View Full Version : 'bass' mikrofon
Traba mi sto univerzalnije resenje za snimanje razlicitih ubasovanih stvari (kontrabas, bass truba, goch...). Mislim da postojeci arsenal mikrofona mi ne daje najbolje reziltate (violet ameth tanak, c414 muljav, audix d6 - za nogu odlican, za neke varijante, d12 previse vintage spor i shirok, ove 57ice i 451ice i ne racunam..... 421 takodje ne moze toliko da dobaci dole....)..
e sad, sta bi bilo neko resenje (sto jeftinije pozeljno:().... vidim da ima dost audiotechnika cak i sa dual membranama (kondens i dynamic)... ima li smisla pokusavati sa beta52, d112... nekim sennheiserom 900 i nesto (906?) ili Ev (re20)...?
dvuckovic
31-07-2010, 04:28 PM
Sa kolike daljine ti to snimas?
google
31-07-2010, 04:46 PM
Koji preamp koristis?
Bitch
31-07-2010, 05:05 PM
nije do preampa sigurno jel ih covek ima razne.
elem, i ja bih se zapitao sa koje daljine ti to snimas.
Sve sto si nabrojao moralo bi da vrrrlo upotrebljivo radi na svemu tome.
Osim proximity-ja, mislim da ti je problem i sweet spot. Mani se toga da stavljas mic tamo gde vidis da to rade i drugi (ako to ne radis, izvini, samo proveravam i tu opciju). Sluske na uvo, idi pored coveka i pecaj. Gde cujes da je cool, eto, bice u reziji super sigurno.
Nemoj blize od 20 cm, cak 30 cm sa kondenzarcima velike membrane. Dobices clipped sound (membrane) iako je nivo na meteringu mozda OK.
Druga stvar - seti se kolika je talasna duzina bass frekvencija ! tesko ce to lepo i linearno da se peca ako si totalno close miking ! em proximity boostuje neprirodno, em talas malo treba da izadje iz korpusa instrumenta kako bi vazduh uradio svoje.
Znaci, iskreno mislim da ti treba samo malo vise experimentisanja.
Pretpostavljam da nemas neki Neve-style preamp, ali ok, kad snimis sve, malo nekog V-EQ boosta na 300hz ce da vrati meso na vagu.
A koliko se secam, imas solidtube, bice ti to veliki prijatelj za brass generalno.
A amethyst ne da radi na kontrabasu nego izuva :) malo cackanja jos please :wink:
pisi uspevas li stogod
pozZ
verovatno ste u pravu..... isao sam dosta blizu (sa sve slusalicama na glavi), ali mi je bas zbog proximitija i bila ideja da prilazim.....imam sobu koja mi dozvoljava da se izmaknem pa cu na sledecem snimanju pokusati da se udaljim i krenem sa kondenzatorima (velikim). Neve - oliki preamp imam (ali sa kineskim trafoima - gap73:D), ali uskoro mi stize avedis ma5 i ocekujem da malo popravi stvari..... konkretno, najveci problem sam imao sa bass trubom (mada sam, sad se setih, isao i na metar udaljenosti, ali pokusacu ponovo, svakako) ,kontrabas je bio ok (mada je tej koji sam snimao losh instrument u tamburaskoj varijanti). Solidtube na zalost (mada mnogi misle ne srecu) nemam, ali ako naleti neki povoljan, sto da ne.....
tread
01-08-2010, 10:27 AM
... ima li smisla pokusavati sa beta52, d112... nekim sennheiserom 900 i nesto (906?) ili Ev (re20)...?
Za?to da ne, RE 20 mo?e napraviti dobar posao..
Mene je u ovakvoj primjeni slu?io i Shure-ov SM7.
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.