da se učim i navikavam svirat gitaru imam dosta posla oko klavijature, zvukova i slično...
A od gitara imam Ibanez Blazer custom made, ?to bih rekao da je ok, pa neku "poluakustičnu" Ibanez AEG8E-BK, jednu akustičnu no name i Epiphone neku al nju bi trebalo malo sredit počev?i od ?ica :-)
psionic
18-08-2010, 03:52 PM
Ako mu smeta dah kod prateceg vokala, sigurno je da je mikrofon preblizu. Mora se odmaci, hteo ne hteo.
E sad se JA ne bih slozio sa ovim. Imao sam vise puta prilike da snimam pevace a narocito pevacice, koje kad krenu da dahcu i disu, mogu da ih uhvatim i mikrofonom iz rezije. Ne znam gde bi one mogle da se udalje da ne snimim disanje, jer je po snazi tu negde sa glasom :rotfl: Kad takav snimak napravim, ono sto uradim jeste da editujem samo te delove i dovedem ih u neku normalnu jacinu - jer bez toga zvuci dosta neprirodno...
Bockie
18-08-2010, 04:02 PM
E sad se JA ne bih slozio sa ovim. Imao sam vise puta prilike da snimam pevace a narocito pevacice, koje kad krenu da dahcu i disu, mogu da ih uhvatim i mikrofonom iz rezije. Ne znam gde bi one mogle da se udalje da ne snimim disanje, jer je po snazi tu negde sa glasom :rotfl: Kad takav snimak napravim, ono sto uradim jeste da editujem samo te delove i dovedem ih u neku normalnu jacinu - jer bez toga zvuci dosta neprirodno...
Dah je odlicna stvar. Od Marine Perazic je napravio "pevacicu". Evo kako je to Srdja (Moby dick) upakovao kod Ane... Dah je cool...
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/XMNvFpS0QCs?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/XMNvFpS0QCs?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
psionic
18-08-2010, 04:08 PM
Dah je cool...
A narocito ako je koristila WINTERFRESH :D :D :D
Na, dah je super, pogotovu za ovakve tipove pesama...
Bockie
18-08-2010, 05:03 PM
A narocito ako je koristila WINTERFRESH :D :D :D
Na, dah je super, pogotovu za ovakve tipove pesama...
:D...
No, u svakom slucaju, UAD je stvarno odlicna stvar, ali bih se pridruzio ostalima u misljenju da ipak ,ako je covek tek naceo interesovanja za produkciju, nije lose sacekati i videti kako se stvari razvijaju...
Postoji niz stvari koje valja upotpuniti pre UAD-a... I kartice i preampi i mikrofoni,gomila toga...
tomycrosound
18-08-2010, 08:09 PM
recimo, meni se kod Ane ne dopada taj dah, nekao ga je previše (STVAR UKUSA) dok mi u nekim pjesmama zvuči vrlo dobro kao npr
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/e_F6IEPHqL4?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/e_F6IEPHqL4?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
Arthur
18-08-2010, 10:30 PM
ja dah neretko koristim kao slikanje emotivnog stanja pevača, što ume da pomogne u boljem performansu. Skidam ga samo kad smeta upravo tom utisku.
Jednu devojku sam skoro terao da se zadiše kao da je trčala, ne bi li bolje upala u pesmu, koja je dosta dinamična i brza, super je ispalo
fosnex
19-08-2010, 01:01 AM
Dah je odlicna stvar. Od Marine Perazic je napravio "pevacicu". Evo kako je to Srdja (Moby dick) upakovao kod Ane... Dah je cool...
<object width="480" height="385">
<embed src="http://www.youtube.com/v/XMNvFpS0QCs?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>
Ne bih rekao da je ovo radio Srdja vec V.Georgiev...al ajd nebitno....
Bockie
19-08-2010, 10:54 AM
Ne bih rekao da je ovo radio Srdja vec V.Georgiev...al ajd nebitno....
Izvinjavam se, jeste Vlado je producent,u pravu si, a pesmu je radila sa Ivanom (negative) i stvar je stara sada 12 godina...:shock:
google
19-08-2010, 12:27 PM
E sad se JA ne bih slozio sa ovim. Imao sam vise puta prilike da snimam pevace a narocito pevacice, koje kad krenu da dahcu i disu, mogu da ih uhvatim i mikrofonom iz rezije. Stalno se hvatate za neke ekstremne primere, ali svejdno ce dah biti tisi kada se odmakne od mikrofona, pogotovo kada se radi o pratecem glasu.
Kad takav snimak napravim, ono sto uradim jeste da editujem samo te delove i dovedem ih u neku normalnu jacinu - jer bez toga zvuci dosta neprirodno...Moze i tako, ali kad je u pitanju 1. glas. Prateci ne bi trebao pevati svako, jer nista nece uraditi. Ako je pevac neupotrebljuiv, tu se (skoro) nista ne moze uraditi.
3. Najjednostavnije je da proba snimiti i sa ditance pa poslusa sta bolje lezi u miksu. Takakv snimak mu se ne mora dopsti, ali ce bolje raditi u miksu. Mada zavisi i od broja instrumenata, aranzmana i sl.
Bockie
19-08-2010, 01:19 PM
Originally Posted by Arthur http://www.rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=285227#post285227)
Ignori?ite ovog člana dok ne smislimo neko bolje re?enje.
:thumbsup:
tomycrosound
20-08-2010, 11:57 AM
Novi problem;
piše: PANIC: could not allocate enough memory.
Application is likely to become unstable.
Procesor 5%, Memory 4,41 (od8), asio ni na polovici.
tomycrosound
08-09-2010, 06:40 PM
pozz!
ponovio se u matičnu napakjanje i procesor;
ugl,., čačkam i gledam, kad tamo za fw kontroler na matičnoj pi?e ; texas instruments 1394 OHCI Copilant Host Controller ! Zar je to moguće??!
s obzirom da sam na 7, dal trebam driver updateovat na legacy za tascama fw1082 kao ?to sam to morao prije radit?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.